Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Τουρκική υπαναχώρηση για το “casus belli”


Η Milliyet στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο «Το casus belli είναι θέμα, για το οποίο θα σκεφτούμε αργότερα» και τον υπέρτιτλο «Σχόλιο για την Ελλάδα από τον Νταβούτογλου» αναφέρεται στη χθεσινή δήλωση του Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV πριν την άφιξη του κ. Δρούτσα στην Άγκυρα.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι η απόφαση για το casus belli της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ελήφθη ως αντίδραση σε απόφαση που είχε λάβει το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Επίσης, είπε ότι όσο αναπτύσσονται οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μπορεί να γίνει σκέψη για την ανανέωση αυτών των δύο αποφάσεων.

Ο Νταβούτογλου είπε ότι αυτό δεν είναι ένα βήμα που μπορεί η Τουρκία να πραγματοποιήσει μονομερώς. Υπάρχει και στην απέναντι πλευρά μια κοινοβουλευτική απόφαση. Ο Νταβούτογλου επεσήμανε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βαίνουν θετικά και ότι θέματα, τα οποία κατά το παρελθόν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μεγάλη κρίση, μπορούν να επιλύονται τώρα με στενή επαφή και ενίοτε χωρίς σχετική ενημέρωση της κοινής γνώμης. Είναι υψηλή η προσδοκία – είπε – για μια ύφεση στο γενικό κλίμα.

Η ίδια εφημερίδα, σε μονόστηλο των εσωτερικών της σελίδων πλαισιωμένο με τη φωτογραφία του κ. Δρούτσα με τον κ. Νταβούτογλου και τον τίτλο «Παρακολούθησαν με διάθεση οι Υπουργοί τον αγώνα» γράφει ότι ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου συναντήθηκε χθες με τον ΑΝ/ΥΠΕΞ κ. Δρούτσα. Κατά τη συνάντηση στην κατοικία του Τ/ΥΠΕΞ επιτράπηκε μεν στους εκπροσώπους του Τύπου να φωτογραφήσουν, αλλά δεν έγινε καμία δήλωση. Αργότερα, οι Υπουργοί μετά το γεύμα Ιφτάρ παρακολούθησαν τον αγώνα.

Αναφέρεται, επίσης, ότι ο Έλληνας ΑΝ/ΥΠΕΞ είχε πει ότι η προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν έχει σαν στόχο τη δημιουργία μιας εικόνας και ότι ένας από τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης της Αθήνας είναι η προσέγγιση με την Τουρκία και η στενή συνεργασία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας ΑΝ/ΥΠΕΞ είχε επίσης πει ότι, για να γίνουν κάποια πράγματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπάρχουν ευκαιρίες, προσθέτοντας: «Στις σχέσεις υπάρχουν σκαμπανεβάσματα. Υπάρχουν θετικές κινήσεις. Δυστυχώς, υπάρχουν και αρνητικές δραστηριότητες. Εμείς επιθυμούμε να καταβάλουμε προσπάθεια και πιστεύουμε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για να κάνουμε κάποια πράγματα στις σχέσεις μας. Εμείς θα ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο. Όμως, εκεί όπου χρειάζεται αντίδραση, αποφασιστικότητα και ξεκάθαρη γλώσσα, δεν θα επιτρέψουμε τίποτε να πέσει κάτω από το τραπέζι. Η δική μας γραμμή είναι αυτή και αυτή θα ακολουθήσουμε».

Ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι μεταξύ του ιδίου και του κ. Νταβούτογλου υπάρχει μια στενή και ειλικρινής σχέση και πρόσθεσε: «Για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε αποτελεσματική εξωτερική πολιτική σε θέματα αυτού του είδους, έχουν σημασία και οι προσωπικές σχέσεις που θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε. Θα πρέπει να πω πως από την πρώτη στιγμή υπήρξε δυνατότητα δημιουργίας ανοικτής προσωπικής σχέσης. Κατά το πρώτο γεύμα μας στο Λονδίνο μπορέσαμε να συζητήσουμε πολλά θέματα».

Στις εσωτερικές σελίδες της, η Sabah με τον τίτλο «Αν κερδίσει το κυβερνών κόμμα AKP, θα ανοίξει η Θεολογική Σχολή» αναφέρει ότι ο ελληνικός Τύπος δημοσίευσε χθες εκτενώς δηλώσεις του Έλληνα ΑΝ/ΥΠΕΞ κ. Δρούτσα, επισημαίνοντας τις δηλώσεις του κ. Δρούτσα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και στη ΝΕΤ.



Η Sabah στις εσωτερικές της σελίδες και με τον τίτλο «Η απόφαση για τα 12 μίλια μπορεί να ληφθεί μόνο αμοιβαία» γράφει ότι οι ΤΕΔ αντιτάχθηκαν στην αλλαγή της εξωτερικής απειλής στο Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας, που είναι γνωστό και ως «Κόκκινο Βιβλίο».

Έγινε γνωστό πως το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου θα εκφράσει αρνητική άποψη για την αλλαγή διατύπωσης σχετικά με το θέμα του casus belli, με την αιτιολογία ότι «θα χάσουμε το Αιγαίο». Στρατιωτικοί αρμόδιοι υψηλού επιπέδου, που μίλησαν στη Sabah, τόνισαν ότι δεν έχει φτάσει ακόμη στους ίδιους το νέο Έγγραφο, για το οποίο γίνονται εργασίες, και τόνισαν: «Αν γίνεται σκέψη για μια τέτοιου είδους αλλαγή, θα αντιταχθούμε σε αυτό. Εάν το καταργήσετε, θα αφήσετε να πάνε τα 12 μίλια στην Ελλάδα».

Οι στρατιωτικές πηγές, που εξήγησαν ότι είναι προς όφελος της Τουρκίας το θέμα αυτό να μείνει σε ασάφεια, είπαν ότι, όσο και αν υπάρχουν αερομαχίες, οι Τούρκοι υπήκοοι μπορούν και κινούνται άνετα στα διεθνή ύδατα και ότι τα αλιευτικά σκάφη μπορούν και ψαρεύουν με τρόπο ασφαλή.

Ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου είπε ότι η απόφαση για τα 12 μίλια θα ληφθεί αμοιβαία με την Ελλάδα και πρόσθεσε: «Δεν έχει άμεση σχέση με το Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας. Θα είναι κάτι το καινούργιο που θα γίνει στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής. Δεν υπάρχει διαφορά και στην στρατιωτική συμπεριφορά. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πολύ καλές. Πραγματοποιούνται αμοιβαίες επισκέψεις και πολλές φορές θέματα που προκύπτουν επιλύονται πολύ εύκολα χωρίς να φτάσουν στην κοινή γνώμη».

Η Radikal αναφέρεται στις δηλώσεις Νταβούτογλου με τίτλο «Όραμα και όχι απειλή στο Πολιτικό Έγγραφο».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP