Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Να αποχωρήσει αμέσως ο «Αττίλας» ζητά η Ευρωβουλή


Την αποχώρηση του «Αττίλα» από την Κύπρο και μάλιστα αμέσως ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να διευκολυνθούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
Η θέση αυτή περιλαμβάνεται στην έκθεση αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας ης Τουρκίας, η οποία εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη από την Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Λύση αρχών

Στην παράγραφο για το Κυπριακό η Τουρκία και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη καλούνται να συμβάλουν με ενεργά βήματα στις προσπάθειες τελικής λύσης του προβλήματος. Ακόμη, η Άγκυρα καλείται να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της από την Κύπρο, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Η λύση αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η ΕΕ. Στην έκθεση τονίζεται ότι η λύση θα είναι προς όφελος των Κυπρίων, της ΕΕ και της Τουρκίας.

Επίσης στο κείμενο γίνεται με έμμεσο τρόπο αναφορά στην επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, αφού στην έκθεση περιελήφθη το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αγνοούμενοι

Στην έκθεση γίνεται αναφορά στην εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και η Τουρκία καλείται να επιτρέψει την πρόσβαση σε στρατιωτικούς χώρους για να τελειώσει αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα.
Επίσης η Άγκυρα καλείται να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, και στην ουσία να τερματίσει το «εμπάργκο» που επιβάλλει σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έποικοι

Δυο συναφείς μεταξύ τους τροπολογίες για το θέμα του εποικισμού έγιναν δεκτές και συνιστούν το επιπρόσθετο κέρδος της ψηφοφορίας της περασμένης Πέμπτης.
Στη μία, η οποία ανήκει στον ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ Κούλλη Μαυρονικόλα, την οποία συνυπογράφει και ο σοσιαλιστής συνάδελφός του Χανς Σβόποτα, τονίζεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να τερματίσει τον εποικισμό σε βάρος της Κύπρου, καθότι η πρακτική αυτή αλλάζει τον δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού.
Στην άλλη τροπολογία της ευρωβουλευτού κ. Θεοχάρους, καλείται η Τουρκία να επιληφθεί του ζητήματος των εποίκων σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης, που θεωρεί τον εποικισμό ως έγκλημα πολέμου, καθώς και με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Όχι στο «απευθείας εμπόριο»

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι τροπολογίες που ετέθησαν από το φιλοτουρκικό μπλοκ, κυρίως από τους Πράσινους, είτε αναφέρονταν στην έγκριση του κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο» είτε αποκαλούσαν τα κατεχόμενα «Βόρεια Κύπρο», κατέπεσαν.

Η τελική έγκριση της έκθεσης θα γίνει τον προσεχή Μάρτιο σε επίπεδο Ολομέλειας.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP