Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Έρχεται νέα τουρκοκρατία από τους ραγιάδες


Τον Ιανουάριο του 2009 κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ από το ινστιτούτο Stratfor ένα βιβλίο το οποίο προβλέπει ότι μέχρι το 2050 η Τουρκία θα καταστεί υπερδύναμη και σ' αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα και η Κύπρος εντάσσονται στην τουρκική σφαίρα επιρροής. (Δημοσιεύεται μάλιστα σχετικός χάρτης στην ιστοσελίδα www.stratfor.com)
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στη Λευκωσία ο, νυμφευμένος με τουρκάλα, υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράϊζα, επιβεβαίωσε, έμμεσα, το ως άνω σενάριο, δηλώνοντας: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να πιέσουν την Τουρκία όπως παλαιότερα Η Τουρκία κατέστη πλέον περιφερειακή υπερδύναμη και εξαρτάται απόλυτα από τις δικές της δυνάμεις».

Την περασμένη εβδομάδα παρακολουθήσαμε στον κρατικό τηλεοπτικό δίαυλο κάποιο σοβαροφανή πολιτικό αναλυτή, ο οποίος προσπαθούσε να μας πείσει ότι εμείς, ως οι χαμένοι του πολέμου, θα πρέπει να κάνουμε τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις! Στην ίδια εκπομπή μίλησαν και όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων. Πρώτος μίλησε ο Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άνδρος Κυπριανού και οι λοιποί πολιτικοί αρχηγοί, πλην του κ. Συλλούρη, περίπου συμφώνησαν μαζί του. Ο Κυπριανού, με το πονηρό αλαζονικό υπομειδίαμα του, μας δήλωσε ότι χρειάζεται πολύ σκληρός αγώνας για να πείσουμε την Τουρκία ότι την συμφέρει η λύση! Διερωτάται κανείς για την επάρκεια των πολιτικών μας! Δηλαδή η Τουρκία περιμένει τον Κυπριανού να την διαφωτίσει ποιο είναι το συμφέρον της;
Στην εκπομπή μίλησε και ο Έρογλου. Η προσέγγιση του ουδόλως αφίσταται της προσέγγισης των εκπροσώπων των Ελληνοκυπρίων: «αφού ηττηθήκατε το 1974 τώρα λογικευτείτε και δώστε ότι σας ζητούμε». Λόγια σταράτα ενός πολιτικού που ξέρει που πηγαίνει! Λόγια ενός Τούρκου σωβινιστή απέναντι σε υποτελή ανθρωπάκια!
Είναι όντως εντυπωσιακή η πορεία την οποία το Κυπριακό διέγραψε από το 1955 μέχρι σήμερα. Από την Ένωση, οι δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα (κατά τον Βάρναλη) πολιτικοί κατέληξαν να επαιτούν για ‘'επανένωση'', η οποία δεν είναι τίποτε άλλο παρά η παράδοση του κυπριακού κράτους στον αδηφάγο τουρκικό επεκτατισμό. Αυτό το οποίο πλέον η ηγεσία μας διαπραγματεύεται είναι το δικαίωμα των Ελλήνων να εξακολουθήσουν να «λαθροβιούν» στο Νησί!
Οι τούρκοι το 1964, μέσω του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος μετά τα γεγονότα των Κοκκίνων δραπέτευσε από την Κύπρο και κατέφυγε στην Άγκυρα, παρεδέχθη ήττα και παραίτηση της διεκδίκησης της Κύπρου. Σειρά όμως προδοτικών ενεργειών και λαθών της τότε ηγεσίας του Ελληνισμού (Λευκωσίας και Αθηνών), οδήγησαν την Τουρκία στην απόφαση της εισβολής. Μια εισβολή φιάσκο η οποία για τους στρατιωτικούς μελετητές θα μπορούσε να καταλήξει σε σαρωτική ήττα των εισβολέων. Εντούτοις η Τουρκία πέτυχε να καταλάβει τη μισή πατρίδα, διότι απλά οι επίορκοι αξιωματικοί της παρέδωσαν γην και ύδωρ.
Θα πρέπει λοιπόν να λεχθεί ότι η Τουρκία το 1974 εισέβαλε με άτολμη διάθεση. Εάν η αντίδρασή μας στα επόμενα χρόνια ήταν η αντίδραση ενός λαού αποφασισμένου να πολεμήσει, η Τουρκία θα έδινε μάχη για να περισώσει ό,τι μπορούσε. Δεν είχε τότε βλέψεις να αλώσει το Κράτος μας. Το Κράτος, τής το πρόσφεραν (μέσω των ομοσπονδιακών λύσεων) οι ηγεσίες μας. Η Τουρκία τότε ανέμενε να αντιμετωπίσει ένα λαό αποφασισμένο, μια κοινωνία θωρακισμένη και ένα στράτευμα αξιόμαχο υλικά και ηθικά. Θα ανέμενε ακόμη ότι το Κυπριακό Κράτος μαζί με το Ελλαδικό θα αναζητούσε συμμάχους και θα δημιουργούσε φιλελληνικό ρεύμα στην Ευρώπη. Σε μια Ευρώπη των εθνών ή έστω των αντιτουρκικών συμφερόντων. Σε μια Ευρώπη η οποία διαθέτει την απαραίτητη οξυδέρκεια για να αντιληφθεί ότι μια αναγεννημένη νεο-οθωμανική Τουρκία αφού κατακτήσει είτε πολεμικά είτε δημογραφικά την Ελλάδα και Κύπρο, στη συνέχεια θα βάλει πλώρη για την Βιέννη (όπως άλλοτε).
Ωστόσο η ηγεσία μας, ταπεινωμένη και υποτελής, δηλώνει, έργοις και λόγοις, παραίτηση από κάθε διεκδίκηση. Δημιούργησε παράλληλα μια καταναλωτική κοινωνία πρεζάκηδων, δημογραφικά γερασμένη, όπου ο ένας εγκληματεί στο βιός και στη ζωή του συμπολίτη του, μια κοινωνία των καζίνων, ένα στρατό δημοσιοϋπαλληλίσκων αξιωματικών και φευγάτων φαντάρων και μια νεολαία φυγοστράτων. Αυτό δεν το ανέμενε η Τουρκία ούτε στους πλέον αισιόδοξους σχεδιασμούς της. Και αφού η κοινωνία μας αυτοπροσφέρεται, επανασχεδίασε την στρατηγική της. Τώρα τα θέλει όλα και τα θέλει τώρα!
Στο μεταξύ ο Κυπριανού δηλώνει ότι θα αγωνιστεί σκληρά για να πείσει την Τουρκία ότι αυτά που της δίνουν της αρκούν! Ποία σχολή κ. Κυπριανού σε δίδαξε ότι το βαθύ σωβινιστικό τουρκικό κράτος θα επιδείξει φιλευσπλαχνία στην ελεεινολογία σου; Αφού μπορεί να στα πάρει όλα, γιατί να σου χαριστεί;
Θα πρέπει να λεχθεί ότι κυκλοφορεί και ένα αισιόδοξο σενάριο, στους οικονομικούς κύκλους. Ότι η "λύση" θα φέρει στην Κύπρο πολύ πλούτο! Αυτοί προφανώς έχουν κάθε λόγο να θέλουν και να βιάζονται για τη (διά)λυση. Στον σχεδιασμό των Άγγλων για περαιτέρω αφιονισμό της κοινωνίας, (ώστε ο αφελληνισμός της Κύπρου να ολοκληρωθεί) εντάσσεται και η ‘'οικοδομική ανάπτυξη'' της Νέας Κύπρου. Φημολογείται ήδη ότι οι κύκλοι αυτοί, (ως νέοι φαναριώτες) τα έχουν βρει με τους Τούρκους επιχειρηματίες και μαζί με Άγγλους επιχειρηματίες έχουν συστήσει εταιρείες, οι οποίες την επαύριον της λύσης θα πέσουν πάνω στην Κυπριακή γη για να την αναπτύξουν και να την μοσχοπουλήσουν στους ξένους. Και εμείς οι Έλληνες, όσοι δεν θα δολοφονηθούμε από τον υπόκοσμο και το παρακράτος των τούρκων, τελώντας σε απόγνωση και μη μπορώντας να αντέξουμε την κατάντια μας και τον βιασμό των γυναικών μας και των ψυχών μας. θα πουλήσουμε όσα-όσα στους επιτήδειους "Developers" τη γη μας για να μεταναστεύσουμε κάπου σε μια γωνιά της ελεύθερης ακόμη Ελλάδας, για να αφήσουμε εκεί το σάπιο σαρκίο μας.
Στο μεταξύ στο νέο καθεστώς θα βολευτεί και το αγγλικό κράτος, το οποίο μαζί με το Τουρκικό θα απομυζήσουν τα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου των νοτίων ακτών της πάλαι ποτέ ελληνικής Κύπρου.
Παναγιώτης Κλεοβούλου

Read more...

Παιχνίδια και με τα εθνικά θέματα; Η εθνική πορεία δεν γίνεται με κρυφτούλι


Όταν στην περίοδο της ουσιαστικής ακυβερνησίας στην Ελλάδα, σκάνε ζητήματα στρατηγικής και διαχρονικής αξίας και σπουδαιότητας, το ρίγος και ο κρύος ιδρώτας, δεν είναι και οι πιο παράξενοι… επισκέπτες…
Όλα τα τακτοποίησαν οι φορείς του «τίποτα», τα εθνικά ζητήματα, τους μάραναν!...
Βέβαια, οι υπερατλαντικοί γύπες, δεν χάνουν ευκαιρίες γι αυτό και πλάκωσαν, (σαν τους γύφτους όταν μαθαίνουν πηδήματα…), για να προωθήσουν, τάχα, λύσεις…

Στο σκοπιανό, (νάτος ο Νίμιτς…), ξαναβλέπουν φως, (την τύφλα τους…), στα ελληνοτουρκικά, η Τουρκία …πιέστηκε για ν΄ ανοίξει τη Σχολή της Χάλκης, καιρός να δώσει κι η Ελλάδα κάποια πράγματα, π.χ. στη μουσουλμανική μειονότητα…
Όπως γράφει ο GRSAIL ΕΔΩ, «…δεν πρέπει να γίνει καμιά παραχώρηση στην Τουρκία για την περιβόητη «Σχολή της Χάλκης»…» και πως «…οποιαδήποτε Ελληνική παραχώρηση διδόμενη ως αντάλλαγμα για την επαναλειτουργία της «σχολής», αποτελεί – ή εν πάση περιπτώσει – προσομοιάζει, με εθνική μειοδοσία…».
Τα ζητήματα, που καίνε τη χώρα μας και τον ελληνισμό, είναι η κατοχή της Κύπρου και η επιβουλή στο Αιγαίο κι όχι μια θεολογική σχολή.
Με το που ακούστηκε, (επιτήδεια τουρκική διαρροή ήταν, βέβαια…), πως υπάρχει θετική σκέψη, για την επαναλειτουργία της Χάλκης, τα αεροπλάνα των μεμέτηδων, έφτασαν μέχρι την Εύβοια… Υπάρχει, αναλογικά, περίπτωση, να λειτουργήσει η Σχολή και τα τούρκικα F16 και F4, να βολτάρουν πάνω από τη …Θήβα ! Εμείς θα νοιώθουμε χαρούμενοι και νικητές, έτοιμοι για ανταλλάγματα;
Χωρίς αναβολές και χωρίς περιστροφές, ο βήχας ορισμένων πρέπει να κοπεί εν τη γενέσει του, μιας κι όλα δείχνουν, πως αναζητούν αφορμή για να το παίξουν «καλά παιδιά» στις επικείμενες διαδικασίες, που πρόκειται να επανεξετάσουν την πορεία και την σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε.
Η μεγάλη ευθύνη είναι στο ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του, ο οποίος θα πρέπει άμεσα :
1. Να καλέσει την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε διεργασία, αυτό το προεκλογικό χρονικό διάστημα.
2. Να καταστήσει σαφές, πως η διαχρονική στρατηγική της Ελλάδας, που χάραξε ο Ανδρέας Παπανδρέου, λέει πως η Ελλάδα συνδέει τη στάση της στο θέμα Ε.Ε. και Τουρκία, από την συμπεριφορά της τελευταίας στα εθνικά ζητήματα της Κύπρου και του Αιγαίου κι όχι από περιπτώσεις τύπου Χάλκης…
3. Να ξεκαθαρίσει, πως θεωρείται πράξη εθνικής προδοσίας, ακόμα και η σκέψη για εγκατάλειψη του δικαιώματος του veto, έτσι ώστε να σταματήσουν πάραυτα οι παπαρολογίες, που ακούγονται, και από τους νεοδεξιούς στην Ελλάδα και από τους νεοκομμουνιστές στην Κύπρο, ό, τι, τάχα, «…ένα veto, σήμερα, θα οδηγούσε σε απομόνωση…».
Σ΄ αυτούς που σιγοντάρουν την οσφυοκαμψία του Καραμανλή και της Μητσοτάκαινας στους πάτρωνες, υποστηρίζοντας πως «…είναι ανώφελο να εκτιθέμεθα, ως χώρα, και να εμφανιζόμαστε αρνητικοί στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όταν υπάρχουν άλλες χώρες, π.χ. Γαλλία, Γερμανία, οι οποίες αντιδρούν και τους περνάει περισσότερο…», η απάντηση είναι μία και απλή : την εθνική σου πορεία δεν την καθορίζεις παίζοντας κρυφτούλι και τα εθνικά σου ζητήματα δεν είναι ούτε ομόλογα, ούτε βατοπαίδι !...
Εσύ (πρέπει να) κάνεις εθνική εξωτερική πολιτική για ν΄ απελευθερώσεις την Κύπρο και για να σώσεις το Αιγαίο, για να υπερασπιστείς και να προωθήσεις τα εθνικά σου δίκαια και συμφέροντα, οι άλλοι, ποσώς ενδιαφέρονται γι΄ αυτά !...

Read more...

Τουρκία: Κρίση με την Ελλάδα «αμέσως τώρα»!


Παρέμβαση του ΝΑΤΟ για τις πτήσεις στο Αιγαίο! – Έκτακτη σύσκεψη της άλλη εβδομάδα – Νέο κατηγορώ Μπαρό για τους λαθρομετανάστες που στέλνει η Άγκυρα στη χώρα μας…

Σοβαρό και μεγάλο σχέδιο της Τουρκίας, εναντίον της Ελλάδος και με προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και εφαρμογή, τόσο στο θέμα των λαθρομεταναστών, όσο και στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, όπως αποδεικνύεται καθημερινά και περισσότερο!

Η Άγκυρα αποσκοπεί, όπως φαίνεται κατ΄ αυτή την περίοδο, να εμπλέξει η ίδια στην διαμάχη της με την Ελλάδα, πλήρως την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να επιτύχει τα οφέλη που έχει προγραμματίσει γι΄ αυτήν από τις Βρυξέλλες, πολύ ενωρίτερα απ΄ ότι υπολογίζουν στην έδρα της Ε.Ε.!

Στο σημείο αυτό από ελληνικής πλευράς είναι χρήσιμες οι συναντήσεις που έχει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, με τον Ισπανό πρωθυπουργό, που έγινε στην Μαδρίτη στις 13 Ιουλίου και τώρα, δύο ημέρες αργότερα, με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Ρώμη, για το τεράστιο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Εντωμεταξύ, παρενέβη για Τρίτη εν συνεχεία φορά, ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Ζακ Μπαρό, κατηγορώντας ευθέως την Τουρκία, που επιτρέπει να αποπλέουν από τα παράλιά της πλοία με χιλιάδες λαθρομετανάστες, με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ελλάδας!
Και ενώ όλα αυτά είναι εν εξελίξει αποκαλύπτεται ότι στις 21 και 22 Ιουλίου, θα γίνουν διμερείς διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Τουρκίας για το Αιγαίο, υπό την εποπτεία του αμερικανού διοικητή του αεροπορικού στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, πτέραρχου κ. Λι Μακ φαν, γεγονός που αποδεικνύει την ανησυχία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, για τα συμβαίνοντα καθημερινά στην περιοχή, από τις υπερπτήσεις και παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών! Έτσι επιβεβαιώνεται πλήρως η διεθνής ανησυχία για την Τουρκική προκλητικότητα εναντίον της Ελλάδος και αποδεικνύεται το σχέδιο της Άγκυρας, να προκαλέσει κρίση με την Ελλάδα, για να ωφεληθεί από τις παρεμβάσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ…
Νέο κατηγορώ Μπαρό
«Απαράδεκτο» το γεγονός ότι η Τουρκία επιτρέπει σε μικρά πλοιάρια να αποπλέουν από τις ακτές της και να φθάνουν στα ελληνικά νησιά». Με αυστηρό τόνο μίλησε για την Τουρκία ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Ζακ Μπαρό, αναφερόμενος στα κύματα λαθρομεταναστών που εισέρχονται από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά, σε δηλώσεις του προς το κοινοτικό δελτίο, Αgence Europe. Ειδικότερα, στο δημοσίευμα της Agence Europe, ο Ζακ Μπαρό χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η Τουρκία επιτρέπει σε μικρά πλοιάρια να αποπλέουν από τις ακτές της και να φθάνουν στα ελληνικά νησιά, ενώ την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων είχε κατορθώσει να σταματήσει τα μεταναστευτικά ρεύματα. Συνεχίζοντας, ο Γάλλος Επίτροπος τονίζει ότι τα ανεξέλεγκτα κύματα μεταναστών έχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, ενώ οι ελληνικές αρχές «κατακλύζονται» από αιτήσεις ασύλου, τις οποίες αδυνατούν να διαχειριστούν. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις αιτήσεις ασύλου, ο Επίτροπος Μπαρό τονίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες ώστε ορισμένες από αυτές να εξετάζονται από τα κράτη μέλη όπου, ενδεχομένως βρίσκεται κάποιο μέλος της οικογένειας του αιτούντος. Με τον τρόπο αυτό ο Ζακ Μπαρό, αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς στο σχέδιο αναθεώρησης του κανονισμού του Δουβλίνου, διευκρινίζει η Agence Europe. Ωστόσο, ο Γάλλος Επίτροπος αναγνωρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εύκολο, καθώς ορισμένα κράτη-μέλη προβάλλουν «κάθε δυνατό εμπόδιο» για τη μη υλοποίηση της εν λόγω αναθεώρησης.
Διάβημα της Αθήνας
Στις 14 Ιουλίου τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τρεις υπερπτήσεις, οι οποίες ήλθαν να προστεθούν στις τέσσερις που είχαν προηγηθεί τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα, ένας σχηματισμός τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών αποτελούμενος από οκτώ F-16 εισήλθε χθες στο FΙR Αθηνών νοτίως της Σάμου χθες το πρωί στις 11.06. Λίγο αργότερα, στις 11.08, τέσσερα αεροσκάφη πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 1.500 ποδών και την ίδια στιγμή άλλα δύο υπερίπταντο του νησιού στα 8.000 πόδια. Στις 11.19, τέσσερα F-16 πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι στα 3.000 πόδια. Τέλος, στις 11.21, και πάλι τέσσερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πέρασαν πάνω από τους Φούρνους σε ύψος 3.000 ποδών. Ο σχηματισμός εξήλθε του FΙR Αθηνών βορείως της Σάμου στις 11.36.
Οι τουρκικές υπερπτήσεις οδήγησαν σε νέο διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στο οποίο προέβη ο έλληνας πρεσβευτής στην Αγκυρα κ. Φ. Ξύδας. Ο έλληνας διπλωμάτης διαμαρτυρήθηκε στον τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Χαϊντάρ Μπεργκ, ενώ αμέσως μετά το πρώτο κύμα υπερπτήσεων είχε διαμαρτυρηθεί στον αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα ο πρώτος σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα κ. Στ. Βενιζέλος. Παράλληλα, η Αθήνα ενημέρωσε σχετικά τόσο το ΝΑΤΟ όσο και την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Ωστόσο, η απάντηση της Αγκυρας, η οποία διατυπώθηκε και στην ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, ήταν ότι τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν σε διεθνή εναέριο χώρο...
Το ΝΑΤΟ για το Αιγαίο
Διμερείς διαπραγματεύσεις Ελλάδας- Τουρκίας για το Αιγαίο υπό την εποπτεία του Αμερικανού διοικητή του αεροπορικού στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, πτέραρχου Λι Μακ Φαν θα διεξαχθούν στις 21 και 22 Ιουλίου στην έδρα του στρατηγείου. Oι συνομιλίες γίνονται υπό τη σκιά δεκάδων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που το τελευταίο 48ωρο, πέραν των παραβιάσεων, πραγματοποίησαν οκτώ φορές χαμηλές διελεύσεις πάνω από τρία κατοικημένα ελληνικά νησιά- Φούρνοι, Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι! Αντικείμενο των συνομιλιών που από ελληνικής πλευράς ορίστηκε να διεξαγάγουν αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, αφορά τη διασύνδεση των ραντάρ ΝΑΤΟϊκού ενδιαφέροντος των δύο χωρών και τη διασύνδεση των εναέριων χώρων Ελλάδας- Τουρκίας (Cross Βorder Connectivity) για σκοπούς της Συμμαχίας. Ωστόσο η κίνηση αυτή, εάν ολοκληρωθεί, θα οδηγήσει, σε επόμενο στάδιο- σύμφωνα με έμπειρους επιτελείς του Πενταγώνου- σε διαπραγματεύσεις για επανακαθορισμό των περιοχών επιτήρησης και αστυνόμευσης στο Αιγαίο και αλλαγή τού στάτους κβο. Ένα άμεσο αποτέλεσμα θα είναι στις οθόνες των ραντάρ του ΝΑΤΟ να απεικονίζονται τα τουρκικά αεροσκάφη που θα μπαίνουν παρανόμως στο Αιγαίο ως φίλια και οι Τούρκοι να ισχυρίζονται ότι έτσι δεν πρέπει να αναχαιτίζονται από τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.
Μπαρό: «Απαράδεκτο» το γεγονός ότι η Τουρκία επιτρέπει σε μικρά πλοιάρια να αποπλέουν από τις ακτές της και να φθάνουν στα ελληνικά νησιά»
Με αυστηρό τόνο μίλησε για την Τουρκία ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Ζακ Μπαρό, αναφερόμενος στα κύματα λαθρομεταναστών που εισέρχονται από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά, σε δηλώσεις του προς το κοινοτικό δελτίο, Αgence Europe. Ειδικότερα, στο δημοσίευμα της Agence Europe, ο Ζακ Μπαρό χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η Τουρκία επιτρέπει σε μικρά πλοιάρια να αποπλέουν από τις ακτές της και να φθάνουν στα ελληνικά νησιά, ενώ την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων είχε κατορθώσει να σταματήσει τα μεταναστευτικά ρεύματα. Συνεχίζοντας, ο Γάλλος Επίτροπος τονίζει ότι τα ανεξέλεγκτα κύματα μεταναστών έχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, ενώ οι ελληνικές αρχές «κατακλύζονται» από αιτήσεις ασύλου, τις οποίες αδυνατούν να διαχειριστούν. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις αιτήσεις ασύλου, ο Επίτροπος Μπαρό τονίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες ώστε ορισμένες από αυτές να εξετάζονται από τα κράτη μέλη όπου, ενδεχομένως βρίσκεται κάποιο μέλος της οικογένειας του αιτούντος. Με τον τρόπο αυτό ο Ζακ Μπαρό, αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς στο σχέδιο αναθεώρησης του κανονισμού του Δουβλίνου, διευκρινίζει η Agence Europe. Ωστόσο, ο Γάλλος Επίτροπος αναγνωρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εύκολο, καθώς ορισμένα κράτη-μέλη προβάλλουν «κάθε δυνατό εμπόδιο» για τη μη υλοποίηση της εν λόγω αναθεώρησης.
Εξάλλου, ο Επίτροπος Μπαρό εκφράζει την πρόθεσή του να προτείνει στη Λιβύη τη σύσταση γραφείων υποδοχής αιτούντων άσυλο στο έδαφός της. Όπως δήλωσε στην Agence Europe, ο Γάλλος Επίτροπος σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Λιβύη τον Σεπτέμβριο, μαζί με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, προκειμένου να συζητήσει το θέμα με εκπροσώπους των αρμόδιων τοπικών αρχών. «Θα προτείνω την παροχή οικονομικής ενίσχυσης στη χώρα ως συμβολή στη φύλαξη των συνόρων αλλά θα είμαι πολύ αυστηρός απέναντι στις αρχές της Λιβύης, καθιστώντας σαφές ότι θα πρέπει και αυτές να μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των σωματεμπόρων», δήλωσε ο Ζακ Μπαρό. Καταλήγοντας, το δημοσίευμα σημειώνει ότι τον Σεπτέμβριο ο Ζακ Μπαρό θα παρουσιάσει την πρόταση της Επιτροπής για την εναρμόνιση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων για άσυλο στην ΕΕ.

Read more...

Ενοχλήθηκε το Τουρκικό Προξενείο από δημοσιεύματα που ξεσκεπάζουν την δράση του!


Στους γνωστούς εργολάβους της προπαγάνδας του ανέθεσε το Τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, την απάντηση σε εφημερίδες της Κομοτηνής αλλά και στο ιστολόγιό μας, σχετικά με τις καταγγελίες κατά των γνωστών και αγνώστων «δράσεων» του Τούρκου Προξένου Μουσταφά Σαρνίτς στην περιοχή της Θράκης και ειδικότερα στις ορεινές περιοχές των Νομών Ξάνθης και Ροδόπης.

Με ένα κείμενο που ξεχνάει να αναφερθεί στην συνθήκη της Λωζάνης, που διαστρεβλώνει την οικτρή πραγματικότητα της, δίχως «φερετζέ», τουρκικής προπαγάνδας και χωρίς να διστάσει να καταγγείλει την καλύτερη ως Ευρωπαϊκή χώρα Τουρκία σε σχέση με την Ελλάδα, ο συντάκτης του κειμένου (προφανέστατα γραμμένο μέσα στο Τουρκικό Προξενείο) στρουθοκαμηλίζοντας επιθυμεί να απαντήσει στις αποδεδειγμένες καταγγελίες που κατατέθηκαν μέσα από κείμενα Ελλήνων Θρακιωτών που δεν διστάζουν να καταγγείλουν την αδιαφορία του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και την αδικαιολόγητη συμπεριφορά των αρμοδίων υπαλλήλων του στην περιοχή.

Τόσο ο Περιφερειάρχης κ. Σταμάτης, όσο και οι εφημερίδες της Κομοτηνής «Φωνή της Ροδόπης», «Χρόνος», το περιοδικό «Αντιφωνητής» αλλά και το ιστολόγιό μας (κείμενά μας δημοσιεύει η «Φωνή της Ροδόπης» μετά από σχετική συνεννόηση) βρέθηκαν στο στόχαστρο του Μουσταφά Σαρνίτς και της Άγκυρας. Φυσικά, είναι πολύ μεγάλη η ικανοποίηση των Ελλήνων συντακτών που καταγγέλλουν και πιέζουν ώστε να μαθευτεί η εγκατάλειψη της Θράκης από την Ελληνική κυβέρνηση και η ταυτόχρονη παράδοσή της στα σχέδια των πρακτόρων και των πληρωμένων εγκάθετων του Προξενείου ανάμεσα στους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης.
Η αλήθεια είναι ενοχλητική, αλλά περισσότερο ενοχλητικό είναι το ξεσκέπασμα της δράσης του Τούρκου Προξένου που δεν διστάζει να μεταφέρει μηνύματα του Τουρκισμού σε θρησκευτικές συγκεντρώσεις των μουσουλμάνων της περιοχής, χρησιμοποιώντας τους «ψευτομουφτήδες» Ξάνθης και Ροδόπης ή άλλες φορές εμφανιζόμενος ο ίδιος και διακηρύσσοντας την αγάπη της «μητέρας πατρίδας» προς τους μουσουλμάνους της Ελληνικής Θράκης, τους οποίους επιμένει να αναφέρει ως Τούρκους της Δυτικής Θράκης, παραχαράσσοντας έτσι την πραγματικότητα και προκαλώντας, χωρίς όμως ποτέ να έχει πάρει μία σκληρή απάντηση – τοποθέτηση από το Ελληνικό ΥΠΕΞ που ίσως θα πρέπει να του υπενθυμίσει πως η Θράκη είναι περιοχή της Ελλάδας και πως στη Θράκη ζούνε Έλληνες μουσουλμάνοι!!!!
Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο της εφημερίδας Μιλλέτ της 9ης Ιουλίου 2009, στο οποίο γίνεται άμεση απόπειρα σύνδεσης του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως με το ζήτημα της Θράκης και των θρησκευτικών εορτών των μουσουλμάνων, αλλά, προφανώς διαφεύγοντας από τον συντάκτη κάποια στιγμή γίνεται αναφορά σε «επισκέψεις αρμοδίων και διπλωματών» στην Θράκη, ξεσκεπάζοντας έτσι τον ρόλο ανθρώπων που χωρίς να έχουν την διπλωματική ιδιότητα επισκέπτονται ως «αρμόδιοι» την ακριτική αυτή περιοχή της Ελλάδας. Μήπως θα μπορούσε κανείς από το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής να μας διαφωτίσει σχετικά με την αρμοδιότητα που ασκούν μέσα στην Ελλάδα αυτοί οι «αρμόδιοι»;
Επειδή, μία καθ’ ολοκληρίαν απάντηση στο κείμενο του Τουρκικού Προξενείου (που δημοσίευσε η εφημερίδα της Κομοτηνής «Μιλλέτ») χρειάζεται σελίδες επί σελίδων, αφήνω σε όλους εσάς τους επισκέπτες και αναγνώστες, να σχολιάσετε επαρκώς τα καταγέλαστα στα οποία αναφέρεται ο συντάκτης – κειμενογράφος της «Μιλλέτ». Όπως, αντιλαμβάνεστε, το κείμενο, από μόνο του, αποτελεί κόλαφο αποδείξεων εμπλοκής της Άγκυρας και του Προξενείου στην Θράκη. Αλλά αξίζει να ενημερώσουμε, ίσως, τον κύριο Σαρνίτς πως οι πληροφορίες για τα όσα λένε στις διάφορες συγκεντρώσεις ο ψευτομουφτής Ροδόπης και Ξάνθης αλλά και ο ίδιος ως πρόξενος της Τουρκίας, τα μαθαίνουμε από τα Τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία νιώθουν ιδιαίτερα υπερήφανα για τον άξιο Πρόξενο που μετά το Κόσοβο ανέλαβε έργο στη Θράκη!!! Το πιο αστείο της υπόθεσης αυτής, είναι πως το Τουρκικό προξενείο τολμά να καταγγείλει για εθνικισμό αυτούς που ξεσκεπάζουν τις δράσεις του, ενώ δεν λέει κουβέντα για την μετατροπή των τζαμιών (καθαρά θρησκευτικοί χώροι) σε χώρους τουρκικής προπαγάνδας!!! Αλλά γιατί να μην τα ισχυρίζεται και γιατί να μην «ξεχνάει» ο κύριος Σαρνίτς; Μήπως θα τον επαναφέρει στην τάξη το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών; Στο μαντρί της Θράκης, μπήκε για να κλέψει πρόβατα ο Τούρκος πρόξενος. Και η δουλειά του γίνεται ακόμη πιο εύκολη, αφού ο τσομπάνης είναι αλλού, φροντίζοντας να κάνει όλα τα απαραίτητα για να γίνει αρχιτσέλιγγας!!!
«Ζωντανή σύνδεση από το Πατριαρχείο στην Ελλάδα
Ο Πατριάρχης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Κύριλλος, πρωτοστάτησε στην λειτουργία της Κυριακής μαζί με τον Πατριάρχη Φαναρίου, Βαρθολομαίο, στα πλαίσια της πρώτης επίσκεψης του στην Κωνσταντινούπολη. Τα ελληνικά κανάλια μετέδωσαν ζωντανά την λειτουργία.
Στην λειτουργία συμμετείχε και ο Έλληνας Πρόξενος της Κωνσταντινούπολης, Βασίλης Μπορνόβας.
Έχει ενδιαφέρον το τι θα πουν οι ρατσιστές αρμόδιοι του Ελληνικού κράτους και οι τοπικές Ελληνικές εφημερίδες για αυτήν την ζωντανή μετάδοση. Όταν τα τηλεοπτικά κανάλια από την Ευρώπη και την Τουρκία κάνουν λήψη εικόνων και βγάζουν φωτογραφίες από τις θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, οι τοπικές Ελληνικές εφημερίδες επιτίθενται ανελέητα και κάνουν λόγο για καταστροφή.
Ειδικότερα, κάποιες ρατσιστικές τοπικές και εθνικιστικές εφημερίδες δεν αρκέστηκαν μόνο να κάνουν ανήθικα σχόλια (σχόλια σχετικά με τον προπαγανδιστικό χαρακτήρα που έδωσε στα χατίμ το προξενείο που εκμεταλλευόμενο το πλήθος κόσμου μιλούσε για τα ιδανικά της "μητέρας πατρίδας") αυθαδώς για την λήψη εικόνων με κάμερα από τις εκδηλώσεις χατίμ των Τούρκων των ορεινών περιοχών της Δυτικής Θράκης, αλλά είχαν επίσης κάνει έκκληση στις αστυνομικές δυνάμεις και την ασφάλεια να ασκήσουν τα καθήκοντα τους (οι εκκλήσεις έγιναν προκειμένου να διαφυλαχθεί ο τοπικός πληθυσμός από τροχαία ατυχήματα λόγω μεγάλης προσέλευσης "ξένων" αυτοκινήτων σε μία δύσκολη για οδήγηση επαρχιακή οδό, αλλά και προς τις υπηρεσίες ασφάλειας προκειμένου να καταγράψουν "περίεργες κινήσεις" ανθρώπων που ήρθαν με άλλους σκοπούς και όχι να παρακολουθήσουν τα χατίμ).
Ο Ελληνικός τύπος της Δυτικής Θράκης, οι αρμόδιοι του κράτους ακόμα και οι Χριστιανοί θρησκευτικοί λειτουργοί, σε κάθε ευκαιρία επιτίθενται σε όλες τις εθνικές και πνευματικές αξίες της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, στους θρησκευτικούς ηγέτες της, στους αιρετούς και στα ιδρύματά της.
Ενώ αυτή είναι η κατάσταση στην Δυτική Θράκη, οι ορθόδοξες μη μουσουλμανικές μειονότητες μπορούν και κάνουν σε διεθνή επίπεδο τις λειτουργίες τους και τα κανάλια μπορούν και μεταδίδουν ζωντανά στην Ελλάδα αυτές τις λειτουργίες. Σαν να μην φτάνει αυτό μπορεί και συμμετέχει σε αυτές τις εκδηλώσεις και ο πρώην Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων Δυτικής Θράκης, Βασίλης Μπορνόβας (ξεχνάει φαίνεται ο συντάκτης πως καμία μουσουλμανική ρησκευτική τελετή δεν απαγορεύεται στη Θράκη, εκτός εάν ενοχλείται επειδή οι γιορτές αυτές δεν έχουν απόλυτα θρησκευτικό χαρακτήρα).
Άρα, στην Τουρκία μπορεί και συμμετέχει ένας Έλληνας Πρόξενος στην λειτουργία της Ορθόδοξης Μειονότητας και ούτε το Τουρκικό κράτος, αλλά ούτε και κάποιος τοπικός ή εθνικός τύπος κάνει έκκληση τις αστυνομικές δυνάμεις και την ασφάλεια (και πάλι ξεχνάει ο συντάκτης του κειμένου του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής πως όταν γίνονται θρησκευτικές συνάξεις και λειτουργίες στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, πλήθος αστυνομικών δυνάμεων και αρχών ασφαλείας βρίσκονται στην περιφέρεια αλλά και στον προαύλιο χώρο του Πατριαρχείου προκειμένου να σταματήσουν επιθέσεις από φανατικούς μουσουλμάνους ή και να παρακολουθήσουν από κοντά τα όσα γίνονται στο Πατριαρχείο).
Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα μέλος της Ε.Ε. Όμως συμπεριφέρεται πιο πολιτισμένα και πιο πολύ σαν ευρωπαϊκή χώρα σε σχέση με την Ελλάδα που είναι μέλος της Ε.Ε.
Αν παρατηρήσει κανείς τις ειδήσεις που δημοσιεύτηκαν στο τοπικό και εθνικό τύπο της Ελλάδας για τον Τούρκο Γενικό Πρόξενο της Κομοτηνής, Μουσταφά Σαρνίτς, από την πρώτη μέρα του διορισμού του, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η χώρα μας δεν είναι μια Ευρωπαϊκή αλλά μια υποανάπτυκτη χώρα (αμφισβητείται ο ρόλος του κυρίου Σαρνίτς στο Κόσοβο; Μα γι αυτόν τον ρόλο επαινέθηκε από την ίδια την Τουρκική κυβέρνηση, από τους μουσουλμάνους Κοσοβάρους και του ανατέθηκε ο ευαίσθητος τομέας της Θράκης!).
Η Ελληνική διοίκηση ενοχλείται από τις επισκέψεις των Τούρκων αρμοδίων (μήπως μπορείτε κύριοι συντάκτες να μας πείτε τις αρμοδιότητες αυτών των "Τούρκων αρμοδίων" στην περιοχή της Θράκης; Καλό θα ήταν να μας ενημερώσετε εκτενέστερα για τους "αρμοδίους" που περιφέρονται από χωρίον εις χωρίον και "τάζουν λαγούς με "σαρίκια". Ενημερώστε μας σας παρακαλούμε για τις δράσεις των αρμοδίων και θα έχετε καλό... παράδεισο) και των Τούρκων διπλωματών στην Δυτική Θράκη. Από τις ειδήσεις που κυκλοφορούν γίνεται αντιληπτό ότι οι Μυστικές Υπηρεσίες και το Γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων κατευθύνουν τον τοπικό τύπο να κάνει ειδήσεις πάνω σε αυτό το θέμα. Ο Μπορνόβας όταν ήταν στην Δυτική Θράκη παραπονιόταν για την γραμμή της Τουρκικής ταυτότητας που ακολουθούσε ο Τουρκικός τύπος και για την μειονοτική πολιτική των Τούρκων διπλωματών. Όμως τώρα βλέπουμε ότι ο ίδιος κάνει τα ίδια πράγματα για τα οποία παραπονιόταν (συνηθισμένος ο συντάκτης, φαίνεται, από την εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών με ΜΜΕ που υπάρχει στην Τουρκία, νομίζει πως συμβαίνει το ίδιο και στην Ελλάδα!!! Είναι σίγουρο πως δεν έχει καταλάβει πως γράφει για Ελληνικά ΜΜΕ και αναφέρεται σε Έλληνες συντάκτες κειμένων. Θα τον λυπήσουμε, αλλά πρέπει να τον ενημερώσουμε πως στην Ελλάδα οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν ασχολούνται με τα ΜΜΕ και δεν τα χρησιμοποιούν για να κάνουν την "γκρίζα" ή την "μαύρη" προπαγάνδα τους Αυτές τις συνήθειες, σύμφωνα με τις εξελίξεις στην υπόθεση Εργκένεκον, τις έχουνε στην Τουρκία... και ευτυχώς όχι εδώ).
Ο δικός μας Νεοδημοκράτης Περιφερειάρχης κ. Σταμάτης εφέντη έδειξε και πάλι τον «πατριωτισμό» του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Χρόνος», «ο Γ.Γ. της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Δημήτρης Σταμάτης δήλωσε την ενόχληση που αισθάνθηκε από την πρόσκληση που έγινε στον Τούρκο Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού από τον Σύλλογο Πολιτισμού Νέας Καρβάλης για το Φεστιβάλ “Ήλιος και Πέτρα”». (ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κύριος Σταμάτης, έχει μπει για τα καλά "στο μάτι" του Τουρκικού Προξενείου και έχει καταντήσει πια σαν την Coca-Cola! Οτιδήποτε και αν συμβαίνει, αναφέρεται και το όνομά του, δηλαδή "πάει με όλα"! Και αυτό συμβαίνει επειδή τους χάλασε την φιέστα με τα εγκαίνια της Τουρκικής Τράπεζας Ziraat στην Κομοτηνή, όταν αρνήθηκε να παρευρεθεί... και έμειναν να κοιτάζονται οι Τούρκοι πράκτορες και ο Τούρκος Πρόξενος, με φόντο τις... κορδέλες να κρέμονται από τα μπαλκόνια!).
Η ίδια εφημερίδα σε μια άλλη είδησή της στοχοποίησε την κρήνη Μεχμέτ Χιλμί και έγινε αφορμή για τις ρατσιστικές επιθέσεις που ακολούθησαν. Οι ρατσιστές εχθροί των Τούρκων προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στην κρήνη (ξεχνά ο συντάκτης πως η κρήνη χτίστηκε χωρίς άδεια της πολεοδομίας; μήπως ξεχνά πως θα έπρεπε να ακολουθούν τους νόμους του κράτους; Πολύ εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα ποιοί κατέστρεψαν την κρήνη Μεχμέτ Χιλμί, αλλά ας μας πει ο συντάκτης του κειμένου αυτού, τι θα συνέβαινε στην Τουρκία αν γινόταν κάτι παρόμοιο, δηλαδή αν κάποιοι χριστιανοί προσπαθούσαν να χτίσουν χωρίς την άδεια των αρχών ένα μνημείο για έναν ήρωα της Ελληνικής επανάστασης ή για έναν αντιτουρκιστή Πατριάρχη;).
Η εφημερίδα «Φωνή της Ροδόπης» με το σχετικό δημοσίευμά της, απέδειξε που μπορεί να φτάσει ο Αντιτουρκικός Ελληνικός φανατισμός στο όνομα της δημοσιογραφίας. Θα ήταν καλό να εξεταστεί η ψυχολογική κατάσταση αυτών που κάνουν τις ειδήσεις αυτές. Η αναφερόμενη εφημερίδα έγραψε ότι ο Γενικός Πρόξενος, Μουσταφά Σαρνίτς, είναι υπεύθυνος για τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων στο Κόσσοβο. Όχι πια… (σχετικά για τον ρόλο του κυρίου Σαρνίτς γνωρίζουν οι πάντες και κυρίως οι συντάκτες αυτού του ψευδέστατου κειμένου, οι οποίοι επαίρονται για τον τουρκισμό και τον ηρωισμό του σημερινού Τούρκου Προξένου της Κομοτηνής, κυρίου Σαρνίτς).
Η ρατσιστική εφημερίδα «Αντιφωνητής» στο τεύχος που κυκλοφόρησε την 1η Ιουλίου απαιτεί να κλείσει το Προξενείο. Κοιτάξτε το άρθρο του αντιτουρκιστή δημοσιογράφου, το οποίο μυρίζει αίμα και μίσος : «μπορεί κάποιος να μας περιγράψει πως επιτρέπεται να χαρακτηρίσει ένας ξένος διπλωμάτης παντού ως Τουρκική την μειονότητα; Πως επιτρέπεται ο προαναφερόμενος να πηγαίνει σε ένα πομακοχώρι και να μιλάει για Τουρκισμό; Το καθήκον ενός Γενικού Προξένου είναι να εμποτίζει εθνικισμό και να επιστρατεύσει τους ανθρώπους ή ακόμα και τους μικρούς μαθητές μιας ξένης χώρας; Θα υποβάλλουμε αιτιολογίες στην Αθήνα για να φύγει πλέον το Τουρκικό Προξενείο από την Κομοτηνή και θα παρακολουθήσουμε αυτή την υπόθεση;» (πραγματικά "τσούζει" η στάση και οι τοποθετήσεις του "Αντιφωνητή" και έχει κάνει τον συντάκτη να είναι πολύ προσεκτικός στα γραφόμενά του...).
Και ο Ελληνικός τύπος αλλά και οι αρμόδιοι του Ελληνικού κράτους και της Ελληνικής κυβέρνησης μιμούνται – μοιάζουν με την διοίκηση της Κίνας, η οποία την παρούσα στιγμή καταπιέζει τις μειονότητες της. Αν ήταν στα χέρια τους θα έκαναν και την ίδια γενοκτονία που γίνεται προς τους Τούρκους της Τουρκεστάν. Ίσως μπορεί και να περιμένουν την κατάλληλη στιγμή».
Αυτή είναι η καταγγελία-απάντηση της εφημερίδας «Μιλλέτ» Ροδόπης. Σύντομα θα ακολουθήσουν και οι καταγγελίες-απαντήσεις των άλλων πληρωμένων δημοσιεύσεων του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής. Κι εκεί θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι!!! Έπεται συνέχεια, αγαπητοί, «φίλοι» και «οχτροί»…
Κωνσταντίνος

Υ.Γ.: Έμαθα πως στην Κομοτηνή απέκτησα μεγάλους και φανατικούς εχθρούς αλλά και φίλους. Κρατάω τους φίλους και «πετάω» τους εχθρούς… νιώθοντας πως έχω κάνει κάτι, έστω και μικρό, με το να ενοχλήσω τα σχέδια της Άγκυρας καταγγέλλοντας τις «δράσεις» που αναπτύσσονται στην Ελληνική Θράκη.....

Read more...

ΓΙΑ ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο ΤΑΛΑΤ


Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τόνισε ότι "υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αιματοχυσίας, σε περίπτωση αποχώρησης του τουρκικού στρατού από την Κύπρο, πριν από την επίτευξη συνολικής λύσης στο κυπριακό", σε συνέντευξή που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό. Ο κ. Ταλάτ θεωρεί ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα προσπαθήσει να επεκτείνει την κυριαρχία της και στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, στην περίπτωση που αποχωρήσει ο στρατός.


Read more...

ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ...


Τουρκικά αεροσκάφη F-16 πραγματοποίησαν σήμερα Παρασκευή υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι, ενώ νωρίτερα είχαν εισέλθει μεταξύ Λήμνου και Λέσβου, συνεχίζοντας με αυτό τον τρόπο το ντεμαράζ προκλήσεων των τελευταίων ημερών.


Read more...

ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ...


Δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια το υπ. Εξωτερικών στη νέα πρόκληση -εκτός από τις παραβιάσεις στο Αιγαίο- που προχώρησε η Τουρκία. Οι "γείτονες" δημοσίευσαν στην εφημερίδα της κυβερνησεώς τους απόφαση σύμφωνα με την οποία θα πραγματοποιηθούν γεωφυσικές έρευνες γύρω από το Καστελόριζο. Ο εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας επισήμανε πως κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με τους κανόνες Δικαίου της Θάλασσας και τονίζει ότι ένα μέρος που αναφέρεται η δημοσίευση περιλαμβάνει ελληνική υφαλοκρηπίδα. Από το υπουργείο ακόμη σημειώνεται ότι θα παρακολουθείται στενά το θέμα. Το συγκεκριμένο γεγονός έρχεται ως συνέχεια στις απανωτές παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τουρκικά μαχητικά.


Read more...

Η απειλή της ισλαμικής τζιχάντ στην Ελλάδα


Εχουμε σίγουρα χάσει την στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα. Κι' αδιαφορούμε για τα πραγματικά προβλήματα που μας περιστοιχίζουν. Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας στα ασήμαντα και τα επικοινωνιακά εντυπωσιακά. Εγιναν εκλογές για την Ευρώπη και οι έλληνες αναλώθηκαν σε ανούσιες παπαγαλομαχίες για σκάνδαλα, μίζες και κομματικά προγράμματα γνωστά μοναχά στους ειδήμονες και τους φανατικούς.

Ουδείς ενδιαφέρθηκε για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας μας στην Ευρώπη. Γιατί κι αυτή δεν είναι αλάθητη. Μαστίζεται μάλιστα από την οικονομική κρίση αλλά κι από μια βαθιά αμφισβήτηση θεσμών, διαδικασιών και πολιτικών προσανατολισμών.

Το σοβαρότερο ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας σήμερα - σε ολόκληρη την Ευρώπη - είναι το ασυγκράτητο κύμα μετανάστευσης που αλλοιώνει σταδιακά εθνικούς χαρακτήρες, συνήθειες και παραδοσιακές δομές. Κανένας βέβαια δεν μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη. Και τα μεταναστευτικά ρεύματα είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων κοινωνικών αναταράξεων, οικονομικών ανατροπών και εθνοπολιτικών αναστατώσεων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη κατακλύζεται από αλλότρια φύλα και ξένους λαούς. Δεν έχει όμως κάτι τέτοιο ξαναγίνει σε συνθήκες ειρήνης και έλλειψης κατακτητικών συγκρούσεων. Για πρώτη φορά σε τέτοιους αριθμούς μουσουλμάνοι και ασιάτες εισρέουν στις δυτικές κοινωνίες δημιουργώντας προυποθέσεις ανάπτυξης αυτόνομων μειονοτικών θυλάκων. Κατά το παρελθόν, αιματηρές πολεμικές συγκρούσεις κατέληξαν σε κοινωνικές ισορροπίες που σταδιακά αφομοίωσαν με λίγες - τουλάχιστον ευδιάκριτες - πολιτιστικές συνέπειες διαφορετικές εθνικές, φυλετικές και θρησκευτικές ομάδες.

Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Οι εισρέοντες λαοί δεν έρχονται σαν κατακτητές. Αλλά σαν εξαθλιωμένοι συνήθως οικονομικοί η πολιτικοί πρόσφυγες που αναζητούν καλύτερη τύχη σε περισσότερο ανεπτυγμένα περιβάλλοντα. Η απουσία αιματηρών συγκρούσεων επιτρέπει την διατήρηση της εθνικής και θρησκευτικής τους αυτονομίας. Κι ανεξάρτητα από την ευρύτερη ψυχολογική στάση των υποδεχόμενων λαών η ιδιαιτερότητά τους γίνεται ανεκτή και αποδεκτή με βάση το πλαίσιο αξιών που κυριαρχεί στις δυτικές κοινωνίες. Ένα μίγμα δηλ. δημοκρατικότητας, ανοχής και υποστήριξης.

Η ανοχή διαφορετικών ηθικών και πολιτιστικών αξιών δίχως κάποιο πλαίσιο πολιτικής για την τελική τους αφομοίωση στο κυρίαρχο κοινωνικό μοντέλο ενθαρρύνει την οικοδόμηση αυτονομίας και χωριστής ταυτότητας

Υπάρχει όμως ένα σοβαρότατο ζήτημα που πολλοί παραγνωρίζουν. Η ανοχή διαφορετικών ηθικών και πολιτιστικών αξιών δίχως κάποιο πλαίσιο πολιτικής για την τελική τους αφομοίωση στο κυρίαρχο κοινωνικό μοντέλο ενθαρρύνει την οικοδόμηση αυτονομίας και χωριστής ταυτότητας. Δεν θα πρόκειται τελικά δηλ. για μετακίνηση πληθυσμών και αναπόφευκτη ενσωμάτωση σε μιά άλλη κοινωνία. Αλλά για αποδοχή συγκροτημένων κινήσεων σχηματισμού ολοκληρωμένων νέων κοινωνικών σχημάτων. Θα υπάρξουν δηλ κοινωνίες μέσα στις κοινωνίες. Δεν πρόκειται οι ασιάτες λ.χ. και ιδιαίτερα οι μουσουλμάνοι να γίνουν εδώ έλληνες. Αλλά θα αναπτύξουν δικούς τους κοινωνικούς πυρήνες με εσωτερικούς κανόνες, αξίες κι αρχές.

Πιθανότατα πολύ γρήγορα οι κανόνες αυτοί θα έρθουν σε σύγκρουση με το θεσμικό πλαίσιο της κοινωνίας υποδοχής, Κι' αναγκαστικά τότε θα υποχωρήσει η κοινωνία που τους είχε αρχικά φιλοξενήσει. Διότι θα είναι πολίτες, θα ασκούν εκλογική επιρροή, θα κινούνται από την δύναμη μεγαλύτερης πίστης και φανατισμού και θα απαιτούν - με επίκληση πατροπαράδοτων κανόνων της κοινωνίας φιλοξενίας - σεβασμό της εθνικής και της θρησκευτικής τους ιδιαιτερότητας.

Κοντά σε όλα αυτά, οι μουσουλμανικές κοινότητες που αρχίζουν έτσι και χτίζονται έχουν μιά ιδιαίτερη δική τους δυναμική. Υπακούουν σε διαφορετικούς κανόνες και στηρίζονται σε σκληρή εσωτερική πειθαρχία. Ανεξάρτητα από την στάση του ελληνικού πληθυσμού αλλά και τις προθέσεις του ελληνικού κράτους ουδείς μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη και γιγάντωση μιάς αυτόνομης ισλαμικής κοινότητας στην χώρα. Στην Ελλάδα ζούν σήμερα κοντά στους 700.000 μουσουλμάνοι. Οι οποίοι εκκλησιάζονται σε υπόγεια και παράνομα τζαμιά και στους οποίους ασκούν κατήχηση αγνώστου προέλευσης - αυτοδιοριζόμενοι συνήθως - κληρικοί.

Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν έχει να κάνει απλά με την παρουσία μεταναστών και μουσουλμάνων. Το κεντρικό ζήτημα είναι πως η ροή εισόδου παράνομων μεταναστών από μουσουλμανικές χώρες της Ασίας δεν μπορεί να ανακοπεί. Οι αριθμοί τους λοιπόν συνέχεια θα μεγαλώνουν. Εφ' όσον οι χώρες προέλευσής τους είναι σουνιτικές, ενστερνίζονται δηλ. την σκληρότερη εκδοχή του ορθόδοξου Ισλάμ, αναπόφευκτα ανάμεσα στους λαθραίους μετανάστες θα βρίσκονται συνειδητοί ανατροπείς της ειρηνικής αντίληψης περί θρησκείας.

Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πως βρισκόμαστε μπροστά σε μιά νέα πραγματικότητα. Θα συμβιώσουμε υποχρεωτικά με μια παράλληλη κοινωνική οντότητα με διαφορετικούς προσανατολισμούς, αξίες και επιδιώξεις. Εφ' όσον από τα πράγματα δεν είναι δυνατόν να εμποδισθεί η συνεχής ροή μουσουλμάνων μεταναστών, δεν υπάρχει συγκροτημένη κατεύθυνση αντιμετώπισης με πολιτικούς όρους του φαινομένου ούτε και φαίνεται αντικειμενικά δυνατή η απέλαση μεγάλου αριθμού των ανθρώπων αυτών (εφ όσον είναι δίχως χαρτιά και ταυτότητα εθνικότητας), είμαστε υποχρεωμένοι να ετοιμασθούμε για τα χειρότερα.

Δεν μιλάμε εδώ για φοβία απέναντι στους μουσουλμάνους. Αλλά για όσο διάστημα η χώρα είναι αδύνατον να οργανωθεί συστηματικά σαν μιά σύγχρονη πολιτεία έχουμε την υποχρέωση να αναλογισθούμε τα προβλήματα και τους κινδύνους. Είναι απαραίτητο να ελεγχθεί συστηματικά το πλαίσιο λειτουργίας των ιερατικών κέντρων των ισλαμιστών και να ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση των κληρικών. Οσοι προέρχονται από Σαουδική Αραβία η Ινδία (κι' όσοι αρνούνται να αποκαλύψουν την προέλευσή τους) θα πρέπει κατ' αρχήν να απαγορεύεται να ιερουργούν και να μην γίνονται στη χώρα δεκτοί.

Παρά τις δυσκολίες επιβολής των κανόνων της δικής μας έννομης τάξης σε μιά παράλληλα αναπτυσσόμενη μουσουλμανική Ούμα (κοινότητα) - κάτι που θα γίνεται όλο και δυσχερέστερο όσο θα αυξάνει η πολιτική επιρροή των μουσουλμάνων - είναι παραπάνω από αναγκαίο να ξεκαθαρισθούν οι κανόνες του παιχνιδιού και να γίνει απόλυτα σαφές πως η ελληνική νομοθεσία θα εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση. Η οποιαδήποτε υποχώρηση στον τομέα αυτό θα αποκολλήσει κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας και θα τα εντάξει μαχητικά σε τμήματα αμφισβήτησης του παραδοσιακού ελληνικού κοινωνικού ιστού.

Η συσπείρωση των διάσπαρτων σήμερα ισλαμικών στοιχείων πίσω από μιά επιθετική ζιχάντ (ιερός πόλεμος) δεν είναι δύσκολο να μορφοποιηθεί. Ιδιαίτερα αν ανάμεσα στους ιεροκήρυκες κυριαρχήσουν οι απόστολοι του μίσους και κήρυκες του σαουδικού Βαχαμπισμού. Στόχος θα είναι η αλλόθρησκη ελληνική κοινωνία που θα βρίσκεται μακριά από τον οίκο του θεού (Νταρ αλ Ισλμ). Θα συνιστά τον αντίπαλο Οίκο του Πολέμου (Νταρ αλ Χάρμπ). Εναν χώρο υπό αμφισβήτηση και μελλοντική ανατροπή. Η αδυναμία ελέγχου και η θεαματική αύξηση των μελών της ιερής κοινότητας θα προσδώσει δυναμική στις κινήσεις των αμφισβητιών.

Η συσπείρωση των διάσπαρτων σήμερα ισλαμικών στοιχείων πίσω από μιά επιθετική ζιχάντ (ιερός πόλεμος) δεν είναι δύσκολο να μορφοποιηθεί. Ιδιαίτερα αν ανάμεσα στους ιεροκήρυκες κυριαρχήσουν οι απόστολοι του μίσους και κήρυκες του σαουδικού Βαχαμπισμού. Στόχος θα είναι η αλλόθρησκη ελληνική κοινωνία που θα βρίσκεται μακριά από τον οίκο του θεού

Το πνεύμα της ζιχάντ εύκολα μπορεί να διαπεράσει τον κορμό μιάς αριθμητικά εύρωστης ισλαμικής κοινότητας. Που πιθανότατα να αποκτήσει και σοβαρά οικονομικά μέσα (είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό). Το πάθος μάλιστα μεγαλώνει όταν η κοινότητα είναι απομονωμένη η περικυκλωμένη από πολυάριθμες αλλόθρησκες ομάδες. Η διαχείριση της κατάστασης ώστε να αποτραπεί η ρήξη και να υπάρξει συνοχή και συνεργασία με τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο είναι δυσχερής. Είναι όμως απαραίτητη. Και οι κινήσεις δεν μπορεί να είναι μοναχά αποτρεπτικές.

Ο φανατισμός της Ζιχάντ δεν διαφέρει πολύ από τα μεσαιωνικά ευρωπαικά κινήματα θρησκευτικού φανατισμού. Κι αυτή, όπως κι εκείνα, δεν διστάζουν μπροστά στην θυσία ανθρώπινων ζωών για την επίτευξη ανώτερων θρησκευτικών στόχων. Η εκτόνωση του μίσους προυποθέτει τολμηρές και μακρόπνοες πολιτικές πρωτοβουλίες. Εφ' όσον η ανάσχεση της εισόδου χιλιάδων καινούργιων μελών του ισλαμικού κοινοτικού πυρήνα στην Ελλάδα δεν είναι εφικτή οφείλουμε να επεξεργασθούμε πολιτικές εκτόνωσης του θρησκευτικού μίσους και αποσυμπίεσης της φορτισμένης τους μαχητικότητας.

Το ισχυρότερό μας όπλο είναι η οικονομία της αγοράς!! Αν και το Ισλάμ διδάσκει εγκράτεια, σοβαρούς αυτοπεριορισμούς και αυστηρή λιτότητα, η προοπτική της ατομικής ανέλιξης και οικονομικής προόδου μπορεί να σπάσει τα τείχη της απομόνωσης και της άρνησης των άλλων. Μέσα στις τάξεις της ισλαμικής Ούμα το ράγισμα της μονομέρειας και της μονολιθικής αντιμετώπισης της Δυτικής κοινωνίας και των καταναλωτικών της αγαθών μπορεί να κλονίσει σοβαρά το οικοδόμημα του φανατισμού. Και να ανοίξει διαδρόμους συνεννόησης και αποφυγής ρήξεων.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία λ.χ. προς την εκτόνωση των διαφορών ανάμεσα σε φανατικούς ισλαμιστές, μετριοπαθείς μουσουλμάνους και κοσμικούς δυτικόφρονες Τούρκους δείχνουν έναν σχετικό δρόμο. Σε πρόσφατο βιβλίο του ο καθηγητής Cihan Tugal επεξηγεί τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για την επίτευξη του σκοπού αυτού . Αναλύοντας την μεταστροφή μεγάλου μέρους του ακραίου μουσουλμανικού στοιχείου μιάς μεγάλης συνοικίας της Κων/πολης σε μετριοπαθέστερες θέσεις ο Tugal καταλήγει σε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Αποδεικνύει δηλ. πως η διευκόλυνση συμμετοχής στο σύστημα και οι επιβραβεύσεις σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο από την εμπλοκή στις καπιταλιστικές οικονομικές σχέσεις αμβλύνει τον φανατισμό των θρησκευτικών δοξασιών κι' απομακρύνει τους πιστούς από τις επιρροές των ακραίων μουλάδων.

Η προσέλκυση του μουσουλμανικού πληθυσμού στις υποδομές δράσης του καπιταλιστικού συστήματος θα είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος εκτόνωσης των εντάσεων και εξασφάλισης ηρεμίας και ευρύτερης κοινωνικής συνοχής

Αυτό που προκύπτει είναι πως στην περίπτωση αδυναμίας ανάσχεσης ενός συνεχούς ρεύματος παράνομης μετανάστευσης, κάτι που είναι φανερό πως συμβαίνει στην Ελλάδα, η αντιμετώπιση ενός βαθμιαία ριζοσπαστικοποιούμενου μουσουλμανικού στοιχείου δεν μπορεί να στηρίζεται απλά και μόνο σε μέτρα αστυνομικού ελέγχου και καταστολής. Μια επιλογή που από τα πράγματα είναι φανερό πως θα είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Θα πρέπει να συνοδεύεται από κινήσεις ενθάρρυνσης της ενσωμάτωσης της παράλληλης αυτής μουσουλμανικής κοινότητας στις κυρίαρχες πολιτικές δομές της χώρας και στους μηχανισμούς μιάς δυναμικής οικονομίας της αγοράς. Η ύπαρξη δηλ. αυτόνομης, με θρησκευτικό ίσως χαρακτήρα, πολιτικής εκπροσώπησης του κόσμου αυτού μέσα από μηχανισμούς που σέβονται την ιδιαιτερότητά του αλλά και που ταυτόχρονα τον ελκύουν σε κοινωνικά και οικονομικά σχήματα της κυρίαρχης γύρω του κοινωνικής πραγματικότητας θα οδηγήσει πιθανότατα σε μετριοπάθεια και γενικότερη εκτόνωση.

Εφ όσον το κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει σύμφωνα με τις αρχές δημιουργίας του (αποτελεσματικός έλεγχος δηλ. των συνόρων και επιβολή του νόμου) η επιλογή της ρήξης και των συγκρούσεων θα είναι απόλυτα ατελέσφορη. Η προσέλκυση του μουσουλμανικού πληθυσμού στις υποδομές δράσης του καπιταλιστικού συστήματος θα είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος εκτόνωσης των εντάσεων και εξασφάλισης ηρεμίας και ευρύτερης κοινωνικής συνοχής. ΟΙ αναγκαίες βέβαια προυποθέσεις είναι δύο. Στιβαρές ηγεσίες ικανές να συλλάβουν το πρόβλημα και να προωθήσουν λύσεις. Και αποσυμφόρηση της γραφειοκρατικής αλλά και της κοινωνικής πραγματικότητας ώστε η αποδοτική λειτουργία γνήσιων καπιταλιστικών θεσμών να είναι εφικτή.

Read more...

Η Άγκυρα στο πλευρό των Ουιγούρων


Η συμπεριφορά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα αποδεικνύει ότι είναι αποφασισμένη να μην αφήσει να περάσει ανεκμετάλλευτη οποιαδήποτε ευκαιρία συμμετοχής στα διεθνή δρώμενα με τη μορφή συμπαράστασης στους ομοφύλους και ομοθρήσκους της, όπου αυτοί κι αν αντιμετωπίζουν προβλήματα ή εγείρουν διεκδικήσεις.

Στις ταραχές που ξέσπασαν στην επαρχία Σινγιάνγκ της Κίνας μεταξύ των Κινέζων της φυλής Χαν και των Ουιγούρων, που αποτελούν τη μειοψηφία, η Άγκυρα, έπειτα από σύντομη στάση αναμονής που διατήρησε, δεν άργησε να πάρει θέση. Τα βίαια επεισόδια, που προκλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην επαρχία Σινγιάνγκ, η οποία βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Κίνας και καλύπτει έκταση 1,5 εκατ. τετραγωνικών μέτρων, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του πολιτικού κόσμου της γείτονoς χώρας.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον πρόεδρο του ακροδεξιού κόμματος του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που έσπευσε να κατακρίνει την ισλαμική κυβέρνηση για την απραξία της στο θέμα και δήλωσε ότι το ζήτημα των Ουιγούρων δεν είναι μόνο εσωτερικό θέμα της Κίνας, όπως θα ήθελε να λέει το Πεκίνο. Ο Μπαχτσελί βρήκε, έτσι, την ευκαιρία να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης προς την Κεντρική Ασία, χώρο που συνδέεται αναπόσπαστα με την ιδεολογία του κόμματός του, αλλά και να πιέσει την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό να υιοθετήσει παρόμοια στάση με εκείνη που τήρησε στο Νταβός έναντι των Ισραηλινών τον περασμένο Ιανουάριο.

Υπό την πίεση των διαδηλώσεων, που οργανώθηκαν κυρίως από τους «γκρίζους λύκους», στα μεγάλα αστικά κέντρα για να «αναγκάσουν» την Άγκυρα να παρέμβει υπέρ των Ουιγούρων, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν άργησε να καλέσει τον κινέζο επιτετραμμένο για ενημέρωση. Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, καταδίκασε τα αιματηρά επεισόδια και ζήτησε τη λήψη κατάλληλων μέτρων από τις κινεζικές αρχές ώστε να τερματιστεί η βία. Δήλωσε ακόμη ότι το ενδιαφέρον της Άγκυρας για την τύχη των Ουιγούρων είναι πραγματικό.

Από τη μεριά του ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία να επικρατήσει η κοινή λογική και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι της αιματοχυσίας. Δικαιολογώντας τις ανησυχίες των πολιτών του για τους «αδερφούς» Ουιγούρους, σε μια κίνηση μάλλον εντυπωσιασμού, αποκάλυψε ακόμη την πρόθεση της κυβέρνησής του να καταβάλει τις απαραίτητες προσπάθειες να τεθεί το θέμα προς συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο συμμετέχει η Τουρκία ως μη μόνιμο μέλος την περίοδο 2009-2010, αλλά και στην Ισλαμική Διάσκεψη όπου τη θέση του γενικού γραμματέα κατέχει τούρκος ακαδημαϊκός. Είναι σημαντικό, όμως, να εξετάσουμε σε τι οφείλεται το ενδιαφέρον που δείχνουν οι Τούρκοι για τα τεκταινόμενα στην κινεζική επαρχία.

Πέρα από την αυτονόητη επιθυμία της ισλαμικής κυβέρνησης να αναπτύξει εμπορικές δραστηριότητες με την περιοχή, που είναι πλούσια σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων, η προσοχή που επιδεικνύει η Άγκυρα προς τη Σινγιάνγκ προκύπτει κατά κύριο λόγο από τους ιστορικούς δεσμούς με αυτήν την περιοχή. Ως γνωστόν, οι Τούρκοι κατάγονται από την Κεντρική Ασία. Παρατηρήθηκε, λοιπόν, το εξής παράδοξο κατά την πρόσφατη ιστορία. Το κεμαλικό καθεστώς, στην προσπάθειά του να εδραιώσει την εξουσία του, πρόβαλλε τον εθνικό μύθο με τέτοιον τρόπο ώστε να σβήσει τα ίχνη της πολυεθνικής οθωμανικής αυτοκρατορίας από τη μνήμη και τη συνείδηση του λαού. Ο «ιδρυτικός μύθος» -από τον οποίο αντλεί την ονομασία της και η παρακρατική οργάνωση Εργκένεκον- της Τουρκικής Δημοκρατίας, θέλει τους Τούρκους να αντλούν τις ρίζες τους από το Τουρκεστάν (ο χώρος όπου δεσπόζουν σήμερα οι τουρκικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας), το οποίο εγκατέλειψαν υπό την πίεση των Κινέζων πριν από αιώνες. Περνώντας από δύσβατες οροσειρές, υπό την καθοδήγηση ενός γκρίζου λύκου, κατευθύνθηκαν δυτικά, προς την Κασπία... Τον μύθο αυτόν καλλιέργησε, από τον Mεσοπόλεμο κιόλας, η τουρκική ακροδεξιά που τελούσε άλλοτε στην παρανομία και άλλοτε στο περιθώριο της πολιτικής ζωής - σήμερα εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο από το ΜΗΡ.

Οι κινήσεις της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚΡ, όμως, έρχονται να διαταράξουν τους στενούς δεσμούς φιλίας με το κινεζικό καθεστώς, που αναπτύσσονται διακριτικά επί δεκαετίες. Να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού του Μεσούτ Γιλμάζ είχε εκδώσει μυστική πρωθυπουργική εγκύκλιο το 1998, βάσει της οποίας απαγορευόταν η δημόσια ανάρτηση της σημαίας των Ουιγούρων -πρόκειται για τους τουρκογενείς του Ανατολικού Τουρκιστάν, που περιήλθε οριστικά στην κινεζική κυριαρχία τη δεκαετία 1930- εντός της Τουρκίας, καθώς και η συμμετοχή κρατικών λειτουργών και παραγόντων σε εκδηλώσεις των εξόριστων οργανώσεων και συνδέσμων των Ουιγούρων.

Η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ ακολούθησε την πολιτική των προκατόχων της. Το 2003 είχε την ευκαιρία να τροποποιήσει την εγκύκλιο, αλλά το απέφυγε, με αποτέλεσμα η πολιτική ελίτ των Ουιγούρων να εγκατασταθεί οριστικά στις ΗΠΑ. Εξάλλου, το καλό επίπεδο των σινοτουρκικών σχέσεων επιβεβαιώθηκε και με την προ δεκαημέρου επίσημη επίσκεψη του τούρκου Προέδρου, Αμντουλάχ Γκιουλ, στην Κίνα, όπου είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί ακόμη και την επαρχία Σινγιάνγκ. Με την ευκαιρία εκείνη ο Γκιουλ δεν είχε λησμονήσει να αναφερθεί στην ουιγουρική μειονότητα -περίπου δέκα εκατ.- της Κίνας, όπως κάνουν παραδοσιακά οι Τούρκοι για οποιαδήποτε τουρκική μειονότητα, ως μια ιδανική «γέφυρα φιλίας».

Το προσεχές διάστημα θα διαπιστώσουμε κατά πόσο η Άγκυρα, μια χώρα που βρίσκεται περίπου στην ίδια μοίρα με την Κίνα στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γενικότερα του Διεθνούς Δικαίου -ας μη λησμονούμε ότι έχει σημαντικό πρόβλημα με την κουρδική μειονότητά της, αλλά και με τον στρατό κατοχής που διατηρεί στην Κύπρο, τις προκλήσεις στο Αιγαίο κ.λπ.- είναι διατεθειμένη να διακινδυνεύσει το σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο των σινοτουρκικών σχέσεων, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του προστάτη των Ουιγούρων στα διεθνή φόρουμ. Γιατί οι συνέπειες από τη δυσαρέσκεια του Πεκίνου, αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η τουρκική οικονομία, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ολέθριες κυρίως σε οικονομικό -αλλά και σε πολιτικό- επίπεδο για την Άγκυρα, ειδικά τώρα που μόλις έχουν κλείσει συμφωνίες πολλών εκατ. δολαρίων (στους τομείς των μεταλλείων, των κατασκευών κ.λπ.).

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Read more...

Γεωφυσικές έρευνες και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας προαναγγέλλει η Τουρκία


Γεωφυσικές έρευνες σε περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που περιλαμβάνει και ελληνική υφαλοκρηπίδα προγραμματίζει η Τουρκία, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα.
Σε ανακοινωσή του το υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι για το θέμα ο πρέσβης της Ελλάδας στην Aγκυρα επικοινώνησε με τους αρμοδίους αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.
Το θέμα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας και αφορά σε απόφαση που ελήφθη στις 30 Ιουλίου 2008 περί γεωφυσικών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα Νότια και Ανατολικά του Καστελορίζου.

«Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα είναι δεδομένες και έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένως προς την τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, τμήμα της περιοχής που αναφέρεται στη δημοσίευση περιλαμβάνει ελληνική υφαλοκρηπίδα» δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι η Αθήνα θα παρακολουθεί στενά στο ζήτημα.
Την Παρασκεύη συνεχίστηκαν και οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά. Σχηματισμός οκτώ τουρκικών F16 εισήλθε στις 11:58 μεταξύ Λήμνου και Λέσβου και στις 12:27 τα τέσσερα αεροσκάφη του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι και εξήλθαν από το FIR Αθηνών στις 12:30.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ερευνες για πετρέλαια αρχίζουν οι Τούρκοι στην περιοχή γύρω από την Κύπρο


Κυβερνητικό διάταγμα που εξουσιοδοτεί την τουρκική κρατική εταιρία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) να πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων, στην ανατολική Μεσόγειο, κοντά στην Κύπρο, τέχθηκε από χθες σε ισχύ, σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Σημερινό δημοσίευμα της αγγλόφωνης έκδοσης της τουρκικής εφημερίδας Ζαμάν αναφέρει ότι ''η ενέργεια αυτή της Αγκυρας, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου κοντά στα κυπριακά παράλια, αναμένεται να προκαλέσει διαμάχη καθώς πιθανότατα θα ερμηνευτεί από πολλούς ως επίδειξη της αποφασιστικότητας της Τουρκίας να προστατέψει τα δικαιώματά της και τα συμφέροντά της στην περιοχή, όταν αντιμετωπίσει μια μονομερή κίνηση εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων σχετικά με την έρευνα για πετρέλαιο.''

Οπως προβλέπει το κυβερνητικό διάταγμα, η Αγκυρα εξουσιοδοτεί την ΤΡΑΟ να πραγματοποιήσει γεωλογικές έρευνες πέραν των τουρκικών χωρικών υδάτων, στη Μεσόγειο, σε τέσσερις περιοχές, δυο στην περιοχή της Αττάλειας και δυο στην περιοχή της Μούγλα, συνολικής θαλάσσιας έκτασης 2 εκατομμυρίων εκταρίων.
Η ανακοίνωση τον περασμένο μήνα εκ μέρους της Κύπρου ότι θα προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο στην περιοχή είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αγκυρας.
''Ο τουρκοκυπριακός λαός έχει δικαιώματα στην περιοχή. Δεν μπορείτε να το αγνοείτε αυτό. Και η Τουρκία επίσης έχει δικαιώματα και συμφέροντα εκεί. Η πρόθεσή μας να τα προστατεύσουμε είναι γνωστή σε όλους,'' είχε δηλώσει τότε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών Μπουράκ Οζούγκεργκιν.
iKypros
17/07/2009

Read more...

Απόρρητη ντιρεκτίβα δίνει προτεραιότητα σε Τουρκία


ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΟΜΠΑΜΑ: ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ-«ΤΥΦΛΟΣΟΥΡΤΗΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *
ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ
Η Ελλάδα έχει περάσει σε «δεύτερη μοίρα» στον αμερικανικό σχεδιασμό και όλο το βάρος και η προσοχή έχουν στραφεί αποκλειστικά στην Τουρκία προς ζημία, φυσικά, των ελληνικων εθνικών συμφερόντων.
Ετσι, κάπως, συνοψίζεται από ανώτατο Αμερικανό παράγοντα, η ουσία της πολιτικής Ομπάμα στα ελληνοτουρκικά, η οποία, κατ' αυτόν, σκιαγραφείται ανάγλυφα και με τη δέουσα επιχειρηματολογία σε απόρρητο κείμενο-ντιρεκτίβα, των αρχών του έτους και αντανακλάται στις μέχρι τούδε ενέργειες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.


Παράλληλα, για την αποτροπή παράπλευρων απωλειών από τυχόν ελληνικές αντιδράσεις (σ.σ. Βάση Σούδας, αντιαμερικανισμός, Ελληνοαμερικανοί κ.λπ., φέρεται να δόθηκε εντολή σε όλους τους «επικοινωνιακούς δίαυλους» προς την Αθήνα, να μεταφέρουν το μήνυμα πως «η αυξημένη προσοχή προς την Αγκυρα» (σ.σ. κάτι που έμελλε να φανεί) δεν πρόκειται να 'ναι επιζήμια για τα ελληνικά συμφέροντα.

Ο ανώτατος Αμερικανός παράγων πιστεύει ακράδαντα πως η Αθήνα θα πρέπει ν' αντιδράσει στον «δόλιο» σχεδιασμό της νέας αμερικανικής κυβέρνησης και να «διεκδικήσει» ανταλλάγματα...

Ρόλος κομπάρσου στην Ελλάδα Αναλυτικότερα, όπως αποκαλύπτεται εγκύρως, οι βαθύτεροι σχεδιασμοί της εξωτερικής πολιτικής Ομπάμα βάζουν την Ελλάδα στο περιθώριο μέχρι νεωτέρας και δίνουν «άμεση και ύψιστη προτεραιότητα» στη γείτονα Τουρκία, γιατί «έτσι και μέσω αυτής μπορούν να εξυπηρετηθούν στο έπακρον» τα αμερικανικά συμφέροντα.

Κατά την παρεχόμενη ερμηνεία, οι Αμερικανοί θέλουν την Ελλάδα σε ρόλο «κομπάρσου» στις μέσω Τουρκίας προωθούμενες επιδιώξεις τους, και αυτό σημαίνει πως στο όνομα μιας «σχετικής ηρεμίας στην περιοχή» η Αθήνα θα γίνει αποδέκτης αυξανόμενων αμερικανικών πιέσεων για να «τα βρει με την Τουρκία» και με όρους -εξυπακούεται- επιζήμιους για τα ελληνικά συμφέροντα, γιατί διαφορετικά η Αγκυρα δεν θα ενδώσει σ' εκείνα που της ζητά η Ουάσιγκτον.

Κατ' ελάχιστον, οι αμερικανικοί σχεδιασμοί θεωρούνται άκρως επικίνδυνοι για την πεμπτουσία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που αφορά την Τουρκία, γιατί αυξάνουν εις πολλαπλούν τις σοβινιστικές εξάρσεις της γείτονος, η οποία, με τις πλάτες της υπερατλαντικής συμμάχου της και υπ' αυτές τις συνθήκες, θα επιδιώξει τα μέγιστα δυνατά οφέλη στο Κυπριακό, στο Αιγαίο και στο Πατριαρχείο, και θα συνεχίσει την τακτική της στη Θράκη και στη λαθρομετανάστευση.

Συνεπώς, δεν θα πρέπει να εκπλήσσει το ελληνικό ΥΠΕΞ ότι παρά τις ασαφείς συστάσεις (σ.σ. μάλλον ρητορία) Γκόρντον του Αμερικανού βοηθού ΥΠΕΞ, προς την Αγκυρα για να σταματήσει τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά στο Αιγαίο (σ.σ. «Καθημερινή» 5/7/09), η Αγκυρα συνεχίζει με εντατικότερο ρυθμό τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, γιατί «βλέπει χάσμα» μεταξύ της αμερικανικής ρητορείας και των αμερικανικών πράξεων.

24 Ιανουαρίου: το κείμενο - ντιρεκτίβα Σύμφωνα με παρασχεθείσες πληροφορίες, οι αμερικανικές μεθοδεύσεις του πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης Ομπάμα ακολουθουν πιστά ένα απόρρητο σχέδιο δράσης που, όπως λέγεται, υπό μορφή ντιρεκτίβας, και με ημερομηνία 24 Ιανουαρίου 2009 (σ.σ. τέσσερις μέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων Ομπάμα), παρεδόθη σαν «τυφλοσούρτης» της νέας πολιτικής στους επικεφαλής του επιτελείου Εθνικής Ασφάλειας (Κλίντον, Τζόουνς και Γκέιτς) για τα περαιτέρω...

Οπως είναι φυσικό, ένα τέτοιο κείμενο υψηλής πολιτικής στις προτεραιότητες της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας δεν μπορεί παρά να τυγχάνει της απόλυτης γνώσης και έγκρισης του Αμερικανού προέδρου και να φέρει τις «ευλογίες» του.

«Εχουν αποφασίσει να βάλουν την Ελλάδα "κατά μέρος" (..."to put Greece aside"...) και να ρίξουν το βάρος στην Τουρκία για τα επόμενα 2-3 χρόνια, με τη λογική πως "χρειαζόμαστε την Τουρκία... για τον μουσουλμανικό κόσμο"...», αποκαλύπτει ο ανώτατος Αμερικανός παράγων που μίλησε ελεύθερα στην «Ε», αφού προηγουμένως είχε εύλογα και κατά ιδιότυπο τρόπο, διασφαλίσει την ανωνυμία του.

Στο συγκεκριμένο απόρρητο κείμενο που θεωρείται η «μητέρα» όλων των έκτοτε ενεργειών, λέγεται πως καταγράφονται (σ.σ. προφανώς μέσα σ' ένα ευρύτερο πλαίσιο αξιολόγησης της αμερικανικής πολιτικής με άξονα την Τουρκία), οι αρκούντως ευνοϊκές διαθέσεις και συστάσεις για τη γείτονα, μάλιστα σε τέτοιο βάθος και έκταση, που προκαλούν «αγανάκτηση», κατά τον ενημερωμένο παράγοντα, ο οποίος εύλογα και με τον «τρόπο» του, θέλησε να κρούσει τον κώδωνα κινδύνου και να στείλει ένα μήνυμα προειδοποίησης προς την Αθήνα για τη διπλοπροσωπία του επιτελείου εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Ομπάμα.

Αρχικές απορίες και υπόνοιες της «Ε» για τον τρόπο δράσης και σχεδιασμό του επιτελείου Ομπάμα για τον εναγκαλισμό της Τουρκίας στους πρώτους κιόλας μήνες της νέας κυβέρνησης βρήκαν την απάντηση τους το τελευταίο 10ήμερο του Μαΐου όταν, κάτω από ασυνήθιστες συνθήκες, ήλθε στην προσοχή της «Ε» η ύπαρξη του απόρρητου κειμένου της 24ης Ιανουαρίου, το περιεχόμενο του οποίου έριχνε άπλετο φως στις αμερικανικές κινήσεις.

Περαιτέρω, δε, από νεότερες συγκλίνουσες εκτιμήσεις προκύπτει πως το απόρρητο εκείνο κείμενο, που σημειωτέον συντάχθηκε καθ' ομολογίαν ενος εκ των συντακτών του, με τη συμβολή παλαιών και νέων ανώτατων Αμερικανών αξιωματούχων της μεταβατικής εκείνης περιόδου, φέρεται να 'χει τις «ρίζες» του στο «σκεπτικό» του Κέντρου για Αμερικανική Πρόοδο (Center for American Progress-CAP) που τον περασμένο Δεκέμβριο συνέταξε εμπεριστατωμένη έκθεση για την ανάγκη «αναβίωσης» της «παραμελημένης συμμαχίας» ΗΠΑ και Τουρκίας.

Εδωσε γραμμή ο Σόρος Το CAP συνιστούσε στον νεοκλεγέντα πρόεδρο, μόλις τρεις εβδομάδες προ της αναλήψεως των καθηκόντων του, να κάνει την Τουρκία «σημαία» της εξωτερικής του πολιτικής και τον παρότρυνε να επισκεφθεί την Τουρκία αμέσως στην αρχή της θητείας του, στο πλαίσιο μάλιστα ευρωπαϊκής περιοδείας, για να στείλει έτσι το αμερικανικό μήνυμα περί της ευρωπαϊκής διάστασης της γείτονος προς Γερμανούς και Γάλλους -όπερ και εγένετο.

Είναι αξιοσημείωτο πως πρόεδρος του CAP είναι ο Τζον Ποντέστα, «παλιά καραβάνα» στον κόσμο του λόμπι στην Ουάσιγκτον που διετέλεσε επικεφαλής της μεταβατικής ομάδας Ομπάμπα (transition team) και ασφαλώς στον «κόσμο της Ουάσιγκτον» μόνον αφελώς θα μπορούσε να θεωρηθεί τυχαίο γεγονός το «φύτευμα» των αντιλήψεων και συστάσεων της έκθεσης του CAP στο απόρρητο έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ του Ιανουαρίου και μάλιστα σε προχωρημένη εκδοχή.

Ειρήσθω εν παρόδω πως το «μεγάλο αφεντικό» του CAP, ιδρυτής και χρηματοδότης του, είναι ο χρηματιστής και υπέρμαχος της ένταξης της Τουρκίας στην Ενωση, Τζορτζ Σόρος, ο οποίος επέλεξε προσωπικά τον Ποντέστα να ηγηθεί του κέντρου το 2003, που πρωτοσυστάθηκε, γιατί, προφανώς, θαύμασε τις «ταχυδακτυλουργίες» του ιταλο-ελληνικής καταγωγής Ποντέστα κατά τη θητεία του ως «προσωπάρχη» στον Λευκό Οίκο των Κλίντον, την εποχή Λεβίνσκι.

Κατά τον ανώτατο Αμερικανό παράγοντα «ετοιμάζονται να δώσουν στην Τουρκία ό,τι θέλει στο Κυπριακό» μέχρι τα τέλη της χρονιάς και αυτό αποτελεί μία από τις βραχυπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες για τον Ελληνισμό στον βωμό των γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων του επιτελείου Ομπάμα (σ.σ. ενδεικτική επ' αυτού ήταν η δήλωση του εισέτι περιφερόμενου προς ανεύρεση εργασίας Ματ Μπράιζα, πρόσφατα στην Κύπρο, πως «δεν μπορούμε να πιέσουμε την Τουρκία»...).

Σύμφωνα με άλλους κύκλους, ετοιμάζεται και προωθείται από αμερικανικής πλευράς και σε συνεργασία με κάποιους Ευρωπαίους, μια εν είδει προσωρινής ή ενδιάμεσης συμφωνία για το Κυπριακό με διατάξεις που «ακόμη και ο Χριστοφιάς δεν θα μπορούσε να δεχθεί» κατά μία άποψη, αλλά που θα εξυπηρετεί πρωτίστως τις ανάγκες της Τουρκίας για προώθηση της ευρωπαϊκής της πορείας.

«Είναι προσβλητικό» για όλους εκείνους τους Ελληνοαμερικανούς που συνέλεξαν τόσα χρήματα για την προεκλογική εκστρατεία του Ομπάμα και της Κλίντον και τώρα «ετοιμάζονται να τους πουλήσουν», λέγεται εγκύρως.

Εξάλλου, υποδεικνύεται πως δεν ήταν τυχαίες οι δηλώσεις Γκόρντον σε δύο περιπτώσεις, στις οποίες θέλησε να «θολώσει τη φύση της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντάς την ως "παρουσία"...».

Κατά τις σχετικές πληροφορίες, ομοίως η επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία, αλλά και ο «χειρισμός» του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, κατά τρόπο που να μην «προσβληθούν» οι Τούρκοι, ήταν αντικείμενο προσοχής στο κείμενο της 24ης Ιανουαρίου.

Τον Απρίλιο είχε ηδη επιβεβαιωθεί Οι εξελίξεις τον Απρίλιο επιβεβαίωσαν κατά τον πλέον κραυγαλέο τρόπο το «πνεύμα» του μνημονίου, με την άρνηση Ομπάμα να μεταβεί στο Φανάρι και, τελικά, μόνο έπειτα από πίεση Ελληνοαμερικανών, την τελευταία στιγμή, δέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος να συναντηθεί στο ξενοδοχείο του κατ' ιδίαν με τον κ. Βαρθολομαίο (σ.σ. οι φωτογραφίες της συνάντησης δόθηκαν με καθυστέρηση στη δημοσιότητα, αλλά και η ίδια η συνάντηση είχε ορισθεί να 'ναι πολυμερής, μέχρι της παρεμβάσεως των Ελληνοαμερικανών...).

Τώρα, στο συγκεκριμένο μνημόνιο φέρεται να στηρίχθηκε η κ. Κλίντον στις ενημερώσεις που έκανε στη Γερουσία εκείνη την εβδομάδα και ιδιαίτερα στην «επικοινωνία» της με τον Ρεπουμπλικανό Ρίτσαρντ Λούγκαρ της Επιτροπής Εξωτερικών, στην οποία, όπως έχει αποκαλύψει η «Ε» (25/2/09) του επισήμαινε τον «ζωτικής σημασίας» ρόλο της Τουρκίας για τα αμερικανικά ενεργειακά συμφέροντα (σ.σ. ιδιαίτερα για την πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία του Nabucco), και όπως εγκύρως λέγεται, ο ανταγωνισμός τους με τη Ρωσία και η μέσω Τουρκίας εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους είναι έτερον σημαντικός λόγος της συνειδητής απόφασης περιθωριοποίησης της Ελλάδας από την κυβέρνηση Ομπάμα.

Περαιτέρω επιβεβαίωση των όσων προφανώς αναγράφονται στο απόρρητο έγγραφο της 24ης Ιανουαρίου αποτελεί ανάγλυφα η κατάθεση Γκόρντον στο Κογκρέσο (17 Ιουνίου '09), όπου υποστήριξε διθυραμβικά πως η Τουρκία είναι «κρίσιμης» γεωπολιτικής σημασίας για τις ΗΠΑ και η Ελλάδα απλώς μια «σημαντική» σύμμαχος, περιγράφοντας την εν είδει «κομπάρσου» στους αμερικανικούς σχεδιασμούς.

Το επικίνδυνο σ' όλα αυτά είναι πως ενώ δεν παραγνωρίζεται εν γένει η πραγματική γεωπολιτική σημασία της γείτονος, η Ουάσιγκτον με τον «τρόπο» της κάνει πλάτες στην Αγκυρα, η οποία πλήρως αποθρασυμένη αλωνίζει στο Αιγαίο, λέγεται αρμοδίως.

Κατά τα λοιπά, τον περασμένο Μάρτιο, ο Αμερικανός πρέσβης Νταν Σπέκχαρντ επέστρεψε στην Αθήνα ύστερα από διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον, επιφορτισμένος και «οπλισμένος» με ενημερωτικά σημειώματα, να «πείσει» τους συνομιλητές του στην Αθήνα πως το νέο επιτελείο εξωτερικής πολιτικής έχει... «αγαθές» προθέσεις για την Ελλάδα και να μην «παρερμηνεύονται» οι κινήσεις Ομπάμα σε ό,τι αφορά την Τουρκία.

Φυσικά, «ξέχασαν» να ενημερώσουν τον κ. Σπέκχαρντ για τον βαθύτερο αμερικανικό σχεδιασμό και λογικά οι Ελληνες συνομιλητές του θα πρέπει ν' αντιληφθούν πως όσα συζητούν μαζί του δεν πάνε και πολύ μακριά...

Τώρα, το κείμενο του Ιανουαρίου μέχρι πρότινος παρέμενε απόρρητο, γιατί έπειτα από ενδοϋπηρεσιακές διαβουλεύσεις έκριναν πως θα πρέπει να παραμείνει έτσι για καμιά 3ετία, μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός τους και μετά να το «καταχωνιάσουν» κάπου (σ.σ. κατ' επίταξη της νομοθεσίας FOIA) που θα 'ναι δύσκολο να βρεθεί σύντομα.
dpdimas@hotmail.com
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Read more...

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ελλάδα


Η Milliyet στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο «Συνάντηση στη Σμύρνη ‘για λύση στο Αιγαίο’» καταχωρεί ανταπόκριση από την Αθήνα, στην οποία αναφέρεται ότι οι πιέσεις, τις οποίες ασκούν οι ΗΠΑ έναντι της Ελλάδας την τελευταία περίοδο, είχαν ως συνέπεια Τούρκοι και Έλληνες αρμόδιοι την επόμενη εβδομάδα να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, προκειμένου να βρουν μια λύση στους αιθέρες του Αιγαίου, όσον αφορά τις «αερομαχίες».
Ο ανταποκριτής γράφει ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, οι συνομιλίες θα διεξαχθούν υπό την αιγίδα του Αμερικανού Διοικητή του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη McFann, στις 21 – 22 Ιουλίου, με τη συμμετοχή Τούρκων και Ελλήνων στρατιωτικών ειδικών των αεροπορικών δυνάμεων.

Στην ανταπόκριση σημειώνεται ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να αποδεχθεί το στρατιωτικό αυτό διάλογο, τον οποίο μέχρι σήμερα ηρνείτο, κατόπιν «έντονων πιέσεων των ΗΠΑ».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο πολιτικός διάλογος, ο οποίος δεν έχει μέχρι σήμερα αποδώσει κάποια απτή λύση όσον αφορά τη διένεξη στο Αιγαίο, με τη συνάντηση της Σμύρνης θα αφήσει τη θέση του στο στρατιωτικό διάλογο.
Αναφέρεται, επίσης, ότι η αμερικανική διοίκηση, αναζητώντας μια λύση στην ένταση που συνεχίζεται στους αιθέρες του Αιγαίου, και στις διενέξεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, υπέβαλε στην ελληνική κυβέρνηση μια μυστική έκθεση με εισηγήσεις του τύπου: «Οι διεθνείς συμφωνίες, οι οποίες ρυθμίζουν το καθεστώς του Αιγαίου, πρέπει να επανεξεταστούν».
****
Η Cumhuriyet στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο «Το Αιγαίο τίθεται επί τάπητος» καταχωρεί ανταπόκριση από την Αθήνα, στην οποία αναφέρεται ότι το κουβάρι των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας στο Αιγαίο, το οποίο τον τελευταίο καιρό ολοένα και διογκώνεται, μετά από πρωτοβουλίες των ΗΠΑ τίθεται επί τάπητος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ, όπως είχε συμβεί και παλαιότερα, τα προβλήματα θα συζητηθούν πρώτα με συνομιλίες, οι οποίες θα διεξαχθούν μεταξύ των στρατιωτικών. Στρατιωτικοί αρμόδιοι των δύο χωρών μεταξύ 21 – 22 Ιουλίου θα συναντηθούν στο ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο της Σμύρνης, προκειμένου να συζητήσουν στο πλαίσιο των ΜΟΕ τι είδους νέα μέτρα μπορούν να ληφθούν. Στις συναντήσεις αυτές πρόκειται να παρευρεθούν αρμόδιοι των ΗΠΑ ως παρατηρητές. Στις αναμενόμενες συνομιλίες θα καταβληθούν προσπάθειες για την εξάλειψη των προβλημάτων που υπάρχουν κυρίως μεταξύ των δύο Αεροπορικών Δυνάμεων.
Το θέμα της λαθρομετανάστευσης από στρατιωτικής σκοπιάς θα συζητηθεί περιορισμένα. Τα αποτελέσματα των συνομιλιών των στρατιωτικών θα διαβιβαστούν στους διπλωμάτες, προκειμένου να εξασφαλισθεί η συζήτησή τους από αρμοδίους των ΥΠΕΞ.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, υπονοείται ότι η ΥΠΕΞ της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη μπορεί να μην μεταβεί στην Τουρκία. Αναφέρεται, επ’ αυτού, ότι η κ. Μπακογιάννη λόγω των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο έφερε στο προσκήνιο και το θέμα της επανεξέτασης της επίσκεψης, την οποία θα πραγματοποιούσε στην Τουρκία μεταξύ 16 – 17 Αυγούστου. Όμως, διπλωματικοί κύκλοι της Αθήνας προσεγγίζουν την είδηση αυτή με αμφιβολίες.
Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Φωτής Ξύδας, αναφορικά με τις “δήθεν” παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, επέδωσε Νότα στο Τ/ΥΠΕΞ στον Υφυπουργό Χαϊντάρ Μπερκ. Από την άλλη πλευρά, ο Μπαρό, Επίτροπος της Ε.Ε. επί θεμάτων Δικαιοσύνης, Ασφάλειας και Ελευθερίας, θα φέρει τα προβλήματα λαθρομετανάστευσης, που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία και η Μάλτα, στην ημερήσια διάταξη των εργασιών του Συμβουλίου ΥΠΕΣ.
Η κυβέρνηση Καραμανλή, την τελευταία περίοδο, και με τον ισχυρισμό ότι το πρόβλημα των λαθρομεταναστών πηγάζει από τη χαλαρή στάση, την οποία τηρεί η Τουρκία, καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες προκειμένου το θέμα αυτό να μεταφερθεί στα διεθνή φόρα. Για το σκοπό αυτό, οι διεθνείς συναντήσεις που πραγματοποιούνται τόσο στα Η.Ε., όσο και στην Ε.Ε., μετατρέπονται σε πλατφόρμες, στις οποίες με πρωτοβουλίες της Ελλάδας και της “ε/κ διοίκησης” συζητείται το θέμα των προβλημάτων της λαθρομετανάστευσης.
****
Η Sabah στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο «Ένταση πτήσεων και πάλι στο Αιγαίο» καταχωρεί ανταπόκριση από την Αθήνα, στην οποία αναφέρεται ότι τα ελληνικά ΜΜΕ, εδώ και μια βδομάδα, με αυξανόμενο ρυθμό στις σελίδες τους αφιερώνουν όλο και περισσότερο χώρο στις χαμηλές πτήσεις, τις οποίες πραγματοποιούν τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πάνω από τα νησιά. Την περασμένη Δευτέρα, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Φωτής Ξύδας διαβίβασε στο Τ/ΥΠΕΞ τις ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης. Όμως, την Τρίτη, σύμφωνα με ισχυρισμούς των ελληνικών Αρχών, παρατηρήθηκαν ακόμη περισσότερες χαμηλές πτήσεις, με συνέπεια τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων να καλύπτονται με την αεροπορική κρίση στο Αιγαίο. Ευρείας έκτασης έτυχαν οι δηλώσεις των Ελλήνων αρμοδίων αναφορικά με τις χαμηλές πτήσεις, τις οποίες πραγματοποίησαν τα τουρκικά αεριωθούμενα πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.
Το ΕΘΝΟΣ σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του έγραψε: «Τα τουρκικά αεριωθούμενα πραγματοποιούν εικονικό βομβαρδισμό πάνω από το Φαρμακονήσι. Οι Τούρκοι εξαντλούν την υπομονή μας». Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με ελληνικές πηγές και μετά τις τελευταίες εξελίξεις που σημειώθηκαν, αναφέρεται ότι η Ελληνίδα ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη σκέπτεται «να θέσει στο περιθώριο» την επίσημη επίσκεψη, την οποία είχε προγραμματίσει να πραγματοποιήσει στην Άγκυρα τον προσεχή Αύγουστο.
Ο εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΕΞ Οζούγκεργκιν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα αυτό, ανέφερε: «Το Αιγαίο είναι μια μάζα νερού που μας ενώνει».
****
Η Radikal στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Ισχυρισμός για εικονικό βομβαρδισμό στο Αιγαίο» γράφει ότι στην Αθήνα ξέσπασαν φωνασκίες πως τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη δήθεν πραγματοποιούν άσκηση «εικονικού βομβαρδισμού» πάνω από το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι και τους Φούρνους.
Σύμφωνα με ισχυρισμούς των ελληνικών ΜΜΕ, την Τρίτη τέσσερα τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν μια ανάλογη πρωτοβουλία με συνέπεια να αποσταλούν στην περιοχή ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη και επί 5΄ να διεξαχθούν «αερομαχίες». Οι ελληνικές εφημερίδες παρουσιάζουν το γεγονός γράφοντας ότι «η Τουρκία έχει ξεπεράσει τα όρια κάθε είδους πρόκλησης». Σημειώνουν, επίσης, ότι υπήρξαν πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του Τ/ΥΠΕΞ και υπογραμμίζουν ότι η υπάρχουσα κατάσταση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την επίσκεψη στην Άγκυρα της Ντόρας Μπακογιάννη τον Αύγουστο.
Ο εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΕΞ Οζούγκεργκιν, αφού διευκρίνισε ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο μπορούν να λυθούν μόνον εφόσον οι δύο χώρες δουν η μια την άλλη «ως δύο μελλοντικούς εταίρους» και εντός του πλαισίου της Ε.Ε., πρόσθεσε: «Εμείς βλέπουμε το Αιγαίο ως μια μάζα νερού, η οποία μας ενώνει».
****
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu από την Αθήνα με τίτλο «Ανακοίνωση ‘για το Αιγαίο’ από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας», ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Γιώργος Δελαβέκουρας, σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει: «Οι υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών, οι οποίες πραγματοποιούνται πάνω από το Αιγαίο, δεν συνάδουν με τις καλές προθέσεις των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των σχέσεών μας. Τέτοιου είδους πρακτικές δεν πρόκειται να επηρεάσουν το καθεστώς του Αιγαίου. Η μοναδική ξεκάθαρη και απλή λύση είναι η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου με σεβασμό στο σχετικό με το Αιγαίο διεθνές συμβατικό πλαίσιο, καθώς και το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αυτό αποτυπώνεται στη Σύμβαση των Η.Ε. του 1982, στο σύνολό του. Συνεχίζουμε τις διερευνητικές επαφές στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και επαναλαμβάνουμε την ετοιμότητά μας για παραπομπή του θέματος οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Στο πλαίσιο του σεβασμού των ανωτέρω, το Αιγαίο μπορεί πράγματι να αποτελέσει μια θάλασσα ειρήνης και γέφυρα φιλίας μεταξύ των χωρών μας».
Στο τηλεγράφημα σημειώνεται, επίσης, ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου υπάρχουν ισχυρισμοί πως «η αύξηση των παραβιάσεων στο Αιγαίο» εκ μέρους των τουρκικών αεροσκαφών μπορεί να δημιουργήσει «ένα θερμό επεισόδιο». Παράλληλα, υπήρξαν ισχυρισμοί ότι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη «διενεργούν ασκήσεις βομβαρδισμών» πάνω από τα ελληνικά νησιά. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτάται στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν χθες τέσσερις φορές τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Read more...

Τουρκία: «Απειλή η απουσία από Ευρώπη»


«Η μεγαλύτερη απειλή για την Τουρκία είναι να μείνει έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην αγγλική έκδοση της εφημερίδας «Χουριέτ», ο πρόεδρος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, Μουσταφά Αϊντίν.
«Αν η Τουρκία δεν είναι μέρος της Ευρώπης, μέρος της Δύσης, θα καταλήξει μια χώρα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, μια χώρα απομακρυσμένη, όχι απαραίτητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μια χώρα που θα «περιπλανιέται». Μια Τουρκία εσωστρεφής, ξενοφοβική, υπερ-εθνικιστική θα χάσει και την οικονομική της σταθερότητα», είπε ο γνωστός καθηγητής.
«Πιστεύω ότι αυτό που αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την Τουρκία, είναι να μη γίνει μέλος της οικογένειας των ευρωπαϊκών κρατών, με τα οποία θα μοιράζεται το ίδιο πνεύμα και την ίδια προοπτική για τον κόσμο», κατέληξε.
Nαυτεμπορική


Read more...

Να ανακαλέσει τις κατηγορίες για γενοκτονία απαιτεί το Πεκίνο από τον Ερντογάν


Προπαγανδιστικός χάρτης των Ουιγούρων που έχουν έδρα τις ΗΠΑ και στηρίζονται και από την Τουρκία. Ο χάρτης δείχνει διαμελισμένη την Κίνα, με εδάφη της να ανήκουν στο Ανατολικό Τουρκεστάν, το Θιβέτ και τη Μογγολία.

Κινεζική οργή
Η Κίνα απορρίπτει τις κατηγορίες του Ταγίπ Ερντογάν για «γενοκτονία» εις βάρος των μουσουλμάνων Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ και απαιτεί από τον Τούρκο πρωθυπουργό να ανακαλέσει, υπεραμυνόμενη της καταστολής που εφάρμοσε και της πολιτικής της για τις εθνικές μειονότητες.
«Η Κίνα προσπάθησε να διατηρήσει την τάξη και να διαφυλάξει την ασφάλεια ύστερα από ένα σοβαρό έγκλημα» στην πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ, Ουρούμτσι, δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Κιν Γκάνγκ.

«Σε ποια χώρα αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί γενοκτονία;» διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε την περασμένη Παρασκευή τα επεισόδια στο Ουρούμτσι ως «μορφή γενοκτονίας».
«Ελπίζουμε ότι οι μουσουλμανικές χώρες είναι σε θέση να γνωρίζουν τα γεγονότα της 5ης Ιουλίου, οπότε θα κατανοήσουν και θα υποστηρίξουν την θρησκευτική πολιτική και την πολιτική για τις εθνότητες της Κίνας, καθώς και τα μέτρα που έχουμε λάβει» δήλωσε.
Στα επεισόδια στο Ουρούμτσι μεταξύ Ουιγούρων, Χαν και αστυνομίας σκοτώθηκαν σύμφωνα με τον κυβερνητικό απολογισμό περισσότεροι από 180 άνθρωποι, ωστόσο εξόριστες οργανώσεις Ουιγούρων κάνουν λόγο για περίπου 800 νεκρούς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Ουιγούροι που πυροβολήθηκαν ή ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου από τους αστυνομικούς.
Στο φύλλο της Τρίτης η εφημερίδα Λαϊκή Ημερησία του Πεκίνου χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Ερντογάν «αβάσιμες και ανεύθυνες» και σημειώνει ότι αποτελούν «ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».
Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε ότι οι δύο Ουιγούροι που σκοτώθηκαν τη Δευτέρα από αστυνομικούς και ένας τρίτος που τραυματίστηκε προσπαθούσαν να υποκινήσουν άλλους μουσουλμάνους σε τζιχάντ (ιερό πόλεμο), ενώ επιτέθηκαν σε
ένα φρουρό σε ένα τέμενος στο Ουρούμτσι πριν οι αστυνομικές δυνάμεις ανοίξουν πυρ εναντίον τους.
Το περιστατικό σημειώθηκε ενώ περίπου 150 μουσουλμάνοι προσεύχονταν στο τέμενος, σύμφωνα με την μαρτυρία ενός ιμάμη.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Δίωξη δικηγόρου στην Τουρκία επειδή ο πατέρας του έμοιαζε στον Οτζαλάν


Συνελήφθη και κρατείται
Δικηγόρος στην Αγκυρα διώκεται για τη φωτογραφία του πατέρα του που είχε κρεμασμένη στον τοίχο του γραφείου του.
Ανδρες της αστυνομίας πραγματοποίησαν μετά από καταγγελίες έρευνα στο γραφείο του δικηγόρου και ακολούθως συνέταξαν μήνυση εναντίον του με την κατηγορία της προπαγάνδας υπέρ της τρομοκρατίας, επειδή «είχε αναρτήσει τη φωτογραφία του Αμπντουλάχ Οτζαλάν» δίπλα στην (υποχρεωτική) φωτογραφία του Κεμάλ Ατατούρκ.
Ο δικηγόρος συνελήφθη και κρατείται έως ότου αποδείξει ότι δεν επρόκειτο για τη φωτογραφία του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, αλλά του θανόντα πατέρα του, που έμοιαζε στον Κούρδο ηγέτη.
Ο δικηγόρος κατήγγειλε τη δίωξη και την κράτηση ως παράνομες, βασισμένες σε ψευδείς αναφορές της αστυνομίας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν


Ενας Τούρκος διοικητής της διεθνούς δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (Isaf) και ένας Τούρκος υπαξιωματικός της ίδιας δύναμης σκοτώθηκαν χθες σε δρόμο του Αφγανιστάν, ανακοινώθηκε από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας στην Άγκυρα.

Ο συνταγματάρχης Φαρούκ Σουνγκούρ και ο οδηγός του Μεβλούτ Μπαϊτούρ σκοτώθηκαν σε δυστύχημα, σε δρόμο που οδηγούσε από την Καμπούλ στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στο βόρειο τμήμα της ασιατικής χώρας, ανέφερε προς τους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του Υπουργείου και πρόσθεσε ότι δύο ακόμη Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν.

Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν
Ενας τούρκος διοικητής της διεθνούς δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν(Isaf)και ένας τούρκος υπαξιωματικός της ίδιας δύναμης σκοτώθηκαν σε δρόμο του Αφγανιστάν, ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Αμυνας στην Αγκυρα.
Ο συνταγματάρχης Φαρούκ Σουνγκούρ και ο οδηγός του Μεβλούτ Μπαϊτούρ σκοτώθηκαν σε δυστύχημα σε δρόμο που οδηγούσε από την Καμπούλ στην πόλη Μαζάρ Σαρίφ στο βόρειο τμήμα της ασιατικής χώρας,ανέφερε προς τους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του υπουργείου και πρόσθεσε ότι δύο ακόμη τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο,που δεν διευκρίνισε τα αίτια του δυστυχήματος, τα πτώματα και οι τραυματίες θα μεταφερθούν αργότερα σήμερα με στρατιωτικό αεροσκάφος στην Τουρκία.
Η τελευταία στο πλαίσιο της Isaf έχει αναπτύξει στο Αφγανιστάν 730 στρατιώτες.
iKypros
15/07/2009

Read more...

Προσδοκίες για την επίλυση του Κυπριακού


Της Ελίνας Γαληνού
Το ενδιαφέρον για την επίλυση του Κυπριακού, εκδηλώνεται κάθε τόσο μέσα στο διεθνές διπλωματικό περιβάλλον, εμπνέοντας μακροσκελείς συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων. Ωστόσο, η ουσία είναι μια. Τριανταπέντε χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, η επίλυση του θέματος αυτού εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό ζήτημα, καθώς οι μέχρι τώρα προσπάθειες και διαπραγματεύσεις, δεν αποδείχτηκαν αποδοτικές. Παραμένοντας όμως ανοιχτό το θέμα, χρησιμοποιείται κυρίως από την Τουρκία και τους υποστηρικτές της σαν μοχλός πιέσεων που κατά κάποιο τρόπο, έχουν αντίκτυπο και στην Ελλάδα. Η Τουρκία εμφανίζεται ως γνωστόν πάντα αδιάλλακτη στις διεκδικήσεις της και στην αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων των άλλων. Επιμένει να κατέχει παράνομα τη μισή νήσο, ισχυριζόμενη ότι με την παρουσία του στρατού της εκεί, "προστατεύει" τους τουρκοκύπριους...

Από το 1974 όμως έως σήμερα, ο πληθυσμός των τουρκοκυπρίων της Β. Κύπρου έχει αισθητά μειωθεί ενώ εισρέουν συνεχώς τούρκοι από τα βάθη της Τουρκίας που εποικίζουν την περιοχή. Στο μεταξύ, μεγάλη μερίδα τουρκοκυπρίων παραδέχεται ότι "δεν τους ανήκει ούτε η γή που πατούν ούτε οι περιουσίες που νέμονται - πολλές απ΄αυτές έχουν πουληθεί από τους Τούρκους σε Βρεττανούς.." Αν κάποτε (προ της εισβολής) υπήρξαν τουρκοκύπριοι που διαμαρτύρονταν ότι καταπιέζονται από τους Ελληνοκύπριους, σήμερα οι περισσότεροι φέρονται ως νοσταλγοί των "παλιών καλών ημερών" που έζησαν προ της διχοτόμησης. "Καλά τα περνούσαμε τότε μαζί, τι είχαμε δα να χωρίσουμε.." είπαν κάποιοι τουρκοκύπριοι σε Ελληνοκύπριο που επισκέφτηκε πρόσφατα τα Κατεχόμενα. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ταλάτ, έδινε ίσως΄κάποιες ελπίδες συνεννόησης με τον ομόλογό του Ελληνοκύπριο Δημ. Χριστόφια. Ωστόσο τα νέα πολιτικά δεδομένα, αποθαρρύνουν την προσδοκία μιας τέτοιας συννενόησης, καθώς ο νεοεκλεγείς ηγέτης της Β. Κύπρου Ερογλου, αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του προκατόχου του ως προς τους όρους συνεννόησης των δύο πλευρών, κλίνοντας μάλλον προς την "προστατευτικότητα" της Τουρκίας. Με αυτά τα στοιχεία λοιπόν, ποιές λογικές προσδοκίες μπορούμε να έχουμε για την λύση του Κυπριακού;
Μια προοπτική συζητήσιμη είναι η συνομοσπονδία, υπό τον όρο ότι θα σταματήσει ο εποικισμός τούρκων στη Β. Κύπρο, θα πάψει η Τουρκία να φέρεται σαν αφεντικό και θα αποσύρει από κει τον στρατό της. Η άλλη προοπτική αφορά την οριστική διχοτόμηση της νήσου. Αυτό όμως σημαίνει ότι αυτόματα θα ενσωματωθούν στην Ευρώπη οι τούρκοι-έποικοι της Β. Κύπρου που αποτελούν πλέον μεγάλο μέρος του πληθυσμού των κατεχομένων,πράγμα που πιθανώς να επικαλεστεί η Τουρκία για την είσοδό της στην ΕΕ. Αυτά τα ενδεχόμενα θα πρέπει να απασχολήσουν υπεύθυνα εκείνους που θα αναλάβουν να σχεδιάσουν την επόμενη επίσημη πρόταση λύσης του Κυπριακού, σταθμίζοντας ακριβοδίκαια τις επιπτώσεις της.

Read more...

Προκλητικοί πάλι οι Τούρκοι στο Αιγαίο


Με την ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας συνάρτησε χθες, εμμέσως πλην σαφώς, το θέμα του Αιγαίου, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Μπ. Οζούγκιερκιν, λέγοντας ότι «τα προβλήματα στο Αιγαίο μπορούν να λυθούν αν οι δύο χώρες αποδεχθούν ότι πορεύονται προς ένα συνεταιρισμό εντός της Ε.Ε.»

Είπε ακόμη ότι «θέματα στα οποία δεν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών μπορούν να παραπεμφθούν σε τρίτες πλευρές», καθώς και ότι ήδη «υπάρχει συμφωνία σε κάποια ζητήματα στο Αιγαίο», χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Επανέφερε, τέλος, τη γνωστή τουρκική πρόταση για «λύση-πακέτο», λέγοντας ότι εάν εξετάσει κανείς «τη δομή του διεθνούς δικαίου και τις σχετικές με το Αιγαίο διατάξεις του, αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο αν εξεταστεί στο σύνολό του».

Σε απάντηση, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας υπενθύμισε ότι η τουρκική ένταξη βασίζεται στην εφαρμογή των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και ότι «η εκπεφρασμένη βούληση των δύο κυβερνήσεων για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν συνάδει με την απαράδεκτη και αντίθετη σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου συμπεριφορά που φθάνει στο σημείο υπέρπτησης ελληνικού εδάφους από τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη».

Ο εκπρόσωπος επαναβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο αρμόδιος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών να παράσχει πλήρη ενημέρωση σε σχέση με τη «συμφωνία» Ελλάδας και Τουρκίας για το Αιγαίο.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Read more...


ΤΟ «ΠΑΡΟΝ» ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ: ΓΙΑ ΝΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Τη Συμφωνία της Μαδρίτης προτάσσει τώρα η Άγκυρα!
«Θα έχουμε άσχημα ξεμπερδέματα στη Θράκη», λέει διπλωμάτης.
Όχι απλώς δεν ανταποκρίνονται στις (χλιαρές εν πάση περιπτώσει) διαμαρτυρίες και στα διαβήματα της Αθήνας οι Τούρκοι για τις συνεχείς και εντεινόμενες παραβιάσεις στο Αιγαίο, αλλά προτάσσουν ως δικαιολογία τη γνωστή (πλην λησμονημένη εδώ) Συμφωνία της Μαδρίτης! Η οποία και κάμνει, εκτός των άλλων, αναφορά σε νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας σ' αυτήν την περιοχή.


ΣυμφωΙα είχε συνομολογηθεί στην ισπανική πρωτεύουσα μεταξύ του έλληνος πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη (συμπράττοντος και του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου) μετά τις συνομιλίες που είχαν με τους τούρκους ομολόγους τους. Προκάλεσε μεν αντιδράσεις, αλλά τίποτε δεν διαφοροποίησε το νέο κλίμα που είχε δημιουργηθεί από τις έως και καταλυτικές της πρόνοιες.
Όπως το «ΠΑΡΟΝ» είναι σε θέση να γνωρίζει: Τόσο κατά τις σύντομες συναντήσεις που είχε το τελευταίο διάστημα η κ. Μπακογιάννη με τον ομόλογό της της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου όσο και σε επαφές που είχε ο τελευταίος με παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικαλέσθηκε τη Συμφωνία, η οποία βεβαίως ερμηνεύεται με τρόπο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των τουρκικών επιδιώξεων και των μακρόπνοων στρατηγικών τους.
Από ενημερωμένες διπλωματικές πηγές, το «ΠΑΡΟΝ» πληροφορείται συναφώς ότι: Πέραν αυτών -και εκ παραλλήλου- η Άγκυρα ενεργοποίησε το τελευταίο διάστημα ευρεία εκστρατεία σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά κέντρα και σε κέντρα αποφάσεων στην Ουάσινγκτον, προάγοντας τις θέσεις της σε ό,τι αφορά αυτά τα ζητήματα, πράγμα που προδιαγράφει ενδεχομένως κλιμάκωση των αυθαιρεσιών της. Οπόταν και θέλει να προετοιμάσει κάλυψη των ενεργειών που μεθοδεύει.
Κι αυτό ενώ πέραν των παραβιάσεων που κατέστησαν ρουτίνα, ώστε ούτε καν βλέπουν το φως, η Άγκυρα ρίχνει το βάρος της στο μειονοτικό, δημιουργώντας συνθήκες που θα της επιτρέψουν να εγείρει σοβαρά ζητήματα. Κάτι που φαίνεται από τις μεθοδικές ενέργειες του τουρκικού προξενείου και τις συστηματικές πλέον εξορμήσεις στελεχών του στην περιοχή της Δυτικής Θράκης. Με ιδιαίτερη έμφαση στα Πομακοχώρια, όπου είχαν παρουσιασθεί φαινόμενα διαφοροποιήσεως των κατοίκων από την «τουρκική γραμμή». Με στόχο να απομακρυνθούν από την επιρροή των σκληρών μειονοτικών πυρήνων, οι οποίοι ενεργούν απροκαλύπτως πλέον, ως κινούμενα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Κάθε βδομάδα πλέον οργανώνονται περιοδείες του προξένου σε χωριά της περιοχής, όπου οργανώνονται ομάδες τις οποίες ελέγχουν εγκάθετοι, πολλοί των οποίων είναι ουσιαστικά (πλην ατύπως) έμμισθοι του προξενείου.
Είναι χαρακτηριστική εν προκειμένω δήλωση ανώτερου έλληνα διπλωμάτη στο υπουργείο Εξωτερικών (που για ευνόητους λόγους θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του) ότι «εάν δεν γίνει προληπτικά κάτι, τότε η Ελλάδα θα έχει άσχημα ξεμπερδέματα, καθώς το προαγόμενο σχέδιο έχει ως μοντέλο το Κυπριακό».
ΠΑΡΟΝ

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP