Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Μικροκομοτηναίϊκα


Προσπαθούν να επιφέρουν ένα ισχυρό πλήγμα σε συνδυασμό νίκης στο δήμο Κομοτηνής, οι γνωστοί κύκλοι των μειονοτικών πέριξ του προξενείου, που ευελπιστούν ότι θα συνοδευτεί με την αποχώρηση δύο συμβούλων.
-Φαίνεται όμως ότι οι προσπάθειες και οι εκβιασμοί τους πέφτουν στο κενό, αφού η εκλογή των συγκεκριμένων στελεχών και η τοποθέτηση τους σε καίριες θέσεις είναι δεδομένη.
-Αυτοί επιμένουν ακόμη, επειδή θεωρούν ότι αν υπάρξει μια τέτοια διαρροή, μάλλον θα λειτουργήσει ως ντόμινο για άλλες αποχωρήσεις.
-Βλέπετε μετράνε τα κουκιά και ο λογαριασμός που βγαίνει μάλλον είναι απογοητευτικός.
-Μάλλον δεν το σκέφτηκαν και δεν τα ενορχήστρωσαν καλά από την αρχή, αφού η μειονότητα δεν υποτάσσεται στα σχέδια τους, όπως υπολόγιζαν.
-Και εκτός αυτού και πέραν των κομματικών συγκρούσεων, υπάρχουν οι προσωπικές διαφορές και φιλοδοξίες και μια νεολαία που ασφυκτιά σε τέτοιες αναχρονιστικές και διχαστικές πολιτικές.
-Και θα δώσουν το μήνυμα τους.
-Πάντως οι σχεδιασμοί αυτοί έγιναν γνωστοί στους επικεφαλής, γιατί οι πιέσεις είναι ασφυκτικές και τα ανταλλάγματα που προσφέρουν θα μπορούσαν να επηρεάσουν πολλούς, ειδικά στις δύσκολες εποχές που ζούμε..

Δεν αρκέστηκαν στην επίσκεψη τους στο τουρκικό προξενείο οι παραιτηθέντες μουσουλμάνοι της Ξάνθης από το ψηφοδέλτιο του Άρη Γιαννακίδη, αλλά θεώρησαν καλό να επισκεφτούν και το εκλογικό κέντρο του μειονοτικού συνδυασμού της Σιμπέλ Μουσταφάογλου.
-Όπως πληροφορούμαστε, τα είπαν για αρκετή ώρα, αντάλλαξαν εμπειρίες και απόψεις και υποσχέθηκαν να βοηθήσουν με τον τρόπο τους.
-Κύλισε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι.
-Όλα δείχνουν ότι τα πάντα είχαν δρομολογηθεί βάσει κεντρικού σχεδιασμού και ότι όλα γίνονται σύμφωνα με το πρόγραμμα που αποφασίστηκε.

Εφ. Ο ΧΡΟΝΟΣ

Read more...

ΔΕΝ ΗΣΥΧΑΖΟΥΝ ΟΙ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΙ Μετά τη Θράκη τώρα λοξοκοιτάζουν Ρόδο και Κω


Δεν είναι μόνο η Θράκη στο στόχαστρο των ανθρώπων της Άγκυρας οι οποίοι συνεχώς αξιώνουν διεκδικήσεις και ζητούν μέσω αιτημάτων τους να ανοίξουν κι άλλα τζαμιά, με παιδαριώδη επιχειρήματα, τα οποία όμως πρέπει να προβληματίσουν.
Πρόσφατα είχαμε κρούσμα “διεκδικήσεων” και στα Δωδεκάνησα, όπως έγινε γνωστό, από ερώτηση που έκανε ο καλά πληροφορημένος βουλευτής του ΛΑΟΣ Ιωάννης Κοραντής, μαζί με τον Θάνο Πλεύρη.
Σύμφωνα με τους δύο βουλευτές, ευρεία δημοσιότητα έλαβε στον τοπικό Τύπο της Ρόδου το αίτημα που ο σύλλογος μουσουλμάνων “Αδελφοσύνη”, υπέβαλε στο Βακούφι και στην 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, να ανοίξει το τέμενος Σουλεϊμανιέ, (πλατεία Ωρολογίου), για τους πιστούς που ήθελαν να εορτάσουν το “Ραμαζάν Μπαϊράμ”, με το επιχείρημα, ότι το τέμενος “Ιμπαρήμ Πασά” δεν ήταν αρκετά μεγάλο για να χωρέσει όλους τους ενδιαφερομένους.
Επιπρόσθετα, ο εν λόγω σύλλογος απειλούσε εγγράφως τις αρμόδιες υπηρεσίες, ότι αν δεν ελάμβανε απάντηση, θα προχωρούσε σε “ειρηνική διαμαρτυρία” την ημέρα του εορτασμού του Ραμαζάν Μπαϊράμ, έξω από το τέμενος.
Συγκρατεί την προσοχή, ότι οι μουσουλμάνοι, πράγματι εισήλθαν στο τέμενος για να εορτάσουν το Μπαϊράμ.

Στο πλαίσιο αυτό, έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι, την ίδια χρονική περίοδο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του, θέτει πλέον και επίσημα ζήτημα “τουρκικής μειονότητας” σε Ρόδο και Κω, προβάλλοντας ανυπόστατους ισχυρισμούς, ότι η εκεί “τουρκική κοινότητα” αντιμετωπίζει δυσκολίες στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων της κλπ.
Εξ' αυτού εγείρονται κάποια συγκεκριμένα ερωτήματα. Πώς ακριβώς συνδέεται ο συγκεκριμένος σύλλογος με το τουρκικό προξενείο Ρόδου;
Και πώς ακριβώς ένα ζήτημα διεκδίκησης ενός συγκεκριμένου χώρου, για μία εκδήλωση, γίνεται θέμα “τουρκικής μειονότητας”, στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών;
Εντύπωση προξενεί και ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε το εν λόγω αίτημα. Είναι προφανές ότι κάποιοι άνθρωποι θέλουν να δημιουργήσουν μειονοτικό ζήτημα στα Δωδεκάνησα και αργά ή γρήγορα, να το συνδέσουν με περιοχές όπως αυτή της Θράκης.
Ενώ κανονικά, στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, θα έπρεπε να είχε σημάνει συναγερμός, σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατούσε νωθρότητα, στο πλαίσιο της “ελληνοτουρκικής φιλίας”.
Επιπρόσθετα, οι δύο βουλευτές του ΛΑΟΣ ερώτησαν τους αρμόδιους υπουργούς, εάν τελικά δόθηκε η άδεια για να ανοίξει το συγκεκριμένο τέμενος.
Εάν δεν δόθηκε και τελικά οι μουσουλμάνοι εισήλθαν σε αυτό, πώς αντιμετωπίστηκε το ζήτημα από τις αστυνομικές αρχές!

Εφ. Ο ΧΡΟΝΟΣ

Read more...

Απαραίτητη γνώση... τουρκικής για να προσληφθείς στην ΕΡΤ!!!


Σάλος έχει προκληθεί στην Θράκη, που αναμένεται να πάρει και τον δρόμο για την Βουλή, από την απίστευτη απαίτηση που υπάρχει στην προκήρυξη της ΕΡΤ για την πρόσληψη των δημοσιογράφων στην δημόσια ραδιοτηλεόραση. Η προκήρυξη δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και αφορά 171 συνολικά δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων δύο θέσεις αφορούν και το κρατικό ραδιόφωνο της ΕΡΑ Κομοτηνής.

Το ενδιαφέρον, όμως, δεν είναι αυτό. Το ενδιαφέρον είναι ότι με βάση την προκήρυξη, απαραίτητη προϋπόθεση για να διεκδικήσει την θέση ένας υποψήφιος στην Θράκη πέρα όλων των άλλων προϋποθέσεων είναι να μπορεί να πιστοποιήσει ότι γνωρίζει άριστα την... τουρκική γλώσσα.


Γεγονός είναι ότι η ΕΡΑ Κομοτηνής διαθέτει τουρκόφωνο πρόγραμμα για τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, ωστόσο όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αυτό καλύπτεται επαρκέστατα από τους μόνιμους υπαλλήλους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, προκαλεί αίσθηση ότι και για τους δύο δημοσιογράφους που πρόκειται να προσληφθούν στον συγκεκριμένο ραδιοφωνικό σταθμό απαιτείται η γνώση της... τουρκικής.

Για το θέμα έβγαλε ήδη ανακοίνωση η Νομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης του ΛΑΟΣ ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι βουλευτές του κόμματος θα το φέρουν και στη Βουλή με ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, τον αναπληρωτή του και πολιτικό προϊστάμενο της ΕΡΤ Τηλέμαχο Χυτήρη αλλά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή, που είναι και βουλευτής Ροδόπης.

Παράλληλα, οι εφημερίδες της Θράκης "βράζουν" με αυτήν την πρωταφανή απαίτηση στην προκήρυξη, η οποία είναι ανηρτημένη και στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ. Και αναρωτιούνται: την ΕΡΤ αφορά η προκήρυξη ή το TRT;

http://www.star.gr/media/65757

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/10/blog-post_473.html#ixzz13P7yNGHp

Read more...

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ Εφ. Χουριέτ 25-10-2010


Ανακαλύφθηκε πως οι υπηρεσίες πληροφοριών των Ρωμιών πέρσι με έναν ¨όμορφο¨ πράκτορα είχαν παγιδεύσει την Σόνια Μπάχμαν γραμματέα του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ. Με την έγκριση του ηγέτη των Ρωμιών Χριστόφια, παρακολουθούνταν οι υπολογιστές και τα τηλέφωνα των εκπροσώπων του ΟΗΕ, και έτσι 6.500 κρυφά έγγραφα πέρασαν στα χέρια των Ρωμιών. Ο ΟΗΕ διεξάγει έρευνα με τη βοήθεια του FBI και οι άνθρωποι του ΟΗΕ είναι πολύ οργισμένοι.

Το σκάνδαλο με τις υποκλοπές στους υπολογιστές και τις τηλεφωνικές υποκλοπές παρουσιάστηκε πέρσι. Με την έγκριση του ηγέτη των Ρωμιών Δημήτρη Χριστόφια και με τις διαταγές του διοικητή της ΚΥΠ Αντρέα Κριακού κνητοποιήθηκαν πράκτορες και άρχισαν να παρακολουθούνε την Σόνια Μπάχμαν ειδική γραμματέα του απεταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, που είχε εγκατασταθεί στο ξενοδοχείο Χόλιντεϊ ιν στον τομέα των Ρωμιών. Εμφανίσιμος πράκτορας κέρδισε την εμπιστοσύνη της και ενημέρωνε για κάθε της κίνηση τους ανωτέρους του. Μάλιστα ο πράκτορας που σε σύντομο διάστημα κέρδισε την ¨φιλία¨ της γραμματέας, όταν ολοκληρώθηκε η επιχείρηση, ξαφνικά εξαφανίστηκε.


Η κλοπή των εγγράφων άρχισε στις 10-9-2010, στην ημερομηνία που άρχισαν οι απευθείας συνομιλίες στις οποίες αναμενόταν να παίξει πολύ πιο ενεργό ρόλο ο ΟΗΕ. Ο εμφανίσιμος πράκτορας ήξερε το πλήρες πρόγραμμα της Ιταλικής καταγωγής Ελβετίδας Μπάχμαν που κρατούσε πρακτικά σε όλες τις επίσημες συνομιλίες. Οι Ρωμιοί πράκτορες πρώτα τοποθέτησαν ένα ειδικό πρόγραμμα παρακολούθησης στον κεντρικό υπολογιστή του ξενοδοχείου. Για να τοποθετηθεί τέτοιο πρόγραμμα είναι ανάγκη να είναι γνωστός ο κωδικός του ιδιοκτήτη του υπολογιστή.

Με αυτό το πρόγραμμα οι Ρωμιοί πράκτορες χρησιμοποιώντας τους κωδικούς της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Μπαχμαν υπέκλεψαν 15 φακέλους που με την μορφή PDF περιείχαν 6.500 σελίδες με απόρρητα έγγραφα.

Η υπηρεσία πληροφοριών των Ρωμιών για να πιέσει τους Τουρκοκύπριους και τον Ντάουνερ που ¨έτρεχε¨ τις συνομιλίες, διέρευσαν κομμάτι κομμάτι τα έγγραφα στην εφημερίδα Φιλελεύθερος που ανήκει στον Βενιζέλο Κώστα, οικογενειακό φίλο του Γιώργου Ιακώβου. Μάλιστα η εφημερίδα Φιλελεύθερος για να συσκοτίσει την πηγή της διαρροής δημοσίευσε τα κλεμμένα έγγραφα με την υπογραφή του ανταποκριτή της εφημερίδας στη Νέα Υόρκη.

Μεταξύ των εγγράφων που υποκλάπηκαν από τους Ρωμιούς ήταν και οι συνομιλίες του Αλεξάντερ Νταουνερ με τον ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρόεδρο της δημοκρατίας Μεχμέτ Αλή Ταλάτ.

http://tourkikanea.wordpress.com/

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/10/25-10-2010.html#ixzz13P78G2gv

Read more...

"Το PKK δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση"


Η οργάνωση «THE EUROPEAN LAWYERS FOR DEMOCRACY AND HUMAN RIGHTS (ELDH)» ζήτησε από την Ε.Ε. να διαγράψει το «ΡΚΚ» από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Η οργάνωση υποστηρίζει ότι η συμπερίληψη του «ΡΚΚ» στον υπόψη κατάλογο στερεί από τους Κούρδους το δικαίωμα στην αντίσταση, δεδομένου ότι υπάρχουν αποδείξεις, για την πίεση που ασκείται στους Κούρδους σε πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο, με στόχο την εκδίωξή τους από τις εστίες τους, καθώς και για τα βασανιστήρια που υφίστανται.


Η «ELDH» υποστηρίζει ότι η ανωτέρω ενέργεια ενδέχεται να δώσει νέα ώθηση στην πολιτική διευθέτηση του Κουρδικού, στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι η έκδοση Κούρδων πολιτικών προσφύγων, όπως απαιτεί η Άγκυρα, πρέπει να σταματήσει.

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. συμπεριέλαβε το «PKK» στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, το 2002, κατόπιν αιτήματος της τουρκικής Κυβέρνησης .
http://www.onalert.gr/

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/10/pkk_25.html#ixzz13P6AzQsz

Read more...

Αλωνίζουν την Ευρώπη συκοφαντώντας τη χώρα μας


O «Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης» (BTAYTD) είναι το πιο αποδεκτό από πλευράς ελληνικών Αρχών μειονοτικό σωματείο, αφού περιλαμβάνει την ελίτ των τουρκοφρόνων, λειτουργεί νόμιμα και έχει αναβαθμιστεί σε ΜΚΟ.
Έτσι, συχνά είναι συνομιλητής τους και οργανωτής εκδηλώσεων στη Θράκη, ενώ οι εκτός Ελλάδος δραστηριότητές του –στις οποίες κι άλλοτε αναφερθήκαμε– κανέναν δεν φαίνεται να απασχολούν.
Πρόσφατα λοιπόν πάλι (1-10-10) μετείχε στη Βαρσοβία στην πρώτη Διάσκεψη για την αναθεώρηση του ΟΑΣΕ, με το γνωστό δίδυμο των «ανθρωπιστών» Περβίν Χαϊρουλάχ (φωτό) και Σεμπαχετίν Απτουραχμάν.

Η πρώτη παρουσίασε δύο θέματα με τίτλο ¨Η πολιτική συμμετοχή και εκπροσώπηση της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης¨ και ¨Η θρησκευτική ελευθερία στη Δυτική Θράκη (Ελλάδα)¨. Η Χαϊρουλάχ εξέφρασε την άποψη πως «η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης δεν μπόρεσε να εκπροσωπηθεί επαρκώς όσον αφορά την συμμετοχή και την εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στους πολιτικούς μηχανισμούς». Επικαλέστηκε πάλι το πλαφόν του 3% ως εμπόδιο και είπε πως οι εκλεγέντες με τα κόμματα βουλευτές δεν μπορούνε να εκφράσουν στο Κοινοβούλιο με άνεση τις σχετικές με την μειονότητα ιδέες τους (δηλαδή τους …λογοκρίνουν τους καημένους!). Η Χαιρουλάχ στράφηκε και κατά του ¨Καλλικράτη¨, που «μείωσε τους μειονοτικούς τοπικούς άρχοντες» («ξεχνώντας» να πει ότι τώρα ελέγχουν μεγαλύτερο πληθυσμό από πριν) και ζήτησε ποσόστωση – θετική διάκριση και στις εκλογές!!! Δηλαδή να ανατραπεί η βασική αρχή τού «ένας άνθρωπος, μία ψήφος»! Κατά τ’ άλλα κλάφτηκε για τον ορισμό του μουφτή και των βακουφικών επιτροπών και υπεραμύνθηκε της Σαρίας.
Λίγες μέρες μετά (4-6 Οκτωβρίου) η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) επισκέφτηκε τη Βουλή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μιά επιτροπή της ABTTF (Χαλίτ Χαμπίμπογλου και Κουρτουλούς Ενγκίν Σογιλμάζ) εξέθεσε τα «προβλήματα» της «Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης» και μια άλλη επιτροπή πήγε στο Στρασβούργο. Αποτελείτο από τον πρόεδρο της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης (İTB) Αχμέτ Καρά, από την πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Τουρκάλων γυναικών Ροδόπης Χουλιά Εμίν, από τον δικηγόρο τους Ορχάν Χατζηιμπράμ και από την Περβίν Χαϊρουλάχ (πάλι!), διευθύντρια της Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Εταιρίας Μειονότητας Δυτικής Θράκης (BAKEŞ) και περιέγραψε σε κάποιους αρμόδιους την «επιμονή της Ελλάδας να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (2008) για την ίδρυση μειονοτικών συλλόγων». Η ABTTF δεν παρέλειψε να αναφερθεί εγγράφως και στα «προβλήματα των Τούρκων που ζούνε στα Δωδεκάνησα», σε Ρόδο και Κω, έτσι όπως τα «διαπίστωσε» πέρυσι σε επίσκεψή της στα δύο αυτά ελληνικά νησιά. Μάλιστα στη συνάντηση με τον Γ.Γ. της «Επιτροπής ενάντια στον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία», Στέφανο Σταύρου, υπογράμμισε τις «επιθέσεις μίσους σε βάρος των μελών της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης» καθώς και σε βάρος των περιουσιών και των φορέων τους, και του παρέδωσε μιαν αναφορά για τις «επιθέσεις μίσους» της περιόδου 2009-2010.
Βλέπουμε λοιπόν ότι όχι μόνο οι ερίτιμοι αυτοί συμπολίτες μας όχι μόνο μπαινοβγαίνουν στους διεθνείς οργανισμούς σαν στο σπίτι τους αλλά και χρησιμοποιούν τις πιο προωθημένες θέσεις (θετικές διακρίσεις στην κάλπη!) και τις πιο μοντέρνες ιδεοληψίες της μειονοτολάγνας Δύσης (άκου «επιθέσεις μίσους»!). Κι όλα αυτά βεβαίως τα κάνουν από δική τους πρωτοβουλία, χωρίς καμμία συνδρομή από τους μηχανισμούς της Τουρκίας και χωρίς καμμία καθοδήγηση, έτσι; Κι αν κάποιος (δηλ. ο «Αντιφωνητής») το επισημάνει, βρίσκει και τον μπελά του με τις συκοφαντικές επιθέσεις των κάφρων και των πουλημένων!

http://kostasxan.blogspot.com

Read more...

Παπανδρέου και Ερντογάν συζήτησαν για τη Θράκη!


Θέμα μειονότητας στην Θράκη συζήτησαν οι Γ.Παπανδρέου και Τ. Ερντογάν στις συνομιλίες τους σήμερα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού. Σε δηλώσεις αμέσως μετά την δίωρη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό ο Γ.Παπανδρέου εμμέσως αποκάλυψε ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτέλεσε θέμα συζήτησης "μαζί με διάφορα άλλα ζητήματα".

Το ερώτημα είναι γιατί συζητήθηκαν θέματα μειονοτήτων με τον Τούρκο πρωθυπουργό, αφού η Τουρκία δεν έχει καμία νομιμοποίηση επί της μουσουλμανικής μειονότητας που ζει στην Ελλάδα. Πως επιτράπηκε στον Τούρκο πρωθυπουργό να θέσει θέμα για μία μειονότητα για την οποία δεν έχει καμία αρμοδιότητα, αφού είναι απλώς θρησκευτική και όχι εθνική, βάσει της συνθήκης της Λοζάνης και πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδέχθηκε τέτοια συζήτηση.

Το ότι βάζουν στο τραπέζι για πρώτη φορά ζητήματα μειονότητας (γιατί φυσικά στην Τουρκία η ελληνική μειονότητα είναι πληθυσμιακά όσο ένα κεφαλοχώρι της Ροδόπης και δε νομίζουμε ότι αφορούσε ιδιαίτερα η συζήτησης την ελληνική μειονότητα) είναι πρωτοφανές και πρέπει να απαντηθεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ίσως, μάλιστα, ο Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει να ενημερώσει την Ελληνική Βουλή για τα επακριβώς λεχθέντα με τον Ταγίπ Ερντογάν...

Ας δούμε τι δήλωσε Γιώργος Παπανδρέου:

«Θέλουμε να φύγουμε μπροστά λύνοντας σημαντικά ζητήματα που μας έχουν ταλαιπωρήσει. Η Ελλάδα υποστηρίζει το πλαίσιο των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου και μέσα σε αυτό το πλαίσιο γίνονται οι διερευνητικές επαφές με συστηματικό τρόπο», τόνισε από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου."Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαστε εύκαιροι να συζητάμε είτε την υφαλοκρηπίδα είτε θέματα που αφορούν θρησκευτικές ελευθερίες και μειονότητες και είχαμε μια καλή συζήτηση και για αυτά τα θέματα, είπε, επανaλαμβάνοντας ότι η συνεργασία με την Τουρκία, είπε, προχωρά σε μία ευρεία ατζέντα, που περιλαμβάνει την από κοινού αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, του μεταναστευτικού αλλά και της κλιματικής αλλαγής.
Και συνέχισε: «Ο στόχος είναι να φτάσουμε το συντομότερο σε αποτελέσματα. Αλλά κάνουμε βήματα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Δεν έχουμε βάλει ημερομηνία λήξης. Θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι θετικό για τις δύο χώρες και για την περιοχή», δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά δεν πρέπει να αναμένεται σύντομα κατάληξη.
Ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε με 50μελή συνοδεία, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής των διερευνητικών επαφών Φεριντούν Σινιρλίογλου και όλη η ομάδα του τουρκικού ΥΠΕΞ που ασχολείται με τα θέματα του Αιγαίου, αλλά και με τα μειονοτικά. Μαζί του και η σύζυγός του Εμινέ που παρακολούθησε μαζί με την Αντα Παπανδρέου τις εργασίες στη διάσκεψη με θέμα «Πρωτοβουλία για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο».

http://kostasxan.blogspot.com

Read more...

Η εταιρεία ASELSAN ανέλαβε την κατασκευή ενός Επίγειου Σταθμού Έλεγχου δορυφόρων


Η τουρκική κρατική εταιρεία ASELSAN έλαβε συμβόλαιο αξίας 2,5 εκατ ευρώ για την κατασκευή ενός Επίγειου Σταθμού Έλεγχου για τους δορυφόρους που πρόκειται να εκτοξευτούν στο μέλλον από την Τουρκία. Ο σταθμός κατασκευάζεται στα πλαίσια του ευρύτερου διαστημικού προγράμματος της Τουρκίας και θα μπορεί να παρέχει έλεγχο στην X και στην S Band.

Ο κύριος εργολάβος του τουρκικού διαστημικού προγράμματος είναι το κρατικό ινστιτούτο διαστήματος TUBITAK-UZAY.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Το Δεκέμβριο εκτοξεύεται ο πρώτος τουρκικής κατασκευής πολιτικός δορυφόρος επισκόπησης


Στις 16 Δεκεμβρίου πρόκειται τελικά να εκτοξευτεί ο τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής δορυφόρος RASAT. Ο συγκεκριμένος δορυφόρος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε αποκλειστικά από Τούρκους επιστήμονες του ινστιτούτου TUBITAK-UZAY το οποίο ιδρύθηκε το 1985 αν και χρησιμοποιούνται αρκετά υποσυστήματα αλλοδαπής προέλευσης.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό και αποτελεί συνέχεια του πρώτου δορυφόρου του BilSAT που είχε κατασκευαστεί στην Τουρκία πριν από μία δεκαετία με τη βοήθεια της βρετανικής εταιρείας SSTL Surrey η οποία ανήκει στην EADS Astrium NV group. Ο υπολογιστής αποστολής BiLGE, και ο επεξεργαστής εικόνας νέας γενιάς GEZGiN-2 καθώς και το σύστημα επικοινωνιών X-band είναι τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής.

Ο νέος δορυφόρος βάρους 93 κιλών πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τη χαρτογράφηση περιοχών, θα έχει ευκρίνεια 7,5 μέτρων (πανχρωματική) και 15 μέτρων (πολυφασματική), η διάρκεια της ωφέλιμης ζωής του θα είναι 5 χρόνια και θα βρίσκεται σε τροχιά στα 700 χλμ. Αν και η κύρια αποστολή του θα είναι για πολιτική χρήση δεν θα πρέπει να αποκλείεται η αξιοποίηση του από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Βασικός στόχος της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας η οποία κατά τα άλλα ευαγγελίζεται την μείωση των στρατιωτικών και συναφών δαπανών είναι η απόκτηση από την Τουρκία της σχετικής διαστημικής τεχνολογίας ώστε η χώρα να είναι σύντομα ανεξάρτητη και σε αυτό τον τομέα όπως και σε άλλους τομείς της πολεμικής βιομηχανίας σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τούρκου πρωθυπουργού κατά την τελετή καθέλκυσης στις αρχές Οκτωβρίου, του νέου αποβατικού πλοίου του τουρκικού Ναυτικού.

Φυσικά ο τελευταίος πραγματοποιεί αυτές τις δηώσεις όταν απευθύνεται σε Τούρκους πολίτες και όχι σε εθελοτυφλούντες Έλληνες πολιτικούς και ευκολόπιστους πολίτες αυτής της χώρας που πιστεύουν ότι θα μπορούσε κάποτε η Τουρκία να μειώσει τις αμυντικές της δαπάνες.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Μεγαλύτερη οικονομική διείσδυση στην ελληνική παραμεθόριο ζητά η Τουρκία


Περισσότερες λεπτομέρειες για το τι πρόκειται να συζητήσουν τα μέλη της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος – Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη αποκάλυψε η εφημερίδα το Έθνος το Σάββατο 23 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η τουρκική πλευρά θέτει εκτός των άλλων και τα εξής αιτήματα:
(α) τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων για αγροτικά προϊόντα στην Κομοτηνή,
(β) τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στη Χίο,
(γ) τη λειτουργία σταθμού ελέγχου τροφίμων στη Ρόδο, και
(δ) προτείνει τη συνέχιση του ετεροβαρούς για την Ελλάδα συστήματος χορήγησης αδειών για διελεύσεις φορτηγών, όπου σύμφωνα με αυτά που ισχύουν η άδεια για τη διέλευση τουρκικού φορτηγού από την Ελλάδα κοστίζει 60 ευρώ, ενώ αντίθετα το τέλος για τη διέλευση ελληνικού φορτηγού από την Τουρκία έχει ορισθεί στα 300 ευρώ.

Φυσικά όπως γίνεται κατανοητό το μέτρο αυτό κάθε άλλο συμβάλει στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Τουρκία με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών. Επιπρόσθετα η τουρκική κυβέρνηση ζητά την παροχή άδειας για την ίδρυση υποκαταστημάτων της κρατικής τράπεζας Ziraat στην πόλη της Ξάνθης και στη Ρόδο όπου κατά την Άγκυρα διαβιεί «τουρκική μειονότητα».

Όσο και αν οι συζητήσεις αυτές κινούνται στο γενικότερο πλαίσιο της βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών που εγκαινιάστηκε με πρωτοβουλία του Έλληνα του πρωθυπουργού, τα μέχρι τώρα αιτήματα της Τουρκίας αποδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο η γειτονική χώρα βλέπει αυτή τη συνεργασία, αφού είναι σε γενικές γραμμές ετεροβαρή κατά των ελληνικών συμφερόντων.

Επιπρόσθετα με τις κινήσεις της αυτές η Άγκυρα αποδεικνύει ότι εκτός της απειλής του Casus Belli, των παραβιάσεων στο Αιγαίο και των εξοπλισμών, προτίθεται να αξιοποιήσει το όπλο της οικονομικής της ισχύς και της ελληνικής λανθάνουσας «επιχειρηματικότητας», διεισδύοντας οικονομικά στις ακριτικές περιοχές που την ενδιαφέρουν.

Η οικονομική στόχευση των περιοχών αυτών από την τουρκική ηγεσία όπως η Θράκη, τα νησιά του Αν. Αιγαίου (Χίος), καθώς και τα Δωδεκάνησα, δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει, αφού οι περιοχές αυτές πάντα αποτελούσαν το κύριο στόχο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Το ζητούμενο επομένως δεν είναι η δεδηλωμένη και πλέον πια εκπεφρασμένη οικονομική «εισβολή» της Τουρκίας στην ελληνική παραμεθόριο, αλλά η κατεύθυνση της ελληνικής πολιτείας όσον αφορά το ζήτημα αυτό που αρνείται να παραδεχτεί ότι πίσω από αυτές τις τουρκικές οικονομικές κινήσεις κρύβονται πολιτικοί στόχοι όπως έχουμε αναλύσει στο τρέχον τεύχος της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ.

Δυστυχώς ομάδες Ελλήνων επιχειρηματιών των ακριτικών περιοχών της χώρας μας, προσδοκώντας στο γρήγορο και σχετικά εύκολο κέρδος προτιμάνε να εισάγουν φτηνά τουρκικά προϊόντα εις βάρος των ελληνικών προϊόντων, συμβάλλοντας έτσι στην καταστροφή της τοπικής παραγωγικής βάσης.

Μπορεί τα οφέλη για τους επιχειρηματίες αυτούς να είναι σημαντικά από αυτή τη δραστηριότητα, αποδεικνύεται όμως τελικά ότι κάτι τέτοιο είναι εφήμερο αφού η τοπική οικονομία θα οδηγηθεί σε μαρασμό και οι ίδιοι αργότερα θα χρειαστούν να περιορίσουν τις οικονομικές τους δραστηριότητες.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Νεώτερες πληροφορίες για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τουρκικών MEKO-200 Track II


Νεώτερες πληροφορίες έρχονται στην επιφάνεια για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μεγάλων μονάδων επιφανείας του τουρκικού Ναυτικού. Πιο συγκεκριμένα οι 2 φρεγάτες MEKO-200TN B θα εξοπλιστούν με εκτοξευτές MK41 VLS, τα τέσσερα πλοία της δεύτερης σειράς θα εξοπλιστούν με ραντάρ Smart-S, βλήματα ESSM ενώ δεν θα αντικατασταθεί το σύστημα διαχείρισης μάχης TACTICOS από το GENESIS αλλά θα αξιοποιηθούν υποσυστήματα του τελευταίου για την μερική αναβάθμιση του πρώτου το οποίο και θα διατηρηθεί.

Επιπρόσθετα το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου των πλοίων θα αντικατασταθεί προφανώς με τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής συστήματα. Οι τέσσερεις MEKO-200 Track I μαζί με τις τέσσερεις Perry που δεν θα εξοπλιστούν με το σύστημα MK41 VLS θα αντικατασταθούν από τις 4 TF-100 και τέσσερεις TF-2000 αντίστοιχα.

Επισημαίνεται ότι στην δεκαετία του 2000 οι φρεγάτες MEKO-200 εκσυγχρονίστηκαν και έλαβαν κεραίες SATCOM, κρυπτοσυσκευές του κρατικού ιδρύματος ερευνών TUBITAK, αναβαθμίστηκαν από την ASELSAN τα ραντάρ και το ηλεκτροπτικό σύστημα του αντιβληματικού συστήματος Sea Zentih, αναβάθμιση των συστημάτων επικοινωνιών HF/UHF.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Το μεγάλο ναι Ή το μεγάλο όχι.


“Ο Ταγίπ Ερντογάν θα ήθελε να υπάρξει μια κατ' αρχήν συμφωνία για το Αιγαίο μέχρι το τέλος του έτους. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε ορισμένες αρχές, χωρίς όμως να έχει οριστικοποιηθεί συγκεκριμένη «λύση-πακέτο». Οι Τούρκοι πιστεύουν ότι έχει φτάσει η ώρα η διαπραγμάτευση να γίνει σε πολιτικό επίπεδο, ενώ κανείς, και από τις δύο πλευρές, δεν αποκαλύπτει το περιεχόμενο των όσων έχουν μέχρι τώρα συμφωνηθεί. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η λύση που προκρίνεται είναι η αυξομείωση της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, τα οποία σε ορισμένες περιοχές θα φθάσουν τα 12 μίλια, ενώ σε άλλες, κυρίως γύρω από τα νησιά, θα είναι πιο περιορισμένα. Πρακτικά, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, η φόρμουλα αυτή δίνει στην Ελλάδα τον έλεγχο ποσοστού λιγότερου του 80% του Αιγαίου, που θεωρείται αναμενόμενο σε περίπτωση που τη σχετική απόφαση εξέδιδε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.”

Με αυτό το κείμενο ανακοινώνεται από την Καθημερινή η διαφαινόμενη ελληνοτουρκική συμφωνία για μοίρασμα του Αιγαίου. Διότι περί αυτού πρόκειται.

Μα, είναι κακό αυτό;

Δεδομένου ότι δε γνωρίζουμε τι συζητείται, προφανώς δε μπορούμε να εκφράσουμε άποψη. Οι πληροφορίες που διοχετεύονται στον τύπο είναι διατυπωμένες, έτσι ώστε να μπορούν να σημαίνουν τα πάντα: Η διατύπωση: “η λύση που προκρίνεται είναι η αυξομείωση της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, τα οποία σε ορισμένες περιοχές θα φθάσουν τα 12 μίλια, ενώ σε άλλες, κυρίως γύρω από τα νησιά, θα είναι πιο περιορισμένα” μόνον υποψίες μπορεί να γεννά – και κανένα καλό σενάριο δε θα μπορούσε να προοιωνίζει.

Κι αν η αοριστία γεννά υποψίες, η επόμενη πρόταση δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το γκαιμπελικό χαρακτήρα των διαρροών:

“Πρακτικά, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, η φόρμουλα αυτή δίνει στην Ελλάδα τον έλεγχο ποσοστού λιγότερου του 80% του Αιγαίου, που θεωρείται αναμενόμενο σε περίπτωση που τη σχετική απόφαση εξέδιδε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.”

“Πρακτικά”, λοιπόν – γιατί μη νομίσετε ότι είμαστε εμείς τίποτα θεωρητικοί τύποι, εμείς σηκώνουμε τα μανίκια αντιμετωπίζουμε προβλήματα – “πρακτικά”, λοιπόν, “σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς” (που κανένας εκτός από το συντάκτη του άρθρου δεν έχει δει, διότι σύμφωνα με κάποιους άλλους υπολογισμούς που έχουν γίνει αλλού – δε μπορώ να σας πω που – θα μας δώσουν και τη Μαύρη Θάλασσα), “η φόρμουλα αυτή δίνει στην Ελλάδα τον έλεγχο ποσοστού λιγότερου του 80% του Αιγαίου, που θεωρείται αναμενόμενο σε περίπτωση που τη σχετική απόφαση εξέδιδε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.” Βρε τη φόρμουλα!... Θεωρείται, λοιπόν, αναμενόμενο ότι θα εξέδιδε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετική απόφαση! Σχετική απόφαση σχετικά με τον καθορισμό των χωρικών μας υδάτων! Παρ' όλο που είναι πάγια θέση της ελληνικής πολιτικής (κι απ΄όσο ξέρουμε δεν έχει αναθεωρηθεί) ότι το μόνο θέμα προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης είναι η υφαλοκρηπίδα, και ΟΧΙ τα χωρικά ύδατα, το καθεστώς των οποίων διέπεται από διεθνές δίκαιο αποδεκτό από όλες της χώρες του κόσμου ΠΛΗΝ της Τουρκίας. (συνθήκη του Montego Bay). Τι μάθαμε, λοιπόν, με αυτή την πρόταση;

1. ότι σκεφτόμασταν να προσφύγουμε στη Χάγη για τον καθορισμό των χωρικών μας υδάτων,
2. ότι υπολογίζαμε (πρακτικά, πάντα), ότι το Δικαστήριο, με κάποια “φόρμουλα”, θα μας έδινε τον έλεγχο... ποσοστού λιγότερου του 80% του Αιγαίου (βέβαια, αν αυτό το ποσοστό έχει κάποια σημασία, γιατί δεν παρατίθεται και το...ποσοστό που θα περιερχόταν σε ελληνική κυριαρχία κατ' εφαρμογήν του Διεθνούς Δικαίου; έτσι, για να έχουμε μία αίσθηση των πραγμάτων...) και
3. ότι... μιας και το Δικαστήριο της Χάγης θα μας αφαιρούσε κυριαρχικά δικαιώματα και θα τα έδινε στους Τούρκους (αφού εμείς θα τα θέταμε στην κρίση του, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία), αποφασίσαμε να μη μπούμε στον κόπο, και να τα δώσουμε οι ίδιοι, με απ΄ευθείας συζητήσεις.

Fast track λέγεται αυτό, εσχάτως.

Αλλά, μπορεί κανείς να αντιτείνει: Παρά της εικασίες του δημοσιογράφου, στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε τι συζητούν. Δεκτόν. Μπορεί να μην ξέρουμε ΤΙ συζητούν, γνωρίζουμε όμως ΠΟΙΟΙ συζητούν.

Από την τουρκική πλευρά, συζητά ο Τούρκος πρωθυπουργός που ερχόμενος στην Αθήνα δηλώνει ευθαρσώς:
«στην πραγματικότητα, επιθυμούμε να μη γίνονται καθόλου πτήσεις πάνω από τα νησιά».
Η σαρκαστική και περιφρονητική διάθεση σε όλο της το μεγαλείο.

Επίσης, από την τουρκική πλευρά συζητά ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών. Ο οποίος τυγχάνει και συγγραφέας του δόγματος της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Και ο οποίος, για το θέμα των υπό εξέλιξη συζητήσεων έχει την εξής, ρητή άποψη:

Σήμερα είναι γνωστά πλέον τα αποτελέσματα της στρατηγικής ολιγωρίας για το ότι δεν τέθηκαν υπό έλεγχο τα νησιά του Αιγαίου και εγκαταλείφθηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τη στιγμή που η Τουρκία κρατά τον σφυγμό του μαλακού υπογάστριου της Ρωσίας μέσω των Στενών, η Ελλάδα έχει αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα απέναντι στην Τουρκία, μέσω των νησιών του Αιγαίου. Ο χώρος στον οποίο η Τουρκία βρίσκεται κοντά στον πόλεμο, περισσότερο από κάθε άλλη περίπτωση, είναι τα νησιά του Αιγαίου, που περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τον ζωτικό της χώρο, πράγμα που οφείλεται στα ασυγχώρητα λάθη που έχουν γίνει, εξαιτίας της απουσίας συνεπούς θαλάσσιας στρατηγικής. Η κρίση στο Καρντάκ (Ιμια), που έφερε στην επιφάνεια την ελληνική κυριαρχία ακόμη και σε βραχονησίδες που βρίσκονται κοντά στις ακτές μας, είναι το πικρό αντίτιμο των συσσωρευμένων αυτών λαθών»

Όπως και παρακάτω:

«Η πηγή του βασικού προβλήματος στο Αιγαίο είναι η αντίθεση μεταξύ της γεωλογικής και γεωπολιτικής πραγματικότητας και του τρέχοντος στάτους κβο. Σε αντίθεση προς το γεγονός ότι τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους είναι φυσική προέκταση της γεωλογικής δομής της χερσονήσου της Ανατολίας, και προς τις γεωπολιτικές αναγκαιότητες που γεννιούνται από την παραπάνω κατάσταση, η πολιτική διανομή έγινε μέσω διεθνών συμφωνιών, υπέρ της Ελλάδας, πράγμα που υποδαυλίζει προβλήματα όπως η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, ο εναέριος χώρος, η γραμμή FIR, οι περιοχές διοίκησης και ελέγχου και η στρατιωτικοποίηση των νησιών» .

Όπως, εύστοχα παρατήρησε ο καθηγητής κος Βασίλης Φίλιας, αυτές οι δηλώσεις θα αρκούσαν για να κυρυχθεί ο κ. Νταβούτογλου persona non grata στη χώρα. Συμβαίνει κάτι τέτοιο; Μάλλον όχι. Συμβαίνει, όμως, το αντίθετο:

"Ο κ. Νταβούτογλου επέλεξε (στσ: πριν από δύο μήνες) ελληνικό νησί [Ρόδος] , για να κάνει διακοπές με την οικογένειά του, και από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να επισκεφτεί το τέμενος του Μουράτ Ρέις, που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης της Ρόδου. [...] Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Νταβούτογλου, ο οποίος από την Αλικαρνασσό τηλεφώνησε στον κ. Δρούτσα και τον ρώτησε αν θα μπορούσαν να συναντηθούν στη Ρόδο, πριν ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών καταλήξει στο Καστελόριζο."

Και τι δήλωσε ο προσκεκλημένος, και βασικός συνομιλητής, από τη Ρόδο:

"Ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε "κοινό σπίτι" Ελλήνων και Τούρκων τη θάλασσα του Αιγαίου. "Είμαστε σαν μία οικογένεια, Τούρκοι και Έλληνες, καθώς μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία, την ίδια πολιτιστική κληρονομιά, το ίδιο τουριστικό περιβάλλον και την ίδια μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά", ανέφερε μεταξύ άλλων."

Με άλλα λόγια, ο κος Νταβούτογλου αποφάσισε να κάνει διακοπές στη Ρόδο, φώναξε εκεί και τον κ. Δρούτσα (τον τέταρτο συνομιλητή) και του είπε για το “κοινό μας σπίτι”, το Αιγαίο.

Όλοι, λοιπόν, αυτοί, μαζί με τον Γεώργιο Ανδρέα Παπανδρέου, σε μυστικές συνομιλίες, οδεύουν προς διευθέτηση των “διαφορών στο Αιγαίο”. Όπως επεδίωκαν τη λύση του Κυπριακού, με το κατάπτυστο Σχέδιο Ανάν, πριν από μερικά χρόνια.

Ένα είναι το ερώτημα που απομένει: Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ενημερωθεί για τις συνομιλίες; Κι αν ναι, συμφωνεί; Κι αν όχι, το προτίθεται να κάνει;

Για ορισμένους πολιτικούς, η κρίση είναι τελεσίδικη, ήδη από το σχέδιο Ανάν. Για μερικούς, αναμένεται να πουν το “μεγάλο ναι, ή το μεγάλο όχι” του Αλεξανδρινού ποιητή.

Περιμένουμε με αγωνία.

Read more...

Το «παιχνίδι» του Ερντογάν με την Αθήνα


Του Γιώργου Δελαστίκ

- Έχουν εξανεμιστεί πλέον εντελώς οι όποιες ελπίδες υπήρχαν ότι ο Eρντογάν θα διευκόλυνε τη βελτίωση των αντικειμενικά εχθρικών σχέσεων των δύο χωρών, απαλύνοντας κάποιες από τις πιο ακραίες εκφάνσεις του τουρκικού επεκτατισμού εναντίον της Eλλάδας και της Kύπρου. Στην Eλλάδα βρέθηκε και πάλι ο Tούρκος πρωθυπουργός Pετζέπ Tαγίπ Eρντογάν. Πρόσχημα οι εργασίες της Mεσογειακής Συνόδου για το Περιβάλλον. Πραγματικός στόχος η εξοικείωση της ελληνικής κοινής γνώμης με τη συχνή παρουσία του στην Aθήνα. Oυσία καμία όμως δεν έχει αυτή η επίσκεψή του - ουσία θετική, εννοείται, προωθητική των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Kανένα απολύτως άνοιγμα προς την Eλλάδα δεν κάνει η Aγκυρα. Oύτε καν σε φραστικό, έστω, επίπεδο.

Έχουν εξανεμιστεί πλέον εντελώς οι όποιες ελπίδες υπήρχαν ότι ο Eρντογάν θα διευκόλυνε τη βελτίωση των αντικειμενικά εχθρικών σχέσεων των δύο χωρών, απαλύνοντας κάποιες από τις πιο ακραίες εκφάνσεις του τουρκικού επεκτατισμού εναντίον της Eλλάδας και της Kύπρου. O ίδιος ο Tούρκος πρωθυπουργός και οι επιτελείς της κυβέρνησής του φρόντισαν με αλλεπάλληλες δημόσιες δηλώσεις τους το τελευταίο δεκαπενθήμερο να διαλύσουν κάθε αυταπάτη σε αυτό τον τομέα. Oύτε το casus belli πρόκειται να αρθεί, ούτε τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια πρόκειται να ανοίξουν σε πλοία και αεροπλάνα υπό κυπριακή σημαία, ούτε οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου πρόκειται να σταματήσουν, ούτε οι τουρκικές σεισμικές έρευνες με πλοία σε διαμφισβητούμενες περιοχές της υφαλοκρηπίδας του Aιγαίου θα παύσουν...
Aπολύτως τίποτα από όσα ταλανίζουν τις σχέσεις Eλλάδας - Tουρκίας δεν πρόκειται να διευθετηθεί με τον Eρντογάν. H κυβέρνηση οφείλει να προσαρμόσει την πολιτική της σε αυτή την πραγματικότητα, αν επιθυμεί να κινείται στο πλαίσιο του ρεαλισμού και όχι της ονειροφαντασίας.


Tο casus belli
O Eρντογάν, στη σημαντική συνέντευξη που έδωσε στον Aλέξη Παπαχελά, χρησιμοποίησε μια πανέξυπνη έκφραση, όταν ερωτήθηκε αν προτίθεται να προωθήσει στο τουρκικό κοινοβούλιο την άρση του περιβόητου casus belli - την άρση δηλαδή της απόφασης της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, τον Iούνιο του 1995, να εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση να κηρύξει πόλεμο εναντίον της Eλλάδας, αν αυτή ασκήσει τα δικαιώματά της που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας και επεκτείνει από τα 6 στα 12 μίλια τα ελληνικά χωρικά ύδατα. «Oι χώρες δεν πρέπει να κάνουν πράξη αυτά που συνιστούν casus belli», δήλωσε ο Tούρκος πρωθυπουργός. Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι το θέμα δεν είναι να άρει η τουρκική Bουλή την απόφασή της για κήρυξη πολέμου εναντίον της Eλλάδας, αλλά αντιθέτως «δεν πρέπει να κάνει πράξη» η... Eλλάδα αυτό «που συνιστά casus belli» - δηλαδή την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια! O Eρντογάν αντιστρέφει δηλαδή το ζήτημα και θέτει την Aθήνα στη θέση του κατηγορούμενου που απειλεί να προκαλέσει πόλεμο!


«Tο μοίρασμα του Aιγαίου»
Tο θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και αξίζει να συνειδητοποιήσουμε πλήρως την τουρκική θέση στο ζήτημα αυτό. Aκρως διαφωτιστική είναι μια συνέντευξη που έδωσε στον Πέτρο Παπακωνσταντίνου της «Kαθημερινής» ο Iμπραΐμ Kαλίν, σύμβουλος του Tούρκου πρωθυπουργού. O Kαλίν, αναφερόμενος αφενός στην απόφαση των Tούρκων για casus belli και στην απόφαση της ελληνικής Bουλής το 1995 που εξουσιοδοτούσε την ελληνική κυβέρνηση να επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια. όποτε αυτή το κρίνει κατάλληλο, έκανε την εξής πρόταση:
«Aυτό που προτείνουμε σήμερα είναι να αποσύρουμε ταυτόχρονα και τις δύο αποφάσεις και να αφήσουμε τη ρύθμιση του ζητήματος στη συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων». «Kάτι τέτοιο θα σήμαινε να παραιτηθεί η Eλλάδα από ένα νόμιμο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, δικαίωμα, με αντάλλαγμα να παραιτηθεί η Tουρκία από μια απειλή. Σας φαίνεται δίκαιη μια τέτοια ανταλλαγή;» ενίσταται ο Eλληνας δημοσιογράφος.
«Eίναι δίκαιη γιατί το ουσιαστικό ζήτημα, αν διευρύνουμε τον ορίζοντα του προβληματισμού μας, είναι πώς θα μοιραστούμε το Aιγαίο (!)», απαντά χωρίς περιστροφές ο σύμβουλος του Eρντογάν. «Πώς θα μοιραστούμε το Aιγαίο», αυτό είναι το ζήτημα για την Aγκυρα, διατυπωμένο ευθέως, χωρίς περιστροφές, από υπεύθυνα τουρκικά χείλη. Σε αυτό το πλαίσιο αντιμετωπίζει το ζήτημα και ο Eρντογάν με την κυβέρνησή του.


Πρόταση NATOποίησης
Aν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι εντός αυτού του πλαισίου δεν υφίσταται κανένα αντικείμενο συνομιλιών με την Tουρκία για το Aιγαίο, δεδομένου ότι αντικειμενικά μέσα στο πλαίσιο της αρχής «πώς θα μοιραστούμε το Aιγαίο», η Eλλάδα σύρεται στη διαπραγμάτευση εκχώρησης ή περιορισμού κυριαρχικών ή διαχειριστικών δικαιωμάτων της. Eίναι πολύ αποκαλυπτικός ο τρόπος που χειρίστηκε ο Eρντογάν στην προαναφερθείσα συνέντευξή του το θέμα των αεροπορικών υπερπτήσεων, παραβιάσεων ή παραβάσεων εκ μέρους των τουρκικών μαχητικών.
«Eγώ στενοχωριέμαι πολύ για το εξής: H Eλλάδα κάνει πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών της σε μια πολύ μεγάλη έκταση. Δηλαδή φτάνουν μέχρι τη δική μας υφαλοκρηπίδα», δήλωσε ανερυθρίαστα ο Eρντογάν, ρίχνοντας και πάλι το βάρος στην... Eλλάδα για τις υπερπτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροπλάνων ακόμη και πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά! Eίναι απίστευτο το πολιτικό του θράσος.
O Eρντογάν, όμως, θέλει να παραστήσει και τον «εποικοδομητικό» ηγέτη, αυτόν που κάνει προτάσεις για να αρθούν τα αδιέξοδα: «Πιστεύω ότι τα (σ.σ. πολεμικά) αεροσκάφη πρέπει πια να έχουν ως κέντρο το NATO και να ελέγχονται από εκεί. Mπορούν να γίνονται τέτοιες πτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών, αλλά να ελέγχονται από το NATO», δήλωσε με άνεση.
Zητάει δηλαδή τη «NATOποίηση» του Aιγαίου. Tην εκχώρησή του εκ μέρους της Eλλάδας στο NATO, δηλαδή στους Aμερικανούς, οι οποίοι θα αποφασίζουν αν θα πετούν ελληνικά ή τουρκικά αεροπλάνα πάνω από τη Λήμνο, τη Σάμο ή τη Xίο! Aν είναι δυνατόν να υπάρξει ποτέ ελληνική κυβέρνηση, η οποία να αποδεχθεί μια τέτοια πρόταση και να μην ανατραπεί από τους ίδιους τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εν μια νυκτί!


O,τι συμφέρει την Tουρκία
O Eρντογάν μας πληροφόρησε ότι ούτε από τις έρευνες του «Πίρι Pέις» και ομοειδών σκαφών πρόκειται να απαλλαγούμε: «Σκάφη που διενεργούν υποθαλάσσιες έρευνες, τα οποία ανήκουν σε ένα πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο, πιστεύω ότι δεν είναι προκλητικές ενέργειες, είναι επιστημονικές έρευνες... Tο πλοίο που έπλεε στο Aιγαίο είχε σκοπούς επιστημονικής έρευνας», δήλωσε εμβριθώς ως φανατικός θεράπων της επιστήμης! Ως προστάτης των επιστημών ο Eρντογάν παρεμβαίνει ενεργά και στα νομικά θέματα της E.E. που αφορούν τα συμφέροντα της χώρας του. H προκλητικά φιλότουρκη (ιδίως σε θέματα που σχετίζονται με την Kυπριακή Δημοκρατία) Kομισιόν προωθούσε κανονισμό για την έναρξη απευθείας εμπορίου των κρατών - μελών της E.E. με το παράνομο τουρκοκυπριακό καθεστώς του Aττίλα, προσπαθώντας να τον βασίσει στο άρθρο 207 της Συνθήκης της Λισαβόνας που αναφέρεται στο εμπόριο με... τρίτες χώρες! Πρόκειται, δηλαδή, για πολιτική πρόκληση απίστευτων διαστάσεων, καθώς έτσι η Kομισιόν αναγνωρίζει την παράνομη γραμμή κατοχής ως... διεθνές σύνορο!..H Eπιτροπή Nομικών της Eυρωβουλής απέρριψε φυσικά ως μη ορθή αυτή τη νομική βάση. «Aυτή η απόφαση δεν είναι απόφαση της E.E. Δεν δεσμεύει τις χώρες - μέλη», απεφάνθη ο Eρντογάν και προχώρησε στην πολιτική ουσία: αν δεν αρχίσει απευθείας εμπόριο των χωρών της E.E. με το καθεστώς του Aττίλα, δεν πρόκειται να ανοίξουν τα τουρκικά λιμάνια για τα κυπριακά πλοία. Tελεία και παύλα. Tι συζητάει λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση με την Tουρκία; Kρίνει στη βάση αυτών των θέσεων της Aγκυρας ότι υπάρχει έδαφος συμφωνίας; Aν ναι, σε ποιο ακριβώς θέμα; Iδωμεν στην πράξη.

Ημερησία

Read more...

''Εργαζόμαστε για άνοιγμα της Χάλκης στο πλαίσιο των νόμων'', δηλώνει ο Νταβούτογλου


Η Τουρκία «εργάζεται σοβαρά» για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη «στο πλαίσιο των νόμων και του Συντάγματος», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη συνάντηση που είχε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη με τον αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης επίτροπο της ΕΕ, Στέφαν Φούλε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το αν το υπουργείο του εργάζεται σχετικά με το θέμα της Σχολής το οποίο, όπως παρατήρησε ο δημοσιογράφος, τέθηκε κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι κατά τη συνομιλία στην Αθήνα οι δύο πλευρές «συζήτησαν όλα τα κοινά ζητήματα, από το Αιγαίο και τις μειονότητες, μέχρι τις θεωρήσεις στην ΕΕ, το Κυπριακό και άλλα περιφερειακά θέματα, περιλαμβανομένης και της Μέσης Ανατολής».

Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε ακόμη, ότι «αμφότερες οι χώρες έχουν λάβει την απόφαση να προβούν, από πλευράς θεμελιωδών, οικουμενικών αξιών και σταθερών της ΕΕ, στα αναγκαία βήματα για τις μειονότητες τις οποίες θεωρούν πολίτες τους».
Πρόσθεσε δε, ότι «εμείς πιστεύουμε ότι όλες οι θρησκείες έχουν το δικαίωμα να δίνουν στα μέλη τους τη δική τους εκπαίδευση, εντός του νόμιμου και συνταγματικού πλαισίου. Το θέμα είναι να βρεθεί λύση εντός αυτού του πλαισίου. Οι θρησκευτικές ελευθερίες είναι για μας οικουμενικές. Όποιοι και να είναι το περιεχόμενό τους, πρέπει να γίνουν σεβαστές οι ελευθερίες αυτές.
» Παρομοίως και η Ελλάδα προσεγγίζει το θέμα της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας με μία καλή προοπτική. Πιστεύουμε, ότι πρέπει, όχι μόνο στο θέμα της Θεολογικής Σχολής, αλλά γενικά στα θέματα αυτά, να γίνουν βήματα σε οικουμενικό πλαίσιο και με τις πιο ευρείες σταθερές». Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση για τη Σχολή της Χάλκης δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία «εξελίσσονται με κύριο σημείο τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες. Η Θεολογική Σχολή εντάσσεται στο πλαίσιο αυτό. Σε περίπτωση που γίνουν θετικά βήματα στο θέμα αυτό, η αντίδρασή μας θα είναι θετική. Σε λίγο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει το θέμα της διεύρυνσης και θα τεθούν το ζήτημα της Σχολής και άλλα παρόμοια».

Ρωμηοσύνη

Read more...

Βλέπουν λύση στο Αιγαίο οι Τούρκοι - Συγκρατηµένη η Αθήνα


Συγκρατηµένη στις αντιδράσεις της, αν και ικανοποιηµένη από την ελληνοτουρκική προσέγγιση, είναι η Αθήνα µετά το θετικό κλίµα που διαπιστώθηκε στην εφ’ όλης της ύλης συζήτηση που είχαν την Παρασκευή ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ταγίπ Ερντογάν. Την ίδια στιγµή η Αγκυρα αφήνει να διαρρεύσει ότι οι διερευνητικές επαφές των δύο πλευρών έχουν προχωρήσει και δεν αποκλείεται ακόµη και συµφωνία για την εναρµόνιση των χωρικών υδάτων µε τον εναέριο χώρο στο Αιγαίο µε διαφορετικό εύρος από περιοχή σε περιοχή.

Κοντά σε τέτοια συµφωνία είχαν φτάσει οι δύο πλευρές και κατά τις διερευνητικές επαφές που είχαν γίνει επί κυβερνήσεων Σηµίτη. Μάλιστα, οι εφηµερίδες «Ραντικάλ» και «Χουριέτ» υποστηρίζουν (η δεύτερη µε τον τίτλο: «Ακόµη µια απλωτή στο Αιγαίο») ότι οι συνοµιλίες έχουν προχωρήσει στο πλαίσιο ενός σχεδίου που προβλέπει διαφοροποιηµένο εύρος χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου, το οποίο «θα ποικίλει από 6 έως 12 µίλια, ανάλογα µε την περιοχή». Τα ίδια δηµοσιεύµατα φέρουν το «casus belli» έτοιµο να απαλειφθεί από το νέο έγγραφο για την Εθνική Ασφάλεια από το τουρκικό Συµβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, το οποίο θα συνεδριάσει τον Δεκέµβριο, παρ’ ότι σύµφωνα µε τις τελευταίες επίσηµες δηλώσεις για το ζήτηµα, η απειλή πολέµου είναι ζήτηµα της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και µόνο µε δική της απόφαση µπορεί να αλλάξει. Το υπουργείο Εξωτερικών αρνείται να εισέλθει στην ουσία της συζήτησης, χωρίς να επιβεβαιώνει ούτε να διαψεύδει αυτές τις πληροφορίες. Διπλωµατικές πηγές σηµειώνουν πάντως πως υπάρχουν θετικές ενδείξεις από την άλλη πλευρά σε ό,τι αφορά το εύρος των χωρικών υδάτων. Αν αληθεύουν οι πληροφορίες από την Τουρκία ότι η Αγκυρα δέχεται και επέκταση στα 12 ναυτικά µίλια σε κάποια σηµεία – αυτά που είναι µακριά από τις τουρκικές ακτές – οι ίδιες πηγές σηµειώνουν ότι η τουρκική πλευρά θα ζητήσει ανάλογα ανταλλάγµατα.



Συγκρατηµένοι
Σηµειώνεται ότι επί κυβερνήσεως Σηµίτη οι διερευνητικές επαφές είχαν προχωρήσει και οι δύο πλευρές έφθασαν κοντά στην υπογραφή συµφωνίας µε ανάλογη επιλεκτική επέκταση των χωρικών υδάτων η οποία, σύµφωνα µε πληροφορίες, δεν έφτανε πάντως στα 12 ναυτικά µίλια. Σε κάθε περίπτωση, οι πλόες των τουρκικών ερευνητικών πλοίων τον Ιούλιο σε τµήµατα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, λένε διπλωµατικές πηγές, έχουν στείλει σαφώς το µήνυµα στην Αθήνα ότι η Αγκυρα δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει ό,τι θεωρεί νόµιµο δικαίωµά της στο Αιγαίο, πολύ περισσότερο δικαιώµατα εκµετάλλευσης φυσικών πόρων. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ελληνική πλευρά δεν περιµένει αποτελέσµατα άµεσα, όπως κατέστησε σαφές και µε τις δηλώσεις του ο Γ. Παπανδρέου. Το ζήτηµα της υφαλοκρηπίδας αλλά και των αεροµαχιών στο Αιγαίο και των τουρκικών προκλήσεων συζήτησαν οι δύο Πρωθυπουργοί. Μάλιστα, ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόµενος στις αυτοδιοικητικές κάλπες στην Ελλάδα, άφησε να εννοηθεί ότι θα περιµένει το αποτέλεσµα για να ξαναπιαστεί το νήµα των συζητήσεων. Οπως και να έχει, είναι η σειρά του έλληνα Πρωθυπουργού να επισκεφθεί την Αγκυρα, επίσκεψη που θα πραγµατοποιηθεί – όπως όλα δείχνουν – στις αρχές του 2011.

ΤΑ ΝΕΑ

Read more...

Προς νέα... δοκιμασία οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις


Όρους θέτει η Άγκυρα, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για εγκατάσταση στο έδαφός της τής αντιπυραυλικής ασπίδας. Εκτός της εξαίρεσης ονομαστικοποίησης του κινδύνου από το Ιράν ζητά διασφαλίσεις για την εδαφική ακεραιότητά της και συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και στην τεχνογνωσία. Η τουρκική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να διαπραγματευτεί σκληρά για την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στο έδαφός της, παρότι απειλούνται με νέα εμπλοκή οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Ήδη έχει ζητήσει διαβεβαιώσεις από τη Συμμαχία ότι η αντιπυραυλική ασπίδα δεν θα στοχεύει αποκλειστικά το Ιράν, θέτοντας εν αμφιβόλω τη συμμετοχή της στο σχεδιασμό της.

Σύμφωνα με τούρκο αξιωματούχο ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ήδη έθεσε το ζήτημα στη συνάντηση που είχε πριν από περίπου δέκα ημέρες με την αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον στις Βρυξέλλες. Η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει στην Ουάσιγκτον ότι δεν προτίθεται να δεχτεί να αναπτυχθεί μέρος του αμυντικού συστήματος στην επικράτειά της, αν αυτό στοχεύει «εν δυνάμει απειλές», οποιαδήποτε γειτονική χώρα «όπως το Ιράν, η Συρία και η Ρωσία». Η επιλογή της Τουρκίας αλλά και άλλων βαλκανικών χωρών, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, πρόβαλλε ως αναγκαιότητα μετά την ακύρωση σχεδίων για εγκατάσταση της ασπίδας σε Πολωνία και Τσεχία. Η προοπτική αυτή είχε οδηγήσει σε κρίση τις αμερικανορωσικές σχέσεις, καθώς η Μόσχα εκτιμούσε ότι αποτελούσε απειλή κυρίως για την ίδια. Ο πρόεδρος Ομπάμα κατάφερε με την αλλαγή των σχεδίων να καθησυχάσει εν μέρει τις ανησυχίες της Μόσχας, ωστόσο η Άγκυρα αναδεικνύεται σε σκληρό διαπραγματευτή και δεν προτίθεται να παραχωρήσει άνευ όρων προνόμια σε μία Συμμαχία της οποίας παραμένει μέλος. Αντιθέτως εξαντλεί όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης, για να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί με τα ανοίγματά της προς Ιράν και άλλες αραβικές χώρες. Η εξέλιξη αυτή εγείρει περαιτέρω ανησυχίες ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική προσανατολίζεται εκτός της σφαίρας της δυτικής συμμαχίας και ευθυγραμμίζεται περισσότερο προς ανατολάς. Η ισλαμικών καταβολών κυβέρνηση Ερντογάν έχει καλλιεργήσει στενές σχέσεις με την Τεχεράνη και δεν είναι η πρώτη φορά που διαχωρίζει τη θέση της σε σχέση με τους δυτικούς συμμάχους. Ήδη τον περασμένο Μάιο ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας είχε αντιταχθεί στην επιβολή επιπλέον κυρώσεων κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.


Δύσκολη ισορροπία
Ο προβληματισμός στους διαδρόμους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το ζήτημα της αντιπυραυλικής ασπίδας δεν γεννάται μόνον από την πιθανότητα δυσμενών συνεπειών στην οικονομική συνεργασία που έχει εγκαινιάσει η Άγκυρα με την Τεχεράνη αλλά κυρίως από το ενδεχόμενο η χώρα να μετατραπεί σε στόχο. Η ανησυχία εστιάζεται στο γεγονός ότι η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος με συγκεκριμένη αναφορά στοχεύει εναντίον του Ιράν και θα αποτελέσει αιτία για ριζοσπαστικοποίηση της Τεχεράνης και περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής, με αποτέλεσμα την υπονόμευση της πολιτικής της Άγκυρας περί «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονες, εκτιμά η Φατμά Ντεμιρέλι στη χθεσινή κυβερνητική εφημερίδα «Ζαμάν». Επισημαίνει ακόμη ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση εξισορρόπησης των συμφερόντων της με τους δυτικούς συμμάχους της από τη μια και το γειτονικό της Ιράν από την άλλη. Σύμφωνα με το διεθνολόγο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ Μουσταφά Κιμπάρογλου η Τουρκία δεν αντιτίθεται στην εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στο έδαφός της, απλώς υποστηρίζει ότι η απειλή δεν προέρχεται από ένα και μόνο κράτος. Τουλάχιστον 30 χώρες θα επιθυμούσαν να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, σημειώνει και τονίζει ότι στο σύγχρονο μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο ο εν δυνάμει κίνδυνος δεν πρέπει να συγκεκριμενοποιείται, αλλά να δίνεται εξ αρχής σε αυτόν «μία παγκόσμια διάσταση».
Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα «Telegraph», τονίζει ότι η Άγκυρα έχει γνωστοποιήσει σε ανώτατο επίπεδο ότι αντιτίθεται στο σκεπτικό πως το σύστημα εγκαθίσταται με στόχευση συγκεκριμένες χώρες.
Ωστόσο η άρνηση της Τουρκίας να ενταχθεί στο σύστημα είναι πιθανό να εμβαθύνει το σκεπτικισμό στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη σχετικά με τον προσανατολισμό της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, εκτιμά ο Μαρκ Φιτζπάτρικ, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και εμπειρογνώμονας σε θέματα Ιράν σήμερα στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) στο Λονδίνο. Όπως σημειώνει σε συνέντευξή του στην κυριακάτική «Ζαμάν», ένα «όχι» της Τουρκίας μπορεί να σηματοδοτήσει νέα κρίση στις σχέσεις της με τους δυτικούς συμμάχους της και ιδιαίτερα με την Ουάσιγκτον. Μάλιστα μπορεί να έχει μεγαλύτερες συνέπειες από τη στάση της τον περασμένο Μάιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες», εκτιμά ο Φιτζπάτρικ. Για ενδεχόμενη κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις αντίστοιχη με το «όχι» της Άγκυρας το 2003 να περάσουν από το έδαφός της τα αμερικανικά στρατεύματα στον πόλεμο κατά του Ιράκ αναφέρθηκε και ο Σεβίλ Κουτσούκοσουμ στην αντιπολιτευόμενη «Hurriyet» την περασμένη βδομάδα.


Οι τρεις όροι της Άγκυρας
Μία ασπίδα προστασίας έναντι οποιουδήποτε μελλοντικού κινδύνου, χωρίς να κατονομάζονται συγκεκριμένες χώρες, είναι το βασικό αίτημα της Άγκυρας, για να συναινέσει στην εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας, απόφαση που θα ληφθεί κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα τον ερχόμενο μήνα. Οι διεκδικήσεις και οι όροι της όμως δεν σταματούν εδώ. Τα προαπαιτούμενα που θέτει, για να δώσει το πράσινο φως, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την πλευρά άσκησης της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Η Τουρκία επιμένει ότι το αμυντικό σύστημα πρέπει να προστατεύει το σύνολο της εδαφικής επικράτειάς της, επικαλούμενη το άρθρο 5, το οποίο, όπως σημειώνουν τούρκοι πολιτικοί αναλυτές, δεν είχε πάντα ορθή εφαρμογή κατά το παρελθόν. Επίσης θέτει θέμα συμμετοχής της στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και στην τεχνογνωσία, επισημαίνοντας τους κινδύνους που εμπεριέχει η τοποθέτηση τέτοιου συστήματος στο έδαφός της για την ασφάλειά της, σε περίπτωση που εχθρική δύναμη θελήσει να αχρηστεύσει το μηχανισμό που θα φιλοξενεί.


ΜΕΡΚΕΛ - ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ Απαραίτητη η Ρωσία
Ως μονόδρομο χαρακτήρισε μία κοινή ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, εκφράζοντας την ελπίδα για συμμετοχή και της Μόσχας στη νέα ευρωατλαντική αρχιτεκτονική ασφάλειας, μετά τη συνάντηση που είχε με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Μία στρατηγική εταιρική σχέση με τη Μόσχα αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική επιλογή, τόνισε ο Ράσμουσεν, σπεύδοντας να προσθέσει ότι δεν τίθεται θέμα ένταξης της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν, από την Ντοβίλ της Γαλλίας, όπου πραγματοποιήθηκε η τριμερής σύνοδος Σαρκοζί-Μέρκελ-Μεντβέντεβ, είχε ξαφνιάσει γνωστοποιώντας την πρόθεσή του να παραβρεθεί στη σύνοδο της Λισαβόνας, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι ανοικτός σε διάλογο.
«Καλό μήνυμα» χαρακτήρισε την εξέλιξη η Μέρκελ, προσθέτοντας ωστόσο ότι η συνεργασία με τη Ρωσία θα απαιτήσει μία αργή διαδικασία, αλλά έχει ήδη τροχοδρομηθεί.


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Read more...

Μερικές ώρες μετα την αποτελεσματική συνομιλία που είχαν ΓΑΠ-Ερντογάν...μας "επισκέφθηκαν" 22 τουρκικά μαχητικά


Δυο σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών, αποτελούμενοι από 22 αεροσκάφη πραγματοποίησαν σήμερα 5 παραβάσεις των κανόνων FIR Αθηνών και 13 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Από τα 22 αεροσκάφη τα 10 έφεραν οπλισμό, ενώ παρά τον μεγάλο αριθμό παραβιάσεων και παραβάσεων δε σημειώθηκε καμία εμπλοκή, με τα μαχητικά της ΠΑ που έσπευσαν να τα αναγνωρίσουν. Όλη η δραστηριότητα εκδηλώθηκε στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο.

Read more...

Προοπτική συμφωνίας για το Αιγαίο


Του Αθανασιου Eλλις
Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν εισέλθει σε πορεία εξομάλυνσης των σχέσεών τους, και με το κλίμα να βελτιώνεται, όπως επιβεβαιώθηκε και στις πολύωρες συνομιλίες που είχαν οι δύο πρωθυπουργοί την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Αθήνα, διαφαίνεται η προοπτική συμφωνίας σε αρκετές πτυχές ευαίσθητων ζητημάτων, μεταξύ αυτών και σε ό,τι αφορά το Αιγαίο.
Ο Ταγίπ Ερντογάν θα ήθελε να υπάρξει μια κατ’ αρχήν συμφωνία για το Αιγαίο μέχρι το τέλος του έτους.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε ορισμένες αρχές, χωρίς όμως να έχει οριστικοποιηθεί συγκεκριμένη «λύση-πακέτο».

Οι Τούρκοι πιστεύουν ότι έχει φτάσει η ώρα η διαπραγμάτευση να γίνει σε πολιτικό επίπεδο, ενώ κανείς, και από τις δύο πλευρές, δεν αποκαλύπτει το περιεχόμενο των όσων έχουν μέχρι τώρα συμφωνηθεί.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η λύση που προκρίνεται είναι η αυξομείωση της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, τα οποία σε ορισμένες περιοχές θα φθάσουν τα 12 μίλια, ενώ σε άλλες, κυρίως γύρω από τα νησιά, θα είναι πιο περιορισμένα.
Πρακτικά, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, η φόρμουλα αυτή δίνει στην Ελλάδα τον έλεγχο ποσοστού λιγότερου του 80% του Αιγαίου, που θεωρείται αναμενόμενο σε περίπτωση που τη σχετική απόφαση εξέδιδε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

O Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την προσμονή ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει πράξη την πρόσφατη δήλωσή του πως δεν επιθυμεί να υπάρχουν υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά.
Το θέμα της τουρκικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο «έθεσε ο ίδιος ο κ. Ερντογάν όχι μόνο σε μένα προσωπικά αλλά και δημοσίως σε πρόσφατη συνέντευξή του, όταν δήλωσε ότι και ο ίδιος δεν θα ήθελε να βλέπει υπερπτήσεις» τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, μετά τη διάρκειας δυόμισι ωρών συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, και πρόσθεσε: «Ας μην ερμηνεύσουμε τη δήλωσή του, ας δούμε (τι θα γίνει) στην πράξη».
Μετά τον θρίαμβο στο πρόσφατο δημοψήφισμα ο Τούρκος πρωθυπουργός αισθάνεται ισχυροποιημένος έναντι του στρατιωτικού κατεστημένου και πιστεύει ότι έχει μεγαλύτερα διαπραγματευτικά περιθώρια σε σχέση με το παρελθόν.
Φαίνεται, δε, πως μια προσέγγιση με την Ελλάδα και η επίλυση διαφορών, γίνεται θετικά δεκτή από μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινής γνώμης και, μάλιστα, ενδεχομένως να βοηθήσει το κυβερνών κόμμα στις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν ώς τον Ιούνιο.
Αποδίδουν οι διερευνητικές
Η συνάντηση των κ. Παπανδρέου και Ερντογάν διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, όπως διεφάνη και από τις δηλώσεις των δύο ηγετών, οι οποίοι επανειλημμένως προσφώνησαν ο ένας τον άλλο «φίλο», ενώ για πρώτη φορά πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας ανέφεραν δημόσια ότι οι διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο, οι οποίες αισίως πλησιάζουν τις πενήντα, όχι μόνο εντατικοποιούνται αλλά αποδίδουν αποτελέσματα.
Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε πάντως ότι η όποια εξέλιξη θα πρέπει να συνάδει με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Στη μακρά συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς όλο το φάσμα των ευαίσθητων ζητημάτων που απασχολούν τις δύο χώρες, από το Αιγαίο και την Κύπρο, έως τη λαθρομετανάστευση και την απρόσκοπτη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Το γεγονός ότι σε αυτήν συμμετείχαν μόνον οι δύο πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών, κ. Δρούτσας και Νταβούτογλου, επιβεβαιώνει ότι η συζήτηση εισήλθε στην ουσία όλων των ζητημάτων, και είναι βέβαιο ότι η αντιπολίτευση θα ζητήσει ενημέρωση για το τι ενδεχομένως έχει συμφωνηθεί.
Είναι ενδεικτικό πως συνεργάτες του κ. Ερντογάν αναρωτιούνται το τελευταίο διάστημα πόσο θα «τραυματισθεί πολιτικά ο κ. Παπανδρέου στις περιφερειακές εκλογές λόγω της αντίδρασης στο Μνημόνιο», κατά πόσον «ο κ. Σαμαράς θα είναι εξ ορισμού αρνητικός σε οποιαδήποτε λύση», αλλά και ποια «θα είναι η στάση των μέσων ενημέρωσης».
«Εμπλούτισε τη φιλία»
Είναι σαφές ότι ανάμεσα στους δύο ηγέτες αναπτύσσεται προσωπική χημεία. Οι κ. Παπανδρέου και Ερντογάν είχαν δείπνο την Πέμπτη το βράδυ, για το οποίο ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι «εμπλούτισε τη φιλία μας», και διμερή συνάντηση την Παρασκευή το μεσημέρι, όπου επιβεβαιώθηκε ότι με πολιτική απόφαση των δύο πρωθυπουργών οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν εισέλθει σε πορεία εξομάλυνσης.
Την εξέλιξη ενθαρρύνουν επίσης οι ΗΠΑ, ενώ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Ρασμούσεν, κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του στην Αγκυρα και την Αθήνα, παρότρυνε τους δύο ηγέτες να προχωρήσουν σε ομαλοποίηση των σχέσεων, καθώς η Συμμαχία επιθυμεί την αποκατάσταση της αποτελεσματικής λειτουργίας της νοτιοανατολικής της πτέρυγας.
Τα ζητήματα του Αιγαίου θα συζητήσει και ο αν. υπουργός Αμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, σε συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό υφ. Αμυνας, Αλεξάντερ Βέρσμπαου, στις 4 Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον, ενώ ετοιμάζεται και επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Read more...

Μήπως ξεχνάτε κάτι, κ. Ερντογάν;


Τρεις μέρες πριν από την εδώ άφιξή του, ο τούρκος πρωθυπουργός φρόντισε να ενισχύσει τη μνήμη μας.
Με το γνωστό μειλίχιο ύφος του, επανέλαβε τις αδιάλλακτες θέσεις της χώρας του.
Επιγραμματικά προτείνει λοιπόν όπως τα πολεμικά αεροσκάφη των δύο χωρών να μην εκτελούν υπερπτήσεις υπεράνω των νησιών μας (!) και οι πτήσεις να ελέγχονται… από το ΝΑΤΟ, μας «εξηγεί» ότι οι υποθαλάσσιες έρευνες που η χώρα του διεξάγει στο Αιγαίο έχουν… επιστημονικό χαρακτήρα και δεν γνωρίζει (!) αν υπάρχουν πολεμικά πλοία που παρενοχλούν, και επαναλαμβάνει ότι η άρση του casus belli εξαρτάται από την παραίτηση από το νόμιμο δικαίωμά μας της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων.

Και όλα αυτά με τη γνωστή επωδό ότι το Αιγαίο αποτελεί θάλασσα φιλίας και συνεργασίας και γι’ αυτό πρέπει να συμφωνήσουμε για συνεργασία και… συνδιαχείριση!
Τι μας ζητάει λοιπόν ο κ. Ερντογάν; Με δυο λόγια να παραιτηθούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο.
Ξέχασε όμως να μας διευκρινίσει κάτι σημαντικό ο φίλος επισκέπτης μας: Τι είδους νομιμότητα και ποιοι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου τού υπαγορεύουν τέτοια συμπεριφορά;
Ελπίζουμε οι έλληνες διαπραγματευτές που χειρίζονται τα θέματα αυτά να υπενθυμίζουν επαρκώς και διαρκώς στους τούρκους συνομιλητές τους ό,τι ξέχασε ο πρωθυπουργός τους.
ΥΓ.: Όταν γράφονταν οι γραμμές αυτές δεν είχε ολοκληρωθεί η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα.
Γι’ αυτό περιοριστήκαμε στη συνέντευξη που έδωσε στον Αλέξη Παπαχελά, στην εκπομπή του «Νέοι Φάκελοι», τρεις μέρες πριν από την εδώ άφιξή του.

Το ΠΑΡΟΝ της Κυριακής

Read more...

Η Απόφαση της Επιτροπής Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Απευθείας Εμπόριο με τα Κατεχόμενα


Θετική εξέλιξη σημειώθηκε στο Κυπριακό μετά την έγκριση της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Επιτροπή Νομικών υποθέσεων. Η απόρριψη της νομικής βάσης που πρότεινε η Επιτροπή απομακρύνει τα σενάρια για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.

Την εβδομάδα που πέρασε, η Επιτροπή Νομικών υποθέσεων (JURI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έλαβε μία σημαντική απόφαση που ανατρέπει τις εκβιαστικές κινήσεις της Άγκυρας που στόχευαν στην έμμεση αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος στα κατεχόμενα. Η εν λόγω απόφαση απορρίπτει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εξασφάλιζε καταχρηστικά στο Ψευδοκράτος να διεξάγει απευθείας εμπόριο με την ΕΕ.

Τα μέλη της Επιτροπής Νομικών υποθέσεων ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία (18 υπέρ, 5 κατά και μία αποχή) την απόφαση βάσει της οποίας ο υπό εξέταση Κοινοτικός Κανονισμός που ετοίμασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει στηριχτεί σε λάθος νομική βάση. Αναλυτικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβάλλει ως νομική βάση τους κανόνες που διέπουν τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις της Ένωσης, δηλαδή, το άρθρο 207 της Συνθήκης της ΕΕ. Η νομική βάση που είχε προταθεί από την Επιτροπή ενίσχυε τις τουρκικές θέσεις για αναγνώριση του ψευδοκράτους, καθώς θεωρούσε ότι η Ένωση θα είχε εμπορικές σχέσεις με τρίτη χώρα. Κάτι τέτοιο σημαίνει, δηλαδή, ότι οι Βρυξέλλες θα αναγνώριζαν το ψευδοκράτος ως κράτος, παραβλέποντας τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας χώρας μέλους της Ένωσης: Της Κυπριακής Δημοκρατίας! Και το σημαντικότερο θα δικαιολογούσαν μια ενδεχόμενη αναστολή των κοινοτικών κεκτημένων στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Τα κακώς κείμενα ήρθε, λοιπόν, να διορθώσει η απόφαση της Επιτροπής Νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία αποδέχεται αυτούσια τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του ίδιου θεσμού. Η εν λόγω γνωμάτευση απορρίπτει τη νομική βάση που προτείνει η Επιτροπή και σημειώνει ότι η ορθή νομική βάση θα μπορούσε να ήταν το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ το 2004.

Η εν λόγω απόφαση θα συζητηθεί βέβαια και σε άλλα επίπεδα του Ευρωκοινοβουλίου, όπως επίσης το θέμα θα εξεταστεί προσεχώς και στο Συμβούλιο (Υπουργών) της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση έχει ενισχυθεί η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά από αυτή την εξέλιξη. Σε περίπτωση που ο κανονισμός βασιστεί στο Πρωτόκολλο 10, η Λευκωσία θα έχει διακαίομαι να ασκήσει βέτο και έτσι να αποκλειστεί το ενδεχόμενο έναρξης απευθείας εμπορίου με το Ψευδοκράτος.

Η απόφαση δυσαρέστησε, όπως θα αναμενόταν, την Τουρκία, η οποία θεωρεί ότι η Ένωση δεν τήρησε τις «υποσχέσεις» της. Ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίον φιλοξενούμε αυτές τις μέρες, ισχυρίστηκε ότι η απόφαση δεν είναι δεσμευτική για την ΕΕ και ότι δεν θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν του 2004 οι Βρυξέλλες είχαν υποσχεθεί την άρση του αποκλεισμού και την ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων από και προς τα κατεχόμενα, καθώς και οικονομική ενίσχυση του ψευδοκράτους. Αντιθέτως, υποστήριξε ο Έρντογαν, η άρση του οικονομικού αποκλεισμού έχει συνδεθεί παράνομα με τη Συμφωνία της Άγκυρας του 2005 που προβλέπει το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα! Ο δε τουρκικός Τύπος χαρακτήρισε την απόφαση ως «απαράδεκτη» και ισχυρίστηκε ότι τα μέλη της επιτροπής χρηματίστηκαν από τους Έλληνοκύπριους βουλευτές, ότι δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως για τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες και ότι η προτεινόμενη νομική βάση είναι προβληματική! («Ζαμάν», 20/10/2010)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται ότι έχει υποπέσει σε ολέθριο ολίσθημα προς όφελος των τουρκικών συμφερόντων, υπονομεύοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι βεβαίως κράτος-μέλος της ΕΕ από το 2004! Η απόφαση της Επιτροπής Νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έρχεται να ανατρέψει τα κακόβουλα σχέδια και να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους θέση. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, Λευκωσία και Αθήνα να συνταχθούν και να συνεργαστούν για την απόρριψη του Κανονισμού της Επιτροπής στο Συμβούλιο της ΕΕ, ο οποίος εάν ψηφιζόταν θα άνοιγε το δρόμο για την αναγνώριση του ψευδοκράτους, παραγνωρίζοντας έτσι τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ και θέτοντας τέλος στις ελπίδες απόδοσης δικαιοσύνης στο κυπριακό δράμα.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Read more...

Κουβέντες Καφενείου



ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΩΡΑ που έκλεινε ύλη η στήλη, ουδείς μπορούσε να μας επιβεβαιώσει αν στο πρόγραμμα του Ερντογάν θα υπήρχε και κάποια συνάντηση με μειονοτικά στελέχη από τον Θράκη, όπως συνέβη στο λόμπι του «Χίλτον» τον περασμένο Μάιο, στην προηγούμενη επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα. Μην αποκλείσουμε πάντως και το ενδεχόμενο οι συναντήσεις να μην γίνουν τελικά με τον ίδιο τον Ερντογάν αλλά με τον Αχμέτ Νταβούτγλου, τον τούρκο υπεξ δηλαδή, που θα συνοδεύει τον πρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης στο νέο ταξίδι του Ελλάδα. Άλλωστε, αυτός είναι και ο αρχιτέκτονας του σχεδίου που ακολουθεί η τουρκική εξωτερική πολιτική στην Θράκη και γενικά με τις μειονότητες στα Βαλκάνια, πολύ πριν αναλάβει υπεξ μάλιστα, από τότε που συνέγραψε το βιβλίο «Στρατηγικό βάθος» που αποτελεί το απόλυτο εγχειρίδιο των τούρκων διπλωματών ανά τον κόσμο.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ δεν ήταν γνωστό αναφορικά με το πρόγραμμα Ερντογάν είναι αν τελικά θα ικανοποιηθεί η επιθυμία που έχει εκφραστεί από το τούρκο πρωθυπουργό δια της διπλωματικής οδού για να επισκεφθεί στη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα το Φετιγιέ Τζαμί κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά, την αποκατάσταση του οποίου είχε ζητήσει από τον Γιώργο Παπανδρέου την περασμένη άνοιξη. Το Φετιγιέ Τζαμί ή «Τζαμί της νίκης» χτίστηκε από τον Μωάμεθ τον Πορθητή όταν έφθασε στην Αθήνα το 1458 σαν μνημείο υπενθύμισης της Αλωσης της Πόλης το 1453. Ο Ερντογάν, πάντα με την καθοδήγηση του Νταβούτογλου, ως εκφραστές της νεοοθωμανικής αντίληψης που κυριαρχεί στην Τουρκία, επιθυμούν για λόγους όχι μόνο συμβολικούς να εμφανίσουν ως αποτέλεσμα της δικής τους πίεσης την αποκατάσταση του μνημείου και συγχρόνως να επιχειρήσουν να εκθέσουν την Ελλάδα για την υποτιθέμενη έλλειψη σεβασμού στη θρησκευτική ελευθερία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κατά καιρούς ο Ερντογάν συνδέει την αποκατάσταση του παλιού τζαμιού με την απουσία συγκεκριμένου επίσημου χώρου λατρείας για τους μουσουλμάνους που ζουν στην Αθήνα, θέλοντας έτσι να νομιμοποιήσει το αίτημα για ανέγερση μεγάλου τζαμιού στο κέντρο της πρωτεύουσας. Παράλληλα όμως, έτσι ο τούρκος πρωθυπουργός εμφανίζεται ως ο προστάτης όλων των μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι ανήκουν σε άλλο «δόγμα», ενώ συχνά – πυκνά αφήνει να εννοηθεί ότι συνδέει το Φετιγιέ Τζαμί με την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, όταν δεν συνδέει την τελευταία με την Θράκη.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ κατασκευής χώρου λατρείας των μουσουλμάνων στην ελληνική πρωτεύουσα κυριαρχεί πάντως εδώ κάτω και στην προεκλογική ατζέντα, ενόψει των εκλογών, καθώς ο ΛαΟΣ και ο υποψήφιος περιφερειάρχης του Άδωνις Γεωργιάδης κατεβαίνουν στις εκλογές με σύνθημα «όχι στην κατασκευή τεμένους στον Βοτανικό». Μάλιστα, χθες συζητήθηκε σε υψηλούς τόνους και σχετική ερώτηση του βουλευτή στην Βουλή, κατά την διάρκεια της οποίας ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης απέδωσε στον ερωτώντα βουλευτή «ακραία ξενοφοβικά κίνητρα που εξυπηρετούν αγχωτικές ενδοπαραταξιακές ανάγκες».

Read more...

ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ


ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΜΕΧΡΙ και χθες αργά το απόγευμα ο ψευτομουφτής Ξάνθης και πρόεδρος της «Συμβουλευτικής Επιτροπής της Μειονότητας Δυτικής Θράκης» Αχμέτ Μετέ αν θα κατέβαινε στην Αθήνα για να γίνει δεκτός από τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό τουλάχιστον δήλωνε ο ίδιος επισήμως στην στήλη, τονίζοντας ότι περίμενε ενημέρωση για να πάρει το αεροπλάνο και να κατέβει, εφόσον προέκυπτε τελικά κάτι τέτοιο. Ο Ερντογάν αναμένονταν να φτάσει χθες το βράδυ στην ελληνική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στο «Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο», το οποίο διεξάγεται στον Αστέρα της Βουλιαγμένης.

λέπετε, τελικά τα διπλωματικά εμπόδια που δημιουργήθηκαν ξεπεράστηκαν από τη... μη παρουσία στο ίδιο συνέδριο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπεντζαμίν Νετανιάχου. Όπως έχει αναφέρει η στήλη, ο Ερντογάν έγινε... Τούρκος όταν έμαθε ότι υπήρχε ενδεχόμενο να συμπέσει με τον ισραηλινό ομόλογό του, με τον οποίο είναι στα μαχαίρια από το ρεσάλτο στο πλοίο «Mavi Marmara» τον πριν τεσσεράμισι μήνες. Έτσι, απειλούσε να ακυρώσει το ταξίδι. Τελικά δεν ήρθε ο Νετανιάχου, όχι γιατί υποχώρησε αυτός, αλλά γιατί... ποτέ δεν έπαιξε το ενδεχόμενο να έρθει. Αυτό τουλάχιστον μας λέει επισήμως η ελληνική πλευρά.

Read more...

ΤΑ ΑΥΓΑ ΤΟΥ ΜΠΑΓΙΣ ΚΑΙ Η ΘΡΑΚΗ


Αυγά πέταξαν στον τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς κάποιοι φοιτητές στην Άγκυρα, λίγες μέρες μετά τη συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» ενόψει της σημερινής παρουσίας Ερντογάν στην Αθήνα, που είχε τίτλο: «Δώσαμε την Πρίγκηπο, θα δούμε για την Χάλκη, δώστε μας κάτι στην Θράκη». Συγκεκριμένα, στην ερώτηση για την Θεολογική Σχολή, ο τούρκος υπουργός απαντούσε:

«Πιστεύω ότι είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας. Το να επιθυμούν οι Ρωμιοί να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα είναι το πιο φυσικό δικαίωμά τους. Πρέπει να γίνει είναι να ασχοληθούμε με το ζήτημα στη βάση του διαλόγου και της καλής πρόθεσης. Πρόκειται για ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από την άλλη, πιστεύω ότι ταυτόχρονα και η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των δικών της πολιτών που έχουν τουρκική καταγωγή και ζουν στην Δυτική Θράκη. Αυτό δεν το αναφέρω από την προοπτική του Διεθνούς Δικαίου, αλλά από δεοντολογική άποψη». Πάντως, για να ξέρετε, τα αυγά στον Μπαγίς δεν τα πέταξαν οι φοιτητές επειδή διαφωνούν με τις απόψεις του αυτές. Τα συνθήματα που φώναζαν ήταν εναντίον της χρήσης της μαντίλας, καθώς προχθές είχαμε για πρώτη φορά στα χρονικά μια μαντιλοφορούσα, τη σύζυγο του τούρκου προέδρου Χαγρουνισά Γκιούλ, να επιθεωρεί άγημα του τουρκικού στρατού, του θεματοφύλακα δηλαδή του κεμαλικού κράτους, κατά την υποδοχή του γερμανικού προεδρικού ζεύγους. Για όσους απορούν για την κατάληξη των αυγών, πάντως, να σας ενημερώσω ότι βρήκαν τον στόχο τους. Οι σωματοφύλακες του Εγκεμέν Μπαγίς δεν πρόλαβαν να ανοίξουν τις ομπρέλες τους και μερικά από αυτά τον βρήκαν κατακούτελα, κάνοντας το κεφάλι του ομελέτα...

Εφ. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Read more...

Υποφέρουν οι Χριστιανοί στην Τουρκία!


Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χριστιανοί στην Τουρκία είναι αφιερωμένο το πρωτοσέλιδο, κύριο, άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung, υπό τον τίτλο «Χριστιανοί στην Τουρκία». Ο γνωστός (τουρκολόγος) αρθρογράφος της εφημερίδας Wolfgang Günter Lerch περιγράφει τις διώξεις που δέχονται οι χριστιανοί στην Τουρκία και υπογραμμίζει ότι επί οθωμανικής αυτοκρατορίας επικρατούσε μεγαλύτερη θρησκευτική ελευθερία και ανεκτικότητα έναντι των χριστιανών απότι στη σημερινή Τουρκία.

Ο Χριστιανισμός έχει βαθιές ρίζες στην επικράτεια της σημερινής Τουρκίας και η Ανατολία αποτελούσε τον πυρήνα του χριστιανικού κράτους του Βυζαντίου, επισημαίνει ο αρθρογράφος και παρατηρεί ότι πολύ σωστά υπενθύμισε ο Γερμανός Πρόεδρος μιλώντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ότι « Ο Χριστιανισμός αποτελεί κομμάτι της Τουρκίας». Τοσούτο μάλλον όταν οι Τούρκοι – οι οποίοι ήρθαν από την κεντρική Ασία- συνηθίζουν να ιδιοποιούνται Ίωνες φιλοσόφους όπως τον Θαλή τον Μιλήσιο ή τον Πυθαγόρα της Σάμου και αυτόν ακόμα τον Όμηρο και τους Χετίτες, προκειμένου να αποδείξουν ότι ανήκουν αδιαμφισβήτητα στην Ευρώπη» παρατηρεί ο αρθρογράφος.

Υπήρξαν μεν κάποιες μικροβελτιώσεις από τότε που ανέλαβε την εξουσία το ΑΚΡ, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να μιλά κανείς για θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία, τονίζει ο Wolfgang Günter Lerch σημειώνοντας ότι «θα είχε γίνει ένα βήμα , αν άνοιγε η Θεολογική Σχολή της Χάλκης που παραμένει κλειστή από το 1971, κάτι που ελπίζει και ο προκαθήμενος 300 εκ ορθόδοξων χριστιανών ανά τον κόσμο Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄, τον οποίο επισκέφθηκε ο Γερμανός Πρόεδρος στην Κων/πολη.

Read more...

Τα Τουρκικά ΜΜΕ για συνάντηση Παπανδρέου – Ερντογάν


Tο σύνολο των τουρκικών ΜΜΕ, δίνει μεγάλη δημοσιότητα στην επίσκεψη του Τ. Erdoğan στην Αθήνα και τις συναντήσεις του με τον Έλληνα Πρωθυπουργο κ. Παπανδρέου. Οι σχετικές αναφορές τονίζουν ότι, οι δύο ηγέτες, στις συναντήσεις τους συζήτησαν εφ’ όλης της ύλης: την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, τις διαδικασίες θεώρησης εισόδου μεταξύ των δύο χωρών, το ζήτημα του Αιγαίου, την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης και το Κυπριακό.
Οι τουρκικές εφημερίδες παραθέτουν αποσπάσματα από τις δηλώσεις των δύο ηγετών στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την τελευταία συνάντησή τους. Ιδιαίτερης προβολής τυγχάνουν οι δηλώσεις τους σε σχέση με το Αιγαίο, το θέμα της θεώρησης εισόδου και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, δίδεται έμφαση στην προσπάθεια που θα καταβάλει η Ελλάδα για την άρση των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους υπηκόους στις χώρες της ΕΕ. Αντιστοίχως, από τις δηλώσεις Erdoğan, υπογραμμίζονται οι αναφορές του στα θετικά βήματα της κυβέρνησής του στο μειονοτικό, ιδιαίτερα σε σχέση με το Πατριαρχείο και η «υπόσχεση», κατά μερίδα του τουρκικού Τύπου, για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής.

Η εικόνα αναλυτικότερα:

-Η Hürriyet και η Radikal δημοσιεύουν ανταποκρίσεις του Γιώργου Κιρμπάκη με τίτλους αντιστοίχως: «Είμαστε ευτυχείς: Καλό το πολιτικό κλίμα» και «Ακόμη μια απλωτή (εννοεί βήμα) στο Αιγαίο». (βλέπε και σημερινή αναλυτική επισκόπησή μας, ΑΠ 3111/Φ.300, 23/10/2010)
-Η Milliyet φιλοξενεί ανταπόκριση του Τάκη Μπερμπεράκη με τίτλο «Υποστήριξη της Αθήνας για διευκόλυνση της θεώρησης εισόδου στους Τούρκους» που εστιάζει στην υποστήριξη της Αθήνας για τις διευκολύνσεις στις θεωρήσεις εισόδου των τούρκων υπηκόων. Ο συντάκτης χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης «πρωτοβουλία ενάντια στην ισλαμοφοβία που εντείνεται στην Ευρώπη».
-Η Sabah σε ανταπόκριση του Στέλιου Μπερμπεράκη με τίτλο: «Να αρθεί η βίζα για την Τουρκία» εστιάζει στο θέμα της θεώρησης εισόδου και «στην απόφαση του Έλληνα ΠΘ Παπανδρέου να ζητήσει από την Ε.Ε. να αρθεί η θεώρηση εισόδου για τους Τούρκους υπηκόους».
-Η Ζaman παραθέτει ανταπόκριση του Hasan Hacı με τίτλο: «Ανοιξιάτικη αύρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» που εστιάζει στις θετικές αναφορές του ΠΘ Erdoğan σε σχέση με το θέμα της επαναλειτουργίας της θεολογικής σχολής της Χάλκης.
-Η Cumhuriyet δημοσιεύει ανταπόκριση του Murat İlem από την Αθήνα με τίτλο «Πολλά θέματα, καμμία συμφωνία». Στην ανταπόκριση, παρατίθεται η απάντηση του έλληνα πρωθυπουργού στην ερώτηση «αν στο θέμα της υφαλοκρηπίδας θα έχουμε αποτελέσματα ως το τέλος του χρόνου» ότι «στόχος μας είναι να έχουμε όσο το συντομότερο δυνατό συγκεκριμένα αποτελέσματα. Δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, ο στόχος μας είναι η επίλυση των προβλημάτων».
-Η Vatan σε δημοσίευμα με τίτλο «Να εμποδιστεί η λαθρομετανάστευση και να διευκολυνθεί η βίζα» εστιάζει στο θέμα της λαθρομετανάστευσης.
-Η Αkşam παραθέτει δημοσίευμα με τίτλο «Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα όμως το κλίμα έχει αλλάξει» που αναφέρεται κυρίως στην βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών.
-Η Türkiye φιλοξενεί ανταπόκριση του Μανόλη Κωστίδη από την Αθήνα με τίτλο: «Στη Συνάντηση Κορυφής για το κλίμα συζητήθηκαν διμερή θέματα», όπου παρατίθενται τα ζητήματα που συζήτησαν οι δύο πλευρές.
-Η Taraf φιλοξενεί δημοσίευμα με τίτλο: «Υπόσχεση: Θα επιλύσουμε το ζήτημα της Χάλκης» δίνοντας και αυτή βαρύτητα στο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής.
-Η Hürriyet Daily News παραθέτει δημοσίευμα με τίτλο «Illegal migration on table» το οποίο αναφέρεται κυρίως στην υπόσχεση του ΠΘ Erdoğan για στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα στο θέμα της λαθρομετανάστευσης.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP