Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Ανοίγουν τα σύνορα Τουρκίας-Αρμενίας;


To Tουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζεται για το άνοιγμα των συνόρων Αρμενίας - Τουρκίας .Η επίσκεψη της Hillary Clinton στην Αρμενία αύξησε τις προσδοκίες στην Τουρκία ότι τα σύνορα θα ανοίξουν .Σύμφωνα με τη Ζαμάν , μετά την επίσκεψη Κλίντον έχουν εντατικοποιηθεί οι προετοιμασίες παρά το γεγονός ότι τα πρωτόκολλα δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών.


Tο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε πληροφορίες από τη διοίκηση της επαρχίας Καρς σχετικά με το πόσο χρονικό διάστημα θα απαιτηθεί ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές που θα επιτρέψουν το άνοιγμα των συνόρων. Η διοίκηση της επαρχίας Καρς δήλωσε ότι η προετοιμασία για το άνοιγμα των συνόρων θα διαρκέσει 45 ημέρες το πολύ. Ερωτηθείς σχετικά με την αίτηση, ο αξιωματούχος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Yasemin Eralp ούτε διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία σχεδιάζει να ανοίξει προσωρινά τα σύνορα με την αρμενία ως ένδειξη καλής θέλησης .

Αναφορικά με την λύση του ζητήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπήρξε πρόσφατη συνάντηση ,του προέδρου της Αρμενίας Σερζ Sarksyan του Ρώσου Πρόεδρου Dmitry Medvedev και του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev στο Σότσι . Στη συνάντηση αυτή , την πρώτη αυτό έτος και την τέταρτη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Μεντβέντεφ , εξετάσθηκε η τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του ζητήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ καθώς και οι μελλοντικές εξελίξεις.
news.am,todayszaman

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP