Σάββατο, 9 Ιουλίου 2011

Τουρκία: Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα αφήνει να εννοηθεί ότι οι βουλευτές του θα ορκιστούν, τερματίζοντας την διαμαρτυρία τους.


Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία άφησε να εννοηθεί σαφώς χθες ότι οι βουλευτές του ενδέχεται να τερματίσουν την διαμαρτυρία τους για την στέρηση εδρών υποψηφίων του που εξελέγησαν και να ορκιστούν.Σχεδόν το εν τρίτο των βουλευτών του 550μελούς σώματος είχαν αρνηθεί να ορκιστούν στην εναρκτήρια συνεδρίαση της τουρκικής βουλής την 28η Ιουνίου.

Αντιπροσωπεία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) συναντήθηκε χθες με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της βουλής Τζεμίλ Τσιτσέκ, του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (AK) σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Η συνάντηση υπήρξε «εξαιρετικά εποικοδομητική και θετική», δήλωσε ο Ακίφ Χαμζατσεμπί, όπως μετέδωσε το κρατικό τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή. «Υποθέτω ότι το αργότερο την Δευτέρα θα έχουμε μια σαφή εικόνα», δήλωσε ο Χαμζατσεμπί, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με το ποια θα είναι η τύχη των εκλεγμένων βουλευτών που κρατούνται σε φυλακές.

Το CHP εξέλεξε δυο βουλευτές που παραμένουν προφυλακισμένοι χωρίς να έχουν καταδικαστεί.
Αμφότεροι είναι ύποπτοι στην επεκτεινόμενη έρευνα για αντικυβερνητικές συνομωσίες.
Το κόμμα Ειρήνης & Δημοκρατίας (BDP), το οποίο εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα και θεωρείται ότι έχει δεσμούς με το αυτονομιστικό Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), εξέλεξε πέντε βουλευτές που βρίσκονται σε φυλακές.

Η εκλογική επιτροπή αποφάσισε ότι ένας έκτος βουλευτής του BDP εκπίπτει της έδρας του λόγω μιας παρελθούσας καταδίκης του για «διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας».

Η έδρα του δόθηκε σε επιλαχόντα υποψήφιο του AK.

Νωρίτερα χθες ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν δημοσιοποίησε μέσω των δικηγόρων του ένα μήνυμα στο οποίο διαβεβαίωσε ότι το τουρκικό κράτος είναι έτοιμο να δημιουργήσει ένα «συμβούλιο ειρήνης» για να τερματίσει την ένοπλη σύγκρουση που διαρκεί 27 χρόνια.

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι οι βουλευτές του BDP θα αποφασίσουν να ορκιστούν.
«Θα μπορούσαν να ορκιστούν εάν καταλήξουν σε μια συμφωνία με την κυβέρνηση», φέρεται να δήλωσε ο Οτζαλάν.

Νωρίτερα χθες Παρασκευή, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησής του στη βουλή, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι αποτελεί προτεραιότητα η κατάρτιση νέου συντάγματος προς αντικατάσταση εκείνου που είχε κυρωθεί την περίοδο της στρατιωτικής χούντας του 1980.

Το AK του Ερντογάν κέρδισε μια ισχυρή πλειοψηφία στις εκλογές της 12ης Ιουνίου, αλλά παρ’ όλ’ αυτά θα χρειαστεί να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση ώστε να οικοδομηθεί συναίνεση και να εγκριθεί ένα νέο σύνταγμα ώστε να ενισχυθούν οι ελευθερίες και να αντανακλώνται περισσότερο οι δημοκρατικές αξίες.

«Εάν γίνει μια μάχη για την δημοκρατία σε αυτή τη χώρα, η βούληση του έθνους θα πρέπει να αντικατοπτριστεί στο κοινοβούλιο.

Εάν η βούληση του έθνους βρίσκεται υπό κράτηση, δεν μπορούμε να έχουμε μια υγιή βάση για την δημοκρατία», δήλωσε ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. «Ας επιλύσουμε το θέμα αυτό μαζί».

http://www.express.gr

Read more...

Η Άγκυρα ελπίζει σε συμφωνία επανένωσης της Κύπρου μέχρι το τέλος του χρόνου


Η Τουρκία ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία για τους όρους της επανένωσης της Κύπρου, μέχρι το τέλος του χρόνου δήλωσε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου.
Η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Η Τουρκία ελπίζει να υπάρξει συμφωνία για τους όρους επανένωσης της Κύπρου μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να διεξαχθεί δημοψήφισμα στις αρχές του 2012, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τη συνάντησή του με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερόγλου.

"Ελπίζουμε να βρούμε λύση στο Κυπριακό μέχρι το τέλος της χρονιάς και να διεξαχθεί δημοψήφισμα τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, ώστε η Κύπρος να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ένα νέο κράτος που εκπροσωπεί όλο το νησί", επισήμανε ο Νταβούτογλου.Η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=292086

Read more...

Κέρδη Τουρκίας Γενεύη, 7η 7ου


Του Λάζαρου Μαύρου

Νέα κέρδη εξασφάλισαν για την Τουρκία, στη Γενεύη τής «τριμερούς», 7ης 7ου 2011, ο ΓΓ των ΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν κι ο «μαέστρος» της Σημαδεμένης Τράπουλας κ. Αλ. Ντάουνερ, από την «ευέλικτη» στάση του κ. Χριστόφια (συν-Εξοχότατου του κ. Έρογλου κατά τη φρασεολογία του ΓΓ του ΟΗΕ). Νέα κέρδη και επί της ουσίας και επί της διαδικασίας και επί των χρονοδιαγραμμάτων. Επί της ουσίας, η αναφορά στις «παραμέτρους της συμφωνίας, όπως περιγράφονται στα σχετικά [κι όχι στα… άσχετα] ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας». Δηλαδή (α) όσα ήδη εισέπραξε η Τουρκία από τo Joint Statement Χριστόφια - Ταλάτ της 23ης Μαΐου 2008, του «Συνεταιρισμού Δύο Συνιστώντων Στέιτς» και πέτυχε να τής τα «κκοτσιανιάσει» το Ψήφισμα 1930 του ΣΑ/ΟΗΕ της 15ης Ιουνίου 2010.

Συν, οι άνευ τινός αντιδώρου «γενναίες προσφορές» Χριστόφια προς Τούρκους. (β) Επί της διαδικασίας, η προαγωγή του Αλ. Ντάουνερ σε Άλβαρο ντε Σότο (όπως επί Σχ. Ανάν) για «μια ενισχυμένη ανάμιξη των ΗΕ», με τις «γεφυρωτικές» του επινοήσεις, «προς την κατεύθυνση της σύγκλησης μιας ΤΕΛΙΚΗΣ διεθνούς διάσκεψης». (γ) Κι επί των χρονοδιαγραμμάτων, «μέχρι τον Οκτώβριο στη Ν. Υόρκη»… Πουθενά στη δήλωση του ΓΓ/ΟΗΕ εν Γενεύη, οτιδήποτε που θα μπορούσε έστω και κατ’ ίχνος, ή εξ αυθαιρέτου ερμηνείας, να θίξει ή να κακοφανίσει την Άγκυρα ή να παρεκκλίνει από την τουρκική τακτική…

Έδωσε η Γενέυη στην Τουρκία τη δυνατότητα «ν’ ακυρώνει και ν’ αποδομεί» (κατά την ακελική φρασεολογία) και να θέτει υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα, τη συνέχεια, την ύπαρξη και ικανότητα, της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκήσει την προεδρία της ΕΕ το 2ο 6μηνο του 2012: Με τα χρονοδιαγράμματα της δήλωσης του ΓΓ/ΟΗΕ στη Γενεύη 7.7.11 η ΚΔ συμπεραίνεται με ημερομηνία λήξεως προ του 2ου 6μηνου του 2012. Προκειμένου η «συνολική λύση» να ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ την Κυπριακή Δημοκρατία. Και, στη θέση της, να συν-ιδρύσει την ούτω καλούμενη «Ενωμένη Κύπρο» ως «Συνεταιρισμό Δύο Συνιστώντων Στέιτς», με τουρκική εκ περιτροπής προεδρία και «σταθμισμένη» υποταγή του ελληνικού 82% στο τουρκικό 18%, ήτοι, ένα τουρκικό προτεκτοράτο, χρήσιμο στην Άγκυρα (στο Φόρεϊν Όφις και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ) για την άσκηση της ευρωπαϊκής προεδρίας.

Τραγική φιγούρα ο κ. Χριστόφιας: αντί ν’ αξιοποιήσει αυτό το ευρωπαϊκό πλεονέκτημα εναντίον των Τούρκων κατακτητών, σύρεται «ευέλικτα» κι «αριστοτεχνικά» για να παραδώσει την κυπριακή προεδρία της ΕΕ στους Τούρκους… Διότι, το όραμά του, όπως το διακήρυξε ως 1η φορά Ακελιστής ΠτΔ την 20ή Ιουλίου 2008 (ΡΙΚ), «είναι μια ομοσπονδία όπου οι Ε/κ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΕΝΤΕΣ, αλλά συνέταιροι με τους Τ/κ»…

ΕΡΩΤΗΣΗ

Όταν η «Χαραυγή» τιτλοφόρησε χθες τη Γενεύη, 1η σελίδα, με το εύρημα «Σεβαστή η θέση της ε/κ πλευράς», ως «ελληνοκυπριακή πλευρά» εννοεί άραγε και κανέναν άλλον εκτός από τον Χριστόφια, την ηγεσία του ΑΚΕΛ και τις Καρέκλες του ΕπιΔηΚο στην κυβέρνηση; Όλοι οι άλλοι δεν είναι «ελληνοκυπριακή πλευρά»;

Η Σημερινή

Read more...

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΗΣ Δ. ΘΡΑΚΗΣ


Πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης στο μειονοτικό λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ που ιδρύθηκε το 1952 και κατέχει σημαντική θέση για την εκπαίδευση των Τούρκων της Δ. Θράκης.
………………
Πρόξενος Σάρνιτς : ¨Βασική σας αρχή πρέπει να είναι να υπηρετήσετε την κοινότητα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης…¨
Μετά τον Μολλά Ισά προσήλθε στο βήμα ο πρόξενος της T.C. στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς, ο οποίος ευχαρίστησε την διοίκηση του σχολείου για την πρόσκληση στην τελετή, ευχήθηκε επιτυχία στους απόφοιτους μαθητές, και εν συντομία είπε τα ακόλουθα:

¨Μακάρι όλοι σας να μπείτε στις σχολές όπου επιθυμείτε, είτε στην Τουρκία, είτε στην Ελλάδα…Πάντως είτε μπείτε στο πανεπιστήμιο είτε όχι αυτό που είναι σημαντικό είναι να είστε νέοι με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, φιλελεύθεροι, να υπερασπίζεστε τις θεμελιώδεις αξίες και να υπηρετείτε την Τουρκική Κοινότητα της Δυτικής Θράκης…
Ναι είστε νέοι και με ενθουσιασμό, σας παρακαλώ όμως ενδυναμώστε την υποδομή σας. Οπωσδήποτε διαβάστε βιβλία, διαβάστε περιοδικά και παρακολουθείτε τις εξελίξεις στην περιοχή……..¨

tourkikanea

Read more...

Θερμό επεισόδιο τύπου "Ίμια" στη Ρω ετοίμαζαν οι Τούρκοι επί Καραμανλή


Στημένο επεισόδιο που θα εκδηλωνόταν το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου του 2009 και θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση απόβαση των Τουρκικών δυνάμεων στο ελληνικό νησί Ρω, με σκοπό την κατάληψή του, σχεδίαζε η Άγκυρα. Με το σχέδιο “Ίμια ΙΙ” στόχος ήταν η αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό της χώρας και το “γκρέμισμα” από την εξουσία, του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Εν συνεχεία, η Τουρκία θα προχωρούσε άμεσα σε επέκταση των χωρικών της υδάτων προκειμένου η Ρω να καταστεί τουρκικό έδαφος.

Το περιοδικό “Επίκαιρα” φέρνει στο φως νέα έγγραφα - φωτιά, της ΕΥΠ, το Ειδικό Δελτίο Ενημέρωσης Νο 53 με θέμα την Τρομοκρατία, και την Αναφορά Κατάστασης Ασφάλειας στο Εσωτερικό της Χώρας, με ημερομηνία 19 Αυγούστου 2009, δύο εβδομάδες πριν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Κώστα Καραμανλή, που αποκαλύπτουν τους εσωτερικούς και εξωτερικούς κινδύνους που απειλούσαν την πολιτική σταθερότητα, την κοινωνική ειρήνη αλλά και την εθνική ακεραιότητα εκείνη την ταραχώδη περίοδο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΥΠ γνώριζε νωρίτερα το τουρκικό σχέδιο και είχε ενημερώσει την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας.
Τον εν λόγω σχέδιο κατάληψης της νήσου είχαν εκπονήσει οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ώστε να φέρουν προ τετελεσμένων γεγονότων τη χώρα μας σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Σημειώνεται, ότι οι Τούρκοι είχαν αρχίσει να προετοιμάζουν το έδαφος με τα μαχητικά αεροσκάφη να έχουν αναλάβει ρόλο αντιπερισπασμού, πραγματοποιώντας υπερπτήσεις και παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο, ώστε η Ελλάδα να στρέψει τη προσοχή της εκεί και όχι σε αυτό που ετοιμάζουν.
Στόχος της Τουρκίας ήταν να κλιμακωθεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ και Τουρκικά ΜΜΕ δημοσίευαν προπαγανδιστικά κείμενα προς αυτή τη κατεύθυνση.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ειδικό δελτίο ενημέρωσης της ΕΥΠ, με ημερομηνία 13 Ιανουαρίου 2009, αναφέρεται η συνεργασία ξένων δυνάμεων με τη νέα γενιά τρομοκρατών αλλά και η στοχοποίηση του τότε πρωθυπουργού.
Η ΕΥΠ παραδέχεται πως το εσωτερικό περιβάλλον της χώρας οκτώ μήνες μετά τα "δεκεμβριανά" παραμένει ασταθές με τα στοιχεία να δείχνουν πλούσιο έργο των τρομοκρατικών οργανώσεων που σκοπό είχαν την οικονομική απορρύθμιση της χώρας.
"Η εξεγερμένη μειοψηφία έχε ετερόκλητη σύνθεση αλλά ανατρεπτικό παρανομαστή", σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Μάλιστα το εν λόγω απόρρητο έγγραφο προηγήθηκε αυτού που αποκάλυπτε το σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή υπό τη κωδική ονομασία "Πυθία 1".

cosmo

Read more...

"Εθνικά" τουρκικά όπλα


Η τουρκική στρατηγική για τις αμυντικές προμήθειες προβλέπει την προώθηση λύσεων για την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, ώστε αυτή αφενός να είναι ανταγωνιστική διεθνώς, αφετέρου να καλύπτει τις αμυντικές ανάγκες της χώρας. Οι επιδιώξεις της Άγκυρας, σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι το 2023, είναι η Τουρκία να αυξήσει έτι περαιτέρω την περιφερειακή της ηγεμονία, χωρίς να εξαρτάται αμυντικά από το εξωτερικό, κατασκευάζοντας εθνικό άρμα, εθνικά πολεμικά πλοία, εθνικό μαχητικό αεροσκάφος, εθνικούς δορυφόρους και εθνικά οπλικά συστήματα που θα καλύπτουν τις ανάγκες των χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών της δυνάμεων.

Ακολούθως παρατίθενται ορισμένα από τα εν λόγω εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη:
• Εθνικό άρμα 3ης γενεάς ALTAY: Το πρόγραμμα άρχισε να υλοποιείται το 2007 από την εταιρεία Otokar του ομίλου Kog, με την τεχνική υποστήριξη της νοτιοκορεατικής εταιρείας Rotem.
• Εθνική τορπίλη ΑΚΥΑ: Πρόκειται για την κατασκευή μιας βαρέως τύπου τορπίλης 553 mm, υπό την επίβλεψη του ARMERKOM (Διοίκηση Κέντρου Ερευνών των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων) και την υποστήριξη της νότιας Κορέας. Η κατασκευή της πολεμικής κεφαλής της τορπίλης ανατέθηκε στην τουρκική εταιρεία Roketsan, ενώ η ανάπτυξη του sonar ανατέθηκε στο Tubitak (Τουρκικό Ίδρυμα Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών).
• Εθνικό Πλοίο MILGEM: Η ναυπήγησή του άρχισε στις 26-7-2005, από τη Διοίκηση Ναυπηγείων Κωνσταντινούπολης και αφορά σε πλοίο ανθυποβρυχιακού πολέμου και αναγνωρίσεων-περιπολιών μήκους 99 μ. και ελάχιστου πλάτους 14,40 μ. Στις 27-9-2008 καθελκύσθηκε το πρώτο MILGEM με ονομασία Heybeliada (F-511), το οποίο από το Νοέμβριο του 2010 πραγματοποιεί πλεύσεις επιχειρησιακής αξιολόγησης οι οποίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2011. Στο 2ο MILGEM, που ναυπηγείται, δόθηκε η ονομασία Buyukada (F-512). Συνακόλουθα δε, πέραν του προγράμματος MILGEM η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει σε εξέλιξη τη ναυπήγηση πλοίων έρευνας και διάσωσης ανοικτών θαλασσών, αποβατικών, αρματαγωγών, πλοίων περιπολίας νέου τύπου, ελικοπτεροφόρου LPD, αντιαεροπορικών φρεγατών, επιστημονικών-σεισμολογικών ερευνών κ.λπ.
• Μη επανδρωμένο αεροσκάφος ΑΝΚΑ: Κατασκευάζεται από την τουρκική εταιρεία ΤΑΙ και ολοκληρώθηκαν οι δοκιμαστικές πτήσεις. Έχει μήκος 8 μ, άνοιγμα πτερύγων 17,3 μ., δυνατότητα πτήσεως 24 ώρες και πραγματοποιεί αναγνώριση, επιτήρηση και εντοπισμό στόχων ημέρα και νύκτα. Στο ύψος των 23.000 ποδών η δυνατότητα πτήσεώς του περιορίζεται στις 18 ώρες. Παράλληλα, τουρκικές εταιρείες κατασκευάζουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη άλλων τύπων για κάλυψη των αναγκών του στρατού ξηράς, του πολεμικού ναυτικού, της στρατοχωροφυλακής και της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων (Bordo Bereli).
• Εθνικός πύραυλος εναντίον πλοίων ATMACA: Ανατέθηκε στις τουρκικές εταιρείες Roketsan και Aselsan η κατασκευή πυραυλικού συστήματος εναντίον πλοίων για την κάλυψη των αναγκών των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων.
• Τεθωρακισμένο όχημα μάχης ARMA: Η κατασκευή του ανατέθηκε στην τουρκική εταιρεία Otokar και πρόκειται για όχημα 8Χ8, το οποίο μπορεί να διέλθει υδάτινα κωλύματα χωρίς προηγούμενη προετοιμασία, με ταχύτητα πλεύσεως 8 χλμ/ώρα. Το ARMA έχει πλήρωμα 2 άτομα, μεταφέρει μια ομάδα 12 ατόμων και με τη θερμική κάμερα που διαθέτει μπορεί να επιχειρεί σε επιχειρησιακό περιβάλλον με συνθήκες σκότους, ομίχλης και καπνού. Πέραν του ARMA, η Τουρκία κατασκευάζει τα νέας γενεάς τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα PARS 8X8 και PARS 6Χ6, τα οποία διαθέτουν υψηλή αντιαρματική και βαλλιστική προστασία, μπορούν να φέρουν διαφόρους τύπους οπλικών συστημάτων και έχουν δυνατότητα διάβασης υδατίνου κωλύματος με ταχύτητα 10 χλμ/ώρα.
• Όχημα προστασίας από νάρκες KiRPi: Πρόκειται για τακτικά τροχοφόρα οχήματα 2,5 τον., 5 τον. και 10 τον., τα οποία κατασκευάζονται από την BMC με τουρκική συμμετοχή κατά 70%. Η αυτονομία του οχήματος είναι 800 χλμ και χρησιμοποιείται για τον έλεγχο δρομολογίων από νάρκες.
• Τεθωρακισμένο τροχοφόρο όχημα COBRA: Κατασκευάζεται από την τουρκική εταιρεία Otokar και πρόκειται για όχημα 4Χ4, με δυνατότητα μεταφοράς 9 ατόμων. Υπάρχουν διάφοροι τύποι COBRA μεταξύ των οποίων και ο αμφίβιος τύπος. Τα COBRA χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στον πόλεμο της νότιας Οσσετίας και επί του παρόντος χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, της Αλγερίας, του Μπαχρέιν, του Μπαγκλαντές, της Γεωργίας, της Μαλαισίας, της Νιγηρίας, της Σλοβενίας, του Πακιστάν, του Περού, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
• Εθνικός κατασκοπευτικός δορυφόρος GOKTURK: Το 2009 υπεγράφη σχετική συμφωνία με την ιταλική εταιρεία Telespazio για την κατασκευή δορυφόρου αναγνωρίσεως και επιτήρησης, ο οποίος θα παρέχει εικόνα από τις χώρες της Ευρώπης, του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής για κάλυψη των αναγκών της Τουρκίας σε στρατιωτικές πληροφορίες. Το πρόγραμμα πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2013 και επιπλέον συμμετέχουν η γαλλική αμυντική βιομηχανία Thales και από τουρκικής πλευράς η Aselsan και το Tubitak με το UEKAE (Διεθνές Ινστιτούτο Ηλεκτρονικών και Κρυπτολογικών Ερευνών).
• Εθνικό αεροσκάφος βασικής εκπαίδευσης HURKUS: Κατασκευάζεται από την τουρκική εταιρεία ΤΑΙ και πέραν της κάλυψης των αναγκών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας επιδιώκεται η πώλησή του και σε άλλα κράτη.
• Εθνικό μη επανδρωμένο θαλάσσιο σκάφος IDA: Κατασκευάζεται από την Global Teknik A.§ με την υποστήριξη του Tubitak. Έχει μήκος 4 μ., μπορεί να καθοδηγηθεί από απόσταση 50 χλμ. μέσω δορυφόρου και φέρει ραντάρ, sonar, υποβρύχια κάμερα και ελαφρά αυτόματα οπλικά συστήματα. Χρησιμοποιείται με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, την ασφάλεια ακτών, το λαθρεμπόριο, τον έλεγχο της θαλάσσιας κυκλοφορίας και τον έλεγχο-ασφάλεια ναυτικών βάσεων.
• Πυραυλικά συστήματα εδάφους-εδάφους KASIRGA 302 mm και YILDIRIM 607 mm: Τα πυραυλικά συστήματα KASIRGA και YILDIRIM που κατασκευάζονται από τουρκικές εταιρείες έχουν βεληνεκές 100 και 150 χλμ αντίστοιχα. Ωστόσο, ενδιαφέρον προκαλεί η ακόλουθη δήλωση του υποπτέραρχου ε.α §irin Unal, βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ: «Είχαμε απόρρητα προγράμματα για την κατασκευή πυραύλων εδάφους-εδάφους με βεληνεκές 200-250 χλμ. Όλα αυτά έχουν πλέον ολοκληρωθεί και ο επόμενος στόχος μας είναι να αποκτήσουμε τεχνολογία για την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων.»
• Κινητές πλωτές γέφυρες εφόδου SAMUR, αμφίβια τεθωρακισμένα μηχανήματα μηχανικού μάχης ΑΖΜΙΜ, τεθωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα ειδικών αποστολών κλπ.
• Αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα χαμηλού και μεσαίου βεληνεκούς, αντιαρματικά οπλικά συστήματα μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς, αυτοκινούμενα, ρυμουλκούμενα και αερομεταφερόμενα πυροβόλα κ.λπ.
Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι η Τουρκία προχωρά με σταδιακά αυξανόμενους ρυθμούς στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της και την αναβάθμιση της στρατιωτικής της ισχύος, αποκόπτοντας παράλληλα την εξάρτησή της από το εξωτερικό. Επισημαίνεται ότι το 50% των αμυντικών της αναγκών καλύπτεται από την εγχώρια αγορά, ενώ έχει αρχίσει εξαγωγές οπλικών συστημάτων σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα η τουρκική αμυντική βιομηχανία να κατέχει την 11η θέση μεταξύ των 500 αμυντικών βιομηχανιών διεθνώς.
Τέλος, αναφορικά με την απειλή που διαμορφώνεται στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδος και τη πολιτική που εφαρμόζει η Άγκυρα στα πλαίσια επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών, κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί η ακόλουθη δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας Vecdi Gonul για τη σημασία που δίδουν οι Τούρκοι στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας τους (σ.σ. αναγράφεται στο βιβλίο του συντάκτη του παρόντος με τίτλο: Η Γεωπολιτική Στρατηγική και η Στρατιωτική Ισχύς της Τουρκίας, σελ. 220): «Μάθαμε από τους προγόνους μας την αναγκαιότητα συνύπαρξης της προετοιμασίας για πόλεμο μαζί με την βασική αρχή επίλυσης των προβλημάτων της Τουρκίας μέσω της διπλωματίας. Ο Ναπολέων είχε πει ότι είναι σωστό τα προβλήματα να επιλύονται μέσω της διπλωματίας. Όμως, αν η διπλωματία δεν υποστηρίζεται από στρατιωτική ισχύ, τότε αυτό είναι μια παραίσθηση. Είναι σαν να περιμένουμε να ακούσουμε μουσική από μια ορχήστρα που δεν έχει όργανα».

onalert

Read more...

Ξεκινά στα Ίμια το “επεισοδιάκι” που λέγαμε…


Η εφημερίδα HURRIYET μέσω της υπηρεσίας web tv που διαθέτει παρουσιάζει ένα βίντεο τραβηγμένο από Τούρκο, στο οποίο παρουσιάζονται ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής ,ένα σκάφος του ελληνικού ΛΣ και στη μέση ένα τουρκικό αλιευτικό,στα Ίμια. Οι Έλληνες Λιμενικοί ζητούν απο το αλιευτικό να αποχωρήσει και ο Τούρκοι προσπαθουν να το πρστατεύσουν. Ένα επεισόδιο ρουτίνας που όμως βιντεοσκοπήθηκε από τούρκο δικηγόρο και δόθηκε στη δημοσιοτητα,προκαλώντας εντυπώσεις.

Δείτε το βίντεο στο πιο κάτω ενεργό σύνδεσμο (link)

http://webtv.hurriyet.com.tr/2/18938/0/1/kardak-dalasi-boyle-goruntulendi.aspxgreeknation.blogspot.com

Read more...

Βρώμικο παιχνίδι και πάλι με το Κυπριακό…


Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων έχει βρεθεί για μια ακόμη φορά η Κυπριακή Δημοκρατία με σκοπό να «κλείσει» όπως-όπως η εκκρεμότητα, ενώ το πρωτεύον κίνητρο αυτή τη φορά δεν είναι η εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η προοπτική που έχει κάνει τους Δυτικούς διπλωματικούς κύκλους να χάσουν τον ύπνο τους είναι η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αρχές του 2012. Αυτό που προκαλεί την μεγάλη ανησυχία είναι η πρόκληση σοβαρής εμπλοκής στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας, με τη μεταφορά του Κυπριακού προβλήματος στην «καρδιά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Το πρόβλημα είναι ότι η παταγώδης αποτυχία του Σχεδίου Ανάν και η μαζική απόρριψή του από τον κυπριακό λαό δεν φαίνεται να συνέτισε τους υποστηρικτές εξωπραγματικών λύσεων που θα ακύρωναν στην πράξη της κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όλα δείχνουν, ότι η οπτική που έχει υιοθετηθεί είναι για μια ακόμα φορά πανομοιότυπη και το προσεχές διάστημα, με έναρξη από το ερχόμενο φθινόπωρο, θα ασχοληθούμε εκ νέου με κάποια παραλλαγή του Σχεδίου Ανάν με κάποια νέα ονομασία.
Προς το παρόν στερείται νοήματος να προβούμε σε επιπλέον αναφορές, τουλάχιστον μέχρι να προκύψουν στοιχεία για τη λύση που θα κατατεθεί στο τραπέζι η οποία θα ακυρώνει την κρατική υπόσταση και τα επιτεύγματα των Κυπρίων τα τελευταία 35 χρόνια. Περιοριζόμαστε να αναφέρουμε μια αρχή στην οποία θα πρέπει να αρχίζει και να τελειώνει κάθε απόπειρα επίλυσης του ζητήματος: Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν θα πρέπει η Κύπρος να αποδεχθεί την κατάργηση της Εθνικής Φρουράς, διότι όπως έχουμε σημειώσει κατ’ επανάληψη, όλες οι λύσεις που προωθούνται αποτελούν παγκόσμιες πρωτοτυπίες, άρα δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο να εφαρμόστηκε κάπου και να λειτούργησε.
Κατά συνέπεια, ακόμη κι αν αποφασιστεί για κάποιους λόγους να αναληφθεί το ρίσκο, σε περίπτωση που η λύση αποδεχθεί μη λειτουργική, πράγμα εξόχως πιθανό, να μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία να διατηρήσει τουλάχιστον όσα έχει αυτή τη στιγμή. Διαφορετικά, πόσο απίθανο θεωρούμε το να επιχειρηθεί περαιτέρω εδαφική συρρίκνωση της νήσου, πέραν της οριστικοποίησης – νομιμοποίησης των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής;
Πολύ σύντομα φαίνεται ότι ο κυπριακός λαός θα κληθεί να δώσει πάλι τη λύση. Το ζητούμενο είναι η πολιτική ηγεσία να προβεί στις κατάλληλες κινήσεις οικοδόμησης συμμαχιών ώστε να μπορέσει να απεμπλακεί από τον θανάσιμο εναγκαλισμό όλων όσοι προωθούν τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα σε βάρος όμως του κυπριακού ελληνισμού…

defence-point

Read more...

Οι τουρκικές κινήσεις για την Ρω, οι ρωσικές πηγές της ΕΥΠ και η αποστρατεία του στρατηγού Δ.Γράψα


Γράφει ο Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2009, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΛΗΘΩΡΑ ΕΠΑΦΩΝ ΜΟΥ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ. *ΠΡΟ ΜΕΡΙΚΩΝ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ SITE ΜΟΥ ΖΗΤΗΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΕΠΙΤΙΜΟ Α/ΓΕΕΘΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΕΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΓΡΑΨΑ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΟ/ΒΙΑΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΗΚΕ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟΥ 2009 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗ. ΧΩΡΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ…. -ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΝΩ ΠΛΗΣΙΑΖΑΝ ΕΚΛΟΓΕΣ- ΕΠΙ ΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ…

Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΡΑΨΑΣ ΕΙΧΕ ΣΤΕΝΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΣΤΕΝΟΤΑΤΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΞΗΓΗΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΤΟΤΕ Α/ΓΕΕΘΑ ΤΕΘΗΚΕ ΕΚΤΟΣ.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ. ΚΑΙ ΕΚΤΟΤΕ Ο ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΧΕΙ –ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΚΑΙ ΑΠΕΦΥΓΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ…
*ΓΝΩΡΙΖΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΟΝ ΤΙ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΤΟΤΕ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. ΣΕ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΜΟΥ ΕΙΧΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ ΣΤΡΕΦΟΥΝ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ-ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ, ΕΝΩ ΘΑ ΕΝΕΡΓΗΣΟΥΝ ΑΛΛΟΥ.
ΔΕΝ ΜΕ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΥΜΦΩΝΟ Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΠ ΠΕΡΙ ΝΗΣΟΥ ΡΩ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΑΥΤΗ.
ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ-ΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ-ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΣΕ ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΑ ΜΙΚΡΟΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ. ΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΕ ΝΗΣΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ.
*ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΤΟΤΕ, Η ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΑΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΧΑΝ ΑΥΞΗΘΕΙ ΑΡΚΕΤΑ.
ΤΟ ΓΕΕΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΤΟΤΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΔΙΑΦΩΝΟΥΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΕΕΘΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ ΣΕ ΜΙΚΡΟΝΗΣΙΑ.. ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΠΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΓΕΣ ΤΟΤΕ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΚΑΙ ΝΥΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ Β ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ ΡΟΥΣΑΚΗ ΕΙΧΑΝ ΛΗΦΘΕΙ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ, ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΑΣΔΕΝ ΣΤΟΝ ΚΑΡΕΑ ΜΕ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΝ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΚΟΥΚΟΥΖΑ ΕΙΧΑΝ ΛΗΦΘΕΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΟΥΝ.
Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΓΡΑΨΑΣ ΕΙΧΕ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΕΚΤΕΝΩΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΕ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΓΕΝ ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΛΙΚΗ ΠΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΑΤΑ ΑΝΤΙΠΤΕΡΑΡΧΟ (Ι) ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΤΣΑΝΤΑΡΑ ΠΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ 95 ΑΔΤΕ/ΡΟΔΟΣ ΚΑΙ 80 ΑΔΤΕ/ΚΩΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΛΕΣΕΙ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ.
*ΤΗΝ 19Η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΡΑΨΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ Ο ΝΥΝ Α/ΓΕΕΘΑ ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΓΚΟΣ ΠΑ.
ΣHMEIΩΝΩ ΟΤΙ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΓΡΑΨΑΣ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΔΙΕΤΕΛΕΣΕ ΩΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΣΔΕΝ, ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΡΟΗΧΘΗ ΣΕ Α/ΓΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΣΕ Α/ΓΕΕΘΑ. ΣΗΜΕΙΩΝΩ ΟΤΙ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΕΧΕΙ ΣΥΓΓΡΑΨΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟ ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΔΕΝ ΓΙΑ ΑΜΥΝΑ ΜΙΚΡΟΝΗΣΙΔΩΝ-ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΩΝ.(ΣΕ ΜΕΣΑΙΟ ΒΑΘΜΟ).
*Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΓΡΑΨΑΣ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΗΚΕ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ 3 ΛΟΓΟΥΣ.
ΠΡΩΤΟ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΑΙΟΥ-ΙΟΥΛΙΟΥ 20009.
ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΤΟΤΕ ΔΟΜΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ ΕΙΧΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΕΝΔΟΙΑΣΜΟΥΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ.
ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ , ΟΠΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΔΕΝ ΑΠΕΚΛΕΙΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ. ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΩΣ ΟΠΩΣ ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ ΚΑΙ ΤΑ WIKILEAKS ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠ ΕΥΘΕΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΤΩΝ ΒΜP-3 ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ, ΠΟΥ ΕΚΡΥΒΕ ΠΟΛΛΑ…ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΑΝ ΜΕ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΑΡΜΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.
ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΥΜΠΑΘΟΥΣΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΟΙ ΕΔΩ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ…
*ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΛΥΨΩ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΤΟ ΟΛΟ ΘΕΜΑ, ΑΠΛΑ ΑΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ, ΟΤΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΠ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΡΩΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΠΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΣΕ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ.
ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΝΤΟΝΑ ΘΙΓΕΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ, ΕΝΩ Ο ΤΟΤΕ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΝΤΑΝ ΣΠΕΚΧΑΡΝΤ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΙΧΑΝ ΘΙΞΕΙ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ…….ΑΥΤΑ ΠΡΟΣ ΣΤΙΓΜΗ.

drougos.gr

Read more...

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται στην 3η Κύρια Βάση Αεριωθουμένων του Ικονίου τα γυρίσματα της ταινίας “Anadolu Kartalları”


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται στην 3η Κύρια Βάση Αεριωθουμένων του Ικονίου τα γυρίσματα της ταινίας “Anadolu Kartalları” (Αετοί της Ανατολίας) στο πλαίσιο των εορταστικών (βλέπε προπαγανδιστικών) εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Με προϋπολογισμό παραγωγής ύψους $10 εκατομμυρίων, η ταινία θα ξεκινήσει να προβάλλεται στις τουρκικές κινηματογραφικές αίθουσες στις 29 Οκτωβρίου.

Το σενάριο της ταινίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Zaman, επικεντρώνεται στην περίοδο εκπαίδευσης πέντε νέων χειριστών της ΤΗΚ ενώ θα περιλαμβάνει εικόνες από πραγματικές αερομαχίες, προφανώς πάνω από το Αιγαίο. Η ταινία δεν αποκλείεται πάντως να βρει διανομέα και στην Ελλάδα, αν κρίνει κανείς από τη νεο-οθωμανική εισβολή των δακρύβρεχτων τηλεοπτικών σειρών τουρκικής παραγωγής σε σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.

strategyreport

Read more...

Συμφωνία Αμπντουλάχ Οτζαλάν – τουρκικής κυβέρνησης!


Πριν από λίγη ώρα η τουρκική εφημερίδα Hurriyet στην ηλεκτρονική της έκδοση ανάρτησε μια είδηση που πραγματικά θα μπορούσε να αποκληθεί μέχρι και συγκλονιστική: Ο φυλακισμένος στις φυλακές του Ιμραλί ηγέτης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), Αμπντουλάχ Οτζαλάν, φέρεται να ήρθε σε συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση, μετά από διαπραγματεύσεις με κυβερνητική αντιπροσωπεία!

Η συμφωνία αφορά στη σύσταση ενός «Συμβουλίου Ειρήνης», το οποίο θα αναλάβει να μελετήσει και να συζητήσει όλο το φάσμα των προβλημάτων των Κούρδων στην Τουρκία και να επιδιώξει να τα επιλύσει. Το συμβούλιο θα έχει συσταθεί μέσα στον επόμενο μήνα.
Όπως διευκρινίζεται στο δημοσίευμα, την είδηση μετέδωσε ο διαδικτυακός κόμβος της εφημερίδας Radikal με το ρεπορτάζ να επικαλείται άλλους κόμβους οι οποίοι διατηρούν σχέσεις με το PKK.
Επίσης, αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι το συμβούλιο δεν θα αποτελείται αμιγώς από πολιτικά στελέχη, ούτε θα είναι «απολύτως επίσημο». Είναι προφανές ότι θα πρέπει να αναμένουμε καταρχάς την επιβεβαίωση ή τη διάψευση της είδησης και αφετέρου τη διευκρίνιση των ανωτέρω συγκεχυμένων πληροφοριών.
Αυτό που μάλλον θα πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένο είναι ότι στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες με σκοπό την εξεύρεση κάποιας λύσης στο κουρδικό πρόβλημα, καθότι η εξελίξεις στον τουρκικό περίγυρο πιέζουν την Τουρκία αφόρητα αφού τη θέτουν προ του διλήμματος να προβεί σε κάποιου είδους συμφωνία – διευθέτηση ή να διακινδυνεύσει ακόμα και την ίδια της την εδαφική ακεραιότητα, έστω σε βάθος χρόνου.
Ο Οτζαλάν φέρεται στο ίδιο δημοσίευμα να μιλάει και για την ίδρυση ενός «συνταγματικού συμβουλίου» το οποίο θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του τουρκικού Κοινοβουλίου το οποίο θα μελετήσει τις αλλαγές που θα πρέπει να υιοθετηθούν και να ψηφιστούν στο νέο τουρκικό Σύνταγμα.
Εν κατακλείδι, ο Οτζαλάν φέρεται να δηλώνει ότι οι βουλευτές του φιλο-κουρδικού κόμματος BDP οι οποίοι απέχουν από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία με την κυβέρνηση και να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.
Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις στο εν λόγω φλέγον – για την Τουρκία και όχι μόνο – θέμα θα μας απασχολήσει το επόμενο χρονικό διάστημα.

defence-point.gr

Read more...

Αποκάλυψη Ερντογάν: Υπάρχουν μαύροι… Πόντιοι!


Η εικόνα είναι συνταρακτική καθώς φαίνεται ότι αποκαλύφθηκε η ύπαρξη μιας άγνωστης φυλής μαύρων Ποντίων στην Αφρική, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις ενδυμασίες των μελών του χορευτικού συγκροτήματος! Είναι όμως έτσι ή τα φαινόμενα απλά εξαπατούν;
Επιλέξαμε να σχολιάσουμε τη συγκεκριμένη φωτογραφία καθώς όπως θα έχετε αντιληφθεί μαζί με την «ποντιακή» χορευτική ομάδα, εικονίζεται ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του.Πρόκειται για στιγμιότυπο από τη διοργάνωση της 9ης Ολυμπιάδας Τουρκικών (9 TURKCE OLIMPIYATLAR), η οποία διοργανώνεται με σκοπό την ενίσχυση και τη διεύρυνση της εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας στον κόσμο.
Στο πλαίσιο αυτής μια ομάδα νεαρών αγοριών και κοριτσιών από την Γκάνα ενδύθηκαν την τιμημένη ποντιακή στολή και παρουσίασαν έναν τοπικό χορό – τον οποίο οι Τούρκοι αποκαλούν Horon, δηλαδή χορόν – προς τέρψιν των παρισταμένων και ειδικά του πρωθυπουργικού ζεύγους.
Η τουρκική προπαγάνδα έδρασε επιδέξια ακόμη μια φορά, καθώς παιδιά από την Αφρική χόρεψαν – στο πλαίσιο εκμάθησης του «τουρκικού πολιτισμού» – έναν αμιγώς ελληνικό χορό, τον οποίο ταύτισαν ως τουρκικό!
Συνεπώς, εμείς από την πλευρά μας που δεν είχαμε τη δυνατότητα, ακόμη και στις εποχές των παχέων αγελάδων, να δημιουργήσουμε ένα αντίστοιχο θεσμό, ας μην εκπλαγούμε αν κάποια στιγμή στο μέλλον βρεθούμε μπροστά σε «τεμέτερα παιδία» που θα έχουν μελαψό δέρμα και θα χορεύουν ποντιακά, τραγουδώντας τουρκικά τραγούδια!
Στην φετινή διοργάνωση που ξεκίνησε με ειδική τελετή στα ανάκτορα του Ντολμά Μπαχτσέ συγκεντρώθηκαν περί τα 1.000 παιδιά από 130 χώρες για να συναγωνισθούν με αντικείμενο την καλή γνώση της τουρκικής.
Οι μετέχοντες στη συνέχεια μοιράστηκαν σε 24 πόλεις, προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά τον τουρκικό πολιτισμό και να έλθουν σε επαφή με συνομηλίκους τους.
Ο νεοθωμανισμός προχωρεί αθόρυβα χρησιμοποιώντας την ήπια ισχύ του πολιτισμού και της γλώσσας, θεμελιώνοντας παρακαταθήκες, οι οποίες στο εγγύς μέλλον θα λειτουργήσουν επ’ ωφελεία του, ως πέμπτη φάλαγγα…

defence-point

Read more...

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ


του Κωνσταντίνου Χολέβα*

Απορροφημένοι –και με το δίκιο μας- με τα νέα φορολογικά μέτρα και με τις πολιτικές εξελίξεις ίσως δεν δώσαμε την πρέπουσα σημασία σε όσα λέχθηκαν με επίκεντρο την πρόσφατη εκλογική νίκη του Ερντογάν στις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας. Ο μετριοπαθής Ισλαμιστής, όπως παρουσιάζεται, αρχηγός του ΑΚΠ βρίσκεται και πάλι στην Πρωθυπουργία έχοντας κερδίσει κυρίως την εμπιστοσύνη των πιο φτωχών περιοχών και των λιγότερο μορφωμένων κοινωνικών στρωμάτων.m Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ανατολική Θράκη και η περιοχή της Σμύρνης, όπου κατοικούν οι πιο εξευρωπαϊσμένοι Τούρκοι προτίμησαν το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, το λεγόμενο Κεμαλικό

Σημειώνουμε με ενδιαφέρον την επάνοδο στη Βουλή του Εθνικιστικού Κόμματος του κ. Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Πρόκειται για τον πολιτικό μανδύα των Γκρίζων Λύκων.
Ήταν μάλιστα ένας από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους μαζί με άλλα δύο κόμματα στην κυβέρνηση, η οποία είχε Υπουργό Εξωτερικών τον αείμνηστο Ισμαήλ Τζεμ.
Δηλαδή όταν ο σημερινός Πρωθυπουργός μας και τότε ΥΠΕΞ της Ελλάδος κ. Γ. Παπανδρέου χόρευε ζεϊμπέκικο με τον Τζεμ (1999) στην κυβέρνηση μετείχε και η πολιτική έκφραση των Γκρίζων Λύκων.
Αμέσως μετά την εκλογική του νίκη ο Ερντογάν είπε πολλά και ενδιαφέροντα. Μένω περισσότερο στον έντονα απορριπτικό τρόπο, με τον οποίο διέψευσε ότι έχει ελληνική καταγωγή.
«Με κατηγόρησαν ότι είμαι Εβραίος, Αρμένιος, ακόμη και Ρωμιό -με το συμπάθιο- με είπαν».
Χρησιμοποίησε τον όρο Ρουμ, δηλαδή Ρωμιός-Ορθόδοξος Έλληνας, μαζί με μία έκφραση αντίστοιχη με τη δική μας «με το συμπάθιο».
Δηλαδή για τον Ερντογάν ο όρος Ρωμιός ταυτίζεται με ό,τι πιο αποκρουστικό και απορριπτέο μπορεί να υπάρξει, γι’ αυτό προσέθεσε αμέσως μία έκφραση συγγνώμης προς το ακροατήριό του για την ”κακιά” λέξη που εξεστόμισε.
Καλό είναι να τα βλέπουν αυτά όσοι συνέλληνες τρέφουν αυταπάτες ότι ο Ισλαμιστής Ερντογάν είναι πιο κοντά σ’ εμάς απ΄ ό,τι ήσαν οι Κεμαλιστές στρατηγοί καθώς και εκείνοι που θεωρούν ακίνδυνα τα νεο-οθωμανικά σχέδια των Ερντογάν και Νταβούτογλου.
Προσωπικά πιστεύω ότι οι Ισλαμοδημοκράτες είναι εξίσου επικίνδυνοι για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα όσο και οι φαινομενικά αντίπαλοί τους στρατηγοί..
Παραφράζοντας τον Καβάφη που έγραψε «βλάπτουν και οι δύο εξίσου την Συρία» επισημαίνω ότι και οι δύο αντιμαχόμενες τάσεις στη σημερινή Τουρκία βλάπτουν εξίσου τον Ελληνισμό.
Γι όσους αρέσκονται στις αυταπάτες υπογραμμίζω το αυτοκρατορικό οθωμανικό ιδεώδες του Ερντογάν, όπως αυτό διεφάνη από τις μετεκλογικές δηλώσεις του. Είπε μεταξύ άλλων:
«Σήμερα νίκησε τόσο η Κωνσταντινούπολη, όσο και το Σαράγεβο, τόσο η Σμύρνη όσο και η Βηρυττός, τόσο η Άγκυρα όσο και η Δαμασκός… η Ραμάλλα, το Ναμπλούς, η Τζενίν, η Δυτική Όχθη (του Ιορδάνη, δηλαδή οι Παλαιστίνιοι), κέρδισαν όσο και το Ντιγιαρμπακίρ…».
Ο Ερντογάν θεωρεί την Τουρκία ως τον φυσικό προστάτη των Μουσουλμάνων της Βαλκανικής και της Μέσης Ανατολής με το ιστορικό δικαίωμα , το οποίο πιστεύει ότι του ανήκει από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Για να έλθουμε σε πιο κοντινά μας θέματα θυμίζω και τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ και θεωρητικού του Νέου Οθωμανισμού, του Αχμέτ Νταβούτογλου.
Όταν στις αρχές Μαρτίου βρέθηκε στη Δυτική Θράκη δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής που καταδεικνύουν ότι δεν σέβεται τα υπάρχοντα σύνορα, αλλά ονειρεύεται να επεκτείνει την τουρκική επιρροή:
«Οι περιοχές της Ροδόπης και της Θράκης θα αποτελέσουν πάλι μία ενότητα. Χθες το υπογράμμισα και στην Αθήνα.
Παλιότερα η Ανδριανούπολη, η Θεσσαλονίκη, η Κομοτηνή, η Φιλιππούπολη ζούσαν όλες μαζί. Πάλι έτσι θα γίνουν…».
Και συνέχισε ανακαλύπτοντας με τη φαντασία του ανύπαρκτες μουσουλμανικές μειονότητες στην Ελλάδα «Εδώ στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη, ούτως ή άλλως ζείτε ο ένας δίπλα στον άλλο. Να ξέρετε όμως και αυτό.
Στην Κω, στα Γιάννενα, στην Πελοπόννησο και στην Κέρκυρα, σε όλα αυτά τα μέρη, πρέπει να είστε ενεργοί…» ( Οι δηλώσεις δημοσιεύθηκαν στη μουσουλμανική εφημερίδα της Θράκης RODOP RUZGARI στις 9.3.2011).
Με ανησυχία βλέπουμε να καλλιεργείται από ορισμένες πολιτικές ηγεσίες μία αίσθηση εφησυχασμού απέναντι στην επεκτατική Τουρκία με το επιχείρημα ότι θα βρούμε τον «καλό Τούρκο για να συμφωνήσουμε».
Πριν από μερικά χρόνια είχε ανακαλυφθεί η καλή και εκσυγχρονίστρια κ. Τσιλέρ.
Οι εκφραστές του ενδοτισμού μάς έλεγαν να τα βρούμε μαζί της και να την στηρίξουμε για να μην έλθουν στην εξουσία οι κακοί Ισλαμιστές.
Αλλά η κυρία έφυγε απότομα από την εξουσία λόγω του σκανδάλου Σουσουρλούκ.
Μετά ανακαλύφθηκε ο «αδελφός» Ισμαήλ Τζεμ.
Μόλις δίδαξε τα χορευτικά βήματα στον κ. Γ. Παπανδρέου έχασε τις εκλογές, στις οποίες μάλιστα έλαβε 1%. Τόσο σοβαρές επιλογές είχε κάνει η τότε ηγεσία του ελληνικού ΥΠΕΞ.
Ποντάρησε στον άνθρωπο του 1%! Τώρα ήλθε στην εξουσία ο κάποτε «κακός» Ισλαμιστής Ερντογάν και ανακαλύπτουν οι εν Ελλάδι ηττοπαθείς ότι πρέπει με αυτόν να τα βρούμε για να μην ξαναέλθουν στην εξουσία οι στρατηγοί .
Δηλαδή οι συμπατριώτες μας οπαδοί των εθνικών υποχωρήσεων προσπαθούν κατά καιρούς να μάς πείσουν ότι ο α ή ο β είναι ο κατάλληλος Τούρκος ηγέτης για να του υποβάλουμε την παραίτησή μας από την εθνική μας αξιοπρέπεια, αλλά κάτι γίνεται τελικά και τα πράγματα ανατρέπονται. Καιρός να αφυπνισθούμε από τις αυταπάτες!

* ΠΗΓΗ: ”ΑΝΤΙΒΑΡΟ”

Read more...

Μετά την εκλογική νίκη το μποϊκοτάζ και η πολιτική ένταση στην Τουρκία


Σε πολιτικό αδιέξοδο έχει περιέλθει η Τουρκία μετά την απόφαση των κούρδων βουλευτών και της κεμαλικής παράταξης να απέχει από την τελετή ορκωμοσίας. Η ένταση ενδέχεται να κορυφωθεί ακόμη περισσότερο εάν δεν υπάρξει πολιτική απόφαση στο θέμα των φυλακισμένων βουλευτών.

Την εβδομάδα που πέρασε, η τουρκική κοινή γνώμη ήρθε αντιμέτωπη με ένα πρωτάκουστο γεγονός: την αποχή βουλευτών από την τελετή ορκωμοσίας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Οι βουλευτές που απείχαν από την ορκωμοσία ήταν, κατ' αρχάς, οι κούρδοι βουλευτές, οι οποίοι μποϊκόταραν την τελετή εις ένδειξη δυσαρέσκειας προς το πολιτικό σύστημα, αλλά και συμπαράστασης προς τους έξι κούρδους βουλευτές που κρατούνται φυλακισμένοι, ενώ θα έπρεπε να αφεθούν ελεύθεροι μετά την εκλογή τους. Πέρα από τους κούρδους βουλευτές, ωστόσο, απείχαν και οι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, διαμαρτυρόμενοι επίσης για τη μη αποφυλάκιση δύο βουλευτών τους.

Η τελετή ορκωμοσίας αποτελεί πάντα σοβαρό πρόβλημα για τους κούρδους βουλευτές, καθώς θεωρούν τον όρκο σύμβολο του τουρκικού σοβινισμού. Κατά το παρελθόν έγιναν απόπειρες να παρακαμφθεί η εν λόγω σκόπελος χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Ας υπενθυμίσουμε τις διώξεις που είχαν ασκηθεί στη Λεϊλά Ζανά, η οποία είχε αποτολμήσει να ορκιστεί στη μητρική της γλώσσα τη δεκαετία του 1990. Το μποϊκοτάζ, όμως, που αποπειράται το κεμαλικό κόμμα διαφέρει, καθώς επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις αντίξοες πολιτικές συγκυρίες για να ασκήσει επιπλέον πιέσεις στο κυβερνών ισλαμικό κόμμα. Εξάλλου, θα πρέπει να υπολογίζει κανείς ότι οι εν λόγω δύο βουλευτές του κεμαλικού κόμματος κρατούνται στο πλαίσιο της γνωστής δίκης του «παρακράτους», η οποία ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο αυτήν την εβδομάδα. Πριν από λίγες μέρες υιοθετήθηκε το κατηγορητήριο της υπόθεσης «Βαριά», στο πλαίσιο της οποίας αντιμετωπίζουν τη Δικαιοσύνη αρκετοί υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί, όπως ο στρατηγός Μπαλανλί, το όνομα του οποίου είχε έρθει στο προσκήνιο πριν από έναν μήνα με αφορμή την ακύρωση των γνωστών ναυτικών ασκήσεων στο Αιγαίο («Θαλασσόλυκος» και «Έφεσος»).

Για την επίλυση της κρίσης κινητοποιήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος απηύθυνε πρόσκληση προς τους πολιτικούς αρχηγούς για διαβουλεύσεις. Την πρόσκλησή του τη δέχτηκαν τόσο οι κούρδοι, οι οποίοι έστειλαν αντιπροσωπεία να τον συναντήσει, όσο και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα. Στην πρόσκληση του Προέδρου δεν ανταποκρίθηκε, ωστόσο, το ακροδεξιό κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης. Ο πρόεδρός του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επέκρινε μάλιστα σφοδρότατα τις δύο παρατάξεις που απείχαν από την τελετή ορκωμοσίας, επιχειρώντας να συσπειρώσει τους οπαδούς του. Γεγονός είναι πάντως ότι αυτή τη στιγμή το κόμμα του είναι το μόνο που συμμετέχει στη βουλή μαζί με το ισλαμικό κόμμα και είναι ενδιαφέρον να δούμε έως ποιο σημείο θα συμπορευτούν, συμβάλλοντας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην Τουρκοϊσλαμική Σύνθεση.

Οι απρόσμενες εξελίξεις που έλαβαν χώρα στην τουρκική πολιτική σκηνή μαρτυρούν μία ένταση, η οποία θα αποκλιμακωθεί μόνο κατόπιν πολιτικής απόφασης της ισλαμικής κυβέρνησης. Στην περίπτωση αυτή θα αναγκαστεί, δηλαδή, το ΑΚΡ να δρομολογήσει τις απαραίτητες νομικές ρυθμίσεις για να επιτραπεί η αποφυλάκιση των βουλευτών και η είσοδός τους στην Εθνοσυνέλευση.

Το ενδεχόμενο αυτό κάνει την κεμαλική και κουρδική αντιπολίτευση να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να αντιστραφεί το νικηφόρο αποτέλεσμα της 12ης Ιουνίου, γεγονός που, αν τελικά πραγματοποιηθεί, θα επιτρέψει στους εν λόγω κύκλους να το εκμεταλλευτούν στο έπακρο.

Σε κάθε περίπτωση, η ομαλοποίηση της κατάστασης μάλλον δεν θα είναι ανώδυνη για την ισλαμική κυβέρνηση, η οποία -απ' ό,τι φαίνεται- αντιμετωπίζει και την «ανεξάρτητη» τουρκική δικαιοσύνη.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Το Παρόν της Κυριακής - 3/7/2011

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP