Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Παπανδρέου: Πλήρης αποδοχή των τουρκικών θέσεων, διάλογος εφ΄όλης της ύλης με προσφυγή στη Χάγη και υιοθέτηση "κώδικα συμπεριφοράς" στο Αιγαίο


Διαψεύστηκαν με το χειρότερο τρόπο οι πληροφορίες που ήθελαν "σκληρή" απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Τούρκο ομόλογό του, ιδιαίτερα μετά τη κορύφωση των προκλητικών ενεργειών της γείτονος το τελευταίο διάστημα. Αντιθέτως, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου προτείνει:
1. Την παραπομπή όλων των θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε απ’ ευθείας διμερή διάλογο, ανατρέποντας τη πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ότι η μόνη ελληνοτουρκική διαφορά που υφίσταται αφορά το καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η τουρκική προσπάθεια για εκμετάλλευση του μειονοτικού.
2. Εισηγείται τη διεξαγωγή των διμερών συνομιλιών εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και με καταληκτική ημερομηνία, όταν οι πολυετείς διερευνητικές επαφές έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο με υπαιτιότητα της τουρκικής πλευράς.
3. Ζητά προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η διευθέτηση των προβλημάτων διμερώς, υιοθετώντας πλήρως τη θέση του αμερικανικού παράγοντα μετά τη Κρίση των Ιμίων με ορατό κίνδυνο την ανατροπή της Συνθήκης της Λωζάννης και την απώλεια εθνικού κυρίαρχου εδάφους.
4. Αποδέχεται πλήρως τις τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο με την υιοθέτηση "κώδικα συμπεριφοράς" σε εθνικά κυρίαρχο χώρο, επισημαίνοντας απλά "ότι δε βοηθούν στη βελτίωση των σχέσεών μας το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα", όταν αυτές αποτελούν σαφώς εχθρικές πράξεις που θα μπορούσαν να επισύρουν ακόμα και την ένοπλη σύρραξη! Πώς είναι δυνατόν ποτέ οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να σεβαστούν οποιονδήποτε "κώδικα συμπεριφοράς" στον Εθνικό Εναέριο Χώρο όταν η Άγκυρα έχει αποδείξει ότι δε σέβεται την υπογραφή της (βλ. μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ), όταν σχεδόν καθημερινά προχωρά σε παραβιάσεις, με υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους, παρενόχληση της πολιτικής αεροπλοΐας και παρεμπόδιση διεξαγωγής στρατιωτικών γυμνασίων σε ήδη δεσμευμένες περιοχές; Πως είναι δυνατόν να υιοθετήσουν κώδικα καλής συμπεριφοράς εκείνοι που πριν 4 χρόνια εκτέλεσαν επιθετική αναγνωριστική αποστολή στη Κρήτη, προκαλώντας το θάνατο του Σμηναγού Ηλιάκη; Με απλά λόγια, ο κ. Παπανδρέου αποδέχεται την πλήρη απόσυρση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων (άρα τίθεται υπό αμφισβήτηση η ελληνική κυριαρχία) από τον εθνικά ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου!
Η επιστολή Παπανδρέου δεν είναι τίποτα άλλο παρά άκριτη αποδοχή και ικανοποίηση τόσο των νεο-οθωμανικών βλέψεων του Davutoglu όσο και των μαξιμαλιστικών επιδιώξεων του κεμαλικού κατεστημένου της Άγκυρας, το οποίο μεταφράζεται σε de jure διχοτόμηση του Αιγαίου και φιλανδοποίηση της χώρας έναντι της Τουρκίας.


Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP