Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Ικανοποίηση στην Άγκυρα από την επιστολή Γ.Παπανδρέου - Τοποθέτηση Ε.Βενιζέλου - Παραβιάσεις


Δύσκολα κρύβει την ικανοποίησή της η Άγκυρα για την αποδοχή του διαλόγου από ελληνικής πλευράς, με την επιστολή Γ.Παπανδρέου προς Τ.Ερντογάν, αναφορικά με τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. «Καλές προθέσεις και πολιτική βούληση περιλαμβάνει η απαντητική επιστολή του κ. Παπανδρέου, όπως ακριβώς ήταν και η επιστολή του κ. Ερντογάν» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σχολιάζοντας την επιστολή του πρωθυπουργού και βέβαια όταν λέει αυτά ο Α.Νταβούτογλου, κάθε σχόλιο περιττεύει.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την απάντηση «σε γενικές γραμμές θετική» και είπε πως «ελπίζει ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα».

Ο Τούρκος υπουργός είπε ακόμη πως «πρόκειται για επιστολή, που έχει συνταχθεί με θετικό και δημιουργικό πνεύμα» και τόνισε ότι «αμφότερες οι πλευρές έχουν πολιτική βούληση. Έχουμε, επίσης, σημεία διαφωνίας, πράγμα το οποίο είναι φυσιολογικό. Το θέμα είναι να μπορούμε να συνομιλήσουμε επί των θεμάτων αυτών».

Δηλαδή κάνει σαφές και σε όσους δεν έχουν πειστεί ακόμα ότι η επιστολή μιλάει για «διαπραγμάτευση εφ’όλης της ύλης» και όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα…

Ένα ζήτημα είναι αν θα δοθεί η, πεντέμιση σελίδων, επιστολή Παναδρέου ολόκληρη στην δημοσιότητα για να ενημερωθούν οι πολίτες της χώρας για το ακριβές περιεχόμενό της, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

Αν και τα αποσπάσματα που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα πρέπει να είναι τα σημεία με την χαμηλότερη πολιτική έκθεση του πρωθυπουργού. Οπότε γίνεται ευκόλως αντιληπτό τι άλλο κρύβεται.

Πάντως για το θέμα αναμένεται τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε αποδεχθεί να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουμε τις τουρκικές διεκδικήσεις, με "plan B" την Χάγη, που απέφευγαν πάση θυσία όλες οι πολιτικές ηγεσίες από το 1974 μέχρι σήμερα και να μην τοποθετηθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

(Ανανέωση18:00) Οπως αναμενόταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε.Βενιζέλος τοποθετήθηκε τελικά. Ξεκαθάρισε ότι "Η Χάγη αφορά την υφαλοκρηπίδα" και υποστήριξε ότι "Η επιστολή επαναλαμβάνει τις γνωστές, δεδομένες, εθνικές μας θέσεις οι οποίες συγκεντρώνουν και ευρύτατη πολιτική αποδοχή".

Επίσης έδειξε ότι ενδιαφέρεται πολύ για να απαλλαγεί η...Τουρκία από τις αμυντικές δαπάνες που προκαλεί η ένταση στο Αιγαίο λέγοντας ότι "Στόχος εδώ και δεκαετίες είναι να εκλογικευθούν οι αμυντικές δαπάνες και να απαλλαγεί η χώρα μας αλλά ν’ απαλλαγεί και η Τουρκία από το βάρος αυτής της έντασης, το οποίο βεβαίως προκαλείται από μονομερείς ενέργειες και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ"

Και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι "Είναι προαπαιτούμενο, είναι όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, όπως συμβαίνει σε όλα τα δυτικά κράτη δημοκρατίας και δικαίου, να υπάρχει απόλυτος πολιτικός έλεγχος της εξωτερικής πολιτικής και της αμυντικής πολιτικής και της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη Τουρκία υπάρχει ένα πρόβλημα εξαγωγής εσωτερικών προβλημάτων το οποίο το βλέπουμε και σ’ αυτά τα σενάρια του 2003 τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας κι έχουν προκαλέσει μια πολύ μεγάλη εσωτερική συζήτηση στην Τουρκία. Τα σενάρια και για την ένταση στο Αιγαίο, την προκλητή ένταση, και για ενδεχόμενες κινήσεις στον Έβρο, στη Θράκη. Λένε οι Τούρκοι επίσημοι ότι πρόκειται απλώς για σενάρια, για ασκήσεις. Ακόμη δεν έχουμε μελετήσει τα πλήρη κείμενα των επισήμων δηλώσεών τους, γιατί αναμιγνύονται πληροφορίες δημοσιογραφικές και πληροφορίες οι οποίες έχουν επίσημο χαρακτήρα. Πάντα υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο με πολλή ψυχραιμία αντιμετωπίζουμε, γιατί φαντάζομαι ότι ούτε ο τουρκικός λαός ούτε η τουρκική κυβέρνηση θα ήθελε να καθοδηγείται από μη ελεγχόμενες από αυτήν εξελίξεις. Άρα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να διαμορφωθούν αυτές οι θεσμικές προϋποθέσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν και τη βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών και την αλλαγή της κατάστασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Γιατί δε νομίζω ότι αυτή η κατάσταση βοηθά κανέναν και βεβαίως δε βοηθά ούτε τα ευρύτερα συμμαχικά συμφέροντα, για να χρησιμοποιήσω μια παραδοσιακή έκφραση.

Από το Στρασβούργο όπου βρίσκεται για την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την απειλή χρήσης βίας στις διμερείς σχέσεις, αναφέροντας ως παράδειγμα τις παραβιάσεις της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε και προφορικά τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Ελλάδα μέχρι τον Ιούνιο, καθώς είχε προηγηθεί γραπτή πρόσκληση στην απαντητική επιστολή που απέστειλε στον κ. Ερντογάν τη Δευτέρα.

Ο Γ.Παπανδρέου, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας τόνισε, ότι "Η Ελλάδα θα είναι "πρωταθλήτρια" αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας" εννοώντας προφανώς ότι θα πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Σήμερα 16 τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε 4 παραβιάσεις του ΕΕΧ και υπήρξε και μία εμπλοκή τουρκικών με ελληνικά μαχητικά. Τα τουρκικά μαχητικά επιχείρησαν στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο. Προχώρησαν ακόμα και σε δύο παραβάσεις των κανόνων του FIR.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP