Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Δ. Δρούτσας: Η Τουρκία ξέρει καλά τι πρέπει να πράξει


Κάλεσμα στην Αγκυρα «να κινηθεί άμεσα στην απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων της και να συμβάλει με ειλικρίνεια στην ταχεία εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού, η οποία θα βοηθήσει και την ευρωπαϊκή της πορεία» απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών από την Κύπρο.

«Εάν η Τουρκία πραγματικά θέλει λύση και αυτό δεν είναι απλώς ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, πρέπει να πράξει ακριβώς αυτό, να δείξει ότι έχει καταλάβει ποια είναι η ρίζα του κυπριακού προβλήματος, δηλαδή η εισβολή και η στρατιωτική κατοχή», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Εάν θέλει με ειλικρίνεια να συμβάλει σε μία λύση, πρέπει να το αποδεχτεί αυτό και ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να πράξει».

Σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Μ. Κυπριανού, ο κ. Δρούτσας, επανέλαβε ότι αναμένει αντικειμενικότητα από τον ΟΗΕ, με αφορμή την προγραμματισμένη του συνάντηση με το γ.γ. του Οργανισμού.
Όπως είπε θα τονίσει ενώπιον του Μπαν Κι Μουν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά και προσωπικά ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας έχει επιδείξει πολύ εποικοδομητική στάση, πολύ καλές προτάσεις με εποικοδομητικό πνεύμα. «Δυστυχώς, αυτό το εποικοδομητικό πνεύμα εμείς δεν το διακρίνουμε και δεν το διαπιστώνουμε και από την άλλη πλευρά, την πλευρά του κ. Έρογλου», πρόσθεσε.
Επιπλέον, ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «η λύση του κυπριακού προβλήματος αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, ταυτόχρονα όμως αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και πρόκριμα για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
Η Ελλάδα, είπε, συμπαρίσταται σθεναρά και έμπρακτα στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, στο πλαίσιο της εξεύρεσης μίας αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.
«Μίας λύσης», πρόσθεσε, «που να βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της ΕΕ και χωρίς στενά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, που θα σέβεται πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μίας λύσης δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, που να διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου».
Στη συνέχεια ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε και στα γεγονότα των τελευταίων ημερών με τις διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων και τις αντιδράσεις της ’γκυρας, επισημαίνοντας ότι «μαρτυρούν μία μη βιώσιμη κατάσταση, με τους Τουρκοκυπρίους να ασφυκτιούν, ενώ θα μπορούσαν να απολαμβάνουν τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που προσφέρει η συμμετοχή στην ΕΕ».
Σε ερώτηση, αν εκτιμά ότι μέχρι τον Ιούνιο η Τουρκία, λόγω των εκλογών στη χώρα, θα προχωρήσει σε υποβάθμιση του ενδιαφέροντός της στο Κυπριακό, παρατήρησε ότι μία προεκλογική περίοδος «συνήθως δεν προσφέρεται για ιδιαίτερα βήματα σε μεγάλα θέματα και οπωσδήποτε, η Τουρκία, εάν εννοεί ότι θέλει να συμβάλει σε μία λύση, πρέπει να κάνει ουσιαστικά βήματα, δεν πρέπει να μένει απλώς σε επικοινωνιακά τεχνάσματα».
Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού, ανέφερε ότι η συνάντησή του με τον κ. Δρούτσα ήταν συνέχεια των χθεσινών συζητήσεων με τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.
Συζητήσαμε, είπε, και άλλα θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες, όπως περιφερειακά ζητήματα, τις εξελίξεις στην Αίγυπτο -χώρα σημαντική και για την Κύπρο και για την Ελλάδα- αλλά και ζητήματα που αφορούν την ΕΕ.
«Σε όλα τα ζητήματα έχουμε όχι μόνο τακτική επαφή, αλλά και στο δικό μας επίπεδο και σε αυτό των συνεργατών μας έχουμε ένα πολύ καλό συντονισμό και ανταλλαγή απόψεων, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ΕΕ», κατέληξε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP