Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ-ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΙΛΙΑ Εν όψει του φετινού πανηγυριού τιμώντας ανθέλληνα που αγωνίστηκε για τον τ


Σε λίγες εβδομάδες αναμένεται να γίνει πάλι το εκτουρκισμένο πανηγύρι του Χίλια. Τα τελευταία χρόνια το διοργανώνει ο αντίστοιχος πολιτιστικός σύλλογος με επικεφαλής τον Χασάν Μπεκήρ Ουστά. Με φρασεολογία για πολυπολιτισμούς και πράσινα άλογα, προσκαλούνε Τούρκους παλαιστές από Τουρκία και Βουλγαρία, Τούρκους οργανοπαίχτες από Τουρκία, συγκροτήματα παραδοσιακών χορών από την Τουρκία, αγάδες που διοργανώνουν πανηγύρια από την Τουρκία και …φυσικά τον πρόξενο της Τουρκικής…Δημοκρατίας. Για τον τελευταίο αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι σε αντίθεση με όλους τους άλλους επίσημους που παραβρέθηκαν πάρκαρε το τζίπ που τον μετέφερε, σχεδόν μέσα στην αλάνα. Ε, έτσι είναι δεν είμαστε όλοι ίδιοι… Φυσικά σε προβεβλημένες θέσεις τοποθετούνται πάντα οι ψευτομουφτήδες Μέτε και Σερίφ. Κατά προτίμηση όσο το δυνατόν πιο κοντά σε νομάρχες, δημάρχους και άλλους επισήμους σε μια προσπάθεια να νομιμοποιούνται με το έτσι θέλω οι εκλεκτοί της Άγκυρας.

Με τουρκικό εμβατήριο των Τούρκων που εξυμνεί τις κατακτήσεις τους, η άφιξη των επισήμων του πανηγυριού
Όσο για την μουσική υπόκρουση του πανηγυριού κάντε το εξής τεστ : «Χτυπήστε στο Youtube τον όρο «Mehter Marsi» και απολαύστε τα πρώτα βίντεο. Πρόκειται για εμβατήριο που εξυμνεί τους Τούρκους και τις κατακτήσεις τους! Υπό αυτούς τους ήχους λοιπόν προσέρχονται όλοι οι επίσημοι. Υπάρχουν και βίντεο για τους δύσπιστους... Επειδή προφανώς δεν το ήξεραν τους το λέμε. Τώρα όμως που το έμαθαν δεν έχουν πλέον καμιά δικαιολογία για να παραβρεθούν υπό τους ήχους του ύμνου. Προφανώς λοιπόν επειδή οι κύριοι που οργανώνουν το πανηγύρι είδαν ότι όλα επιτρέπονται σε αυτή τη χώρα αν μπορείς να κουβαλάς ψηφουλάκια, προχώρησαν σε ένα παραπέρα βήμα. Αυτές τις στιγμές που διαβάζετε το άρθρο χτίζεται μέσα στον δασικό χώρο του πανηγυριού ένα μνημείο προς τιμήν του Μεχμέτ Χιλμή. Χωρίς καμιά άδεια! Πριν δούμε ποιός ήταν ο κύριος ρωτάμε την αστυνομία της περιοχής. Υπάρχει η απαιτούμενη οικοδομική άδεια (δασικός χώρος); Κάτοικοι της περιοχής μας είπαν πως έκαναν καταγγελία για αυθαίρετη κατασκευή. Ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου; Ή μήπως «απελθέτω απ΄εμού το ποτήριον τούτο» και στέλνουμε το θέμα στην πολεοδομία;
Μέχρι να κινητοποιηθούν οι αρχές αν κινητοποιηθούν βέβαια το έργο θα έχει ολοκληρωθεί και θάναι τετελεσμένο…
Ας δούμε τώρα όμως ποιός ήταν ο Μεχμέτ Χιλμή. Αντιγράφουμε από το διδακτορικό του Κωνσταντίνου Τσιούμη: Ο Mehmet Hίlmi, δάσκαλος στο επάγγελμα, υπήρξε, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, ο άνθρωπος που έβαλε τις βάσεις για την ανάπτυξη του τουρκικού εθνικισμού στη Δ. Θράκη. Ο δυναμικός εθνικιστής δάσκαλος ίδρυσε το 1924 την εφημερίδα Yeni Ziya (Νέο Φως), μέσα από την οποία προσπαθούσε να μεταδώσει στον πληθυσμό τις τουρκικές εθνικιστικές αρχές, εξαπολύοντας μύδρους κατά της ελληνικής διοίκησης. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε για δράση υπονομευτική της εθνικής ασφάλειας. Μετά την επιστροφή του από την εξορία, κυκλοφόρησε την εφημερίδα Yeni Υοl (Νέος Δρόμoς), η οποία απαγορεύθηκε για τους ίδιους λόγους. Στα τέλη του 1926, κυκλοφόρησε την εφημερίδα Yeni Αdim (= Το νέο μου όνομα), η οποία έγινε η εφημερίδα - σύμβολο του τουρκικού εθνικισμού, με απήχηση στον χώρο της μειονότητας. Η Yeni Αdim ακολούθησε την ίδια γραμμή οξύτητας με τις προηγούμενες εφημερίδες του Hilmi, με καταγγελίες κατά της ελληνικής διοίκησης και της παλαιομουσουλμανικής ηγεσίας, για υποβάθμιση των όρων ζωής της μειονότητας.
Η σύνδεση του Mehmet Hilmi με το τουρκικό προξενείο και την τουρκική πρεσβεία της Αθήνας, η συνεργασία του και η στήριξη του από αυτούς, αποδεικνύεται από τη μελέτη του αρχειακού υλικού. Πέρα από την προσωπική του δράση στα χώρια της περιοχής της Ξάνθης, ο Ηilmi ίδρυσε το 1927 και το 1928 στην Ξάνθη και την Κομοτηνή τις «Ενώσεις Τούρκων Νέων», οργανώσεις που προσέφεραν με την πολιτιστική τους δράση σημαντικό έργο στην κατεύθυνση της αφομοίωσης των κεμαλικών μεταρρυθμίσεων και άσκησαν παράλληλα σημαντικό προπαγανδιστικό έργο.
Αυτόν λοιπόν τον κύριο επέλεξαν να τιμήσουν οι κύριοι από τον σύλλογο του Χίλια. Μήπως πρέπει να πάρουν και καμιά επιδότηση;

Read more...

Μία ακόμη κρίση στον Τουρκικό Ποινικό Κώδικα


Η Sabah σε πρωτοσέλιδο μονόστηλο με τίτλο «Μία ακόμη κρίση στον Τουρκικό Ποινικό Κώδικα» γράφει ότι στον Τουρκικό Ποινικό Κώδικα και στις ατέλειωτες κρίσεις, που έχουν ξεσπάσει, τώρα προστέθηκε και μία ακόμη. Μερικές ώρες πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές, μια τροπολογία έγινε αιτία να αναστατωθεί και η πολιτική.

Το CHP επέκρινε με δριμύτητα την τροπολογία, με την οποία ορίζεται η εκδίκαση των στρατιωτικών από τα πολιτικά δικαστήρια, όσον αφορά τα αδικήματα εναντίον του συνταγματικού καθεστώτος, της τρομοκρατίας και της σύστασης ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης. Το ΑΚΡ πάλι, από την πλευρά του, αντιτείνει ότι την τροπολογία αυτή την έστειλε στο CHP πέντε ώρες πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι είχε εξασφαλίσει την υποστήριξή τους τόσο προφορικά, όσο και με τις ψήφους τους. Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του ΑΚΡ, Μποζντάρ, χαρακτηριστικά ανέφερε: «Αυτή ήταν μια ρύθμιση, η οποία έπρεπε να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο εναρμόνισης με την Ε.Ε., αφού άλλωστε στο ΕΔΑΔ κατά της Τουρκίας έχουν κατατεθεί αρκετές προσφυγές. Επίσης, ήταν σημαντική και από την άποψη του εκδημοκρατισμού».


Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του CHP, Οκάι, μετά τις σχετικές ειδήσεις, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αφού ανέφερε ότι τον επισκέφθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, τόνισε: «Μου έδειξε ένα χαρτί, το οποίο έφερε την υπογραφή του Υφυπουργού Άμυνας, τονίζοντάς μου ότι στο πλαίσιο εναρμόνισης με την Ε.Ε. θα έπρεπε να γίνει μια τροπολογία διότι, σε περίπτωση κατά την οποία μεταφερθεί στο ΕΔΑΔ η εκδίκαση των πολιτικών από τα στρατιωτικά δικαστήρια, η Τουρκία θα καταδικαστεί και ότι θα υπάρξει μια τροπολογία προς την κατεύθυνση οι στρατιωτικοί να δικάζονται από τα στρατιωτικά δικαστήρια και οι πολίτες από τα πολιτικά. Εμείς τους είπαμε ότι μπορούμε να δούμε θετικά το θέμα αυτό. Όμως, δεν μας έδειξαν την τροποποίησή τους». Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του ΜΗΡ, Σαντίρ, ανέφερε: «Τόσο για την τροπολογία, όσο και για μια αλλαγή στο σχετικό Νόμο του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα ήμασταν αντίθετοι και δώσαμε αρνητική ψήφο. Άλλωστε, οι σχέσεις μεταξύ Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και Πολιτικής ρυθμίζονται βάσει Νόμου. Κατά συνέπεια, το να αλλάξει αυτό με μια τροπολογία δεν είναι ο ορθός τρόπος. Αυτό δεν το αντελήφθησαν ούτε οι δικοί τους βουλευτές. Διότι δεν συζητήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή. Δίχως να υπάρξει συζήτηση, διαβάζεται το αιτιολογικό της τροπολογίας και ψηφίζεται».

Στην ίδια εφημερίδα με τίτλο «Τοπτάν: Δεν είχα γνώση για την τροπολογία» γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής σε δήλωσή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ανέφερε ότι δεν είχε γνώση της τροπολογίας, η οποία άνοιξε το δρόμο στην παραπομπή στρατιωτικών αδικημάτων στην πολιτική δικαιοσύνη.

Η Milliyet στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Στις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τα μεσάνυχτα η αντιπολίτευση ‘κοιμήθηκε’» γράφει ότι το ΑΚΡ κατάφερε τροπολογία, που κατέθεσε στη 01:30, να την περάσει κατά πλειοψηφία. Στη συνεδρίαση υπήρχε μικρός αριθμός βουλευτών του CHP, του ΜΗΡ, του DTP και του DSP. Επειδή, βάσει του Κανονισμού, στη Βουλή μπορούν να μιλήσουν αυτοί οι οποίοι καταθέτουν την τροπολογία, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν μπόρεσαν να μιλήσουν για την τροπολογία αυτή. Όμως, η αντιπολίτευση, αν και θα μπορούσε να λάβει το λόγο στη συζήτηση του επόμενου άρθρου, έμεινε άφωνη με συνέπεια να υπάρξουν σχόλια ότι η τροπολογία αυτή διέλαθε της προσοχής της αντιπολίτευσης.

Η Ak?am σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Κοίμισαν την αντιπολίτευση» γράφει ότι η μεταμεσονύχτια τροπολογία, η οποία ανοίγει το δρόμο για την εκδίκαση από τα πολιτικά δικαστήρια των στρατιωτικών που κατηγορούνται για την υπόθεση Εργκενεκόν, προκάλεσε σοκ στο CHP και το ΜΗΡ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πληροφορήθηκαν την ακριβή ουσία της αλλαγής αυτής από τον Τύπο. Ας δούμε, όμως, πώς έχει η ιστορία της τροπολογίας αυτής, η οποία θα εξασφαλίσει την εκδίκαση τόσο του πλοιάρχου Τσιτσέκ, του οποίου η υπογραφή βρίσκεται κάτω από το έγγραφο «σχέδιο καταπολέμησης της οπισθοδρομικότητας», το οποίο ο στρατηγός Μπασμπούγ χαρακτήρισε ως «ένα κομμάτι χαρτιού», καθώς και των άλλων αξιωματικών: Το πρωί ο Υπουργός Δικαιοσύνης μετέβη στο CHP και το ΜΗΡ, ζητώντας την υποστήριξή τους στο σχέδιο Νόμου για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Όταν η αντιπολίτευση είπε εντάξει, τότε άρχισε αυτό να συζητείται στη Βουλή. Το ρολόι έδειχνε 24:00. Όταν το ρολόι έδειξε 02:00, οι βουλευτές του ΑΚΡ Μπόζνταγ και Ελίτας κατέθεσαν μια τροπολογία, η οποία δεν είχε σχέση με το συζητούμενο νομοσχέδιο. Όταν ο Βουράλ του ΜΗΡ έδειξε την αντίδρασή του, τότε αυτή άλλαξε. Τη στιγμή, κατά την οποία όλοι είχαν στρέψει την προσοχή τους κάπου αλλού, οι του ΑΚΡ, με μια δεύτερη τροπολογία, κατάφεραν να περάσουν την αλλαγή που επεδίωκαν.

Η Cumhuriyet σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Η αλλαγή, η οποία πραγματοποιήθηκε, αντίκειται στο Σύνταγμα» γράφει ότι ο επίτιμος Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κανάντογλου ανέφερε πως η αλλαγή, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Τουρκικό Ποινικό Κώδικα και η οποία προβλέπει τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, αντίκειται στο Σύνταγμα και ότι για κάτι τέτοιο απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο ίδιος επεσήμανε ακόμη ότι η αλλαγή αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, δεν μπορεί να εξηγηθεί με τη δικαιολογία ότι «συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο». Άλλωστε, η άμεση ψήφισή της, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθη, δεν συνάδουν με τη καλή βούληση.

Η Vatan σε πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Στα ημερολόγια πραξικοπήματος ο δρόμος για πολιτική εκδίκαση» γράφει ότι ο Ορνέκ, πρώην Αρχηγός των Ναυτικών Δυνάμεων, ο Γιαλμάν, πρώην Αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων, και ο Φιρτνίνα, πρώην Αρχηγός των Αεροπορικών Δυνάμεων, στο δεύτερο κατηγορητήριο της Εργκενεκόν κατηγορούνται «ως σχεδιαστές ενός πραξικοπήματος». Όμως, ο Εισαγγελέας Οζ, επειδή δεν μπόρεσε να διαπιστώσει τη διασύνδεσή τους με την Εργκενεκόν, είχε διαχωρίσει το φάκελο των τριών αυτών Διοικητών. Έτσι, μέχρι χθες υπήρχαν αντιδικίες από ποιους εισαγγελείς [στρατιωτικούς ή πολιτικούς] θα έπρεπε να ξεκινήσει η σχετική έρευνα. Τώρα, με τροπολογία του ΑΚΡ της τελευταίας στιγμής, οι αντιδικίες αυτές μπορεί να λάβουν τέλος. Εάν την τροπολογία αυτή την υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η αρμοδιότητα διερεύνησης εναντίον των τριών πρώην Διοικητών θα μεταφερθεί στην πολιτική δικαιοσύνη.

Read more...

Επιβαρύνεται το κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας


Η κατάσταση στο εσωτερικό της γείτονος χώρας αναγκάζει την Aγκυρα να επιβάλει νέα ζητήματα στην ατζέντα των συνομιλιών.Το παιχνίδι ισχύος και εξουσίας μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας όχι μόνο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, αλλά φαίνεται να γίνεται περισσότερο πολύπλοκο. Ετσι, σύμφωνα με τις αναλύσεις που γίνονται στο ΥΠΕΞ, ο κάθετος διαχωρισμός μεταξύ των δύο πόλων εξουσίας φαίνεται ότι πλέον συμπληρώνεται από έναν οριζόντιο διαχωρισμό στο εσωτερικό του καθενός, γεγονός που καθιστά την εικόνα πιο περίπλοκη.



Της Δωρας Aντωνιου
Η πρώτη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα νωρίς το απόγευμα, στο περιθώριο των εργασιών της άτυπης συνόδου ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα, γίνεται σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σκιάζουν αρκετά σύννεφα.
Οι επαναλαμβανόμενες και κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο κάνουν διπλωματικές πηγές να αναγνωρίζουν ότι το κλίμα τους τελευταίους μήνες διαρκώς επιβαρύνεται, οι σχέσεις επιδεινώνονται, «με ευθύνη της τουρκικής πλευράς, που συνεχώς φορτώνει το καλάθι με νέα γεγονότα», όπως αναφέρουν. Οι διαθέσεις της Αγκυρας είναι τόσο σαφείς και χωρίς περιθώριο αμφιβολιών ως προς το επιδιωκόμενο, που η κ. Μπακογιάννη έσπευσε δημοσίως προ ημερών να δηλώσει ότι στη σημερινή συνάντηση πολύ ψηλά στην ατζέντα θα τεθεί από ελληνικής πλευράς το θέμα των προκλήσεων στο Αιγαίο και ειδικότερα των υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα νησιά. Εκτός από τις κινήσεις στο Αιγαίο, σε επίπεδο δηλώσεων, το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι αναφορές της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας σε «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη, με αφορμή, κυρίως, τη συζήτηση για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Η Αγκυρα επιχειρεί σαφώς να συνδέσει τα δύο ζητήματα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η απόφαση του πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ακυρώσει την έλευσή του στην Αθήνα, λίγες μόνο ώρες πριν από τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, εξελήφθη ως μία ακόμη ένδειξη της επί τω χείρω στροφής στις διμερείς σχέσεις.

Ακόμα και οι πλέον καλοπροαίρετοι στο υπουργείο Εξωτερικών, εκείνοι που δεν δέχονται την εκδοχή της «διπλωματικής ασθένειας», αλλά θεωρούν πως όντως ο κ. Ερντογάν είχε πρόβλημα υγείας, παραδέχονται ότι ο συμβολισμός της ακύρωσης είναι ισχυρός. Οπως αναφέρουν, το γεγονός ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν έστειλε κάποιον υπουργό να τον εκπροσωπήσει, σαφώς έχει τη σημασία του.

Η Αθήνα, στην ανάλυση που έχει κάνει για τη στάση που υιοθετεί η τουρκική πλευρά στα ελληνοτουρκικά, βλέπει πολλούς και σύνθετους λόγους πίσω από την επιλογή της συντήρησης κλίματος έντασης. Εσωτερικές αλλαγές και παιχνίδια ισχύος μεταξύ των διαφορετικών πόλων εξουσίας, η κρίσιμη καμπή στην ενταξιακή διαδικασία, με την παράμετρο της λαθρομετανάστευσης να μπαίνει εσχάτως επιτακτικά ως ένα ακόμα σημείο σε αυτήν και η πάγια προσπάθεια της Αγκυρας να επιβάλει νέα ζητήματα στην ατζέντα των ελληνοτουρικών, είναι οι βασικότεροι από τους λόγους αυτούς.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, το παιχνίδι ισχύος και εξουσίας μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας όχι μόνο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, αλλά φαίνεται να γίνεται περισσότερο πολύπλοκο. Ετσι, σύμφωνα με τις αναλύσεις που γίνονται στο ΥΠΕΞ, ο κάθετος διαχωρισμός μεταξύ των δύο πόλων εξουσίας φαίνεται ότι πλέον συμπληρώνεται από έναν οριζόντιο διαχωρισμό στο εσωτερικό του καθενός, γεγονός που καθιστά την εικόνα πιο περίπλοκη.

H ένταξη στην E.E.

Με την αξιολόγηση αυτή συμφωνούν και στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, που θεωρούν ότι ο νυν αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγκ, δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο του στρατεύματος, κάτι που ίσχυε για τον προκάτοχό του Γιασάρ Μπουγιούκανιτ.

Οσον αφορά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην Ε.Ε., αυτή εισέρχεται πλέον σε πολύ κρίσιμο στάδιο.

Οπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΞ, ουσιαστικά έως τώρα η πορεία της ενταξιακής διαπραγμάτευσης εξελισσόταν σε επίπεδο γραφειοκρατικών χειρισμών, τόσο από την Ε.Ε. όσο και από την Αγκυρα. Πλέον, η διαπραγμάτευση φτάνει στον πυρήνα, που αφορά την εκπλήρωση των κριτηρίων του Ελσίνκι και, βεβαίως, τα ελληνοτουρκικά. Η Αγκυρα αισθάνεται ήδη την πίεση να αυξάνεται, ενώ γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι ένταξη α λα καρτ δεν υπάρχει, γεγονός που επιτείνει τον εκνευρισμό και τις σπασμωδικές αντιδράσεις. Η σε υψηλούς τόνους αναφορά από πλευράς Ε.Ε., μετά και από την πίεση της Ελλάδας, του ρόλου της Τουρκίας στη λαθρομετανάστευση και η σύνδεση του ζητήματος με την ενταξιακή προοπτική, προκάλεσαν επιπλέον ενόχληση, κυρίως, εκτιμούν διπλωματικές πηγές, διότι πρόκειται για ένα ζήτημα που φαίνεται να βρίσκεται πολύ χαμηλά στην ατζέντα της Αγκυρας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καταγράφεται και η εντεινόμενη προκλητικότητα στο Αιγαίο, κυρίως με τις αυξημένες υπερπτήσεις άνωθεν κατοικημένων νησιών, κυρίως στο Φαρμακονήσι και στο Αγαθονήσι. Η Αθήνα εντάσσει τις υπερπτήσεις στην προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει προηγούμενα και να βάλει στην ατζέντα, ντε φάκτο, νέα ζητήματα. Στο υπουργείο Εξωτερικών εκτιμούν ότι πρόκειται, εν πολλοίς, για αντίδραση στην πραγματοποίηση στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, έπειτα από δύο αναβολές, της άσκησης «Τολμηρός Τοξότης» στον Αγιο Ευστράτιο, με την παραχώρηση νατοϊκού ιπτάμενου ραντάρ Awacs. Θεωρείται ότι πρόκειται για κομβικό σημείο, καθώς η Αγκυρα είδε στην πραγματοποίηση της άσκησης την ακύρωση μιας πολιτικής μονομερούς διεκδίκησης, που με συνέπεια προωθούσε για την περιοχή αυτή από το 1980. Παράλληλα, τον περασμένο Μάρτιο είδε να ακυρώνεται η προσπάθεια νομιμοποίησης των αξιώσεών της στο Αιγαίο, μέσω της συμμετοχής δυνάμεων από τέσσερις χώρες (Βρετανία, ΗΠΑ, Ολλανδία, Βέλγιο) στην άσκηση «Ηγεμών», οι οποίες σεβάστηκαν στο ακέραιο τις ελληνικές θέσεις για το status quo. Ετσι, εκτιμάται ότι, πλέον, η τουρκική πλευρά εντείνει την τακτική των υπερπτήσεων, διότι μέσω αυτών προσπαθεί να εδραιώσει τις διεκδικήσεις της, τουλάχιστον σε επίπεδο συμβολισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί η σημερινή συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών και από το αποτέλεσμά της, καθώς και από τη στάση που θα τηρήσει η Αγκυρα το προσεχές διάστημα στο Αιγαίο, θα εξαρτηθεί ο χρόνος πραγματοποίησης της επίσκεψης της κ. Μπακογιάννη στην Τουρκία, για την οποία της έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση ο κ. Νταβούτογλου.

Καθημερινη

Read more...

Ασαφής η συμφωνία για τον Λιμνίτη.Δώσαμε δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στον τουρκικό κατοχικό στρατό!


Δώσαμε δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα –και όχι μόνο- στον κατοχικό τουρκικό στρατό που εδρεύει στα Κόκκινα, προκειμένου ο κατοχικός ηγέτης να καταλήξει σε μία ασαφή συμφωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, για το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη, κατά τη διάρκεια της 34ης συνάντησής τους που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ- Μπρουκ Ζεριχούν ανακοίνωσε, στην παρουσία των δυο ηγετών, την επίτευξη της συμφωνίας για το άνοιγμα του Λιμνίτη και τις πρόνοιές της.
Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Ζεριχούν, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν τη διάνοιξη του οδοφράγματος Λιμνίτη κάτω από τους συνήθεις κανόνες που ισχύουν στα υπόλοιπα σημεία διέλευσης.
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, τονίζεται ο ρόλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, προστίθεται στη δήλωση
«Η διέλευση προσώπων», συνέχισε ο κ. Ζεριχούν, «που επιθυμούν να επισκεφθούν τα Κόκκινα θα πραγματοποιείται σε μικρά λεωφορεία τύπου “minibus”, με τη συνοδεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή. Η τουρκοκυπριακή πλευρά μπορεί να ζητήσει από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να συνοδεύσει τη διέλευση ενός ή δύο επιπλέον μικρών λεωφορείων τη βδομάδα», σημείωσε.
Αν και ανέφερε, ότι «θα πραγματοποιείται μεταφορά λογικής ποσότητας τροφίμων, νερού και άλλων προμηθειών μη στρατιωτικού χαρακτήρα με τη συνοδεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στα Κόκκινα», εντούτοις δεν διευκρίνισε σε «ποιους» θα παραχωρούνται οι προμήθειες, αφού στην περιοχή δεν διαμένουν Τουρκοκύπριοι.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι «τα Κόκκινα θα συνδεθούν με το πλησιέστερο ηλεκτρικό δίκτυο πριν από τη διάνοιξη του σημείου διέλευσης».
Σε ό,τι αφορά τα ανθρωπιστικά θέματα, η συμφωνία, κατά τον διπλωμάτη του ΟΗΕ, προνοεί ότι: «Ασθενοφόρα θα μπορούν να επισκέπτονται τα Κόκκινα για τη μεταφορά ασθενών. Θα ισχύουν οι κανόνες που διέπουν τη διέλευση ασθενοφόρων. Στη βάση της αμοιβαιότητας, θα διέρχονται ελληνοκυπριακά ασθενοφόρα στην αντίθετη κατεύθυνση προς τη Λευκωσία. Σε περίπτωση φωτιάς, τουρκοκυπριακά πυροσβεστικά οχήματα και νεροφόρα οχήματα θα μπορούν να εισέλθουν στα Κόκκινα για την κατάσβεση της φωτιάς».
Τέλος, ο κ. Ζεριχούν δήλωσε ότι «θα υπάρχουν αμοιβαίες διευθετήσεις διέλευσης από αυτό, καθώς και από άλλα σημεία διέλευσης, από καιρού εις καιρό για ειδικά γεγονότα».
Δηλώσεις Προέδρου Χριστόφια
«Για να ανοίξει ο Λιμνίτης πρέπει να υπάρξει το σημείο ελέγχου και από τις δύο πλευρές. Κατά συνέπεια θα χρειαστεί κάποιος χρόνος», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο από το αεροδρόμιο Λευκωσίας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κατοχικό ηγέτη.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους και κληθείς να σχολιάσει το ανακοινωθέν που διενεμήθη από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ σχετικά με το άνοιγμα του οδοφράγματος Λιμνίτη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Ακούσατε πολύ καλά την ανακοίνωση. Αυτή είναι, έπεται το άνοιγμα».
Ερωτηθείς, κατά πόσο υπάρχει χρονικό όριο για το άνοιγμα του οδοφράγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι «υπάρχουν διευθετήσεις που πρέπει να γίνουν. Για να ανοίξει ο Λιμνίτης πρέπει να υπάρξει το σημείο ελέγχου και από τις δύο πλευρές. Κατά συνέπεια θα χρειαστεί κάποιος χρόνος», ανέφερε, και πρόσθεσε, «δώστε μας λίγο καιρό».
Σε ερώτηση, αν έχει αποκλειστεί η τουρκική αξίωση για μεταφορά καυσίμων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «αυτό έχει διευθετηθεί με την παροχή ηλεκτρισμού».
Ερωτηθείς, αν θα παρέχουμε ηλεκτροδότηση και για τα Κόκκινα και όχι μόνο για την ηλεκτροδότηση του δρόμου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι, ευθύς εξ αρχής δεν μιλούσαμε για ηλεκτροδότηση του δρόμου, αλλά για να παρέχουμε ηλεκτρικό ρεύμα στα Κόκκινα.
Τέλος, διευκρίνισε, ότι το οδόφραγμα του Λιμνίτη θα είναι καθημερινά ανοικτό, προσθέτοντας ότι το οδόφραγμα των Κοκκίνων θα είναι ανοικτό μόνο για συγκεκριμένες μέρες (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή).
romiossini.com M.ΜΙΧΑΗΛ

Read more...

Ο «φρουρός» του Αχμαντινετζάντ


Αυτό που υποπτευόταν τόσον καιρό η Δύση έσπευσε η Τουρκία τελικά να το επιβεβαιώσει. Η κυβέρνηση Ερντογάν, στην κρίση που βιώνει το Ιράν τις τελευταίες ημέρες, προσπαθεί με κάθε τρόπο να στηρίξει την κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ, κάνοντας γνωστή μιαν από τις μύχιες πτυχές της διπλωματίας της, αυτήν της ύπαρξης αγαστών σχέσεων με το ιρανικό καθεστώς.

Η Τουρκία ήταν από τις πρώτες χώρες που συνεχάρη τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ μετά τις εθνικές εκλογές στο Ιράν, παρά την ευρέως δηλωμένη καχυποψία για νοθεία και το σχεδόν άμεσο μαζικό «ξεσήκωμα» του ιρανικού λαού. Η ηγεσία του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος, Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, έχει συστήσει μια οικεία σχέση με το καθεστώς Αχμαντινετζάντ και φυσικά έχει «επενδύσει» πολλά σε αυτήν. Ενεργειακά, οικονομικά σχέδια κλπ. Αν η τουρκική κοινή γνώμη και η δημοσιογραφική έχει άλλη άποψη βέβαια, είναι μάλλον αδιάφορο.

Ο τουρκικός Τύπος ασχολείται από μέρα σε μέρα όλο και πιο πολύ με τα τεκταινόμενα στο Ιράν, εστιάζοντας, ωστόσο, πολύ στο ανθρωπιστικό κομμάτι, δείχνοντας ξανά και ξανά το σοκαριστικό βίντεο με το θάνατο της νεαρής Ιρανής Νέντα Αγά-Σετάν, που πυροβολήθηκε στο δρόμο από τις δυνάμεις ασφαλείας. Ελάχιστα όμως αναφέρεται στην πολιτική πτυχή της εξέγερσης στο Ιράν, απόρροια της φιλο-ιρανικής στάσης της επίσημης πολιτικής της Τουρκίας. Με εξαιρέσεις πάντα βέβαια...
Σπάζοντας μιας εβδομάδας σιωπή για τα όσα γίνονται στην Τεχεράνη, η Άγκυρα, πηγαίνοντας αντίθετα προς τη δυτική στάση, συμβούλεψε τον ιρανικό λαό να μην επισκιάσει «τις δυναμικές και νομότυπες» εθνικές εκλογές. «Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα στο Ιράν θα λυθούν μέσω εσωτερικών διεργασιών, αποφέροντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ελπίζουμε πραγματικά οι δυναμικές και νομότυπες εθνικές εκλογές να μην επισκιαστούν από τις πρόσφατες εξελίξεις. Παράλληλα, στέλνουμε τις καλύτερες ευχές μας στο λαό του Ιράν, με την πεποίθηση ότι θα βρει την ηρεμία σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.


Για την τιμή της… σταθερότητας
Τον Αχμέτ Νταβούτογλου δεν φάνηκε να τον αγγίζει καθόλου το γεγονός ότι η ιρανική αστυνομία χρησιμοποιούσε δυσανάλογη βία κατά των διαδηλωτών και ότι το δικαίωμα της διαμαρτυρίας καταπατήθηκε κατάφωρα από το καθεστώς Αχμαντινετζάντ. Η δήλωση του Τούρκου υπουργού αποδεικνύει ότι το μοναδικό ενδιαφέρον της Τουρκίας είναι να διατηρηθεί η σταθερότητα στην περιοχή. Κι αυτό πώς μπορεί να γίνει; Χωρίς αλλαγές στο status quo των γειτόνων της, όπως του Ιράν. Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας σήμερα δεν θα ήθελε μια πολιτική αλλαγή στο Ιράν για στρατηγικούς σκοπούς. Για τους Τούρκους γενικά και την τουρκική κυβέρνηση ειδικά, η πολιτική σταθερότητα είχε πάντοτε μεγαλύτερη αξία από τη δημοκρατία ή τα όποια ατομικά δικαιώματα. Τα «αντανακλαστικά» συγχαρητήρια του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, αμέσως μετά τις εκλογές στο Ιράν στο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δημιούργησαν κάποιες απορίες. Κι ενώ κάποιες χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία και η Αίγυπτος, εμφανίζονται επιφυλακτικές και ολιγόλογες γύρω από την κατάσταση στο Ιράν, η Τουρκία φαίνεται σαν να μην έχει αντιληφθεί καθόλου τι γίνεται γύρω της. Η μεγαλύτερη δε άγνοια -σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα «Μιλιέτ»- συνίσταται στο ότι γι' άλλη μια φορά ΗΠΑ και Ε.Ε. έχουν εμπλακεί άμεσα στις εξελίξεις στο Ιράν και η Τουρκία... αγρόν ηγόρασε!


Ο Θεός τις ενώνει!
Για κάποιους άλλους, αυτή η τουρκική στήριξη στο ιρανικό καθεστώς αντλεί τη δύναμή της από την κοινή ιδεολογία που διέπει και τις δύο κυβερνήσεις, αυτήν του πολιτικού Ισλάμ. Και οι δύο εξουσίες προέρχονται από τον ισλαμικό χώρο και στόχος τους είναι να ενώσουν πολιτική και θρησκεία σε έναν κοινό θώκο. Αν και ακραία αυτή η άποψη, αν λάβει υπόψη του κανείς πώς έχει μετεξελιχθεί το κόμμα Ερντογάν στην Τουρκία, ωστόσο για μερικούς αυτή η «συμπάθεια» της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης προς το Ιράν έχει και θρησκευτική βάση.


Όταν το σπίτι του γείτονα καίγεται...
Ο,ΤΙ και να γίνεται όμως στο Ιράν, είναι δευτερεύον μπροστά στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο «δικό μας σπίτι», δηλαδή στην Τουρκία, όταν καίγεται το διπλανό. Διακατεχόμενοι έτσι πολλοί Τούρκοι από το αίσθημα «να κάνουμε τα προβλήματα των άλλων δικά μας» ή ακόμη και να τα λύσουμε, πολλοί αναλυτές στην παρουσίαση των γεγονότων της Τεχεράνης ακολουθούν μέχρι και σήμερα τη γνωστή υποκειμενική, ανάλογα με το μέσο στο οποίο εργάζονται και με το τι πρεσβεύουν, πεπατημένη. Ο Γιουσούφ Κανλί π.χ. αναφέρεται στη συνέντευξη του γιου του Mohammad Reza Pahlavi στη «Μιλιέτ», για να δώσει έμφαση, πού αλλού, στο ότι ο Pahlavi έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους Τούρκους να διαφυλάξουν ως κόρην οφθαλμού την κοσμικότητα της τουρκικής δημοκρατίας. Πηγαίνει και παραπέρα βέβαια ο Κανλί και σε μίαν αποστροφή του αναφέρει ότι τόσο η επανάσταση του '79 του Χομεϊνί όσο και τα λάθη της χούντας του 1980 «μπορεί» και να δικαιολογούν το φαινόμενο της θρησκευτικής συνειδητοποίησης των Τούρκων τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά και της στροφής της τουρκικής κοινωνίας προς το συντηρητισμό.
Και φυσικά δεν θα μπορούσε να υπάρχει κάποιας μορφής κρίση στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς κάποιος αναλυτής να προσφέρει λύση μέσω του παραδείγματος της Τουρκίας. Αυτό το κάνει ο Mehmet Y?lmaz της «Ζαμάν», ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει ότι ναι μεν δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Τουρκία να γίνει Ιράν, τώρα που έλυσε η χώρα το πρόβλημα των πραξικοπημάτων, υπάρχει όμως πιθανότητα, σύμφωνα με το δημοσιογράφο, το Ιράν να δει με μεγαλύτερη προσοχή το παράδειγμα που προσφέρει η Τουρκία.


Κράτα μικρό καλάθι...
Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ της Άγκυρας πάντως προς τον Αχμεντινετζάντ προκαλεί αρκετές επιφυλάξεις για την κίνηση, θεωρώντας τη βεβιασμένη λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, αν και υπάρχουν σαφείς και αντικειμενικοί λόγοι για την Τουρκία να υποστηρίξει τον Αχμεντινετζάντ. Ίσως αποτελεί μίαν από τις πρώτες εφαρμογές του δόγματος Νταβούτογλου, περί «μηδενικών προβλημάτων με τις γειτονικές χώρες».
Κατανοητή ώς ένα σημείο η πολιτική Νταβούτογλου, αλλά αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει η Τουρκία να κλείνει τα μάτια της, όταν λαμβάνουν χώρα κοσμογονικές εξελίξεις. «Εκτός εάν αυτό», όπως εύλογα διερωτάται ο αναλυτής της «Turkish Daily News», «έχει σχέση με τις δεκάδες διμερείς συμφωνίες για το ενεργειακό, που έχουν υπογράψει Άγκυρα και Τεχεράνη». Το να μην παίρνει θέση, όμως, στα εσωτερικά της γείτονός της η Τουρκία συνεπάγεται ότι κλείνει τα μάτια στην καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκαλώντας τους γύρω της, ακόμα και εάν η ίδια δεν είναι και η χώρα-πρότυπο σε τέτοια θέματα. «Οι Ιρανοί αφήνουν πίσω τους την οπισθοδρομικότητα, για να προλάβουν επιτέλους τον υπόλοιπο κόσμο». «Τι είναι όμως αυτό που επιδιώκει να επιτύχει η Τουρκία; Αλήθεια, η Τουρκία με ανησυχεί πιο πολύ αυτές τις ημέρες, παρά τα ίδιο το Ιράν. Αλήθεια, με ποιον συμπαρατάσσεται η Τουρκία;», αναρωτιέται ο Τούρκος αρθρογράφος και μαζί του αρκετοί άλλοι «επαναστατικά» σκεπτόμενοι άνθρωποι.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

Εγκεμέν Μπαγίς: Δεν θα γίνουμε ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων


Συνέντευξη στον Φιλιο Σταγκο
Για την «ασθένεια» που κράτησε τον Ταγίπ Ερντογάν μακριά από τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς δεν έχει σχόλια. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Η «αιχμή» του κατά της Αθήνας, ότι το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης «δεν λύνεται με δηλώσεις στα ΜΜΕ ούτε με κατηγορίες κατά των γειτόνων μας», ίσως να εξηγεί καλύτερα τη ματαίωση της πρωθυπουργικής επίσκεψης. Οσο για την ουσία της υπόθεσης, το ελληνοτουρκικό πρωτόκολλο επανεισδοχής των λαθρομεταναστών θα παραμείνει κενό γράμμα έως ότου η Ε.Ε. καταλήξει σε συμφωνία με τις χώρες προέλευσής τους. Πριν αναλάβει τα ηνία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., ο Μπαγίς υπήρξε σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του κ. Ερντογάν. Αμερικανοσπουδαγμένος, πρόεδρος σε πολύ νεαρή ηλικία της τουρκικής ομογένειας των ΗΠΑ, «προστάτης» των τεχνών στην Κωνσταντινούπολη (όπου εκλέγεται από το 2002) και «φίλος» της ελληνικής μειονότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο 39χρονος Μπαγίς έχει, μέχρι στιγμής, μια διαδρομή βγαλμένη από εγχειρίδιο σύγχρονης πολιτικής επικοινωνίας. Ο πιο «Αμερικανός» από τα στελέχη του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος της Τουρκίας απαντάει για το παρόν και το μέλλον των σχέσεων της χώρας του με την Ευρώπη.

- Στην Ε.Ε. επικρατεί μια κόπωση απέναντι στη διεύρυνση. Δεν υπάρχει όμως και κόπωση για τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία;
- Οχι ακριβώς. Από το ξεκίνημα του 2009 δημοσιεύσαμε το 400σέλιδο πρόγραμμά μας. Ξεκινήσαμε τις εκπομπές στην κουρδική γλώσσα από την κρατική τηλεόραση, επιστρέψαμε στον Ναζίμ Χικμέτ την τουρκική υπηκοότητα (σ.σ. 58 χρόνια μετά την αφαίρεσή της και 46 από τον θάνατο του Τούρκου ποιητή), θεσπίσαμε την αργία της Πρωτομαγιάς, συστήσαμε ειδική επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης για την ισότητα ανδρών - γυναικών και πολλά άλλα. Είναι πολλά για ένα κόμμα που πριν από ένα χρόνο αντιμετώπιζε τον κίνδυνο να κλείσει με δικαστική απόφαση.

- Η ένταξη της Τουρκίας υπήρξε κεντρικό ζήτημα στις πρόσφατες ευρωεκλογές σε αρκετές χώρες. Κατανοείτε τους φόβους τους;
- Ενας από τους ομολόγους μου από ιδρυτική χώρα-μέλος της Ε.Ε. μού είπε ότι «αν γίνετε πλήρες μέλος θα έχετε περισσότερες έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, και αυτό είναι δύσκολο να το δεχτούμε». Του απάντησα «τι προτείνετε, ένα Συμβούλιο Ασφαλείας μέσα στην Ε.Ε.;» κι εκείνος μου είπε «όχι, αλλά θα προσπαθήσουμε να σας καθυστερήσουμε όσο μπορούμε.» Αν όμως δείτε τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα επόμενα 20 - 30 χρόνια, την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, τη γήρανση του εργατικού δυναμικού, τις κλιματικές αλλαγές, τις ενεργειακές κρίσεις, θα διαπιστώσετε ότι όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο με την εμπλοκή της Τουρκίας.

- Εμπλοκή δεν σημαίνει απαραίτητα και πλήρη ένταξη.
- Δεν δεχόμαστε τίποτα λιγότερο από την πλήρη ένταξη. ΄Η θα γίνουμε πλήρες μέλος ή τίποτα. Δεν υπάρχει εναλλακτική. Αυτή η ιστορία της προνομιακής συνεργασίας δεν υπάρχει πουθενά στο κοινοτικό κεκτημένο. Εμείς θα ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις και τότε μπορεί να επιλέξουμε να μη γίνουμε μέλος ή μπορούν να επιλέξουν να μην μας κάνουν μέλος. Αλλά αυτή η απόφαση δεν θα ληφθεί τώρα. Την ημέρα που θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, η Τουρκία θα είναι μια πολύ διαφορετική χώρα και η Ε.Ε. μια πολύ διαφορετική ένωση.

- Πάνω από 5 εκατομμύρια Τούρκοι νόμιμοι μετανάστες ζουν στην Ε.Ε., αλλά η Τουρκία δεν συνεργάζεται για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
- Δεν πρόκειται για Τούρκους πολίτες, αλλά για πολίτες τρίτων χωρών, όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία, το Ιράν, το Ιράκ. Δυσκολευόμαστε να υπογράψουμε συμφωνίες με αυτές τις χώρες και γι' αυτό δεν υπογράφουμε συμφωνία με την Ε.Ε.

- Γι' αυτό δεν εφαρμόζετε το ελληνοτουρκικό πρωτόκολλο επανεισδοχής του 2001;
- Βεβαίως. Θα υπογράψουμε συμφωνία (σ.σ. με την Ε.Ε.) εφόσον οι χώρες καταγωγής αυτών των μεταναστών δεχθούν πίσω τους υπηκόους τους. Αρνούμαστε να γίνουμε ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων του κόσμου. Δύο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από κοινού με τη διεθνή κοινότητα. Οχι με δηλώσεις στα ΜΜΕ και όχι κατηγορώντας τους γείτονές μας. Νομίζω ότι οι Ελληνες πολιτικοί πρέπει να αντιληφθούν το δυναμικό της Τουρκίας. Θέλουν για γείτονα, ένα πλήρες κράτος-μέλος της Ε.Ε. ή μία χώρα με δυσκολίες που είναι σε θέση να μεταδώσει τις δυσκολίες στην ευρύτερη περιοχή;

- Δηλώσατε πρόσφατα ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης αποτελεί ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
- Πιστεύω ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης πρέπει να λειτουργήσει προκειμένου να παράσχει τις υπηρεσίες που χρειάζονται οι Τούρκοι πολίτες. Η ορθόδοξη κοινότητα της Τουρκίας αποτελείται από Τούρκους πολίτες που πληρώνουν φόρους, υπηρετούν στον στρατό μας και συνεισφέρουν σε αυτήν τη χώρα. Αν έχουν θρησκευτικές ανάγκες και χρειάζονται ιερείς να τους καθοδηγούν σε μια πιο ευτυχή ζωή, θα πρέπει να τους βοηθήσουμε να εκπαιδεύσουν αυτούς τους ιερείς. Είναι εσωτερικό μας πρόβλημα. Και τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης είναι εσωτερικά προβλήματα της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει ταυτόχρονα και αυτή να σκύψει σε αυτά τα προβλήματα και να δώσει λύσεις για τους ιερωμένους, τις αργίες, για την ηγεσία και τις οργανώσεις της μειονότητας.

- Επιμένετε στην αμοιβαιότητα ή θα ανακοινώσετε κάποια απόφαση για τη Χάλκη;
- Η αμοιβαιότητα δεν είναι υποχρεωτική. Αλλά πρέπει να κοιτάξουμε να λύσουμε τα εσωτερικά προβλήματά μας και να το πράξουμε ταυτόχρονα.

- Πιστεύετε ότι η ιστορική αλήθεια που βασίζεται σε στοιχεία πρέπει να αποτελεί εργαλείο της εξωτερικής πολιτικής;
- Θεωρώ ότι ως πολιτικοί πρέπει να κοιτάξουμε το αύριο και όχι το χθες. Το χθες είναι δουλειά των ιστορικών.

Το σχέδιο Ανάν ήταν δίκαιο
- Σε μία πρόσφατη δήλωσή σας επιχειρήσατε να αποδραματοποιήσετε το ενδεχόμενο άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών στα κυπριακά πλοία. Τι εννοούσατε ακριβώς;
- Προσπάθησα να εξηγήσω πως το γεγονός ότι ολόκληρος ο κόσμος κάνει εμπόριο με την Ταϊβάν δεν σημαίνει ότι την αναγνωρίζουν ως κράτος. Οταν, την 26η Απριλίου του 2004, η Ε.Ε. αποφάσιζε να θέσει τέρμα στην απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, δεν σήμαινε ότι αναγνωρίζει την «Τουρκική Δημοκρατία της Β. Κύπρου». Και αν η Τουρκία ανοίξει τα λιμάνια της στα ελληνοκυπριακά πλοία δεν θα σημαίνει ότι αναγνωρίζει την ελληνοκυπριακή διοίκηση ως κυρίαρχη χώρα σε ολόκληρο το νησί. Μπορούμε να κινηθούμε ταυτόχρονα. Τα ευρωπαϊκά κράτη να αρχίσουν το εμπόριο με τη Βόρεια Κύπρο και η Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια της. Και πιστεύω ότι το πρώτο ελληνοκυπριακό καράβι που θα δέσει σε τουρκικό λιμάνι πρέπει να φορτώσει πορτοκάλια από τη Β. Κύπρο και να τα μεταφέρει όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και στην Αθήνα, την Ολλανδία, τη Γαλλία κ.λπ. Αναφορικά με την επίλυση του πολιτικού ζητήματος, το σχέδιο Ανάν δεν ήταν τέλειο, αλλά το υποστηρίξαμε γιατί ήταν δίκαιο. Και αν οι δύο Κύπριοι ηγέτες μπορούν να συντάξουν ένα δίκαιο σχέδιο που μπορεί να γίνει αποδεκτό από τις δύο πλευρές, θα το στηρίξουμε. Είναι καιρός να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο και να εστιάσουμε στα κοινά μας συμφέροντα.

- Το 2010 η Κωνσταντινούπολη είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Νομίζετε ότι ήρθε καιρός να συμφιλιωθεί και με το παρελθόν της προ του 1453;
- Η Κωνσταντινούπολη ήταν η πρωτεύουσα της ρωμαϊκής, της βυζαντινής και της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Και τώρα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Δεν μπορώ να σκεφτώ την Ε.Ε. δίχως την Κωνσταντινούπολη.
Kαθημερινή

Read more...

Ο κ. Ερντογάν


Γιάννης Καρτάλης
Μπορεί να μην ήλθε στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο (ειδοποιώντας τον έλληνα πρωθυπουργό για τη ματαίωση της επίσκεψής του μόλις πέντε ώρες πριν από την προκαθορισμένη συνάντησή τους, γεγονός πρωτοφανές στα διπλωματικά χρονικά) αλλά το πρόβλημα της αυξημένης πίεσης που επικαλέστηκε ο κ. Ερντογάν προφανώς αντιμετωπίστηκε και έτσι μπόρεσε να εγκαινιάσει στα προεκλογικά Τίρανα έναν ημιτελή αυτοκινητόδρομο με τον συνάδελφό του Σαλί Μπερίσα και να μεταβεί την επομένη στις Βρυξέλλες για να αντιμετωπίσει την εντεινόμενη αντίθεση των Ευρωπαίων στην ενταξιακή προοπτική της χώρας του. Άλλωστε και ο πραγματικός λόγος που δεν θέλησε να δει τον κ. Καραμανλή ήταν η δυσφορία του για τη στάση που τήρησε στο περιβόητο θέμα της λαθρομετανάστευσης. Το ζήτημα αυτό έχει προκαλέσει στην Αγκυρα ιδιαίτερη ανησυχία, με αποτέλεσμα το υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει ανακοίνωση ζητώντας από τους Ευρωπαίους να μην καταδικάζουν την Τουρκία, αλλά να συνεργασθούν μαζί της για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αποφεύγει όμως η Αγκυρα να αναφερθεί στην υποχρέωσή της να τηρήσει τη συμφωνία επανεισδοχής των λαθρομεταναστών που έχει υπογράψει με την Ελλάδα από το 2001 και την οποία ουδέποτε εφάρμοσε, με αποτέλεσμα να βρίσκονται τώρα στο ελληνικό έδαφος 140.000 λαθρομετανάστες οι οποίοι δεν μπορούν να επαναπροωθηθούν. Το σοβαρό αυτό ζήτημα επρόκειτο να θέσει ο κ. Καραμανλής στον κ. Ερντογάν το περασμένο Σάββατο και θα επαναφέρει σήμερα η υπουργός Εξωτερικών κυρία Μπακογιάννη στη συνάντηση που θα έχει με τον τούρκο συνάδελφό της κ. Νταβούτογλου στην Κέρκυρα, στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΑΣΕ. Μια συνάντηση που, παρά το περιορισμένο χρονικό της διάστημα, θα δώσει την ευκαιρία να γίνει ανασκόπηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με ιδιαίτερη αναφορά στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις στο Αιγαίο. Το πρόβλημα όμως είναι ότι το ζήτημα αυτό συζητείται εδώ και δεκαετίες χωρίς να επιλύεται επειδή δεν έχει επιδειχθεί η αναγκαία πολιτική βούληση για την επίλυσή του. Εχει μάλιστα αναπτυχθεί η θεωρία ότι η έξαρση των παραβιάσεων οφείλεται στο γεγονός ότι η Αγκυρα έχει αντιληφθεί πως, λόγω των γνωστών αντιδράσεων, έχει αποκλεισθεί η ευρωπαϊκή της προοπτική και συνεχίζει έτσι την πολιτική της στρατιωτικής υπεροχής.
Η Αγκυρα ελπίζει τώρα ότι με τη φιλικά διακείμενη σουηδική προεδρία θα μπορέσει να ανοίξει το 11ο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων, που αφορά τη φορολογία, καθώς και το 12ο, που αναφέρεται στον ανταγωνισμό. Απομένουν όμως άλλα 24 κεφάλαια, τα πιο κρίσιμα, και εδώ τον λόγο έχει το πανίσχυρο δίδυμο Σαρκοζί Μέρκελ και η τάση απόρριψης της Τουρκίας που ενισχύθηκε από την άνοδο της Δεξιάς στις ευρωπαϊκές εκλογές. Η Αθήνα συνεχίζει να στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, θέτοντας όμως τώρα την προϋπόθεση της συνεργασίας στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, αλλά είναι ακριβώς η προϋπόθεση αυτή που έχει προκαλέσει την οργή της Άγκυρας, η οποία θεωρεί ότι έτσι της θέτουν νέους όρους. Το σίριαλ λοιπόν αυτό θα έχει ακόμη πολλά επεισόδια.
ΒΗΜΑ

Read more...

Τούρκος υπουργός: «θα λειτουργήσει ξανά η Σχολή της Χάλκης»


">«Η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη θα επαναλειτουργήσει. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη και η γενικότερη τάση». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Ερτουγρούλ Γκιουνάι, μιλώντας χθες στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι 24.

«Η υπόθεση της Σχολής δεν ταιριάζει στο υπάρχον πανεπιστημιακό σύστημα αλλά θα βρεθεί μια φόρμουλα. Δεν υπάρχει πολιτικό πρόβλημα. Οι εργασίες γίνονται σε επίπεδο τεχνικό. Ποιό θα ήταν προτιμότερο, να αναλάβουν καθήκοντα σε διάφορους θρησκευτικούς θεσμούς στην Τουρκία άτομα που έχουν εκπαιδευτεί στη χώρα μας ή εκπαιδευμένοι σε άλλες χώρες; Κατά την άποψή μου, πιο λογικό είναι να αναλάβουν καθήκοντα αυτοί που έχουν εκπαιδευτεί στη χώρα μας. Το ίδρυμα αυτό ήταν ανοιχτό. Έκλεισε εξαιτίας των εντάσεων στην Κύπρο. Πρέπει πλέον να πούμε νέα πράγματα. Ό,τι ανήκει στο χθες, παρήλθε μαζί με το χθες».

Ο Γκιουνάι είπε ακόμη ότι σύντομα θα επισκεφτεί την Τουρκία ο νέος Πατριάρχης Μόσχας, με τον οποίο θα έχει συνάντηση. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στη συνάντηση αυτή θα παραβρεθεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

ΝΕΑ

Read more...

7 τουρκικά κόλπα στο Αιγαίο


Επτά επικίνδυνες και ανησυχητικές στρατιωτικές τακτικές εφαρμόζει με επιμονή το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα σε Αιγαίο και Έβρο, με στόχο να ενισχύσει τις διεκδικήσεις της κατά της Ελλάδας και να επιβάλει την ατζέντα της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η καταγραφή των νέων αμιγώς στρατιωτικού χαρακτήρα προκλήσεων, που χαρακτηρίζονται από ένταση, έκταση και συστηματικότητα, έγινε από έμπειρους επιχειρησιακούς αξιωματικούς των Γενικών Επιτελείων στο πλαίσιο συνολικής ανάλυσης τόσο των δεδομένων της διπλής άσκησης Θαλασσόλυκος και Έφες που έγινε στο Αιγαίο πριν από μερικές εβδομάδες, όσο και σειράς άλλων πρόσφατων ενεργειών.

Οι 7 κινήσεις που προβληματίζουν το Ελληνικό Πεντάγωνο για το τι ενδεχομένως σκαρώνει η Τουρκία είναι:

1Οι αυξανόμενες υπερπτήσεις ελληνικών νησιών- που πλέον γίνονται πάνω από τρία κατοικημένα νησιά- σε χαμηλό ύψος και πολλές φορές με σχηματισμούς κρούσης.

2Η επιθετική αναγνώριση- αναχαίτιση ελληνικών μαχητικών στο κέντρο του Αιγαίου, με συχνότερο πλέον ρυθμό.

3Ο προσανατολισμός των ασκήσεών τους - όπως οι τελευταίες Θαλασσόλυκος και Έφες- όχι πλέον σε διάταξη εικονικού αεροναυτικού αποκλεισμού κάποιου νησιού του Ανατολικού Αιγαίου όπως πρόσφατα, αλλά στη δημιουργία αντίστοιχου «τείχους» κατά μήκος του 25ου Μεσημβρινού ανατολικά του οποίου υποστηρίζουν με ανεδαφικούς ισχυρισμούς ότι πρέπει να έχουν τον έλεγχο στις πτήσεις και στην έρευνα και διάσωση.

4Η υλοποίηση- πάλι στο πλαίσιο της τελευταίας άσκησης- ταχείας και προστατευόμενης αερομεταφοράς ενός πλήρως εξοπλισμένου τάγματος Ειδικών Δυνάμεων με 52 ελικόπτερα.

5Η τάση να αντιδρούν όλο και συχνότερα τελευταία οι Τούρκοι πιλότοι κατά τη διαδικασία αναγνώρισης- αναχαίτισης και να επιδιώκουν εμπλοκή σε (εικονικές) αερομαχίες κατά τις οποίες και πολλές φορές φθάνουν στα άκρα.

6Οι δύο «έφοδοι» μέχρι το Σούνιο και το Κάβο Ντόρο τουρκικών πολεμικών πλοίων εντός του 2009 που ενεργοποίησαν, λόγω της προκλητικότητας, την «κόκκινη γραμμή» επικοινωνίας.

7Η αντικατάσταση- σχετικά πρόσφαταμεγάλου μέρους του αρματικού δυναμικού της στον Έβρο και γενικότερα την Ανατολική Θράκη, από άλλα πιο σύγχρονα άρματα με νέου τύπου πυρομαχικά.

Έμπειροι στρατιωτικοί εκτιμούν ότι η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας ενδέχεται να σχετίζεται με την προσπάθεια της Άγκυρας να προκαλέσει, μέσω ενός σεναρίου έντασης, έναν ελληνοτουρκικό διάλογο με ατζέντα που θα έχει καθορίσει, εν πολλοίς, με απειλές, εκβιασμούς και ίσως τετελεσμένα. Όπως επίσης, με την προσπάθειά της να επιβάλει σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο τις δίκες της απόψεις όσον αφορά τη δομή διοίκησης και τον έλεγχο στην περιοχή του Αιγαίου.

Η κυβέρνηση, όπως δήλωσε πρόσφατα η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, σκοπεύει να θέσει το θέμα των προκλήσεων στο Αιγαίο στον Τούρκο ομόλογό της στο περιθώριο της άτυπης συνόδου του ΟΑΣΕ αύριο στην Κέρκυρα- κάτι που σκόπευε να κάνει και ο κ. Καραμανλής στον κ. Ερντογάν. Στην ανάγκη σχέσεων καλής γειτονίας ως τον πυρήνα του προβλήματος της διεθνούς ασφάλειας αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Άμυνας κ. Ε. Μεϊμαράκης σε ομιλία στην Κωνσταντινούπολη, κατά την οποία επίσης κάλεσε την Τουρκία να συνεργαστεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης. Πάντως το ΠΑΣΟΚ- με ερώτηση που υπογράφουν πρώτοι η κ. Βάσω Παπανδρέου και ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, πολιτικοί εκπρόσωποι Άμυνας και Εξωτερικών αντίστοιχα- επικρίνει έντονα τους συναρμόδιους υπουργούς κ.κ. Μπακογιάννη και Μεϊμαράκη ότι ως κυβέρνηση αδρανούν για τις προκλήσεις.
ΝΕΑ

Read more...

Αντεπίθεση Μπασπούγ στον Ερντογάν


Ένταση που αρχίζει και παίρνει διαστάσεις πολιτικής κρίσης επικρατεί στην Τουρκία, πράγμα που επιβεβαιώθηκε και με τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος έκανε λόγο για «ασύμμετρο ψυχολογικό πόλεμο» εναντίον του Στρατού, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι είναι δυσαρεστημένος από τη στάση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο στρατηγός Ιλκέρ Μπάσμπουγ έδωσε τη συνέντευξη με αποκλειστικό αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από το έγγραφο που δημοσίευσε στις 12 Ιουνίου τουρκική εφημερίδα, στο οποίο πλοίαρχος του πολεμικού ναυτικού φέρεται να υπογράφει σχέδιο εξουδετέρωσης της κυβέρνησης και του αρχηγού του ισχυρού θρησκευτικού τάγματος, Φετχουλάχ Γκιουλέν. Η στρατιωτική εισαγγελία, μετά την έρευνα που έκανε, ανακοίνωσε ότι δεν συντρέχει λόγος για προανάκριση, αφού διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω έγγραφο δεν συντάχθηκε στο γενικό επιτελείο.

Ξανά έρευνα...
Ο Μπάσμπουγ χθες υπογράμμισε ότι «δεν είναι τελεσίδικη η απόφαση» της στρατιωτικής εισαγγελίας. «Η έρευνα μπορεί να αρχίσει και πάλι, εάν υπάρξουν νέα στοιχεία, πληροφορίες ή ενδείξεις σχετικές με το αν το έγγραφο είναι αληθινό», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό ισχύει εάν δεν υπάρξει αλλαγή στους όρους της έρευνας. Για παράδειγμα, μπορεί να προκύψει θέμα κοινής δράσης, δηλαδή να υπάρχει σύμπραξη στρατιωτικών με πολιτικούς. Στην περίπτωση αυτή θα είναι διαφορετικό και το δικαστήριο που θα αναλάβει». Πράγμα που σημαίνει ότι στην περίπτωση αυτή θα τεθεί θέμα πολιτικού και όχι στρατιωτικού δικαστηρίου.
Η φθορά του Στρατού
Πάντως ο Μπάσμπουγ υπογράμμισε ότι «η υπεράσπιση του ενιαίου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και οι άδικες κατηγορίες και προσπάθειες φθοράς τους δεν είναι μόνο πρόβλημα των ενόπλων δυνάμεων αλλά είναι και πρόβλημα επιβίωσης της χώρας» και ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα θέσουν το θέμα στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που θα συνεδριάσει την προσεχή Τρίτη.
Ερωτηθείς για το αν αισθάνθηκε ντροπή όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός μερικές μέρες μετά το δημοσίευμα περί εγγράφου «καταφέρθηκε εναντίον των ενόπλων δυνάμεων, δίχως να υπάρχει τεκμηρίωση», ο στρατηγός αρκέστηκε στην απάντηση ότι μετέφερε στον Ερντογάν τις απόψεις του.

Read more...

Οι σχέσεις στρατού και πολιτικής στην Τουρκία


Του Bekir Cinar*
από την εφημερίδα Today’s Zaman
Ο δημοκρατικός έλεγχος των ενόπλων δυνάμεων στην Τουρκία είναι ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας εκδημοκρατισμού της χώρας. Συνεπώς, αυτός ο έλεγχος πρέπει να διερευνηθεί, για να καταλάβουμε αν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK) είναι ένα μέρος του δημοκρατικού ελέγχου του τουρκικού πολιτικού συστήματος. Είναι προφανές ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσω της σύγκρισης των χωρών που έχουν θεσπίσει σε διεθνές επίπεδο τον δημοκρατικό έλεγχο των ενόπλων δυνάμεών τους.

Το κέντρο της Γενεύης για το Δημοκρατικό Έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων (DCAF), αναφέρει ότι ο δημοκρατικός έλεγχος των ενόπλων δυνάμεων είναι απαραίτητος για τη διασφάλιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου σε αδύναμα και αποτυχημένα κράτη. Περαιτέρω, με το δημοκρατικό έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων, του κράτους δικαίου και το κράτος έχουν οδηγήσει σε μια ασταθή κατάσταση. Οι ένοπλες δυνάμεις είχαν δεσπόζουσα ισχύ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά αυτό έχει αλλάξει από τότε.
Ο νέος τρόπος σκέψης σχετικά με το ζήτημα είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η άποψη ότι δεν έπρεπε να υπόκειται σε κοινωνικό έλεγχο μόνο ο στρατός, αλλά ότι αυτός ο έλεγχος πρέπει να συσταθεί δημοκρατικά. Κατά συνέπεια, ο τουρκικός στρατός δεν θα πρέπει να παραμείνει απαλλαγμένος από τον δημοκρατικό έλεγχο, όπως συνέβη και με τις στρατιωτικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Έτσι μπορεί ο ανεξάρτητος παρατηρητής να αναφέρει ότι ο δημοκρατικός έλεγχος των ενόπλων δυνάμεων περιλαμβάνει τρία διακριτά αλλά στενά συνδεδεμένα στοιχεία:
- η μη ανάμειξη του στρατού στην εσωτερική πολιτική
- Δημοκρατικός έλεγχος της αμυντικής πολιτικής (όσον αφορά το μέγεθος της δύναμης και της κατασκευής του, αμυντικής δαπάνης και προμήθειες) και
- δημοκρατικό έλεγχο της εξωτερικής πολιτικής (συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων για την εξωτερική χρήση βίας).
Η έρευνα υποστηρίζει ότι ένα αποτελεσματικό σύστημα δημοκρατικού ελέγχου χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα στοιχεία:
- Τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας
- Δημοκρατική διακυβέρνηση
- Πολιτική εμπειρία
- Μη παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική
- Ιδεολογική ουδετερότητα
- Ελάχιστο ρόλο στην εθνική οικονομία
- Αποτελεσματική δομή διοίκησης και
- Τον σεβασμό των δικαιωμάτων των στρατιωτικών.
Το τουρκικό πολιτικό σύστημα πρέπει να καθιερώσει τις πολιτικο-στρατιωτικές σχέσεις με βάση αυτά τα ζητήματα:
- Τη διασφάλιση της απεμπλοκής και της μη συμμετοχής του στρατού στην εσωτερική πολιτική
- Εξασφάλιση δημοκρατικό, πολιτικό έλεγχο της αμυντικής πολιτικής και
- Τον περιορισμό των στρατιωτικών του ρόλου της στην εξωτερική πολιτική.
Εάν η τουρκική στρατιωτική ηγεσία διαφοροποιηθεί από αυτά τα τρία θέματα, ένα δημοκρατικό πολιτισμό στο τουρκικό πολιτικό σύστημα θα αυξηθεί γρήγορα. Έτσι, η εσωτερική πολιτική, θα πρέπει να ελέγχεται και να διοικείται από πολιτικά κόμματα, τα μέσα ενημέρωσης και μη κυβερνητικές οργανώσεις, η οποία θα ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη συμμετοχή του κοινού στην πολιτική. Εάν περισσότερα άτομα συμμετέχουν στην πολιτική, οι πολιτικές δραστηριότητες θα γίνουν πιο θεσμικές, προάγοντας καλύτερους πολιτικούς και πολιτική που θα μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικά την χώρα.
Αν υπάρχει πολιτικός έλεγχος και στον σχεδιασμό της αμυντικής πολιτικής, όπως και σε πολλά μέρη του κόσμου, η εφαρμογή της στρατιωτικής πολιτικής και ο αμυντικός προϋπολογισμός είναι προγραμματισμένα και να διοικούνται από μια διοίκηση πολιτικής άμυνας του Υπουργείου Άμυνας. Αυτό δεν σημαίνει ότι το στρατιωτικό προσωπικό δεν έχει κανένα ρόλο στη διαδικασία αυτή. Θα λειτουργεί σε στενή συνεργασία με πολίτες, αλλά θα έχουν λιγότερες δικαιοδοσίες. Για παράδειγμα, η τουρκική στρατιωτική απαιτεί σήμερα περίπου 300.000 πολίτες κάθε χρόνο, προκειμένου να έχει την απαιτούμενη στρατιωτική ισχύ και υπάρχουν 1.054.750 σαν στρατιωτικό προσωπικό, εκτοξεύοντας τις δαπάνες στο 4-5 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ)! Σε περίπτωση πολέμου, υπάρχουν εκατομμύρια διαθέσιμα στα κρατικά αποθεματικά. Ωστόσο, πιστεύεται ότι το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από ό,τι είναι οι πραγματικές ανάγκες της Τουρκίας.
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική θα μπορούσε να σχεδιαστεί από πολίτες λόγω του τεράστιου βάρους του Τουρκικού Στρατού σε αυτό το θέμα. Φαίνεται σαν να αποφασίζει το στρατιωτικό κατεστημένο για το ποιοι είναι εχθρικοί γείτονες και το είδος των διπλωματικών σχέσεων που θα πρέπει να αναπτυχθούν. Ωστόσο, το Υπουργείο Εξωτερικών θα μπορούσε να σχεδιάσει καλύτερη εξωτερική πολιτική, αν δεν υπήρχε πίεση από τους στρατιωτικούς. Η προώθηση του δημοκρατικού ελέγχου των ενόπλων δυνάμεων -η οποία είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ευρώπη και για τους οποίους ελέγχους το ΝΑΤΟ προσφέρει ένα όριο πρότυπο - θα φέρει δημοκρατική εποπτεία των αμυντικών δαπανών, περισσότερη αποτελεσματικότητα, και θα συντείνει στην διαφάνεια αλλά και τον επαγγελματισμό τις τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Ο δημοκρατικός έλεγχος του Τουρκικού Στρατού θα εξασφαλίσει ότι:
- η πολιτική υπεροχή των δημοκρατικά εκλεγμένων πολιτικών αρχών θα είναι σεβαστή
- ένα κράτος δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
- οι ένοπλες δυνάμεις θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα του πληθυσμού και θα απολαμβάνουν λαϊκής υποστήριξης και της νομιμότητας
- οι πολιτικές και στρατιωτικές δυνατότητες του είναι σύμφωνα με τους πολιτικούς στόχους της χώρας και ανάλογα με τους πόρους
- τα στρατιωτικά συμφέροντα δεν είναι αντικείμενο κατάχρησης για πολιτικούς σκοπούς.
Εάν η Τουρκία επιτύχει τουλάχιστον τους τρεις στόχους της,
- την διασφάλιση της απεμπλοκής και της μη συμμετοχής του στρατού στην εσωτερική πολιτική
- την εξασφάλιση ενός δημοκρατικού και πολιτικού ελέγχου της αμυντικής πολιτικής και
- τον περιορισμό των στρατιωτικών και του ρόλου τους στην εξωτερική πολιτική και την διαδικασία εκδημοκρατισμού της χώρας, θα μειωθεί ο τουρκικός στρατός και θα επικεντρωθεί στην υπεράσπιση της χώρας από την εξωτερική εισβολή και απειλή.
Εάν η Τουρκία δεν επιτύχει τον δημοκρατικό έλεγχο του στρατού, ο στρατός θα εξακολουθεί να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων, και είναι σαφές ότι αυτό δεν θα βοηθήσει τον θεσμικό ρόλο του στρατού στο πολιτικό σύστημα.
Εν κατακλείδι, τα τελευταία χρόνια, η στρατιωτική ηγεσία έχει επικριθεί έντονα από εσωτερικούς και εξωτερικούς παρατηρητές και οφείλεται κατά πολύ στην τρομοκρατική οργάνωση της Ergenekon και την εξελισσόμενη σχετική δίκη. Για να σταματήσει αυτή η κριτική και να διατηρήσει τη φήμη της η στρατιωτική ηγεσία, θα πρέπει να εφαρμοστεί ο δημοκρατικός έλεγχος των ενόπλων δυνάμεων. Πιστεύεται ότι οι πολίτες θα καλύψουν τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων πολύ καλύτερα από ότι συμβαίνει σήμερα, και οι στρατιωτικοί θα πρέπει να ακολουθούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο των πολιτικών στο πολιτικό σύστημα, καθώς και στη διαμόρφωση της τουρκικής αμυντικής πολιτικής. Επιπλέον, είναι σαφές ότι χωρίς δημοκρατικό έλεγχο των στρατιωτικών και των τομέων της ασφάλειας, η ανάπτυξη και η επιβίωση της δημοκρατίας δεν είναι δυνατή.
* Δρ Bekir Cinar είναι αναλυτής ασφαλείας που εργάζονται με το Λονδίνο Κέντρο Κοινωνικών Σπουδών.

Read more...

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΑ


Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε νόμο που αποσκοπεί να ικανοποιήσει τα κριτήρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου η Τουρκία να γίνει μέλος της και διασφαλίζει ότι οι στρατιωτικοί θα δικάζονται από πολιτικά δικαστήρια σε περιόδους ειρήνης και όχι από στρατοδικεία.
Ο νόμος, που εγκρίθηκε χθες Παρασκευή, προβλέπει ότι θα δικάζονται από πολιτικά δικαστήρια τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων που κατηγορούνται για διάφορα ποινικά αδικήματα, όπως απειλές στη εθνική ασφάλεια, παραβιάσεις του συντάγματος, οργανωμένες ένοπλες οργανώσεις και προσπάθειες ανατροπής της κυβέρνησης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κοινοβουλίου.

Ο τερματισμός της επιρροής που ασκεί ο στρατός στην πολιτική είναι ένα βήμα-κλειδί που η ΕΕ αναμένει ότι θα κάνει η Τουρκία προκειμένου να προωθήσει το φάκελό της για ένταξη.
Η αλλαγή στον ποινικό κώδικα αναφέρει επίσης ότι οι πολίτες δεν θα δικάζονται από στρατοδικεία, εκτός εάν η χώρα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση στρατιωτικού νόμου ή πολέμου.
Δεν είναι σαφές εάν οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα θα επηρεάσουν τη δίκη αξιωματικών του στρατού που κατηγορούνται σε σχέση με τη λεγόμενη υπόθεση Εργκένεκον, κατά την οποία διερευνάται η φερόμενη ύπαρξη ενός δεξιού δικτύου που σχεδίαζε την ανατροπή της κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Στρατηγός Μπιρ: Από τα Ίμια στην σχεδιαζόμενη απόπειρα κατά του Ερντογάν


Tου Σάββα Καλεντερίδη

Ο πρώην Α' αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, στρατηγός Τσεβίκ Μπιρ, που ήταν ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της κρίσης των Ιμίων, κλήθηκε από τον εισαγγελέα να καταθέσει ως ύποπτος για τη σχεδιαζόμενη απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.
Με βάση ρεπορτάζ του δημοσιογράφο Mutlu Özay, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ζαμάν, ο εισαγγελέας που διερευνά την υπόθεση της τρομοκρατικής-παρακρατικής οργάνωσης ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ κάλεσε προχθές να καταθέσουν ως ύποπτοι ο πρώην Α' αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, στρατηγός Τσεβίκ Μπιρ και ο πρώην περιφερειακός διοικητής της ΜΙΤ στην Κωνσταντινούπολη, Νουρί Γκιουντές (Nuri Gündeş), επειδή μυστικός μάρτυρας, πρώην στέλεχος της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Στρατοχωροφυλακής (JİTEM) κατέθεσε πληροφορίες που τους ενοχοποιούν για άμεση εμπλοκή τους σε σχεδιαζόμενη δολοφονία του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις 6 Απριλίου 2009, στα πλαίσια της ανάκρισης για την ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, σε έρευνα που έγινε σε σπίτι, στο χωριό Engürücük, της επαρχίας Γκεμλίκ (η ελληνική Κίος) της Προύσσας, βρέθηκαν θαμμένα μια ρουκέτα αμερικανικής κατασκευής, ένα πιστόλι και πενήντα σφαίρες. Τα όπλα αυτά βρέθηκαν μετά από κατάθεση που έδωσε στον εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση, μυστικός πράκτορας πρώην στέλεχος της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Στρατοχωροφυλακής (JİTEM), ο οποίος δήλωσε στην κατάθεσή του ότι τα όπλα αυτά προορίζονταν για την κατάρριψη του αεροσκάφους που μεταφέρει τον πρωθυπουργό Ερντογάν. Ο μάρτυρας δήλωσε ότι με βάση το σχέδιο, το αεροσκάφος του Ερντογάν θα το χτυπούσαν με κατευθυνόμενο βλήμα ή με αντιαεροπορικό όπλο κατά τη φάση της προσγείωσής του.
Ο ίδιος μυστικός μάρτυρας δήλωσε επίσης ότι τη διαταγή να "θάψουν" τον οπλισμό που θα χρησιποιούσαν για τη συγκεκριμένη ενέργεια την έδωσε προσωπικά ο πρώην Α' αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Τσεβίκ Μπιρ.
Με βάση τη συγκεκριμένη κατάθεση και τον οπλισμό που βρέθηκε κατόπιν της συγκεκριμένης μαρτυρίας, οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, ανέκριναν ως ύποπτους τον τρατηγό Τσεβίκ Μπιρ και τον πρώην περιφερειακό διοικητή της ΜΙΤ, στην Κωνσταντινούπολη, Νουρί Γκιουντές. Στην ανάκριση, που κράτησε πέντε ώρες, οι εισαγγελείς, εκτός από την υπόθεση της σχεδιαζόμενης απόπειρας εναντίον του Ερντογάν, ρώτησαν στον Τσεβίκ Μπιρ και για ορισμένες υποθέσεις που σχετίζονται με το μεταμοντέρνο πραξικόπημα της 28ης Φεβρουαρίου 1996, που έκανε ο στρατός εναντίον της κυβέρνησης Ερμπακάν.
Ο Τσεβίκ Μπιρ, που ήταν το χαϊδεμένο παιδί των Αμερικανών και του Ισραήλ, μαζί με τον τότε αρχηγό του ΓΕΝ, Γκιουβέν Έρκαγια και την πρωθυπουργό Τσιλέρ, ήταν η τριάδα που πρωταγωνίστησε στην κρίση των Ιμίων, το 1996.

Read more...

Επικρίσεις Τούρκου διεθνολόγου κατά των ελληνικών ΜΜΕ


"Δεν μου αρέσουν οι γενικεύσεις, αλλά δεν μπορούμε να αποσιωπήσουμε ότι ο ελληνικός Τύπος δεν μπορεί να αντιληφθεί πόσα πράγματα έχουν αλλάξει στις σχέσεις των δύο χωρών, τα τελευταία δέκα χρόνια", σχολιάζει ο Τούρκος διεθνολόγος Mensur Akgün για όσα δημοσιεύθηκαν στον ελληνικό Τύπο για την συνάντηση Καραμανλή- Ερντογάν που δεν έγινε ποτέ. Ο Τύπος "αδυνατεί να καταλάβει τη σημασία των συναντήσεων, που γίνονται στο επίπεδο Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων Εξωτερικών, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), αλλά και την σημασία των πολλών σχέσεων που έχουν δημιουργηθεί σε όλα τα επίπεδα".

"Ίσως να μην είναι εφικτή, υπό τις παρούσες συνθήκες, η εξεύρεση της λύσης των (ελληνοτουρκικών) προβλημάτων. Αν λοιπόν, δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα, ας προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που η ελληνική κοινή γνώμη αντιμετώπισε την Τουρκία. Είναι σαφές πλέον ότι το εκκρεμές γυρίζει ανάποδα. Έχει εξαντληθεί και η συμπάθεια, που ξεκίνησε με τους σεισμούς. Ακόμη και οι σοβαρές εφημερίδες στην Ελλάδα παράγουν ψευδείς ειδήσεις, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι στις σχέσεις των δύο χωρών υπάρχει ψυχρότητα".
Διαβάστε:
-Τη συνέντευξη του Mensur Akgün στην επιθεώρηση Foreign Policy (Seven Questions: Will Turkey Join the EU... Or Go Nuclear?)
- Άρθρο υπέρ του Σχεδίου Ανάν στο World Security Network (The Annan Plan: A Missed Opportunity)

Read more...

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΚΑΙ Η ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ


Του ΄Ομηρου Φωτιάδη

Υπό στενή παρακολούθηση και δίωξη το PKK στη Γαλλία.- Τα σχέδια ενοχοποίησης των Κούρδων στην Τουρκία και την Ευρώπη και ο ρόλος της Ελλάδος.-

Στις επιχειρήσεις που εκτέλεσαν προχθές στο Παρίσι οι Γαλλικές αντιτρομοκρατικές μονάδες, συνελήφθησαν 4 άτομα, μέλη της Κουρδικής οργάνωσης PKK μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος ενός Κουρδικού Πολιτιστικού Συλλόγου.

Στις εφόδους των Γαλλικών Αρχών Ασφαλείας, στις οικίες των Κούρδων πολιτικών προσφύγων, δεν βρέθηκαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν πιθανή εμπλοκή τους, σε παράνομες δραστηριότητες.

Τους Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες, οι οποίοι πρόσκεινται στο ΡΚΚ, κατέδωσαν ως «στρατολόγους» της Κουρδικής οργάνωσης, και «τρομοκράτες» στελέχη της Τουρκικής Πρεσβείας στο Παρίσι.

Οι συλληφθέντες θα προσαχθούν στο δικαστήριο με τις κατηγορίες "ότι είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης" και "ότι μαζεύουν χρήματα δια απειλής για να στηρίξουν την τρομοκρατική οργάνωση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Σε 30 ανέρχονται οι Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες που πρόσκεινται στο PKK και έχουν συλληφθεί από τις αρχές του Ιουνίου στη Γαλλία.

Στις φυλακές μεταφέρθηκαν 3 από τους συλληφθέντες των επιχειρήσεων που εκτελέστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά του ΡΚΚ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εμπόδισαν τις προσπάθειες διαμαρτυρίας των Κούρδων πολιτικών προσφύγων, που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δικαστήριο, για να διαμαρτυρηθούν για τις αναίτιες και κατευθυνόμενες συλλήψεις.

Η ΄Αγκυρα συνεπικουρούμενη και από τις ΗΠΑ, πιέζει αφόρητα πολλές χώρες-μέλη της Ε.Ε., για την καταδίωξη των Κούρδων πολιτικών προσφύγων που ζουν στα εδάφη τους.

Η συνήθης πρακτική της Τουρκίας, είναι να συλλέγει στοιχεία από τους συγγενείς τους στην Τουρκία, για το που βρίσκονται και κατόπιν, να εκδίδει ερήμην τους, καταδικαστικές αποφάσεις, για «συμμετοχή σε τρομοκρατικές ομάδες», «σε Ισλαμικά ακραία κινήματα», τους αποδίδει κατηγορίες «εμπορίας ναρκωτικών και σωματεμπορίας», ενώ μετά τις ισχυρές πιέσεις της ΕΕ για το σοβαρό θέμα της λαθρομετανάστευσης, τους απαγγέλλει κατηγορίες «εμπορίας και διακίνησης λαθρομεταναστών».

Κατόπιν, εκδίδει διεθνή εντάλματα σύλληψης, δίδοντας τα δηλωτικά τους στοιχεία στις χώρες της Ε.Ε. για να συλληφθούν...

Η Τουρκία βρήκε τον πλέον «κατάλληλο τρόπο», να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα, προσπαθεί να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες, στους Κούρδους, για την κακουργηματική δράση του ίδιου του Τουρκικού βαθέως κράτους.

Οι ενέργειες της Τουρκίας θα ενταθούν τους επόμενους μήνες, στην νέα γραμμή που αποφασίσθηκε, από το Τουρκικό ΓΕΕΘΑ, την ΜΙΤ και τον ίδιο τον Ερτογάν.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, θα γίνουμε μάρτυρες και στόχοι της Τουρκικής προπαγάνδας, ως Χώρα, καθώς η Τουρκία, θα μας κατηγορήσει και πάλι για «υποστήριξη προς την τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ η οποία ευθύνεται για την διακίνηση των λαθρομεταναστών από την Τουρκία στην Ευρώπη» κ.λ.π..

Πληροφορίες φέρουν οι μαζικές επόμενες διώξεις των Κούρδων πολιτικών προσφύγων και μεταναστών, να πραγματοποιούνται στην Σουηδία και την Γερμανία, καθώς η Τουρκία με την βοήθεια των ΗΠΑ, παρέδωσε ογκώδεις φακέλους με κατηγορίες εναντίων των Κούρδων.

Η Τουρκική Στρατοχωροφυλακή (JADARMA) ήδη έχει εκπονήσει σχέδια και δράσεις, μεταφοράς λαθρομεταναστών από την ενδοχώρα, στην Ν/Α Τουρκία στις Κουρδικές περιοχές, όπου θα τους «συλλαμβάνει» και παράλληλα, θα «συλλαμβάνει» και Κούρδους ως διακινητές...Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου αναμένονται οι πρώτες επιχειρήσεις...

Η Τουρκία προσπαθεί με συντονισμένες και καλοσχεδιασμένες επιχειρήσεις, στην Τουρκία και την Ευρώπη, να ενοχοποιήσει τους Κούρδους και ειδικά το ΡΚΚ, ως κύριο υπεύθυνο φορέα της δημιουργίας του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης και θα ακολουθήσουν τα ναρκωτικά κλπ, στα οποία εδώ και δεκαετίες, επιδίδεται με σθένος το ίδιο το Τουρκικό κράτος.

Η Τουρκική πρακτική και υπονομευτική δραστηριότητα, θα πρέπει να καταγγελθεί στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. και ιδιαίτερα στην FRONTEX, η οποία και είναι και η καθ΄ύλην αρμόδια.

Η Ελλάδα θα πρέπει να δράση άμεσα και αποφασιστικά, με προληπτικές ενέργειές της και παραστάσεις προς την Ε.Ε., διαφορετικά θα βρεθεί και πάλι «απολογούμενη» για την «υπόθαλψη τρομοκρατών» και «εμπόρων λαθρομεταναστών»...

΄Εστω και σε άτυπο επίπεδο ενημέρωσης, η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί στην αποκάλυψη των Τουρκικών σχεδιασμών, προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας, διαφορετικά θα βρεθούμε μετά το πέρας ικανού χρονικού διαστήματος, στο Αιγαίο να περιπολούν η Τουρκική Ακτοφυλακή σε συνεργασία με την FRONTEX...

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP