Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 12.07.2010


Ξεκινάμε με την εφημερίδα Star η οποία δημοσιεύει είδηση σχετικά με την τελετή μνήμης για την 15η επέτειο της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, όπου δολοφονήθηκαν οχτώ χιλιάδες Βόσνιοι στις 11 Ιουλίου 1995 από τα σερβοβοσνιακά στρατεύματα.

Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας ενταφιάστηκαν στο μαυσωλείο του Ποτοτσάρι οι σοροί 775 θυμάτων της σφαγής που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα σε νέους μαζικούς τάφους.

Ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan, η σύζυγός του Emine Erdoğan, ο υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Egemen Bağış και ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu παρέστησαν στην τελετή μνήμης όπου συμμετείχαν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων εφτά βαλκανικών χωρών.

Ο Erdoğan στην ομιλία του είπε τα παρακάτω:

"Πιστεύω πως η Σρεμπρένιτσα, από ένα μέρος όπου δέχτηκε πλήγμα η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θα μετατραπεί σε μια περιοχή όπου θα εδραιωθεί ξανά η ειρήνη, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η φιλία, η αδελφοσύνη και η αλληλεγγύη".

Η εφημερίδα εφιστά την προσοχή στο ότι ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdoğan στο Βελιγράδι, η σερβική βουλή έλαβε απόφαση κατάργησης της ταξιδιωτικής θεώρησης με την Τουρκία.

Περνάμε στη Sabah η οποία για το ίδιο θέμα γράφει ότι ο Erdoğan, στο τηλεοπτικό κανάλι «TRT Haber», αξιολόγησε την κατάσταση στην Σρεμπρένιτσα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός κινώντας την προσοχή στο ότι μια γυναίκα της οποίας ο σύζυγος και τα δύο παιδιά σφαγιάστηκαν στη Σρεμπρένιτσα, έκανε χειραψία με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, είπε τα εξής:

"Δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την παγκόσμια ειρήνη σε θεμέλια των συναισθημάτων μίσους και εχθρότητας".

«Μεγαλοπρεπής Εορτασμός» είναι ο τίτλος που κινεί την προσοχή μας στην εφημερίδα Yeni Şafak όπου διαβάζουμε ότι η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας θα εορτάσει την 100η επέτειο ίδρυσής της.

Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία που ιδρύθηκε το 1911, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους θα πραγματοποιήσει μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις.

Τα Τουρκικά Αστέρια που είναι η σημαντικότερη ακροβατική ομάδα στον κόσμο, θα κάνει επιδείξεις με τη συμμετοχή και άλλων κορυφαίων αεροβατικών ομάδων του κόσμου.

Η Zaman γράφει ότι η πρέσβειρα του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Γκαμπριέλα Σάλεβ προειδοποίησε τη διοίκηση του Τελ Αβίβ που απασχολεί την επικαιρότητα με την αιματηρή επίθεση της εναντίον του στολίσκου ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Σάλεβ, δήλωσε ότι το κύρος της χώρας της στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σαράντα χρόνων.

Η Ισραηλινή πρέσβειρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Jerulasem Post», δήλωσε ότι ο γενικός γραμματέας των ΗΕ Μπαν Κι Μουν συνεχίζει τις πρωτοβουλίες για τη σύσταση διεθνούς ανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει την ισραηλινή επιχείρηση εναντίον του πλοίου Mavi Marmara.

Read more...

Ανοίγουν τα σύνορα Τουρκίας-Αρμενίας;


To Tουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζεται για το άνοιγμα των συνόρων Αρμενίας - Τουρκίας .Η επίσκεψη της Hillary Clinton στην Αρμενία αύξησε τις προσδοκίες στην Τουρκία ότι τα σύνορα θα ανοίξουν .Σύμφωνα με τη Ζαμάν , μετά την επίσκεψη Κλίντον έχουν εντατικοποιηθεί οι προετοιμασίες παρά το γεγονός ότι τα πρωτόκολλα δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών.


Tο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε πληροφορίες από τη διοίκηση της επαρχίας Καρς σχετικά με το πόσο χρονικό διάστημα θα απαιτηθεί ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές που θα επιτρέψουν το άνοιγμα των συνόρων. Η διοίκηση της επαρχίας Καρς δήλωσε ότι η προετοιμασία για το άνοιγμα των συνόρων θα διαρκέσει 45 ημέρες το πολύ. Ερωτηθείς σχετικά με την αίτηση, ο αξιωματούχος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Yasemin Eralp ούτε διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία σχεδιάζει να ανοίξει προσωρινά τα σύνορα με την αρμενία ως ένδειξη καλής θέλησης .

Αναφορικά με την λύση του ζητήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπήρξε πρόσφατη συνάντηση ,του προέδρου της Αρμενίας Σερζ Sarksyan του Ρώσου Πρόεδρου Dmitry Medvedev και του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev στο Σότσι . Στη συνάντηση αυτή , την πρώτη αυτό έτος και την τέταρτη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Μεντβέντεφ , εξετάσθηκε η τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του ζητήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ καθώς και οι μελλοντικές εξελίξεις.
news.am,todayszaman

Read more...

ΑΥΤΟΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΟΠΛΑ, ΚΑΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ…ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΟ


Παρήχθησαν από το Ίδρυμα Μηχανικής και Χημείας (MKE), τρία τεμάχια από το πρωτότυπο του Σύγχρονου Εθνικού Τυφέκιου Πεζικού, που συγκεντρώνει τις πλέον καλές ιδιότητες στον κόσμο.

Η ΜΚΕ, με βάση τις πληροφορίες του ανταποκριτή του ΑΑ, στις 22-1-2009 υπέγραψε με την Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας σύμφωνο ¨σχεδίασης και ανάπτυξης¨του Σύγχρονου Εθνικού Τυφέκιου Πεζικού, ενώ οι εργασίες για τα πρωτότυπα ολοκληρώθηκαν στην βιομηχανία της, στο Κιρίκκαλε.


Τα τρία πρωτότυπα που παρήχθησαν στη κατεύθυνση των τακτικών και τεχνικών απαιτήσεων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK), τις επόμενες μέρες θα περάσουν από τεστ προδιαγραφών. Το σύγχρονο τυφέκιο στρατού που αναμένεται να πάρει τη θέση του G3 που χρησιμοποιεί ο στρατός, σε περίπτωση που περάσει με επιτυχία τα τεστ, θα αρχίσει να παράγεται τον Ιούνιο του 2011.

Το τυφέκιο που αρχίζοντας από τη σχεδίαση είναι εξ ολοκλήρου εγχώριο και παρήχθη χωρίς μεταφορά τεχνολογίας από οποιαδήποτε χώρα, φέρει τις καλύτερες ιδιότητες που έχουν αυτή την στιγμή τα τουφέκια τρίτης γενιάς.

Οι αρμόδιοι της ΜΚΕ, ανέφεραν πως το Σύγχρονο Εθνικό Τυφέκιο Πεζικού σχεδιάστηκε ώστε να αποδίδει κατά τον καλύτερο τρόπο, νύχτα και μέρα, σε κάθε και καιρό και χώρο, ενώ πολλές ιδιότητες του είναι καλύτερες από το G3.

Είπαν πως το πρωτότυπο θα επιδειχτεί στο κοινό τις επόμενες μέρες, και πως δεν καθορίστηκε ακόμα το όνομα του.

Πρόσθεσαν πως το G3 που χρησιμοποιείται τώρα από τις TSK, παρήχθη για πολύ πιο οργανωμένες μάχες στρατών, είναι βαρύ και η φροντίδα του δύσκολη, και πως υπήρχε ανάγκη για ένα τυφέκιο νέας γενιάς, και ως τέτοιο σχεδιάστηκε το Σύγχρονο Εθνικό Τυφέκιο Πεζικού.

Οι αρμόδιοι τόνισαν πως το Μοντέρνο τυφέκιο πεζικού σε σχέση με το G3 είναι πιο ελαφρύ, η κάνη του είναι πιο επιμήκης ενώ το μήκος του όπλου πιο μικρό.

……………………………………..

Με βάση τις πληροφορίες που δόθηκαν, το νέο όπλο θα είναι τύπου 7,62 και θα χρησιμοποιεί σφαίρες του ΝΑΤΟ. Το βάρος του θα είναι 3.750 γρ, το μήκος του 92 εκ, το δραστικό βεληνεκές 400 μέτρα, και θα φέρει διόπτρα νυκτερινής κατόπτευσης, προβολέα, λέιζερ, και θα μπορούνε να του προστεθούν αξεσουάρ ώστε να πετάει οπλοβομβίδες. Η κάνη του είναι σχεδιασμένη ώστε να ρίξει τουλάχιστον 10.000 βολές, ενώ μπορεί να πυροβολεί μία-μία ή κατά ριπάς.

ΤΑ ΟΠΛΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗ ΤΗΣ ΜΚΕ
Στο μεταξύ φέρεται να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό για τα όπλα ελεύθερου σκοπευτή που αναπτύσει τα τελευταία 2 χρόνια η ΜΚΕ. Το τύπου 7,62 Βοra που αναπτύχθηκε από κοινού με την στρατοχωροφυλακή έχει δραστικό βεληνεκές 1200 μέτρα. Το χρησιμοποιούμενο από την στρατοχωροφυλaκή Bora εξάγεται στο εξωτερικό.

Ένα άλλο ημιαυτόματο που αναπτύχθηκε από την ΜΚΕ είναι το Τ-12. Έχει δραστικό βεληνεκές 600 μέτρα και πήρε το όνομα Τ-12, επειδή στις δοκιμές που έγιναν πέτυχε άψογα τους στόχους. Το Τ-12 σχεδιάστηκε για να χτυπάει περισσότερο κινούμενους στόχους.
http://tourkikanea.wordpress.com

Read more...

Τουρκία: Προκήρυξη διαγωνισμού για έρευνες πετρελαίου στη Μεσόγειο


Δημοσιεύτηκε στο υπ' αριθμόν 27.639 σημερινό φύλλο της εφημερίδας της τουρκικής κυβερνήσεως η προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για «τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες», στο πλαίσιο των ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου σε θαλάσσια έκταση 1.100 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Μεσόγειο.
Το διαγωνισμό προκήρυξε η τουρκική ανώνυμος εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ). Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι προτάσεις για το διαγωνισμό πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις δύο το μεσημέρι στις 10 Αυγούστου 2010.
Η διάρκεια του έργου ορίζεται ως ένα έτος. Στην προκήρυξη, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα, δεν διευκρινίζονται τα ακριβή σημεία της θαλάσσιας περιοχής.
Γιατί όλο αυτό το αδιευκρίνιστο πλαίσιο ερευνών μας κάνει να ανησυχούμε; Γιατί νιώθουμε πως η "μυστικότητα" αφορά πιθανότατα το βόρειο Αιγαίο, την ευρύτερη περιοχή των Ιμίων και την θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου;

Είναι γνωστό πως η Άγκυρα θα θελήσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το κενό εξουσίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και πιθανότατα θα θελήσει να έλθει σε μία συμφωνία (από τις γνωστές που γίνονται κάτω από το τραπέζι των μυστικών διπλωματικών διαβουλεύσεων) με την Αθήνα, το ΔΝΤ ή την τρόικα.
Είτε θέλουμε να το καταλάβουμε και να το αποδεχτούμε είτε όχι, αυτή τη χρονική περίοδο η χώρα κυβερνάται από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ε.Ε., που αποφασίζουν και διατάσσουν. Ο εκτελεστής των εντολών είναι ο φερόμενος ως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που δίχως δεύτερη σκέψη, χωρίς καμία πολιτική ή ηθική αναστολή, εκτελεί (κυριολεκτικά και μεταφορικά) τις εντολές αλλά ταυτόχρονα και τον ελληνικό λαό και το ίδιο το μέλλον της χώρας.
Η Άγκυρα γνωρίζει πάρα πολύ καλά τον συνομιλητή της και πιθανότατα να γνωρίζει και την "διάρκεια" της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Ο Ταγίπ Ερντογάν αφού μπορεί κάλλιστα την οποιαδήποτε στιγμή να "στείλει αδιάβαστο" τον έλληνα ομόλογό του, μέσω μίας μικρής κρίσης στο Αιγαίο. Μία τέτοια ενέργεια είναι δυνατόν να δώσει στην Τουρκία τον απαραίτητο χρόνο ώστε να "επεκταθεί" σε ζώνες και περιοχές που θα τεθούν στη συνέχεια υπό συζήτηση (βλ. Κυπριακό), αλλά θα τελούν υπό την "κηδεμονία" της Άγκυρας μέχρι την λήψη της οποιασδήποτε τελικής απόφασης.
Ένα τέτοιο "σκηνικό" ουσιαστικά θα "παγώσει" την Αθήνα, η οποία έχει αποδείξει πως δεν διαθέτει την ικανότητα σοβαρών πολιτικών εθνικών αποφάσεων. Σε μία τέτοια χρονική στιγμή η Άγκυρα μπορεί να κερδίσει χωρίς καν να πολεμήσει και η Ελλάδα να χάσει πολλά περισσότερα από το γόητρό της και ταυτόχρονα να πέσει σε μία περίοδο μεγάλης εσωτερικής οικονομικής δυσπραγίας με ολέθρια αποτελέσματα στα χαμηλά κοινωνικά και οικονομικά στρώματα.
Το ζητούμενο δεν είναι εάν η Άγκυρα αποφασίσει να κάνει ένα τέτοιο "άλμα". Το ζητούμενο είναι το πότε ο Ερντογάν θα αποφασίσει να τολμήσει να κερδίσει από το πολιτικό κενό που υπάρχει στην Αθήνα. Και δεν πρέπει, φυσικά, να ξεχνάμε πως το Αιγαίο και μία μικρής διάρκειας "ρήξη" με την Ελλάδα, αποτελεί σημαντική πολιτική διέξοδο για τον Ερντογάν που ψάχνει να βρει σημείο συσπείρωσης υπέρ του τη στιγμή που οι Κούρδοι δείχνουν να σαρώνουν στην τουρκική επαρχία...
Τι απάντηση θα έχει η Αθήνα σε μία ενδεχόμενη επιθετική στάση της Άγκυρας; Πιθανότατα καμία... ενώ δεν αποκλείονται και οι "σπασμωδικές κινήσεις" που μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα φέρουν. Εξάλλου, μία τέτοια "συγκρουσιακή κατάσταση" ίσως να συμφέρει και στο ΔΝΤ, που θα βρει "κενό χρόνο" να περάσει πολλά σκληρά μέτρα σε περίοδο που οι έλληνες πολίτες θα ανησυχούν για το Αιγαίο.
Η πολιτική δεινότητα δεν είναι το δυνατό σημείο του Γιώργου Παπανδρέου που πρέπει να σκέφτεται πλέον πάρα πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο "επεισοδίου" με την Τουρκία στα μέσα Σεπτεμβρίου (οι κακές γλώσσες λένε πως ίσως και να το επιθυμεί προκειμένου να συσπειρώσει τον ελληνικό λαό γύρω από το όνομά του και να κερδίσει μερικούς πόντους από το πολύ χαμένο έδαφος εξαιτίας της μέχρι τώρα πολιτικής του στάσης)...

Read more...

Οι σημερινές παραβιάσεις της τουρκικής αεροπορίας


Το δίκτυο των ραντάρ του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της ΠΑ εντόπισε σήμερα δύο σχηματισμούς της τουρκικής αεροπορίας αποτελούμενους συνολικά από 16 μαχητικά αεροσκάφη οι οποίοι προχώρησαν σε 2 παραβάσεις και 6 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Εμπλοκές δε σημειώθηκαν και τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας προχώρησαν σε διακριτικές αναγνωρίσεις των τουρκικών αεροσκαφών που παραβίασαν τον ΕΕΧ βάσει πάγιας τακτικής. Η δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας σημειώθηκε στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Κύπρος και μυστικές υπηρεσίες


Του Μιχάλη Χατζηβασίλη

Ανέκαθεν η Κύπρος αποτελούσε σταυροδρόμι για τους κατασκόπους. Είτε για διάφορες συναντήσεις, είτε για παρακολουθήσεις με κύριους στόχους την Εθνική Φρουρά και την άσκηση Νικηφόρος. Πρωταγωνιστές στον σκοτεινό κόσμο της κατασκοπείας, ήταν οι Ισραηλινοί και οι Τούρκοι, ενώ έπονται άλλοι που δεν πιάστηκαν ούτε και θα τους μάθουμε ποτέ. Η έλευση των πυραύλων S300 στην Κρήτη προκάλεσε, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες του κράτους, συνωστισμό κατασκόπων, προκειμένου να ελέγξουν κατά πόσον θα έρχονταν στην Κύπρο.

Η πρόσφατη περίπτωση του Κρίστοφερ Ρόμπερτ Μέτσος, του 54χρονου Καναδού κατάσκοπου έφερε ξανά στο προσκήνιο υποθέσεις κατασκοπείας που συγκλόνησαν την Κύπρο και που αποδεικνύουν ότι κάνουμε μεσάνυχτα στον τομέα της αντικατασκοπίας. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση κατασκόπων για την οποία οι σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ έφτασαν στην κόψη του ξυραφιού, αφορά στη σύλληψη δύο Ισραηλινών πρακτόρων της Μοσάντ στις 7 Νοεμβρίου στο Ζύγι. Μετά από πληροφορίες που έδωσε εστιάτορας της περιοχής, η ΚΥΠ για πρώτη φορά κατάφερε να συλλάβει επ’ αυτοφώρω τους Χάργκοφ Ούντι, 37 χρόνων, και Νταμάρι Ιγκάλ, 49 χρόνων τότε, να ασχολούνται με κατασκοπεία δραστηριοτήτων της Εθνικής Φρουράς. Οι δύο συνελήφθησαν, για τρεις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες μεταξύ 15 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου 1998 στο Ζύγι συνέλεγαν πληροφορίες σχετικά με την άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις κατέγραφαν και τις διαβίβαζαν σε ξένη χώρα μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Οι πράκτορες της ΚΥΠ που παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους, πήγαν στο διαμέρισμά τους λίγο μετά τα μεσάνυχτα και κτύπησαν την πόρτα. Τους άνοιξε ο πιο νεαρός, με το ξυρισμένο κεφάλι. Ο σύντροφός του έτρεξε να σβήσει τον ανιχνευτή συχνοτήτων που βρισκόταν στο δωμάτιό του και ήταν συνδεδεμένος με μαγνητόφωνο καταγράφοντας συνομιλίες στα ελληνικά. Δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο επιχείρησε να διαγράψει τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες. Δεν επρόκειτο απλώς για συνομιλίες μεταξύ περιπολικών της αστυνομίας, όπως αφέθηκε να διαρρεύσει αρχικά, αλλά και για την επικοινωνία μεταξύ ενός μεταγωγικού πλοίου που θα εκφόρτωνε οπλισμό στο παραπλήσιο λιμάνι του Βασιλικού και αυτών που ανέμεναν το φορτίο στη στεριά, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες. Αυτός ήταν και ο λόγος της στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής, το βράδυ του Σαββάτου.

Ο τότε αρχηγός της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) στρατηγός Δημήτριος Δήμου αποκάλυψε λίγες ώρες μετά το περιστατικό ότι τις μέρες που προηγήθηκαν της σύλληψης των δύο, η ΕΦ είχε σοβαρή δραστηριότητα στην περιοχή. Πέραν των δύο υπερσύγχρονων ανιχνευτών συχνοτήτων (scanners), η αστυνομία βρήκε στο διαμέρισμα ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, σκληρούς δίσκους και δισκέτες, καθώς και φορητά τηλέφωνα GSΜ. Βρέθηκαν επίσης τουριστικοί χάρτες με σημειωμένες διάφορες τοποθεσίες, οι οποίες συμπίπτουν με ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε πολλά σημεία του νησιού. Ωστόσο δεν είναι μόνο ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός που έχει πείσει τις κυπριακές Αρχές ότι πρόκειται για κλασική υπόθεση κατασκοπείας, αλλά και η συμπεριφορά των δύο. Τόσο ο 37χρονος Ούντι Αργκόβ όσο και ο 49χρονος Ιγκολ Νταμάρ επέδειξαν την αναμενόμενη συμπεριφορά μετά τη σύλληψή τους. Αρνήθηκαν ότι οι χάρτες και ο εξοπλισμός τούς ανήκουν. Είχαν ταξιδεύσει στην Κύπρο και λίγο πιο πριν, κατά τη διάρκεια της άσκησης Νικηφόρος - Τοξότης (15 - 22 Οκτωβρίου). Οι δύο πράκτορες είχαν αρνηθεί την κατηγορία της κατασκοπείας, όπως και η κυβέρνησή τους, όμως λίγες ημέρες μετά ο τότε Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου είχε παραδεχθεί δημοσίως στην τηλεόραση ότι ήταν πράκτορες της ΜΟΣΑΝΤ και από τις πρώτες ημέρες άρχισαν να ασκούν πιέσεις (μεταξύ αυτών που ασκούσαν πιέσεις ήταν και ο πρόεδρος του Ισραήλ κ. Βάισμαν, αλλά και το πανίσχυρο ισραηλινό λόμπι των ΗΠΑ) στην κυπριακή κυβέρνηση για να τους αφήσει ελεύθερους. Κάτι που έγινε λίγους μήνες αργότερα, με επίκληση μιας περίεργης θέσης περί εθνικού συμφέροντος. Η επιτυχία αυτή της ΚΥΠ είχε άδοξη κατάληξη, αφού οι αφόρητες παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση και τον τότε Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη απέδωσαν καρπούς και οδήγησαν στην παράδοσή τους στους Ισραηλινούς. Χρειάστηκε μάλιστα να επισκεφθεί την Κύπρο ο πρόεδρος του Ισραήλ, άλλοι αξιωματούχοι και να γίνουν δεκάδες τηλεφωνήματα προς επισήμους.

Οι Αρχές είχαν πάντα κατά νουν ότι αποστολή των δύο ήταν ο εντοπισμός των πυραύλων S300 στη φάση της μεταφοράς τους από τη Ρωσία.

Τούρκοι και άλλοι

ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑκατασκόπων στην Κύπρο δεν σταματούν ποτέ και οι Τούρκοι είχαν στρατολογήσει ουκ ολίγους ξένους και Ελληνοκύπριους για να συλλέγουν πληροφορίες για θέσεις της Εθνικής Φρουράς. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μέλους των Ηνωμένων Εθνών που κρίθηκε ύποπτος για κατασκοπεία σε βάρος της χώρας μας και απελάθηκε. Πριν ενάμιση περίπου χρόνο, αλλοδαπός πιάστηκε σε χώρο στάθμευσης εστιατορίου της Λευκωσίας με μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα έτοιμος να την παραδώσει ως αντάλλαγμα πληροφοριών. Η τελευταία περίπτωση του Μέτσος είναι διαφορετική. Μέχρι στιγμής δεν έχει γνωσθεί κατά πόσον κατασκόπευε την Κύπρο ή απλά χρησιμοποίησε το έδαφός της για να καλύψει τα ίχνη του και να συνεχίσει προς άλλο προορισμό. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν πρώτης τάξεως κατάσκοπο που έδινε πληροφορίες στους Ρώσους και ο υπ’ αριθμόν 1 ενός δικτύου που αριθμεί μέχρι στιγμής 11 πρόσωπα. Στο λάπτοπ του Μέτσος έχουν βρεθεί σημαντικά στοιχεία που δείχνουν και το εύρος της δράσης του, ωστόσο η αποκωδικοποίησή τους θα πάρει χρόνο στις Αρχές γιατί πρόκειται για έγγραφα σε διάφορες γλώσσες. Η περίπτωσή του θα μείνει σκοτεινή από τη στιγμή που διέφυγε των Αρχών, όσο σκοτεινή είναι και η δράση του.

Και άλλες συλλήψεις Ισραηλινών

Η δραστηριότητα αυτή των Ισραηλινών στην Κύπρο δεν ήταν και η μοναδική. Το 1992 είχαν συλληφθεί άλλοι τέσσερις Ισραηλινοί πράκτορες στην Κύπρο, τρεις άνδρες και μια γυναίκα. Και αν πάμε λίγο ακόμη πιο πίσω, το 1975 είχαν συλληφθεί στο Σταυροβούνι άλλοι τρεις Ισραηλινοί, δύο άνδρες και μια γυναίκα, οι οποίοι φωτογράφιζαν και βιντεοσκοπούσαν το στρατόπεδο της 35ης Μοίρας Καταδρομών με στόχο τη συγκέντρωση πληροφοριών για την άμυνα του Ισραήλ ή για τη σύμμαχό του Τουρκία.

Το 1992 είχαν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω στη Λευκωσία τέσσερις Ισραηλινοί, δύο άνδρες και δύο γυναίκες, οι οποίοι προσπαθούσαν να εγκαταστήσουν μηχανισμό υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στην πολυκατοικία που στέγαζε την ιρανική πρεσβεία στην Κύπρο στην οδό Σανταρόζα, δίπλα από τον αστυνομικό σταθμό Λυκαβητού.

Συναντήσεις στο νησί

Στο βιβλίο «Στα άδυτα της ΜΟSSΑD», το οποίο αναφέρεται στον πρώην πράκτορά της Οπόλ Οστρογιέφσκι (αυτομόλη- σε κατά την έκφραση των μυστικών υπηρεσιών) γίνεται αναφορά σε δυο περιπτώσεις για την Κύπρο και τις συναντήσεις κατασκόπων που έγιναν στο νησί με σκοπό είτε να γίνει ανταλλαγή πληροφοριών ή εγγράφων, είτε να οργανωθεί η επόμενη επιχείρηση.

Φιλελεύθερος

Read more...

Η νέα τάξη πραγμάτων γύρω από την Κύπρο


Διαχρονικά το περιφερειακό και ευρύτερο διεθνές περιβάλλον επηρεάζει την πορεία μίας χώρας, ιδιαίτερα μιας μικρής χώρας στον πυρήνα μιας γεωπολιτικά ιδιαίτερα ευαίσθητης περιοχής. Όταν το 1878 οι Βρετανοί ήλθαν στην Κύπρο, ως αποτέλεσμα συγκλονιστικών εξελίξεων στα Βαλκάνια γύρω από το Ανατολικό Ζήτημα, οι Κύπριοι κοιμήθηκαν το βράδυ της 3ης Ιουνίου ως Οθωμανοί υπήκοοι και ξύπνησαν την επομένη ως υπήκοοι της βρετανικής αυτοκρατορίας. Και σήμερα το περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον διαφοροποιείται με τρόπο που δεν αφήνει καμία χώρα ανεπηρέαστη. Γι’ αυτό θα πρέπει να έχουμε επαρκή κατανόηση των δεδομένων, καθ’ ότι λανθασμένες αποφάσεις ή/και ανεπαρκείς χειρισμοί συνεπάγονται σοβαρό κόστος. Πριν από 20 περίπου χρόνια, έλαβε χώρα μια ριζοσπαστική αλλαγή με το τέλος του ψυχρού πολέμου και την ανάδυση των ΗΠΑ ως της μόνης υπερδύναμης. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και τα άλλα γεγονότα που ακολούθησαν, διαφοροποιήθηκαν και πάλιν τα δεδομένα σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, και αναδείχθηκαν νέες τάσεις. Αρκετοί αναλυτές έχουν τονίσει ότι ο τρόπος που οι ΗΠΑ διαχειρίστηκαν διάφορα ζητήματα στέρησε από τη χώρα την ευκαιρία να έχει μια μεγάλη περίοδο αδιαμφισβήτητης αμερικανικής ηγεμονίας.

Σήμερα, ως αποτέλεσμα διάφορων παραγόντων (όπως για παράδειγμα η αναβάθμιση της Κίνας, της Ρωσίας και της Ινδίας), αναδεικνύεται ένα νέο πολυπολικό σύστημα και επανέρχεται το υπόδειγμα του ισοζυγίου δυνάμεων. Η κρίση της Ελλάδος και της ευρωζώνης υποδεικνύει, μεταξύ άλλων, ότι η Ε.Ε. εξακολουθεί να έχει τεράστιο έλλειμμα αλληλεγγύης. Αυτό δεν συμβάλλει στη σφυρηλάτηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Στα πλαίσια του νέου διεθνούς περιβάλλοντος, θα μειωθεί ουσιαστικά η σχετική επιρροή της ΕΕ, εάν η Ένωση δεν προχωρήσει προς την περαιτέρω εμβάθυνσή της. Επιπρόσθετα, η ελλαδική οικονομική κρίση υπενθυμίζει πως οικονομικοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση του κύρους μιας χώρας, με απροσδιόριστες αρνητικές συνέπειες. Στην παρούσα συγκυρία διαφοροποιείται ο άξονας Τουρκίας-Ισραήλ-ΗΠΑ, καθ’ ότι η Τουρκία θεωρεί ότι τα συμφέροντά της εξυπηρετούνται καλύτερα εάν εμφανισθεί ως ηγέτιδα χώρα του μουσουλμανικού κόσμου. Ταυτόχρονα, παρατηρούμε στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον μία μετατόπιση του κέντρου βάρους προς ανατολάς και ως εκ τούτου η Τουρκία, η ευρύτερη Μέση Ανατολή και η Κεντρική Ασία θα έχουν αυξημένη γεωστρατηγική, γεωπολιτική και γεωοικονομική σημασία. Η Τουρκία προσπαθεί να αξιοποιήσει τους καρπούς αυτών των αλλαγών. Έτσι, δεν πρέπει να μας εκπλήττει ότι και η Κύπρος δέχεται πιέσεις από χώρους όπου παραδοσιακά είχε στήριξη, όπως ο ΟΗΕ, ενώ δεν υπάρχει η αναμενόμενη στήριξη από την ίδια την Ε.Ε.

Αξιολόγηση δεδομένων
Πρέπει, επίσης, να αξιολογήσουμε ορισμένα άλλα δεδομένα: Μεταξύ άλλων, την αναβίωση των εθνικών επιδιώξεων και την έξαρση του εθνικισμού σε Ρωσία, Τουρκία και Ιράν. Οι εξελίξεις αυτές έχουν σοβαρές προεκτάσεις σε διάφορα επίπεδα. Έτσι, για παράδειγμα, η Γεωργία καλείται να κινηθεί στα πλαίσια του παλιού συστήματος του ισοζυγίου δυνάμεων με σύνεση και προσοχή. Ο έντονος εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός των διαφόρων δυνάμεων, μεσαίων και μεγάλων, συνεπάγονται αναταράξεις και ανακατατάξεις. Αναπόφευκτα, λοιπόν, τα μικρά (γειτονικά) κράτη καλούνται να έχουν μία πολιτική και στρατηγική επιβίωσης. Υπάρχει τεράστιο κόστος από τη μη κατανόηση φιλοσοφικών ρευμάτων, καθώς και των χαρακτηριστικών του περιφερειακού και διεθνούς περιβάλλοντος.
Η Κύπρος αντιμετωπίζει μείζον υπαρξιακό πρόβλημα επιβίωσης, καθώς η Τουρκία δεν αναγνωρίζει δικαίωμα ύπαρξης στην Κυπριακή Δημοκρατία και προβάλλει ηγεμονικές πλέον τάσεις. Η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη με παγκόσμιες φιλοδοξίες. Σημειώνεται, συναφώς, ότι διαμορφωτές πολιτικής της Τουρκίας πιστεύουν ότι ανάμεσα στα κυριότερα προβλήματά τους είναι το Κουρδικό, το θέμα των Αλεβιτών και το Αρμενικό. Η Τουρκία δεν κατατάσσει τα προβλήματά της με Ελλάδα και Κύπρο ανάμεσα στις προτεραιότητές της και αυτό αντικατοπτρίζεται και στο πώς αντικρίζει η Άγκυρα την Ελλάδα και την Κύπρο. Με τα σημερινά δεδομένα, ούτε οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβάλουν στην Τουρκία μία συγκεκριμένη πολιτική. Ταυτόχρονα, απομακρύνονται οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας.
Λαμβάνοντας υπ' όψιν όλα τα δεδομένα, η Κύπρος καλείται να αξιολογήσει με ιδιαίτερη προσοχή τα τεκταινόμενα και να σταθμίσει τις επιλογές της. Είναι σημαντικό, μεταξύ άλλων, να αξιολογηθεί τι πραγματικά επιδιώκει η ηγεμονική Τουρκία στην Κύπρο και να κατανοηθούν τα αποτελέσματα τυχόν εφαρμογής της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Η πολιτική αυτή συγκρούεται με διάφορες έννοιες σε φιλοσοφικό επίπεδο, αλλά και με τις πραγματικότητες των υποδειγμάτων της Βοσνίας, της πρώην Τσεχοσλοβακίας, του Λιβάνου και του Βελγίου.


Τεράστιος αγώνας για επιβίωση
Η ΚΥΠΡΟΣ βρίσκεται σε μια πολύ επικίνδυνη γειτονιά και, ως εκ τούτου, απαιτείται τεράστιος αγώνας για επιβίωση. Η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει ταυτόχρονα ακόμα τα κλασικά προβλήματα του 19ου αιώνα (αγώνας απελευθέρωσης και ολοκλήρωσης της ανεξαρτησίας της) μαζί με τις προκλήσεις του 21ου αιώνα (ανάγκη για νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και ποιότητα ζωής, σύγχρονες προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, κλπ). Ως εκ τούτου, η Κύπρος καλείται να προχωρήσει προς μία στρατηγική η οποία να συμπεριλαμβάνει την προώθηση μιας ισχυρής οικονομίας, την ανάκτηση της ηθικής της υπεροχής και τη δημιουργία συμμαχιών, με τρόπο που θα ενισχύουν την ελεύθερη Κύπρο και μεταγενέστερα να δημιουργούν προϋποθέσεις ανάκτησης της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Μεγαλονήσου.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ
Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, και Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων

Read more...

Τα γεράκια της Αγκυρας ακονίζουν νύχια!


Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ

Το σχέδιο της «Σφιχτής Τανάλιας» εφαρμόζει η Αγκυρα στην Ελλάδα, επιχειρώντας να την οδηγήσει σε ασφυξία.
Μόνο το πάτημα της σκανδάλης λείπει ουσιαστικά από τις επιχειρήσεις της εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Περικυκλώνει πλέον την Αθήνα και από το Αιγαίο και από το Ιόνιο.
Η Αγκυρα επέλεξε να ξεδιπλώσει τώρα τη στρατιωτική της ισχύ εκβιάζοντας καταστάσεις. Και αυτό όχι τυχαία τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Οι αναλυτές του στρατιωτικού κατεστημένου στην Τουρκία, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες Ελλήνων αξιωματούχων, έχουν ανάψει το «πράσινο φως» στους στρατηγούς της Αγκυρας, καθώς αναφέρουν ότι η χώρα μας υπό τις παρούσες συνθήκες θα μπορούσε να απεμπολήσει κυριαρχικά δικαιώματα ή να της αφαιρεθούν με οποιοδήποτε μέσον αφού θεωρούν ότι την περίοδο αυτή είναι ευάλωτη.

Εκτιμούν ότι «βυθισμένη» η Ελλάδα στον κυκεώνα των ατελείωτων προβλημάτων, εξαιτίας της οικονομικής της κρίσης, αποτελεί κατάλληλη ευκαιρία για να θέσουν σε εφαρμογή τα επεκτατικά τους σχέδια. Μία οικονομική κρίση η οποία αποδομεί τη διπλωματική ισχύ της Αθήνας σε όλους τους τομείς.
Τούρκοι αναλυτές αναφέρουν στους στρατηγούς της Αγκυρας, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η κυβέρνηση στην Αθήνα απασχολείται μόνο με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και πώς να διατηρήσει τον έλεγχο στο εσωτερικό μετά την επιβολή αντιλαϊκών μέτρων.
Μετά τις αναφορές αυτές τα «γεράκια» της Αγκυρας άρχισαν να ακονίζουν τα νύχια τους…
«Οπλα» τους είναι η παραποίηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μέσα από την παγίωση λανθασμένων εντυπώσεων στο εξωτερικό.
Πάντα βέβαια κάνοντας χρήση του αναβαθμισμένου γεωστρατηγικού ρόλου τους που λόγω της ισχυρής στρατιωτικής δύναμης που διαθέτουν γίνεται αποδεκτός σιγά – σιγά ο ρόλος του χωροφύλακα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο που διεκδικούν.

Το Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ

Ενώ γνωρίζουν ότι τα ερευνητικά τους σκάφη για εξεύρεση πετρελαϊκών κοιτασμάτων επί ελληνικής υφαλοκρηπίδας αποτελούν χρήση ελληνικού εδάφους δεν δίστασαν να βγάλουν στο Αιγαίο το ωκεανογραφικό τους πλοίο «Τσεσμέ».
Πραγματοποίησαν έρευνες για υδρογονάνθρακες μεταξύ Θράκης και Σαμοθράκης αδιαφορώντας πλήρως αν παραβίαζαν ελληνική κυριαρχία. Βέβαια κατέγραψαν τη σημερινή ανεκτικότητα της ελληνικής κυβέρνησης που βέβαια δεν θυμίζει σε τίποτα την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου.
Να θυμίσουμε πως το 1986, όταν το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος «Χώρα» βγήκε και πάλι στο Αιγαίο, προετοίμασε ο Ανδρέας Παπανδρέου τη χώρα για πόλεμο!
Την Πέμπτη, πριν από τρεις μέρες, εισήλθαν στο Αιγαίο 16 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη από τα οποία τα οκτώ ήταν οπλισμένα.
Μάλιστα, ένας από τους δύο σχηματισμούς κατευθύνθηκε προς το Αγαθονήσι και πραγματοποίησε τον εικονικό βομβαρδισμό του. Δύο F-16 και 4 F-4 του σχηματισμού, πέταξαν πάνω από το ελληνικό κατοικημένο νησάκι και του έκαναν εικονική προσβολή ενώ τα άλλα δύο F-16 πετούσαν πιο ψηλά παρέχοντας προστασία στα άλλα δύο. Το θράσος των Τούρκων έφτασε στο σημείο να συνεχίζουν αν και νωρίτερα είχαν αναχαιτιστεί από ελληνικά μαχητικά.
Καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν βιώνει και δεν ανέχεται τον εικονικό βομβαρδισμό των εδαφών της.
Η εν λόγω ενέργεια αποτελεί μέγιστη προσβολή της κυριαρχίας του εκάστοτε κράτους. Και σίγουρα, ούτε η πρώτη φορά αλλά ούτε και η τελευταία είναι που οι κάτοικοι Αγαθονησίου βλέπουν τουρκικά μαχητικά να πετούν πάνω από τα κεφάλια τους και να γίνονται οι ίδιοι και τα σπίτια τους στόχος. Αν και αυτό είναι το πιο σοβαρό, δεν είναι ανάξιο λόγου και το γεγονός ότι η Αγκυρα πέταξε στο καλάθι των αχρήστων και το… περιβόητο μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ, που η ίδια είχε υπογράψει, και είχε συμφωνηθεί ο περιορισμός των πτήσεων στο Αιγαίο για την αποφυγή εντάσεων κατά τη θερινή περίοδο.
Αποδεικνύουν για άλλη μια φορά πόσο η Αγκυρα σέβεται τις συμφωνίες που υπογράφει.
Το απίστευτο είναι ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών πριν από λίγες μέρες προχώρησε σε έγγραφη υψηλών ρηματική διακοίνωση με την οποία κατηγορούσαν την Αθήνα ότι τους… ενοχλεί στο Αιγαίο.
Η τουρκική πλευρά υποστήριξε πως τα μαχητικά της ενώ εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση στο Αιγαίο παρενοχλήθηκαν από ελληνικά. Βέβαια ίσως η Αγκυρα να επιθυμεί η εκπαιδευτική πτήση των μαχητικών της να φθάνει μέχρι και την… Ακρόπολη και η Αθήνα να μην αντιδρά, απλώς… να τα καλωσορίζει.
Το έγγραφο διάβημα που υποβλήθηκε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αφορούσε 29 «παρενοχλήσεις» τουρκικών μαχητικών που αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά αεροσκάφη τον Ιούνιο. Αφορούσε επίσης και την… «παράνομη είσοδο σκαφών του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Ιμίων».
Η Αγκυρα επιχειρεί με ανεδαφικά διαβήματα να νομιμοποιήσει τις αυθαιρεσίες της στο Αιγαίο ώστε να μην υπάρχουν μόνο τα ελληνικά διαβήματα για τις παραβιάσεις της. Ετσι με παραποίηση στοιχείων η Αγκυρα επιχειρεί να εξισώσει τη συμπεριφορά της στο Αιγαίο κατηγορώντας την Ελλάδα στη διεθνή κοινή γνώμη.
Οι στρατηγοί της Αγκυρας εξασφάλισαν δύο ναυτικές βάσεις (Δυρράχιο και Αυλώνα) μέσα από τη στρατιωτική συνεργασία της Αλβανίας με την Τουρκία.
Πρόσφατα μάλιστα πραγματοποίησαν και μεγάλης κλίμακας άσκηση στην οποία η Αγκυρα χρησιμοποίησε στο Ιόνιο μεγάλο σχηματισμό που αποτελούνταν από φρεγάτες και άλλα συνοδευτικά πλοία. Ανέπτυξαν μεγάλη δράση δυτικά της Κεφαλονιάς.
Παράλληλα, η Τουρκία υποστηρίζει με κάθε τρόπο την αποστολή μουσουλμάνων λαθρομεταναστών στη χώρα μας. Μόνο το μήνα Μάιο φρόντισε η Αγκυρα να έρθουν στην Ελλάδα 3.500 λαθρομετανάστες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ο πραγματικός αριθμός που πέρασαν τον Εβρο παραμένει άγνωστος αλλά σίγουρα είναι πολύ μεγαλύτερος. Αλλά και οι 3.500 είναι τεράστιος αριθμός που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην Ελλάδα. Απαιτούνται επιχειρήσεις που απασχολούν πολύ κόσμο, κοστίζουν πανάκριβα και θα πρέπει η Ελλάδα στη συνέχεια να αναλωθεί σε χρονοβόρες διαδικασίες για τον επαναπατρισμό τους.
Επίσης, η τουρκική αρμάδα που αυτοβούλως χρίστηκε «χωροφύλακας» πραγματοποίησε περιπολία στη Μεσόγειο σε μία επίδειξη ισχύος. Κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο ν’ αποτελέσει περιφερειακή δύναμη που θα έχει λόγο για όλα και σε όλους.
Συνεχώς και αδιάλειπτα η Αγκυρα σχεδιάζει και θέτει σε εφαρμογή σχέδια για τον ακρωτηριασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Αποκτά ναυτικές βάσεις στην Αλβανία, μπλοκάρει τη νατοϊκή εξέλιξη και επιχειρεί να μετατρέψει σε «γκρίζα ζώνη» το Αιγαίο. Διώχνει τα αεροσκάφη της Frontex από το FIR Αθηνών και τα απειλεί με αναχαίτιση λέγοντας πως πετούν στο FIR Αγκυρας. Τουρκικές κορβέτες και φρεγάτες φτάνουν μέχρι το Σούνιο. Προτείνει στην Ελλάδα μείωση εξοπλισμών και παρουσιάζεται ως χώρα – φίλη την ίδια ώρα που επιδίδεται εκείνη σε κούρσα εξοπλισμών.
Τώρα στήνει μαϊμού – ναυάγια στο Αιγαίο και εισβάλει ακόμα και πέρα του 25ου Μεσημβρινού με αεροπλάνα και πολεμικά πλοία. Αντιπαραθέτει ισχυρή δύναμη έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο την ώρα που Ελλάδα «γονατίζει» οικονομικά σε κάθε αποστολή και εδώ και χρόνια έπρεπε να είχε προμηθευτεί δεκαπέντε ελικόπτερα για έρευνα και διάσωση.
Την περασμένη Δευτέρα έδωσαν πλασματικό ναυάγιο πλησίον της νήσου Καλόγηροι και η ευρύτερη περιοχή γέμισε αμέσως από τουρκικές φρεγάτες και αεροσκάφη που θύμιζε πεδίο μάχης. Εισήλθαν στην περιοχή έχοντας ξεκινήσει, βέβαια, πριν δώσουν το σήμα για το πλασματικό ναυάγιο. Μάλιστα εξέδιδαν και διεθνή Νόταμ σαν να ήταν εκείνοι υπεύθυνοι για την έρευνα και τη διάσωση στο Αιγαίο.
Την επομένη μέρα η Αγκυρα έδωσε τρία διαφορετικά στίγματα για πάλι υποτιθέμενο ναυάγιο σε περιοχή που ξεκινούσε από 6.5 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Λήμνου και επεκτείνονταν μέχρι και τη νήσο Αϊ-Στράτη.
Με το ίδιο πρόσχημα ξαναγέμισαν το Αιγαίο πάλι με σκάφη τους.
Αλλά και πέρσι είχαν κάνει παρόμοιες ενέργειες και μάλιστα επιχείρησαν να ρίξουν σε απώλεια στήριξης ελληνικό ελικόπτερο που συμμετείχε σε αποστολή έρευνας και διάσωσης που είχε δηλωθεί από τουρκικό καρτοκινητό.

Read more...

Τουρκικό «ναι» για την Σχολή της Χάλκης.


Η υπόθεση της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη πρέπει να επιλυθεί προτού το θέμα τεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς μιλώντας σε εκπομπή τουρκικού καναλιού.
Ο κ. Αρίντς ερωτηθείς σχετικά με τη σχολή είπε πως «στην Τουρκία υπάρχουν πολίτες με διαφορετική πίστη» και πρόσθεσε: «Εμείς ως κράτος πρέπει να απαντήσουμε στα αιτήματα αυτά. Πρέπει να πούμε ναι στα δίκαια αιτήματα των πολιτών μας που έχουν διαφορετική πίστη, προσεγγίζοντάς τα ως θεμελιώδη δικαιώματα. Διότι εμείς δεν είμαστε κυβέρνηση μόνο των μουσουλμάνων. Εάν έχουν ελλείψεις ως προς το να μαθαίνουν και να ακολουθούν τη θρησκεία τους, εάν έχουν τέτοια αιτήματα, η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τα αιτήματα αυτά».

«Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή ως σχολή που θα εκπαιδεύει κληρικούς» είπε ο Αρίντς και τόνισε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να δώσουμε την άδεια αυτή. Αλλά παρότι περιληπτικά είναι τόσο απλή η υπόθεση, ωστόσο το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η απόφαση που έχει λάβει το παρελθόν το Συνταγματικό Δικαστήριο».
Ο Αρίντς είπε πως το πρόβλημα πρέπει να λυθεί προτού τεθεί προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και συμπλήρωσε: «Κάνουμε κάποιες προετοιμασίες. Ίσως στο εσωτερικό να μας επικρίνουν. Κάποια κόμματα θα το χρησιμοποιήσουν εναντίον μας, αλλά δεν έχει σημασία. Το σωστό είναι να δώσουμε στους δικαιούχος το δίκιο τους. Πρέπει να προσφέρουμε στους πολίτες μας αυτούς έναν μηχανισμό που θα καλύπτει εντός της Τουρκίας την ανάγκη κληρικών».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση που δεν επαναλειτουργήσει η σχολή μέχρι το 2011, θα υπάρχει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Read more...

“Φασίστες και με δημοτική βούλα”


Για όποιον είχε αμφιβολίες σχετικά με τον τρόπο που εκτουρκίζεται η μειονότητα (πρώτα γλωσσικά και ύστερα συνειδησιακά) προσφέρουμε σήμερα ένα πειστικό επίσημο ντοκουμέντο, που τεκμηριώνει με τον πιο αναμφίλεκτο τρόπο όσα επί χρόνια λέμε στον ¨Αντιφωνητή¨.Πρόκειται για το κατάπτυστο ψήφισμα του Δήμου Μύκης, της 8ης Ιουνίου 2010, στο οποίο ομόφωνα καταγγέλεται το…πομακόφωνο δελτίο ειδήσεων του τοπικού ¨Καναλιού 6¨! Οι δημοτικοί σύμβουλοι χαρακτηρίζουν την πρωτοβουλία του Σεμπαετίν Καραχότζα ¨πράξη που στρέφεται κατά της μειονότητας¨(!!!) και απευθυνόμενοι στο Κανάλι του ζητούν να… εκπέμπει δελτίο στην τουρκική γλώσσα!!! Έχουμε λοιπόν εδώ ένα δήμο 100% πομακικό, όπου η μητρική γλώσσα των κατοίκων θεωρείται επικίνδυνη και αποβλητέα, η δε χρήση της, ακόμη και σε ιδιωτικό μέσο, προκαλεί τις άναρθρες κραυγές των τοπικών αρχόντων! Φανταστείτε τι μείζον πρόβλημα τους δημιουργεί η χρήση της πομακικής, ακόμα και στα πλαίσια μιας προσπάθειας ιδιωτικής, και τι θα μπορούσε να επιτευχθεί αν υπήρχε μια σοβαρή πολιτική από την πλευρά της πολιτείας.

Και μετά σου λένε οι πουλημένοι ελληνόφωνοι, πως το θέμα έχει λήξει, ότι η πομακική έχει χάσει το παιχνίδι κι άλλες τέτοιες προφάσεις εν αμαρτίαις. Μπορούμε και τώρα να γυρίσουμε το κλίμα, το απέδειξε ο γενναίος Καραχότζα με τον προσωπικό του αγώνα. Το θέμα είναι, πολιτική βούληση υπάρχει ; Ή έστω συμπαραστάτες του Σεμπαεδίν θα υπάρξουν ;

Read more...

Στο Βελιγράδι “πουλώντας” επενδύσεις και νεο-οθωμανισμό ο Τ.Ερντογάν


Το Βελιγράδι επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία επίδειξη της πολιτικής των “μηδενικών προβλημάτων” (σ.σ. με όλους όσους αποδέχοναι την πρωτοκαθεδρία της Τουρκίας) και συναντάται με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς και Μίρκο Τσβέτκοβιτς, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον σερβικό Τύπο, τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις συναντήσεις αυτές θα είναι η οικονομική συνεργασία και ζητήματα που αφορούν εν γένει στην περιοχή της Βαλκανικής.
Ο Τ.Ερντογάν ανήγγειλε, με δηλώσεις του χθες, ότι «η Άγκυρα θα επιδιώξει την αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων Σερβίας – Τουρκίας στο επίπεδο που βρίσκονται οι πολιτικές σχέσεις».

Σέρβοι αναλυτές επισημαίνουν ότι το τουρκικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Σερβία είναι έντονο και εκδηλώνεται μέσα από τη συμμετοχή σε έργα υποδομής, όπου δίδεται προτεραιότητα στις περιοχές, όπου ο μουσουλμανικός πληθυσμός αποτελεί πλειονότητα, όπως το Σάντζακ. Από την άλλη, εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον από τουρκικές εταιρείες για την αγορά σερβικών κρατικών εταιρειών που ιδιωτικοποιούνται.
Οι Τάντιτς και Ερντογάν, σήμερα το απόγευμα, θα μεταβούν στην πόλη Νόβι Πάζαρ και θα επισκεφτούν το τουρκικό πολιτιστικό κέντρο, ενώ θα συναντηθούν και με τους τοπικούς ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας.
Η Τουρκία, τα τελευταία δύο χρόνια, κατάφερε να καταστεί σημαντικός παράγοντας στις σχέσεις της Σερβίας με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ σημαντικό ρόλο είχε και σε θέματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν «εσωτερικής πολιτικής».
Ακόμη και στο ζήτημα του Κοσσόβου, η Άγκυρα προσφέρθηκε να αποτελέσει τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.
Συμφωνία για την αμοιβαία κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες των δύο χωρών υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Σερβίας και της Τουρκίας, Βουκ Γέρεμιτς και Αχμέτ Νταβούτογλου αντίστοιχα.
Σήμερα το πρωί, υπεγράφησαν επίσης μία σειρά από διακρατικές συμφωνίες, που επιτρέπουν τη συμμετοχή τουρκικών εταιρειών στην κατασκευή έργων υποδομής.
Στην ομιλία του, κατά την τελετή υπογραφής των σχετικών συμφωνιών, ο Ερντογάν δήλωσε: «Οι Τούρκοι επιχειρηματίες και οι επενδυτές πρέπει να αξιολογήσουν άμεσα τις δυνατότητες που προσφέρει η Σερβία και δεν αμφιβάλλω ότι το Βελιγράδι θα τους ανοίξει τον δρόμο».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Το βαλκανικό στρατηγικό τόξο της Αγκυρας


ΓΡΑΦΕΙ Ο Α. ΛΥΚΑΥΓΗΣ
ΤΗΝ ΩΡΑ που ο Ελληνισμός περισπάται από εσωστρεφείς αγκυλώσεις και αναδιπλώνεται πάνω οπό τραυματικά σύνδρομα, η Άγκυρα προχωρεί αθόρυβα σε νέες γεωστρατηγικές επιλογές, που εξικνούνται ήδη πέραν και του Ιονίου!
Όπου με διεύρυνση των στρατηγικών της προσεγγίσεων (με την Αλβανία, τη Βοσνία και άλλους στην περιοχή) προάγει με ουσιαστικούς τρόπους τις απαιτούμενες υποδομές Οι οποίες και θα υπηρετήσουν συγκεκριμένες κι εν πάση περιπτώσει ευανάγνωστες προοπτικές που στηρίζονται οι έκδηλες νέο-οθωμανικές βλέψεις.

Και οι οποίες στην προκειμένη περίπτωση περνούν από σχεδιασμούς, οι οποίοι αποβλέπουν στην πολιτική ποδηγέτηση των Βαλκανίων. Με στρατηγική διείσδυση, μέσω κυρίως των μειονοτικών ερεισμάτων που διαθέτει (Βουλγαρία, Ελλάδα, Κόσσοβο κ .ά.) και αναλόγως αξιοποιεί.

ΕΑΝ με βάση τις θεωρίες Νταβούτογλου η Άγκυρα θα τεντώσει στο έπακρο τη χορδή του τουρκικού τόξου προς ανατολάς με στόχο να διεισδύσει όσο βαθύτερα στη Δύση, τότε η βαλκανική της στρατηγική καθίσταται προφανέστερα Κι όσο προς ανατολάς η Ελλάδα διάγει με την αγωνία του Κυπριακού (και βεβαίως του Αιγιακού) άλλο τόσο πρέπει ν’ ανησυχεί και με όσα τόσο αθόρυβα τεκταίνονται εντεύθεν του Αιγαίου.
Καθώς η Θράκη διαλαμβάνεται & αυτούς τους έωλους σχεδιασμούς Και στην οποία ήδη από τουρκικής πλευράς ενεργοποιούνται κάποιες μεθοδεύσεις, που δημιουργούν άμεσους κινδύνους. Στην προοπτική των οποίων συνυπάρχουν δυναμικές στρατηγικών τετελεσμένων.
Με τη μειονότητα να διεκδικεί δικαίωμα συλλογικού εθνικού αυτοπροσδιορισμού.
ΜΑΚΑΡΙ αυτές οι διαλεκτικές ν’ αποδειχθούν ανεδαφικές Μακάρι διότι εάν έστω κι επ’ ελάχιστον αυτά όντως συμβαίνουν (και τελικά επιτύχουν), θα οδηγήσουν δυνάμει στη δημιουργία συνθηκών έως και αυτονομήσεως.
Με στοιχεία του Κυπριακού ν’ αναπαράγονται κι εδώ. Και ομοιότυπες μεθοδεύσεις να προωθούνται, προκειμένου η Τουρκία να δημιουργήσει επιθυμητά στρατηγικά προγεφυρώματα Υπό το φως αυτών των προδήλως αυτονόητων, εάν είναι να δούμε (και να πούμε) με ρεαλισμό τα πράγματα, τότε η στυγνή αλήθεια είναι ότι:
Στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Ελληνισμός, δεν είναι δυνατόν να υποστηριχθεί επαρκής εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση και κυρίως την εξουδετέρωση τέτοιας εξωτερικής απειλής
Εάν κατά τον Θουκυδίδη «ο αδύνατος χάνει τόσα όσα του επιβάλλει τελικά η αδυναμία του», τότε η μόνη και αυτονόητη διέξοδος είναι η κατά το δυνατόν περιστολή αυτής της αδυναμίας.
Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ ΣΕΛ 11

Read more...

Πονηρές μέρες


Η επανεμφάνιση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Τσεσμέ» στην περιοχή του Βόρειου Αιγαίου αυτές τις ημέρες είναι αναμενόμενη, καθώς η τουρκική πλευρά ενημέρωσε για τη διεξαγωγή υδατογραφικών ερευνών στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου (και σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας).

Μια και οι ημέρες είναι πονηρές και έχει υπάρξει και το αρνητικό προηγούμενο των τελευταίων εβδομάδων, το σκάφος θα παρακολουθείται συστηματικά, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει παρασπονδία και μετατροπή των ερευνών σε γεωφυσικές και σεισμικές…

Read more...

Παρέμβαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη συνταγματική αναθεώρηση


Το πράσινο φως για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον προσεχή Σεπτέμβριο έδωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας. Το ανώτατο δικαστήριο, ωστόσο, προκάλεσε τις επιδοκιμασίες της ισλαμικής κυβέρνησης για τη μερική διαγραφή άρθρων.

Την εβδομάδα που πέρασε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάνθηκε έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση (9,5 ώρες) επί της συνταγματικής αναθεώρησης που προωθεί η ισλαμική κυβέρνηση. Το ανώτατο δικαστήριο αρχικά εξέτασε την προσφυγή της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) για τη μη αποδοχή του πακέτου αναθεώρησης –με αιτιολογία παρατυπίες στη διαδικασία που ακολουθήθηκε– και την απέρριψε. Ωστόσο, τα μέλη του δικαστηρίου αποφάσισαν την εξέταση των άρθρων του πακέτου ως προς την ουσία, με αποτέλεσμα τη διαγραφή μέρους ορισμένων άρθρων.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο παρενέβη σε άρθρα που αφορούσαν τη διαδικασία εκλογής και διορισμού των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων. Συγκεκριμένα το ανώτατο δικαστήριο διέγραψε τις προτάσεις του άρθρου 16 που προέβλεπαν δικαίωμα μοναδικής ψήφου στο εκλεκτορικό σώμα όσον αφορά την εκλογή των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Το ίδιο αποφάσισε και για το άρθρο 22 το οποίο ρυθμίζει την εκλογή των μελών του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK). Εξάλλου, από το ίδιο άρθρο αφαιρέθηκε η πρόταση που επέτρεπε σε ακαδημαϊκούς πέραν του κλάδου της νομικής, όπως των πολιτικών επιστημών και των οικονομικών επιστημών, να εκλεγούν σε μία από τις τέσσερις θέσεις που είναι αφιερωμένη σε αυτήν την κατηγορία λειτουργών στο Ανώτατο Συμβούλιο (HSYK).

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου κατά περίεργο τρόπο δεν ικανοποίησε ούτε την κυβέρνηση, πράγμα αναμενόμενο, αλλά ούτε και την αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση κατηγόρησε το ανώτατο δικαστήριο ότι με την εξέταση επί της ουσίας –και όχι επί της διαδικασίας– που προέβη επικαλούμενο το άρθρο 2 του Συντάγματος περί του χαρακτήρα του καθεστώτος, η αναθεώρηση του οποίου άρθρου απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα, στην πραγματικότητα υπερέβη τις εξουσίες του, καθώς το πακέτο αναθεώρησης δεν έχει γίνει ακόμη νόμος του κράτους, κάτι που θα κριθεί από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το προσεχές φθινόπωρο. Από την άλλη η αντιπολίτευση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τη μη απόρριψη τουλάχιστον των άρθρων που επιδιώκουν να φέρουν μετατροπές στα σημαντικότερα όργανα της τουρκικής δικαιοσύνης.

Η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ είχε δρομολογήσει μια ευρεία αναθεώρηση του στρατιωτικού συντάγματος του 1982, η οποία ψηφίστηκε στα μέσα του Μαΐου. Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα είχε αποτύχει να περάσει άρθρα που προέβλεπαν σημαντικές αλλαγές ως προς τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων και, το σημαντικότερο, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία που θα επέτρεπε την αυτόματη νομοθέτηση της συνταγματικής αναθεώρησης. Έτσι, βάσει της προηγούμενης συνταγματικής ρύθμισης που πέρασε επίσης επί ημερών του Ερντογάν, θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την αποδοχή ή απόρριψη του πακέτου αναθεώρησης από τον λαό.

Η απόφαση του Δικαστηρίου θεωρήθηκε από πολλούς ως παρέμβαση που κόμιζε ένα πολιτικό μήνυμα με αποδέκτη την ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ. Όσον αφορά τη μετατροπή που υπέστη το άρθρο 16, το Συνταγματικό Δικαστήριο φαίνεται να επιχείρησε να παρεμποδίσει την πολιτική διείσδυση του ΑΚΡ στο ανώτατο δικαστήριο, μέθοδο που οι ισλαμιστές έχουν χρησιμοποιήσει για να αλώσουν τις διοικήσεις των πανεπιστημίων. Για δε το άρθρο 22, το οποίο αποκλείει ακαδημαϊκούς εκτός της νομικής επιστήμης, το δικαστήριο μάλλον έστειλε το μήνυμα ότι η δικαιοσύνη οφείλει να παραμείνει υπό τον έλεγχο όσων σχετίζονται άμεσα με τη δικαιοσύνη προστατεύοντάς την από πολιτικές επιρροές.

Παρά την παρέμβαση του ανώτατου δικαστηρίου και τη διαγραφή μέρους άρθρων του πακέτου αναθεώρησης, το ισλαμικό κόμμα πρέπει να είναι ικανοποιημένο ότι δεν τέθηκαν σοβαρότερα εμπόδια στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, η ημερομηνία διεξαγωγής του οποίου είναι φορτισμένη με έναν συμβολισμό εξαιρετικής σημασίας. Ως ημέρα διεξαγωγής του έχει επιλεγεί η 12η Σεπτεμβρίου, που συμπίπτει με την τριακοστή επέτειο της στρατιωτικής επέμβασης του 1980. Μέλλει να δούμε εάν η λαϊκή ετυμηγορία που θα αποφανθεί το φθινόπωρο για το πακέτο αναθεώρησης, θα σημάνει την «ανατροπή» του κατεστημένου στη γείτονα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο δρόμος που έχει να διανύσει ακόμη η γείτων για να πετύχει τον πλήρη εκδημοκρατισμό της, παρά τις όποιες προσπάθειες απ' όπου κι αν προέρχονται, φαντάζει μακρύς και δύσβατος.

Read more...

Νταβούτογλου: θα κάνουμε την προσευχή μας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ


Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, πραγματοποίησε ομιλία στη Δεξαμενή Σκέψης Chatman House στο Λονδίνο με θέμα «Στη νέα παγκόσμια τάξη ο ρόλος των υπερατλαντικών σχέσεων». Μετά την ομιλία, από τον κ. Νταβούτογλου ζητήθηκε να σχολιάσει την αναφορά του ότι «μια μέρα θα πραγματοποιήσουμε την προσευχή μας στα Ιεροσόλυμα». Η απάντηση Νταβούτογλου ήταν η εξής: «Εγώ την αναφορά αυτή την πραγματοποίησα σε μια συνάντηση ενώπιον 22 Υπουργών, η οποία ήταν κλειστή στον Τύπο. Όμως, λόγω των διπλωματικών ειωθότων, μέχρι αυτή τη στιγμή για το θέμα αυτό δεν είπα τίποτε. Όμως, το λέω τώρα. Ναι, μια μέρα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ θα προσευχηθούμε. Η Ανατολική Ιερουσαλήμ ανήκει στην Παλαιστίνη. Σύμφωνα με το δίκαιο των Η.Ε., η περιοχή αυτή αποτελεί παλαιστινιακό έδαφος. Παράλληλα και στις ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες διεξάγονται στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει ο όρος παραχώρησής της στην Παλαιστίνη. Η Ανατολική Ιερουσαλήμ θα παραδοθεί στην Παλαιστίνη κι εμείς όλοι μαζί θα προσευχηθούμε εκεί. Κατά τον ίδιο τρόπο, θα προσεύχονται εκεί Χριστιανοί και Εβραίοι. Αυτό δεν αποτελεί μια φαντασία, αλλά ένα όραμα».

Ο Νταβούτογλου στην ομιλία του στο Chatman House, μεταξύ άλλων, ανέφερε και τα εξής: «Όταν η ισραηλινή κυβέρνηση αποφασίσει να εργαστεί μέσα σε ειρηνικό πλαίσιο, τότε είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε από το σημείο στο οποίο έχουμε μείνει. Από το Ισραήλ αναμένουμε να ζητήσει συγγνώμη ή να αποδεχθεί τη σύσταση μιας διεθνούς επιτροπής έρευνας. Εάν δεν ακολουθήσει τους δύο αυτούς δρόμους, τότε πολύ φυσικά και η Τουρκία έχει το δικαίωμα να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών. Η Τουρκία βοηθά και για την επίλυση του προβλήματος του Ισραηλινού στρατιώτη, ο οποίος είχε απαχθεί από τη Χαμάς και είχε μεταφερθεί στη Γάζα. Εμείς εκτιμούμε το γεγονός της σημασίας που έχει για το Ισραήλ ένας στρατιώτης του. Όμως, και οι δικοί μας οκτώ συμπατριώτες είναι εξίσου σημαντικοί όσο και ο Ισραηλινός στρατιώτης».

Read more...

Βούλγαροι εθνικιστές εμπόδισαν τούρκικο συνεργείο τηλεόρασης


Η Vatan στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Βούλγαροι ρατσιστές παρεμπόδισαν το τηλεοπτικό συνεργείο της TRT» γράφει ότι το ρατσιστικό κόμμα ΑΤΑΚΑ παρεμπόδισε το τηλεοπτικό συνεργείο της TRT να πραγματοποιήσει λήψεις. Το τηλεοπτικό αυτό συνεργείο είχε αναχωρήσει με το τρένο «BALKAN EXRESS», το οποίο σε συνεργασία TRT – Κρατικών Τουρκικών Σιδηροδρόμων θα πραγματοποιούσε περιοδεία 50 ημερών σε εννέα χώρες.

Η TRT, προκειμένου να πραγματοποιήσει λήψεις στην Πλατεία Νέφσκι της Σόφιας, είχε λάβει τη σχετική άδεια από τις βουλγαρικές Αρχές. Όταν, όμως, το τηλεοπτικό συνεργείο μετέβη στην Πλατεία, τότε αυτή κατακλύσθηκε από μέλη του κόμματος ΑΤΑΚΑ. Μεταξύ των συγκεντρωθέντων βρισκόταν και ο ρατσιστής ηγέτης Σιντέροβ. Κατόπιν αυτού, το τηλεοπτικό συνεργείο της TRT δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιήσει τις σχετικές λήψεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ανωτέρω συνεργείο, κινούμενο στο πλαίσιο της ίδιας περιοδείας, έχει προγραμματίσει λήψεις και σε διάφορες περιοχές της Β. Ελλάδας

Read more...

Νέες τουρκικές δηλώσεις για Χάλκη χωρίς …. έργα!


Η υπόθεση της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη πρέπει να επιλυθεί προτού το θέμα τεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς μιλώντας χτες σε εκπομπή του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού Κανάλι 24. Επιχειρώντας για μια ακόμη φορά, όπως συχνά έχει κάνει στο κοντινό παρελθόν, να διασώσει το image της Τουρκίας, ο Τούρκος αντιπρόεδρος αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια για το τι πρέπει να γίνει, που όμως η Άγκυρα αποφεύγει να κάνει! Ο κ. Αρίντς ερωτηθείς σχετικά με τη σχολή είπε πως «στην Τουρκία υπάρχουν πολίτες με διαφορετική πίστη» και πρόσθεσε: «Εμείς ως κράτος πρέπει να απαντήσουμε στα αιτήματα αυτά. Πρέπει να πούμε ναι στα δίκαια αιτήματα των πολιτών μας που έχουν διαφορετική πίστη, προσεγγίζοντάς τα ως θεμελιώδη δικαιώματα. Διότι εμείς δεν είμαστε κυβέρνηση μόνο των μουσουλμάνων. Εάν έχουν ελλείψεις ως προς το να μαθαίνουν και να ακολουθούν τη θρησκεία τους, εάν έχουν τέτοια αιτήματα, η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τα αιτήματα αυτά».

«Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή ως σχολή που θα εκπαιδεύει κληρικούς» είπε ο Αρίντς και τόνισε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να δώσουμε την άδεια αυτή. Αλλά παρότι περιληπτικά είναι τόσο απλή η υπόθεση, ωστόσο το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η απόφαση που έχει λάβει το παρελθόν το Συνταγματικό Δικαστήριο». Ο Αρίντς είπε πως το πρόβλημα πρέπει να λυθεί προτού τεθεί προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και συμπλήρωσε: «Κάνουμε κάποιες προετοιμασίες. Ίσως στο εσωτερικό να μας επικρίνουν. Κάποια κόμματα θα το χρησιμοποιήσουν εναντίον μας, αλλά δεν έχει σημασία. Το σωστό είναι να δώσουμε στους δικαιούχος το δίκιο τους. Πρέπει να προσφέρουμε στους πολίτες μας αυτούς έναν μηχανισμό που θα καλύπτει εντός της Τουρκίας την ανάγκη κληρικών».

Το 1971 το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε ακυρώσει άρθρα του τότε νόμου περί ιδιωτικών σχολών, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η λειτουργία των ιδιωτικών ανώτερων σχολών. Στη συνέχεια το τουρκικό Υπουργείο Παιδείας συμπεριέλαβε το παραπάνω τμήμα της Θεολογικής Σχολής στο πλαίσιο των σχολών αυτών και τερμάτισε τη λειτουργία του. Η δικαστική προσπάθεια που είχε ξεκινήσει το Πατριαρχείο αμέσως μετά, εναντίον της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας, δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα.

Όμως, δεν έχει πλέον ισχύ το νομικό πλαίσιο που είχε λάβει υπόψη του το Συνταγματικό Δικαστήριο το 1971, δηλαδή το Σύνταγμα, ο νόμος περί ιδιωτικών σχολών και το νομικό πλαίσιο των ανώτερων και ανώτατων σχολών. Το νέο νομικό πλαίσιο επιτρέπει τις ιδιωτικές ανώτερες σχολές. Επιπρόσθετα πέρα από τη Συνθήκη της Λοζάννης που προβλέπει ελευθερία θρησκείας και εκπαίδευσης, το κύριο νομικό πλαίσιο είναι πλέον αυτό που σχετίζεται με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση που δεν επαναλειτουργήσει η σχολή μέχρι το 2011, θα υπάρχει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP