Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Η Τουρκία προσεγγίζει τη Συρία


The New York Times

Η φονική επιδρομή του Ισραήλ στον στολίσκο που κατευθυνόταν προς τη Γάζα και η υπεράσπιση των ακτιβιστών από την Τουρκία έχει μετατρέψει την Αγκυρα σε ήρωα στα μάτια του αραβικού κόσμου, συσφίγγοντας ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της και με τη γειτονική Συρία. Στο Γκαζιαντέπ, τουρκική πόλη που απέχει μόλις δύο ώρες από το Χαλέπι της Συρίας, Σύροι επισκέπτες κατακλύζουν τα καταστήματα πολυτελείας. «Ο εχθρός μας σ' αυτόν τον κόσμο είναι το Ισραήλ και η Τουρκία μάς αρέσει γιατί ο εχθρός του εχθρού μας είναι φίλος μας» λέει ο Ζακρία Σαβέκ, Σύρος οδηγός που μόλις μετέφερε τους εκδρομείς από το Χαλέπι.


Η κατάργηση της βίζας τον περασμένο Σεπτέμβριο ενίσχυσε τις μεταξύ τους επαφές, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Τουρκίας να ενισχύσει τις οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις με τους γείτονες ώστε να αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση. Ομως, η Συρία, όπως και οι άλλες αραβικές χώρες, υποστηρίζει σθεναρά την αίτηση της Τουρκίας για ένταξη στην Ε.Ε. Οι περισσότερες αραβικές χώρες θεωρούν την Τουρκία ενδιάμεσο κρίκο για την πρόσβαση σε δυτικές αγορές.

Στο πολιτικό επίπεδο, η επιρροή της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή ενισχύεται από τους στενούς δεσμούς της με τη Δύση - ήταν ένα στοιχείο που αναγνώρισε ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος σοκάρισε πολλούς τον περασμένο μήνα στην Αγκυρα, υποστηρίζοντας ότι η πρόσφατη κρίση στις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας μπορεί να υπονομεύσει τον μεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.

Πριν από μόλις δέκα χρόνια επικρατούσε ψυχρότητα στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Συρία, καθώς η Τουρκία την κατηγορούσε ότι προσφέρει καταφύγιο στους Κούρδους αυτονομιστές, ενώ η Συρία διεκδικούσε εδάφη και νερά ποταμών. Επίσης, οι Σύροι είχαν πικρές ιστορικές μνήμες οθωμανικής κατάκτησης, ενώ πολλοί κοσμικοί Τούρκοι θεωρούσαν τη Συρία ολοκληρωτικό και οπισθοδρομικό καθεστώς.

Ομως, μετά την πρόσφατη κατάργηση των περιορισμών στο διασυνοριακό εμπόριο, πάσης φύσεως τουρκικά προϊόντα, από τσάι και υφάσματα μέχρι μωρουδιακές πάνες, εξάγονται στη Συρία.

«Σήμερα, οι αραβικές χώρες που κάποτε μας μισούσαν θέλουν να μας μοιάσουν» λέει ο Εμίν Μπερκ, Τούρκος συντονιστής του Τουρκοσυριακού Γραφείου Εμπορίου. Στην τριετία 2006 - 2009, η αξία των τουρκοσυριακών εμπορικών συναλλαγών διπλασιάστηκε από τα 795 εκατ. δολάρια στα 1,6 δισ. δολάρια, ενώ την επόμενη τριετία αναμένεται νέα αλματώδης αύξηση στα 5 δισ. δολάρια. Πέρυσι, σχεδόν 20% των τουρκικών εξαγωγών είχε προορισμό την Μέση Ανατολή, αντί 12,5% το 2004.

Στο Γκαζιαντέπ, τα σημάδια του νέου έρωτα είναι παντού. Επιγραφές στα αραβικά καλωσορίζουν τους επισκέπτες από τη Συρία, ενώ οι γάμοι μεταξύ Τούρκων και Σύρων έχουν πληθύνει. «Παλιά, πολλοί Τούρκοι νόμιζαν ότι όλες οι γυναίκες από την Αραβία φορούσαν μπούργκα και ότι όλοι οι άνδρες μετακινούνταν με καμήλες» λέει μια 27χρονη από τη Συρία που ψωνίζει στο Γκαζιαντέπ. «Τώρα, γνωριζόμαστε καλύτερα».
kathimerini.gr

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/08/blog-post_5024.html#ixzz0vMlJAsHi

Read more...

Φόβοι «εμφυλίου» και άλλες υστερίες...


ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

Τι σημαίνουν οι τελευταίες εθνοτικές διαμάχες στην Τουρκία;
Η κοινωνική ειρήνη είναι για την Τουρκία η πολυτιμότερη αξία, όταν έχει στους κόλπους της τόσες διαφορετικές εθνότητες
Τα γεγονότα που έλαβαν χώραν την περασμένη εβδομάδα σε δύο πόλεις της Τουρκίας, στο Ινεγκιόλ της Προύσας και το Ντόρτγιολ του Χατάι, αποτελούν την πιο ισχυρή απόδειξη του πόσο εύθραυστη είναι η κοινωνική ειρήνη στη χώρα.

Η εθνοτική αντιπαλότητα μεταξύ των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων στην Τουρκία βγήκε και πάλι στην επιφάνεια με μία πολύ απλή αφορμή μάλιστα, οδηγώντας σε μία μεγάλη αναταραχή και ξυπνώντας φόβους μέχρι και εμφυλίου ή διάσπασης της χώρας. Μία φλόγα ήταν αρκετή για να πάρουν φωτιά Ινεγκιόλ και Ντόρτγιολ.


Δύο ξένοι στην ίδια πόλη
Δύο άσχετα περιστατικά μεταξύ τους εκ πρώτης όψεως σε δύο διαφορετικές τουρκικές πόλεις κατέδειξαν για άλλη μια φορά τη μεγάλη διαφορά αντίληψης και νοοτροπίας που διακατέχει Τούρκους και Κούρδους.

Πριν από λίγες ημέρες, στην πόλη Ντόρτγιολ το ΡΚΚ επιτέθηκε και σκότωσε 4 αστυνομικούς, πυροδοτώντας μία οργισμένη αντίδραση από τους Τούρκους της ίδιας πόλης. Ήταν μία επίθεση που θεωρείται εκτός των πλαισίων του τουρκο-κουρδικού «πολέμου», μιας και οι συγκρούσεις είναι συνήθως μεταξύ τουρκικού στρατού και Κούρδων αυτονομιστών. Ένα χρυσοχοείο κι ένα χασάπικο που ανήκαν σε Κούρδους καταστράφηκαν, ενώ επίθεση υπέστη και το τοπικό γραφείο του κουρδικού κόμματος, όπου μάλιστα το οργισμένο πλήθος ύψωσε μία τουρκική σημαία για να δείξει ότι όλοι είναι Τούρκοι ή τουλάχιστον έτσι πρέπει να αισθάνονται και να συμπεριφέρονται.

Στο Ινεγκιόλ, αντίστοιχα, τα γεγονότα άρχισαν με μία διαφορετική και πιο «αθώα» αφορμή. Ο ξυλοδαρμός ενός Κούρδου οδηγού μικρού λεωφορείου μετέτρεψε την επαρχία σε πολεμικό πεδίο. Ομάδα εθνικιστών κατέστρεψε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους που ανήκαν σε Κούρδους, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε έφοδος και σε αστυνομικό τμήμα.

Η Προύσα είχε ξανάρθει στην επικαιρότητα με τα επεισόδια, που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν κατά τον ποδοσφαιρικό αγώνα της τοπικής ομάδας με το Ντιγιάρμπακιρ. Το πρόσφατο γεγονός ότι ένας Κούρδος, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε και στη συνέχεια συνοδευόμενος από φίλους του έκανε έφοδο σε καφενείο τραυματίζοντας έξι θαμώνες, κλιμάκωσε την ένταση με συνέπεια 2.000 άτομα να ξεχυθούν στους δρόμους.

Ορισμένοι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τις κατοικίες και τους επαγγελματικούς χώρους των Κούρδων, κάνοντας το σήμα του «γκρίζου λύκου» και φωνάζοντας «στο Ινεγκιόλ δεν θέλουμε μέλη του ΡΚΚ» και «δώστε τους σε μας». Καταστράφηκαν έξι αστυνομικά οχήματα, ένα όχημα της Εισαγγελίας, ένα όχημα της Δημοτικής Αστυνομίας και δύο οχήματα ιδιωτών, τα οποία και πυρπολήθηκαν.

Ανάμεσα στους Κούρδους, οι οποίοι υπολογίζεται ότι ανέρχονται περίπου στις 15.000 και οι οποίοι ζουν στην περιοχή, προκλήθηκε νέα ένταση, όταν κυκλοφόρησαν φήμες ότι «από άλλες επαρχίες θα έρχονταν ομάδες εθνικιστών και, αφού ενώνονταν με τις εκεί εθνικιστικές ομάδες, θα επιτίθεντο ομαδικά κατά των Κούρδων». Κατόπιν αυτού, μια μεγάλη ομάδα έκλεισε τον οδικό άξονα Προύσας - Εσκίσεχιρ.

Τα γεγονότα κατεστάλησαν με μεγάλη δυσκολία, ωστόσο ο θυμός και το μίσος κατά των Κούρδων παρέμεινε ενεργός και παρών.
Ο δήμαρχος του Ινεγκιόλ προέρχεται από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Ο δήμαρχος του Ντόρτγιολ από το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης ΜΗΡ. Το κοινό, ωστόσο, αυτών των δύο πόλεων είναι ότι διαθέτουν μεγάλο κουρδικό πληθυσμό. Τα γεγονότα σε αυτές τις δύο πόλεις αποτέλεσαν μία προειδοποίηση προς τα κόμματα, τους πολιτικούς και κυρίως τις Αρχές ότι και σε άλλες πόλεις της νοτιο-ανατολικής Τουρκίας, όπου ο κουρδικός πληθυσμός υπερέχει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεσπάσει αντίστοιχη ένταση ή να εκδηλωθεί τάση εκδίκησης.

Ποιος θα τους καθησυχάσει;
Η κοινωνική ειρήνη είναι για την Τουρκία η πολυτιμότερη αξία, όταν έχει στους κόλπους της τόσες διαφορετικές εθνότητες. Μία κοινωνία που μάχεται με τον εαυτό της εκλιπαρώντας για εσωτερική ειρήνη μπορεί να αποδειχθεί η μεγαλύτερη καταστροφή της. Μία τέτοια χώρα πώς μπορεί να γίνει περιφερειακή δύναμη ή να έχει ισχύ και λόγο σε διεθνές επίπεδο;

Ο ρόλος της πολιτικής ηγεσίας είναι ν' αντιληφθεί αυτήν ακριβώς τη λεπτή γραμμή, που όμως -όπως φάνηκε και στο Ινεγκιόλ- δεν αντιλήφθηκε κι ένα απλό γεγονός οδήγησε σε χάος μία ολόκληρη πόλη. Μεγάλη ευθύνη αντιστοιχεί και στην τοπική ηγεσία και την αποτυχία της να αντιληφθεί εγκαίρως την ένταση ή ακόμη και να την προλάβει. Ωστόσο, το ψάρι -όπως λέει και η λαϊκή ρήση- βρομάει από το κεφάλι. «Αν ο Ερντογάν δεν είχε κόψει την επικοινωνία με το κουρδικό κόμμα, εκείνο θα μπορούσε να παίξει ένα καθησυχαστικό ρόλο στα γεγονότα», υποστηρίζει ο πολιτικός αναλυτής Σεντάτ Εργκίν.

«Διάσπαση»
ΓΙΑ χρόνια, αυτή η λέξη σιγοψιθυρίζεται από την κρατική μηχανή και τα ΜΜΕ, αλλά πλέον η εκστόμισή της σταμάτησε να αποτελεί «αμαρτία», όταν μάλιστα ακούγεται από τους ίδιους τους Τούρκους.

Με ένα άρθρο-παρέμβαση ο Ερτουγρούλ Οζκιόκ, ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας «Χουριέτ», έδωσε φωνή σε μία χρόνια σκέψη. «Πρέπει να ζούμε μαζί;», ήταν το ερώτημα που έθεσε, εννοώντας «μήπως ήρθε η ώρα Τούρκοι και Κούρδοι να τραβήξουν τους δικούς τους δρόμους;»

Το άρθρο του Οζκιόκ ξεσήκωσε θύελλα πολιτικών συζητήσεων και βέβαια περισσότερη κριτική παρά ευλογία. Ήταν, ωστόσο, το σπάσιμο του παγόβουνου.

Από τα γεγονότα στο Ινεγκιόλ και το Ντόρτγιολ, αλλά και πολλά άλλα περιστατικά στη χώρα, κατά καιρούς εύκολα διακρίνεται ότι υπάρχει μία αύξηση του εθνικισμού στην τουρκική κοινωνία. Έχοντας κουραστεί η πλειοψηφία από τις πολύνεκρες συγκρούσεις στρατού και ΡΚΚ και τις κηδείες, κάποιοι Τούρκοι έχουν αρχίσει να ονειρεύονται μία «Τουρκία ελεύθερη από Κούρδους», σύμφωνα με το δημοσιογράφο-αναλυτή Μουσταφά Ακγιόλ.

Επικίνδυνη ιδέα
ΑΠΟΨΕΙΣ, όμως, που φοβίζουν έως και σοκάρουν τους θιασώτες της εθνικής ενότητας της Τουρκίας.

Από πού θ' αρχίζουν τα σύνορα του Κουρδιστάν και πού θα τελειώνουν της Τουρκίας; Οι Κούρδοι που ζουν στην εκτός νοτιο-ανατολική Τουρκία και κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, θα πρέπει να «μετακομίσουν» και να ζήσει η χώρα νέες ανταλλαγές πληθυσμών ακόμη και συγκρούσεις; Αυτά είναι μερικά από τα πρακτικά ερωτήματα που έθεσε αντίστοιχα στον Οζκιόκ η αντίπαλη σκέψη.

«Αν δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν στην άκρη της χώρας, δεν θα είναι σαν τη διάσπαση της Σλοβενίας από τη Γιουγκοσλαβία το 1991, αλλά σαν -Θεός φυλάξοι- τη διάσπαση της Ινδίας και του Πακιστάν το 1947, που οδήγησε στο θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων. Η ένταση που ζήσαμε αυτές τις μέρες μόνο σε δύο πόλεις, δεν θα είναι τίποτα μπροστά στη γενικευμένη ένταση», εκτιμά ο Μουσταφά Ακγιόλ.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/08/blog-post_6638.html#ixzz0vMkc19ay

Read more...

Καυτός ο Αύγουστος στην Τουρκία


Μήνας προεκλογικής εκστρατείας είναι ο Αύγουστος στην Τουρκία και τα κόμματα έχουν ξεκαθαρίσει ήδη τη στάση που θα τηρήσουν στο δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου για το πακέτο συνταγματικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης. Επικεφαλής της εκστρατείας του «ναι» είναι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και επικεφαλής του «όχι» το Ρεπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, μέχρι το δημοψήφισμα αναμένεται να κάνει περιοδεία σε 50 επαρχίες της χώρας, ζητώντας τη στήριξη του λαού στο δημοψήφισμα. Θα εξηγήσει τις αλλαγές που φέρνει το πακέτο που ψήφισε η Βουλή και ενέκρινε ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Υπέρ του «ναι» θα ψηφίσουν και το Κόμμα Ευδαιμονίας του Νουμάν Κουρτουλούς, καθώς και το Κόμμα Τουρκίας του Αμπντουλατίφ Σενέρ. Υπέρ του «όχι» είναι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το CHP και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικής Δράσης (MHP). Το CHP αναμένεται να μετατρέψει το δημοψήφισμα σε «ψήφο κατά του Ταγίπ Ερντογάν».

Προβάλλει εκσυχρονισμό
Η μεταρρύθμιση του συντάγματος θεωρείται ως η πιο κρίσιμη πολιτική δοκιμή για τον Ερντογάν δύο χρόνια πριν τις βουλευτικές εκλογές. Ο Ερντογάν υποστηρίζει πως οι τροποποιήσεις είναι αναγκαίες για να φέρουν το τουρκικό σύνταγμα σε αναλογία με τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες και να διευκολύνουν την πορεία της χώρας για την ένταξή της στην ΕΕ, ενώ οι πολιτικοί αντίπαλοί του υποστηρίζουν πως οι αλλαγές αποτελούν πρόσχημα για να θέσει υπό τον έλεγχό του το κυβερνών κόμμα όλους τους θεσμούς του κράτους. Αν ο κ. Ερντογάν καταφέρει να περάσει στο δημοψήφισμα το συνταγματικό πακέτο, τότε θα έχει εξασφαλίσει μεγάλο προβάδισμα ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2011. Αν αποτύχει, τότε τα μηνύματα για την αυτοδυναμία του κόμματός του είναι ζοφερά. Ανοίγει, επομένως, ο δρόμος για συμμαχίες του ΑΚΡ με άλλα κόμματα. Είναι, επίσης, πολύ πιθανό να συμμαχήσει η αντιπολίτευση το CHP με άλλα μικρότερα εθνικιστικά κόμματα, κάτι που μπορεί να σημάνει και το τέλος της παντοδυναμίας Ερντογάν στην Τουρκία.

Δεν πάνε στην κάλπη
Πάντως, το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας BDP, τελικά αποφάσισε να μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα, καλώντας τους υποστηρικτές του κόμματος να μην προσέλθουν στην κάλπη. Ήδη το μεταρρυθμιστικό πακέτο δεν ψηφίστηκε στην εθνοσυνέλευση από το ΒDP και η τάση των 20 βουλευτών του (19 Κούρδοι, συν ο αριστερός ανεξάρτητος Ουφούκ Ουράς, που εντάχθηκε στο κόμμα ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός για να δημιουργήσει κοινοβουλευτική ομάδα), αν και έκλιναν προς το «όχι», τελικά αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα. Η αιτιολογία που προβάλει το BDP είναι ότι «χρειάζεται νέο σύνταγμα, που θα αναγνωρίζει την κουρδική ταυτότητα, γλώσσα και πολιτισμό. Διάφοροι Τούρκοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι «το BDP δεν ψηφίζει τις θετικές αυτές μεταρρυθμίσεις, γιατί φοβάται ότι θα υπερκεραστεί από το ΑΚΡ στη νοτιοανατολική Τουρκία». Το ΑΚΡ είναι το μόνο τουρκικό κόμμα που είναι οργανωμένο στους νομούς της νοτιοανατολικής Τουρκίας και στην περιοχή εκλέγονται από αυτό 70 βουλευτές.

Read more...

Ομιλίες που έγιναν στον Εχίνο της Θράκης, κατά τον ερχομό του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.


Πολύ αξιότιμοι επισκέπτες μας, εκ μέρους του ενθουσιώδης Εχίνου, σας καλωσορίζω και σας προσφέρω την αγάπη και τον σεβασμό μας. Αγαπητοί μου χωρικοί ανάμεσα μας βρίσκεται ένας γνωστός πολιτικός που χαίρει εκτίμησης, και είναι ένας από τους καλύτερους πολιτικούς που έχει βγάλει η Τουρκία.
Ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας και υπουργός προεδρίας είναι ανάμεσα μας ! Ευχαριστούμε ιδιαίτερα και τους βουλευτές που τον συνοδεύουν. Ευχαριστούμε και τον πρόξενο της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή κύριο Μουσταφά Σάρνιτς ο οποίος πλέον έχει γίνει ένα με εμάς, έχει έρθει 5-6 φορές στο χωριό μας και τον ευχαριστούμε για αυτό. Αποτέλεσε για εμάς πηγή υπερηφάνειας και ιδιαίτερης ευτυχίας και τιμής.

Το χωριό μας που είναι στα ορεινά, αποτελεί την καρδιά και τον πύργο της Δυτικής Θράκης, είναι το πιο μεγάλο χωριό του δήμου μας και έχει τους πιο δραστήριους κατοίκους. Οι εργασίες αυτών των νέων στο εξωτερικό, και η οικονομική δύναμη που εξασφάλισαν στον λαό μας είναι φανερή. Όπως είναι γνωστό με την τελευταία απόφαση της βουλής οι δήμοι μειώθηκαν στο 1/3 . Μέσα από αυτή τη διαδικασία ο δήμος μας περιλαμβάνει μια μεγάλη περιοχή. Να μην μπαίνω σε νούμερα, περιλαμβάνει μια μεγάλη έκταση ,από τον βορά στον νότο 50 χιλιόμετρα και από την ανατολή στην δύση 50 χιλιόμετρα. Είναι μια ορεινή περιοχή και αποτελείται από 16.500 Τούρκους ομογενείς μας. Τα έσοδα ως τώρα εξασφαλίζονταν από την ενασχόληση με τον καπνό. Αυτό το επί δεκαετίες έσοδο, με τους περιορισμούς σιγά σιγά μειώθηκε. Οι εργατικοί μας ομογενείς απέναντι σε αυτό το βάσανο, πήγαν σε πολλές χώρες του εξωτερικού, άρχισαν να δουλεύουν ως εργάτες σε ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες, και έφτασαν να γίνουν ιδιοκτήτες τους. Θέλω να συγχαρώ και αυτούς για τις επιτυχημένες εργασίες τους.
Του λέει κάτι ο πρόξενος στο αυτί και αμέσως….
Δεν θέλω να μακρύνω τον λόγο μου, καθώς ο υπουργός μας θα πει τόσο σημαντικά πράματα που δεν πρέπει να μακρηγορώ. Προσφέρω σε όλους σας τις ευχαριστίες μου και δίνω τον λόγο στον αξιότιμο βουλευτή Τσετίν Μάντατζη.
Ομιλία Τσετίν Μάντατζη.
Κύριε υπουργέ της μάνας πατρίδας Τουρκικής δημοκρατίας και αντιπρόεδρε της κυβέρνησης, καθώς και επιτροπή που τον συνοδεύει, σήμερα εδώ πέρα στην Δυτική Θράκη μας, στον Εχίνο μας -που πάντα αποκαλώ- στο Τσαννάκαλέ μας, καλώς ήρθατε. Καλώς ήρθατε, όπως βλέπετε εμείς πιστεύουμε, εμείς εμπιστευόμαστε και μέσα σε ενότητα και ομοψυχία συνεχίζουμε τον αγώνα μας.
Αχμέτ Μέτε.
Κύριε υπουργέ μου, αξιότιμοι βουλευτές μου, δήμαρχοι, κύριε πρόξενε μου
Συνθήματα : ¨Να σπάσουν τα χέρια που απλώνονται στον μουφτή μας¨
Ο Θεός να βοηθήσει. Η μουφτεία είναι η ψυχή μας. Να σπάσουν τα χέρια που απλώνονται στην μουφτεία. Αξιότιμοι βουλευτές μου, δήμαρχοι, πρόξενε μου και πολύ αξιότιμοι συμπολίτες μου. Θα μιλήσω σύντομα. Όταν ο υπουργός ήρθε στην Κομοτηνή, είπε πως θέλει να δει την Ξάνθη και τον Εχίνο.
Συνθήματα : Η πιο μεγάλη-ισχυρή είναι η Τουρκία !
Ευχαριστώντας τον υπουργό, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον δήμαρχο και τον κόσμο από τα γύρω χωριά. Πραγματικά…..
Ομιλία Μπουλέντ Αρίντς.
Συνθήματα : Η Τουρκία είναι υπερήφανη για σένα
Αξιότιμα αδέρφια μου, αξιότιμοι Εχινιώτες αδερφοί μου, αδερφές μου, κύριοι, αγαπητοί μου νέοι, ωραία μου παιδιά, ο Θεός να μας βοηθάει όλους. Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για αυτήν την αδερφοσύνη που επιδεικνύετε, αποτελέσατε πολύ ωραία εικόνα. Οι νέοι που μας υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό με τα μηχανάκια τους…. Είμαι πολύ χαρούμενος για την υποδοχή που έκαναν οι άνθρωποι σε εμένα και στην επιτροπή στους δρόμους, στις συνοικίες, από τα μπαλκόνια, από τα παράθυρα και από τις άκρες των δρόμων και σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για αυτό. Τώρα θα συνεχίσω την ομιλία μου αλλά θα απευθυνθώ στους δίπλα μου. Στο μπαλκόνι να μείνω μόνο εγώ και η σύζυγος μου, και στέλνω τους άλλους ανάμεσα σας. Άιντε φίλοι μου.
Αξιότιμα αδέρφια μου. Στον Εχίνο υπάρχει μεγάλη αγάπη, ενέργεια, ενθουσιασμός, και δυναμισμός. Αυτήν την αγάπη οι νέοι μας την παρέλαβαν κατά κύματα από τους γεροντότερους μας. Το όνομα σας δεν ακούγεται μόνο εδώ σε αυτήν τη περιοχή αλλά σε όλο τον κόσμο. Κόψτε λίγο το χειροκρότημα να πω δύο λόγια. Όχι χειροκρότημα σε όλα. Έτσι φαίνεται πως όσοι έρχονται από την Τουρκία, φυσικά θα πάνε στην Κομοτηνή, θα επισκεφτούνε τα χωριά μας και την Ξάνθη, αλλά σίγουρα θα πάνε και στον Εχίνο. Εδώ είναι η ιστορία μας, εδώ μεγάλωσαν οι πρόγονοι μας. Και αν πείτε που είναι οι τίτλοι μας σε αυτή τη χώρα, εγώ δεν μιλάω για τίτλους ιδιοκτησίας. Όταν μπαίνοντας στον Εχίνο είδα στις δύο μεριές τα νεκροταφεία, εκεί βλέποντας κάποιος τους προγόνους μας, τις μάνες και τα αδέρφια μας, αντιλαμβάνεται πώς ζείτε εδώ επί αιώνες και το πόσο γεμάτη δόξα και τιμή είναι η ιστορία μας, και βλέπει πόσο ισχυρές είναι οι αξίες που μας κάνουν αυτό που είμαστε. Ο Εχίνος συζητείται παντού. Αυτοί που έρχονται στην Δυτική Θράκη για να σας αγκαλιάσουν για να ζήσουν αυτόν τον ενθουσιασμό, παραβλέπουν τα πάντα και έρχονται στον Εχίνο μας. Αυτήν την αγάπη και τον ενθουσιασμό δεν τον βλέπει κανείς μόνο στη Δυτική Θράκη αλλά και σε πολλά σημεία των Βαλκανίων. Κάποιος ο οποίος πάει στο χωριό Νομούσα του Κοσσόβου βλέπει παρόμοιο ενθουσιασμό. Όπου και να πας, βλέπεις –έστω και αν δεν είναι σαν τον Εχίνο- αδέρφια μας σαν εσάς που επί αιώνες παραμένουν όρθιοι και ισχυροί, που υπερασπίστηκαν την παρουσία τους, και με τιμή παρέμειναν Τούρκοι και μουσουλμάνοι . Επί αιώνες έτσι ζήσαμε και με αυτές τις ομοιότητες θα ζήσουμε. Με την ταυτότητα μας, με τον τουρκισμό μας, με τον μουσουλμανισμό μας θα ζήσουμε επί αιώνες. Αξιότιμα αδέρφια μου η επίσκεψη μου στη Θράκη είχε δύο στόχους. Πρώτον, δεκαπέντε χρόνια πριν ο Θεός στις 24 του μηνός πήρε τον Αχμέτ Σαδίκ δίπλα του……….
Συνθήματα : Oı μάρτυρες δεν πεθαίνουν, η πατρίδα δεν διασπάται !!
………….
Έχουμε την πίστη μας, την εμπιστοσύνη για το αύριο…………………. Αξιότιμοι αδερφοί μου, πρώτα επισκεφτήκαμε την Κομοτηνή όπου για μια ακόμη φορά τιμήσαμε, προσφέραμε τις ευχαριστίες μας, είπαμε τις προσευχές μας και κάναμε τις ομιλίες μας. Μετά πήγαμε στο Εσκί τζαμί για το μεβλίτ και το βράδυ φάγαμε μαζί, ολοκληρώνοντας έτσι την επίσκεψη μας στη Κομοτηνή. Σήμερα στην Ξάνθη μετά την επίσκεψη στην μουφτεία μας και στην Τουρκική Ένωση Ξάνθης, ήρθα στο χωριό σας. Εγώ ήρθα εκπροσωπώντας την κυβέρνηση μας., ως εκ τούτου αυτός που με εξουσιοδότησε να έρθω είναι ο πρωθυπουργός μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Συνθήματα : Ερντογάν, αρκεί!
Σας μεταφέρω την αγάπη και τους χαιρετισμούς των συναδέλφων μου. Μαζί μου έχει έρθει και ο βουλευτής Μαγνησίας Μπουλέντ .. .βρίσκεται ανάμεσα σας, μαζί μας είναι ο δήμαρχος του Οσμάνγκαζί από την περιοχή της Προύσας Μουσταφά Ντουντάρ. Ο βουλευτής μας Μεχμέτ Μουεεζίνογλου δεν μπόρεσε να έρθει καθώς αρρώστησε η γυναίκα του, αλλά στέλνει τα χαιρετίσματα του. Ο βουλευτής Ανδριανούπολης Μπουντάκ του κόμματος ΑΚΠ, μετά το δείπνο έφυγε για την Ανδριανούπολη.
Εγώ όταν για πέντε χρόνια ήμουν πρόεδρος της βουλής , πάντα ήθελα να έρθω εδώ, να σας δω , να σας αγκαλιάσω αλλά δεν παρουσιάστηκε ευκαιρία. Στο κοινοβούλιο μπήκα το 1995. Το 1996 μου είπαν ότι υπάρχει Ομάδα Αλληλεγγύης Δυτικής Θράκης, και μου είπαν : ¨θέλετε να γίνετε μέλος ;¨. Φυσικά τους είπα ο αγώνας της Δυτικής Θράκης, είναι και δικός μας αγώνας. Στην Μαγνησία υπάρχουν πολλά αδέρφια μας που μετανάστευσαν από την Δυτική Θράκη, πολλοί από την περιοχή της Ξάνθης, ξέρω και τους συγγενείς του βουλευτή Μάντατζη εκεί και συγγενείς του χότζα μας του Ιμπραίμ Σερίφ στο κέντρο της Μαγνησίας. Έτσι έγινα αμέσως μέλος. Έξι μήνες μετά, το ΥΠΕΞ μου έστειλε ένα γράμμα. Το γράμμα έγραφε : ¨Είναι γνωστό πως γίνατε μέλος της Ομάδας Αλληλεγγύης Δυτικής Θράκης. Στην Ελλάδα υπάρχει μια εφημερίδα ονόματι Στόχος. Αυτή η εφημερίδα όλους όσους γίναν μέλος σε αυτήν την Ομάδα Αλληλεγγύης τους έβαλε στην ¨μαύρη λίστα¨.- Συνθήματα : Ουουουουουουου !!!- Εσείς που τα ονόματα σας αναφέρονται πλέον δεν μπορείτε να μπείτε στην Ελλάδα. Αν μπείτε είστε στην μαύρη λίστα, να προσέχετε τον εαυτό σας¨. Αυτό ήταν το 1996. Κανένας από εμάς που ήμασταν σε αυτήν την Ομάδα Αλληλεγγύης, δεν έφυγε….
………………………
Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αργότερα γνωρίστηκα με την κυρία Μπενάκη. Ήταν καθηγήτρια και πρόεδρος της ελληνική βουλής. Της είπα πως πρέπει να δημιουργήσουμε καλές σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας, να δημιουργήσουμε φιλίες. Είμαστε δύο κοντινοί γείτονες. Έχουμε γειτονία στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Ας αφήσουμε στην άκρη αυτά που έγιναν στο παρελθόν. Ελάτε εσείς στη Τουρκία, να έρθω και εγώ στην Αθήνα. Μου είπε πως θα ήταν πολύ καλά, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει. Γιατί ; Διότι μου είπε ¨λόγω κάποιων γεγονότων του παρελθόντος δεν μπορούμε να ιδρύσουμε σχέσεις ανάμεσα στα κοινοβούλια. Εσείς πήρατε απόφαση για casus belli. Όταν άρετε αυτήν σας την απόφαση τότε ίσως μπορεί να υπάρξουν σχέσεις¨. Και εμείς τους είπαμε πως ¨και εσείς έχετε διαπράξει αδικίες και έχετε πάρει αποφάσεις, αλλάξτε γνώμη για αυτά και εμείς θα σκεφτούμε για το casus belli. Λέγαμε ένα merhaba-καλημέρα-καλησπέρα, αλλά ούτε αυτή μπορούσε να έρθει στην Τουρκία ούτε εγώ στην Ελλάδα. Εντέλει το 1999 οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας άρχισαν να βελτιώνονται και να γίνονται θετικά βήματα. Αργότερα η κυβέρνηση του ΑΚΠ, και με την προηγούμενη κυβέρνηση και με αυτή, οι δύο κυβερνήσεις των χωρών έκαναν βήματα που ανοίγουν δρόμους για την επίλυση των προβλημάτων των ομογενών μας στη Δυτική Θράκη, αλλά και για την ανάπτυξη των δύο χωρών. Σε αυτό το σημείο υπήρξαμε πολύ δραστήριοι. Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας τα τελευταία οκτώ χρόνια είχε πολλές επιτυχίες, κέρδισε μεγάλη φήμη. Τελευταία τον Μάιο, σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός Ερντογάν παίρνοντας μαζί του και δέκα υπουργούς ήρθε στην Αθήνα. Έγιναν συνομιλίες. Όλα τα ΜΜΕ της Ελλάδας έδωσαν μεγάλη σημασία σε αυτήν την επίσκεψη. Στο τέλος της διήμερης επίσκεψης υπογράφτηκαν 22 συμφωνίες. Λήφθηκαν αποφάσεις σε υψηλό επίπεδο και με στόχο την στρατηγική συνεργασία. Από το σημείο που ξεκινήσαμε μέχρι εδώ που φτάσαμε σήμερα, πλέον είμαστε σε πολύ θετικό σημείο. Αν οι δύο κυβερνήσεις δώσουν τα χέρια, αν κάνουν καλές πράξεις, και βοηθάνε και στηρίζουν η μία την άλλη, τότε και οι δύο χώρες θα επωφεληθούνε και η Τουρκική μας μειονότητα….
Εσείς γεννηθήκατε και μεγαλώσατε σε αυτά τα χώματα, έχετε τα παιδιά σας, τα εγγόνια σας. Εδώ σε αυτά τα χώματα δεν είμαστε ενοικιαστές, δεν είμαστε εισβολείς. Αυτά τα χώματα είναι δικά σας και με την υπηκοότητα σας, απλά από πολιτική και νομική σκοπιά θεωρείστε μειονότητα.
……………………………
Όμως εδώ και 600 χρόνια είμαστε σε αυτά τα χώματα. Το μέλλον σας θα είναι πολύ λαμπερό. Σε αυτήν την ωραία γεωγραφία, με τα βουνά της, με τις πεδιάδες της, με τα εύφορα χώματα της, θα ζήσουμε μέσα σε γαλήνη και ευτυχία. Και θα ζήσουμε και σαν Έλληνες πολίτες και με το στάτους της μειονότητας, με τα μειονοτικά δικαιώματα. Αυτό είναι το πιο φυσικό, το πιο θεμελιώδες δικαίωμα μας. Όμως πλέον στον κόσμο αυτά τα δικαιώματα δεν παίρνονται με καβγάδες, με συγκρούσεις και με επαναστάσεις . Δεν είναι ο δρόμος μας αυτός. Τα δικαιώματα μας θα τα διαφυλάξουμε και θα τα υπερασπιστούμε κατά τον καλύτερο τρόπο, και χρησιμοποιώντας το κλειδί της διπλωματίας θα ανοίξουμε αυτές τις πόρτες. Η Τουρκία σε αυτό το θέμα είναι πίσω σας, δίπλα σας. Εμείς σας εμπιστευθήκαμε και εσείς μας εμπιστευθήκατε. Ο Θεός να μην μας χωρίσει. Αξιότιμα αδέρφια μου, μέσω του νόμου, μέσω της πολιτικής, με την διπλωματία της εξωτερικής πολιτικής τα προβλήματα θα λυθούνε. Θα δώσουμε αγώνα για αυτό. Είτε μέσω των κυβερνήσεων, είτε στην Ε.Ε. , είτε αν χρειαστεί στο ΕΔΑΔ, είτε στο Συμβούλιο Υπουργών, όπου χρειαστεί θα χτυπήσουμε πόρτες και θα ζητήσουμε τα τα δίκια μας. Μπορείτε να πείτε πως ακόμη και στο σημείο που είμαστε σήμερα υπάρχουν προβλήματα. Το θέμα του μουφτή, τα σχολεία, το θέμα των βακουφίων, Αυτά θα λυθούνε. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε είναι πιο καλό σε σχέση με παλιά. Το αύριο θα είναι ακόμη καλύτερο. Να είστε σίγουροι για αυτό.
Μου υπενθυμίζουν κάτι. Παλιά μιλούσα 3-4 ώρες. Όλοι μου λένε πως είμαι σκληρός αλλά είμαι ένας πονόψυχος άνθρωπος. Προσέξτε, για να μην φανεί ότι έκλαψα έβαλα γυαλιά. Βλέπω ότι θέλουν να με αγκαλιάσουν, να μου φιλήσουν το χέρι και μου λένε πως είναι έτοιμοι να κλάψουν. Μα και εγώ, δύσκολα συγκρατιέμαι. Δόξα τω Θεώ, έχουμε τα τζαμιά μας, τα μαθήματα Κορανίου μας, τα σχολεία μας και τους δάσκαλους μας που ανατρέφουν ωραία παιδιά. Αυτά είναι το μέλλον μας. Όσο στηρίζουμε τις εθνικές και πνευματικές τους αξίες, όσο ο πατέρας , η μητέρα και ο αδερφός τους τα στηρίζει, όσο είναι δεμένο με τα χώματα του και την πατρίδα του, όσο δεν σας ξεχνάει, τόσο ισχυροί θα γίνουμε. Αυτά τα παιδιά ας ανατραφούνε καλά. Να ετοιμάσουμε ένα ωραίο μέλλον για αυτά, και να γίνουμε πολύ πιο ισχυροί και δυνατοί σε σχέση με το παρελθόν. Αξιότιμα αδέρφια μου ένας μεγάλος είχε πει : Η ζωή είναι πίστη και αγώνας. Στα τουρκικά το λέμε ως εξής : Η ζωή απαρτίζεται από αγώνες. Βάζετε τους στόχους σας, πιστεύετε, εμπιστεύεστε προσπαθείτε, και η επιτυχία θα είναι δική σας. Κοιτάξτε για να φτάσουμε ως εδώ από που περάσαμε, από τι φυλακές περάσαμε, τι σκοτωμοί υπήρξαν, όλα αυτά τα αντιμετωπίσαμε με γενναίο τρόπο με τη βοήθεια του Θεού. Συνθήματα : Καταραμένο το ΠΚΚ !! Σε αυτόν τον αγώνα μας ένα από τα πιο ωραία παραδείγματα υπήρξε ο γνωστός σας, ο αείμνηστος Μεχμέτ Εμίν Αγγά. Ο Θεός ας τον αναπαύει. Να ευχαριστήσω όλα τα αδέρφια μου που συνεχίζουν σταθεροί τον αγώνα του, που συνεχίζουν να παρέχουν τις καλές υπηρεσίες τους. Έχουμε τα τζαμιά μας, τα μαθήματα Κορανίου μας, τα χάτιπ μας, με αυτά πάμε μπροστά. Αυτά τα έχουμε ανάγκη για να διαφυλάξουμε την ύπαρξη μας. Διαφορετικά χάνουμε πολλά πράματα, και γινόμαστε άτομα που δεν ξέρουν τον εαυτό τους και χωρίς ρίζες, ο Θεός να μην επιτρέψει. Είμαστε σαν ένα τεράστιο πλατάνι. Τις ρίζες του τις άπλωσε στον κόσμο και εκατομμύρια ανθρώπους τους συνένωσε. Σκεφτείτε το πλατάνι –και ως σύμβολο των Οθωμανών- που εξακόσια χρόνια πριν απλώθηκε και έγινε ένα από τα πιο ισχυρά κράτη στον κόσμο. Από τέτοια γενιά είμαστε, και ως γόνοι τέτοιας ιστορίας περάσαμε πολλά.
…………….
Για τον Μεχμέτ Εμίν Αγγά εύχομαι να τον ελεήσει ο Θεός και να τον αναπαύσει. Αξιότιμα αδέρφια μου, σε λίγο θα αποχωρήσουμε, θα πάμε στα Ίψαλα και από εκεί –πρώτα ο Θεός- με ελικόπτερο στην Κωνσταντινούπολη. Εγώ ήρθα για να σας αγκαλιάσω. Τρία λόγια έχω να σας πω
……………………
Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στον Θεό, σε αυτούς που πηγαίνουν στο σωστό δρόμο. Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που υπερασπίζονται τα δίκια τους, σε αυτούς που για να πάρουν τα δίκια τους δίνουν σαν τα λιοντάρια τον σωστό αγώνα. Στην Αλγερία βρεθήκαμε. Μας είπαν : ¨Εσείς 300 χρόνια εδώ ήσασταν, ήμασταν κάτω από τη σημαία σας, υπήρχε δικαιοσύνη, ανθρωπιά, μετριοπάθεια και πολιτισμός. Αργότερα ήρθαν οι Γάλλοι, τριάντα χρόνια έμειναν και 1,5 εκατομμύριο κόσμος μας πέθαναν. Όπου και να πάμε τα ίδια μας λένε. Στο Σουδάν πάμε τα ίδια, στην Μέση ανατολή, στα Βαλκάνια, ιδρύσαμε μεγάλο πολιτισμό ως εκπρόσωποι του δικαίου, χωρίς να ανακατευόμαστε στην πίστη των άλλων, χωρίς να προκαλούμε κακό λόγω καταγωγής κάποιου, και με σεβασμό στην ζωή του. Προσέξτε πριν λίγες μέρες είχαμε την επέτειο της σφαγής στην Σεμπρένιτσα,. Ήρθαν οι Σέρβοι και με την προδοσία των Ολλανδών, 8.500 μουσουλμάνους τους σκότωσαν. Επρόκειτο για μια ντροπή για την ανθρωπότητα. Ιδιαίτερα για τους άοπλους ανθρώπους, που τους πήγαν στην ανακηρυγμένη ως ασφαλή ζώνη και τους πήγαν απέναντι στα όπλα. Αυτό δεν έγινε πριν από 500 ή 400 χρόνια αλλά πριν από 10 χρόνια. Εδώ βέβαια σε αυτά τα χώματα ζούμε μέσα σε γαλήνη και ειρήνη, κοιτώντας με ελπίδα το μέλλον. Πίσω σας υπάρχει η Τουρκία, η Τουρκία είναι 70 εκατομμύρια. Και τα 70 εκατομμύρια όποιο κόμμα και αν είναι για την Δυτική Θράκη τα ίδια λόγια λένε, τις ίδιες αποφάσεις παίρνουνε. Για αυτό να μην έχετε καμία ανησυχία
……………………
Συνθήματα : Η Τουρκία είναι υπερήφανη για εσάς !! Θα τα κάνουμε όλα σκεφτόμενοι ως εξής. Δεν έχουμε καβγάδες, δεν έχουμε συγκρούσεις. Οι υπάρχοντες νόμοι, κανόνες και η συνταγματική τάξη για εμάς είναι σημαντικά. Μέσω του νόμου θα προσπαθήσουμε να τα αλλάξουμε. Με πολιτική κα πρώτα ο Θεός με την διπλωματία θα τα λύσουμε. Εσείς να είστε όλοι μαζί.
……………………………
Προσπαθήστε μέσω αυτής της ενότητας να εκλέξετε κι άλλους βουλευτές, δημάρχους και αντινομάρχες. Εμείς σαν Τουρκική κυβέρνηση πράττουμε αυτό που μας αναλογεί. Η ουσία των λόγων μου είναι η εξής : Σας αγαπάμε πολύ. Και εσείς προσευχηθείτε μαζί μας. Κοιτάξτε μεθαύριο είναι ημέρα –καντήλι. Ας είναι ευλογημένη για όλους μας. Έρχεται και το Ραμαζάνι, ας είναι πλήρες αφθονίας. Να προσευχόμαστε ο ένας για τον άλλο. Να επιθυμούμε το καλό για την χώρα και την πατρίδα μας, να ζητάμε ειρήνη, γαλήνη και πρόοδο και να προχωράμε καρδιά με καρδιά και χέρι με χέρι. Να σας έχει ο Θεός καλά.

Σχόλιο : Η αναφορά στο Κόσσοβο ήταν τυχαία ; Ο κύριος Αρίντς δεν ξεκαθάρισε κάτι. Αφού προορίζει για τους ομόφρονες του τον ρόλο του λιονταριού, για εμας τι σχέδια έχει ;

Προσέξτε και την αλαζονία του υπουργού που αν και προσκεκλημένος τους διώχνει από το μπαλκόνι για να φαίνεται μόνο αυτός και η γυναίκα του !!!!! Καλά τους έκανε όμως. Να καταλάβουν πόσο τους υπολογίζει.

Όλη η ομιλία μυρίζει νεοοθωμανικά οράματα. Φαίνεται τελικά ότι η επιλόγή του ονόματος για τον μειονοτικό σύλλογο ¨Πλάτανος¨ της Ξάνθης δεν ήταν τυχαία. Για προσέξτε τι λέει ο υπουργός για τα πλατάνια.

Αλλά και για τα συνθήματα που φώναζε ο κόσμος, τι να πεις….Αν αυτοί είναι οι συντοπίτες μας τότε η δική μου απάντηση είναι η εξής : Gerilla vuruyor Kurdistani kuruyor !

Read more...

Τον Οκτώβριο πετά του τουρκικό UAV Anka


Τον ερχόμενο Οκτώβριο προβλέπεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη πτήση του νέου τουρκικού μη επανδρωμένου αεροχήματος μέσου ύψους πτήσης, μεγάλης αυτονομίας (MALE, Medium Altitude, Long Endurance), που παρουσιάστηκε πριν από δυο εβδομάδες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκικής Αεροπορικής Βιομηχανίας ΤΑΙ.
Παράλληλα έδωσε και άλλες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, όπως το ότι, εκτός του «πακέτου» EO/IR σε πυργίσκο που προμηθεύει η τουρκική Aselsan, θα εξοπλιστεί και με σύστημα ραντάρ SAR/GMTI, επίσης τουρκικής κατασκευής.

Το Anka, εκτός της δυνατότητας παροχής πληροφοριών σε επίγειο σταθμό, θα μπορεί να προσφέρει πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο και σε φορητά τερματικά, σε επίπεδο μικρών ομάδων.
Σύμφωνα με τον κο Μουχαρέμ Ντοστκασλί, για το Anka έχει υπάρξει έντονο ενδιαφέρον από πολλές χώρες (μια από τις οποίες πιστεύεται ότι είναι το Πακιστάν), κυρίως αυτών που δεν έχουν δυνατότητα απόκτησης ισραηλινών ή αμερικανικών αντίστοιχων συστημάτων UAV MALE.

Read more...

Στρατηγική έντασης από την Τουρκία


Η εντεινόμενη όξυνση στο Κουρδικό με κλιμάκωση των φονικών συγκρούσεων, η παρατεταμένη αντιπαράθεση με το Ισραήλ και η σμίκρυνση του χρόνου από τις εκλογές του ερχόμενου χρόνου στην Τουρκία, έχει ως απότοκο τη νευρική κρίση στην Άγκυρα και την προσπάθεια που καταβάλλει για δημιουργία έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αφορμή, το γνωστό θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην υφαλοκρηπίδα και την αποκλειστική οικονομική ζώνη Κύπρου και Ελλάδας. Με την αποστολή ερευνητικού και υδρογραφικού σκάφους στην περιοχή.

Κεντρικοί στόχοι της τουρκικής πολιτικής είναι να αμφισβητηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στην περίπτωση μάλιστα της Κύπρου, η επιδίωξη της Τουρκίας είναι να αμφισβητήσει τη διεθνή της υπόσταση, να εμφανιστεί ως συγκυρίαρχη κρατική δύναμη που εκπροσωπεί τους Τουρκοκυπρίους σε μια λογική συνεκμετάλλευσης, να προβάλει δήθεν δικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα και την οικονομική ζώνη, κατά σαφή παραβίαση του Θαλασσίου Δικαίου και να αποτρέψει την εκδήλωση ενδιαφέροντος από διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες.
Ο στόχος της Τουρκίας είναι προφανής. Οχυρωμένη πίσω από την παράνομη κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιχειρεί να ενεργεί εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων διεκδικώντας δικαιώματα συναπόφασης και συγκυριαρχίας κατά παραβίαση της αμάχητης νομικής πραγματικότητας, που συνιστά το γεγονός ότι το κυπριακό κράτος είναι το μοναδικό υποκείμενο Διεθνούς Δικαίου.
Επιπλέον η Τουρκία επιμένει στη γνωστή εξωφρενική της θέση ότι, αντίθετα με το τι προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας, τα Ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.
Η ευθεία αμφισβήτηση διεθνών συμφωνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας που στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση τυχόν ύπαρξης υδρογονανθράκων, πιστοποιεί ότι τελικός στόχος της Τουρκίας είναι ο εγκλεισμός της Κύπρου στα ήδη συρρικνωμένα γεωγραφικά όρια λόγω τουρκικής κατοχής και η οριστική κατάργηση των χαρακτηριστικών κράτους της χώρας μας.
Δυστυχώς, οι παλινδρομήσεις Ελλάδας και Κύπρου σε ζητήματα όπως το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού χώρου, των εξοπλισμών και των αμυντικών έργων υποδομής, όχι μόνο δεν «εξημέρωσαν» το τουρκικό θηρίο αλλά αντίθετα το εξέθρεψαν και εκτρέφουν συνεχώς υποτροπές στη συμπεριφορά του.
Συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο, άρνηση εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία όπως καθορίστηκαν από την Ε.Ε. και αμφισβήτηση των νομίμων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας που στοχεύουν σε αλλαγή του status quo στην περιοχή.
Επέκταση των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης της Τουρκίας στο Αιγαίο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, επέκταση των ορίων του FIR της προς τα δυτικά, των ορίων έρευνας και διάσωσης, δημιουργία γκρίζων ζωνών και συνεκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και απειλή πολέμου σε περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να ασκήσει το δικαίωμά της, δυνάμει του άρθρου 3 του νέου Δικαίου της Θάλασσας, για επέκταση των χωρικών της υδάτων από 6 σε 12 ναυτικά μίλια.
Ενώπιον όλων αυτών των αδιαμφισβήτητων δεδομένων, με οφθαλμοφανέστατη τη στρατηγική της Τουρκίας και τους συναφείς σχεδιασμούς της στην περιοχή, δεν νοείται ούτε επανάπαυση, ούτε εφησυχασμός.
Κυρίως όμως δεν νοείται εδώ στην Κύπρο να αποδυναμώνεται το εσωτερικό μέτωπο μέχρι σημείου διάρρηξης από προσεγγίσεις και τοποθετήσεις που είναι δυνατό να υποβαθμίσουν τον κίνδυνο της τουρκικής δολιότητας και να αποπροσανατολίσουν από βασικούς εθνικούς στρατηγικούς μας στόχους.
ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Λ. ΟΜΗΡΟΥ
Πρόεδρος της ΕΔΕΚ

Read more...

Καταδικάστηκαν οι τουρκολάγνοι συκοφάντες της Χαράς Νικοπούλου


Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουμε ότι εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου αναφορικά με την αγωγή της δασκάλας Χαράς Νικοπούλου κατά της τουρκόφωνης εφημερίδας Millet, για τα συκοφαντικά άρθρα που δημοσίευσε παραμονή Πρωτοχρονιάς (στις 31/12/2009 και ενώ η δασκάλα απουσίαζε λόγω των διακοπών) που ανέφεραν ότι τάχα είχε ζητήσει από τους μαθητές της να ζωγραφίσουν τον Αλλαχ.
Με την απόφαση του δικαστηρίου επιδικάστηκαν 60.000 ευρώ σε βάρος της Τουρκόφωνης εφημερίδας, από τα οποία τα 30.000 ευρώ είναι προσωρινά εκτελεστέα!

Μία ξεκάθαρη δικαίωση λοιπόν για την ηρωική μας δασκάλα ενώ αναμένονται να ακολουθήσουν οι εκδικάσεις των αγωγών εναντίον και των άλλων τουρκόφωνων εφημερίδων που συντονισμένα προσπάθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο με ψευδής συκοφαντίες να τη κατηγορήσουν -εκμεταλλευόμενοι την απουσία της από το χωριό- και να ξεσηκώσουν τους κατοίκους ώστε να μην επιστρέψει πίσω.
Έτσι, για να μπαίνουν σιγά σιγά ορισμένοι στη θέση τους γιατί πολύ έχουν αποθρασυνθεί το Προξενείο και οι… δορυφόροι του.

Βέβαια, γνωστό είναι πως το πρόστιμο της δικαστικής καταδίκης θα το πληρώσει ο τούρκος Πρόξενος και η Άγκυρα, η οποία ξέρει να καλύπτει τα “οδοιπορικά” έξοδα των υπαλλήλων της. Το ζητούμενο είναι να μπορέσει η ελληνική δικαιοσύνη και η ελληνική πολιτεία να περάσουν ένα σαφές μήνυμα προς τους τουρκολάγνους – τουρκοτσολιάδες της Θράκης: Ο σεβασμός στην Πολιτεία και στους νόμους του Ελληνικού κράτους αποτελεί αδιαπραγμάτευτο αγαθό και ο πέλεκυς θα είναι βαρύς για όποιον δεν σέβεται τους νόμους και τους συμπολίτες του… Πρέπει επιτέλους, οι πρακτορίσκοι της Άγκυρας να αντιληφθούν πως δεν βρίσκονται πάνω από το νόμο και πως θα γνωρίζουν τις συνέπειες όποτε τον παραβιάζουν.

Read more...

Tην άγνωστη επίθεση της Τουρκίας με πρωτοφανείς απειλές κατά της DefenceNet Media αποκαλύπτει το defencenet.gr.


Θεωρούμε πλέον ότι επιβάλλεται η δημοσιοποίηση του όλου γεγονότος, αφού το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε απ’όταν συνέβη, μέχρι σήμερα, μειώνει τις πιθανότητες η εξωφρενική και πέραν πάσης διπλωματικής λογικής, τουρκική πρόκληση κατά μιας ελληνικής εκδοτικής εταιρείας να εντασσόταν σε κάποιο γενικότερο σχεδιασμό με έντονα τα στοιχεία της προβοκάτσιας σε βάρος μας ή σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Ένα ενδεχόμενο που μας απέτρεψε αρχικά από την δημοσιοποίησή της.
Η δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια πριν δέκα ημέρες, κατέδειξε με επώδυνο τρόπο την ισχύ των νέων Μέσων Ενημέρωσης που έχουν γεννηθεί μέσα από το διαδίκτυο.

Ειδικά όταν αυτά συνδυάζονται διαδραστικά με τις έντυπες εκδόσεις τους, όπως συμβαίνει με την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ και το defencenet.gr. Το ανησυχητικό είναι ότι η δολοφονία Γκιόλια πέτυχε τον σκοπό της – την αναστολή λειτουργίας του blog troktiko – και αυτό αποτελεί κακό προηγούμενο. Ας ελπίσουμε ότι τέτοιες «απόλυτες» λύσεις των «επικοινωνιακών προβλημάτων», παρακρατικών, εμπόρων όπλων, εχθρικών κρατών με εγχώριους πεμπτοφαλαγγίτες συνεργάτες κλπ. δεν θα εφαρμοστούν και σε άλλες περιπτώσεις…
Ας δούμε λοιπόν από την αρχή την ροή των γεγονότων:
Στις αρχές Ιανουαρίου το defencenet.gr, αναδημοσίευσε από έναν Τούρκο blogger μία ψηφιακή απεικόνιση που έδειχνε την ελληνική Βουλή να φλέγεται μετά από υποτιθέμενο κτύπημα πυραύλου Yildirim ή γενικώς «προϊόντων» της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας ROKETSAN. Η ίδια απεικόνιση δημοσιεύθηκε σε κάποια ελληνικά blogs που διακρίνονται για τις εθνοκεντρικές τους απόψεις, μεταξύ των οπoίων και στο blog troktiko. Το σχόλιο του defencenet.gr που συνόδευε την απεικόνιση ήταν πολύ προσεκτικό, και μιλούσε δεικτικά μεν, αλλά γενικά για το «πως βλέπουν οι γείτονες – αναφερόμενοι στον blogger – το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
Στις 15 Φεβρουαρίου κυκλοφόρησε η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ με ολόκληρο το τμήμα του ευρύτερου σχεδίου ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ που προέβλεπε εισβολή της Τουρκίας στον Έβρο και κατοχή του Βορείου Έβρου το 2003. Το δημοσείευμα, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία. Αντιδράσεις που έφτασαν μέχρι και σε ελληνικούς κυβερνητικούς κύκλους, που υποστηρίζουν ένθερμα την ελληνοτουρκική προσέγγιση.
Στις 25 Φεβρουαρίου έφτασε στα γραφεία του site και της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ μία επιστολή με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου (αρχικά με φαξ και εν συνεχεία με ταχδρομείο) από αυτές που σίγουρα δεν φτάνουν κάθε μέρα. Για την ακρίβεια πρέπει να ήταν η πρώτη επιστολή του είδους που έλαβε ελληνικό ενημερωτικό μέσο, τουλάχιστον μετά το 1974.
Μία επιστολή με υπογραφή «Δημοκρατία της Τουρκίας» από την τουρκική πρεσβεία της Αθήνας και τον Πρώτο Γραμματέα B. Ceyhun Erciyes. Μία επιστολή η οποία αρχικά νομίσαμε ότι πιθανόν να ήταν και … φάρσα και για τον λόγο αυτό επικοινωνήσαμε με την ίδια την πρεσβεία για να επιβεβαιώσουμε το γνήσιο του κειμένου, όπως και έγινε.
Διότι οι χαρακτηρισμοί, οι έμμεσες απειλές και οι προειδοποιήσεις από ένα κράτος προς μία εταιρεία media, κάθε άλλο παρά συνήθεις είναι. Για την ακρίβεια αποτελεί πρωτοφανές γεγονός και ακριβώς επειδή το όλο θέμα ξέφευγε κατά πολύ από τα συνήθη πλαίσια για τον λόγο αυτό ενημερώθηκαν από το defencenet.gr και την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, άμεσα τα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας σε ανώτατο επίπεδο.
Το κείμενο της επιστολής που λάβαμε ήταν σαφώς «τελεσιγραφικό», απειλητικό. Και η υπογραφή «Τουρκική Δημοκρατία»!
Εκφράσεις του τύπου «βαθιά απογοήτευση και ενόχληση για την δημοσίευσή σας» (σ.σ. της Τουρκίας!) ή άλλες όπως «δημοσιεύσεις σαν την παρούσα δεν κάνουν καλό στις προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας» (!!!) είναι καινοφανείς από ένα κράτος προς ένα site ή ένα περιοδικό. Και ανησυχητικές. Ειδικά από κράτη που όπως έχει δείξει η περίπτωση του Θεόφιλου Γεωργιάδη, επιφυλάσσουν ειδική μεταχείριση σε αυτούς που «τα ενοχλούν».
Όσο για τον ισχυρισμό που διατυπώνεται στην επιστολή ότι «δημοσιεύσεις σαν την παρούσα δεν κάνουν καλό στις προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας» χρειάζεται αρκετό θράσος για να διατυπωθεί: Η Τουρκία η οποία απειλεί με ειδική διακήρυξη της Εθνοσυνέλευσης της την Ελλάδα με πόλεμο αν η τελευταία εφαρμόσει το νόμιμο δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ., θεωρεί ότι η αναδημοσίευση μιας αμφιβόλου ποιότητας ψηφιακής απεικόνισης «δεν κάνει καλό στις προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία»!
Η Τουρκία που έχει θεσμοθετήσει τις αναθεωρητικές απόψεις της, που στέλνει να μαχητικά και τα πολεμικά σκάφη της να παραβιάζουν καθημερινά σύνορα και κανόνες θεωρεί ότι το defencenet.gr … υπονομεύει τις προσπάθειες βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Είναι τόσο εξωπραγματικά τα όσα αναφέρονταν στο κείμενο της επιστολής που κρίθηκαν τουλάχιστον «ύποπτα». Το όλο θέμα χαρακτηρίστηκε από την συντακτική ομάδα του defencenet.gr και της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ως περίπτωση «ειδικού χειρισμού» και παρά το γεγονός ότι δημοσιογραφικά αποτελούσε αυτό που λέμε «πιασάρικο» θέμα δεν προχωρήσαμε στην δημοσιοποίησή της, τότε, θεωρώντας ότι μπορεί πίσω από αυτή την απ’ευθείας απειλή της Τουρκίας να κρύβεται κάτι άλλο, π.χ. μια εν τη γεννέση της προβοκάτσια. Εκτός και αν πρόκειται για το γνωστό νεο-οθωμανικό θράσος
Παραθέτουμε την ελληνική μετάφραση της επιστολής, καθώς και το πρωτότυπο

ΠΡΕΣΒΕΙΑ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2010
DefenceNet Media Publishing Group
Μεσογείων 2, Πύργος Αθηνών
Κτίριο Β΄, 11527, Αθήνα, Ελλάδα

Αγαπητέ Κύριε/ Κυρία,

Σας γράφω για να σας μεταφέρω τη βαθιά μας απογοήτευση και ενόχληση σχετικά με το επισυναπτόμενο δημοσίευμα που «ανεβάσατε» στον δικτυακό σας τόπο, το οποίο όχι μόνο είναι προκλητικό, αλλά επίσης περιλαμβάνει ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Είναι περιττό να δηλώσω ότι τέτοιες ανεδαφικές δημοσιεύσεις σαν την παρούσα δεν κάνουν καλό στις προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας.

Σημειώστε επίσης ότι η Roketsan ΑΕ έχει το δικαίωμα να καταφύγει σε νομική δράση έναντι στην παράνομη χρήση του λογοτύπου της και με έναν τόσο προκλητικό τρόπο.

Ως ένδειξη υπεύθυνων εκδόσεων, ζητάω από εσάς να μετακινήσετε το προαναφερθέν δημοσίευμα από τον δικτυακό σας τόπο το συντομότερο δυνατόν και να μας ενημερώσετε σχετικά.



B. Ceyhun Erciyes,
Πρώτος Γραμματέας

Read more...

Ελληνοτουρκικά: Ασύμμετρες αντιλήψεις…


Του Balkan Devlen*
Κύπρος, Αιγαίο, Οικουμενικό Πατριαρχείο, Δυτική Θράκη… Αυτές είναι οι «λέξεις – κλειδιά» που ξεπηδούν από τις σελίδες κάθε συγγράμματος για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Οι διενέξεις αυτές είναι ευρέως γνωστές, όπως και οι μεταξύ μας ομοιότητες, που αποτελούν φυσική συνέπεια της συνύπαρξής μας για πέντε αιώνες, σε αυτό που ο Δημήτρης Κιτσίκης ονόμασε «Τουρκο-Ελληνική Αυτοκρατορία». Επειδή είναι γνωστές, λοιπόν, θα προτιμήσω να επικεντρωθώ σε έναν συγκεκριμένο ψυχολογικό παράγοντα που διαμορφώνει σήμερα τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

Πρόκειται για το πρόβλημα της ασύμμετρης αντίληψης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Την τελευταία δεκαετία, οι τουρκικές αντιλήψεις για την Ελλάδα ως απειλή μεταβλήθηκαν ριζικά. Παρά την ύπαρξη δυσεπίλυτων προβλημάτων στις μεταξύ μας σχέσεις (Κυπριακό, υφαλοκρηπίδα), η Ελλάδα έπαψε να συγκαταλέγεται στον κατάλογο των απειλών για την τουρκική κυβέρνηση, αλλά και για τον τουρκικό λαό. Οι αιτίες αυτής της «υποβάθμισης» της απειλής είναι δύο:

Πρώτη είναι η αυξανόμενη τουρκική αυτοπεποίθηση στη διεθνή σκηνή, μαζί με τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, χάρη στη «διπλωματία των σεισμών», του 1999.
Δεύτερη, είναι η ανάδειξη νέων απειλών και πηγών αστάθειας στα ανατολικά και νότια των τουρκικών συνόρων, όπως η εισβολή στο Ιράκ το 2003, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και η αναβίωση της ρωσικής ισχύος.
Ως αποτέλεσμα των απειλών αυτών, η Τουρκία αποφάσισε να αποσυνδέσει το Κυπριακό από τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, να αντιμετωπίζει το θέμα της υφαλοκρηπίδας ως τεχνικό ζήτημα και όχι ως πολιτικό, αλλά και να δηλώσει -μέσω του πρωθυπουργού Ερντογάν- ότι ο χαρακτηρισμός «Οικουμενικό» για το Πατριαρχείο δεν ενοχλεί την Αγκυρα.
Δεν είμαι, όμως, σίγουρος ότι η ελληνική πλευρά μετάβαλε ανάλογα τις αντιλήψεις της απέναντι στην Τουρκία. Παρότι δεν είμαι ειδικός των ελληνικών πραγμάτων, εκτιμώ ότι η Τουρκία συνεχίζει να καταλαμβάνει σημαντική θέση στις ανησυχίες των Ελλήνων αξιωματούχων και του ελληνικού κοινού. Για το φαινόμενο αυτό ευθύνονται δύο παράγοντες: πρώτον, η Τουρκία είναι μια αναδυόμενη δύναμη, η γειτνίαση με την οποία δεν μπορεί παρά να είναι δύσκολη. Οι Ελληνες ανησυχούν -δικαίως- ότι η ενίσχυση της χώρας μας συνεπάγεται και ενίσχυση των φιλοδοξιών της στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Ουδείς Τούρκος, όμως, ακόμη και ο πιο λυσσαλέος εθνικιστής, δεν καλλιεργεί οράματα εδαφικής κατάκτησης. Δεύτερον, η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν φαίνεται να μοιράζεται τις θέσεις του Δημήτρη Κιτσίκη περί ελληνικότητας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ετσι, είναι δύσκολο να μεταβληθούν οι επιφυλάξεις ενός λαού για εκείνους που θεωρεί πρώην δυνάστες του.
Η ασύμμετρη φύση της αντίληψης απειλών είναι σημαντική, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις, απογοητεύσεις και αίσθημα προδοσίας αν οι προσδοκίες για βελτίωση των σχέσεων δεν ευοδωθούν. Οπως συμβαίνει και στη ζωή των ανθρώπων, μια υγιής σχέση μεταξύ δύο κρατών απαιτεί και ψυχολογική ισορροπία.
Στις αρχές Ιουλίου βρέθηκα στο όμορφο νησί της Αίγινας για να παρακαθίσω σε συμπόσιο με θέμα που διοργάνωσε το Διεθνές Κέντρο Μελετών της Μαύρης Θάλασσας. Αφού άκουσα με προσοχή τους ομιλητές από τον Καύκασο να μιλούν για τους πολέμους στην περιοχή τους, Ελληνας συνάδελφός μου, μου επεσήμανε ότι τα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας δεν του φαίνονταν πια τόσο σημαντικά. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να αντιληφθούμε πόσο αληθινή είναι αυτή η διαπίστωση.
* Ο Balkan Devlen είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σμύρνης

Read more...

Ο Στρατός στο «στόχαστρο» της ισλαμικής κυβέρνησης;


Στο στόχαστρο της ισλαμικής κυβέρνησης περιέρχονται οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, μετά την έναρξη της συζήτησης για την άρση των διατάξεων που παρέχουν το δικαίωμα στον Στρατό να παρεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα. Αυτές οι επικοινωνιακού χαρακτήρα τακτικές κινήσεις προδίδουν την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει την πίεση επί των στρατιωτικών εν όψει του δημοψηφίσματος του Σεπτεμβρίου.

Την εβδομάδα που πέρασε εγκαινιάστηκε η δημόσια συζήτηση περί άρσης των διατάξεων που δίνουν το δικαίωμα στον τουρκικό Στρατό να παρεμβαίνει στο πολιτικό σύστημα. Τα ισλαμικά κέντρα εξουσίας αποφάσισαν να φέρουν το θέμα στην Εθνοσυνέλευση κατόπιν πρόκλησης που είχε δεχτεί η παράταξή τους από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλί Κιλιτσντάρογλου κατά την ψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης πριν από λίγο διάστημα.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την παύση των εργασιών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο άρθρο 35 του νόμου περί της εσωτερικής λειτουργίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, οι ένοπλες δυνάμεις έχουν καθήκον να «υπερασπίζονται και να περιφρουρούν τη χώρα και την Τουρκική Δημοκρατία, όπως αυτή ορίζεται από το Σύνταγμα». Το αξιοσημείωτο είναι ότι το άρθρο αυτό είχε θεσμοθετηθεί με πρωτοβουλία του στρατιωτικού καθεστώτος του 1961 και έκτοτε πρόσφερε τη νομική βάση για τα στρατιωτικά πραξικοπήματα και τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν.

Την πρόκληση του Α. Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είχε κατηγορήσει τον ισλαμιστή πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για υποκρισία –εννοώντας ατολμία– κατά την ψήφιση των άρθρων της συνταγματικής αναθεώρησης πριν από λίγο διάστημα, φάνηκε να δέχτηκε το ισλαμικό κόμμα ΑΚΡ. Έτσι, το επιτελείο του ισλαμιστή πρωθυπουργού έλαβε οδηγίες να ετοιμάσει ένα σχέδιο με εναλλακτικές λύσεις για την τροποποίηση (ή άρση) του άρθρου 35 και να φέρει το θέμα στην ημερήσια διάταξη. Εξάλλου, πριν από λίγες μέρες ηγετικές φυσιογνωμίες της ισλαμικής παράταξης, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Μεχμέτ Αλί Σαχίν, εκφράστηκαν δημοσίως υπέρ της τροποποίησης του άρθρου. Ο Γκιουλ δήλωσε συγκεκριμένα ότι θεωρεί ορθό η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση να επιδιώξουν την τροποποίηση του άρθρου ώστε να μη δοθεί νέα ευκαιρία εκμετάλλευσής του, εννοώντας προφανώς εκ μέρους των στρατιωτικών. Από τη μεριά του ο Σαχίν συμφώνησε επίσης με την ανάγκη τροποποίησής του και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μη τροποποίησή του έως τις ημέρες μας συνιστά σημαντική παράλειψη.

Είναι, ωστόσο, εμφανής η πρόθεση της ισλαμικής κυβέρνησης να κρατήσει υψηλούς τους τόνους με αφορμή την άτυπη έναρξη της εκστρατείας για το δημοψήφισμα του Σεπτέμβρη. Η κίνηση της ισλαμικής παράταξης αναφορικά με την τροποποίηση του επίμαχου άρθρου έτυχε υποστήριξης και μεταξύ του ισλαμικού Τύπου, ο οποίος εκτός των άλλων αναμόχλευσε και θέματα που άπτονται των οικονομικών συμφερόντων του Στρατού. Συγκεκριμένα, εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που ήθελαν ο προς ψήφιση νόμος να περιέχει τροποποιήσεις που θα αφαιρούσαν φορολογικά προνόμια από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΟΥΑΚ) έναντι του δικαιώματος συμμετοχής του Ταμείου σε διαγωνισμούς ανάληψης έργων του Δημοσίου. Το εν λόγω Ταμείο συνιστά ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που αφορά την ιστορία εγκαθίδρυσης της εξουσίας της στρατιωτικής παράταξης στη γείτονα, αρχής γενομένης από το 1961, όταν αυτό θεσπίστηκε από το στρατιωτικό καθεστώς της εποχής. Η δημοσίευση και μόνο άρθρων περί ενδεχόμενων περιορισμών ή μεταβολών στο καθεστώς του Ταμείου, το οποίο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας του Στρατού στην Τουρκία, δεν μπορεί παρά να συνιστά κίνηση «εκφοβισμού» και ενδεχόμενη προειδοποίηση για τις πραγματικές προθέσεις των ισλαμιστών.

Η χρονική στιγμή της συζήτησης διατάξεων που αφορούν τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των στρατιωτικών θα πρέπει να γίνει αντιληπτή αφενός ως προσπάθεια άσκησης πίεσης στους στρατιωτικούς εν όψει της θέσης της αναθεώρησης του στρατιωτικού συντάγματος σε λαϊκή ετυμηγορία προσεχώς, και αφετέρου ως κίνηση τακτικής, με απώτερο στόχο την υπονόμευση του κύρους του νεοεκλεγέντος αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που φάνηκε να πιστεύει ότι με την πρόταση που απηύθυνε θα μπορούσε να φέρει σε «αδιέξοδο» την ισλαμική κυβέρνηση.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Read more...

Κάμερον – Ερντογάν δείχνουν να συμφωνούν …σχεδόν!


Όπως μεταδόθηκε σε ζωντανή κάλυψη από τα τηλεοπτικά δίκτυα και όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα της Hürriyet με τον τίτλο «‘Χρυσούς αιών’’ στις σχέσεις Τουρκίας – Βρετανίας», ο Βρετανός Πρωθυπουργός Cameron, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα, με τον Π/Θ Ερντογάν παραχώρησαν σήμερα κοινή συνέντευξη Τύπου.
Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν ανέφερε:
Οι διμερείς μας σχέσεις διέρχονται τον «χρυσούν αιώνα» τους. Η κοινή ύπαρξή μας στο ΝΑΤΟ και στη G-20, καθώς και οι ιστορικές σχέσεις μας, ενισχύουν τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών μας. Το 2008 το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών ανερχόταν στα 13,5 δις. δολάρια. Το 2009, τη χώρα μας επισκέφθηκαν 2,5 εκατομμύρια Βρετανοί τουρίστες. Το 2009, 20.000 Βρετανοί απέκτησαν ακίνητη περιουσία. Ο αριθμός αυτός το 2010 ανήλθε στις 30.000. Κι εμείς στη Βρετανία έχουμε 150.000 συμπατριώτες μας που ζουν εκεί.

Όλα τα πολιτικά κόμματα της Βρετανίας υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.. Πράγματι, μέσα στα επτά αυτά χρόνια, ακόμη και αν υπήρξαν διαφορετικές κυβερνήσεις, την υποστήριξη αυτή την είδαμε. Πριν λίγο, υπογράψαμε μια βελτιωμένη συμφωνία στρατηγικού συνεταιρισμού. Με τον ομόλογό μου συζητήσαμε και τα θέματα του Ιράν, της Συρίας, του Ιράκ, της Μ. Ανατολής και της Κύπρου.

Συζητήσαμε και το ερώτημα «πώς μπορούμε ως τρεις εγγυήτριες χώρες να συμβάλουμε στην περίοδο αυτή». Την ίδια αποφασιστικότητα είδα και στον ομόλογό μου. Υπογράψαμε, παράλληλα, και μια συμφωνία για τη σύσταση στη Βρετανία ενός Πολιτιστικού Κέντρου «Γιουνούς Εμρέ». Προγραμματίζουμε τη σύσταση και ενός πανεπιστημίου από κοινού. Σκοπεύουμε να το πραγματοποιήσουμε μέσω των Ευαγών Ιδρυμάτων. Όπως, ακριβώς, συμβαίνει και με το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός με τη σειρά του ανέφερε:
Το όραμα, το οποίο διαμοιραζόμαστε, είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της συνεργασίας. Στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας που υπογράψαμε, είναι άκρως σημαντική και η αποφασιστικότητά μας για την από κοινού ανάπτυξη των οικονομικών μας. Επιπλέον, σημαντική είναι και η σύσταση Πολιτιστικών Κέντρων στην Τουρκία και στη Βρετανία. Κατά την άποψή μας, είναι μια άκρως σημαντική προσέγγιση το γεγονός ότι η Τουρκία δεν πρέπει να κάνει μια επιλογή μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά να στραφεί από κοινού και στα δύο. Πιστεύω κι εγώ ότι, πράγματι, στις διμερείς σχέσεις μας ζούμε έναν «χρυσούν αιώνα». Ως Βρετανία, είμαστε υπέρ της άρσης του αποκλεισμού, ο οποίος εφαρμόζεται στη Γάζα. Παράλληλα, ένα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η Τουρκία από την άποψη της πραγματοποίησης απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ – Παλαιστίνης.

Ο Π/Θ Ερντογάν αναφερόμενος και ο ίδιος στο θέμα της Γάζας είπε: Η Γάζα, στην πραγματικότητα, είναι μια ανοικτή φυλακή. Έχουν χρησιμοποιηθεί βόμβες φωσφόρου, έχουν πεθάνει 1.500 άτομα και όλη η υποδομή της χώρας έχει καταστραφεί. Ένα άλλο δράμα είναι και η μη άρση του αποκλεισμού. Λύπη προκαλεί και το γεγονός ότι η ανθρωπότητα παραμένει απλός θεατής. Υπήρξε επέμβαση εναντίον των πλοίων που πήγαιναν στη Γάζα. Μέσα σε αυτά υπήρχαν και Βρετανοί κοινοβουλευτικοί. Μια τέτοια επίθεση, σε διεθνή μάλιστα ύδατα, αποτελεί πειρατεία. Αλλιώς, δεν μπορεί να εξηγηθεί. Κάτι τέτοιο πραγματοποιούν οι Σομαλοί πειρατές και όλος ο κόσμος στρέφεται εναντίον τους. Όμως, δεν μπορούμε να σκεφθούμε ότι για το γεγονός αυτό οι πολιτικοί ηγέτες του κόσμου έμειναν άφωνοι. Θα πρέπει να ζητηθεί συγγνώμη από την Τουρκία, να καταβληθούν αποζημιώσεις και να αρθεί ο αποκλεισμός.
Ο Βρετανός Π/Θ ανέφερε ότι και η χώρα του είναι θύμα της τρομοκρατίας. Υπήρξε επίθεση, είπε, στο βρετανικό Γενικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Για το λόγο αυτό αποδίδουμε κι εμείς σημασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο Βρετανός Π/Θ αναφερόμενος και στο Κυπριακό είπε: Ο ρόλος, που μπορούμε να διαδραματίσουμε στο θέμα της Κύπρου, είναι να φέρουμε τους ανθρώπους σε μια από κοινού προσέγγιση. Αποδίδουμε σημασία στο να μην απωθήσουμε το μέλλον. Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα, το οποίο δεν έχει επιλύσει η Ευρώπη. Σκέπτομαι ότι με την επίλυση του προβλήματος αυτού θα επιταχυνθεί και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε..

Read more...

Εκλάπησαν από την τουρκική 1η Στρατιά σχέδια επιχειρήσων στον Έβρο, στη Δυτική Θράκη και τα Στενά!


Ενώπιον ενός «εφιάλτη» από αυτούς που δεν αντιμετωπίζονται συχνά βρίσκονται τα τουρκικά Γενικά Επιτελεία, καθώς όπως αναφέρουν απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, πριν από λίγες εβδομάδας εκλάπησαν από την έδρα της τουρκικής 1ης Στρατιάς που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, δύο από τους κεντρικούς server, οι οποίοι περιείχαν το σύνολο του διακλαδικού στρατηγικού σχεδιασμού για την άμυνα της Κωνσταντινούπολης, των Στενών, αλλά και για πιθανές επιχειρήσεις ... στον Έβρο και την Δυτική Θράκη!

Η απώλεια των δύο κεντρικών υπολογιστών έχει ξεσηκώσει θύελλα στο εσωτερικό του τουρκικού ΓΕΣ και ήδη ετοιμάζονται οι αποκεφαλισμοί δεκάδων αξιωματικών.

Σημειώνεται ότι η 1η Στρατιά είναι ο πλέον σύγχρονος και ετοιμοπόλεμος σχηματισμός του τουρκικού Στρατού, αφού θα αναλάβει το βάρος της υπεράσπισης της «καρδιάς» της Τουρκίας σε περίπτωση επιθετικής κίνησης του Ε.Σ. προς τα ανατολικά ή και το αντίθετο φυσικά.

Αλλά οι συμπτώσεις δεν τελειώνουν εδώ. Η 1η Στρατιά ήταν το κέντρο της επιχείρησης «Βαριοπούλα» και οι επιτελείς της είχαν καταστρώσει το σχέδιο επίθεσης στην Ελλάδα και κατοχής του βόρειου Έβρου. Εδρεύει στο προάστειο Selimiye της Κωνσταντινούπολης και ανήκουν σε αυτήν οργανικών συνολικά τρία Σώματα Στρατού.

Το 2ο Σ.Σ.. με έδρα την πόλη Gelibolu, το 3o Σ.Σ. με έδρα το προάστειο Sisli της Κωνστνατινούπολης και το 5ο Σ.σ. με έδρα την πόλη Corlu. Πρόκειται για μία υπόθεση που σίγουρα θα έχει «ουρά» και δεν αποκλείεται η κλοπή να σχετίζεται με την «Βαριοπούλα» και την γενικότερη σφοδρή σύγκρουση κεμαλιστών και ισλαμιστών...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Εκλάπησαν από την τουρκική 1η Στρατιά σχέδια επιχειρήσων στον Έβρο, στη Δυτική Θράκη και τα Στενά!


Ενώπιον ενός «εφιάλτη» από αυτούς που δεν αντιμετωπίζονται συχνά βρίσκονται τα τουρκικά Γενικά Επιτελεία, καθώς όπως αναφέρουν απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, πριν από λίγες εβδομάδας εκλάπησαν από την έδρα της τουρκικής 1ης Στρατιάς που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, δύο από τους κεντρικούς server, οι οποίοι περιείχαν το σύνολο του διακλαδικού στρατηγικού σχεδιασμού για την άμυνα της Κωνσταντινούπολης, των Στενών, αλλά και για πιθανές επιχειρήσεις ... στον Έβρο και την Δυτική Θράκη!

Η απώλεια των δύο κεντρικών υπολογιστών έχει ξεσηκώσει θύελλα στο εσωτερικό του τουρκικού ΓΕΣ και ήδη ετοιμάζονται οι αποκεφαλισμοί δεκάδων αξιωματικών.

Σημειώνεται ότι η 1η Στρατιά είναι ο πλέον σύγχρονος και ετοιμοπόλεμος σχηματισμός του τουρκικού Στρατού, αφού θα αναλάβει το βάρος της υπεράσπισης της «καρδιάς» της Τουρκίας σε περίπτωση επιθετικής κίνησης του Ε.Σ. προς τα ανατολικά ή και το αντίθετο φυσικά.

Αλλά οι συμπτώσεις δεν τελειώνουν εδώ. Η 1η Στρατιά ήταν το κέντρο της επιχείρησης «Βαριοπούλα» και οι επιτελείς της είχαν καταστρώσει το σχέδιο επίθεσης στην Ελλάδα και κατοχής του βόρειου Έβρου. Εδρεύει στο προάστειο Selimiye της Κωνσταντινούπολης και ανήκουν σε αυτήν οργανικών συνολικά τρία Σώματα Στρατού.

Το 2ο Σ.Σ.. με έδρα την πόλη Gelibolu, το 3o Σ.Σ. με έδρα το προάστειο Sisli της Κωνστνατινούπολης και το 5ο Σ.σ. με έδρα την πόλη Corlu. Πρόκειται για μία υπόθεση που σίγουρα θα έχει «ουρά» και δεν αποκλείεται η κλοπή να σχετίζεται με την «Βαριοπούλα» και την γενικότερη σφοδρή σύγκρουση κεμαλιστών και ισλαμιστών...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

ΗΠΑ: "Ναι, υπάρχουν πετρέλαια και φυσικό αέριο στο Αιγαίο - Συνεργαστείτε με Τουρκία"!


Από την δήλωση "Δεν υπάρχει πετρέλαιο στην Ελλάδα" του πωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου τον περασμένο Δεκέμβριο και τις λοιδωρίες κατά όσων αγωνίστηκαν να αποδείξουν το αντίθετο μεταξύ των οποίων και η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που με τίτλο στο εξώφυλλο "Ο πόλεμος για τα πετρέλαια" και "Ιδού το ελληνικό πετρέλαιο" κυκλοφόρησε στις 15 Μαρτίου, περάσαμε σην ίδρυση φορέα εξερεύνησης και αξιοποίησης υδρογονανθράκων και τώρα οι ΗΠΑ προτείνουν επίσημα ... εμπορική συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στο Αιγαίο!

Έστω και αν "ακόμη και αν προηγουμένως δεν έχουν επιλύσει τις μεταξύ τους διαφορές", λέει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενέργεια στην Ευρασία, Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ.

Ο ίδιος αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας, ως μέλος της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, να ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Αναγνωρίζει ότι υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο και προτρέπει τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε από κοινού αξιοποίησή του! Εδώ πλέον δημιουργούνται τεράστια ζητήματα γιατί δεν το λέει ο οποιοσδήποτε. Είναι έμπειρος διπλωμάτης και βαθύς γνώστης των ζητημάτων της ενέργειας με τα οποία ασχολείται εδώ και δεκαετίες, ο πρώην καθηγητής του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ, ο οποίος έχει διατελέσει σύμβουλος του προέδρου Κλίντον και πρέσβης στην Ε.Ε., αναδεικνύει τα οφέλη που θα αποκομίσει η Ελλάδα από τη συμμετοχή της στον αγωγό TGI.

Το σημαντικό και πρωτόγνωρο είναι ότι αναγνωρίζει την χρησιμότητα του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη: "Είναι ένα έργο που συζητείται εδώ και πολλά χρόνια, από την εποχή που ήμουν στην κυβέρνηση την πρώτη φορά, τη δεκαετία του ’90. Γνωρίζω ότι είναι προτεραιότητα για την Ελλάδα. Υπάρχουν ερωτηματικά σε ό, τι αφορά τη Βουλγαρία, ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες. Μια αμερικανική εταιρεία ενδιαφέρεται πολύ για το έργο. Μένει να φανεί εάν θα υπάρχει αρκετή ζήτηση και για τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και για τον Μπακού - Τσεϊχάν. Αυτό πρέπει να αποσαφηνισθεί. Οπως και το τι θα γίνει με τον Βόσπορο, καθώς η Τουρκία εγείρει θέμα μεγάλου αριθμού τάνκερ που περνούν από τα Στενά. Σίγουρα δεν έχουμε αρνητικά αισθήματα για το έργο. Ισως δουλέψει."

Αλλά το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι δηλώνει με σαφήνεια ότι οι ΗΠΑ δεν είναι αντίθετες ούτε στον South Stream.

ΕΡ: Πώς βλέπουν οι ΗΠΑ τη συμμετοχή της Ελλάδας στον South Stream;

Απ.: "Είναι ένα θέμα που αφορά την Γκάζπρομ και τις αρμόδιες ελληνικές οντότητες. Εχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν είμαστε αντίθετοι με τον South Stream. Υπάρχουν κάποια ερωτήματα όπως υπάρχουν για όλους τους αγωγούς και αφορούν το κόστος, την τοποθεσία του αερίου, κ.λπ. Υπάρχουν ζητήματα ελέγχου και πολιτικής που προκύπτουν σε κάθε έργο."

Οβιδιακή μεταμόρφωση στις θέσεις των ΗΠΑ, αλλά και άμεση ανάγκη διαμόρφωσης εθνικής στρατηγικής για το θέμα. Τα κυριαρχικά δικαιώματα είναι και πρέπει να μείνουν αδιαπραγμάτευτα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP