Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Και στο βάθος Χάγη


Tου Σταύρου Λυγερού

Ο Ταγίπ Ερντογάν ήξερε τι έλεγε όταν προανήγγειλε την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Με την απαντητική επιστολή του, ο Γ. Παπανδρέου τον προσκάλεσε και επισήμως. Το ενδιαφέρον, όμως, στην αλληλογραφία είναι ο διάλογος κορυφής για το νέο πλαίσιο της διμερούς διαπραγμάτευσης.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός πιέζει για τη διεξαγωγή εφόλης της ύλης διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή των αρμοδίων υπουργών και υπό την υψηλή εποπτεία των δύο πρωθυπουργών. Εάν εγκλωβίσει την Αθήνα σε μια τέτοια διαπραγμάτευση, η τουρκική διπλωματία θα έχει κερδίσει ακόμα και εάν δεν υπάρξει συμφωνία.

Η Αγκυρα δεν διεκδικεί μόνο ελληνικά κυριαρχικά και διοικητικά δικαιώματα. Διεκδικεί ευθέως και ελληνικά εδάφη, προωθώντας περαιτέρω τη θεωρία περί «γκρίζων ζωνών». Και μόνο το γεγονός ότι οι μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις θα τεθούν στο τραπέζι θα τις μετατρέψει στα μάτια της διεθνούς κοινότητας σε πολιτικά νομιμοποιημένες διμερείς διαφορές.

Εάν κρίνουμε απ’ όσα διοχετεύθηκαν ημιεπισήμως για το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής, ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν αρνείται την εφόλης της ύλης διαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει σαφής αναφορά ότι η Αθήνα συζητάει μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ή πιο σωστά για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. (Αυτή η έννοια του Δικαίου της Θάλασσας συμπεριλαμβάνει την υφαλοκρηπίδα και κυρίως δεν αφήνει ασάφειες αναφορικά με το εάν τα κατοικημένα νησιά έχουν δικαίωμα για δική τους Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη).

Ο Γ. Παπανδρέου δεν απέρριψε την πρόταση Ερντογάν για δημιουργία υψηλού επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας. Με την αντιπρότασή του, όμως, ουσιαστικά επαναφέρει στο τραπέζι τη διαδικασία, που είχε ακολουθηθεί μετά την απόφαση της Ε.Ε. στο Ελσίνκι το 1999. Για την ακρίβεια, αντιπροτείνει η διαπραγμάτευση να πραγματοποιηθεί με την αναζωογόνηση των διερευνητικών επαφών. Πιο συγκεκριμένα, η διαπραγμάτευση θα πραγματοποιηθεί στη βάση χρονοδιαγράμματος και θα έχει εκ των προτέρων συμφωνηθεί ότι εάν δεν καταλήξει, οι διαφορές θα παραπεμφθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η Αθήνα δεν δηλώνει ότι αποδέχεται εφόλης της ύλης διαπραγμάτευση, αλλά ουσιαστικά την έχει αποδεχθεί. Πιστεύει ότι η συζήτηση όλων των ζητημάτων στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών δεν νομιμοποιεί πολιτικά τις τουρκικές μονομερείς διεκδικήσεις.

Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται μάλλον για φύλλο συκής. Δεν σώζει τα πράγματα ούτε το γεγονός ότι στην επιστολή του ο Γ. Παπανδρέου δίνει έμφαση στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών.

Η ελληνική πλευρά έχει ένα διπλό στόχο: πρώτον, να καλλιεργήσει ένα περιβάλλον ύφεσης στο ελληνοτουρκικό μέτωπο. Γι’ αυτό και εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει την εφαρμογή σχετικών μέτρων.

Δεύτερον, να εγκλωβίσει την Αγκυρα σε μια διαδικασία, που τελικώς οδηγεί στη Χάγη. Ο δρόμος αυτός έχει σοβαρά πλεονεκτήματα, αλλά δεν λείπουν οι παγίδες. Θα δεχθεί άραγε η Ελλάδα να θέσει την εδαφική της ακεραιότητα στην κρίση δικαστών, αποδεχόμενη την παραπομπή στη Χάγη των «γκρίζων ζωνών»;

Read more...

Παπανδρέου: Πλήρης αποδοχή των τουρκικών θέσεων, διάλογος εφ΄όλης της ύλης με προσφυγή στη Χάγη και υιοθέτηση "κώδικα συμπεριφοράς" στο Αιγαίο


Διαψεύστηκαν με το χειρότερο τρόπο οι πληροφορίες που ήθελαν "σκληρή" απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Τούρκο ομόλογό του, ιδιαίτερα μετά τη κορύφωση των προκλητικών ενεργειών της γείτονος το τελευταίο διάστημα. Αντιθέτως, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου προτείνει:
1. Την παραπομπή όλων των θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε απ’ ευθείας διμερή διάλογο, ανατρέποντας τη πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ότι η μόνη ελληνοτουρκική διαφορά που υφίσταται αφορά το καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η τουρκική προσπάθεια για εκμετάλλευση του μειονοτικού.
2. Εισηγείται τη διεξαγωγή των διμερών συνομιλιών εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και με καταληκτική ημερομηνία, όταν οι πολυετείς διερευνητικές επαφές έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο με υπαιτιότητα της τουρκικής πλευράς.
3. Ζητά προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η διευθέτηση των προβλημάτων διμερώς, υιοθετώντας πλήρως τη θέση του αμερικανικού παράγοντα μετά τη Κρίση των Ιμίων με ορατό κίνδυνο την ανατροπή της Συνθήκης της Λωζάννης και την απώλεια εθνικού κυρίαρχου εδάφους.
4. Αποδέχεται πλήρως τις τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο με την υιοθέτηση "κώδικα συμπεριφοράς" σε εθνικά κυρίαρχο χώρο, επισημαίνοντας απλά "ότι δε βοηθούν στη βελτίωση των σχέσεών μας το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα", όταν αυτές αποτελούν σαφώς εχθρικές πράξεις που θα μπορούσαν να επισύρουν ακόμα και την ένοπλη σύρραξη! Πώς είναι δυνατόν ποτέ οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να σεβαστούν οποιονδήποτε "κώδικα συμπεριφοράς" στον Εθνικό Εναέριο Χώρο όταν η Άγκυρα έχει αποδείξει ότι δε σέβεται την υπογραφή της (βλ. μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ), όταν σχεδόν καθημερινά προχωρά σε παραβιάσεις, με υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους, παρενόχληση της πολιτικής αεροπλοΐας και παρεμπόδιση διεξαγωγής στρατιωτικών γυμνασίων σε ήδη δεσμευμένες περιοχές; Πως είναι δυνατόν να υιοθετήσουν κώδικα καλής συμπεριφοράς εκείνοι που πριν 4 χρόνια εκτέλεσαν επιθετική αναγνωριστική αποστολή στη Κρήτη, προκαλώντας το θάνατο του Σμηναγού Ηλιάκη; Με απλά λόγια, ο κ. Παπανδρέου αποδέχεται την πλήρη απόσυρση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων (άρα τίθεται υπό αμφισβήτηση η ελληνική κυριαρχία) από τον εθνικά ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου!
Η επιστολή Παπανδρέου δεν είναι τίποτα άλλο παρά άκριτη αποδοχή και ικανοποίηση τόσο των νεο-οθωμανικών βλέψεων του Davutoglu όσο και των μαξιμαλιστικών επιδιώξεων του κεμαλικού κατεστημένου της Άγκυρας, το οποίο μεταφράζεται σε de jure διχοτόμηση του Αιγαίου και φιλανδοποίηση της χώρας έναντι της Τουρκίας.


Read more...

Σχέδια επί χάρτου Τούρκων στρατηγών


Του Ευστράτιου Χαραλάμπους

Το τελευταίο διάστημα στη γειτονική χώρα, μέσα στον απόηχο του αγώνα μεταξύ κυβέρνησης και Ενόπλων Δυνάμεων, δημοσιεύονται πληθώρα κειμένων στον ηλεκτρονικό και γραπτό τύπο, αναφορικά με την προσπάθεια του Στρατού στο παρελθόν (2003) να σχεδιάσει την ανατροπή της ισλαμικής κυβέρνησης, τα οποία εντέχνως γίνονται πρωτοσέλιδα και αναπαράγονται από το ξένο τύπο και ιδιαίτερα από τον ελληνικό χωρίς εμβάθυνση και σωστή αξιολόγηση.

Βρισκόμαστε στον Ιούλιο του 1997 έχει σχηματιστεί κυβέρνηση Τσιλέρ-Ερμπακάν, οι κινήσεις του Πατριάρχη των ισλαμιστών στην Τουρκία Ερμπακάν έχουν ανησυχήσει το κατεστημένο (ισλαμική εκπαίδευση, άνοιγμα σε ισλαμικές χώρες, προσπάθεια άλωσης του κρατικού μηχανισμού).

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο συντάσσει και υπογράφει με το ΥΠΕΣ το περίφημο πρωτόκολλο EMASYA 7 (Πρωτόκολλο Βοηθείας Ασφάλειας και Τάξης/Emniyet Asayiş Yardımlaşma). Από πλευράς Επιτελείου το υπογράφει ο επικεφαλής των επιχειρήσεων Αντγος Çetin Doğan και από το νούμερο 7 προκύπτει ότι και στο παρελθόν με άλλες κυβερνήσεις είχαν υπογραφεί παρόμοια πρωτόκολλα. Κεντρική ιδέα του πρωτοκόλλου ήταν η εμπλοκή στρατιωτικών δυνάμεων για αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, κατόπιν αιτήματος του Νομάρχη. Στη συνέχεια το επιτελείο προετοίμασε δυνάμεις με ετοιμότητα 24 ωρών για εφαρμογή του σχεδίου.
Μεταφερόμαστε στον Αύγουστο του 2002, στην αρχηγία των Ενόπλων Δυνάμεων τον σκληροπυρηνικό Κιβρίκογλου διαδέχεται ο μετριοπαθής Οζκιόκ, στις 3 Νοεμβρίου του ίδιου έτους το κόμμα του Ερντογάν Δικαιοσύνη και Αναπτύξη (ΑΚP) με μεγάλη πλειοψηφία έρχεται στη εξουσία. Με τις κρίσεις του Αυγούστου 2002 Δκτής 1ης Στρατιάς αναλαμβάνει ο συντάκτης του πρωτοκόλλου EMASYA Στγος Τσετίν Ντογάν. Ο σχεδιασμός των στρατιωτικών ασκήσεων γίνεται από τα μέσα του προηγούμενου έτους για το επόμενο, είναι συνήθης πρακτική σε όλους τους στρατούς του ΝΑΤΟ να σχεδιάζονται και να εκτελούνται ασκήσεις επί χάρτου για εφαρμογή σχεδίων (με ή χωρίς υπολογιστές) αλλά και σχεδίασης αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στα μετόπισθεν, που προκύπτουν από εχθρικές ενέργειες.
Τα σεμινάρια σχεδίων στον τουρκικό στρατό διεξάγονται σε επίπεδο Στρατιάς, όπου ο Δκτής με βάση τις επιχειρησιακές οδηγίες του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων σχεδιάζει και εκτελεί επιχειρήσεις στη Ζώνη Ευθύνης του.
Η πλειοψηφία της κυβέρνησης του Ερντογάν είχε τρομάξει τους Στρατηγούς και στην άσκηση σχεδίων 5-7 Μαρ 2003 στη 1η Στρατιά, με τις οδηγίες του Δκτού Στγου Τσετίν Ντογάν και φυσικά με την έγκριση του Επιτελείου (μέσα από την έγκριση της άσκησης, που είναι μια χρονοβόρα διαδικασία) συντάσσεται ή τίθεται προς συζήτηση το περίφημο σχέδιο Balyoz ("Βαριοπούλα") για αντιμετώπιση έκτακτης κατάστασης στα μετόπισθεν της Στρατιάς (ευρεία περιοχή Κων/πολης) αλλά με τελικό στόχο την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης, που ακόμη βρίσκεται στην εξουσία.
Το ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς είναι ότι προς αντιμετώπιση του εσωτερικού εχθρού (κυβέρνηση Ερντογάν) προτείνεται από το Δκτή της Στρατιάς να εξετασθεί η περίπτωση δημιουργίας με τη χώρα μας κρίσης χαμηλής έντασης, η οποία με τη βοήθεια των ΜΜΕ θα σφυρηλατήσει την εθνική ενότητα και θα διευκολύνει την εφαρμογή του σχεδίου. Σύμφωνα με τις διαρροές στα ΜΜΕ προτάθηκαν:
Α. Με τη χρήση αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων δημιουργία μεθοριακών επεισοδίων.
Β. Από τον Δκτη Στρατιάς προτάθηκε να εξετασθεί η δυνατότητα κατάληψης του Βορείου Έβρου (βορείως Ερυθροποτάμου).
Η διαρροή του παραπάνω σχεδίου έγινε σε μια ιδιαίτερη δύσκολη στιγμή για τον Πρωθ/γο της Τουρκίας. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ως αντισυνταγματικό το νόμο με τον οποίο οι Στρατιωτικοί, για αδικήματα εκτός εσωτερικού κανονισμού θα δικάζονταν στα πολιτικά δικαστήρια, επισημαίνεται ότι αριθμός εν ενεργεία στελεχών βρίσκονται υπόδικοι στο πλαίσιο της δίκης Εργένεκον. Το ίδιο δικαστήριο απαγόρευσε τη λειτουργία του Κουρδικού κόμματος (DTP) και παράλληλα με συνεχείς εφόδους και τη σύλληψη στελεχών του νέου κουρδικού κόμματος (BDP) απομακρύνθηκε η περίπτωση ειρηνικής επίλυσης του Κουρδικού προβλήματος, που θα έδινε ψήφους στο κυβερνών κόμμα. Τούτο εξηγεί και την έμφαση που δίνουν τα ΜΜΕ, που πρόσκεινται στη κυβέρνηση με συνεχή δημοσιεύματα για τη εμπλοκή του Στρατού στην πολιτική.
Μόνη διέξοδος για το Τούρκο πρωθυπουργό αποτελεί μέσω δημοψηφίσματος η τροποποίηση του αναχρονιστικού τουρκικού συντάγματος , η οποία θα θέσει τέρμα στις υπερεξουσίες των δικαστικών, θα δυσκολέψει το κλείσιμο των πολιτικών κομμάτων και θα απαλείψει το περιβόητο Άρθρο 35 του εσωτερικού κανονισμού των ενόπλων δυνάμεων, που δίνει τη δυνατότητα επέμβασης στην πολιτική, όταν κινδυνεύει η Δημοκρατία. Aπό ελληνικής πλευράς απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, η ευκολία με την οποία οι Τούρκοι στρατηγοί χρησιμοποιούν τις σχέσεις με τη χώρα μας ως αντίβαρο στα εσωτερικά τους σχέδια για τη διατήρηση της ηγεμονίας των. Στη προσπάθεια αυτή έχουν συνοδοιπόρους, το δικαστικό και διπλωματικό κατεστημένο και μέρος των πολιτικών κομμάτων, τα οποία αδυνατούν να προβάλουν μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση και να νικήσουν στις εκλογές. Η κατάσταση αυτή θα πρέπει να αξιολογηθεί από μέρους μας σε συνδυασμό με το πραγματικό γεγονός ότι παρά το Δόγμα, του νοσταλγού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ΥΠΕΞ Νταβούτογλου για "μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες", η Τουρκία προχώρησε σε εξομάλυνση των σχέσεών της με όλους τους γείτονες πλην της Χώρας μας. Τούτο δε φαίνεται και από τις θέσεις της Τουρκίας σε Κυπριακό, Ε/Τ σχέσεις, Χάλκη κλπ. Ευλόγως προκύπτει το ερώτημα, ποια πολιτική θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας; Η απάντηση δεν είναι δυνατόν να δοθεί στο παρόν άρθρο, διότι αποτελεί συνδυασμό πολλών παραγόντων και απαιτεί συνεισφορά πολλών αρμοδίων Υπηρεσιών. Ένα είναι σίγουρο ότι η όποια επίλυση των προβλημάτων με την Τουρκία περνάει μέσα από την εγκαθίδρυση πραγματικής Δημοκρατίας.

Read more...

Διάλογο εφ'όλων των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο αποδέχθηκε ο Γ. Παπανδρέου


Μία εξέλιξη που μπορεί να αποβεί εξαιρετικά δυσμενής για τα εθνικά συμφέροντα, σημειώθηκε πριν από λίγο: Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αποδέχθηκε την πρόταση του Ταγίπ Ερντογάν για διμερή απ'ευθείας διάλογο "εφ'όλης της ύλης" στο Αιγαίο και από εδώ και στο εξής οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα μπορούν πλέον να οδηγήσουν μέχρι και σε αναθεώρηση των διεθνών συνθηκών που καθορίζουν την κυριαρχία της χώρας. Μάλιστα στην απαντητική επιστολή του στον Ταγίπ Ερντογάν πέρα από τον απ'ευθείας διάλογο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών (!) προτείνει εν συνεχεία, αν δεν "τα βρούμε", προσφυγή στην...Χάγη! Η κίνηση είναι πρωτοφανής και είναι άγνωστες οι συνέπειές της.

Κατ'αρχήν τι εννοεί με την προσφυγή στην Χάγη; Εννοεί ότι μπορούν να προσφύγουν οι δύο πλευρές μόνο για την υφαλοκρηπίδα ή για το σύνολο των διμερών προβλημάτων που υπάρχουν και έχουν προκληθεί από την επιθετικότητα της Τουρκίας; Αυτό δεν διευκρινίζεται. Διότι αν πάμε και για συνοριακές διαφορές είναι τελείως διαφορετικό το θέμα από την υφαλοκρηπίδα.

Τι σημαίνει Δικαστήριο Χάγης; Σημαίνει ότι έτσι και συμφωνήσει και η Τουρκία για την προσφυγή στη Χάγη, όποια απόφαση λάβει το Δικαστήριο είναι υποχρεωμένα τα μέρη που έχουν προσφύγει να την αποδεχθούν! Αν π.χ. αποφασίσει το Δικαστήριο ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και η υφαλοκρηπίδα τους αποτελεί προέκταση της υφαλοκρηπίδας της Μικράς Ασίας, είμαστε υποχρεωμένοι να το δεχθούμε.

Το ζήτημα είναι ποιος θα εγγυηθεί την ανεξαρτησία των δικαστών και σε τελική ανάλυση πως αυτά που κατακτήσαμε - με την έννοια του επιτεύγματος της απελευθέρωσης μετά από 450 χρόνια τουρκοκρατίας - με τα όπλα και με άφθονο αίμα θα τεθούν υπ'όψιν ενός ουδέτερου - στην καλύτερη περίπτωση - παρατηρητή. Δηλαδή κάποιος τρίτος θα αποφασίσει για το αν η χώρα έχει δίκαιο ή όχι;

Αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο:

Στην επιστολή σημειώνει ως προς τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο ότι ενέργειες όπως το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα που δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας «δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεών μας» και υπογραμμίζει ότι πρέπει να αναζωογονηθούν οι διερευνητικές επαφές και να λάβουν νέα ώθηση". Δηλαδή "επειδή μας απειλείτε με πόλεμο, επειδή πετάτε επάνω από τις στέγες των σπιτιών μας με τα μαχητικά σας, επειδή κάνετε έρευνες για πετρέλαιο σε περιοχή που θεωρούμε ότι είναι δική μας, ελάτε να κάνουμε διάλογο"! Απίστευτο!

Σημειώνει, ωστόσο, ότι "η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να είναι χωρίς ημερομηνία λήξης."

Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ η Τουρκία κατάφερε αυτό που ήθελε με την επιθετική της πολιτική: Να καθίσει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να διαπραγματευθούμε τις απαιτήσεις της, αφού ως γνωστόν η ελληνική πλευρά δεν διεκδικεί τίποτα!

Σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης συμφωνημένης λύσης, σε προσυμφωνημένο χρόνο που μένει να καθορισθεί, ο Γιώργος Παπανδρέου προτείνει η Ελλάδα και η Τουρκία να απευθυνθούν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας.

Έτσι λοιπόν η Τουρκία καθίζει στο τραπέζι "με το έτσι θέλω" της Ελλάδα για να διαπραγματευθεί η τελευταία αυτά που μέχρι την έναρξη των διαπραγματεύσεων θεωρούσε δικαιώματά της.

Ποια είναι τα θέματα που θέλει η Άγκυρα να συζητηθούν; Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθούν θέματα όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς των "γκρίζων ζωνών", δηλαδή νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου, ο αφοπλισμός των νησιών Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσου, τα 10 ν.μ του εναέριου χώρου, η αποδοχή από την Ελλάδα της άρνησης επέκτασης των χωρικών υδάτων πάνω από τα 6 ν.μ. κλπ.

Που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση που δεν υπάρξει ελληνική υποχώρηση και ύπαρξη συμφωνίας θα έχουν καταγραφεί επίσημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όλες οι τουρκικές διεκδικήσεις. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι αποδείχθηκε αδιέξοδη η πολιτική του "δεν διεκδικούμε τίποτα δεν παραχωρούμε τίποτα".

Θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όχι για να ζητήσουμε, έστω σεβασμό συνθηκών (διαβάστε σε άλλο σημείωμα της πρώτης σελίδας, ποία μεταχείριση επιφύλαξαν στους Έλληνες της Ίμβρου που υποτίθεται ότι προστατεύονταν από την συνθήκη της Λοζάνης, οι Τούρκοι), αλλά για να επιτύχουμε να πάψουν να παραβιάζουν τα θαλάσσια, εναέρια και ενίοτε χερσαία σύνορά μας και να μην προκαλούν. Αυτό ζητάμε μόνο...

Ένα άλλο σημείο της επιστολής που χρειάζεται να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι αυτό που αναφέρεται στις "στρατιωτικές δραστηριότητες των δύο χωρών στο Αιγαίο ως εστίες έντασης οι οποίες πρέπει να αποτραπούν"! Το Αιγαίο χωρίς τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ή τουλάχιστον χωρίς τις δραστηριότητές τους (;), δηλαδή για "να μην προκαλούν εστίες έντασης"...

Από εκεί και πέρα στην επιστολή αναφέρονται ως τομείς δυνητικής συνεργασίας η Ενέργεια (πετρέλαια...), το Εμπόριο και Επενδύσεις, ο Πολιτισμός, η Παράνομη μετανάστευση, η Πράσινη Ενέργεια, Περιβάλλον, Αναδάσωση και Πράσινη Ανάπτυξη, οι Υποδομές και Μεταφορές και η Καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Όλα αυτά υπό την προστασία της τουρκικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, προφανώς...

Κάνει τέλος μια απαρίθμηση των γενικών ενοτήτων συνεργασίας μεταξύ των δύο χώρων, αναφέροντας συγκεκριμένα τις ακόλουθες θεματικές: διμερής συνεργασία, περιφερειακή συνεργασία (Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα, Βαλκάνια, Καύκασος), παγκόσμια θέματα (κλιματική αλλαγή, μη διασπορά πυρηνικών όπλων, οικονομική κρίση και θεσμοί), σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, πρόοδος διερευνητικών επαφών και μέτρα μείωσης της έντασης και ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο.

Κλείνοντας την επιστολή του προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο Γιώργος Παπανδρέου επαναλαμβάνει το μήνυμα ειρήνης που μετέφερε τον Οκτώβριο στον τουρκικό λαό και τονίζει ότι από κοινού με τον Ταγίπ Ερντογάν μπορούν να αλλάξουν την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και να τις οδηγήσουν προς ένα λαμπρό μέλλον προς όφελος των δύο λαών.

Η επιστολή επιδόθηκε από τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα, Φάνη Ξυδά. Στην απαντητική του επιστολή προς τον Τούρκο ομόλογό του, ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει ενθαρρυμένος από την κοινή τους επιθυμία για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, Τονίζει δε, ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να επιλύσουν τα θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα, ιδίως ενώπιον των μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.

"Αναφορικά με το Αιγαίο, πρωταρχική προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος και ατμόσφαιρας αμοιβαίας εμπιστοσύνης".

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει "την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, τόσο των διμερών όσο και των πολυμερών, καθώς αυτές αποτελούν το πλαίσιο για το εδαφικό καθεστώς στο Αιγαίο και συνιστούν θεμέλιο προς εξασφάλιση διαρκών σχέσεων καλής γειτονίας". Τότε τι θα συζητήσουν; Αφού η Άγκυρα διαφωνεί ως προς το σύνολο των ανωτέρω θεμάτων με την ελληνική θέση και η επιδίωξή της είναι να αναθεωρηθούν οι συνθήκες.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι "το κλειδί για βιώσιμη λύση είναι να αφεθούν οι δύο κοινότητες να αποφασίσουν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον, χωρίς καμιά έξωθεν παρέμβαση ή πίεση". Περιγράφοντας τη λύση, κάνει αναφορά σε "ένα ομοσπονδιακό σχήμα με δομές που θα εγγυώνται την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους". Ιδού και η ελληνοτουρκική ομοσπονδία στην Κύπρο...

Αφού εκφράζει την υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάνει ειδική αναφορά στη σημασία εκπλήρωσης εκ μέρους της Τουρκίας, των υποχρεώσεών της έναντι της Ελληνικής μειονότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας, πολιτιστικών καταβολών ή εθνοτικής προέλευσης, είναι αποκλειστική ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας και προσωπική του δέσμευση έναντι κάθε Έλληνα πολίτη.


Όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση, στην επιστολή αναφέρεται ότι η συνεργασία τόσο στο διμερές, όσο και στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της Τουρκίας προς τις επιχειρήσεις της FRONTEX, αποτελεί τον μόνο τρόπο για αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου. Δεν αναφέρει όμως ότι η Τουρκία μέχρι σήμερα αρνείται να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια με αποτέλεσμα η λαθρομετανάστευση να έχει εξελιχθεί στην κορυφαία ασύμμετρη απειλή για τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός προτείνει την οργάνωση μιας επίσημης επίσκεψης σε πρωθυπουργικό επίπεδο και προσκαλεί τον κ. Ερντογάν να επισκεφθεί τη χώρα μας, τονίζοντας ότι τα δύο υπουργεία Εξωτερικών θα πρέπει να καθορίσουν μια κατάλληλη ημερομηνία πιθανώς πριν το καλοκαίρι.

Είναι βέβαια η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός δέχεται διάλογο εφ΄όλων των διεκδικήσεων της Τουρκίας...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Απειλεί ο Ιλκέρ Μπασμπούγ μετά τις αποκαλύψεις της "Βαριοπούλας"


Απειλεί ευθέως με "κίνηση των Ενόπλων Δυνάμεων" ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ιλκέρ Μπασμπούγ με αφορμή το μπαράζ κατηγοριών που δέχεται το στρατιωτικό κατεστημένο μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Taraf», ότι σύμφωνα με το «σχέδιο Βαριοπούλα» προβλεπόταν μεταξύ άλλων και ο βομβαρδισμός δύο τζαμιών:

«Ένας στρατός που επιτίθεται φωνάζοντας ''Αλλάχ, Αλλάχ'', πώς μπορεί να βομβαρδίσει τζαμιά; Απευθύνομαι στους ασυνείδητους. Έχει όρια και η υπομονή των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Πώς μπορείτε και κατηγορείτε με αυτόν τον τρόπο τις ένοπλες δυνάμεις;»

"Έχει όρια και η υπομονή των Ενόπλων Δυνάμεων" δηλώνει ο Μπασμπούγ. Δηλαδή τι θα κάνουν αν εξαντληθεί η υπομονή τους; Πραξικόπημα; Εισβολή στην Ελλάδα; Θα βομβαρδίσουν νησιά; Τι απ'όλα;

Επίσης ο Μπασμπούγ δήλωσε και τα εξής: «Έως σήμερα έχουν διεξαχθεί 61 έρευνες σχετικά με διαρροές, και από αυτές οι εννιά πήραν μορφή δικαστική. Η μία ολοκληρώθηκε και ένας αξιωματικός καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση και αποπέμφθηκε. Υπάρχουν άλλοι δέκα αξιωματικοί διαφόρων βαθμών που κρατούνται. Αισθάνομαι ντροπή, αλλά είμαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσω τον όρο. Τον τελευταίο καιρό, το πραξικόπημα και οι ισχυρισμοί περί πραξικοπήματος έχουν εξελιχθεί σε κύριο θέμα της επικαιρότητας. Είμαστε πολύ ενοχλημένοι από τους ισχυρισμούς αυτούς. Το ερώτημα που πρέπει να διατυπωθεί είναι ποιοι ωφελούνται από την αναπαραγωγή των ισχυρισμών περί πραξικοπήματος».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

«Ρεσιτάλ» Νταβούτογλου στα τουρκικά ΜΜΕ για Κύπρο και έμμεσο μήνυμα προς Αθήνα


- Μετά τα «συγχαρητήρια» στον Γ. Παπανδρέου για την επιστολή του, ήρθε η σειρά των απειλών για την Κύπρο!

- Έμμεσο μήνυμα και προς την Αθήνα «Oσοι είναι συνομιλητές μας, πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν λαμβάνει αποφάσεις κάτω από πίεση.»

Πλέον, ο Αχμέτ Νταβούτογλου αφού φαίνεται πως εξασφάλισε τις απαιτούμενες προϋποθέσεις που είχε θέσει η Τουρκία για διάλογο εφ όλης της ύλης στο Αιγαίο, μετά την απαντητική επιστολή του έλληνα Πρωθυπουργού, ήρθε η σειρά της Κύπρου να κάτσει στη θέση του προς διαπαιδαγώγηση άτακτου μαθητή, αφού η Ελλάδα βαίνει προς συμμόρφωση, από την «μεγαλόψυχη πλην όμως αυστηρή και ακριβοδίκαιη Τουρκία».

«Εμείς κάνουμε τα δέοντα για το όραμα της ειρήνης», διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αφήνοντας να εννοηθεί βέβαια πως πέρα από αυτά τα «δέοντα» ουδεμια ευθύνη φέρει, για την οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη...

Αναλυτικά η δήλωση του Α. Νταβούτογλου που έκανε στο τουρκικό κανάλι NTV είναι η εξής:

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά νομίζει ότι λέγοντας «όχι» στα πάντα, θα καταλήξει στη λύση που επιθυμεί. Όσοι όμως είναι συνομιλητές μας, (σ.σ. προφανώς εννοεί, εκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον έλληνα Πρωθυπουργό) πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν λαμβάνει αποφάσεις κάτω από πίεση. Εμείς κάνουμε τα δέοντα για το όραμα της ειρήνης. Αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά ο δρόμος της επιβολής της δικής τους λύσης, στριμώχνοντας την Τουρκία.»

Τμήμα ειδήσεων defencenent.gr

Read more...

Ικανοποίηση στην Άγκυρα από την επιστολή Γ.Παπανδρέου - Τοποθέτηση Ε.Βενιζέλου - Παραβιάσεις


Δύσκολα κρύβει την ικανοποίησή της η Άγκυρα για την αποδοχή του διαλόγου από ελληνικής πλευράς, με την επιστολή Γ.Παπανδρέου προς Τ.Ερντογάν, αναφορικά με τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. «Καλές προθέσεις και πολιτική βούληση περιλαμβάνει η απαντητική επιστολή του κ. Παπανδρέου, όπως ακριβώς ήταν και η επιστολή του κ. Ερντογάν» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σχολιάζοντας την επιστολή του πρωθυπουργού και βέβαια όταν λέει αυτά ο Α.Νταβούτογλου, κάθε σχόλιο περιττεύει.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την απάντηση «σε γενικές γραμμές θετική» και είπε πως «ελπίζει ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα».

Ο Τούρκος υπουργός είπε ακόμη πως «πρόκειται για επιστολή, που έχει συνταχθεί με θετικό και δημιουργικό πνεύμα» και τόνισε ότι «αμφότερες οι πλευρές έχουν πολιτική βούληση. Έχουμε, επίσης, σημεία διαφωνίας, πράγμα το οποίο είναι φυσιολογικό. Το θέμα είναι να μπορούμε να συνομιλήσουμε επί των θεμάτων αυτών».

Δηλαδή κάνει σαφές και σε όσους δεν έχουν πειστεί ακόμα ότι η επιστολή μιλάει για «διαπραγμάτευση εφ’όλης της ύλης» και όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα…

Ένα ζήτημα είναι αν θα δοθεί η, πεντέμιση σελίδων, επιστολή Παναδρέου ολόκληρη στην δημοσιότητα για να ενημερωθούν οι πολίτες της χώρας για το ακριβές περιεχόμενό της, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

Αν και τα αποσπάσματα που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα πρέπει να είναι τα σημεία με την χαμηλότερη πολιτική έκθεση του πρωθυπουργού. Οπότε γίνεται ευκόλως αντιληπτό τι άλλο κρύβεται.

Πάντως για το θέμα αναμένεται τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε αποδεχθεί να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουμε τις τουρκικές διεκδικήσεις, με "plan B" την Χάγη, που απέφευγαν πάση θυσία όλες οι πολιτικές ηγεσίες από το 1974 μέχρι σήμερα και να μην τοποθετηθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

(Ανανέωση18:00) Οπως αναμενόταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε.Βενιζέλος τοποθετήθηκε τελικά. Ξεκαθάρισε ότι "Η Χάγη αφορά την υφαλοκρηπίδα" και υποστήριξε ότι "Η επιστολή επαναλαμβάνει τις γνωστές, δεδομένες, εθνικές μας θέσεις οι οποίες συγκεντρώνουν και ευρύτατη πολιτική αποδοχή".

Επίσης έδειξε ότι ενδιαφέρεται πολύ για να απαλλαγεί η...Τουρκία από τις αμυντικές δαπάνες που προκαλεί η ένταση στο Αιγαίο λέγοντας ότι "Στόχος εδώ και δεκαετίες είναι να εκλογικευθούν οι αμυντικές δαπάνες και να απαλλαγεί η χώρα μας αλλά ν’ απαλλαγεί και η Τουρκία από το βάρος αυτής της έντασης, το οποίο βεβαίως προκαλείται από μονομερείς ενέργειες και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ"

Και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι "Είναι προαπαιτούμενο, είναι όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, όπως συμβαίνει σε όλα τα δυτικά κράτη δημοκρατίας και δικαίου, να υπάρχει απόλυτος πολιτικός έλεγχος της εξωτερικής πολιτικής και της αμυντικής πολιτικής και της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη Τουρκία υπάρχει ένα πρόβλημα εξαγωγής εσωτερικών προβλημάτων το οποίο το βλέπουμε και σ’ αυτά τα σενάρια του 2003 τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας κι έχουν προκαλέσει μια πολύ μεγάλη εσωτερική συζήτηση στην Τουρκία. Τα σενάρια και για την ένταση στο Αιγαίο, την προκλητή ένταση, και για ενδεχόμενες κινήσεις στον Έβρο, στη Θράκη. Λένε οι Τούρκοι επίσημοι ότι πρόκειται απλώς για σενάρια, για ασκήσεις. Ακόμη δεν έχουμε μελετήσει τα πλήρη κείμενα των επισήμων δηλώσεών τους, γιατί αναμιγνύονται πληροφορίες δημοσιογραφικές και πληροφορίες οι οποίες έχουν επίσημο χαρακτήρα. Πάντα υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο με πολλή ψυχραιμία αντιμετωπίζουμε, γιατί φαντάζομαι ότι ούτε ο τουρκικός λαός ούτε η τουρκική κυβέρνηση θα ήθελε να καθοδηγείται από μη ελεγχόμενες από αυτήν εξελίξεις. Άρα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να διαμορφωθούν αυτές οι θεσμικές προϋποθέσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν και τη βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών και την αλλαγή της κατάστασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Γιατί δε νομίζω ότι αυτή η κατάσταση βοηθά κανέναν και βεβαίως δε βοηθά ούτε τα ευρύτερα συμμαχικά συμφέροντα, για να χρησιμοποιήσω μια παραδοσιακή έκφραση.

Από το Στρασβούργο όπου βρίσκεται για την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την απειλή χρήσης βίας στις διμερείς σχέσεις, αναφέροντας ως παράδειγμα τις παραβιάσεις της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε και προφορικά τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Ελλάδα μέχρι τον Ιούνιο, καθώς είχε προηγηθεί γραπτή πρόσκληση στην απαντητική επιστολή που απέστειλε στον κ. Ερντογάν τη Δευτέρα.

Ο Γ.Παπανδρέου, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας τόνισε, ότι "Η Ελλάδα θα είναι "πρωταθλήτρια" αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας" εννοώντας προφανώς ότι θα πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Σήμερα 16 τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε 4 παραβιάσεις του ΕΕΧ και υπήρξε και μία εμπλοκή τουρκικών με ελληνικά μαχητικά. Τα τουρκικά μαχητικά επιχείρησαν στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο. Προχώρησαν ακόμα και σε δύο παραβάσεις των κανόνων του FIR.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP