Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Τουρκία: Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα αφήνει να εννοηθεί ότι οι βουλευτές του θα ορκιστούν, τερματίζοντας την διαμαρτυρία τους.


Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία άφησε να εννοηθεί σαφώς χθες ότι οι βουλευτές του ενδέχεται να τερματίσουν την διαμαρτυρία τους για την στέρηση εδρών υποψηφίων του που εξελέγησαν και να ορκιστούν.Σχεδόν το εν τρίτο των βουλευτών του 550μελούς σώματος είχαν αρνηθεί να ορκιστούν στην εναρκτήρια συνεδρίαση της τουρκικής βουλής την 28η Ιουνίου.

Αντιπροσωπεία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) συναντήθηκε χθες με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της βουλής Τζεμίλ Τσιτσέκ, του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (AK) σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Η συνάντηση υπήρξε «εξαιρετικά εποικοδομητική και θετική», δήλωσε ο Ακίφ Χαμζατσεμπί, όπως μετέδωσε το κρατικό τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή. «Υποθέτω ότι το αργότερο την Δευτέρα θα έχουμε μια σαφή εικόνα», δήλωσε ο Χαμζατσεμπί, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με το ποια θα είναι η τύχη των εκλεγμένων βουλευτών που κρατούνται σε φυλακές.

Το CHP εξέλεξε δυο βουλευτές που παραμένουν προφυλακισμένοι χωρίς να έχουν καταδικαστεί.
Αμφότεροι είναι ύποπτοι στην επεκτεινόμενη έρευνα για αντικυβερνητικές συνομωσίες.
Το κόμμα Ειρήνης & Δημοκρατίας (BDP), το οποίο εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα και θεωρείται ότι έχει δεσμούς με το αυτονομιστικό Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), εξέλεξε πέντε βουλευτές που βρίσκονται σε φυλακές.

Η εκλογική επιτροπή αποφάσισε ότι ένας έκτος βουλευτής του BDP εκπίπτει της έδρας του λόγω μιας παρελθούσας καταδίκης του για «διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας».

Η έδρα του δόθηκε σε επιλαχόντα υποψήφιο του AK.

Νωρίτερα χθες ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν δημοσιοποίησε μέσω των δικηγόρων του ένα μήνυμα στο οποίο διαβεβαίωσε ότι το τουρκικό κράτος είναι έτοιμο να δημιουργήσει ένα «συμβούλιο ειρήνης» για να τερματίσει την ένοπλη σύγκρουση που διαρκεί 27 χρόνια.

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι οι βουλευτές του BDP θα αποφασίσουν να ορκιστούν.
«Θα μπορούσαν να ορκιστούν εάν καταλήξουν σε μια συμφωνία με την κυβέρνηση», φέρεται να δήλωσε ο Οτζαλάν.

Νωρίτερα χθες Παρασκευή, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησής του στη βουλή, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι αποτελεί προτεραιότητα η κατάρτιση νέου συντάγματος προς αντικατάσταση εκείνου που είχε κυρωθεί την περίοδο της στρατιωτικής χούντας του 1980.

Το AK του Ερντογάν κέρδισε μια ισχυρή πλειοψηφία στις εκλογές της 12ης Ιουνίου, αλλά παρ’ όλ’ αυτά θα χρειαστεί να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση ώστε να οικοδομηθεί συναίνεση και να εγκριθεί ένα νέο σύνταγμα ώστε να ενισχυθούν οι ελευθερίες και να αντανακλώνται περισσότερο οι δημοκρατικές αξίες.

«Εάν γίνει μια μάχη για την δημοκρατία σε αυτή τη χώρα, η βούληση του έθνους θα πρέπει να αντικατοπτριστεί στο κοινοβούλιο.

Εάν η βούληση του έθνους βρίσκεται υπό κράτηση, δεν μπορούμε να έχουμε μια υγιή βάση για την δημοκρατία», δήλωσε ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. «Ας επιλύσουμε το θέμα αυτό μαζί».

http://www.express.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP