Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Κουβέντες Καφενείου



ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΩΡΑ που έκλεινε ύλη η στήλη, ουδείς μπορούσε να μας επιβεβαιώσει αν στο πρόγραμμα του Ερντογάν θα υπήρχε και κάποια συνάντηση με μειονοτικά στελέχη από τον Θράκη, όπως συνέβη στο λόμπι του «Χίλτον» τον περασμένο Μάιο, στην προηγούμενη επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα. Μην αποκλείσουμε πάντως και το ενδεχόμενο οι συναντήσεις να μην γίνουν τελικά με τον ίδιο τον Ερντογάν αλλά με τον Αχμέτ Νταβούτγλου, τον τούρκο υπεξ δηλαδή, που θα συνοδεύει τον πρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης στο νέο ταξίδι του Ελλάδα. Άλλωστε, αυτός είναι και ο αρχιτέκτονας του σχεδίου που ακολουθεί η τουρκική εξωτερική πολιτική στην Θράκη και γενικά με τις μειονότητες στα Βαλκάνια, πολύ πριν αναλάβει υπεξ μάλιστα, από τότε που συνέγραψε το βιβλίο «Στρατηγικό βάθος» που αποτελεί το απόλυτο εγχειρίδιο των τούρκων διπλωματών ανά τον κόσμο.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ δεν ήταν γνωστό αναφορικά με το πρόγραμμα Ερντογάν είναι αν τελικά θα ικανοποιηθεί η επιθυμία που έχει εκφραστεί από το τούρκο πρωθυπουργό δια της διπλωματικής οδού για να επισκεφθεί στη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα το Φετιγιέ Τζαμί κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά, την αποκατάσταση του οποίου είχε ζητήσει από τον Γιώργο Παπανδρέου την περασμένη άνοιξη. Το Φετιγιέ Τζαμί ή «Τζαμί της νίκης» χτίστηκε από τον Μωάμεθ τον Πορθητή όταν έφθασε στην Αθήνα το 1458 σαν μνημείο υπενθύμισης της Αλωσης της Πόλης το 1453. Ο Ερντογάν, πάντα με την καθοδήγηση του Νταβούτογλου, ως εκφραστές της νεοοθωμανικής αντίληψης που κυριαρχεί στην Τουρκία, επιθυμούν για λόγους όχι μόνο συμβολικούς να εμφανίσουν ως αποτέλεσμα της δικής τους πίεσης την αποκατάσταση του μνημείου και συγχρόνως να επιχειρήσουν να εκθέσουν την Ελλάδα για την υποτιθέμενη έλλειψη σεβασμού στη θρησκευτική ελευθερία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κατά καιρούς ο Ερντογάν συνδέει την αποκατάσταση του παλιού τζαμιού με την απουσία συγκεκριμένου επίσημου χώρου λατρείας για τους μουσουλμάνους που ζουν στην Αθήνα, θέλοντας έτσι να νομιμοποιήσει το αίτημα για ανέγερση μεγάλου τζαμιού στο κέντρο της πρωτεύουσας. Παράλληλα όμως, έτσι ο τούρκος πρωθυπουργός εμφανίζεται ως ο προστάτης όλων των μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι ανήκουν σε άλλο «δόγμα», ενώ συχνά – πυκνά αφήνει να εννοηθεί ότι συνδέει το Φετιγιέ Τζαμί με την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, όταν δεν συνδέει την τελευταία με την Θράκη.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ κατασκευής χώρου λατρείας των μουσουλμάνων στην ελληνική πρωτεύουσα κυριαρχεί πάντως εδώ κάτω και στην προεκλογική ατζέντα, ενόψει των εκλογών, καθώς ο ΛαΟΣ και ο υποψήφιος περιφερειάρχης του Άδωνις Γεωργιάδης κατεβαίνουν στις εκλογές με σύνθημα «όχι στην κατασκευή τεμένους στον Βοτανικό». Μάλιστα, χθες συζητήθηκε σε υψηλούς τόνους και σχετική ερώτηση του βουλευτή στην Βουλή, κατά την διάρκεια της οποίας ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης απέδωσε στον ερωτώντα βουλευτή «ακραία ξενοφοβικά κίνητρα που εξυπηρετούν αγχωτικές ενδοπαραταξιακές ανάγκες».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP