Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

12 τραυματίες σε τροχαίο στρατιωτικού οχήματος στο Τοκάτ της Τουρκίας


Σύμφωνα με δηοσίευμα της εφημερίδας ΖΑΜΑΝ, τροχαίο δυστίχημα σημειώθηκε στην επαρχιακή οδό Tokat-Niksar, στο οποίο στρατιωτικό όχημα που επιβιβάζονταν στρατιώτες και πηγαίναν για εκτέλεση υπηρεσίας, ανετράπει με αποτέλεσμα να τραυματισούν 12 από αυτούς, αναμεσά του και 1 Υπολοχαγός. Άπαντες οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο του Tokat, όπου και νοσηλεύονται.


Read more...

Επιχειρησεις Ειδικών Δυνάμεων των ΤΕΔ εναντίον Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας HURRIYET, στις περιοχές Tunceli, Hozat και Ovacık της ΝΑ Τουρκίας διεξάγονται επιχειρήσεις από τμήματα καταδρομών της 4ης ΤΑΞΚΔ (Tunceli), τμημάτων κατδρομών της Δκσης Σ-Χ Tunceli και ειδικών ομάδων του Τ/ΓΕΕΘΑ. Οι παραπάνω δυνάμεις υποστηρίζονται από ελικόπτερα τύπου sikorsky και προήλθαν μετά από εντοπισμό ομάδων μαχητών του ΡΚΚ, στις γύρω ορεινές περιοχές. Οι επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση των μαχητών συνεχίζονται αλλά δυσχεραίνονται λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχη και του χιονιού που υπάρχει στα ορεινά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο στα τουρκικά.....

PKK’nın özel timlerine, nokta operasyonları

TUNCELİ kırsalında PKK’lı bazı terörist grupların hala kış sığınaklarına girmedikleri ve küçük gruplar halinde arazide dolaştıkları bilgisi üzerine, güvenlik güçleri nokta operasyonları başlattı. Örgütün özel eğitimli bu bikliklerinin kış barınaklarına girmemesi, askeri ve polis birimlerine yönelik yeni baskınların olabileceğini akla getirdi.

Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre özellikle Tunceli, Hozat ve Ovacık üçgeninde bulunan kırsal alanda PKK’lı bazı gurupların hala kış sığınaklarına girmedikleri ve bu bölgelerde hareket halinde oldukları tespit edildi. Askeri birimlerin teknik cihazlar ve istihbarat bilgileri sonucunda elde ettikleri bu bilgiler doğrultusunda, küçük gruplar halinde kış sığınaklarına doğru hareketlenen PKK’lı gruplara yönelik çok küçük askeri timler ile operasyon başlatıldı.

Bugün sabah erken saatlerden itibaren Tunceli Jandarma Bölge Komutanlığı’ndan havalanan skorsky helikopterler, Jandarma Alay Komutanlığı ile 4’ncü Komando Tugayı’ndan aldıkları özel eğitimli birlikleri Tunceli, Hozat ve Ovacık üçgenindeki kırsal alana indirdi. PKK’lı grupların olduğu noktayı çevreleyecek şekilde hakim noktalara indirilen Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı özel eğitimli birlikler, tekonolojik alet ve cihazlar ile merkezden aldıkları istihbari bilgiler doğrultusunda PKK’lı gurupların yakınlarına sızarak, gurupları etkisiz hale getirmeye çalışacak.

Çok özel operasyonlar için eğitilen ve her türlü kış şartlarına rağmen arazide günlerce kalabilme yeteneğine sahip bu timler, gece görüş cihazları ile de gece gündüz rahatlıkla haraket edebiliyor. Operasyonların hava şartlarına göre bir kaç gün sürebileceği belirtilerken, merkezden alınacak istihbaratlara göre hareket edilecek.

PKK’NIN ÖZEL EĞİTİMLİ TİMLERİ

Tokat Reşadiye'yee eylem talimatını veren ve halen Tunceli kırsalında bulunan PKK’nın özel eğitimli guruplarının hareket halinde olması, istihbarat birimlerini tedirgin ediyor. Yetkililer, kış barınaklarına girmeyen PKK’nın özel eğitimli guruplarına bağlı otonom timlerin, askeri ve polis birimlerine yönelik karşı eylem yapabileceği üzerinde duruyor. Üstlerinden emir veya talimat almadan eylem yapabilme, insiyatif kullanma olanağına sahip PKK’nın bu timlerinin, örgütün Kuzey Irak kamplarında aylarca eğitim aldıkları belirtiliyor. Ayrıca her türlü sabotaj ve bombalı eylem konusunda uygulamalı olarak eğitildikleri belirtilen gurupların varlığını, Abdullah Öcalan da görüşme notlarında dile getirmiş ve insiyatif kullabileceklerini söylemişti.

Read more...

Με αφορμή τα όσα λέγονται και γράφονται για τα Ίμια


Από το βιβλίο του Σάββα Καλεντερίδη "Παράδοση Οτζαλάν - Η ώρα της αλήθειας", το κεφάλαιο "Τα Ίμια και ο Οτζαλάν":

"Απ' ό,τι είμαι σε θέση να γνωρίζω, όταν άρχισε να ανεβαίνει η ένταση στα Ίμια, οι Τούρκοι στρατηγοί είχαν συσκεφθεί στο τουρκικό επιτελείο και είχαν προβεί στην εκτίμηση ότι υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο, οι ίδιοι ήσαν εντελώς ανέτοιμοι να χειριστούν στρατιωτικά μια κρίση και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν ήταν σε θέση να διεξάγουν έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο. Θα ήταν ολοκληρωτική καταστροφή γι' αυτούς. Από την άλλη πλευρά, αν ήθελαν να θέσουν θέμα αμφισβητούμενων νησιών, είχαν μια σειρά από άλλα νησιά να το κάνουν. Τα Ίμια ήσαν τα πλέον ακατάλληλα, αφού η Τουρκία τα είχε παραχωρήσει με συμφωνία στην Ιταλία και αυτή με τη σειρά της, τα παραχώρησε πάλι με συμφωνία στην Ελλάδα. Αυτός είναι και ο λόγος που λίγες μέρες μετά ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ισμαήλ Χακκί Καράνταϊ, αναφερόμενος στην κρίση των Ιμίων, δήλωνε: "Ήταν ένα στρατηγικό λάθος".


Ο Σημίτης, πρωθυπουργός δύο ημερών, χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης, δεν κατάφερε να χειριστεί αποτελεσματικά την κρίση και στην ουσία κρεμόταν από τις διαθέσεις των Αμερικανών. Από τη μια μεριά η Τουρκία, η οποία παρόλο που ήταν σε μειονεκτική θέση από πλευράς συσχετισμού δυνάμεων στην περιοχή, έθετε προκλητικά τελεσίγραφα προς την Ελλάδα με την απειλή βίας, και από την άλλη ένας άπειρος πρωθυπουργός, που δεν είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Ας δούμε όμως την κατάσταση.
Στα Ίμια ήμασταν σαφώς σε πλεονεκτική θέση, αφού, αφ' ενός μεν είχαμε με το μέρος μας το διεθνές δίκαιο και αφ' ετέρου ο συσχετισμός των ναυτικών δυνάμεων που είχαν καταπλεύσει στην περιοχή ήταν υπέρ ημών. Στην περιοχή, αλλά και σε ολόκληρο το Αιγαίο ο ελληνικός στόλος κυριαρχούσε. Στον Έβρο ήμασταν απολύτως ασφαλείς και σε σαφώς πλεονεκτική θέση, αφού γνωρίζαμε ότι οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να κινήσουν ούτε ένα άρμα, λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων, που είχαν καταστήσει όλα τα δρομολόγια των αρμάτων αδιάβατα. Την ίδια στιγμή όλες οι μονάδες του ελληνικού Δ΄ Σώματος Στρατού είχαν κινητοποιηθεί άμεσα και βρίσκονταν έγκαιρα στις θέσεις που προβλέπουν τα σχέδια, σε ποσοστό 100%.Σε επίπεδο προετοιμασίας και κινητοποίησης κρατικών μηχανισμών, ήμασταν μερικές μέρες μπροστά από τους Τούρκους, λόγω της διακλαδικής άσκησης "Αλέξανδρος - 99", που ήταν σε εξέλιξη. Από την άλλη πλευρά, τα δύο από τα τέσσερα αρματαγωγά των Τούρκων ήσαν εκτός ενεργείας για διάφορους λόγους, άρα οι Τούρκοι δε μπορούσαν να πραγματοποιήσουν αμφίβια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας. Δεν μπορούσαν να κάνουν πόλεμο δηλαδή.
Και ενώ η Ελλάδα είχε το πλεονέκτημα σε επίπεδο στρατιωτικής δύναμης, δεχόταν από την Τουρκία προκλητικά τελεσίγραφα με την απειλή χρήσης βίας. Και αντί να διαπραγματευτεί πολιτικά την υπεροχή που είχε σε στρατιωτικό επίπεδο, τελικά, υποχώρησε. Τι να πεις! Κανείς δε θέλει πόλεμο, αλλά και κανείς δεν μπορεί να ακυρώνει την υπόσταση και τις βασικές αρχές λειτουργίας ενός κράτους. Και όταν ένα άλλο κράτος προσπαθεί να σου αποσπάσει πολιτικά οφέλη με απειλή χρήσης βίας, δεν υποχωρείς άτακτα, τη στιγμή μάλιστα που έχεις και το πλεονέκτημα στον τομέα αυτό.
Ανεξάρτητα με το ποιος και γιατί προκάλεσε την κρίση, τα Ίμια ήταν μια ευκαιρία να πάρουν οι Τούρκοι ένα ιστορικό μάθημα και να συμμορφωθούν με αυτά που επιβάλλει η διεθνής νομιμότητα και ο πολιτισμένος κόσμος. Και δεν υπονοώ φυσικά τον πόλεμο, αλλά τη σωστή διαχείριση της κρίσης, που θα ξεγύμνωνε τις αδυναμίες της Άγκυρας, που ήταν πολλές. Όλα αυτά όμως δεν μπορούσε να τα δει και να τα αξιολογήσει η νεοσύστατη κυβέρνηση και ο άπειρος, χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης, πρωθυπουργός. Δεν μπόρεσε να δει την Ελλάδα και την ιστορία της και εξέλαβε τα γεγονότα ως μια συνωμοσία εναντίον του. Είδε το δένδρο και δεν είδε το δάσος."


Το βιβλίο "Παράδοση Οτσαλάν: Η ώρα της αλήθειας" είναι των εκδόσεων ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ.

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/01/blog-post_1869.html#ixzz0bZn5ipcX

Read more...

Επιδιώκει να παγιώσει τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο


Τερτίπια για την παγίωση των επιδιώξεών της στο Αιγαίο χρησιμοποιεί η Τουρκία στις συζητήσεις με τον FRONTEX (Ευρωπαϊκός Οργανισμός που επιτηρεί τα σύνορα για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης).Ζητάει συμμετοχή στις επιχειρήσεις για να ενεργοποιήσει τη σύμβαση επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών που έχει υπογράψει και δεν εφαρμόζει

Στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, η γειτονική χώρα έχει συνδέσει την ενεργοποίηση σύμβασης για την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών (την οποία έχει ήδη υπογράψει, αλλά αρνείται να εφαρμόσει) με το θέμα της συμμετοχής της στις επιχειρήσεις του FRONTEX στο Αιγαίο, όπου αμφισβητεί τα ελληνικά σύνορα.Οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού FRONTEX, προκειμένου να επιτύχουν μια συμφωνία επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών και με δεδομένο ότι η χώρα μας μέχρι σήμερα δεν είχε ενδιαφερθεί να συμμετέχει ενεργά με στελέχη στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων του Οργανισμού, διαπραγματεύονται αυτά τα δύο θέματα παράλληλα.


Οι Ευρωπαίοι ουσιαστικά δεν αντιλαμβάνονται -εκτός κι αν υπάρχει πρόθεση, κάτι το οποίο όμως δεν διαφαίνεται- ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται τον Οργανισμό για να παγιώσει γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.Το «καμπανάκι» κινδύνου σήμανε στο τέλος Νοεμβρίου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Νίκος Χουντής, προκαλώντας συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Εκεί η Σουηδή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Μάλμστρομ αποκάλυψε ότι η Σουηδική Προεδρία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Τουρκία, ώστε αυτή να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις του FRONTEX.

Αμεσα ο κ. Χουντής ενημέρωσε με επιστολή του τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Δρούτσα, εκφράζοντας την ανησυχία του για το περιεχόμενο των συζητήσεων, καθώς η τουρκική πλευρά αμφισβητεί τα ελληνικά σύνορα.Ζήτησε, μάλιστα, ενημέρωση για το πόσο έχουν προχωρήσει αυτές οι συζητήσεις και για το περιεχόμενό τους, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει λάβει κάποια απάντηση.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος προφανώς έχει πλήρη γνώση των θεμάτων που θέτουν οι Τούρκοι, έχει δηλώσει με νόημα πως η συμφωνία Τουρκίας - FRONTEX δεν έχει ακόμα υπογραφεί και διαβεβαίωσε πως «εάν στη συμφωνία δεν υπάρχει η ρητή αναφορά ότι η Ελλάδα αποτελεί το εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε μια τέτοια συμφωνία».

Ωστόσο, η δήλωσή του τα Χριστούγεννα προβλημάτισε τους καχύποπτους, καθώς έκανε αναφορά μόνο στο σκέλος της συμφωνίας επανεισδοχής λαθρομεταναστών και όχι στο θέμα των συνόρων: «Είμαστε υπέρ της υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ FRONTEX και Τουρκίας, με την προϋπόθεση βέβαια ότι, επιτέλους, θα υπάρξει από την πλευρά της η συμμόρφωση στις συμφωνίες που έχουν υπογράψει τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

ΛΙΜΕΝΙΚΟ:Θέλουν να βάλουν πόδι σε ελληνικά νεράΓΙΑ τη σύναψη οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού και μίας τρίτης χώρας, θα πρέπει να έχει πάρει πολιτική έγκριση το κείμενο της συμφωνίας.
Ωστόσο, η διαμόρφωση από πλευράς του Οργανισμού της πρότασης για το κείμενο της συμφωνίας και οι τεχνικές λεπτομέρειες που πιθανώς περιγράφονται εκεί αποτελούν τη βάση της συζήτησης σε πολιτικό επίπεδο. Συνεπώς, η στάση που θα κρατήσει η χώρα μας στις όποιες συζητήσεις γίνονται στο πλαίσιο του FRONTEX έχει αποφασιστική σημασία για τη διασφάλιση των εθνικών μας θεμάτων. Ανησυχίες για πιθανή συμμετοχή της Τουρκίας στο επιχειρησιακό σκέλος έχουν εκφράσει στελέχη του Λιμενικού Σώματος που έχουν γνώση των συζητήσεων και έχουν ήδη αποστείλει έγγραφα στους αρμόδιους υπουργούς, επισημαίνοντας τους κινδύνους που κρύβει η τουρκική πρόταση.

Εχουν αναφέρει, για παράδειγμα, ότι, αφού η Τουρκία διεκδικεί την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης στο μισό Αιγαίο, ενδεχόμενη συμμετοχή της τουρκικής ακτοφυλακής σε επιχειρήσεις διάσωσης θα δημιουργήσει προβλήματα, καθώς θα αμφισβητούνται τα ελληνικά σύνορα. Πρότειναν, μάλιστα, να εφαρμοστεί πιλοτικό πρόγραμμα επιχειρησιακής συμμετοχής της Τουρκίας στα χερσαία σύνορα (επιχείρηση SATUR) και ύστερα από αξιολόγηση από τον Οργανισμό να επεκταθεί στα θαλάσσια σύνορα (επιχείρηση POSEIDON).

ΚΥΚΛΟΙ ΤΟΥ ΥΕΘΑ:Δούρειος ίππος για τη συνδιαχείριση οι συζητήσειςΙδιαίτερα ανήσυχοι για το θέμα της έρευνας και διάσωσης σε ενδεχόμενη συμμετοχή της Τουρκίας σε επιχειρήσεις του FRONTEX είναι και στελέχη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Με απόρρητο έγγραφό τους προς τα αρμόδια υπουργεία, έχουν καταγράψει τους ενδεχόμενους κινδύνους. Μάλιστα, χαρακτηρίζουν τις συζητήσεις ως «δούρειο ίππο», για να επιτύχει η Τουρκία συνδιαχείριση στο Αιγαίο. Το θέμα της συμμετοχής της Τουρκίας σε επιχειρήσεις του FRONTEX φαίνεται να προέκυψε ουσιαστικά στο μέσον των συζητήσεων και μετά τη δογματική επιμονή της Αγκυρας να αρνείται την ενεργοποίηση των συμφωνιών επανεισδοχής λαθρομεταναστών που έχει υπογράψει. Αυτό προκύπτει από τη μελέτη των συμπερασμάτων της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ιουνίου αναφέρεται ότι «η αποτελεσματικότητα των συμφωνιών επανεισδοχής της ΕΕ πρέπει να ενισχυθεί, ως μέρος της συνολικής εξωτερικής πολιτικής της.Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τις συμφωνίες επανεισδοχής με τις κύριες χώρες καταγωγής και διέλευσης, όπως η Λιβύη και η Τουρκία, αποτελεί προτεραιότητα».

Οι συνομιλίες, όμως, διακόπηκαν και άρχισαν εκ νέου πριν από τον Οκτώβριο, όπου η Τουρκία συνέδεσε τις συμφωνίες επανεισδοχής λαθρομεταναστών με το θέμα της συμμετοχής της στις επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα ήταν στο κείμενο των συμπερασμάτων της προεδρίας τον περασμένο Οκτώβριο να αναφέρεται η ικανοποίηση της προεδρίας «για την έναρξη του ενισχυμένου διαλόγου σε θέματα μετανάστευσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας» και «να ζητείται να ληφθούν ταχέως συγκεκριμένα μέτρα, ιδίως όσον αφορά την επανεισδοχή και τον έλεγχο των συνόρων».

ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ - ΕΘΝΟΣ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/01/blog-post_8395.html#ixzz0bZl9oJ6M

Read more...

Η νέα ΓΓ ΑΜΘ κ. Κόκλα και οι κίνδυνοι για την Θράκη


Μία από τις κύριες προεκλογικές υποσχέσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι δεν θα δημιουργήσει ένα "κομματικό κράτος". Ότι θα χρησιμοποιήσει τους "καλύτερους" στις κατάλληλες θέσεις. Φυσικά όλοι ξέρουμε ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις των πολιτικών, βρίσκουν την θέση που τους ταιριάζει, στον κάλαθο των αχρήστων, όταν αυτός που τις έδινε γίνεται κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι κάποια πράγματα που... βγάζουν μάτι, πρέπει να μένουν ασχολίαστα.

Όπως η περίπτωση της τοποθέτησης της Θεοδώρας Κόκλα, στην θέση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ποια είναι η κυρία; Ένα ακόμη από τα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που... επιλέχθηκαν λόγω βιογραφικού! Όχι φυσικά επαγγελματικού, αλλά πολιτικού. Η κυρία Κόκλα είναι ηλεκτρολόγος. Στο παρελθόν υπήρξε συνεργάτιδα της ευρωβουλευτού Άννας Καραμάνου, ειδική σύμβουλος της πρώην υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ροδούλας Ζήση αλλά και συνεργάτιδα της γνωστής για τις απόψεις της Θάλειας Δραγώνα.


Ω! Τι έκπληξη, θα μπορούσε κανείς να αναφωνήσει. Στο εθνικά ευαίσθητο περιβάλλον της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, τοποθετήθηκε ως περιφερειάρχης μια συνεργάτιδα της κ. Δραγώνα. Τίποτε τελικά σε αυτόν τον τόπο δεν είναι τυχαίο. Αλλά πριν προχωρήσουμε σε συμπεράσματα, ας δούμε μερικά ακόμη σημεία του βιογραφικού της κυρίας Κόκλα, που την έκαναν τόσο «κατάλληλη» για την συγκεκριμένη θέση. Η νέα περιφερειάρχης, εκτός από συνεργάτιδα όλων αυτών των τόσο «ισχυρών» γυναικών ήταν και πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ) και μέλος της Winpeace (Ειρηνευτική Πρωτοβουλία Γυναικών Ελλάδας - Τουρκίας - Κύπρου). Ξέρετε ποιά άλλη είναι επίσης Πρόεδρος, αν και επίτιμη (!) της ΚΕΔΕ; Μα η μητέρα του πρωθυπουργού της χώρας, Μαργαρίτα Παπανδρέου.

«Πλούσιο» βιογραφικό
Από τα παραπάνω φαίνεται ότι μπορούμε να πάρουμε μια πρώτη ιδέα, σχετικά με το τι είδους βιογραφικό χρειάζεται να έχει κάποιος, για να τοποθετηθεί περιφερειάρχης από μια... σοσιαλιστική κυβέρνηση. Αυτό που μας φοβίζει περισσότερο όμως, δεν είναι το "κομματικό κράτος" του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό ήταν αναμενόμενο. Αυτό που μας φοβίζει, είναι ότι τα πρόσωπα που επιλέγονται για να στελεχώσουν αυτό ακριβώς το κομματικό κράτος, είναι διασυνδεδεμένα με τους κύκλους που προωθούν απόψεις όπως αυτές της Δραγώνα και της Ρεπούση. Η θητεία της Κόκλα δίπλα στην Δραγώνα αλλά και την Καραμάνου, αποδεικνύει πολλά πράγματα όπως και η θητεία της στις δήθεν επιτροπές "ειρήνης" επίσης. Αποδεικνύεται ότι σε αυτούς τους καιρούς, η πολιτική προσέγγιση του Παπανδρέου είναι επικίνδυνη για την χώρα. Η κυρία Κόκλα, όσο και αν θέλει να επιδείξει ένα... τεχνοκρατικό προφίλ, αποτελεί μια από αυτές τις περιπτώσεις ανθρώπων που αναδεικνύονται μέσα από συγκεκριμένους κύκλους. Και αν η Δραγώνα δήλωσε πρόσφατα ότι δεν είναι... ιστορικός, αναρωτιόμαστε με ποιά ακριβώς ιδιότητα η κ. Κόκλα ήταν συνεργάτιδά της σε θέματα... Παιδείας.

Ως ηλεκτρολόγος μηχανικός; Ή ως... μέλος της επιτροπής ειρήνης; Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι αντιδράσεις στον διορισμό της ως περιφερειάρχη, υπήρχαν ακόμη και από μέλη του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα από αυτούς που προέρχονται από το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ. Το οποίο όμως φαίνεται ότι... θάβεται στη νέα εποχή.
elkosmos.gr

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/01/blog-post_4253.html#ixzz0bZkUhB3S

Read more...

Τουρκικός σεβντάς για ελληνικά ιδρύματα


ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται υπό πίεση, με τις αποτιμήσεις να υποχωρούν και τις ανησυχίες για την πορεία της κερδοφορίας τους να αυξάνουν, οι τουρκικές καλπάζουν.

Και πολλοί στη γείτονα κάνουν σενάρια για εξαγορές ελληνικών τραπεζών. Ισως μάλιστα να μην είναι απλώς σενάρια. Ο επικεφαλής της τράπεζας Ziraat Bankasi στην Ελλάδα, κ. Oznut Ozenis, έκανε πριν από μερικές ημέρες δηλώσεις για εξαγορά τοπικής ελληνικής τράπεζας στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ».

Οι συνθήκες πάντως που έχουν διαμορφωθεί ανάμεσα στα οικονομικά μεγέθη των τραπεζών επιτρέπουν τέτοιες κινήσεις. Η χρηματιστηριακή αξία των τουρκικών τραπεζών στην κεφαλαιαγορά της Κωνσταντινούπολης είναι 37,1 δισ. ευρώ και έχει ξεπεράσει αυτή των ελληνικών (31,3 δισ. ευρώ).


Αυτό συνέβη για πρώτη φορά και μάλιστα τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς οι συνεχείς υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας συμπαρέσυραν τις μετοχές των εγχώριων τραπεζών. Στην αρχή του έτους η χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών τραπεζών ήταν 22 δισ. και των τουρκικών 17,8 δισ. ευρώ.

Στη μεταβολή αυτή ελάχιστα επηρέασε η ισοτιμία του ευρώ με την τουρκική λίρα, καθώς στις αρχές του έτους 1 ευρώ ισοδυναμούσε με 2,15 τουρκικές λίρες, ενώ σήμερα η ισοτιμία είναι 2,17.

Κέρδη-ρεκόρ
Συγκρίνοντας τους κλαδικούς δείκτες των δύο χωρών ο δείκτης των τουρκικών τραπεζών στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης κερδίζει 108,4% από την αρχή του έτους (μέχρι την προηγούμενη Τρίτη) και ο ελληνικός ακολουθεί με 41,3%. Το παρήγορο είναι πως η Εθνική Τράπεζα (η οποία έχει τον έλεγχο της τουρκικής Finansbank) παραμένει η μεγαλύτερη με όρους χρηματιστηριακής αξίας, με 11 δισ. ευρώ έναντι 8,4 δισ. ευρώ της μεγαλύτερης τουρκικής, που είναι η ΑΚΒΑΝΚ. Η Τουρκία πάντως διαθέτει πέντε τράπεζες με χρηματιστηριακή αξία άνω των 4 δισ. ευρώ έναντι τριών της Ελλάδας.

Την κούρσα του 2009 οδηγούν οι Turk Ekonomi (με άνοδο 251,22%), Turkiye Vakifl με 247,01% και Fortis Bank με 197,26%. Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας η μετοχή της Proton πρωτεύει με άνοδο 195% και ακολουθούν η Τράπεζα Κύπρου με 85,39% και η Εθνική με 48,75%.

Του ΧΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/01/blog-post_5647.html#ixzz0bZj9NfMM

Read more...

Θράκη: Η τουρκική προπαγάνδα, οι "φίλοι" και η επιδίωξη "ανεξαρτητοποίησής" της


Το θέμα της Ελληνικής Δυτικής Θράκης είναι μέγα και εθνικό. Από μακρού χρόνου η επίσημη Τουρκία, οι εφημερίδες της και το Τουρκικό Γενικό Προξενείο στην Κομοτηνή οργιάζουν, λόγω της εκεί εγκατεστημένης μουσουλμανικής μειονότητας, με φανερές και κεκαλυμμένες ενέργειες και μαύρης προπαγάνδας εναντίον της ελληνικότητας της Δυτικής Θράκης.
Τόσο προχωρημένη και θρασύτατη είναι η προπαγάνδα τους εναντίον μας ώστε με προκλητικότητα η μουσουλμανική μειονότητα, ενεργούμενο όργανο του Τουρκικού Προξενείου, στο εκδοθέν περιοδικό «Γενί Μπατί Τράκϊα», στο εξώφυλλό του τον Μάϊο του 1994 είχε φωτογραφία της Κομοτηνής, στην αριστερή γωνία την «σημαία του ανεξάρτητου κράτους της Δυτικής Θράκης» με την ημισέληνο και δύο αστέρες και την φράση «Η Κομοτηνή, η πρωτεύουσα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης».

Καταδεικνύεται σαφώς ότι η Τουρκία σε εύθετο χρόνο που θα την συμφέρει για δράση εναντίον μας θα εγείρει μειονοτικό ζήτημα στην Δυτική Θράκη, αφού και στην Γερμανία ακόμη έχουν συγκροτήσει «Επιτροπή Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης» της οποίας τα μέλη έχουν και ταυτότητες που τους εξέδωσε υπό την εποπτεία του το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής... Εμείς θα επιδεικνύουμε πάντοτε «καλή θέληση και ανοχή» στις σκοτεινές ή και φανερές ενέργειες της Τουρκίας. Όμως κυκλοφορούν και χάρτες στην Τουρκία που επεκτείνουν το «κράτος της Δυτικής Θράκης» για να συμπεριλάβουν και τις τουρκόφωνες περιοχές της νοτίου Βουλγαρίας. Κι εμείς με νομοσχέδιο νομαρχών (που ευτυχώς αναθεωρήθηκε) παρ’ ολίγον να εκλέξουμε Τούρκους νομάρχες στην Θράκη, οι οποίοι ευλόγως και φυσικώς θα ζητούσαν από την ΔΑΣΕ την διά δημοψηφίσματος ανεξαρτησία του νομού Ξάνθης και Ροδόπης.
Οι Τούρκοι χρησιμοποιούν ψυχολογικούς παράγοντες για να δημιουργήσουν στην Θράκη όχι μόνο θρησκευτικό φανατισμό αλλά και εθνικιστικές και αλυτρωτικές βλέψεις για να έχουν μελλοντική ευνοϊκή και πλεονεκτική εκμετάλλευση της Δ. Θράκης.
Και ενώ χρησιμοποιούν για τις πόλεις τα τοπωνύμια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ονομάζουν την Ξάνθη Ισκέτσε, την Κομοτηνή Γκιουλμουτζίνα και την Αλεξανδρούπολη Δεδέ Αγάτς, απαγορεύουν στους κατοίκους να ονομάζονται Έλληνες μουσουλμάνοι αλλά Τούρκοι και «τουρκική μειονότητα». Επίσης, ενώ οι μουσουλμάνοι κάτοικοι είναι 120.000 τους ανεβάζουν σε 170.000 για να φαίνονται στους ξένους ισοδύναμες στην Δυτική Θράκη η Ελληνική και η «Τουρκική μειονότητα» και ακόμη για να προσδιορίζουν την τουρκική παρουσία και τουρκικής υπηκοότητας στους κατοίκους της, ονομάζουν «Ένωση Τούρκων διδασκάλων», «Ένωση Τουρκικής Νεολαίας», γιορτάζουν την «ημέρα του Τούρκου Διδασκάλου» στις 24 Νοεμβρίου και την 10η Νοεμβρίου την επέτειο του θανάτου του Κεμάλ Ατατούρκ και γενικώς διαστρέφουν τα πάντα όχι μόνο για να επεκτείνουν τις επεκτατικές βλέψεις τους στην περιοχή και για να αποδεικνύουν πως η εν γένει πολιτική της Τουρκίας είναι συνεχώς αποσταθεροποιητική στα Βαλκάνια. Αλλά επιμένουν με το «Ανώτατο Μειονοτικό Συμβούλιο», με τις 4.000 δορυφορικές κεραίες που δώρισε το Τουρκικό προξενείο Κομοτηνής για να ακούν οι μουσουλμάνοι με τις τηλεοράσεις τους τις εκπομπές του δορυφορικού καναλιού «Τουρκ Σατ», με τους 4 Μουσουλμανικούς Ραδιοσταθμούς της Κομοτηνής και 2 της Ξάνθης που εκπέμπουν συνεχώς στην τουρκική γλώσσα να θεμελιώσουν στους μουσουλμάνους ανθελληνική και Τουρκική συνείδηση.
Όμως εθνική ένταση και αγανάκτηση των Ελλήνων προκάλεσαν δύο ανακοινώσεις, που αφορούν αυτή την ευαίσθητη περιοχή της Ελλάδας, την Θράκη, η οποία από περιθωριοποιημένη περιοχή που ήταν μέχρι το 1995 θα μεταβληθεί, λόγω του αγωγού φυσικού αερίου από την Ρωσία μέσω Βουλγαρίας στην Ελληνική Θράκη στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης και λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, σε μέγα οικονομικό κέντρο για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Έτσι την 14η Οκτ. 1995 κατά το βραδινό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Αντέννα, ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής του πανεπιστημίου Χάουαρντ Σ. Σταύρου άφησε άναυδους τους Έλληνες τηλεθεατές όταν ανακοίνωνε ότι στην Αμερική από μακρού χρόνου, επιστήμονες, πολιτικοί και στρατιωτικοί που άνηκαν σε διάφορους πολιτικο-πολεμικο-οικονομικούς και επιστημονικούς ομίλους,συσκέπτονται, μελετούν και αποφασίζουν αποσταθεροποιητικά σενάρια για την Ελλάδα. Μάλιστα και ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέημς Μπέηκερ σε άρθρο του στην εφημερίδα «Los Angeles Times» υποστήριξε πως «η Ελλάδα πρέπει να τιμωρηθεί εφόσον θα παρεκτρέπεται».
Την 15η Οκτ. 1995 η εφημερίδα «Βήμα» αποκάλυψε σοβαρότατο εις βάρος της χώρας μας εθνικό θέμα, τουτέστιν ότι υπήρξε «σχέδιο του ΝΑΤΟ για αυτονόμηση της Θράκης», δηλ. Αξιωματικοί του ΝΑΤΟ, χωρίς την συμμετοχή Ελλήνων αξιωματικών, για να παραμείνει μυστική η πρόθεση τους σε «επιτελική άσκηση επί χάρτου» τον Ιούλιο του 1995 εξέτασαν την «μερική αυτονόμηση της Δυτική Θράκης».
Σχεδίαζαν «σενάριο σύρραξης» που θα μετείχε ο συμμαχικός παράγοντας για την «διευθέτηση της κρίσης» που θα έχει ξεσπάσει στην Νότιο Βαλκανική, ώστε να μετακινηθούν πληθυσμοί για να δημιουργηθούν ομοιογενείς φυλετικά ζώνες και για να προταθεί ειρήνη στην οποία θα περιλαμβάνεται η «μερική αυτονόμηση» της Θράκης. Την ανωτέρω δημοσίευση διέψευσε η τότε κυβέρνηση όπως και το ΝΑΤΟ, όμως προκάλεσαν εντονότατες διαμαρτυρίες του υπολοίπου πολιτικού κόσμου και του ελληνικού λαού, διότι τα σενάρια τα δημιούργησαν εχθροί της Ελλάδας, οι οποίοι είτε επωφελούνται εξ’ αυτών είτε διότι προκαλούν πόλεμο νεύρων εναντίον μας,είτε για να έχουμε αντιπαλότητα με τους Τούρκους, είτε για να αποδεικνύεται ότι είμαστε εξαρτημένοι απο τις προθέσεις του ΝΑΤΟ.
Ίσως όμως να ήταν υποβολιμαία η δημοσίευση ως προβοκάτσια για να προκαλέσουν οι εχθροί της Ελλάδας ψυχολογικά τραύματα στους Έλληνες, διότι κυρίως οι Τούρκοι ενδιαφέρονται να αποσταθεροποιηθεί η Θράκη για να μην είναι ελληνικό και ευρωπαϊκό κέντρο παρ’ όλο που αν υπάρξει επίθεση, εχθροί και φίλοι γνωρίζουν πως «η Ελληνική Θράκη είναι άπαρτη». Όμως η εισαγόμενη αναταραχή εξυπηρέτησε τους Τούρκους στο «μειονοτικό» στοιχείο της Θράκης, ως συνεχές πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και στα προβλήματα Αιγαίου και Κύπρου που οι Αμερικανοί «πάση θυσία» ευνοούν του Τούρκους ώστε η Ελλάδα να υποκύψει στις απαιτήσεις της Τουρκίας. Και μην ξεχνάμε ότι το ΝΑΤΟ, μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ενώσεως, είναι ο εντεταλμένος χωροφύλακας της Αμερικής.
Επομένως και τα σενάρια περί Θράκης είναι πιθανά, διότι και τα πετρέλαια και οικονομικώς ενδιαφέρουν τους Αμερικανούς. Τουτέστιν οι Αμερικανοί για να βοηθούν τους Τούρκους,μαζί, ενώ διεθνοποιούν τα εις βάρος της Ελλάδας θέματα,κατόπιν οι Αμερικανοί, όπως με τα Σκόπια, αναλαμβάνουν τον ρόλο του ειρηνοποιού επιδιαιτητού, για να μας αποδεικνύουν πως οι Έλληνες με τις υποχωρήσεις ή υπαναχωρήσεις μας είναι και σήμερα «ραγιάδες» των. Διότι δυστυχώς δεν έχουμε ούτε φίλους ούτε συμμάχους. Και οι Έλληνες πολιτικοί ας θυμούνται πάντοτε το εθνικό καθήκον, όπως το διετύπωσε ο Ίων Δραγούμης στο έργο του «Μαρτύρων και ηρώων αίμα»: «Αν τρέξουμε να σώσουμε την Θράκη, εμείς θα σωθούμε».
Όμως γιατί έγινε η διαρροή του «σεναρίου» του ΝΑΤΟ και από ποιούς; Έπρεπε να γίνει ειδική διερεύνηση του θέματος, διότι αυτός που δημιούργησε το πρόβλημα πέτυχε τον σκοπό του. Στόχος του η Ελλάδα για να δεχθούν οι Έλληνες ψυχολογικό πόλεμο ηττοπάθειας μήπως και πανικοβληθούν αν θα υποστούν τα δεινά της Βοσνίας και για να υποχωρούν σε άλλα σοβαρά θέματα που θα προκύπτουν όταν οι εχθροί μας ενεργοποιήσουν και άλλους στόχους ψυχολογικού πολέμου σε σημεία τριβής σε ευαίσθητα μέρη της πατρίδας μας. Αυτό σημαίνει ότι ωφελείται η Τουρκία η οποία βρίσκεται συνεχώς σε προστριβές με την Ελλάδα.
Επομένως απομένει να εξευρεθεί η πηγή εμπνεύσεως του σεναρίου περί αυτονομήσεως της Θράκης που είχε τότε δύο στόχους,να καταστήσει και την Θράκη διεθνές θέμα ή πρόβλημα εις βάρος της Ελλάδας και για να είναι αντίβαρο σε άλλες μετά της Τουρκίας διπραγματεύσεις τις οποίες θα μας επιβάλλουν οι Αμερικανοί και για το Αιγαίο (για τα νησιά μας, τα πετρελαιά του, τα 12 μίλια, τον εναέριο χώρο κτλ).
Έτσι διασταυρώνονται οι πληροφορίες του Ελληνοαμερικανού καθηγητή Σταύρου πως και σε αμερικανικά πανεπιστήμια δρουν εναντίον της Ελλάδας πολλοί καθηγητές όπως και πολιτικοί, όπως ο πρώην υπ. Εξωτερικων των ΗΠΑ Τζέημς Μπέηκερ, ο οποίος σε άρθρο του σε εφημερίδα προέτρεψε την Ελλάδα «να μην παρεκτρέπεται» διότι «θα τιμωρείται», εφόσον δεν θα υπακούει στις εντολές της Αμερικής.
Και ιδού εξακριβωμένα σημαντικά στοιχεία για να καταλάβει η ελληνική Διπλωματία μας πως εργάζεται η Τουρκική διπλωματία και προπαγάνδα στην Αμερική.
Από το 1985 μέχρι σήμερα,η Τουρικη διπλωματία καταβάλλοντας υπέρογκα ποσά κατόρθωσε να ευνοείται προπαγανδιστικώς από τις μεγάλες εταιρείες «ΜακΓκρέγκορ & Σκάλνον», την «Άμολντς & Πόρτερ», την «Φλάϊσμαν & Χίλαρντ» που ετησίως χρηματοδοτούνται από τους Τούρκους με 2.100.000 και την «Κάπιτολ» με 1 εκατομ. Δολλάρια.
Επίσης η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον προσλαμβάνει με πλούσιες παροχές αμερικανικές προσωπικότητες ως «συμβούλους» για να εκμεταλλεύεται τις γνωριμίες τους με τους πολιτικούς εξουσιαστές της Αμερικής.
Επίσης χρηματοδοτεί με υπέρογκα ποσά και Πανεπιστήμια της Αμερικής για «διατριβές επί τουρκικών θεμάτων», όπως τα πανεπιστήμια του Σικάγο, Ουισκόνσιν,Οχάϊο, της Πενσυλβανίας, Κολούμπια, Ουάσινγκτον, Ιντιάνας, Τζώρτζταουν από το οποίο φοιτούν κυρίως οι Αμερικανοί διπλωμάτες και στο οποίο η Τουρκία προσέφερε για την ίδρυση «Έδρας Μελετών της συγχρόνου Τουρκίας» 650.000 δολλάρια, ο πρύτανης ευγνώμων την τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας χανούμισα Τανσού Τσιλλέρ την ανεκύρηξε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου του.
Έτσι η Τουρκία με την προπαγάνδα της γεμίζει τις εφημερίδες και τις τηλεοράσεις της Αμερικής με άρθρα, σχόλια και πληροφορίες ευνοϊκές για την διπλωματία της, και τα πανεπιστήμια δημιουργούν δια των καθηγητών και διάφορα σενάρια ή «διατριβές» υπέρ των τουρκικών συμφερόντων και κυρίως εναντίον της Ελλάδας.
Αυτή είναι η ψυχρή, αντικειμενική και ρεαλιστική ανάλυση των πλεονεκτημάτων της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας για να ικανοποιούνται τα συμφέροντα της ως δορυφόρος της Αμερικής και Γερμανίας ,η οποία την ενισχύει παντοιοτρόπως, διότι συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς. Διότι και η μέχρι τούδε συμπεριφορά της Γερμανίας καταδεικνύει πόσο ενισχύει την Τουρκία σε όλα της τα προβλήματα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Πάντοτε λοιπόν η Τουρκία θα αποτελεί απειλή για την Ελλάδα η οποία είναι πάντοτε έτοιμη να απαντά ριζοσπαστικώς με την ομοψυχία των ανθρώπων της σε όλα τα υπαρκτά ή τα ανύπαρκτα σενάρια εναντίον της.
Πηγή: «Παγκόσμιος ιστορία του ψυχολογικού πολέμου και της προπαγάνδας»
Συγγραφέας: Ιωάννης Βολωνάκης

Read more...

Ο άγνωστος ελληνοτουρκικός πόλεμος


Στη σκιά του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού ισχύος, διεξάγεται ένας "μυστικός πόλεμος" με πιο πρόσφατο επεισόδιο τη προσπάθεια εμπλοκής Έλληνα ακολούθου του προξενείου Σμύρνης με τη σύλληψη των τριών Τούρκων, οι οποίοι φέρονται να ασκούσαν κατασκοπεία για λογαριασμό της Ελλάδας. Η αποκάλυψη παρόμοιων υποθέσεων και η έκταση της δημοσιότητας που λαμβάνουν, συναρτάται από τις τρέχουσες πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών και άλλες σκοπιμότητες.

Στα τέλη Δεκεμβρίου 1997 ζητήθηκε από τις τουρκικές αρχές η απομάκρυνση του στρατιωτικού ακολούθου Ε.Χ. που υπηρετούσε στο Γενικό Προξενείο Κωνσταντινούπολης από τον Αύγουστο του 1996. Σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, ο Έλληνας ακόλουθος προσπάθησε να στρατολογήσει Τούρκο υπαξιωματικό πληροφοριών, αναζητώντας πληροφορίες για συγκεκριμένα τουρκικά οπλικά συστήματα, για το εργοστάσιο πυρομαχικών Κιρκ-Καλέ και για τα σχέδια επιστράτευσης της 1ης Στρατιάς με έδρα τη Κωνσταντινούπολη.
Στις 18 Φεβρουαρίου 1998 συνελήφθη Τούρκος υπήκοος για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδος και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση. Όπως και στο πρόσφατο περιστατικό, στη κατοχή του βρέθηκαν φωτογραφίες στρατιωτικών βάσεων και χάρτες, ένας εκ των οποίων με διαβάθμιση "άκρως απόρρητο".
Η ανάπτυξη ενός δικτύου συλλογής πληροφοριών στο εσωτερικό του αντίπαλου κράτους συγκαταλέγεται αναμφίβολα στις πλέον απαιτητικές αποστολές μιας υπηρεσίας πληροφοριών. Στις 29 Ιουνίου του ίδιου έτους, αποκαλύφθηκε μία τέτοια υπόθεση κατασκοπείας με τη σύλληψη επισμηναγού της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΤΗΚ), ο οποίος υπηρετούσε στην αεροπορική βάση της Σμύρνης και φέρεται να παρέδωσε σε ελληνικά χέρια απόρρητες πληροφορίες μεταξύ των οποίων επιχειρησιακά σχέδια και κλείδες κρυπτογράφησης των τουρκικών επικοινωνιών. Για την υπόθεση συνελλήφθησαν άλλοι 5 στρατιωτικοί (δύο εκ των οποίων καταδικάστηκαν), με τη τουρκική πλευρά να κατηγορεί τον ακόλουθο Σ.Κ. του προξενείου Σμύρνης, στον οποίο θα απέδιδαν αργότερα και δολιοφθορά σε εργοστάσιο πυρομαχικών. Η Άγκυρα προσπάθησε ανεπιτυχώς να στήσει προβοκάτσια στις αρχές Αυγούστου του 1998, εμπλέκοντας το στρατιωτικό ακόλουθο Σ.Β. της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα.
Πιο πρόσφατα, στις 18 Μαΐου 2005 εντοπίστηκαν οι Ε.Π. και Χ.Τ. έξω από τις εγκαταστάσεις πυρομαχικών του Μπαλτάκιοϊ στο Αϊδίνιο από Τούρκο στρατιώτη που θεώρησε ύποπτες τις κινήσεις του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν. Όπως μετέδωσαν τότε τα τουρκικά ΜΜΕ, στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο φωτογραφικές μηχανές και ένα δορυφορικό τηλέφωνο ενώ μετά από ανάκριση και ολιγόωρη κράτηση, αφέθηκαν ελεύθεροι. Διεθνής πηγή ανέφερε ότι στόχος των δύο ανδρών ήταν ο εντοπισμός της επιχειρησιακής βάσης των φονικών μη-επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου Harpy.

Read more...

Ερογλου: ο νέος ισχυρός άνδρας των κατεχομένων της Κύπρου


Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού των κατεχομένων Dervis Eroglu στην Άγκυρα επισφραγίστηκε ουσιαστικά η διαδοχή του Μ.A. Τalat στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και στη θέση του διαπραγματευτή με την Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως γράφει ο Σταύρος Λυγερός στην Καθημερινή, ο σκληροπυρηνικός ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, που έχει κατηγορηθεί για τις σχέσεις του με το βαθύ κράτος και την Εργκένεκον, θα εκλεγεί πρόεδρος για δύο λόγους:

Πρώτον, επειδή το κυβερνών Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του Τalat προκάλεσε έντονα το κοινό αίσθημα με τα κρούσματα διαπλοκής και διαφθοράς.
Δεύτερον, επειδή η ελπίδα των Τουρκοκυπρίων για γρήγορη ένταξη στην Ε. Ε. διαψεύσθηκε.
Ο Εroglu υποστηρίζεται από τους εποίκους, που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος (100.000 περίπου από τους 161.000 ψηφοφόρους) ενώ πάγια θέση του είναι ότι θα συμφωνήσει μόνο σε λύση που θα αναγνωρίζει ξεκάθαρα δύο λαούς και δύο κράτη στην Κύπρο.
Σχετικά με τις επαφές του νέου ισχυρού άνδρα των κατεχομένων στην Άγκυρα, η Hurriyet αναφέρει ότι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Erdogan, τον υπουργό Εξωτερικών Davutoglu, τον Αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Basbug και τον πρόεδρο Gul. Η πιο αξιοπρόσεκτη αναφορά του άρθρου όμως, σχετίζεται με τις ενστάσεις του Eroglu στις προτάσεις Τalat όσον αφορά τις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Κυπριακό.

Read more...

Ο «Απελευθερωτικός Στρατός της Τσαμουριάς» (UCC) και τα τουρκικά σχέδια!


Τσαμουριά, ο αλβανικός αναθεωρητισμός θεωρεί την περιοχή της Ηπείρου που περιλαμβάνει τις γεωγραφικές ζώνες Ηγουμενίτσας, Πάργας, Παραμυθιάς, Φιλιατών και Μαργαριτίου, πρόκειται δηλαδή για τη σημερινή Θεσπρωτία. Βέβαια, εκτός από τη Θεσπρωτία, αλβανικό ενδιαφέρον, εκ πρώτης όψεως δυσερμήνευτο, παρατηρείται και για τη Δυτική Θράκη. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Πασκάλ Μίλο ασχολείται επισταμένως με την εκεί μουσουλμανική μειονότητα. Στο παρελθόν, επέκρινε την ελληνική Πολιτεία για άσκηση πολιτικής κάθαρσης εναντίον της μειονότητας. Σημειώνεται ότι ο ίδιος έχει κάνει και έρευνες επί τόπου με επισκέψεις του στη Δυτική Θράκη. Το ζήτημα των Τσάμηδων και των διεκδικήσεών τους, που υποβόσκει εδώ και καιρό, επανέρχεται στην επικαιρότητα είτε ως απειλή διεκδίκησης από το αλβανικό κράτος είτε ενταγμένο στη γενικότερη στρατηγική επανένωσης των «αλύτρωτων αλβανικών πατρίδων».

Tμήμα αναλύσεων defencenet.gr


Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP