Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Μία ακόμη κρίση στον Τουρκικό Ποινικό Κώδικα


Η Sabah σε πρωτοσέλιδο μονόστηλο με τίτλο «Μία ακόμη κρίση στον Τουρκικό Ποινικό Κώδικα» γράφει ότι στον Τουρκικό Ποινικό Κώδικα και στις ατέλειωτες κρίσεις, που έχουν ξεσπάσει, τώρα προστέθηκε και μία ακόμη. Μερικές ώρες πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές, μια τροπολογία έγινε αιτία να αναστατωθεί και η πολιτική.

Το CHP επέκρινε με δριμύτητα την τροπολογία, με την οποία ορίζεται η εκδίκαση των στρατιωτικών από τα πολιτικά δικαστήρια, όσον αφορά τα αδικήματα εναντίον του συνταγματικού καθεστώτος, της τρομοκρατίας και της σύστασης ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης. Το ΑΚΡ πάλι, από την πλευρά του, αντιτείνει ότι την τροπολογία αυτή την έστειλε στο CHP πέντε ώρες πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι είχε εξασφαλίσει την υποστήριξή τους τόσο προφορικά, όσο και με τις ψήφους τους. Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του ΑΚΡ, Μποζντάρ, χαρακτηριστικά ανέφερε: «Αυτή ήταν μια ρύθμιση, η οποία έπρεπε να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο εναρμόνισης με την Ε.Ε., αφού άλλωστε στο ΕΔΑΔ κατά της Τουρκίας έχουν κατατεθεί αρκετές προσφυγές. Επίσης, ήταν σημαντική και από την άποψη του εκδημοκρατισμού».


Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του CHP, Οκάι, μετά τις σχετικές ειδήσεις, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αφού ανέφερε ότι τον επισκέφθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, τόνισε: «Μου έδειξε ένα χαρτί, το οποίο έφερε την υπογραφή του Υφυπουργού Άμυνας, τονίζοντάς μου ότι στο πλαίσιο εναρμόνισης με την Ε.Ε. θα έπρεπε να γίνει μια τροπολογία διότι, σε περίπτωση κατά την οποία μεταφερθεί στο ΕΔΑΔ η εκδίκαση των πολιτικών από τα στρατιωτικά δικαστήρια, η Τουρκία θα καταδικαστεί και ότι θα υπάρξει μια τροπολογία προς την κατεύθυνση οι στρατιωτικοί να δικάζονται από τα στρατιωτικά δικαστήρια και οι πολίτες από τα πολιτικά. Εμείς τους είπαμε ότι μπορούμε να δούμε θετικά το θέμα αυτό. Όμως, δεν μας έδειξαν την τροποποίησή τους». Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του ΜΗΡ, Σαντίρ, ανέφερε: «Τόσο για την τροπολογία, όσο και για μια αλλαγή στο σχετικό Νόμο του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα ήμασταν αντίθετοι και δώσαμε αρνητική ψήφο. Άλλωστε, οι σχέσεις μεταξύ Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και Πολιτικής ρυθμίζονται βάσει Νόμου. Κατά συνέπεια, το να αλλάξει αυτό με μια τροπολογία δεν είναι ο ορθός τρόπος. Αυτό δεν το αντελήφθησαν ούτε οι δικοί τους βουλευτές. Διότι δεν συζητήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή. Δίχως να υπάρξει συζήτηση, διαβάζεται το αιτιολογικό της τροπολογίας και ψηφίζεται».

Στην ίδια εφημερίδα με τίτλο «Τοπτάν: Δεν είχα γνώση για την τροπολογία» γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής σε δήλωσή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ανέφερε ότι δεν είχε γνώση της τροπολογίας, η οποία άνοιξε το δρόμο στην παραπομπή στρατιωτικών αδικημάτων στην πολιτική δικαιοσύνη.

Η Milliyet στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Στις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τα μεσάνυχτα η αντιπολίτευση ‘κοιμήθηκε’» γράφει ότι το ΑΚΡ κατάφερε τροπολογία, που κατέθεσε στη 01:30, να την περάσει κατά πλειοψηφία. Στη συνεδρίαση υπήρχε μικρός αριθμός βουλευτών του CHP, του ΜΗΡ, του DTP και του DSP. Επειδή, βάσει του Κανονισμού, στη Βουλή μπορούν να μιλήσουν αυτοί οι οποίοι καταθέτουν την τροπολογία, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν μπόρεσαν να μιλήσουν για την τροπολογία αυτή. Όμως, η αντιπολίτευση, αν και θα μπορούσε να λάβει το λόγο στη συζήτηση του επόμενου άρθρου, έμεινε άφωνη με συνέπεια να υπάρξουν σχόλια ότι η τροπολογία αυτή διέλαθε της προσοχής της αντιπολίτευσης.

Η Ak?am σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Κοίμισαν την αντιπολίτευση» γράφει ότι η μεταμεσονύχτια τροπολογία, η οποία ανοίγει το δρόμο για την εκδίκαση από τα πολιτικά δικαστήρια των στρατιωτικών που κατηγορούνται για την υπόθεση Εργκενεκόν, προκάλεσε σοκ στο CHP και το ΜΗΡ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πληροφορήθηκαν την ακριβή ουσία της αλλαγής αυτής από τον Τύπο. Ας δούμε, όμως, πώς έχει η ιστορία της τροπολογίας αυτής, η οποία θα εξασφαλίσει την εκδίκαση τόσο του πλοιάρχου Τσιτσέκ, του οποίου η υπογραφή βρίσκεται κάτω από το έγγραφο «σχέδιο καταπολέμησης της οπισθοδρομικότητας», το οποίο ο στρατηγός Μπασμπούγ χαρακτήρισε ως «ένα κομμάτι χαρτιού», καθώς και των άλλων αξιωματικών: Το πρωί ο Υπουργός Δικαιοσύνης μετέβη στο CHP και το ΜΗΡ, ζητώντας την υποστήριξή τους στο σχέδιο Νόμου για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Όταν η αντιπολίτευση είπε εντάξει, τότε άρχισε αυτό να συζητείται στη Βουλή. Το ρολόι έδειχνε 24:00. Όταν το ρολόι έδειξε 02:00, οι βουλευτές του ΑΚΡ Μπόζνταγ και Ελίτας κατέθεσαν μια τροπολογία, η οποία δεν είχε σχέση με το συζητούμενο νομοσχέδιο. Όταν ο Βουράλ του ΜΗΡ έδειξε την αντίδρασή του, τότε αυτή άλλαξε. Τη στιγμή, κατά την οποία όλοι είχαν στρέψει την προσοχή τους κάπου αλλού, οι του ΑΚΡ, με μια δεύτερη τροπολογία, κατάφεραν να περάσουν την αλλαγή που επεδίωκαν.

Η Cumhuriyet σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Η αλλαγή, η οποία πραγματοποιήθηκε, αντίκειται στο Σύνταγμα» γράφει ότι ο επίτιμος Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κανάντογλου ανέφερε πως η αλλαγή, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Τουρκικό Ποινικό Κώδικα και η οποία προβλέπει τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, αντίκειται στο Σύνταγμα και ότι για κάτι τέτοιο απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο ίδιος επεσήμανε ακόμη ότι η αλλαγή αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, δεν μπορεί να εξηγηθεί με τη δικαιολογία ότι «συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο». Άλλωστε, η άμεση ψήφισή της, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθη, δεν συνάδουν με τη καλή βούληση.

Η Vatan σε πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Στα ημερολόγια πραξικοπήματος ο δρόμος για πολιτική εκδίκαση» γράφει ότι ο Ορνέκ, πρώην Αρχηγός των Ναυτικών Δυνάμεων, ο Γιαλμάν, πρώην Αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων, και ο Φιρτνίνα, πρώην Αρχηγός των Αεροπορικών Δυνάμεων, στο δεύτερο κατηγορητήριο της Εργκενεκόν κατηγορούνται «ως σχεδιαστές ενός πραξικοπήματος». Όμως, ο Εισαγγελέας Οζ, επειδή δεν μπόρεσε να διαπιστώσει τη διασύνδεσή τους με την Εργκενεκόν, είχε διαχωρίσει το φάκελο των τριών αυτών Διοικητών. Έτσι, μέχρι χθες υπήρχαν αντιδικίες από ποιους εισαγγελείς [στρατιωτικούς ή πολιτικούς] θα έπρεπε να ξεκινήσει η σχετική έρευνα. Τώρα, με τροπολογία του ΑΚΡ της τελευταίας στιγμής, οι αντιδικίες αυτές μπορεί να λάβουν τέλος. Εάν την τροπολογία αυτή την υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η αρμοδιότητα διερεύνησης εναντίον των τριών πρώην Διοικητών θα μεταφερθεί στην πολιτική δικαιοσύνη.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP