Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Η Τουρκία του Ερντογάν προ της ΕΕ


Για διαβουλεύσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη και την Συνταγματική αναθεώρηση είχε κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήδη από τον Φεβρουάριο του 2010. Ο Ερντογάν είχε πει τότε ότι αυτή η εργασία γίνεται έτσι ώστε να μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα. Αφού είχε επισημάνει ότι η πραγματική τους επιθυμία είναι να κάνουν τροποποιήσεις και στο Σύνταγμα και στη δικαιοσύνη, είχε τονίσει την αποφασιστικότητά τους στο θέμα αυτό και ότι θα φέρουν το θέμα στην επικαιρότητα της Ολομέλειας της Βουλής μόλις ολοκληρωθεί.

Η κυβέρνηση του AKP είχε κάνει ανάλογες προσπάθειες και τα προηγούμενα χρόνια να προωθήσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται απαραίτητες για την προσαρμογή της Τουρκίας στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, αλλά κάθε φορά έπεφτε πάνω στο τείχος της σκληρής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, με το καινούριο νομοσχέδιο η κυβέρνηση άνοιξε την πόρτα που σε συγκεκριμένες περιπτώσεις θα οδηγούσε στο να ψηφιστεί η αναθεώρηση του Συντάγματος από τον λαό, σαν να γίνονται εκλογές, με ένα «ΝΑΙ» ή με ένα «ΟΧΙ». Μετά από όλες τις περιπέτειες κατέληξε σε αυτήν την περίπτωση και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα στις 12 Σεπτεμβρίου του 2010, που είναι μια ιστορική μέρα για τη χώρα, καθώς το τελευταίο και πιο βασανιστικό πραξικόπημα είχε γίνει εκείνη την ημέρα, το 1980, και το σημερινό Σύνταγμα της Τουρκίας στηρίζει τις βάσεις του στο Σύνταγμα που είχε συνταχθεί τότε από τους «στρατιωτικούς» που πήραν τη σκυτάλη της διακυβέρνησης της χώρας.

Μια από τις βασικές αλλαγές που τίθενται στο δημοψήφισμα είναι ο περιορισμός των δυνατοτήτων της δικαστικής εξουσίας να διαλύει και να απαγορεύει πολιτικά κόμματα και προβλέπει την εκλογή και όχι το διορισμό των μελών των ανωτάτων δικαστηρίων και κυρίως του συνταγματικού δικαστηρίου.

Η κυβέρνηση συνεχώς τόνιζε ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση έχει ετοιμαστεί στα πλαίσια των κριτηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι σε όλες τις δυτικές χώρες, με εξαίρεση τη Ρωσία, τα μέλη των συνταγματικών δικαστηρίων εκλέγονται από τα κοινοβούλια και δεν διορίζονται. Ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν στη Γαλλία και την Ιταλία για την ανάδειξη των δικαστών και των εισαγγελέων των ανωτάτων δικαστηρίων.

Το προσχέδιο των μεταρρυθμίσεων

Τον Απρίλιο ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων της βουλής για το πακέτο των συνταγματικών αναθεωρήσεων και διήρκησαν πολλές μέρες. Η διαδικασία για το προσχέδιο ήταν:
Πρώτα θα γίνει η αξιολόγησή του από την Ειδική Επιτροπή, μετά θα προωθηθεί στην Γενική Συνέλευση της βουλής και τέλος θα ακολουθήσει συζήτηση σε δύο γύρους. Σε κάθε γύρο συζητήσεων στη Γενική Συνέλευση θα ακολουθήσει μυστική ψηφοφορία για κάθε άρθρο. 330 ψήφους το λιγότερο έχει ανάγκη το νέο πακέτο συνταγματικών αναθεωρήσεων για την αποδοχή του. Σε περίπτωση που οι ψήφοι θα διακυμανθούν μεταξύ του 330 και 367, τότε αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αναγκασθεί να προκηρύξει δημοψήφισμα.

Όταν συντάχθηκε το νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του Συντάγματος και ήρθε στη βουλή, η αντιπολίτευση και κάποιοι σημαντικοί φορείς του κράτους εξαπέλυσαν κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης για τις αλλαγές που έθεσαν στο τραπέζι, όπως ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για να περιορίσει τις εξουσίες των δικαστών, ότι αυτό είναι η απόδειξη του φόβου της απαγόρευσης του κόμματος από το Ανώτατο Δικαστήριο, ότι προσπαθεί να αποστρατιωτικοποιήσει το κράτος. Από την άλλη, πολλές πλευρές εξέφρασαν αντιπαραθέσεις και στον τρόπο που θα εγκριθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος, δηλαδή αν είναι σωστό ή λάθος να γίνει μέσω δημοψηφίσματος από τον λαό.

Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων

Τελικά, στις αρχές Μαΐου, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο που προώθησε η κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση του συντάγματος. Μετά και από την υπογραφή του προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, άνοιξε τελείως ο δρόμος για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Σε γενικές γραμμές, τα θέματα που περιέχονται στο νομοσχέδιο της αναθεώρησης του Συντάγματος είναι τα εξής:
• Θα δοθεί δικαίωμα συλλογικής σύμβασης στους υπαλλήλους.
• Η θετική διάκριση υπέρ των γυναικών και τα Δικαιώματα του Παιδιού, θα τελούν υπό συνταγματική εγγύηση.
• Αρμόδιο για τον οικονομικό έλεγχο των πολιτικών κομμάτων θα είναι στο εξής το Ελεγκτικό Συμβούλιο αντί του Συνταγματικού Δικαστηρίου που ήταν μέχρι τώρα.
• Σχεδιάζεται να υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο οι αποφάσεις αποπομπής του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου.
• Ριζική αλλαγή στη δομή του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Το Συνταγματικό Δικαστήριο στο εξής θα αποτελείται από 19 μέλη.
• θα είναι δυνατή η εκδίκαση των στρατιωτικών σε πολιτικά δικαστήρια.
• Θα αλλάξει τελείως και η δομή του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων
• Το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων θα αποτελείται από 21 μόνιμα και 10 προσωρινά μέλη. Τα 4 μέλη της επιτροπής θα εκλέγονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ένα μόνιμο και ένα προσωρινό μέλος από τη Γενική Συνέλευση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ένα μόνιμο και ένα προσωρινό μέλος από τη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου του Κράτους, 7 μόνιμα και 4 προσωρινά από τους υψηλόβαθμους εισαγγελείς και δικαστές ποινικού δικαίου ενώ 3 μόνιμα και 2 προσωρινά μέλη από τους υψηλόβαθμους εισαγγελείς και δικαστές του διοικητικού δικαίου.
• Με το πακέτο συνταγματικής αναθεώρησης θα καταργηθεί το προσωρινό άρθρο 15 του Συντάγματος το οποίο θα επιτρέπει την δίκη αυτών που πραγματοποίησαν τη στρατιωτική επέμβαση της 12ης Σεπτεμβρίου.
Το άρθρο που είχε ως στόχο να θέσει περιορισμούς στην απαγόρευση πολιτικών κομμάτων από το πακέτο των μεταρρυθμίσεων για το Σύνταγμα, μετά την απόρριψή του από το τουρκικό κοινοβούλιο παραλείφτηκε από το πακέτο της μεταρρύθμισης.

Ακύρωση άρθρων της μεταρρύθμισης από το Συνταγματικό Δικαστήριο

Στις αρχές Ιουλίου, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας ακύρωσε ένα τμήμα της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του Συντάγματος, που προωθεί η κυβέρνηση της χώρας. Τονίσθηκε ότι το Δικαστήριο απέρριψε επίσης την έφεση της αντιπολίτευσης για την πλήρη ακύρωση του κυβερνητικού πακέτου για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι δικαστές ακύρωσαν τις τροποποιήσεις που αφορούν τον διορισμό των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου και εκείνες που σχετίζονται με το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, που αντίστοιχα διορίζει τους δικαστές και τους εισαγγελείς.

Η κυβέρνηση επέμενε ότι οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν στην εμβάθυνση της δημοκρατίας και στην εκπλήρωση των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ένταξη της Τουρκίας στους 27. Μετά από πολλές αντιδράσεις και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση απέκλεισε και το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, έπειτα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Αλλά από την άλλη, τόνισαν ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου με το να ακυρώσει ορισμένα άρθρα της νέας χάρτας υπονομεύει την εξουσία της Εθνοσυνέλευσης.

Η τελευταία στροφή εν όψει του δημοψηφίσματος

Μετά από το γεγονός της ακύρωσης κάποιων άρθρων της μεταρρύθμισης από το Συνταγματικό Δικαστήριο, άρχισαν οι προετοιμασίες των κομμάτων για τον «αγώνα» του δημοψηφίσματος, που δεν ήταν τίποτα το διαφορετικό από τις οποιεσδήποτε εκλογές. Μετά από την «επεισοδιακή» παραίτηση του Ντενίζ Μπαϊκάλ από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης CHP το Μάιο, εκλέχθηκε καινούριος πρόεδρος ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που είχε γερές βάσεις στο κόμμα και αλλάζοντας λίγο τη νοοτροπία και την αντίληψη του κόμματος κατάφερε να αυξήσει τη δημοτικότητά του στους μήνες του καλοκαιριού, ειδικά στα θέματα που απασχολούσαν τον απλό πολίτη και ήρθε σε σκληρές αντιπαραθέσεις με τον πρωθυπουργό.

Έτσι, εδώ και ενάμιση μήνα ο νέος πρόεδρος του CHP έχει κάνει ρεκόρ ταξιδιών σε όλα τα μέρη της Τουρκίας, κάνοντας συλλαλητήρια, μαζεύοντας τον κόσμο για να τους πείσει να ψηφίσουν «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα. Τα… ταξίδια τους κάνουν και τα άλλα κόμματα και προωθούν το «ΟΧΙ» στο λαό και μόνο το AKP του Ερντογάν είναι σε εκστρατεία για το «ΝΑΙ». Από την άλλη, παρόλο που σχεδόν όλοι οι πολιτικοί ισχυρίζονται ότι αυτές οι εκστρατείες δεν είναι σαν τις εκλογές και ότι, όποιο αποτέλεσμα και αν βγει από το δημοψήφισμα, δεν θα είναι ούτε νίκη της κυβέρνησης ούτε νίκη της αντιπολίτευσης, οι ειδικοί δείχνουν πως αυτό το δημοψήφισμα θα γίνει η βάση για τις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο του 2011.

Μέχρι τώρα, στα συλλαλητήρια που έγιναν, πολλές φορές υπήρξαν λογομαχίες μεταξύ των προέδρων του CHP και AKP και μεταξύ των MHP και AKP. Ο Κιλιτσντάρογλου σε μια συγκέντρωση σε μια πόλη, στο μικρόφωνο μπροστά στον κόσμο κατηγορούσε τον Ερντογάν για ένα από τα άρθρα της μεταρρύθμισης, αυτός του απαντούσε με πιο σκληρά λόγια, από μια άλλη πόλη που βρισκόταν, στη δική του συγκέντρωση στο μικρόφωνο μπροστά στον κόσμο.

Δημοσκόπηση για το δημοψήφισμα

Στα μέσα Αυγούστου έγινε μια δημοσκόπηση για το δημοψήφισμα και τα αποτελέσματα που βγήκαν είναι πολύ κοντά στα όρια. Το «ΟΧΙ» στο επικείμενο δημοψήφισμα υπολογίστηκε στο 50,9%, ενώ το «ΝΑΙ» στο 49,1%. Η δημοσκόπηση αυτή έδειξε πρώτη φορά ότι είναι πολύ μικρή η διαφορά ανάμεσα στους υπέρμαχους της μεταρρύθμισης, δηλαδή την κυβέρνηση, και αυτούς που τάσσονται κατά, όλα τα άλλα κόμματα της βουλής. Αυτό όμως ενθαρρύνει την κυβέρνηση ενόψει των εκλογών του 2011.

Η δημοσκόπηση αυτή έγινε για την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Sozcu» απ’ το Ινστιτούτο «Sonar» μεταξύ πρώτης και εννέα Αυγούστου, με συμμετοχή τεσσάρων χιλιάδων εκλογέων σε 25 επαρχίες. Έτσι το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα υπολογίστηκε στο 50,9%, ενώ το «ΝΑΙ» στο 49,1%.

Η κυβέρνηση θέλει να τροποποιηθεί το Σύνταγμα που καταρτίστηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 και να ανεβάσει το επίπεδό του στις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τυχόν νίκη του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου θα είναι ήττα για την κυβέρνηση, αντιμέτωπη με τις βουλευτικές εκλογές τον Ιούλιο του 2011.

Πηγή: www.turkishgreeknews.org

Read more...

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!!!!.....Ισχυρός ανατολικός άνεμος στο Αιγαίο


Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Η διά του τύπου ανακοίνωση της πρόθεσης της Τουρκίας να άρει την «αιτία πολέμου» (casus belli) εναντίον της Ελλάδας, αν αυτή επεκτείνει , όπως δικαιούται, τα ελληνικά χωρικά ύδατα μέχρι τα 12 ν.μ., ανοίγει εκ των πραγμάτων ένα νέο κεφάλαιο στα πολύπαθα «προβλήματα του Αιγαίου» και απαιτεί την έγκαιρη και πολύ προσεκτική αντίδραση της Αθήνας.

Η τουρκική πρόταση αναμένεται να αποτυπωθεί και να πάρει την οριστική μορφή της τον προσεχή Οκτώβριο, στο νέο τουρκικό στρατηγικό δόγμα και επομένως μέχρι τότε η Αθήνα δεν μπορεί να αντιδράσει επισήμως, αλλά ούτε και να διαπραγματευθεί παρασκηνιακώς με την κυβέρνηση Ερντογάν με βάση το υπό διαμόρφωση νέο τουρκικό δόγμα.


Η τουρκική αυτή πρόταση, έστω και κουτσουρεμένη, για την άρση του casus belli όμως δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία προσανατολίζεται σαφώς για διευθέτηση μέσω συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου με την Ελλάδα, φυσικά όχι επί ζημία της.

Η Αγκυρα, αν και ουδέποτε έχει αποδεχθεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας ακριβώς επειδή αρνείται να αποδεχθεί ότι τα ελληνικά νησιά έχουν τη δική τους υφαλοκρηπίδα, έχει ως γνωστόν επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της σε 12 ν.μ. στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και στην Αν. Μεσόγειο . Σκοπίμως λοιπόν έχει αφήσει στο Αιγαίο τα 6 ν.μ. «απαιτώντας» έτσι και διά του casus belli να διατηρήσει και η Ελλάδα τα 6 ν.μ. χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. Ετσι αφήνει η Αγκυρα ανοιχτό το ενδεχόμενο αν η Αθήνα επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα μέχρι τα 12 ν.μ., το ίδιο να πράξει αυτομάτως και η Τουρκία στο Αιγαίο, στα σημεία εκείνα που μπορεί.

Είναι ευνόητο ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο εύρος των χωρικών υδάτων θα επηρεάσει και την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, η οποία πρέπει να οριοθετηθεί ανάμεσα στα δύο παράκτια κράτη, Ελλάδα και Τουρκία. Σύμφωνα με λεπτομερείς επιτελικούς υπολογισμούς από την ελληνική πλευρά:

* Αν η Ελλάδα και η Τουρκία διατηρήσουν τα 6 ν.μ. χωρικών υδάτων στο Αιγαίο και σύμφωνα με τον τρόπο ( όπως τον προτείνει και η Ελλάδα) που μέχρι τώρα έχει εκδικάσει το Δικαστήριο της Χάγης το 99% των θεμάτων οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας, τότε η Ελλάδα έχει το 83% της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου και η Τουρκία το 17%.

**Στην περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει το δικαίωμα που της δίνει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και επεκτείνει στα 12 ν.μ. τα χωρικά ύδατά της και η Τουρκία τα διατηρήσει στα 6 ν.μ., τότε από τις εκβολές του Εβρου μέχρι και 5 ν.μ. ανατολικά του Καστελόριζου (δηλαδή στα όρια του FIR Αθηνών), η Τουρκία δεν έχει καθόλου υφαλοκρηπίδα στην περιοχή αυτή.

**Στην περίπτωση που η Ελλάδα αλλά και η Τουρκία επεκτείνουν τα χωρικά ύδατά τους στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο, τότε από την Ικαρία μέχρι και το Καστελόριζο ( δηλαδή στα Δωδεκάνησα) η Τουρκία δεν έχει καθόλου υφαλοκρηπίδα. Ομως στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, η τουρκική υφαλοκρηπίδα από το 17% επεκτείνεται στο 21%.

**Στην περίπτωση που οι δύο χώρες αποφασίσουν συνεκμετάλλευση ( 50-50) με το υπάρχον καθεστώς των 6 ν.μ. χωρικών υδάτων, τότε η Ελλάδα παραχωρεί στην Τουρκία ένα επιπλέον ποσοστό 33% στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, ώστε από το 17% να φτάσει στο 50%.

**Στην περίπτωση που και οι δύο χώρες επεκτείνουν τα χωρικά ύδατα τους στ 12 ν.μ. για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, τότε το πρόβλημα έγκειται στις περιοχές ύπαρξης εκμεταλλεύσιμων πηγών ενέργειας στο Αιγαίο. Αν π.χ. η περιοχή αυτή είναι στα Δωδεκάνησα, τότε η Τουρκία με 12 ν.μ. εύρος χωρικών υδάτων δεν έχει διόλου υφαλοκρηπίδα στην περιοχή αυτή. Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, επειδή η συνεκμετάλλευση είναι 50-50 αναγκαστικά η Ελλάδα πρέπει να παραχωρήσει στην Τουρκία ένα ατόφιο 50% της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

**Στην περίπτωση συνεκμετάλλευσης στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, τότε θα παραχωρηθεί ένα ποσοστό 29% στην Τουρκία, ώστε να φτάσει στο 50%.

Τα επιτελικά αυτά στοιχεία, που έχουν εκπονηθεί στο παρελθόν από ελληνικής πλευράς , αποδεικνύουν ότι συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την Τουρκία και με οποιοδήποτε τρόπο (από τα 6 έως και τα 12 ν.μ.) συνεπάγεται απώλεια ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με βαριές επιπτώσεις στον οικονομικό εθνικό και επιχειρησιακό τομέα της χώρας.

Φυσικά, όλα τα ανωτέρω έχουν μια καθοριστική και απαράβατη προϋπόθεση: Η Τουρκία είναι πρωτίστως και εκ των προτέρων υποχρεωμένη να αποδεχθεί το δίκαιο της θάλασσας. Είναι δηλαδή υποχρεωμένη να αποδεχθεί ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, με βάση την οποία θα γίνουν όλοι οι ενδεχόμενοι υπολογισμοί για οριοθέτηση και πιθανή προσπάθεια συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου.

Αυτό είναι εκ των πραγμάτων το μείζον θέμα που οφείλει η κυβέρνηση να προβάλει απέναντι στην Τουρκία και μέχρι στιγμής δεν το κάνει... τουλάχιστον φωναχτά.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/09/blog-post_3310.html#ixzz0yJCyU23h

Read more...

Στα χέρια Τούρκων δασκάλων τα παιδιά των μουσουλμάνων της Θράκης


* Του Συμεών Σολταρίδη

Κεραυνός εν αιθρία ήταν για τη Θράκη η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μη διεξαγάγει για το φετινό ακαδημαϊκό έτος εξετάσεις μουσουλμάνων της περιοχής με σκοπό την εισαγωγή τους στην Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Οπως είναι γνωστό, από την Ακαδημία αποφοιτούν σπουδαστές και σπουδάστριες, οι οποίοι στελεχώνουν το διδακτικό προσωπικό των μειονοτικών σχολείων.

Η πολιτική όμως της διατήρησης της Παιδαγωγικής αυτής Σχολής, η οποία υπάρχει για αρκετές δεκαετίες, αντίκειται στην πολιτική της Αγκυρας, η οποία επιθυμεί ή το κλείσιμό της ή τη διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας από Τούρκους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα συμπεριλαμβάνονται στο καθεστώς των μετακλητών εκπαιδευτικών. Δηλαδή της κατηγορίας αυτής, η οποία περιλαμβάνει 16 εκπαιδευτικούς Ελληνες και Τούρκους, οι οποίοι στελεχώνουν το διδακτικό προσωπικό των ομογενειακών σχολείων στην Πόλη και των μειονοτικών στη Θράκη, αντίστοιχα.



Το ζήτημα αυτό υφίσταται αρκετό διάστημα και οι ηγέτες της μειονότητας σε κάθε ευκαιρία, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι απόφοιτοι της Σχολής αυτής είναι «ημιμαθείς» ιδιαίτερα στην εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας, ζητούν επισταμένα το κλείσιμό της ή τη διδασκαλία των Τουρκικών από Τούρκους εκπαιδευτικούς.

Βέβαια έχουν μέχρι ενός ορισμένου σημείου δίκιο, αφού η Πολιτεία στα χρόνια αυτά δεν αναβάθμισε τη Σχολή σε επίπεδο πανεπιστημιακό και δεν κατόρθωσε να μορφώσει επαρκώς τους σπουδαστές και τις σπουδάστριές της. Ισως αυτή η πολιτική της παρεχόμενης εκπαίδευσης να βασιζόταν και στην παρελθοντική νοοτροπία, η οποία ήθελε τη μειονότητα «ημιμαθή».

Μετά όμως την εφαρμογή της πολιτικής της ισονομίας και ισοπολιτείας θα έπρεπε να την είχε αναβαθμίσει, ώστε να αποδυναμώσει τα επιχειρήματα της μειονότητας και κατ' επέκταση της Αγκυρας. Το απέφυγε επισταμένα, με αποτέλεσμα κάθε φορά το ζήτημα αυτό «να το βρίσκει μπροστά της».

Τώρα λοιπόν έρχεται το ελληνικό υπουργείο Παιδείας και ανακοινώνει ότι δεν θα διενεργήσει εισαγωγικές εξετάσεις για φέτος. Εάν σκέπτεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μέσα στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος να σχεδιάσει την αναβάθμισή της με εκπαιδευτικό προσωπικό, διδακτέα ύλη, προγράμματα και να την τροποποιήσει από διετούς φοίτησης σε τετραετούς, ώστε να αποκτήσει κύρος και οντότητα, τότε πράττει το αναγκαίο, το επιθυμητό και το πρέπον.

Εάν όμως σκέπτεται να την κλείσει τελείως, πολιτικά ολισθαίνει· εάν σχεδιάζει να φέρει από την Τουρκία εκπαιδευτικούς, αποδεχόμενη το αίτημα της Αγκυρας, τότε θα πρέπει να σκεφθεί το καθεστώς της έλευσής τους. Θα τους συμπεριλάβει στην κατηγορία των υπαρχόντων μετακλητών και θα αυξήσει τον αριθμό τους; Θα είναι λάθος, αφού στην Πόλη δεν υπάρχουν μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είναι υπερ-αρκετοί.

Θα δημιουργήσει μια νέα κατηγορία εκπαιδευτικών που θα διδάξουν στην Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης; Τότε θα πρέπει να έχει έτοιμο και το αντίστοιχο πρόγραμμα και σχέδιο για να αποστείλει στην Πόλη και τον ίσο αριθμό εκπαιδευτικών Ελλαδιτών, οι οποίοι θα στελεχώσουν κάποιο εκπαιδευτικό και ταυτόχρονα πολιτιστικό ίδρυμα.

Επίσημο φορέα

Ευκαιρία λοιπόν για το υπουργείο Παιδείας, στην περίπτωση αυτή, να ιδρύσει έναν επίσημο φορέα στην Πόλη, όπως είναι το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Πολιτιστικό Κέντρο της Ιταλίας κ.λπ. με σκοπό να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, ο ελληνικός πολιτισμός, η ελληνική γευσιγνωσία και οι ελληνικοί χοροί.

Γνωστικά αντικείμενα τα οποία επιθυμούν οι Τούρκοι πολίτες να μάθουν, αφού όπως είναι γνωστό η γνωριμία των πολιτιστικών παραδόσεων, ηθών και εθίμων, της κουλτούρας των λαών, φέρνει πιο κοντά τους λαούς και εκμηδενίζει τα πάθη και τους εθνικισμούς.

Read more...

Ο Υπαρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου εμπλεκόμενος σε σκάνδαλο υποκλοπών με χρήση ισραηλινής συσκευής παρακολουθήσεων


Υπό έρευνα τελεί ο Αντιστράτηγος Aslan Güner, Υπαρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, ο οποίος κατηγορείται ότι, χρησιμοποιώντας συσκευή υποκλοπών που είχε προμηθευτεί από το Ισραήλ, παρακολουθούσε το 2007 και υπέκλεψε συνομιλίες 2000 περίπου σημαντικών προσώπων, πολιτικών, ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία μόνο η υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ έχει αυτή την αρμοδιότητα ενώ η παράνομη παρακολούθηση και καταγραφή συνομιλιών και τηλεφωνικών συνδιαλέξεων επιβάλλει ποινή τριετούς φυλάκισης. Ο Στρατηγός Güner από τη πλευρά του ισχυρίζεται ότι οι παρακολουθήσεις είχαν σκοπό να εντοπίσουν …Κούρδους τρομοκράτες.

Read more...

Casus Belli: Προπαγάνδα και Πραγματικότητα


Του Σταύρου Λυγερού

Αρκεσε ένα μη επισήμως επιβεβαιωμένο ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ» για να προεξοφλήσουν με θόρυβο τα ελληνικά ΜΜΕ ότι καταργείται το περιβόητο casus belli. Καθόλου τυχαίο, βεβαίως. Το φοβικό σύνδρομο παρεμποδίζει ακόμα και μία στοιχειωδώς νηφάλια προσέγγιση.

Υπενθυμίζουμε ότι με ψήφισμα η τουρκική Εθνοσυνέλευση έχει χαρακτηρίσει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια αιτία πολέμου. Παρότι το Διεθνές Δίκαιο δίνει ρητά στην Αθήνα το δικαίωμα επέκτασης, αυτή αποφεύγει να το ασκήσει λόγω ακριβώς της επίσημης τουρκικής απειλής. Ας σημειωθεί ότι εάν η Ελλάδα αποκτούσε χωρικά ύδατα 12 μιλίων, θα ακυρώνονταν στην πράξη οι περισσότερες τουρκικές διεκδικήσεις στο αρχιπέλαγος.

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια θα «έπνιγε» την Τουρκία, εμποδίζοντας ακόμα και τη θαλάσσια επαφή μεταξύ των μικρασιατικών ακτών! Πρόκειται για γελοιότητες. Επειδή οι αποστάσεις μεταξύ των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των μικρασιατικών ακτών είναι κατά κανόνα μικρές και επειδή βεβαίως σε τέτοιες περιπτώσεις ισχύει η αρχή της μέσης γραμμής, η επέκταση στα 12 μίλια ελάχιστα θα διαφοροποιούσε την ελληνοτουρκική θαλάσσια μεθοριακή γραμμή.

Αντιθέτως, θα άλλαζε αποφασιστικά το καθεστώς στο Κεντρικό Αιγαίο, δυτικά της γραμμής Σαμοθράκη-Λήμνος-Λέσβος-Χίος-Σάμος-Δωδεκάνησα. Θα αύξανε σημαντικά τα ελληνικά χωρικά ύδατα, περιορίζοντας αντιστοίχως τα διεθνή ύδατα. Η αλλαγή αυτή δεν θα επηρέαζε τη διεθνή ναυσιπλοΐα, αλλά ούτε και την έξοδο των τουρκικών πολεμικών πλοίων στα διεθνή ύδατα. Το Δίκαιο της Θάλασσας υποχρεώνει την Ελλάδα να δημιουργήσει διαύλους αβλαβούς διέλευσης, όπως ισχύει σήμερα στις Κυκλάδες.

Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Εγγράφου για την Πολιτική Εθνικής Ασφαλείας, η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων θα πάψει να θεωρείται casus belli. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως. Ακόμα, όμως, κι αν από το Εγγραφο αφαιρεθεί η σχετική αναφορά, δεν θα αλλάξει τίποτα όσο δεν ακυρώνεται το σχετικό ψήφισμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Είναι προφανές ότι με τη διαρροή, η κυβέρνηση Ερντογάν κάνει ανέξοδα επίδειξη διαλλακτικότητας, προσδοκώντας, μεταξύ άλλων, και τη διευκόλυνση της τουρκικής ενταξιακής διαδικασίας στην Ε.Ε. Οι πιο υποψιασμένοι θεωρούν ότι η Αγκυρα παίζει το χαρτί της κατάργησης του casus belli, επειδή η Ελλάδα εμφανίζεται διατεθειμένη να δεσμευθεί πως δεν θα ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της.

Στο πλαίσιο της διερευνητικών επαφών, οι δύο πλευρές συζητούν την υιοθέτηση ελληνικών χωρικών υδάτων πολλαπλού εύρους. Εκεί που η Τουρκία δεν ενοχλείται (π.χ. Ιόνιο) τα ελληνικά ζωτικά ύδατα θα επεκταθούν στα 12 μίλια. Στο Δυτικό Αιγαίο θα επεκταθούν στα 8-9 μίλια. Τέλος, στο Ανατολικό Αιγαίο, εκεί που η επέκταση ακυρώνει τις τουρκικές διεκδικήσεις, τα ελληνικά χωρικά ύδατα θα παραμείνουν στα έξι.

Θα είχε ενδιαφέρον εάν η κυβέρνηση Παπανδρέου ξεκαθάριζε εγκαίρως τη θέση της.

www.kathimerini.gr

Read more...

Μαρτυρία-σοκ για τις σφαγές του 1994 στο τουρκικό Κουρδιστάν


Internet Haber 31.08.2010 (Μτφ Σάββας Καλεντερίδης)

«Ούτως ή άλλως δεν αγαπούσα τους Κούρδους. Μπήκαμε στα χωριά τους, τα πυρπολήσαμε. Όσο σκοτώναμε, θέλαμε να σκοτώσουμε κι άλλους. Αυτά που έζησα δεν μπορώ να τα ξεχάσω, έστω κι αν έχουν περάσει 16 χρόνια»

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Τραπεζούντιο Αλί Αλτάι, που υπηρέτησε στη ΝΑ Τουρκία τα πιο δύσκολα χρόνια του αντιτρομοκρατικού αγώνα. Τα λόγια του Αλί Αλτάι, που μίλησε στην εφημερίδα ΤΑΡΑΦ και στην δημοσιογράφο Τουγμπά Τεκερέκ (Tuğba Tekerek), αποκαλύπτουν τη σκληρή πραγματικότητα εκείνης της εποχής.


Τους πετούσαμε κάτω από τις σκάλες
«Συλλάβαμε κάποιους ανθρώπους στο Μπίνγκιολ και τους μεταφέραμε στην Υπηρεσία Πληροφοριών και Αντιτρομοκρατίας (JİTEM). Υπήρχαν κάτι σκάλες με 100-150 σκαλοπάτια. Στην αρχή τους κατεβάζαμε σκαλοπάτι-σκαλοπάτι. Μετά, τους δέναμε τα χέρια και τα πόδια και τους κουτρουβαλούσαμε στις σκάλες. Δεν υπήρχε όριο στην άσκηση της βίας κατά τις συλλήψεις. Δεν συμφωνούσαμε με το κάψιμο των χωριών. Όμως το κάναμε, πυρπολούσαμε και γκρεμίζαμε τα χωριά. Είχε διαταραχτεί η ψυχολογική μας κατάσταση».

Δεν κατασκευάζαμε τραπέζια, αλλά φέρετρα
«Κάθε μέρα υπήρχε και κάποιο περιστατικό. Σκεφτείτε. Μας ρωτούσαν για τα επαγγέλματά μας. Υπάρχει μαραγκός; Αν υπήρχε, τον έβαζαν να κατασκευάζει φέρετρα, όχι τραπέζια και καρέκλες. Αν έχεις ζήσει τέτοια πράγματα, μετά τί νόημα έχει να μιλάς για την πατρίδα; Κάθε βράδυ έβλεπα στον ύπνο μου τα κομματιασμένα πτώματα των συντρόφων μου που είχαν πατήσει νάρκη».

Είμαι σε επικοινωνία με τους ανθρώπους εκείνους μέσω FACEBOOK
«Έζησες κάποια πράγματα εκεί πέρα. Εκείνος πήρε κάτι από σένα και συ κάτι από αυτόν. Αναρωτιέσαι γιατί χάθηκαν εκείνοι οι άνθρωποι για την Τουρκία, γιατί δεν πιστεύουν πια στην Τουρκία, και το ερευνάς. Διαβάζεις. Είμαι σε επικοινωνία μαζί τους, κάνουμε διάλογο μέσω διαδικτύου, σκεφτείτε! Προσπαθώ να καταλάβω την ιδεολογία τους, τις απόψεις τους, αυτά που έχουν στο κεφάλι τους, προσπαθώ να τους καταλάβω. Τους λέω ότι ο αγώνας τους είναι χωρίς κανένα νόημα. Εκείνοι λένε ότι δεν είναι έτσι».

Περιμένετε πρώτα να φύγω και μετά κόψτε τους τ’ αυτιά
Ερχόταν ο γιατρός για αυτοψία. «Παιδιά, σας παρακαλώ, μην το κάνετε τώρα, περιμένετε πρώτα να φύγω και μετά κόψτε τους τ’ αυτιά». Τους κόψαμε τ’ αυτιά. Μην πεις ότι και εκείνοι έκοψαν τα όργανα των στρατιωτών μας αφού τους σκότωσαν. Για παράδειγμα, σ’ αυτόν εδώ (δείχνει μια φωτογραφία ενός νεκρού αντάρτη του ΡΚΚ από το άλμπουμ του), ασκήσαμε βία αφού τον σκοτώσαμε. Αρχίσαμε από τα πόδια του και πήγαμε μέχρι πάνω.

Εγκαταλείψαμε το χαράκωμα για να σωθούμε
Μετά άρχισαν οι ένοπλες επιθέσεις. Ακούγαμε στο ασύρματο: «Έρχονται προς εσάς». Εμείς είμαστε δυο άτομα, μόλις είχαμε μπει στα είκοσί μας χρόνια. Έρχονταν προς τα πάνω μας οι αντάρτες. Ήταν μια ομάδα είκοσι ατόμων. Ήμασταν δυο και ήταν είκοσι. Δεν είχε νόημα να κάνεις ηρωισμούς. Βλέπετε, η ζωή είναι γλυκιά. Ποιος θα φυλάξει το χαράκωμα; Το χαράκωμα ήταν στόχος. Εγκαταλείψαμε το χαράκωμα και κρυφτήκαμε σε ένα βάλτο, που ήταν παραδίπλα. Εκείνοι πέρασαν από το χαράκωμα, έριξαν μερικές τουφεκιές και έφυγαν. Εμείς πάντως γλιτώσαμε».

Ανακαταλάβαμε το φυλάκιο που είχε καταλάβει το PKK
Κάναμε πράγματα που δεν μπορούσε να κάνει κανείς. Εξασφαλίσαμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Για παράδειγμα, υπήρχε το φυλάκιο του Kolludere. Μια ομάδα 300-400 ανταρτών του PKK είχε επιτεθεί και είχε καταλάβει το φυλάκιο. Είχαν σηκώσει τη δική τους σημαία και είχαν ανακηρύξει την περιοχή ‘απελευθερωμένη’. Όταν το ακούσαμε σοκαριστήκαμε. Σε τέτοιο βαθμό είχαν εξελιχθεί τα γεγονότα εκεί. Ήταν η πρώτη περιοχή που είχε απελευθερωθεί τη δική μας περίοδο. Την ανακαταλάβαμε. Κάναμε μια μεγάλη επίδειξη δύναμης εκεί.

Εκεί που έτρωγαν, εκεί κατουρούσαν και αφόδευαν
Απολυόταν ένας συμπατριώτης μου, από την Τραπεζούντα, στο κτίριο της JİTEM. Μου είπαν: ‘Αν πάρεις τη θέση του, δεν θα συμμετέχεις στις επιχειρήσεις. Θα ησυχάσεις’. Δεν περίμενα κάτι τέτοιο, όμως είπα να πάω να τον δω να γνωριστούμε. Πήγα και τί να δω. Στα υπόγεια υπήρχαν κρατούμενοι. Βρωμούσε ο τόπος. Τους είχαν μέσα στη βρωμιά. Εκεί που έτρωγαν, εκεί κατουρούσαν και αφόδευαν. Δεν υπήρχαν τουαλέτες. Βρώμα και δυσωδία. Τα στελέχη της JİTEM ήταν εκεί. Υπήρχε τέτοια βία εκεί μέσα, τέτοια βία, δεν το χωράει ο νους σου.

Τον χτυπήσαμε χωρίς να αναρωτηθούμε ποιος είναι και που πηγαίνει
Υπήρχε ένας νεαρός που μόλις είχε απολυθεί από το στρατό. Είχε υπηρετήσει τη θητεία του στη Δυτική Τουρκία. Είχε απολυθεί και είχε επιστρέψει στο χωριό του, που ήταν δίπλα στη μονάδα μας. Ένα βράδυ θέλησε να πάει στο διπλανό χωριό, που ήταν η αρραβωνιαστικιά του. Εκεί ο καθένας έχει ένα καλασνίκοφ στο σπίτι του. Για να προστατέψει τον εαυτό του, πήρε μαζί του το καλασνίκοφ. Πηγαίνοντας στο διπλανό χωριό, τον έπιασαν οι διόπτρες του φυλακίου. Χωρίς να τον σταματήσουν, χωρίς να τον ρωτήσουν που πηγαίνει, τον σκοτώσαμε.

Θεωρήθηκε ατύχημα
Όλοι μαζί πυροβολήσαμε εναντίον το. Κανείς δεν μπορεί να πει ‘εσύ τον σκότωσες’. Εμείς δεν τον σκοτώσαμε αμέσως μόλις τον είδαμε. Τον αφήσαμε να προχωρήσει, για να διαπιστώσουμε αν ήταν προπομπός ομάδας ανταρτών. Όταν δεν φάνηκε κανένας άλλος, είπαμε να μη χάσουμε και τον ‘προπομπό’ και έτσι σκοτώσαμε άσχετο άνθρωπο. Μετά έγινε έρευνα και είδαμε ποιος ήταν στην πραγματικότητα. Εμείς χαρήκαμε που σκοτώσαμε έναν τρομοκράτη. Ήταν ένα ακόμα ατύχημα.

Την τρίτη φορά το κάνεις καλύτερα απ’ όλους
Δεν συμφωνούσαμε με το κάψιμο των χωριών. Όμως το κάναμε, πυρπολούσαμε και γκρεμίζαμε τα χωριά... Στην περιοχή μας καταστρέψαμε και εκκενώσαμε ογδόντα χωριά. Οι άνθρωποι μας έλεγαν μέσα στην δυστυχία τους:
-«Εμείς τώρα τί θα κάνουμε, πού θα πάμε;»
-«Πήγαινε όπου θέλεις, δεν με νοιάζει. Θα αδειάσετε τα σπίτια σας και θα φύγετε».
Καταστρέφεις, λεηλατείς την περιουσία του, σκοτώνεις τα γιδοπρόβατά του. Ασκείς βία. Την πρώτη φορά πριν το κάνεις λες «όχι, όχι, όχι, δεν μπορώ να το κάνω», τη δεύτερη φορά λες απλά «δεν μπορώ να το κάνω» και την τρίτη φορά το κάνεις καλύτερα από όλους τους άλλους. Όμως όλα αυτά τα κάνεις επειδή δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Το κράτος δεν μπορεί να ασκήσει εξουσία, δεν μπορεί να ελέγξει εκείνη την περιοχή και έτσι αναγκαστικά την εκκενώνει. Εσύ αν ήσουν στη θέση του τί θα έκανες;

Είχε διαταραχτεί η ψυχολογική μας κατάσταση
Μας είχαν παραχωρήσει για στρατωνισμό τη Μαθητική Εστία Sakıp Sabancı. Έμεναν λίγοι μαθητές, τους έστειλαν αλλού και μας την παραχώρησαν. Ένα κτίριο με όλες τις ανέσεις. Μπήκαμε μέσα και διαταράχτηκε η ψυχολογική μας κατάσταση. Οι μαθητές είχαν γράψει σε όλους τους τοίχους συνθήματα. «Ζήτω ο Άπο», «Ζήτω το ανίκητο PKK», «Να ζήσουν οι αντάρτες του ΡΚΚ», κλπ. Πηγαίνεις στην τουαλέτα, κλείνεις την πόρτα, από πίσω βλέπεις τις κουρδικές σημαίες.

Θα ψηφίσω το (κουρδικό) κόμμα BDP
Μα το Θεό, στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσω το (κουρδικό) κόμμα BDP. Ας γίνουν επιτέλους κόμμα της Τουρκίας. Σοβαρολογώ. Τους Κούρδους δεν τους συμπαθούσα, τους μισούσα. Τώρα όμως τους συμπαθώ.

Πυροβόλησα στo στο στήθος μου
Ένα βράδυ είχα πιει, είχα σουρώσει. Ήμουν στο σπίτι. Είχα κάποια προσωπικά προβλήματα. Ήμουν σε άσχημη κατάσταση. Παρακολουθούσα τις ειδήσεις. Ο παρουσιαστής λέει: «Ο δράστης έπαθε αμόκ και άρχισε να πυροβολεί γύρω του, πυροβόλησε τα παιδιά του, τη γυναίκα του». Και εγώ τότε είπα να αυτοπυροβοληθώ. Πήρα το όπλο, το έβαλα στο στήθος μου και πυροβόλησα. Η σφαίρα πέρασε από τη μια στην άλλη πλευρά.

Παντρεύτηκα δυο φορές
Πριν πάω στο στρατό ήμουν πολύ ευαίσθητος. Έγραφα γράμματα, έγραφα ποιήματα. Έγραφα ποιήματα για τα κορίτσια. Μετά το στρατιωτικό έχασα την ευαισθησία μου. Τελείωσαν όλα. Παντρεύτηκα δυο φορές και τις δυο χώρισα. Έχω ένα παιδί. Και όλα αυτά γιατί έχω γίνει πλέον αντικοινωνικός. Μου έλεγε η γυναίκα μου να βγούμε έξω και εγώ πάντα έλεγα ότι δεν θέλω, ήθελα να μείνω σπίτι.

Είμαι σε απομόνωση
Επί τρεις μήνες είμαι σε απομόνωση. Έχω κλειστεί στον εαυτό μου, δεν βγαίνω από το σπίτι. Μετά από τους χωρισμούς έχω κλειστεί εντελώς στον εαυτό μου. Συγκρίνω το χαρακτήρα μου με αυτό που ήμουν πριν πάω στο στρατό. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση. Ζω χωρίς νόημα.

Ο Αλί Αλτάι, με βάση τη μαρτυρία του για το φυλάκιο Kolludere και για το Μπίνγκιολ, μάλλον υπηρέτησε στην περιοχή Μπίνγκιολ-Μπίτλις-Μπάτμαν, όπου ο στρατός και οι παραστρατιωτικές ομάδες διέπραξαν χιλιάδες ανεξιχνίαστες δολοφονίες απλών ανθρώπων.

www.infognomonpolitics.blogspot.com

Read more...

Ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Τουρκία


Η Τουρκία αναλαμβάνει από την, 1η Σεπτεμβρίου, την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο πρεσβευτής της στα Ηνωμένα Έθνη Ερτουγκρούλ Απακάν στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Η Τουρκία η οποία δεν είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα προεδρεύσει σε περισσότερες από δύο σημαντικές συνεδριάσεις, όπως η επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν και οι εργασίες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Σουδάν. Σε προηγούμενες συνεδριάσεις σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα η Άγκυρα είχε ψηφίσει κατά της επιβολής σκληρότερων κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης.

Read more...

H Τουρκία θα συνεχίσει το πρόγραμμα UAV Heron


Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν την συνεργασία με το Ισραήλ στον τομέα των UAV Heron παρά την μεγάλη κρίση που μαίνεται ανάμεσα στις δυο χώρες. Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, το τουρκικό δημόσιο έχει ήδη καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος των 190 εκατομμυρίων δολαρίων του κόστους του προγράμματος, που, όπως είναι γνωστό, αφορά 10 συστήματα και δυο επίγειους σταθμούς ελέγχου/ επικοινωνιών. Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ, τηρώντας τις συμβατικές του υποχρεώσεις έχει παραδώσει τα 8 από τα 10 συστήματα, με τις παραδόσεις των δυο υπολοίπων να προγραμματίζονται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Πιστεύεται μάλιστα ότι επέστρεψε στην Τουρκία ένα μικρό κλιμάκιο Ισραηλινών τεχνικών που βοηθούν στις αποδοχή των, υπό παράδοση συστημάτων και στην βασική εκπαίδευση τουρκικού προσωπικού. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές οι οποίες και ερωτήθηκαν σχετικά, το ίδιο ισχύει και για άλλα προγράμματα με το Ισραήλ, που θα συνεχιστούν αλλά οποιαδήποτε περαιτέρω συνεργασία θα αποφασιστεί κατά περίπτωση σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.

Read more...

Ανταλλάγματα για την άρση του casus belli ζητά η Τουρκία


O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αhmet Davutoglou σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV επιβεβαίωσε έμμεσα τις πληροφορίες για επερχόμενες αλλαγές στη Πολιτική Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, οι οποίες πρόκειται να συζητηθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο και θα αποτυπώνουν ”τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις μας με τους γείτονές μας”.

Όσον αφορά την άρση του casus belli, για την οποία απαιτείται σχετικό ψήφισμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και όχι απλώς η απάλειψή της από το Έγγραφο Πολιτικής Εθνικής Ασφαλείας, ο Davutoglu ξεκαθάρισε ότι δε τίθεται ζήτημα “μονομερούς κίνησης” αλλά αντιθέτως χρειάζονται “αμοιβαία βήματα”. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μάλιστα επανέλαβε και επικαιροποίησε το casus belli καθώς όπως είπε η απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1995 ελήφθη μετά από απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, που είχε εξουσιοδοτήσει την ελληνική κυβέρνηση για επέκταση των χωρικών υδάτων όποτε αυτό κριθεί σκόπιμο. Το μήνυμα που στέλνει ο Davutoglu είναι ότι το casus belli θα αρθεί μόνο όταν η Ελλάδα αποκηρύξει το κυριαρχικό δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της (ή τουλάχιστον δεσμευθεί ότι δεν θα προβεί σε μονομερείς κινήσεις χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την Αγκυρα).

Read more...

Σε ισχύ η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Σερβίας-Τουρκίας


Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Σερβίας και της Τουρκίας, με στόχο την αύξηση του όγκου των εμπορικών ανταλλαγών.
Σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σερβίας (RKS), τους πρώτους επτά μήνες του 2010, η αξία των εμπορικών ανταλλαγών Σερβίας – Τουρκίας διαμορφώθηκε στο ποσό των 219,2 εκατ. δολαρίων.

Την ίδια περίοδο, διπλασιάστηκαν οι σερβικές εξαγωγές στην Τουρκία, σε σχέση με το πρώτο επτάμηνο του 2009 και η αξία των σερβικών εξαγωγών στην Τουρκία διαμορφώθηκε στο ποσό των 42,9 εκατ. δολαρίων.
Το 2009, οι τουρκικές εισαγωγές στη Σερβία μειώθηκαν κατά 33%, ενώ την ίδια χρονιά, οι σερβικές εξαγωγές παρέμειναν στα επίπεδα του 2008.
Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Σερβίας και Τουρκίας υπεγράφη τον Ιούνιο του 2009 στην Κωνσταντινούπολη και επικυρώθηκε από τη σερβική Βουλή στις 11 Δεκεμβρίου του 2009. Η Τουρκία επικύρωσε τη συμφωνία στις 7 Μαΐου 2010.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Σε ισλαμικά ομόλογα στρέφεται η Τουρκία


Σε δανεισμό από την ισλαμική χρηματαγορά μέσω αγοράς σουκούκ (ισλαμικά χρεόγραφα) προσέφυγαν για πρώτη φορά τούρκοι επιχειρηματίες. Στην άντληση κεφαλαίων από παρόμοιες εναλλακτικές πηγές δανεισμού μπορεί να προσφύγει προσεχώς και το τουρκικό Δημόσιο, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Tην εβδομάδα που πέρασε τούρκοι επιχειρηματίες προσέφυγαν για πρώτη φορά στην ιστορία της «κοσμικής» Τουρκίας σε δανεισμό δεκάδων εκατ. δολαρίων από την ισλαμική αγορά κεφαλαίων, πράξη που έγινε σύμφωνα με τους ισλαμικούς νόμους. Η προσφυγή στα ισλαμικά ομόλογα, γνωστά και ως σουκούκ, προσφέρει μια ανεπανάληπτη ευκαιρία για τη χρηματοδότηση της τουρκικής οικονομίας, η οποία αντιμετωπίζει επίσης σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.


Η χρηματοδότηση πραγματοποιήθηκε από τη συνεταιριστική (ισλαμική) Κουβεϊτιανοτουρκική Τράπεζα με τη μεσολάβηση της Citibank και του κουβεϊτιανού επενδυτικού ομίλου LMH (Liquidity Management House). Το ποσό που άντλησε η Τουρκία ανέρχεται στα 100 εκατ. δολάρια, ενώ η προσφορά ξεπέρασε κάθε προσδοκία υπερκαλύπτοντας το απαιτούμενο ποσό κατά 45%. Τα ομόλογα ήταν τριετούς διάρκειας με απόδοση 5,25% ετησίως. Η επιτυχής άντληση κεφαλαίων γεμίζει τους επιχειρηματικούς κύκλους της γείτονος με αισιοδοξία ότι η τουρκική αγορά σύντομα θα αντλήσει επιπλέον κεφάλαια από τη χρηματαγορά του Περσικού Κόλπου, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται σε πολλά δισ. δολάρια.

Σε θρησκευτική εκδήλωση ιφτάρ -πρόκειται για τον δείπνο της ισλαμικής κοινότητας πιστών μετά τη διακοπή της ολοήμερης νηστείας- που πραγματοποιήθηκε από την Κουβεϊτιανοτουρκική Τράπεζα με αφορμή τη δημοπρασία των ομολόγων, συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ. Ο Σιμσέκ σημείωσε ότι η δημοπρασία αποτελεί ένα σημείο καμπής για την Τουρκία και ότι το ισλαμικό ομόλογο αποτελεί ένα σημαντικό προϊόν για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της τουρκικής οικονομίας. Αυτό, όμως, που προκαλεί εντύπωση στις δηλώσεις του Σιμσέκ είναι ότι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ να προχωρήσει στη θέσπιση του κατάλληλου νομικού πλαισίου για τα ισλαμικά ομόλογα, το οποίο απουσιάζει σήμερα από την Τουρκία, ούτως ώστε να επωφεληθεί τόσο το Δημόσιο όσο και ο επιχειρηματικός κόσμος.

Το σουκούκ είναι ένα χρηματοπιστωτικό προϊόν σύμφωνο προς τις ισλαμικές επιταγές. Το ισλαμικό ομόλογο αντικαθιστά τα δυτικού τύπου ομόλογα, καθώς το ισλαμικό δίκαιο απαγορεύει την παροχή δανείου με τόκο. Αναλυτικότερα το σουκούκ είναι ένα είδος τίτλου ιδιοκτησίας ακινήτων ή επιχειρηματικών σχεδίων το οποίο πωλείται, ενοικιάζεται και αγοράζεται εκ νέου από τον αρχικό ιδιοκτήτη του. Λειτουργεί βάσει της αρχής της συμμετοχής σε προκαθορισμένα ποσοστά κέρδους, όπως επίσης και σε ζημίες ανάλογα με τη συνεισφορά των εμπλεκομένων μερών. Συνεπώς η επιχείρηση που εκδίδει τα ισλαμικά ομόλογα, αρχικά τα πωλεί στους επενδυτές. Στη συνέχεια οι επενδυτές ενοικιάζουν τα εν λόγω χρεόγραφα στην εκδότρια επιχείρηση έναντι ενός προκαθορισμένου μισθώματος. Στο τέλος της συμφωνημένης χρονικής περιόδου η επιχείρηση που εξέδωσε τα ισλαμικά ομόλογα, τα αγοράζει στην αρχική τους τιμή. Έτσι, σύμφωνα με τη σαρία, ο εκδότης θεωρείται ότι είχε εισπράξει νομίμως τα έσοδα από το κτήμα, επιχείρηση κ.λπ. που ενοικίασε σε τρίτους. Και συνεπώς τα έσοδά του δεν θεωρείται ότι προήλθαν από τόκους.

Στις ημέρες μας οι πιο αναπτυγμένες αγορές σουκούκ είναι στη Μαλαισία και τον Περσικό, ενώ αυτού του είδους το ισλαμικό προϊόν έχει επίσης εισαχθεί στις ευρωπαϊκές αγορές από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Αρχικά φαίνεται ότι η Γαλλία προσέλκυσε τέτοιου είδους χρεόγραφα και επιχείρησε μάλιστα να γίνει το κέντρο έκδοσής τους. Αυτήν τη στιγμή όλα δείχνουν ότι το Λονδίνο αποτελεί το πλέον αναπτυγμένο κέντρο έκδοσης των σουκούκ στην Ευρώπη, καθώς η Βρετανία πέτυχε, απ' ό,τι φαίνεται, να κάνει τις κατάλληλες τροποποιήσεις στη νομοθεσία της ώστε να μην έρχεται σε αντιπαράθεση με τη σαρία.

Η στροφή της Τουρκίας προς το σουκούκ δεν μπορεί παρά να επιβεβαιώσει την αλλαγή που έχει συντελεστεί σε επίπεδο λαϊκής βάσης, συνεπεία της χρεοκοπίας του «κοσμικού» καθεστώτος. Ωστόσο, το ισλαμικό ομόλογο δεν συνιστά παρά μία μόνο μέθοδο άντλησης κεφαλαίων από τις πλούσιες σε υδρογονάνθρακες αραβικές και ισλαμικές χώρες, οι οποίες στηρίζουν οικονομικά την Τουρκία τουλάχιστον από τη δεκαετία του '80. Γεγονός είναι πάντως ότι η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ επιταχύνει -ενώ οι κεμαλιστές τηρούν σιγήν ιχθύος- τους ρυθμούς εισροής ισλαμικού κεφαλαίου στη χώρα, πράξη τα αποτελέσματα της οποίας είναι εδώ και καιρό ορατά. Η χώρα επιστρέφει ολοταχώς στο οθωμανικό σύστημα!

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Read more...

Πού βαδίζουν ΗΠΑ και Τουρκία;


Του Μάριου Ευρυβιάδη

Οταν την Άνοιξη του 2009 ο Πρόεδρος Ομπάμα επισκέφτηκε επίσημα την Τουρκία και μίλησε στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, το γεγονός παρουσιάστηκε ως κοσμοϊστορικό τόσο για τη σχέση των δύο χωρών όσο και για τη σχέση του Δυτικού με τον μη Δυτικό κόσμο.

Το κατεστημένο εξουσίας στην Ουάσιγκτον -η στρατογραφειοκρατία (Πεντάγωνο και Υπουργείο Εξωτερικών) και συγκεκριμένα thinktanks- επένδυσαν σχεδόν αποκλειστικά στην «αναθέρμανση» των σχέσεων με την Τουρκία. Το «πολιτικό σκεπτικό» τους ήταν ότι η κυβέρνηση Μπους «κακοδιαχειρίστηκε» την Τουρκία από το 2003, δεν την κατανόησε, δεν την αντάμειψε κ.λπ., και ως αποτέλεσμα η «προδομένη» από την Ουάσιγκτον Τουρκία βγήκε να «βοσκήσει» αλλού

Η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα, η οποία άρχισε να οργανώνεται από την επόμενη μέρα της εκλογής του από το προαναφερθέν σύστημα εξουσίας (βλέπε ενδεικτικά τις εισηγήσεις των S. Βoyer και Β. Κatulis, «Τhe Νeglected Αlliance: Restoring US- Τurkish Relationsto Μeet21stCenturyChallenges» December 2008, του thinktankτου δημοκρατικού κόμματος Center for Αmerican Ρrogress, www.americanprogress.org) αποσκοπούσε ακριβώς στην αποκατάσταση της «παραμελημένης συμμαχίας» με την Τουρκία και την προώθηση αμοιβαίας στρατηγικής μεταξύ ΗΠΑ Τουρκίας (και εμμέσως με το Ισραήλ) στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής.

Για την κεφαλοποίηση της επίσκεψης του Προέδρου Ομπάμα στην Τουρκία το κατεστημένο εξουσίας της Ουάσιγκτον οργάνωσε μέσα στο Αμερικανικό Κογκρέσο και σχετική ακροαματική διαδικασία (Ηearings) στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης Ομπάμα. Ο τίτλος της ακρόασης τα έλεγε όλα. «Οι ΗΠΑ και η Τουρκία: Μία υποδειγματική συνεταιρική σχέση».

Όσοι παρακολουθούν στοιχειωδώς τις σχέσεις Ουάσιγκτον και Άγκυρας (και Άγκυρας και Ιερουσαλήμ) γνωρίζουν τι έλαβε χώρα τον τελευταίο χρόνο, με αποκορύφωμα τη μέχρι στιγμής άρνηση της σχετικής επιτροπής της Γερουσίας να συναινέσει στην αποστολή νέου Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα, και το «τελεσίγραφο» Ομπάμα προς Ερντογάν για αλλαγή της στάσης της Τουρκίας στο ζωτικής σημασίας για ΗΠΑ και Ισραήλ ζήτημα του Ιράν. Και πάλιν η φετινή ακροαματική διαδικασία στο Κογκρέσο μάς διαφωτίζει επαρκώς. Τίτλος των φετινών ακροάσεων για την Τουρκία στην προαναφερθείσα επιτροπή ήταν: «Ο νέος προσανατολισμός της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής: Επιπτώσεις στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας». Μέσα σε ένα χρόνο δηλαδή, όλη η επένδυση όλων των τουρκολάγνων της Τουρκίας «τούμπαρε». Και όσο «πυροτεχνικά» και να προσπαθούν οι θιασώτες της τουρκο-αμερικανικής φιλίας αδυνατούν πλέον να κρύψουν κάτω από το χαλί την ανταγωνιστική ακόμη και συγκρουσιακή σχέση Ουάσιγκτον Άγκυρας (και Άγκυρας – Ιερουσαλήμ). Το παραμύθι ότι οι ΗΠΑ «παραμελεί» τη σύμμαχό της Τουρκία, ότι δεν της παρέχει ωφελήματα, ότι δεν την κατανοεί και δεν την υποστηρίζει όπως πρέπει, έχει πλέον καταρρεύσει. Τα προβλήματα μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας δεν είναι «ατμοσφαιρικά» αλλά δομικά (όπως και με το Ισραήλ).

Το καταθλιπτικό για τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου είναι η ανεπάρκεια και η ανικανότητα των ταγών τους να διαγνώσουν ορθά την ουσία του αμερικανο-τουρκικού ανταγωνισμού και να λειτουργήσουν ανάλογα και οργανωμένα. Τους λείπουν οι γνώσεις η αυτογνωσία και η αυτοπεποίθηση. Έναντι των δυτικών κέντρων εξουσίας, κυρίως των αγγλοαμερικανικών αλλά και τα τελευταία χρόνια έναντι της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, έχουν συνηθίσει στη χαμέρπεια. Η Λευκωσία ειδικά, έναντι των Βρυξελλών έχει μπει στη διαδικασία αυτοκατάργησης της κρατικής της ύπαρξης. Επιτρέπει, για παράδειγμα, στον επίτροπο Stephen Fule να συμπεριφέρεται ως Ρωμαίος Εκατόνταρχος.

Ή πιο ορθά ως Κομισάριος του Σοβιετικού Σταλινισμού. Αλήθεια, έχει κανείς μελετήσει στο Υπουργείο Εξωτερικών και στην κυπριακή πρεσβεία στις Βρυξέλλες το βιογραφικό του κ. Fule πριν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης; Αν ήθελαν και αν τολμούσαν να μάθουν ποιοι του «έμαθαν γράμματα» και ποιους δαίμονες υπηρετούσε πριν το 1989, ίσως και να μπορούσαν να τον αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Αλλά δεν τολμούν. Όσο για την Τουρκία, ισχύει και γι’ αυτήν η ρήση του Γερμανού Καγκελάριου Μπίσμαρκ για την τσαρική Ρωσία: Δεν είναι τόσο δυνατή όσο φαίνεται, ούτε τόσο αδύναμη όσο νομίζεται. Ωστόσο, η αδυναμία της Τουρκίας στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ (και το Ισραήλ) δεν μπορεί να αγνοηθεί και το τεκμηριώνω με ένα απλό παράδειγμα. Μετά από 40 χρόνια ο μεγαλύτερος Νατοϊκός στρατός της Ευρώπης αδυνατεί να ελέγξει ένα εσωτερικό του πρόβλημα, το Κουρδικό. Ούτε ξέρουν πού βρίσκονται οι Κούρδοι αντάρτες και πότε θα τους χτυπήσουν. Γι’ αυτό εξαρτώνται σχεδόν απόλυτα από τους Αμερικανούς. Και κάθε φορά που οι τελευταίοι αργοπορούν να τους προμηθεύσουν με realtime intelligence για τις κινήσεις των Κούρδων, δηλαδή «αμέσου χρόνου πληροφόρηση», οι Τούρκοι επιτελείς αρχίζουν να κτυπιούνται σαν μικρά παιδιά που δεν τους δίνουν καραμέλες.

ΑΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ΜΕΤΩΠΟ
Στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις (όπως και στις σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ) πίσω έχει η αχλάδα την ουρά. Εάν η κρίση με το Ιράν δεν εκτονωθεί και το αμερικανικό σύστημα (γραφειοκρατικό και χρηματοπιστωτικό) ανοίξει πόλεμο με τους μουλάδες (όχι κατ’ ανάγκην στρατιωτικό) τότε είναι που θα δούμε πόσο στρατηγικό βάθος έχουν τα οπίσθια των ισλαμοπασάδων και αυτά του μεγάλου μάγιστρου Νταβούτογλου.

Read more...

Γιατί η Τουρκία απαλείφει την «απειλή πολέμου»


Της Δωρας Αντωνιου

«Η Τουρκία είναι μια χώρα που περικλείεται από τρεις θάλασσες και περιστοιχίζεται από τέσσερις εχθρούς»: γενιές και γενιές μαθητών στη γείτονα μεγάλωσαν αποστηθίζοντας αυτή τη φράση, ως σημείο αναφοράς για τη θέση της χώρας τους στον κόσμο. Αν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη σύνταξη του νέου Πολιτικού Εγγράφου Εθνικής Ασφάλειας, του λεγόμενου και «Κόκκινη Βίβλος» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, είναι αληθείς, φαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας αποφάσισε να διαγράψει τον χαρακτηρισμό «εχθρός» για τέσσερις χώρες της περιοχής: Την Ελλάδα, τη Ρωσία, το Ιράν και το Ιράκ.

Ειδικά για την Ελλάδα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από το νέο Πολιτικό Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας θα απουσιάζει η απειλή πολέμου, ο όρος casus belli, αναφορικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Αυτό, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, δεν συνεπάγεται ακύρωση της απόφασης της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, με την οποία καθιερώθηκε το casus belli, θα είναι όμως μια κίνηση ισχυρού συμβολισμού.

Η Αθήνα εμφανίζεται συγκρατημένη απέναντι στις πληροφορίες αυτές και περιμένει να δει τι θα γίνει στην πράξη, όταν, δηλαδή, στο τέλος του χρόνου, το συγκεκριμένο κείμενο, που βρίσκεται στη διαδικασία σύνταξης, λάβει την οριστική του μορφή και την έγκριση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Ως συζήτηση, όμως, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι το θέμα εντάσσεται στην αλλαγή που επέρχεται στους συσχετισμούς δυνάμεων μεταξύ πολιτικής εξουσίας και στρατιωτικού κατεστημένου, ως ένα ακόμη κεφάλαιο της μακράς μάχης επικράτησης ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους στρατηγούς.

Το Πολιτικό Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας, παρά το γεγονός ότι συντάσσεται ανά πενταετία και υποβάλλεται σε ετήσιες αναθεωρήσεις, είχε, μέχρι τώρα, μια σχεδόν παγιωμένη μορφή όσον αφορά τις σχέσεις με τις τρίτες χώρες, που χαρακτηρίζεται ως «ψυχροπολεμικό κατάλοιπο» και απεικόνιζε την οπτική του στρατιωτικού κατεστημένου για τα πράγματα και τη θέση της Τουρκίας στην περιοχή. Από πολλούς, μάλιστα, η παρουσία της Τουρκίας ως χώρας περιστοιχισμένης από εχθρούς, αποτελούσε για το κατεστημένο αυτό στοιχείο επιβίωσης και επιβεβαίωσης της ισχύος του, συνέβαλε στη διατήρηση της κυριαρχίας του. «Ενας λαός που βομβαρδίζεται διαρκώς με απειλές, εμφανίζεται διστακτικός σε αποδυνάμωση της στρατιωτικής ισχύος», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Οι θεμελιώδεις αλλαγές στο νέο κείμενο, που για πρώτη φορά αναμένεται να εμφανισθεί πλήρως αναμορφωμένο και σημαντικά περιορισμένο ως προς την έκτασή του, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελούν προϊόν επεξεργασίας του γραφείου του κ. Ερντογάν. Η επιτροπή που επεξεργάζεται το νέο κείμενο αποτελείται, για πρώτη φορά, κατά πλειοψηφία από πολιτικά στελέχη, έναντι μειοψηφίας στρατιωτικών.

Η ελληνική πλευρά, που χαρακτηρίζει «ευπρόσδεκτη» μια τέτοια κίνηση, εφόσον ολοκληρωθεί, επισημαίνει, επίσης, ότι ενδεχομένως αποδέκτης του μηνύματος που θέλει να στείλει η κυβέρνηση Ερντογάν με αυτήν την κίνηση δεν είναι πρωτίστως η Αθήνα, αλλά η διεθνής κοινότητα και, κυρίως, η Ε.Ε. Το casus belli είναι ένα εμπόδιο που η Αγκυρα συναντά διαρκώς μπροστά της σε κάθε βήμα της διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε., καθώς η άρση του προβάλλεται ως αυτονόητη υποχρέωση, μια και η απειλή πολέμου αφορά κράτος-μέλος.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο κλίμα «εξωστρέφειας», που διακατέχει την πολιτική ηγεσία της γείτονος, η οποία θεωρεί ότι με τέτοιες ενέργειες δίδεται το στίγμα αυτοπεποίθησης, το οποίο διαθέτει μια χώρα που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως περιφερειακή υπερδύναμη στην ευρύτερη περιοχή.

«Μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες»

«Αυτό που κάνει ασφαλή τα σύνορα της χώρας δεν είναι ο αριθμός των αρμάτων μάχης. Είναι το μέγεθος των εμπορικών συναλλαγών και οι επενδύσεις με τις γειτονικές χώρες». Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, εξειδικεύει με δηλώσεις του το δόγμα «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες», που εισήγαγε και ανέδειξε σε κυρίαρχη αρχή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορείας. Ο κ. Ερντογάν, πιστός σε αυτό το δόγμα και προαναγγέλλοντας τις αλλαγές στην προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής, που αναμένεται να αποτυπωθούν στο νέο Πολιτικό Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας, επισήμανε σε δηλώσεις του ότι οι εξωτερικές απειλές «εδράζονται σε τεχνητούς φόβους και ανησυχίες που για μεγάλο διάστημα κυριαρχούσαν στην τουρκική εξωτερική πολιτική». Πάντως, η Αθήνα σπεύδει να στείλει το μήνυμα ότι δεν βλέπει τις ενέργειες αυτές, εφόσον ολοκληρωθούν, σε βάση ανταποδοτικότητας. Αυτό διότι, όπως και σε κάθε άλλη ενέργειά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός, κατά κανόνα, ζητάει ανταλλάγματα. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, στην Τραπεζούντα, την οποία, αμέσως την επομένη, συνδύασε με τη λειτουργία μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα.

Διπλωματικές πηγές, πάντως, δεν αποκλείουν η όλη συζήτηση να εντάσσεται στην εσωτερική διαμάχη στην Τουρκία. Να διοχετεύθηκαν, δηλαδή, στον Τύπο οι πληροφορίες αυτές, προκειμένου να ανοίξει μια συζήτηση περί «ενδοτισμού» της κυβέρνησης, ενόψει του επικείμενου δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα.

“Καθημερινή”

Read more...

Νέα αμυντικό δόγμα στην Τουρκία από τον Οκτώβριο


Ο Αχ. Νταβούτογλου τονίζει ότι θα υπάρξει αλλαγή στάσης απέναντι στην Ελλάδα με αμοιβαία βήματα.

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤΝV και απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις πληροφορίες για την αλλαγή του τουρκικού αμυντικού δόγματος, που δεν θα θεωρεί πλέον αιτία πολέμου την ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια δήλωσε ότι «θα αλλάξει η στάση της Τουρκίας και της Ελλάδας, της μιας απέναντι στην άλλη, με αμοιβαία βήματα».

«Δεν κάνει μονομερείς κινήσεις η Τουρκία», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος υπουργός επιβεβαίωσε, έτσι, έμμεσα τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον τουρκικό τύπο για επερχόμενη αλλαγή στο επίσημο αμυντικό δόγμα και την απάλειψη του χαρακτηρισμού ως «αιτίας πολέμου» της ενδεχόμενης επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

Το νέο αμυντικό δόγμα που πρόκειται να συζητηθεί στον ερχόμενο Οκτώβριο, θα αποτυπώνει «τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις μας με τους γείτονές μας», σχολίασε ο Τούρκος υπουργός.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Τουρκική υπαναχώρηση για το “casus belli”


Η Milliyet στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο «Το casus belli είναι θέμα, για το οποίο θα σκεφτούμε αργότερα» και τον υπέρτιτλο «Σχόλιο για την Ελλάδα από τον Νταβούτογλου» αναφέρεται στη χθεσινή δήλωση του Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV πριν την άφιξη του κ. Δρούτσα στην Άγκυρα.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι η απόφαση για το casus belli της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ελήφθη ως αντίδραση σε απόφαση που είχε λάβει το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Επίσης, είπε ότι όσο αναπτύσσονται οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μπορεί να γίνει σκέψη για την ανανέωση αυτών των δύο αποφάσεων.

Ο Νταβούτογλου είπε ότι αυτό δεν είναι ένα βήμα που μπορεί η Τουρκία να πραγματοποιήσει μονομερώς. Υπάρχει και στην απέναντι πλευρά μια κοινοβουλευτική απόφαση. Ο Νταβούτογλου επεσήμανε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βαίνουν θετικά και ότι θέματα, τα οποία κατά το παρελθόν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μεγάλη κρίση, μπορούν να επιλύονται τώρα με στενή επαφή και ενίοτε χωρίς σχετική ενημέρωση της κοινής γνώμης. Είναι υψηλή η προσδοκία – είπε – για μια ύφεση στο γενικό κλίμα.

Η ίδια εφημερίδα, σε μονόστηλο των εσωτερικών της σελίδων πλαισιωμένο με τη φωτογραφία του κ. Δρούτσα με τον κ. Νταβούτογλου και τον τίτλο «Παρακολούθησαν με διάθεση οι Υπουργοί τον αγώνα» γράφει ότι ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου συναντήθηκε χθες με τον ΑΝ/ΥΠΕΞ κ. Δρούτσα. Κατά τη συνάντηση στην κατοικία του Τ/ΥΠΕΞ επιτράπηκε μεν στους εκπροσώπους του Τύπου να φωτογραφήσουν, αλλά δεν έγινε καμία δήλωση. Αργότερα, οι Υπουργοί μετά το γεύμα Ιφτάρ παρακολούθησαν τον αγώνα.

Αναφέρεται, επίσης, ότι ο Έλληνας ΑΝ/ΥΠΕΞ είχε πει ότι η προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν έχει σαν στόχο τη δημιουργία μιας εικόνας και ότι ένας από τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης της Αθήνας είναι η προσέγγιση με την Τουρκία και η στενή συνεργασία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας ΑΝ/ΥΠΕΞ είχε επίσης πει ότι, για να γίνουν κάποια πράγματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπάρχουν ευκαιρίες, προσθέτοντας: «Στις σχέσεις υπάρχουν σκαμπανεβάσματα. Υπάρχουν θετικές κινήσεις. Δυστυχώς, υπάρχουν και αρνητικές δραστηριότητες. Εμείς επιθυμούμε να καταβάλουμε προσπάθεια και πιστεύουμε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για να κάνουμε κάποια πράγματα στις σχέσεις μας. Εμείς θα ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο. Όμως, εκεί όπου χρειάζεται αντίδραση, αποφασιστικότητα και ξεκάθαρη γλώσσα, δεν θα επιτρέψουμε τίποτε να πέσει κάτω από το τραπέζι. Η δική μας γραμμή είναι αυτή και αυτή θα ακολουθήσουμε».

Ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι μεταξύ του ιδίου και του κ. Νταβούτογλου υπάρχει μια στενή και ειλικρινής σχέση και πρόσθεσε: «Για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε αποτελεσματική εξωτερική πολιτική σε θέματα αυτού του είδους, έχουν σημασία και οι προσωπικές σχέσεις που θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε. Θα πρέπει να πω πως από την πρώτη στιγμή υπήρξε δυνατότητα δημιουργίας ανοικτής προσωπικής σχέσης. Κατά το πρώτο γεύμα μας στο Λονδίνο μπορέσαμε να συζητήσουμε πολλά θέματα».

Στις εσωτερικές σελίδες της, η Sabah με τον τίτλο «Αν κερδίσει το κυβερνών κόμμα AKP, θα ανοίξει η Θεολογική Σχολή» αναφέρει ότι ο ελληνικός Τύπος δημοσίευσε χθες εκτενώς δηλώσεις του Έλληνα ΑΝ/ΥΠΕΞ κ. Δρούτσα, επισημαίνοντας τις δηλώσεις του κ. Δρούτσα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και στη ΝΕΤ.



Η Sabah στις εσωτερικές της σελίδες και με τον τίτλο «Η απόφαση για τα 12 μίλια μπορεί να ληφθεί μόνο αμοιβαία» γράφει ότι οι ΤΕΔ αντιτάχθηκαν στην αλλαγή της εξωτερικής απειλής στο Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας, που είναι γνωστό και ως «Κόκκινο Βιβλίο».

Έγινε γνωστό πως το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου θα εκφράσει αρνητική άποψη για την αλλαγή διατύπωσης σχετικά με το θέμα του casus belli, με την αιτιολογία ότι «θα χάσουμε το Αιγαίο». Στρατιωτικοί αρμόδιοι υψηλού επιπέδου, που μίλησαν στη Sabah, τόνισαν ότι δεν έχει φτάσει ακόμη στους ίδιους το νέο Έγγραφο, για το οποίο γίνονται εργασίες, και τόνισαν: «Αν γίνεται σκέψη για μια τέτοιου είδους αλλαγή, θα αντιταχθούμε σε αυτό. Εάν το καταργήσετε, θα αφήσετε να πάνε τα 12 μίλια στην Ελλάδα».

Οι στρατιωτικές πηγές, που εξήγησαν ότι είναι προς όφελος της Τουρκίας το θέμα αυτό να μείνει σε ασάφεια, είπαν ότι, όσο και αν υπάρχουν αερομαχίες, οι Τούρκοι υπήκοοι μπορούν και κινούνται άνετα στα διεθνή ύδατα και ότι τα αλιευτικά σκάφη μπορούν και ψαρεύουν με τρόπο ασφαλή.

Ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου είπε ότι η απόφαση για τα 12 μίλια θα ληφθεί αμοιβαία με την Ελλάδα και πρόσθεσε: «Δεν έχει άμεση σχέση με το Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας. Θα είναι κάτι το καινούργιο που θα γίνει στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής. Δεν υπάρχει διαφορά και στην στρατιωτική συμπεριφορά. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πολύ καλές. Πραγματοποιούνται αμοιβαίες επισκέψεις και πολλές φορές θέματα που προκύπτουν επιλύονται πολύ εύκολα χωρίς να φτάσουν στην κοινή γνώμη».

Η Radikal αναφέρεται στις δηλώσεις Νταβούτογλου με τίτλο «Όραμα και όχι απειλή στο Πολιτικό Έγγραφο».

Read more...

Δανικές απόψεις για Τουρκία


Η εφημερίδα Jyllands Posten δημοσιεύει άρθρο της αρχισυντάκτριας εξωτερικών θεμάτων Jette Elbæk Maressa με τίτλο «Η Τουρκία επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών», το οποίο αναφέρεται στην ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αύριο, από την Τουρκία, η οποία αποτελεί χώρα, η οποία διχάζει τους Ευρωπαίους. Λόγω της καταψήφισης του ψηφίσματος κατά του Ιράν από την τουρκική αντιπροσωπεία και της πολιτικής της σχετικά με το Ισραήλ, πολλοί αναρωτιούνται εάν η χώρα απομακρύνεται σταδιακά από τη Δύση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Τουρκία έχει καταβάλει, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής θητείας του κόμματος ΑΚΡ, μεγάλες προσπάθειες για την βελτίωση των σχέσεών της με τους γείτονές της στα ανατολικά. Ενώ η τουρκική πολιτική, σχετικά με το Ισραήλ, έχει προκαλέσει την προσοχή, η διπλωματικές της προσπάθειες, όσον αφορά τη Δύση, είναι πιο διακριτικές. Πρόσφατα, το περιοδικό The Economist παρουσίασε μία σειρά παραδειγμάτων, τα οποία αποδεικνύουν ότι η Τουρκία διαδραματίζει, με μεγάλη επιτυχία, το ρόλο της γέφυρας μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής. Σε πολλές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την πρόοδο, η οποία συντελείται στην Τουρκία, αναφέρεται ότι η χώρα έχει τα ίδια συμφέροντα, όσον αφορά την εξωτερική της πολιτική, με την ΕΕ. Η πίστη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ δεν έχει ποτέ αμφισβητηθεί.

Βέβαια, η εντύπωση, που κυριαρχεί είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν τάσσονται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Προκαλεί, όμως, έκπληξη το γεγονός ότι η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τα οποία, οι υποστηρικτές της τουρκικής ένταξης αυξάνονται, ακόμη και σε χώρες, όπως η Ολλανδία και η Δανία, όπου το 59% των Δανών δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ. Ακόμη και στην Ελλάδα, το 47% των ερωτηθέντων θεωρεί την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θετική ή πολύ θετική εξέλιξη.
Τα στοιχεία που προκαλούν, όμως, μεγαλύτερη έκπληξη είναι αυτά που προέρχονται από την Τουρκία, καθώς, μετά από χρόνια διαλόγου και πιέσων, μόλις το 55% των Τούρκων είναι υπέρ της ένταξης στην ΕΕ, ενώ το 32% δηλώνει ότι στρέφεται εναντίον της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό αποτελεί και μεγάλη πρόκληση, καθώς φαίνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση εκμεταλλεύεται θέματα, που αφορούν την εξωτερική πολιτική του κράτους, προκειμένου να κερδίσει υποθέσεις, που σχετίζονται με την εσωτερική πολιτική. Η Τουρκία φαίνεται ότι μετατρέπεται σε ένα έθνος, που επιθυμεί να είναι εντελώς ανεξάρτητο, ενώ η ΕΕ δεν ασκεί την ίδια επιρροή, όπως στο παρελθόν. Η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να πρβληματίσει τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP