Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ


Σε εμάς για χρόνια πολλά ο στρατός φέρθηκε σαν δικτάτορας. Ένας φορέας και όχι ένα άτομο ήταν κάτοχος της εξουσίας, και θεωρούσε πολύ φυσικό να συνεχίζει αυτήν την κτηθείσα με την ισχύ των όπλων εξουσία του. Οι στρατηγοί ασύστολα ταπείνωναν και τον λαό και το εκλεγμένο με τις ψήφους του λαού κοινοβούλιο. Θυμάμαι το πραξικόπημα της 28η Φεβρουαρίου. Ακόμα είναι μπροστά στα μάτια μου οι περίσσειες αρμοδιότητες –πολύ περισσότερες της θέσης του- που είχε ο δεύτερος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου. Με ένα τηλεφώνημα του έτρεμαν τα αφεντικά των εφημερίδων. Συγκέντρωναν όλους τους γραφειοκράτες του κράτους και έκαναν ενημερώσεις στο Γενικό Επιτελείο. Ένας αρχηγός του Γενικού Επιτελείου μπορούσε να πει πως ¨Η 28η Φεβρουαρίου θα διαρκέσει 1000 χρόνια¨. Προήγαγαν στρατηγό ο οποίος μπροστά στους δημοσιογράφους αποκαλούσε τον εκλεγμένο πρωθυπουργό ¨νταβατζή¨. Δεν έβαζαν κανέναν να ερευνήσει τις δολοφονίες αγνώστων δραστών. Με τους απατεώνες των τραπεζών τα πήγαιναν καλά. Πίστευαν πως το ν κάνουνε πραξικόπημα δεν ενείχε κάποιο κίνδυνο, μάλιστα πίστευαν πως οι προετοιμασίες για πραξικόπημα είναι ανάμεσα στα βασικά καθήκοντα των στρατηγών. Συνέχισαν αυτά τα πιστεύω τους και τις συνήθειες τους και μετά τον ερχομό του κόμματος ΑΚΠ στην εξουσία. Καθώς δεν υπολόγιζαν την κοινωνία, αδυνατούσαν να αντιληφθούνε τις αλλαγές μέσα της. Δεν έβλεπαν διόλου τον κόσμο.

Μόνο την Αμερική ήξεραν, και πίστευαν πως η Αμερική που στήριζε τον στρατό στην Τουρκία στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου και άναβε το πράσινο φως στα πραξικοπήματα, δεν θα άλλαζε και πίστευαν απόλυτα πως θα έμενε πάντα ίδια. Με αυτή την τυφλή πίστη συνέχιζαν πάντα τις προετοιμασίες για πραξικόπημα. Δεν υπήρχε κάτι να φοβούνται, ποιός θα τολμούσε να συλλάβει ή να δικάσει ένα στρατηγό που ετοίμαζε πραξικόπημα ; Για την ανατροπή του ΑΚΠ τους έφτανε ως λόγος ότι οι γυναίκες των διοικούντων φορούσαν μαντίλα, καθώς όμως αυτό δεν μπορούσαν να το πούνε ανοιχτά, ήθελαν να έχουνε έτοιμα σχέδια δημιουργίας χάους, που θα διαμόρφωναν ένα υπόστρωμα πραξικοπήματος. Τα σχέδια που ετοίμασαν ήταν ανηλεώς άγρια. Δολοφονίες, βομβιστικές επιθέσεις, συνωμοσίες…Ήταν τόσο σίγουροι για την δύναμη και την ασυλία τους που μπορούσαν να συμπεριφέρονται με θράσος όχι μόνο στους πολίτες, αλλά και στους ανωτέρους τους που δεν μετείχαν στις προετοιμασίες για πραξικόπημα. Ποτέ δεν ξέχασα ποτέ την ομιλία στην τηλεόραση ενός κατηγορούμενου στρατηγού. Περιέγραφε πως όταν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου τον ρώτησε « Ετοιμάζεις πραξικόπημα ;» αυτός ανέφερε περήφανα πως του είχε απαντήσει με ¨λίγη ασέβεια¨.

Ο λόγος για αυτήν την ασύστολη , απτόητη και θρασεία συμπεριφορά ήταν ή πίστη που είχαν στην ασυλία τους, και το ότι μέχρι σήμερα δεν είχε δικαστεί ούτε ένας πραξικοπηματίας. Λόγω ακριβώς αυτής της πίστης μέχρι πρόσφατα δεν σταμάτησαν να κάνουν προετοιμασίες και σχέδια για πραξικόπημα. Έκαναν λίστες θανάτου. Είχαν εγκλωβιστεί τόσο στην υστερία για πραξικόπημα που δεν μπορούσαν να αντιληφθούνε πως η Τουρκία, η Αμερική και ο κόσμος είχε αλλάξει. Δεν περνούσε καθόλου από το μυαλό τους, να σηκώσουν το κεφάλι από τα σχέδια πραξικοπήματος και να κοιτάξουν γύρω τους. Την ώρα που αυτοί έκαναν σχέδια για πραξικόπημα, έστηναν παράνομες οργανώσεις, έθαβαν όπλα εδώ και εκεί, και ετοίμαζαν λίστες θανάτου, η ζωή πέρασε από δίπλα τους και έφυγε. Δεν άλλαξε μόνο η Τουρκία, αλλά και ο ίδιος ο στρατός. Διαμορφώθηκε μέσα στον στρατό μια αντίληψη που δεν της άρεζαν αυτά τα σχέδια πραξικοπήματος, η δημιουργία χάους και οι δολοφονικές επιθέσεις, δεν επιθυμούσαν να κυλίσει η Τουρκία στο χάος, και δεν ήθελαν λόγω των επινοήσεων 1-2 στρατηγών να βυθιστεί στον βούρκο η πατρίδα. Οι κάτοχοι αυτών των αντιλήψεων, έθεσαν ενώπιον της κοινής γνώμης αυτά τα σχέδια. Όλοι μαζί διαβάσαμε με φρίκη τα έγγραφα. Τώρα για πρώτη φορά δικάζονται πραξικοπηματίες. Συλλαμβάνονται συνταξιούχοι διοικητές όπλων και υπηρετούντες αντιστράτηγοι. Η δίκη της Βαριοπούλας δείχνει με τρανταχτό τρόπο στους εθισμένους των πραξικοπημάτων πως αυτή η εποχή έκλεισε, και πως πρέπει να ξεχάσουν τα πραξικοπήματα και τις σκέψεις για σιδερένια χέρια.

Μη αντιλαμβανόμενοι πως οι ψήφοι που πήρε το κόμμα ΑΚΠ στις 22 Ιουλίου μετά το τελεσίγραφο της 27ης Απριλίου, και το 58% του ¨Ναι¨ στο δημοψήφισμα ήταν μια μορφή ¨λαϊκής εξέγερσης στις κάλπες¨, πληρώνουν σήμερα το τίμημα για το ότι δεν είδαν το μέλλον .

Μακάρι να μην προσπαθούσαν πραξικόπημα και να μην αντίκριζαν τη φυλακή σε αυτή την ηλικία. Είναι ανάγκη όμως να τελειώσει αυτή η συνήθεια των πραξικοπημάτων στην Τουρκία, να περατωθεί η στρατιωτική επιτήρηση, να αρχίσει μια νέα εποχή, και σε μια εποχή που εξεγείρεται ο κόσμος στην Αίγυπτο νε εγκατασταθεί αληθινή δημοκρατία στη χώρα.

Ελπίζω να είναι το τελευταίο, ελπίζω να αντιληφθούνε πως δεν μπορούν να γίνονται ¨τίγρεις¨ με τα πραξικοπήματα και να καταλάβουν πως το πλέον τιμημένο για έναν στρατιωτικό είναι να κάνει την δουλειά του.

Μακάρι να μην διαβάσουμε ξανά γεμάτοι οργή λίστες θανάτου, ούτε να βλέπουμε ηλικιωμένους ανθρώπους να οδηγούνται στη φυλακή.

Read more...

Επισκέψεις του Τούρκου προξένου σε επιφανείς εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης


Σε δύο από τους πλέον χαρακτηριστικούς επαγγελματίες τουρκολάγνους του τοπικού ελληνόφωνου πολιτικού (λέμε τώρα) κόσμου, δύο πραγματικούς πρωταθλητές του κλασικού πλέον θρακέζικου πολιτικού σπορ της τουρκολειχίας, βρέθηκε τις προάλλες ο τουρκοπρόξενος στην Κομοτηνή Μουσταφά Σαρνίτς, στα πλαίσια των…επισκέψεων αβροφροσύνης, που πραγματοποιεί μετά τις τοπικές εκλογές. Ο λόγος για τον δήμαρχο Αβδήρων Βασίλη Τσολακίδη και τον δήμαρχο Τοπείρου Στέλιο Χατζηευαγγέλου. Και για τον τελευταίο θα σας θυμίσουμε βεβαίως το πλέον πρόσφατό του ανδραγάθημα που είναι η μαζική δωρεάν μεταφορά δημοτών της περιοχής του για να ψωνίζουν σε παζάρια επί τουρκικού εδάφους, γεγονός που ανέδειξε το περασμένο φθινόπωρο ο «Αντιφωνητής» και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στην Ξάνθη (και από τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης) σε βάρος του εν λόγω κωμικοτραγικού κυρ-δήμαρχου.

Μην ξεχνούμε όμως και την παρουσία και των δύο το περασμένο καλοκαίρι στο πανηγύρι που διοργανώνουν στην Προύσα οι…Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, ένα πανηγύρι στο οποίο δεσπόζουν τα λάβαρα του Κεμάλ, τα γνωστά αλυτρωτικά κηρύγματα, ενώ φυσικά εμφανίζονται και οι γνωστές σημαίες της Ανεξάρτητης Θράκης. Ε, πείτε μου εσείς τώρα; Είναι μετά τα εν λόγω δημαρχίδια να μην τα επισκέπτεται ο αφέντης Σαρνίτς; Αυτά ξέρει, αυτά εμπιστεύεται! Οπότε απολαύστε πλέον και το σχετικό ρεπορτάζ της «Μπιρλίκ» στις 9-2-2011 (σε μετάφραση Μ.Κ.):

«Ο πρόξενος Σάρνιτς…επισκέφτηκε στις 7 Φεβρουαρίου τους δήμους Αβδήρων και Τοπείρου. Τη Δευτέρα επισκέφτηκε πρώτα τον δήμαρχο Τόπειρου Στέλιο Χατζηευαγγέλου στο γραφείο του. Στην συνάντηση παρέστησαν ο αντιδήμαρχος Τόπειρου Ναζίφ Ναζίφογλου κι ο δημοτικός σύμβουλος-δικηγόρος Οζέρ Ταλάτογλου.

Μετά τον δήμο Τοπείρου έγινε επίσκεψη στον δήμο Αβδήρων. O πρόξενος Σάρνιτς επισκέφτηκε τον δήμαρχο Αβδήρων Βασίλη Τσολακίδη στο γραφείο του. Στην συνάντηση παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι Μπιρόλ Ιντζεμεχμέτ. Οζέλ Ρασίμ, Γιώργος Παραστατίδης και Σωκράτης Ξανθόπουλος. Ο πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς είχε συναντήσεις με τους δύο αυτούς δημάρχους που διήρκεσαν 45 λεπτά. Ο πρόξενος και οι δήμαρχοι σχετικά με τις συναντήσεις έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις.

Πρόξενος Μ.Σαρνίτς: «Συνεχίζοντας τις επισκέψεις ευγένειας, σήμερα επισκέφτηκα τον δήμαρχο Τοπείρου Στέλιο Χατζηευαγγέλου και τον δήμαρχο Αβδήρων Βασίλη Τσολακίδη που κέρδισαν στις εκλογές. Τους ευχήθηκα να έχουν επιτυχίες.
Συζητήσαμε πολλά θέματα. Ειδικότερα αναφέρθηκα στο δυναμικό που έχει αυτή η περιοχή στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και του τουρισμού, και στο πώς πρέπει αυτό το δυναμικό να κινητοποιηθεί. Εκείνοι συμφώνησαν με τις απόψεις μου. Ευχαρίστησα ιδιαίτερα τους αξιότιμους δημάρχους για την αποφασιστικότητα που επέδειξαν στο θέμα της ενεργοποίησης του Δικτύου Δήμων. Πραγματικά είναι ένας πολύ όμορφος μηχανισμός που πρέπει να ζωντανέψει και να κινητοποιηθεί. Ανέφερα πως εμείς ως προξενείο θα μεσολαβήσουμε στις επίσημες αρχές για την ανάπτυξη των επαφών».

Δήμαρχος Τοπείρου Στ.Χατζηευαγγέλου: «Σήμερα αισθάνομαι μεγάλη ευχαρίστηση διότι φιλοξενώ τον πρόξενο της Τουρκικής Δημοκρατίας. Είχαμε μια αμοιβαία ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα της οικονομίας, του πολιτισμού και του τουρισμού, που ενδιαφέρουν τους πολίτες των δύο χωρών. Εμείς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας ελπίζουμε να μπορέσουμε να συμβάλλουμε. Για μια ακόμη φορά φάνηκε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να βρίσκονται στο πλαίσιο της ειρηνικής συνύπαρξης. Εμείς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, όπως κάναμε μέχρι σήμερα, έτσι και από τώρα και πέρα, θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε προς αυτή τη κατεύθυνση. Μέσα από εσάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο πρόξενο για τα καλά του λόγια».

Δήμαρχος Αβδήρων Β.Τσολακίδης: «Αισθανθήκαμε μεγάλη ευχαρίστηση που φιλοξενήσαμε στη Γενησέα στη πρωτεύουσα του δήμου μας, τον πρόξενο της Τουρκίας στην περιοχή μας. Τον ενημέρωσα για τον δήμο μας και τις προσπάθειες μας. Συζητήσαμε για τον Καλλικράτη και για κάποιες δυσκολίες που υπάρχουν στην εφαρμογή του. Με τον κύριο πρόξενο γνωριζόμαστε εδώ και αρκετό καιρό. Ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας. Επίσης αναφερθήκαμε στο θέμα των κινήσεων που μπορούμε να κάνουμε συνεργαζόμενοι με δήμους της Τουρκίας».

Τα είπαν όλα λοιπόν και δεν έχουμε καμμία αμφιβολία ότι και οι δύο θα πραγματοποιήσουν όσα (φιλοτουρκικά) δεσμεύτηκαν. Το φιλοσοφικό ερώτημα είναι απλώς έως πότε θα ανεχόμαστε ως τοπική κοινωνία να βλέπουμε διάφορα μειοδοτικά καρτούν που παριστάνουν τους…πολιτικούς, να παίζουν τα επικίνδυνα ψηφοτσομπάνικα ανθελληνικά παιχνίδια τους σε βάρος της εθνικής ασφάλειας της Θράκης. Μήπως είναι καιρός ν’ αρχίζουμε σιγά-σιγά πλέον τις μηνύσεις και τις αγωγές, κάθε φορά που θα σημειώνονται κρούσματα από όλους αυτούς τους προσκυνημένους; Μήπως πράγματι είναι πλέον καιρός;

proxeneio-stop

Read more...

Με τη φωτιά παίζει η Τουρκία στον Βόσπορο


* Αύξηση-εκβιασμός των… διοδίων και άγνωστες οι αντιδράσεις του Πούτιν που αρχίζει να νιώθει θύμα της Άγκυρας

Η Άγκυρα εξετάζει την πιθανότητα να αυξήσει τα… διόδια για τα σκάφη που μεταφέρουν πετρέλαιο από τα στενά του Βοσπόρου.

Τελικά δεν είναι μόνο στις εθνικές οδούς της χώρας μας που τα διόδια ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Οι… συνεταίροι μας (σε τι ακριβώς δεν ξέρουμε ακόμα βέβαια) φαίνεται να ετοιμάζονται και αυτοί να εξαγριώσουν τις μεγάλες εταιρείες διακίνησης πετρελαίου αφού, στα πλαίσια της «αποσυμφόρησης» των Στενών, και προστασίας της Κωνσταντινούπολης από ατυχήματα που ενέχουν σοβαρούς οικολογικούς κινδύνους ανακοίνωσαν πως θα αυξήσουν τα κόμιστρα.

Η ανακοίνωση έγινε από τον υπουργό Ενέργειας της χώρας Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος υπενθύμισε πως η Συνθήκη του Μοντρέ (1936) προβλέπει πως η Άγκυρα έχει το δικαίωμα να λάβει από κάθε σκάφος που διέρχεται από τα Στενά «χρυσά φράγκα».

Εμείς από την πλευρά μας δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε δύο πράγματα:

Πρώτον, η Τουρκία θυμάται τις διάφορες διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει μόνον όταν την συμφέρει.

Δεύτερον, η κίνηση αυτή της Άγκυρας δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα ακόμα μέτρο πίεσης προς κάθε ενδιαφερόμενο για να στείλει πετρέλαιο είτε μέσω του αγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν, είτε μέσω του σχεδιαζόμενου αγωγού Σαμψούντα-Τσεϊχάν. Περιττό να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη εξέλιξη θα πρέπει να αναλυθεί σε συνάρτηση με την ουσιαστικά κατάρρευση, με βουλγαρική υπαιτιότητα, του σχεδίου του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Πέρα από αυτά, όμως, άκρως ενδιαφέρουσα αναμένεται να είναι η αντίδραση του Πούτιν, εάν τελικά η Άγκυρα αποφασίσει την αύξηση των "διοδίων" στο Βόσπορο...

http://kostasxan.blogspot.com/2011/02/blog-post_7534.html

Read more...

Θα προλάβουν οι εξελίξεις την Τουρκία ή η Τουρκία τις εξελίξεις;


Η Κρίση με την γείτονα Τουρκία είναι πολύ κοντά και πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι θα πάρει απίστευτες διαστάσεις και σκόπιμα ανεξέλεγκτες. Ο χρονικός προσδιορισμός πλέον είναι ορατός, έχει πλέον διαγγελθεί επίσημα από τα στόματα πολλών μυημένων.

Εμείς δεν παρακολουθούμε τα γεγονότα, αλλά μέσα από αυτά. Μια σειρά από αδιαμφισβήτητα τεκμήρια – γεγονότα και πράξεις παίρνουν την θέση τους στον χρόνο και συνθέτουν πλέον το πάζλ των προδιαγεγραμμένων εξελίξεων μιας σοβαρότατης εθνικής κρίσης στην χώρα μας.

Οι πληροφορίες πλέον που μας έρχονται είναι πολλές και από πολλές και διαφορετικές πηγές . Δεν μα επιτρέπεται όμως λόγο ήθους να τις διαχέουμε. Προσπαθούμε όμως με διαφορετικούς τρόπους, ψύχραιμα, να μηνύσουμε σε όλους εσάς την σοβαρότητα της κατάστασης όπως την ακούμε και την αντιλαμβανόμαστε.

Τεκμήριο 1ον: Η πρώτη επίσημη πολιτική προειδοποίηση έρχεται από τα χείλη της Άννας Ψαρρούδα- Μπενάκη τον Φεβρουάριο του 2005, περι περιορισμού των Εθνικών συνόρων και άλλων πολλών μελλοντικών γεγονότων , με την προσφώνηση της προς τον Κάρολο Παπούλια. Η κ. Ψαρουδα-Μπενάκη είχε προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό για τα δεινά που τον περίμεναν την περίοδο προεδρίας του κ. Παπούλια. Τα εθνικά θέματα και τους κινδύνους περιορισμού των εθνικών συνόρων. Τον περιορισμό της εθνικής μας κυριαρχίας από τους υπάλληλους της ευρωπαϊκής ένωσης. Τον περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων μέσα από την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Την επαναδιαπαιδαγώγηση των νέων ελλήνων με το ξαναγράψιμο της Ιστορίας. Και την διάλυση του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος.

Τεκμήριο 2ον: Μέχρι τα μέσα 2010, Το μεγάλο επενδυτικό κεφάλαιο αποσύρθηκε από την Ελλάδα λόγο της γεωπολιτικής αστάθειας . Σαφώς δεν αποσύρθηκε από ένα ισχυρό νόμισμα (το EYRO) σε μια κατεστραμμένη οικονομία όπου θα μπορούσε να εξαγοράσει πλήθος υλικών και άυλων πόρων. Σαφώς δεν αποσύρεται από την Τέλεια επένδυση για εκδικητικούς σκοπούς. Διότι το χρήμα δεν έχει συναισθήματα ούτε εκδικητικές στάσεις μονάχα επενδυτικές. Τι θα εμπόδιζε λοιπόν την τέλεια επένδυση σε μια χώρα , φυσικά όχι ή οικονομική αστάθεια, αυτή ευνοεί τις επενδύσεις. Μονάχα μια γεωπολιτική αστάθεια θα ήταν αίτιο φυγής και αυτό είναι ο λόγος.

Τεκμήριο 3ον: Η Σύμβαση «Cooper», της οποίας η χρονική ισχύς, εξέπνευσε την 31η Δεκεμβρίου 2010, ενώ η διάρκεια της ήταν για 70 έτη! Από τι μας εμπόδιζε και τι μας εγγυόταν. Μας εμπόδιζε να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό μας πλούτο , με τι αντάλλαγμα ; Τώρα που δεν μας εμποδίζει ή σχετική σύμβαση , ποιο είναι το εργαλείο ελέγχου του Ορυκτού μας πλούτου; Είναι το μνημόνιο, και τι εγγυάται; Στην Σύμβαση αυτή, δεσμεύονταν τα λεγόμενα «στρατηγικά ορυκτά» της Ελλάδος, μαζί με τον υδάτινο μας πλούτο, από ένα Αμερικανικό consortium εταιρειών! Μάλιστα τονίζεται πως η ανωτέρω Σύμβαση, τηρείτο εδώ και πολλά έτη, στο υπουργείο Βιομηχανίας.

Τεκμήριο 4ον: Η επιθετική στάση του προέδρου της Δημοκρατίας προς την Γείτονα Τουρκία στις αρχές Ιανουαρίου 2011 , υποδεχόμενος τον Αρμένιο ομόλογό του. «Κατακρεουργηθήκαμε από τον ίδιο βάρβαρο» είπε ο Κ.Παπούλιας . Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας ο οποίος, από τον καιρό που ήταν υπουργός Εξωτερικών, μιλούσε λίγο και πάντα ήταν πολύ προσεκτικός. Το σημαντικό είναι ότι δεν είχε προκαλέσει ποτέ με τις δηλώσεις του. Είναι, επομένως, απορίας άξιον γιατί χρησιμοποίησε, υποδεχόμενος τον Αρμένιο ομόλογό του, μια τόση αιχμηρή φρασεολογία που ήξερε ο,τι θα ενοχλήσει την Τουρκία; Στο παρελθόν, αν και είχε πολλές ευκαιρίες, το απέφευγε συστηματικά τέτοιες φράσεις, δεν λέγονται τυχαία από έναν τόσο έμπειρο πολιτικό. Και το κάνει τώρα γιατί; Όταν μάλιστα η κυβέρνηση, μέχρι πρόσφατα, επένδυε τόσα πολλά στην λεγόμενη ελληνοτουρκική φιλία; Μήπως αλλάζουν κάποιες συμμαχίες στην περιοχή;

Τεκμήριο 5ον: 7-01-2011 συνάντηση Παπανδρέου – Ερντογάν και τάχα μου επιθετική στάση του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ.

Τεκμήριο 6ον: Έκτακτες αμυντικές κινήσεις του ΓΕΣ στις αρχές Ιανουαρίου 2011 σε νησιά και Έβρο. Μονάδες βαρέων αρμάτων μάχης και πυροβόλων μεγάλου βεληνεκούς έχουν πάρει θέση Μάχης στα σύνορα της χώρας με την γείτονα . Επίσης τα νησιά του Αιγαίου που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά παράλια έχουν ενισχυθεί με μονάδες των ειδικών Δυνάμεων.

Τεκμήριο 7ον: Υπεραυξημένες στο πολλαπλάσιο οι Παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου και Θαλάσσιου Χώρου μας. Τον τελευταίο μήνα δεχόμαστε σφυροκόπημα παραβιάσεων από αέρος και θαλάσσης με ταυτόχρονη και πρωτοφανή συγκάλυψη των γεγονότων από την κυβέρνηση. Σχεδόν καθημερινά εχθρικά Αεροσκάφη πετούν πάνω από τα νησιά μας, εχθρική φρεγάτα παρενοχλεί εμπορικά πλοία στην ΚΕΑ, υποβρύχιο ξετρυπώνεται έξω από το Λαύριο, αλλά σίγουρα και πολλές άλλες παραβιάσεις που θάπτονται στο σκότος της μυστικής διπλωματίας.

Τεκμήριο 8ον: την 24/1/2011 Α.Σαμαράς στη Βουλή Ζήτησε ΑΟΖ "εδώ και τώρα, ενεργοποιώντας Εμέσα το casus belli το οποίο αίρεται από την Τουρκική Βουλή μόνο με την παραίτηση της Αθήνας από το δικαίωμα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι τα 12 μίλια. Ο Α. Σαμαράς έκλεισε την ομιλία του με την αναφορά :
"…Σας καλώ να θεσπίσουμε και να διακηρύξουμε αμέσως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και να προχωρήσουμε στην οριοθέτησή της με την Κύπρο και με όποια άλλα κράτη προσέλθουν να το λύσουμε διμερώς.
Σας καλώ να παραμείνουμε αμετακίνητοι στις «κόκκινες γραμμές» της εξωτερικής μας πολιτικής: Στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στο Σκοπιανό και σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, την ευημερία και τα δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού"

Τεκμήριο 8ον: η ελεγχόμενη πλέον προπαγάνδα των ΜΜΕ στα θέματα υφαλοκρηπίδας και Αιγαίου.(πχ βλέπε Αλέξης Παπαχελάς εκπομπή TV την 24/01/2011).

Η Ένταση και ρυθμός επικοινωνίας των προειδοποιητικών μηνυμάτων και των γεγονότων που διαχέεται στον Ελληνικό Λαό και αφορούν την περιβόητη κρίση αυξάνεται γεωμετρικά τις ημέρες του Ιανουαρίου.

Αυτό ονομάζεται «προετοιμασία» στην γλώσσα των επικοινωνιολόγων και των ειδικών στα θέματα της προπαγάνδας. Με τον τρόπο αυτό σηματοδοτείται μια νέα βραχεία περίοδος έντασης που θα τεκμηριώσει εθνικά τις όποιες αναγκαίες αποφάσεις παρθούν άμεσα .

Η ένταση λοιπόν δεν πρόκειται να ξεθωριάσει, διότι κλείνουν κεφάλαια συμφωνιών και συμφερόντων τα οποία συνυπογράφει η εξωτερική πολιτική των Ην.Πολιτ. Αμερικής διαμέσου της υπουργού εξωτερικών κας Κλιντον με την επίσκεψη της στην χώρα μας τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Στο ίδιο πλάνο πλαίσιο θέλουν να κλείσει και το κεφάλαιο εποικισμού των μουσουλμάνων στην Ευρώπη, να επανακαθοριστούν τα νέα όρια δυνάμεων, να φτιαχτούν οι νέες γεωπολιτικές ισορροπίες προκειμένου να προστατευτούν οι νέες επενδυτικές αποικίες.

Πως θα γίνει αυτό μα με έναν τρόπο. Με την ενεργοποίηση του Casus Belli των Τούρκων επι του Αιγαίου εξαιτίας της Ελληνική ΑΟΖ.

Εδώ κρίνεται από τους ειδικούς το Ερώτημα. Θα Προλάβουν οι εξελίξεις την Τουρκία το 2011, ή θα προλάβει να σταματήσει τις εξελίξεις η Τουρκία το 2011.

* Αν προλάβει να σταματήσει τις εξελίξεις η Τουρκία το 2011 αυτό θα το κάνει με Τεχνητή κρίση η θερμό επεισόδιο πρίν τον Μάρτιο του 2011.

* Αν Προλάβουν οι εξελίξεις την Τουρκία το 2011 τότε θα ισχύσει το CASUS BELLI (Αιτία Πολέμου) της Τουρκικής Βουλής και θα οδηγήσει τον Ερντογάν παραμονές Εκλογών και πριν τον Ιούνιο να υπερασπίσει το Ψήφισμα της.

Ο Δρόμος της αντιμετώπισης είναι αδιέξοδο, «Πόλεμος».


http://kostasxan.blogspot.com/2011/02/blog-post_3549.html

Read more...

Δ. Δρούτσας: Η Τουρκία ξέρει καλά τι πρέπει να πράξει


Κάλεσμα στην Αγκυρα «να κινηθεί άμεσα στην απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων της και να συμβάλει με ειλικρίνεια στην ταχεία εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού, η οποία θα βοηθήσει και την ευρωπαϊκή της πορεία» απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών από την Κύπρο.

«Εάν η Τουρκία πραγματικά θέλει λύση και αυτό δεν είναι απλώς ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, πρέπει να πράξει ακριβώς αυτό, να δείξει ότι έχει καταλάβει ποια είναι η ρίζα του κυπριακού προβλήματος, δηλαδή η εισβολή και η στρατιωτική κατοχή», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Εάν θέλει με ειλικρίνεια να συμβάλει σε μία λύση, πρέπει να το αποδεχτεί αυτό και ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να πράξει».

Σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Μ. Κυπριανού, ο κ. Δρούτσας, επανέλαβε ότι αναμένει αντικειμενικότητα από τον ΟΗΕ, με αφορμή την προγραμματισμένη του συνάντηση με το γ.γ. του Οργανισμού.
Όπως είπε θα τονίσει ενώπιον του Μπαν Κι Μουν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά και προσωπικά ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας έχει επιδείξει πολύ εποικοδομητική στάση, πολύ καλές προτάσεις με εποικοδομητικό πνεύμα. «Δυστυχώς, αυτό το εποικοδομητικό πνεύμα εμείς δεν το διακρίνουμε και δεν το διαπιστώνουμε και από την άλλη πλευρά, την πλευρά του κ. Έρογλου», πρόσθεσε.
Επιπλέον, ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «η λύση του κυπριακού προβλήματος αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, ταυτόχρονα όμως αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και πρόκριμα για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
Η Ελλάδα, είπε, συμπαρίσταται σθεναρά και έμπρακτα στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, στο πλαίσιο της εξεύρεσης μίας αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.
«Μίας λύσης», πρόσθεσε, «που να βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της ΕΕ και χωρίς στενά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, που θα σέβεται πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μίας λύσης δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, που να διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου».
Στη συνέχεια ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε και στα γεγονότα των τελευταίων ημερών με τις διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων και τις αντιδράσεις της ’γκυρας, επισημαίνοντας ότι «μαρτυρούν μία μη βιώσιμη κατάσταση, με τους Τουρκοκυπρίους να ασφυκτιούν, ενώ θα μπορούσαν να απολαμβάνουν τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που προσφέρει η συμμετοχή στην ΕΕ».
Σε ερώτηση, αν εκτιμά ότι μέχρι τον Ιούνιο η Τουρκία, λόγω των εκλογών στη χώρα, θα προχωρήσει σε υποβάθμιση του ενδιαφέροντός της στο Κυπριακό, παρατήρησε ότι μία προεκλογική περίοδος «συνήθως δεν προσφέρεται για ιδιαίτερα βήματα σε μεγάλα θέματα και οπωσδήποτε, η Τουρκία, εάν εννοεί ότι θέλει να συμβάλει σε μία λύση, πρέπει να κάνει ουσιαστικά βήματα, δεν πρέπει να μένει απλώς σε επικοινωνιακά τεχνάσματα».
Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού, ανέφερε ότι η συνάντησή του με τον κ. Δρούτσα ήταν συνέχεια των χθεσινών συζητήσεων με τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.
Συζητήσαμε, είπε, και άλλα θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες, όπως περιφερειακά ζητήματα, τις εξελίξεις στην Αίγυπτο -χώρα σημαντική και για την Κύπρο και για την Ελλάδα- αλλά και ζητήματα που αφορούν την ΕΕ.
«Σε όλα τα ζητήματα έχουμε όχι μόνο τακτική επαφή, αλλά και στο δικό μας επίπεδο και σε αυτό των συνεργατών μας έχουμε ένα πολύ καλό συντονισμό και ανταλλαγή απόψεων, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ΕΕ», κατέληξε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Πλησιέστερα στο Ισλάμ η Τουρκία μετά τις αποστάσεις από το Ισραήλ, λέει ο Αλί Χαμενεΐ


Το εγκώμιο της τουρκικής κυβέρνησης, επειδή τήρησε στάση αποστασιοποίησης από το Ιράν, έπλεξε ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης Αλί Χαμενεΐ. Απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ιράν δήλωσε ότι αυτή η αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας την έφεραν «πλησιέστερα στον ισλαμικό κόσμο».

«Οι αλλαγές στην πολιτική θέση της Τουρκίας, ιδιαίτερα το ότι πήρε αποστάσεις από το σιωνιστικό καθεστώς, έφεραν αυτή τη χώρα πλησιέστερα στον ισλαμικό κόσμο», δήλωσε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Τουρκίας.

Ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν πρόσθεσε πως η επιρροή του Ισραήλ και των ΗΠΑ στην περιοχή έχει εξασθενήσει, και τόνισε ότι αυτό δίνει στα ισλαμικά κράτη την ευκαιρία να ενισχυθούν.

«Ο ισλαμικός κόσμος θα πρέπει να πραγματώσει το τεράστιο δυναμικό του και να το χρησιμοποιήσει για να γίνει ένας νέος ισχυρός και με επιρροή παγκόσμιος συνασπισμός» είπε ο Αλί Χαμενεΐ.

Ιράν και Τουρκία επιθυμούν να τριπλασιάσουν τον όγκο των εμπορικών τους συναλλαγών, ώστε αυτός να φτάσει τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια (από 10 δισ. δολάρια που ήταν πέρυσι).

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ιράν, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ συναντήθηκε επίσης με τον Ιρανό πρόεδρο, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος δήλωσε πως τα κοινά συμφέροντα των δύο γειτονικών χωρών μπορούν να μετατρέψουν την περιοχή σε έναν ισχυρό οικονομικό συνασπισμό.

Ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε πως η Τεχεράνη θα υποστηρίξει τα δικαιώματα της Τουρκίας σε όλα τα διεθνή φόρουμ και εξέφρασε την ελπίδα πως η Άγκυρα θα πράξει το ίδιο για το Ιράν.

«Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες στην Τουρκία για την ευνοϊκή στάση της αναφορικά με τα πυρηνικά δικαιώματα του Ιράν και επειδή κανόνισε να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη ο τελευταίος γύρος των πυρηνικών διαπραγματεύσεων με τις παγκόσμιες δυνάμεις» δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι Τουρκία και Βραζιλία απέρριψαν πέρυσι την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
του ΟΗΕ για επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και άσκησε πίεση για την επίτευξη μιας συμφωνίας ανταλλαγής πυρηνικών καυσίμων ως πρώτο βήμα για την άρση του αδιεξόδου.

Ο Μ.Αχμαντινεζάντ δήλωσε πως το Ιράν θέλει να χρησιμεύσει η Τουρκία ως μεσολαβητής, στις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Από την πλευρά του, ο Αμπ.Γκιούλ χαρακτήρισε -σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέροσης- καρποφόρα την επίσκεψή του στην Τεχεράνη και τις συνομιλίες που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του.

«Δεν υπάρχουν εμπόδια στην ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναχώρησε την Τρίτη από την Τεχεράνη για να επισκεφθεί την πόλη Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν. Την Τετάρτη θα μεταβεί στη βορειοδυτική βιομηχανική πόλη Ταμπρίζ, όπου αναμένεται να συζητήσει την επέκταση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα σε ιδιωτικούς τομείς των δύο χωρών.

ΝΕΑ

Read more...

Κωνσταντινούπολη vs Ἀθήνα


Καµµιά φορά τούς τουρκόφιλους ἑλληνόφωνους τῆς Ἀθήνας τούς λυπᾶµαι. Ἀλήθεια, δέν τό λέω µέ ἔπαρση ἤ περιπαικτική διάθεση. τούς λυπᾶµαι ἀκόµη κι ἄν βρίσκονται στήν κυβερνώσα συµµωρία ἤ στούς τσανακογλεῖφτες της, δηλαδή ἀνήκουν στούς σηµερινούς βιαστές τῆς πατρίδας µας. Εἶναι τόσο ἀγράµµατοι, τόσο ἀνόητοι, τόσο ἀναξιοπρεπεῖς, τόσο οὐτιδανοί, πού πασχίζουν νά ἀποκτήσουν ἀξία ἄλλοτε ἀπό τήν κόντρα τους µέ τήν Χρυσή Αὐγή, ἄλλοτε ὑπερασπιζόµενοι τό πιό ἀνθελληνικό ἰδεολόγηµα κι ἄλλοτε ἐπιτιθέµενοι µέ γελοίους νοητικούς τσαρλατανισµούς σ’ αὐτό πού οἱ ἴδιοι ὀνοµάζουν «πατριωτικό µπλόκ». Ἔτσι θαρροῦν πώς θέτουν τούς ἑαυτούς τους στήν φαντασιακή ἐµπροσθοφυλακή τοῦ «ψηφιακοῦ µέλλοντος», τῆς «εἰρηνικῆς συναδέλφωσης» καί ἄλλων ὑποκρισιῶν ἤ ὀνειρώξεών τους. Σκέτη θλίψη.

Τέτοιες σκέψεις κάναµε καί µέ τήν ἐκποµπή τῆς Τσόκλη γιά τήν «Ἰστανµπούλ» καί – κυρίως – µέ τό δελτίο Τύπου τοῦ δήµου Ἀθηναίων, στό ὁποῖο ὁ Γ. Καµίνης ἀναφερόταν στή συνάντησή του µέ τόν «δήµαρχο τῆς Istanbul Kadir Topbas». Τί νά σχολιάσεις; Ὅταν ξέρεις µέ ποιά ἄτοµα (Καµπύλης καί βάλε…) στελεχώθηκε τό γραφεῖο τοῦ «ἀνεξάρτητου» δηµάρχου, δέν ἐκπλήσσεσαι. Νά ἐπιχειρηµατολογήσεις γιά τόν καθιερωµένο ἐξελληνισµό τόσων καί τόσων κυρίων ὀνοµάτων (Λονδῖνο, Βερολῖνο, Μόναχο…) σύµφωνα µέ τά διεθνῶς κρατοῦντα; Νά ἐπισηµάνεις τήν ἱστορικότητα τοῦ ὀνόµατος «Κωνσταντινούπολη», πού τό χρησιµοποιοῦσαν Ρωµαῖοι, Ἕλληνες κι Ὀθωµανοί γιά 1600 χρόνια; Ἤ τήν καθιερωµένη διεθνῶς χρήση τῶν παγιωµένων ἐξωνύµων τέτοιου τύπου; Γιά τή σχέση τῆς Κωνσταντινούπολης µέ τήν ἐθνική µας µνήµη δέν τό συζητῶ, τί νά πεῖς σέ ἀνελλήνιστα ἀνθρωπάκια; Αὐτά παπαγαλίζουν µόνο τίς µποῦρδες πού τούς ἔµαθε ἡ νεοταξίτικη ἀγέλη, περί «στερεοτύπων», «ἐθνικισµοῦ», «πισωγυρισµάτων» κτλ. Πάντως οἱ δυτικοί µας πάτρωνες, πού µόχθησαν δυό αἰῶνες νά καταστρέψουν τήν προσήλωσή µας στήν ἀδιάσπαστη συνέχειά µας καί στήν ὑπαρκτή ρίζα µας στή Ρωµανία, πρέπει νά νιώθουν δικαιωµένοι καί νά κοιµοῦνται ἥσυχοι. Σήµερα καί ἡ ἁπλή µνεία τῆς πατρώας Πόλης ἔχει ποινικοποιηθεῖ ἀπό τά ἐνθάδε πνευµατικά τους τσιράκια, τά ὁποῖα µέσα σέ µιά ἀεθνική κι ἀµνήµονα τσιµεντούπολη νιώθουν σάν τό ψάρι στό νερό.

Κάπως ἔτσι λοιπόν πρέπει νά δοῦµε κατάµατα τήν πραγµατικότητα καί νά ἀπαλλαχτοῦµε ἀπό τίς φενάκες περί «ἐθνικῆς ἑνότητας». Ὁ λαός µας εἶναι τεχνητά µά βαθειά διχασµένος, µέ ἕνα σηµαντικό του µέρος νά ἀκολουθεῖ τήν λεγόµενη ἐλίτ στόν ἀντίποδα τῶν ἀληθινῶν συµφερόντων του. Δυστυχῶς δέν εἶναι λίγοι ὅσοι θεωροῦν πώς λ.χ. ὁ Βερέµης, ἡ Φραγκουδάκη, ὁ Λιάκος ἤ ὁ Παπαχελάς ἔχουν σχέση µέ τόν τόπο καί τόν λαό µας καί συντάσσονται µέ τήν ἀνθελληνική τους γραµµή. Ὅσοι διατηροῦµε µιά στοιχειώδη σχέση µέ τήν πραγµατικότητα καί τήν λειτουργία τῆς αὐτοσυντήρησης ἄς εἴµαστε σέ ἐγρήγορση: ἡ παρούσα κρίση θά φωτίσει ἀποκαλυπτικά τόν πεµπτοφαλαγγίτικο ρόλο τῆς ἀθηναϊκῆς «διανόησης».

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/02/vs_15.html#more

Read more...

Δύο Τούρκοι Αρχηγοί κινδυνεύουν με σύλληψη!


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ


Σύμφωνα με τον τούρκο δημοσιογράφο της εφημερίδας Μεχμέτ Μπααράνσου, ο οποίος είναι αυτός που αποκάλυψε τα έγγραφα του σχεδίου «Βαριοπούλα», οι πρώην Τούρκοι αρχηγοί Ιλκέρ Μπασμπούγ και Γιασάρ Μπουγιούκανιτ θα συλληφθούν σύντομα.

Ο ίδιος ισχυρίζεται οτι ο Μπασμπούγ θα δικαστεί για το «σχέδιο αντιμετώπισεις του ισλαμικού κινδύνου» που είχε δημιουργήσει κατα τη διάρκεια της θητείας του. Ενω ο Μπουγιούκανιτ για το «ηλεκτορνικό πραξικόπημα» που είχε εκδώσει το 2007 εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 163 άτομα τα οποία θθα δικαστούν για το σχέδιο συμμετοχής στο σχέδιο «Βαριοπούλα»

Read more...

Άνω κάτω ο Τουρκικός στρατός λόγω ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑΣ


Oι συλλήψεις πρωην στρατηγών αλλα κυρίως των ενεργεία αξιωματικών του τουρκικού στρατού, με την κατηγορία συμμετοχής στο σχέδιο «Βαριοπούλα» αλλάζει όλη τη δομή στην πυραμίδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Καθώς όσοι αξιωαμτικοί συνελήφθησαν χάνουν τη δυνατότητα της προαγωγής. Ανάμεσα στα ονόματα που χάνουν αυτή τη δυνατότητα είναι και το όνομα του στρατηγού Κορκούτ Όζαρσλαν ο οποίος θεωρούνταν ως πιθανό πρόσωπο που θα γίνει ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων το 2017. Αν ο ίδιος θα έπαιρνε προαγωγή το 2015 θα γίνονταν αρχηγός του Στρατού Ξηράς και το 2017 θα αναλάμβανε τα ηνία του τουρκικού στρατού το 2017.


Σύμφωνα με τους κανονισμούς του τουρκικού στρατού όσοι συλλαμβάνονται με κάποια κατηγορία ακόμη και αν αφεθούν ελέυθεροι, δεν μπρούν να πάρουν προαγωγή.
Με τα σημερινά δεδομένα 10 αξιωματικοί, ανάμεσα τους αντιστράτηγοι, αντιναύαρχοι, οι οποίοι συνελήφθησαν περίμεναν την προαγωγή τους. Τώρα αναγκαστηκά θα βγουν απο την «πυραμίδα» και στη θέση τους θα προαχθούν άλλοι.
Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, κάθε δίκη στην Τουρκία ολοκληρώνεται σε περίπου 4-5 χρόνια, έτσι οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί θα αναγκαστούν να πεεριμένουν την ετυμηγορία για να μπορέσουν να προαχθούν. Επίσης η εν εννεργεία αξιωματικοί ενδέχεται να παφθούν απο τα καθήκοντα τους μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη της «Βαριοπούλας». Σε περίπτωση που το αποφασίσει αυτό ο Υπουργός Άμυνας Βετζντί Γκιονούλ, τότε θα έχουν και οικονομικές επιπτώσεις, καθώς θα περικοπεί το 1/3 του μισθού τους.!


onalert

Read more...

Συνάντηση Γκιουλ-Αχματινετζάντ.


MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Σε μια προσπάθεια επίδειξης της δραστήριας τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμντουλάχ Γκιούλ, ξεκίνησε την επίσημη επίσκεψη του στο Ιράν.
Ο τούρκος πρόεδρος συνοδεύεται και από τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο Γκιουλ θα παραμείνει στο Ιράν για τρεις ημέρες και θα συναντηθεί σχεδόν με όλη την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ο τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε για περίπου 50 λεπτά με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάτ. Αμέσως μετά τη συνάντηση στην κοινή συνέντευξη τύπου, ο Γκιούλ υπενθύμισε τις καλές σχέσεις των δυο χωρών και ότι τα τουρκο-ιρανικά σύνορα έχουν διαμορφωθεί από το 1639.

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι συζητήθηκε το θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
« Αυτά που συμβαίνουν δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη. Στην σημερινή εποχή της πληροφορίας, όπου όλοι ενημερώνονται οι απαιτήσεις των λαών, είναι πραγματικές, πρέπει να ακούμε τα αιτήματα των λαών και να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις.
Κάποτε αυτά που δεν μπορούν να κάνουν οι ηγέτες, ή οι ηγεσίες τους πιέζουν να τα κάνουν οι λαοί.» δήλωσε ο Γκιούλ.
Ο Αχμεντινετζάτ τόνισε ότι το Ιράν και η Τουρκία έχουν κοινές απόψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή και δήλωσε πως η συνεργασία των δυο χωρών θα μετατρέψει την περιοχή σε πολιτική , οικονομική και πολιτισμική δύναμη.
Ο πρόεδρος του Ιράν ευχαρίστησε την Τουρκία για την υποστήριξη που δείχνει προς τη χώρα του για την απόκτηση πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας και υπενθύμισε τα θετικά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων της Κωνσταντινούπολης .
« Έχουμε συνεργασία, κυρίως στον τομέα της ενέργειας και της ηλεκτρικής ενέργειας, θέλουμε να αυξήσουμε το εμπορική μας συνεργασίας στα 30 δις. Ευρώ από τα 10 δισεκατομμύρια Ευρώ που είναι σήμερα » δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος.

Read more...

Είναι λόγος ελληνικής ανησυχίας η σύσφιξη των σχέσεων Τουρκίας-Ιράν;


Υπερ-φιλόδοξους στόχους για τη θεαματική βελτίωση των διμερών οικονομικών σχέσεων έχουν θέσει Άγκυρα και Τεχεράνη, όπως φάνηκε σε συνέντευξη Τύπου παρουσία των προέδρων των δυο χωρών.

Οι Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ και Αμπντουλάχ Γκιουλ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στο Ιράν, ανακοίνωσαν ότι στόχος τους είναι να αυξηθεί το διμερές εμπόριο, από τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια του 2010, στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι δυο πρόεδροι συμφώνησαν ότι τα κοινά συμφέροντα των δυο χωρών και η επέκταση της οικονομικής συνεργασίας, θα έχει ευεργετικές επιδράσεις στην οικονομία της περιοχής.


Ο Αχμαντινεζάντ μάλιστα πρόσθεσε, ότι «το Ιράν θα υποστηρίξει τα τουρκικά δίκαια σε όλα τα διεθνή φόρα». Ευχαρίστησε μάλιστα τον Γκιουλ για τον σεβασμό που επιδεικνύει η χώρα του στα πυρηνικά δικαιώματα του Ιράν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ωστόσο, συγκεκριμένη αναφορά του Γκιουλ σε ερώτηση που του υποβλήθηκε για την Αίγυπτο, όταν είπε ότι «η επιθυμία του λαού πρέπει να πραγματοποιηθεί», θα μπορούσε να εκληφθεί και ως απόπειρα εξισορρόπησης των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση, αφού η τελευταία ανησυχεί σφόδρα για τα ανοίγματα στο Ιράν.
Κι αυτό διότι είναι υποκρισία να υποστηρίζουμε τον λαό στην Αίγυπτο που ζήτησε και πέτυχε την πτώση του Μουμπάρακ από την προεδρία (όχι του καθεστώτος…) και το καθεστώς στο Ιράν, όπου εν όψει διαδηλώσεων, οι μουλάδες φρόντισαν να συλλάβουν τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ώστε να αποτραπεί διαδήλωση με αντικυβερνητικό – αντικαθεστωτικό περιεχόμενο.
Ο Γκιουλ μάλιστα πρόσθεσε, ότι οι ηγέτες θα πρέπει να προβαίνουν σε αναθεώρηση της πολιτικής τους όταν αυτή δεν έχει τη στήριξη του λαού, αφού ζούμε στην εποχή της επικοινωνίας και τίποτε δεν μπορεί να κρυφτεί από αυτόν.
Η ελληνική ανησυχία
«Το Ιράν θα υποστηρίξει τα τουρκικά δίκαια σε όλα τα διεθνή φόρα».
Αυτό το τελευταίο είναι που πιθανότατα θα ανησυχήσει πολύ αναλυτές στην Ελλάδα που έχουν αναγάγει σε επιστήμη το να τρομοκρατούν το ακροατήριό τους για τις φοβερές και τρομερές συνέπειες που θα έχει για την Ελλάδα η φερόμενη ως υποβάθμιση παραδοσιακών συμμαχικών σχέσεων, όπως αυτές με το Ιράν και τον αραβικό κόσμο.
Καταρχάς, καλό θα ήταν να μην προεξοφλεί κανείς τη στάση του Ιράν σε ζητήματα όπως για παράδειγμα το Κυπριακό, επειδή η Τουρκία της έχει προσφέρει μια διέξοδο στο πρόβλημα απομόνωσης που αντιμετωπίζει.
Διότι θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί το ακριβώς αντίθετο, ότι πιο χρήσιμη για το Ιράν είναι μια χώρα που διατηρεί καλές σχέσεις με τη Δύση, αφού θα ήταν δυνητικά χρήσιμη ως μεσολαβήτρια για την επίλυση – αποκλιμάκωση της όποιας διένεξης.
Είναι η μετεξέλιξη της σκέψης που έχουμε κατ’ επανάληψη διατυπώσει, ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιο χρήσιμη στο Ισραήλ εάν διατηρεί καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο.
Επίσης, ενδεχόμενη υποστήριξη της Τεχεράνης προς την Άγκυρα σε κάποιο θέμα διένεξης με τη Δύση, ισοδυναμεί στα μάτια των ως συνήθως βιαστικών στην εξαγωγή συμπερασμάτων Δυτικών με υποστήριξη… από την Αλ Κάιντα ή τους Ταλιμπάν!
Δηλαδή, η αξία της εξασφάλισης της υποστήριξης μιας χώρας – παρία του διεθνούς συστήματος, θα μπορούσε να εξελιχθεί και σε μειονέκτημα, προκαλώντας εξαιρετικά δυσάρεστες αντισυσπειρώσεις.
Αυτό δεν αποτελεί σύσταση στην ελληνική πλευρά να εγκαταλείψει την προσπάθεια συνεννόησης με την ιρανική πλευρά. Τουναντίον, εάν κάποια χώρα μπορεί να βρει κοινό τόπο και να μιλήσει στην Τεχεράνη ως γνήσιος και απροκατάληπτος εκπρόσωπος της Δύσης είναι η Ελλάδα. Και ας μη λησμονούμε, ότι τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει και πολλοί στη Δύση είναι διατεθειμένοι να ασχοληθούν σοβαρά με όσα έχει να τους πει η ελληνική διπλωματία.
Με την εξαίρεση ίσως της Βρετανίας, μιας χώρας που ακολουθεί έναν ιδιότυπο και εκκεντρικό δρόμο στην εξωτερική της πολιτική, με μια αλαζονεία που ενδεχομένως θα γινόταν κατανοητή από μία μεγάλη δύναμη. Εδώ όμως, ο βασιλιάς είναι γυμνός…
Οι διεθνείς σχέσεις ποτέ δεν ήταν «παιχνίδι» για «καλά παιδιά». Στόχος είναι η οικοδόμηση συμμαχιών επί τη βάση του κοινού συμφέροντος για την αποτελεσματικότερη προάσπιση των εθνικών στόχων.
Κάποτε ήταν η Ελλάδα που προσεταιριζόταν έναν-έναν τους παρίες του διεθνούς συστήματος και μάλιστα καυχιόταν γι’ αυτό. Το διπλωματικό – και όχι μόνο – κόστος που κατέβαλλε ήταν βαρύ. Σήμερα οι όροι φαίνεται να έχουν αντιστραφεί.
Η Τουρκία εάν δεν προσέξει, είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα καταβάλλει κόστος και μάλιστα σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα και αβεβαιότητα.

Read more...

Να αποχωρήσει αμέσως ο «Αττίλας» ζητά η Ευρωβουλή


Την αποχώρηση του «Αττίλα» από την Κύπρο και μάλιστα αμέσως ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να διευκολυνθούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
Η θέση αυτή περιλαμβάνεται στην έκθεση αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας ης Τουρκίας, η οποία εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη από την Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Λύση αρχών

Στην παράγραφο για το Κυπριακό η Τουρκία και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη καλούνται να συμβάλουν με ενεργά βήματα στις προσπάθειες τελικής λύσης του προβλήματος. Ακόμη, η Άγκυρα καλείται να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της από την Κύπρο, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Η λύση αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η ΕΕ. Στην έκθεση τονίζεται ότι η λύση θα είναι προς όφελος των Κυπρίων, της ΕΕ και της Τουρκίας.

Επίσης στο κείμενο γίνεται με έμμεσο τρόπο αναφορά στην επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, αφού στην έκθεση περιελήφθη το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αγνοούμενοι

Στην έκθεση γίνεται αναφορά στην εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και η Τουρκία καλείται να επιτρέψει την πρόσβαση σε στρατιωτικούς χώρους για να τελειώσει αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα.
Επίσης η Άγκυρα καλείται να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, και στην ουσία να τερματίσει το «εμπάργκο» που επιβάλλει σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έποικοι

Δυο συναφείς μεταξύ τους τροπολογίες για το θέμα του εποικισμού έγιναν δεκτές και συνιστούν το επιπρόσθετο κέρδος της ψηφοφορίας της περασμένης Πέμπτης.
Στη μία, η οποία ανήκει στον ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ Κούλλη Μαυρονικόλα, την οποία συνυπογράφει και ο σοσιαλιστής συνάδελφός του Χανς Σβόποτα, τονίζεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να τερματίσει τον εποικισμό σε βάρος της Κύπρου, καθότι η πρακτική αυτή αλλάζει τον δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού.
Στην άλλη τροπολογία της ευρωβουλευτού κ. Θεοχάρους, καλείται η Τουρκία να επιληφθεί του ζητήματος των εποίκων σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης, που θεωρεί τον εποικισμό ως έγκλημα πολέμου, καθώς και με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Όχι στο «απευθείας εμπόριο»

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι τροπολογίες που ετέθησαν από το φιλοτουρκικό μπλοκ, κυρίως από τους Πράσινους, είτε αναφέρονταν στην έγκριση του κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο» είτε αποκαλούσαν τα κατεχόμενα «Βόρεια Κύπρο», κατέπεσαν.

Η τελική έγκριση της έκθεσης θα γίνει τον προσεχή Μάρτιο σε επίπεδο Ολομέλειας.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Read more...

Οριστικά χωρίς βίζα οι τούρκοι στα νησιά μας


Στο όνομα της ενίσχυσης του τουρισμού… Την περασμένη Δευτέρα το πρωί, σας ενημερώσαμε από την ιστοσελίδα της εφημερίδας μας (www.elkosmos.gr), για μια συνάντηση υπουργών, με αντικείμενο τις «διευκολύνσεις θεωρήσεων σε χώρες ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος».

Η συνάντηση έγινε. Και όπως είχαμε προβλέψει, αφορούσε και στην Τουρκία.
Η κυβέρνηση αυτή, αρέσκεται άλλωστε να παίζει παιχνίδια με τη φωτιά. Στις δηλώσεις του που ακολούθησαν τη συνάντηση και αφου μίλησε πρώτα για τον τουρισμό από τη Ρωσία για «ξεκάρφωμα», ο Δημήτρης Δρούτσας, απαντώντας σε ερώτηση αν συζητήθηκε και το θέμα με τις ημερήσιες βίζες στην Τουρκία, απάντησε:

«Νομίζω οι νέες αγορές είναι αυτές που ξέρουμε, είναι η Ρωσία, είναι η Κίνα, είναι η Ινδία, όλες αυτές οι περιοχές – και η Τουρκία βεβαίως και νομίζω και πέρυσι είχαμε μία σημαντική αύξηση επισκέψεων από Τούρκους πολίτες.

Προσπαθούμε να βρούμε εδώ λύσεις και στο θέμα της ‘μονοήμερης επίσκεψης’, όπως την αποκαλούμε και εδώ θα είμαστε όσο το δυνατόν πιο ευέλικτοι».
Προσέξτε: θα είναι «όσο το δυνατόν πιο ευέλικτοι»! Αυτό σημαίνει, ότι θα δώσουν την ευκαιρία σε Τούρκους πράκτορες, λαθρέμπορους, κακοποιούς και εμπρηστές, να αλωνίζουν ελεύθεροι στην ελληνική επικράτεια!
Και αδιαφανείς διαδικασίες με απόρρητα κονδύλια…
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, πέρσι στον κωδικό 0896 του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ που αφορούν στις απόρρητες δαπάνες, αναγράφεται ποσό της τάξης των 18 εκατομμυρίων ευρώ.
Φέτος και παρά την οικονομική κρίση, το ποσό ανέβηκε στα 34 εκατομμύρια ευρώ. Γιατί αυτή η αύξηση του 20% και μάλιστα σε εποχές που οι στρόφιγγες έχουν κλείσει για όλους;
Για «επικοινωνιακή στήριξη» και με ποιά σκοπιμότητα; Προσέξτε: η αύξηση έγινε με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εξωτερικών.
Φυσικά, εκτός του ΥΠΕΞ, κανείς δεν θα γνωρίζει σε ποιους και πως διατέθηκαν τα χρήματα… Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει. Φυσικά, χαμένη είναι η χώρα και τα συμφέροντά της.

elkosmos

Read more...

«ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ» ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΩΜΟΤΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ


Γιάννης Νάκος

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδειξε για μία ακόμη φορά τα δόντια της στο άλλοτε πανίσχυρο στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας, προχωρώντας στη σύλληψη τουλάχιστον 133 αξιωματικών, οι οποίοι είναι ήδη κατηγορούμενοι για την υπόθεση Εργκενεγκόν, δηλαδή τη συνωμοσία Κεμαλιστών στρατιωτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και άλλων να προκαλέσουν αστάθεια για να δικαιολογήσουν την ανατροπή της κυβέρνησης μέσω της διενέργειας «εθνοσωτήριου» στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Από τους 196 ενεχόμενους στην υπόθεση Εργκενεγκόν οι 167 παρίσταντο στην ακροαματική διαδικασία στα δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης όπου και 133 συνελήφθησαν αμέσως.

Ανάμεσά τους βρίσκονται υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί όπως ο στρατηγός Τσετίν Ντογάν, ο ναύαρχος Οζντέν Ορνέκ και ο πτέραρχος Ιμπραχίμ Φιρτινά, πρώην επικεφαλής του τουρκικού ναυτικού και της αεροπορίας αντίστοιχα.
Οι 106 από τους 133 συλληφθέντες είναι εν ενεργεία αξιωματικοί, πράγμα επίσης αδιανόητο κάποτε για την Τουρκία.

Το αποτέλεσμα είναι πως από την Παρασκευή μέχρι και τώρα, η είδηση των συλλήψεων μονοπωλεί τα τουρκικά ΜΜΕ και η κυβέρνηση Ερντογάν έχει κερδίσει περισσότερους επικοινωνιακούς «πόντους» παρά ποτέ.

elzoni

Read more...

15Η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ-ΗΜΕΡΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΟΤΖΑΛΑΝ


Νέτγκαζέτε 15-2-2011
Στην πόλη Ματζικέρτ της περιοχής Μους, έγινε ανακοίνωση τύπου σχετικά με την 12 επέτειο από την σύλληψη του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν. Στην οργανωθείσα ανακοίνωση που έγινε για τον αρχιτρομοκράτη Οταζαλάν, μετείχαν ο δήμαρχος της πόλης Ματζικέρτ Νουρί Μπαλτζή, ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης του κόμματος BDP και μέλη του κόμματος.
Τα μέλη του κόμματος συγκεντρώθηκαν μπροστά στα γραφεία του κόμματος BDP και περπάτησαν μέχρι την οδό Γιλάν Κιράν, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν.

Εδώ μιλώντας ο Ιντρίς Οζέρ, ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Άλληλεγγύης των οικογενειών των κρατουμένων, κατήγγειλε σφόδρα την 15η Φεβρουαρίου.
Ο Ιντρίς Οζέρ ισχυρίστηκε πως ο Οτζαλάν παραδόθηκε στην Τουρκία με αντάλλαγμα τον αγωγό Blue Stream, πως υπήρξε συνωμοσία, και πως και χώρες της E.E. υπήρξαν εργαλεία σε αυτή τη συνωμοσία ώστε να υπάρξει σύγκρουση Τούρκων-Κούρδων στην Τουρκία.
Ο Οζέρ ανέφερε πως πρέπει να επανεκτιμηθούνε οι συνθήκες κράτησης του κρατούμενου Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, και ζήτησε να υπάρχουν συνθήκες που μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους Κούρδους. Μετά την ανακοίνωση τα μέλη της ομάδα διαλύθηκαν χωρίς επεισόδια.

tourkikanea.gr

Read more...

Aποκλειστικά στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί: Σχέδιο «SUGA» – Έτσι θα έκαναν απόβαση σε τέσσερα νησιά


Στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί έρχεται για πρώτη φορά στην δημοσιότητα ολόκληρο το τουρκικό επιχειρησιακό σχέδιο “SUGA”, εισβολής σε Λέρο, Οινούσσες και Φούρνους και ένα τέταρτο ακόμα νησί, όπως περιήλθε σε γνώση των ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών: Ποιες τουρκικές μονάδες θα εμπλέκοντο, ποια μεταφορικά μέσα θα χρησιμοποιούσαν, τα χρονοδιαγράμματα της επιχείρησης, τα σημεία και οι ώρες απόβασης, οι πρώτοι στόχοι των τουρκικών δυνάμεων στα νησιά, οι προβλέψεις για αντιμετώπιση τυχόν ελληνικής αντεπίθεσης, το τέταρτο νησί που θα καταλάμβαναν – το οποίο δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα – για να διευκολύνουν τον σχέδιο κατάληψης των άλλων τριών κλπ.

Πριν μερικούς μήνες οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών, η ΕΥΠ και η Διακλαδική Διεύθυνση Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ έλαβαν γνώση την ύπαρξή του τουρκικού σχεδίου απόβασης στα νησιά Λέρο, Φούρνους, Οινούσσες, του περίφημου σχεδίου SUGA. Αρκετό καιρό πριν την έφοδο στον τουρκικό Ναύσταθμο από τους ισλαμιστές της κυβέρνησης Ερντογάν, όπου εντοπίστηκαν και οι δημιουργοί του επιχειρησιακού σχεδίου εισβολής.

Τα ελληνικά επιτελεία είναι εντυπωσιασμένα από το σχέδιο και κυρίως από την έκταση της επιχείρησης, αλλά και από την χρονική συγκυρία που είχαν επιλέξει τα τουρκικά Επιτελεία για την εκτέλεση του ναυτικοιύ σκέλους της «Βαριοπούλας»: Είναι η εποχή που ο τότε υπουργός Εξωτερικών και νυν πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, θεωρούσε ότι η προσέγγιση που είχε επιτύχει με τον Τούτρκο ομόλογότ υο Ισαμήλ Τζεμ, είχε απομακρύνει το κίνδυνο «θερμού επεισοδίου»! Την στιγμή που το τουρκικό Γενικό Επιτελείο είχε σχεδιάσει όχι «θερμό επεισόδιο», αλλά κανονική εισβολή!

Read more...

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κωνσταντινούπολη!


Φόβος και τρόμος έχει κυριεύσει τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας για το ενδεχόμενο διάχυσης των διαμαρτυριών στον αραβικό κόσμο στη χώρα τους… Σύμφωνα με το «AK News» οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Κωνσταντινούπολη και απέκλεισαν τις περιοχές της μεγαλούπολης οι οποίες κατοικούνται από Κούρδους. Αιτία είναι η 12η επέτειος από τη σύλληψη του ηγέτη των Κούρδων, επικεφαλής του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος βρίσκεται… φιλοξενούμενος του τουρκικού δημοσίου στις φυλακές του Ιμραλί…

Οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται ότι παρά τις μεγαλοστομίες του πρωθυπουργού τους Ερντογάν περί της ανάγκης να ακουστούν οι φωνές των λαών που διαμαρτύρονται, το πρόβλημα αφορά και τους ίδιους.
Διότι ο πολύς Ερντογάν, λησμονά ότι τις πολυάριθμες εθνοτικές ομάδες που διαβιούν στη χώρα οι οποίες στερούνται βασικών δικαιωμάτων, καθότι η επίσημη κρατική ιδεολογία επιβάλλει τον «τουρκισμό», την αποδοχή εκ μέρους όλων της «τουρκικής εθνικής ταυτότητας», ασχέτως του αν είναι Τούρκος, Αρμένιος κ.λπ.
Αναλογιζόμενοι αυτό, αποτελεί τραγική ειρωνεία το να ακούς τον Ερντογάν να «διδάσκει» Δημοκρατία στον αραβικό κόσμο και να προβάλει τη χώρα του ως παράδειγμα προς αντιγραφή! Υπ’ αυτή την έννοια, οι Τούρκοι αποδεικνύεται ότι δεν είναι καλύτεροι από τους Ιρανούς, αφού λαμβάνουν σκληρά κατασταλτικά αστυνομικά μέτρα με σκοπό να μην αφήσουν καν όσους διαφωνούν να εκφραστούν, οι Ιρανοί την αντιπολίτευση και οι Τούρκοι τους Κούρδους.
Κι όλα αυτά πάντα στο πλαίσιο της Δημοκρατίας τους; Την οποία καλούνται οι άλλοι να μιμηθούν…

Defence-point.gr

Read more...

Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις θρησκευτικές και ρατσιστικές διακρίσεις στην Τουρκία


Την ανησυχία της για τις συνεχιζόμενες διακρίσεις σε βάρος μη τουρκικών και μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία εξέφρασε με έκθεσή της ανεξάρτητη επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης (CoE). Η εν λόγω έκθεση επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την ανάγκη για ριζική μεταρρύθμιση της τουρκικής νομοθεσίας.

Την έκθεσή της για τη στάση που τηρεί το τουρκικό κράτος σε βάρος των αλλόθρησκων και αλλοεθνών πολιτών και μεταναστών, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων και των Διακρίσεων (ECRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σε πολυσέλιδη έκθεσή της η επιτροπή επισήμανε τους τομείς στους οποίους σημειώθηκε πρόοδος, εντόπισε τα κακώς κείμενα και προέβη σε κάποιες συστάσεις. Η έρευνα της επιτροπής διεξήχθη μεταξύ Οκτωβρίου 2009 και Απριλίου 2010.

Η έκθεση σημειώνει τα θετικά βήματα που πραγματοποιήθηκαν από τη μεριά της τουρκικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ρατσιστικών διακρίσεων, τα οποία παρατηρούνται στους κόλπους της τουρκικής γραφειοκρατίας, δικαιοσύνης κ.λπ. Ως τέτοιου είδους προσπάθειες αναφέρονται η υιοθέτηση ορισμένων διατάξεων στα πλαίσια του νέου ποινικού κώδικα πριν από λίγα χρόνια, η ενημέρωση και εκπαίδευση του δικαστικού σώματος όσον αφορά τις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι κυβερνητικές προθέσεις για το πολυσυζητημένο και εν πωλείς αποτυχημένο «άνοιγμα» προς τις μειονότητες κ.λπ. Ωστόσο, η έκθεση δεν λησμονεί να σημειώσει ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιληφθεί ακόμη πολλών θεμάτων. Ως τέτοια αναφέρονται η ανάγκη υπογραφής του Πρωτοκόλλου 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο ορισμός της έννοιας της ρατσιστικής διάκρισης και η ψήφιση μιας νομοθεσίας ενάντια στις διακρίσεις, η άρση των διατάξεων που ευνοούν τις διακρίσεις από ορισμένους νόμους, όπως εκείνος περί πολιτικών κομμάτων κ.λπ. Η έκθεση υπογραμμίζει ακόμη ότι ορισμένες διατάξεις του Ποινικού κώδικα έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένος, όπως το αρθ. 301, για να τιμωρηθούν μέλη των μειονοτήτων που εκφράζουν τις απόψεις τους με ειρηνικό τρόπο. Η έκθεση καταγράφει επίσης στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τόσο οι αναγνωρισμένες από τη Συνθήκη της Λωζάννης μειονότητες όσο και οι υπόλοιπες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν η Αρμενική και η Ελληνική μειονότητα στον τομέα της εκπαίδευσης και της θρησκείας, η κουρδική μειονότητα στον τομέα της κοινωνικής ένταξης, της εργασίας κ.λπ., και οι Ρομά σε μια πλειάδα τομέων με κυριότερους την εκπαίδευση, εργασία, υγεία και πρόσβαση στους δημόσιους χώρους. Η έκθεση επισημαίνει ακόμη ότι η Τουρκία οφείλει να ψηφίσει ένα περιεκτικό νόμο περί ασύλου. Τέλος, η έκθεση προβαίνει και σε ορισμένες συστάσεις προς την Τουρκία. Συγκεκριμένα ζητά από την Άγκυρα να υπογράψει το ταχύτερο δυνατό το Πρωτόκολλο 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να ενισχύσει τις διατάξεις του συντάγματος, του ποινικού κώδικα κ.λπ. ενάντια στο ρατσισμό και κάθε είδους διάκρισης, να προωθήσει την εκπαίδευση των μειονοτήτων στη μητρική τους γλώσσα και να άρει τα οικονομικά και νομικά εμπόδια για εκείνους που αιτούνται άσυλο.

Ας υπενθυμίσουμε ότι η εν λόγω επιτροπή έχει συσταθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης και αποτελεί ένα ανεξάρτητο παρατηρητήριο σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Απαρτίζεται από ανεξάρτητα μέλη, τα οποία έχουν διοριστεί μεταξύ προσωπικοτήτων με αποδεδειγμένο κύρος στα θέματα του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της ανοχής. Η επιτροπή κάθε χρόνο διεξάγει έρευνες σε περίπου 10 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η προηγούμενη έκθεση για την Τουρκία, φερ’ ειπείν, είχε δημοσιευθεί το 2005.

Η εν λόγω έκθεση, η οποία συντάχθηκε από ανεξάρτητους επιστήμονες με ειδικές γνώσεις στο επίμαχο θέμα, έρχεται να επιβεβαιώσει το χάσμα που χωρίζει την Τουρκία από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σε θέματα σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα ρατσιστικών διακρίσεων εις βάρος των μειονοτήτων. Υπ’ αυτές τις συνθήκες η Ευρώπη όφειλε να πιέσει την Άγκυρα για εις βάθος εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας της και απάλειψή της από κάθε είδους διακρίσεις έτσι ώστε ένα πέρασμα από τη θεωρία στην πράξη με ζητούμενο την αλλαγή νοοτροπίας να καταστεί κάποτε εφικτό.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP