Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Κάμερον – Ερντογάν δείχνουν να συμφωνούν …σχεδόν!


Όπως μεταδόθηκε σε ζωντανή κάλυψη από τα τηλεοπτικά δίκτυα και όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα της Hürriyet με τον τίτλο «‘Χρυσούς αιών’’ στις σχέσεις Τουρκίας – Βρετανίας», ο Βρετανός Πρωθυπουργός Cameron, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα, με τον Π/Θ Ερντογάν παραχώρησαν σήμερα κοινή συνέντευξη Τύπου.
Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν ανέφερε:
Οι διμερείς μας σχέσεις διέρχονται τον «χρυσούν αιώνα» τους. Η κοινή ύπαρξή μας στο ΝΑΤΟ και στη G-20, καθώς και οι ιστορικές σχέσεις μας, ενισχύουν τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών μας. Το 2008 το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών ανερχόταν στα 13,5 δις. δολάρια. Το 2009, τη χώρα μας επισκέφθηκαν 2,5 εκατομμύρια Βρετανοί τουρίστες. Το 2009, 20.000 Βρετανοί απέκτησαν ακίνητη περιουσία. Ο αριθμός αυτός το 2010 ανήλθε στις 30.000. Κι εμείς στη Βρετανία έχουμε 150.000 συμπατριώτες μας που ζουν εκεί.

Όλα τα πολιτικά κόμματα της Βρετανίας υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.. Πράγματι, μέσα στα επτά αυτά χρόνια, ακόμη και αν υπήρξαν διαφορετικές κυβερνήσεις, την υποστήριξη αυτή την είδαμε. Πριν λίγο, υπογράψαμε μια βελτιωμένη συμφωνία στρατηγικού συνεταιρισμού. Με τον ομόλογό μου συζητήσαμε και τα θέματα του Ιράν, της Συρίας, του Ιράκ, της Μ. Ανατολής και της Κύπρου.

Συζητήσαμε και το ερώτημα «πώς μπορούμε ως τρεις εγγυήτριες χώρες να συμβάλουμε στην περίοδο αυτή». Την ίδια αποφασιστικότητα είδα και στον ομόλογό μου. Υπογράψαμε, παράλληλα, και μια συμφωνία για τη σύσταση στη Βρετανία ενός Πολιτιστικού Κέντρου «Γιουνούς Εμρέ». Προγραμματίζουμε τη σύσταση και ενός πανεπιστημίου από κοινού. Σκοπεύουμε να το πραγματοποιήσουμε μέσω των Ευαγών Ιδρυμάτων. Όπως, ακριβώς, συμβαίνει και με το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός με τη σειρά του ανέφερε:
Το όραμα, το οποίο διαμοιραζόμαστε, είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της συνεργασίας. Στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας που υπογράψαμε, είναι άκρως σημαντική και η αποφασιστικότητά μας για την από κοινού ανάπτυξη των οικονομικών μας. Επιπλέον, σημαντική είναι και η σύσταση Πολιτιστικών Κέντρων στην Τουρκία και στη Βρετανία. Κατά την άποψή μας, είναι μια άκρως σημαντική προσέγγιση το γεγονός ότι η Τουρκία δεν πρέπει να κάνει μια επιλογή μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά να στραφεί από κοινού και στα δύο. Πιστεύω κι εγώ ότι, πράγματι, στις διμερείς σχέσεις μας ζούμε έναν «χρυσούν αιώνα». Ως Βρετανία, είμαστε υπέρ της άρσης του αποκλεισμού, ο οποίος εφαρμόζεται στη Γάζα. Παράλληλα, ένα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η Τουρκία από την άποψη της πραγματοποίησης απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ – Παλαιστίνης.

Ο Π/Θ Ερντογάν αναφερόμενος και ο ίδιος στο θέμα της Γάζας είπε: Η Γάζα, στην πραγματικότητα, είναι μια ανοικτή φυλακή. Έχουν χρησιμοποιηθεί βόμβες φωσφόρου, έχουν πεθάνει 1.500 άτομα και όλη η υποδομή της χώρας έχει καταστραφεί. Ένα άλλο δράμα είναι και η μη άρση του αποκλεισμού. Λύπη προκαλεί και το γεγονός ότι η ανθρωπότητα παραμένει απλός θεατής. Υπήρξε επέμβαση εναντίον των πλοίων που πήγαιναν στη Γάζα. Μέσα σε αυτά υπήρχαν και Βρετανοί κοινοβουλευτικοί. Μια τέτοια επίθεση, σε διεθνή μάλιστα ύδατα, αποτελεί πειρατεία. Αλλιώς, δεν μπορεί να εξηγηθεί. Κάτι τέτοιο πραγματοποιούν οι Σομαλοί πειρατές και όλος ο κόσμος στρέφεται εναντίον τους. Όμως, δεν μπορούμε να σκεφθούμε ότι για το γεγονός αυτό οι πολιτικοί ηγέτες του κόσμου έμειναν άφωνοι. Θα πρέπει να ζητηθεί συγγνώμη από την Τουρκία, να καταβληθούν αποζημιώσεις και να αρθεί ο αποκλεισμός.
Ο Βρετανός Π/Θ ανέφερε ότι και η χώρα του είναι θύμα της τρομοκρατίας. Υπήρξε επίθεση, είπε, στο βρετανικό Γενικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Για το λόγο αυτό αποδίδουμε κι εμείς σημασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο Βρετανός Π/Θ αναφερόμενος και στο Κυπριακό είπε: Ο ρόλος, που μπορούμε να διαδραματίσουμε στο θέμα της Κύπρου, είναι να φέρουμε τους ανθρώπους σε μια από κοινού προσέγγιση. Αποδίδουμε σημασία στο να μην απωθήσουμε το μέλλον. Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα, το οποίο δεν έχει επιλύσει η Ευρώπη. Σκέπτομαι ότι με την επίλυση του προβλήματος αυτού θα επιταχυνθεί και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε..

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP