Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Τουρκικός τύπος 08.04.2010


την επισκόπηση του τουρκικού τύπου ξεκινάμε με την εφημερίδα Yeni Şafak με τίτλο "Διπλωματία του Παρισιού" δημοσιεύει τις επαφές του πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdoğan στο Παρίσι. Στην είδηση αναφέρεται ότι στα πλαίσια της διπλωματίας ο πρωθυπουργός Erdoğan συναντήθηκε με τον πρόεδρο Δημοκρατίας της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και τον πρόεδρο της Γερουσίας στη Γαλλία και με τον πρωθυπουργό της χώρας.

Περνάμε στη Zaman η οποία μας πληροφορεί ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δέχτηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού Erdoğan να επισκεφτεί την Τουρκία. Ο Σαρκοζί στα τέλη της χρονιάς θα επισκεφτεί την χώρα. Στην εφημερίδα αναφέρεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα επισκεφτεί την Τουρκία πριν την ανάληψη της προεδρείας των G-20 από τη χώρα του.

Η Vatan σχετικά με την ίδια είδηση δημοσιεύει ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας θα επισκεφτεί την Τουρκία μετά από 30 χρόνια. Στη συνάντηση Erdoğan- Σαρκοζί, ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε για άλλη μια φορά την υποστήριξη του στην εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας - Αρμενίας. Από την άλλη ο Σαρκοζί τόνισε ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Τουρκία και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η Hürriyet μας πληροφορεί ότι τελείωσε η "τουρκική εποχή" με μια μεγάλη τελετή που διοργανώθηκε για πρώτη φορά μετά από 240 χρόνια στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών στην Βασιλική Όπερα στη Γαλλία. Οι αρμόδιοι ανέφεραν ότι η τελευταία τελετή διοργανώθηκε το 1770, στην περίοδο του βασιλιά Louis XVI στην τελετή του γάμου του βασιλιά με τη σύζυγο του Μαρία Αντονιέττα.

Η Star δημοσιεύει ότι ο πρωθυπουργός Erdoğan έστειλε τη δεύτερη επιστολή του στον πρόεδρο της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν μέσω του υφυπουργού της Τουρκίας Feridun Sinirlioğlu. Ο Erdoğan στην επιστολή του έγραψε ότι δεν πρέπει να κάνουν πίσω βήμα. Στην είδηση διαβάζουμε ότι οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν στις 13 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

Η Sabah μας πληροφορεί ότι οι πειρατές κατέλαβαν το τουρκικό πλοίο 'YASİN-C' μαζί με τα 25 μέλη του πληρώματος στη Κένυα. Στην είδηση αναφέρεται ότι το πλοίο απαγάγη στα 270 μίλια στα ανοιχτά από το λιμάνι Mombasa.

Η Milliyet δημοσιεύει την είδηση του αμερικανικού τηλεοπτικού καναλιού Bloomberg ότι οι προβλέψεις που έκανε το 2008 η Διεθνής εταιρεία επενδύσεων Goldman Sachs σχετικά με την Τουρκία ότι θα ξεπεράσει τις γιγάντιες εταιρίες, είναι δυνατόν να ισχύουν για την τουρκική οικονομία.

Η Haber Türk μας πληροφορεί ότι η ακρίβεια που επικρατεί στην Κιργισία προκάλεσε την εξέγερση του λαού. Στην είδηση αναφέρεται ότι χιλιάδες άτομα πυρπόλησαν τα επίσημα κτίρια και τους τηλεοπτικούς οργανισμούς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο πρόεδρος Κουρμανμπέκ Μπακίεφ βρίσκεται στην πόλη Ος. Στην εφημερίδα διαβάζουμε ότι στις συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα στην αστυνομία και την αντιπολίτευση σκοτώθηκαν 100 άτομα.

Η τελευταία εφημερίδα είναι η Vatan η οποία δημοσιεύει ότι το υπουργείο Υγείας στην Αγγλία απαγόρευσε τη μαγνητική τομογραφία σε άτομα με καλή κατάσταση υγείας. Στην είδηση διαβάζουμε ότι η απαγόρευση της μαγνητικής τομογραφίας οφείλεται στη ραδιενέργεια που επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία.


Read more...

Η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ


Του Balkan Devlen*

Τον τελευταίο καιρό, γίναμε μάρτυρες αρκετών κρίσεων στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ. Μεταξύ αυτών, ξεχώρισαν η απόπειρα των Ισραηλινών να εξευτελίσουν τον Τούρκο πρεσβευτή, η απόφαση της Τουρκίας να μην συμπεριλάβει το Ισραήλ στην άσκηση «Αετός της Ανατολής» και η προκλητική τηλεοπτική σειρά που προβλήθηκε από τουρκικό κρατικό κανάλι και έδειχνε Ισραηλινούς στρατιώτες να πυροβολούν εν ψυχρώ μικρούς Παλαιστίνιους. Ολα αυτά έκαναν πολλούς παρατηρητές να διερωτηθούν πού οδεύουν οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις. Θα μπορούσε βέβαια να αναρωτηθεί κανείς «πού είναι το πρόβλημα;». Αλλωστε, η κοινή γνώμη στην Τουρκία συμφωνεί με την επιθετική πολιτική του Ερντογάν. Κατά τη γνώμη μου, όμως, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις λόγοι για τους οποίους η δυναμική της αλλαγής στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας.


Πρώτον, η Τουρκία και το Ισραήλ ανέπτυξαν μια πολύ στενή και επικερδή συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Δεύτερον, ακολουθώντας το δόγμα των «μηδενικών προβλημάτων» του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, κ. Νταβούτογλου, η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνίες και έχει καταλήξει σε διευθετήσεις για την ασφάλειά της με τη Συρία, το Ιράκ και ίσως να το πράξει στο άμεσο μέλλον και με το Ιράν. Με λίγα λόγια, έχει ενισχύσει τους δεσμούς της με σχεδόν όλους τους εχθρούς του Ισραήλ, ενώ επικρίνει διαρκώς το εβραϊκό κράτος, το οποίο ωθεί στην απομόνωση. Παράλληλα, όμως, φιλοδοξεί να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο στη διαμάχη Ισραήλ-Συρίας όπως και στον αραβοϊσραηλινό διάλογο. Θα έπρεπε να είναι εμφανές ότι η ανάληψη ενός τέτοιου ρόλου προϋποθέτει την εμπιστοσύνη όλων των εμπλεκόμενων πλευρών και οι πρόσφατες τουρκικές ενέργειες δεν βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Εάν λοιπόν η Τουρκία επιθυμεί «μηδενικά προβλήματα» στα σύνορά της, η ευθυγράμμισή της με τους εχθρούς του Ισραήλ δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να το πετύχει.

Tρίτον, συμπλέοντας με αυταρχικά καθεστώτα και υποστηρικτές της τρομοκρατίας και εγκαταλείποντας τη μόνη άλλη δημοκρατία της Μέσης Ανατολής, η Τουρκία δεν δρα ως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε χώρα. Οι τελευταίες εξελίξεις ενίσχυσαν τις θέσεις αντι-τουρκικών οργανώσεων στην Ε.Ε., οι οποίες παρουσίασαν την Τουρκία ως ένα ακόμη αντισημιτικό κράτος στη Μέση Ανατολή.

Κάποιοι παράγοντες, εντός και εκτός Τουρκίας, εκτιμούν ότι η αλλαγή της τουρκικής πολιτικής στο θέμα του Ισραήλ αντανακλά μια πιο γενική στροφή της κατεύθυνσης της Τουρκίας, προς τη Μέση Ανατολή και μακριά από την Ευρώπη. Μια τέτοια στροφή σίγουρα δεν συμφέρει εκείνους, οι οποίοι ελπίζουν να δουν μια πιο δημοκρατική και ευημερούσα Τουρκία, αγκυροβολημένη στη Δύση. Δυστυχώς, όμως η πλειοψηφία της τουρκικής κοινής γνώμης και της πολιτικής ελίτ τάσσεται υπέρ μιας πιο επιθετικής πολιτικής έναντι του Ισραήλ.

Πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι ο φυσικός ηγεμόνας στη Μέση Ανατολή και πρέπει να λάβει θέση κατά του Ισραήλ. Σφάλλουν, καθώς το Ισραήλ δεν διαθέτει τα μέσα και την πολιτική ισχύ για να επηρεάσει τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Η πραγματική απειλή για τις τουρκικές φιλοδοξίες στη Μ. Ανατολή είναι το Ιράν. Αντιθέτως, οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ αποτελούν άξονα σταθερότητας, ο οποίος πρόκειται σύντομα να σπάσει, με αρνητικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή.

*Ο κ. Balkan Devlen είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σμύρνης.

http://www.balkandevlen.com/

kathimerini.gr

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/04/blog-post_385.html#ixzz0kXoedAZm

Read more...

Αθήνα - Αγκυρα επιταχύνουν για την υφαλοκρηπίδα


Αποστολή: ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ
Αθήνα και Αγκυρα, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, είναι αποφασισμένες να επιταχύνουν τις διμερείς διαπραγματεύσεις μέσω των διερευνητικών επαφών για την επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Δ. Δρούτσας χθες στην Κωνσταντινούπολη, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Σήμερα, στην Αγκυρα, μετά τις επαφές του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου, αναμένεται η ανακοίνωση «επανέναρξης» και επιτάχυνσης των διερευνητικών επαφών.


Κατά τον κ. Δρούτσα, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του αλλά και συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», στόχος της Αθήνας είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, που κατά την ελληνική πλευρά αποτελεί και το μοναδικό θέμα νομικής φύσης προς διευθέτηση.

Διαφορές απόψεων
Αντιθέτως ο κ. Νταβούτογλου, στη δική του συνέντευξη (στο «Βήμα») επιμένει ότι η οριοθέτηση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι μόνον μία από τις εκκρεμείς διαφορές στο Αιγαίο, ενώ η νομική διευθέτησή της διασυνδέεται με άλλες διαφορές «που σχετίζονται με τη θαλάσσια δικαιοδοσία...» (σ.σ.: π.χ. θαλάσσια σύνορα, χωρικά ύδατα, εύρος εναέριου χώρου κ.λπ.).

Κατά τον κ. Δρούτσα, η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και οι συναφείς αεροπορικές και προσφάτως ναυτικές «παρενοχλήσεις» δεν ωφελούν την υπόθεση της κοινής προσέγγισης:«Είναι ολοφάνερο ότι κάθε προσπάθεια προσέγγισης είναι καταδικασμένη σε αποτυχία αν αυτή η πρακτική συνεχιστεί. Πεποίθησή μας είναι ότι ο πλήρης σεβασμός του διεθνούς δικαίου αλλά και των κανόνων που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση της νέας προσπάθειας προσέγγισης».Ο κ. Νταβούτογλου όμως αισθάνεται «ότι υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, βρίσκει μη εποικοδομητικές και παραπλανητικές τις αναφορές των ελληνικών ΜΜΕ (σ.σ. στην υπόθεση κυρίως των τουρκικών φρεγατών) και επιμένει ότι θεωρεί βιώσιμη μια πιθανή επίλυση των ζητημάτων του Αιγαίου εφόσον βασιζόταν σ' έναν κοινό παρονομαστή που είναι ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των νόμιμων συμφερόντων των δύο πλευρών...».


Και μία σύμπτωση
Και οι δύο πλευρές πάντως συμπίπτουν προφανώς στην ανάγκη συμφωνίας σε ζήτημα που θα εντυπωσίαζε τουλάχιστον την κοινή γνώμη των δύο χωρών και συμφωνούν ότι το θέμα αυτό είναι η συζήτηση για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών των δύο χωρών.Ο κ. Δρούτσας όμως επέμεινε ότι «η απόσυρση άνευ όρων των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο θα συνέβαλε ουσιαστικά όχι μόνον στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά και στην ουσιαστική βελτίωση του κλίματος μεταξύ των χωρών».

Η αντίστοιχη παρατήρηση του κ. Νταβούτογλου στη συνέντευξή του ήταν ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ερντογάν έχει ήδη προσκαλέσει τον Γ. Παπανδρέου σε τετραμερή συνάντηση με τους δύο ηγέτες της Κύπρου ή σε άλλης μορφής συνάντηση όπου όμως η τουρκοκυπριακή πλευρά θα εκπροσωπείται σε ίση βάση.Ο κ. Δρούτσας χθες το απόγευμα επισκέφτηκε στο Φανάρι τον κ. Βαρθολομαίο και δήλωσε ότι θα φέρει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη σημερινή συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου.

Θετικός ο Αβραμόπουλος
«Ενα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση Δρούτσα-Νταβούτογλου στην Αγκυρα ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ., Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Μία είναι η "διαφορά" μεταξύ των δύο χωρών», συνέχισε. «Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Ολα τα υπόλοιπα θέματα, στα οποία αναφέρεται ο κ. Νταβούτογλου, δεν αποτελούν "διαφορές" από άποψη διεθνούς δικαίου. Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, τον πρώτο λόγο έχουν οι δύο κοινότητες στην Κύπρο, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα συμπαραστέκεται σε κάθε προσπάθεια, που θα οδηγήσει το Κυπριακό σε λύση, με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών». *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/04/blog-post_1607.html#ixzz0kXkwqIEI

Read more...

Τα ονόματα των 25 εν ενεργεία ανωτάτων αξιωματικών στο ένταλμα σύλληψης


Εικοσιπέντε (25) εν ενεργεία ανώτατοι αξιωματικοί, που υπηρετούν σε καίριες θέσεις και σχηματισμούς στο στρατό, το πολεμικό ναυτικό και την πολεμική αεροπορία της Τουρκίας, συμπεριλαμβάνονται στο ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση της Βαριοπούλας. Εκτός αυτόν, άλλοι 53 ανώτεροι αξιωματικοί συμπεριλαμβάνονται στο ένταλμα σύλληψης, το οποίο είναι αμφίβολο αν εκτελεστεί, μετά την αντίδραση του τουρκικού ΓΕΕΘΑ και ανωτάτων δικαστικών, που ανήκουν στις τάξεις των στελεχών του βαθέος κράτους.
Τα ονόματα των εν ενεργεία ανωτάτων αξιωματικών είναι:


Αντιστράτηγος NEJAT BEK, Διοικητής του 6ου Σώματος Στρατού (6. Kolordu Komutanı Korgeneral)
Αντιναύαρχος KADİR SAĞDIÇ, Διοικητής Νότιας Θαλάσσιας Περιοχής (Güney Deniz Saha Komutanı, Koramiral)
Αντιναύαρχος MEHMET OTUZBİROĞLU Διοικητής Βόρειας Θαλάσσιας Περιοχής(Kuzey Deniz Saha Komutanı, Koramiral)
Αντιναύαρχος LEVENT GÖRGEÇ Διοικητής Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (Deniz Eğitim ve Öğretim Kom. Eğitim Yönetim Grup Bşk)
Υποστράτηγος AHMET YAVUZ, Διοικητής Ακαδημίας Στρατού Ξηράς (Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral)
Υποστράτηγος GÜRBÜZ KAYA, Διοικητής Τακτικής Μεραρχίας Πεζικού (Taktik Piyade Tümen Komutanı)
Αρχιπλοίαρχος E.CANER BENER, Διοικητής Συγκροτήματος Αποστολής Νότου (Güney Görev Grup Komutanı)
Ταξίαρχος ALİ AYDIN, Διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Στρατοχωροφυλακής Κασάρειας (Jandarma Kayseri Bölge Komutanı Tuğ.)
Αντιστράτηγος Tevfik Özkılıç, Διοικητής 9ου Σώματος Στρατού (9. Kolordu Komutanı)
Υποπτέραρχος Korcan Polatsu, Υποδιοικητής 1ης ΤΑΔ (1. Hava Kuvveti Komutan Vekili)
Υποστράτηγος Selim Erkal Bektaş, Βοηθός Γενικού Επιθεωρητή Στρατού (KKK Denetleme ve Değerlendirme Başkan Yardımcısı)
Υποπτέραρχος Ahmet Bertan Nogaylaroğlu, Διοικητής Ακαδημίας Πολ. Αεροπορίας (Hava Harp Akademisi Komutanı)
Υποστράτηγος Hasan Fehmi CANAN, Επιτελάρχης 2ης Στρατιάς και Φρούραρχος Μαλάτειας (2. Ordu Komutanlığı Kurmay Bşk ve Malatya Gar Kmt)
Υποναύαρχος Abdullah Gavramoğlu, Διοικητής Σκαφών Εφόδου (Hücumbot Filo Komutanı)
Muammer AYDIN
Ταξίαρχος Nurettin Işık, Διοικητής 95ης ΤΘ Ταξιαρχίας, Ραιδεστός (Tekirdağ Şarkışla 95. Zırhlı Tugay Komutanı)
Ταξίαρχος Hakan AKKOÇ, Διοικητής 55ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας (55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı)
Αρχιπλοίαρχος Türkan ERTüRK, Διοικητής Σχολής Πολέμου Πολεμικού Ναυτικού (Deniz Harp Okulu Komutanı)
Αρχιπλοίαρχος Serdar Okan KIRÇİÇEK, Διευθυντής Δόγματος και Σχεδίων Πολεμικού Ναυτικού (DKK Plan Prensipler Başkanı)
Αρχιπλοίαρχος Ahmet TüRKMEN, Διοικητής Στόλου Υποβρυχίων (Denizaltı Filosu Komutanı)
Ταξίαρχος Muhsin ERDAL
Ταξίαρχος Fatih ALTUN Kurmay Albay
Ταξίαρχος Kazım ERDEM
Ταξίαρχος Gökhan GüNEY
Ταξίαρχος Doğan DÖNMEZ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/04/25.html#ixzz0kXSkWgkh

Read more...

Μην εκπλαγεί κανείς


Toυ Γεωργίου Π. Μαλούχου

Η σημαντική χθεσινή συνέντευξη Νταβούτογλου στο Βήμα δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών: «Μακάρι να ήταν μόνο μία η διαφορά με την Ελλάδα» είπε, μιλώντας για την υφαλοκρηπίδα. Και έσπευσε να δώσει την πλήρη ευλογία του στις τουρκικές φρεγάτες που οι «κακοί στρατηγοί» στέλνουν έξω από το Σούνιο...
Η Τουρκία εξοπλίζεται όσο ποτέ. Και, μάλιστα, με δομή δυνάμεων σχεδιασμένη ειδικά για να επιβάλλει δεδομένα στο Αιγαίο. Την ίδια στιγμή έχει ήδη καταστεί διεθνής παίκτης μεγάλης ισχύος, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε πολλαπλή αδυναμία. Η Αγκυρα διαθέτει τη δύναμη πυρός, τη διπλωματική εξασφάλιση, μα και την πολλαπλά εκπεφρασμένη βούληση να απαιτήσει και πιθανότατα να επιβάλει. Αυτό είναι πλέον βέβαιο. Μόνο το πώς και το πότε δεν γνωρίζουμε. Οι «οιωνοί» όμως δείχνουν ότι προετοιμάζεται. Οτι δεν αργεί.


Read more...

Το ΑΚΡ και η ίδρυση της «Προεδρίας των Τούρκων του Εξωτερικού»


Νόμος περί ίδρυσης «Προεδρίας των Τούρκων του Εξωτερικού» ψηφίστηκε πρόσφατα από την τουρκική Εθνοσυνέλευση. Η νομοθετική αυτή εξέλιξη συνδέεται άμεσα τόσο με τις βραχυπρόθεσμες επιδιώξεις της ισλαμικής κυβέρνησης όσο και με τους μακροπρόθεσμους διεθνείς στόχους της Άγκυρας.

Ο νέος αυτός θεσμός είναι άμεσο αποτέλεσμα των εσωτερικών πολιτικών συγκυριών και στοχεύει να συντονίσει τις επαφές και τη δράση της Άγκυρας με τους πολίτες της και τις τουρκογενείς κοινότητες του εξωτερικού.

Η Προεδρία θα υπόκειται απευθείας στον έλεγχο του τούρκου πρωθυπουργού και θα είναι επιφορτισμένη αφενός με την επίλυση ζητημάτων που αφορούν τούρκους πολίτες που διαβιούν στο εξωτερικό, και αφετέρου με την ανάπτυξη των κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών σχέσεων της χώρας με τους τουρκογενείς πληθυσμούς της Κεντρικής Ασίας, του Καυκάσου και των Βαλκανίων.

Στις αποκλειστικές αρμοδιότητες της Προεδρίας περιέρχονται κυρίως τα θέματα που αφορούν την εκπαίδευση των ξένων σπουδαστών, που προέρχονται ως επί το πλείστον από τις τουρκικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας και φοιτούν στη χώρα στο πλαίσιο διμερών μορφωτικών συμφωνιών. Για την επιτυχή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η Προεδρία θα είναι επίσης αρμόδια για τον συντονισμό με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Όσον αφορά την οργάνωση του θεσμού, προβλέπεται ο πρόεδρος να περιστοιχίζεται από τρεις αντιπροέδρους και τρεις συμβούλους και να έχει στην υπηρεσία του προσωπικό που θα ξεπερνά τα 100 άτομα. Οι σημαντικότερες μονάδες της Προεδρίας θα είναι η Διεύθυνση Πολιτών Εξωτερικού, η Διεύθυνση Πολιτιστικών και Κοινωνικών Σχέσεων, η Διεύθυνση Ξένων Φοιτητών και η Διεύθυνση Ανάπτυξης Στρατηγικών. Η Προεδρία θα χαίρει ακόμη των υπηρεσιών μιας σειράς συμβουλευτικών επιτροπών, όπως αυτή των Πολιτών του Εξωτερικού ή εκείνες για την αξιολόγηση του συντονισμού των πολιτιστικών και κοινωνικών σχέσεων και την αξιολόγηση των ξένων φοιτητών. Ακόμη, κατόπιν πρότασης του προέδρου και έγκρισης του πρωθυπουργού, θα είναι σε θέση να συστήνει ειδικές επιτροπές έρευνας που άπτονται των θεμάτων της αρμοδιότητάς της. Τέλος, δύναται να ανοίξει γραφεία «συντονισμού» όπου αυτή το θεωρεί αναγκαίο, ενώ οι αγορές ακινήτων, υπηρεσιών κ.λπ. για την αντιμετώπιση των αναγκών της στο εξωτερικό δεν θα υπάγονται στους κανονισμούς περί διεθνών διαγωνισμών.

Η ίδρυση της Προεδρίας ενσαρκώνει τα οράματα των παντουρκικών στοιχείων της γείτονας για στενή συνεργασία της «μητέρας πατρίδας» με τις τουρκογενείς κοινότητες. Προς αυτήν την κατεύθυνση βαίνουν τουλάχιστον οι δηλώσεις του εκπρόσωπου του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Σενόλ Μπαλ, ο οποίος δήλωσε ότι, μολονότι το νομοσχέδιο ήρθε καθυστερημένα στην Εθνοσυνέλευση, το περιεχόμενό του προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στο κόμμα του. Εντύπωση προκάλεσε ακόμη η δήλωσή του σχετικά με τις προθέσεις του κόμματός του για τις προοπτικές του νέου θεσμού. Ο Μπαλ δήλωσε συγκεκριμένα ότι όταν το ΜΗΡ έρθει στην εξουσία, από τα πρώτα πράγματα που θα κάνει είναι να αναβαθμίσει την Προεδρία σε υπουργείο. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι τα θέματα της «διασποράς» και των κοινωνικών και πολιτιστικών σχέσεων με τις τουρκογενείς ομάδες είχαν πάψει να υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών εδώ και αρκετό καιρό και είχαν περιέλθει στην αρμοδιότητα υπουργών Επικρατείας, γνωστών για το «ενδιαφέρον» τους για τον «τουρκικό κόσμο».

Η κίνηση του ισλαμικού κυβερνώντος κόμματος να φέρει στην Ολομέλεια νομοσχέδιο σχετικό με την ίδρυση της εν λόγω Προεδρίας συνδέεται άμεσα με την εξαιρετικά τεταμένη εσωτερική πολιτική συγκυρία, λόγω κυρίως των διώξεων εις βάρος υψηλόβαθμων στρατιωτικών, η οποία ευνοεί παραχωρήσεις προς τους ακροδεξιούς κύκλους. Πέραν της οποιασδήποτε συνεργασίας που ενδέχεται να προκύψει μεταξύ ισλαμιστών και ακροδεξιών εντός της Εθνοσυνέλευσης, θα πρέπει να υπολογίζει κανείς και την αγωνία στην οποία έχουν αρχίσει να περιέρχονται στελέχη της κυβερνητικής παράταξης αναφορικά με τις κοινοβουλευτικές εκλογές που άρχισαν να φαίνονται στον ορίζοντα. Εξάλλου, είναι κοινό μυστικό ότι οι ψηφοφόροι του ΜΗΡ και των μικρότερων ακροδεξιών κομμάτων αποτελούν εν δυνάμει ψηφοφόρους του ισλαμικού κόμματος ΑΚΡ.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου σχετίζεται ακόμη με τους διεθνείς στόχους της Άγκυρας, τους οποίους ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται διατεθειμένος να εξυπηρετήσει στο έπακρο. Η ίδρυση της Προεδρίας θα επισπεύσει την πλήρη θέση υπό έλεγχο των τουρκικών κοινοτήτων που διαβιούν κυρίως στο δυτικό ημισφαίριο, και τη χρησιμοποίησή τους προς όφελος της Άγκυρας. Στο θέμα αυτό ο Ερντογάν είχε την ευκαιρία να εκφράσει τις πραγματικές προθέσεις του σε συγκέντρωση όλων των τούρκων ηγετών του εξωτερικού που είχε διοργανώσει η Άγκυρα τον περασμένο Φλεβάρη. Ο ισλαμιστής πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τους τούρκους της «διασποράς», είχε επαναλάβει για πολλοστή φορά το γνωστό «πολιτογραφηθείτε στις χώρες όπου διαβιώνετε για να δραστηριοποιηθείτε στην εσωτερική πολιτική σκηνή αυτών των χωρών (προς όφελος της Τουρκίας)».

Η ίδρυση του νέου αυτού θεσμού αποτελεί σημαντικό ολίσθημα της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚΡ, η οποία προβάλλεται κατά καιρούς ως φιλοδυτική, προς την υπερεθνικιστική ιδεολογία. Εξάλλου, η εξέλιξη αυτή συμβάλλει στην ανατροπή της όλης φημολογίας περί της απουσίας ουσιαστικού ενδιαφέροντος στην τουρκική εξωτερική πολιτική για τους τούρκους και τουρκογενείς του εξωτερικού, μιας και τώρα έχει θεσπιστεί και επίσημα πλέον ίδρυμα αρμόδιο για τις σχέσεις με τον τουρκικό κόσμο. Η εν λόγω Προεδρία έρχεται να προστεθεί στους ήδη υφιστάμενους φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, και ενδέχεται με τη δράση της να μας απασχολήσει εκ νέου στο άμεσο μέλλον.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Read more...

Aπό τους πειρατές της Σομαλίας "το βρήκαν" οι Τούρκοι


Οι Τούρκοι στο Αιγαίο "πουλάνε νταηλίκι", με τις φρεγάτες τους έξω από το Σούνιο, αλλά στη Σομαλία δεν τα κατάφεραν με τους πειρατές: Στα χέρια πειρατών βρίσκεται από σήμερα το μεσημέρι το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Γιασίν Σ.», όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της νατοϊκής θαλάσσιας δύναμης «Αταλάντη», υποπλοίαρχος Τζον Χάρμπορ.

Το πλοίο, 25μελούς πληρώματος και χωρητικότητας 36 χιλ. τόνων, κατελήφθη ενώ παρέπλεε την Κένυα στον Ινδικό Ωκεανό, και πιο συγκεκριμένα ενώ βρισκόταν σε απόσταση 250 ναυτικών μιλίων (400 χλμ) από το κενυατικό λιμάνι της Μομπάσα.

Όπως έγινε γνωστό, το πλήρωμα του πλοίου είναι «κατ' αρχήν τουρκικό» καθ' ολοκληρίαν, όμως ακόμα γίνονται διασταυρώσεις των στοιχείων, προκειμένου να επαληθευτεί ο ισχυρισμός.

Το τουρκικό σκάφος συνοδευόταν από τουρκική φρεγάτα τη δύναμης "Αταλάντη", η οποία δεν κατάφερε να διασώσει τους συμπατριώτες τους.

Read more...

Α.Νταβούτογλου: "Η Τουρκία έχει κάνει μειώσεις εξοπλισμών"!


To τι πραγματικά συζητήθηκε και συμφωνήθηκε, δηλαδή η μυστική ατζέντα των συζητήσεων Δ.Δρούτσα και Α.Νταβούτογλο στην Άγκυρα είναι το ζήτημα που έχει προκύψει από την επίσκεψη του ΑΝΥΠΕΞ στην Τουρκία και όχι τα πέντε νέα - αδιάφορα πολιτικά και στρατιωτικά - "Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης" (Μ.Ο.Ε.) που ανακοινώθηκαν πριν λίγο. Αν κρίνουμε από τις δημόσιες δηλώσεις Νταβούτογλου, ότι η Τουρκία έχει κάνει μειώσεις εξοπλισμών, φανταστείτε τι συζήτησαν εκτός καμερών. Είχε προηγηθεί επίθεση του Α.Νταβούτογλου κατά των ελληνικών ΜΜΕ επειδή "υπερέβαλαν" στο θέμα της κορβέτας, αλλά και της φρεγάτας που φτάσανε μέχρι το Σούνιο!

Για ένα ''όραμα που δεν βασίζεται στις αμοιβαίες απειλές, αλλά στα αμοιβαία συμφέροντα'', έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας σε ερώτημα για τη μείωση των εξοπλισμών στις δυο πλευρές του Αιγαίου,κατά τη διάρκεια των δηλώσεων με τον έλληνα αναπληρωτή Υπουργό των Εξωτερικών Δ. Δρούτσα.

''Σκεφτείτε δύο γείτονες που βρίσκονται στην ίδια συνοικία και έχουν προβλήματα. Δεν θα εγκαταλείψουν.Θα προσπαθήσουν να κάνουν καλύτερη και ομορφότερη τη ζωή στο μέλλον'', είπε ο κ.Νταβούτογλου, τονίζοντας ότι η Τουρκία ''επιθυμεί μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες''.

Πρόσθεσε δε ότι οι προϋπολογισμοί των δύο χωρών δεν θα πρέπει να διατίθενται για τους εξοπλισμούς, αλλά για την παιδεία και το μέλλον και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση Ερντογάν έχει κάνει πολλές μειώσεις στα εξοπλιστικά της προγράμματα! Δεν μας είπε ποια προγράμματα. Ίσως γιατί δεν υπάρχουν...

''Εχουμε κάνει πολλά βήματα έτσι ώστε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, όχι για να βλέπουμε μέσα από τα παράθυρα, αεροπλάνα να πετούν, αλλά για να πετάμε λουλούδια από τα παράθυρα'', είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αξιωματούχος. Είναι σαφής ο ανατολίτικος λυρισμός, αλλά και η απουσία ουσίας. Άλλωστε οι Έλληνες βλέπουν τα τουρκικά μαχητικά στο Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι να πετάνε έξω από τα παράθυρά τους, όχι οι Τούρκοι.

Από την πλευρά του, ο Δ.Δρούτσας, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Α. Γκιούλ και τον πρωθυπουργό Ρ. Τ. Ερντογάν, τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί το Αιγαίο να γίνει θάλασσα ειρήνης και επισήμανε ότι έθεσε στον Τούρκο συνομιλητή του το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, γιατί είναι ένα θέμα που δεν διευκολύνει τις σχέσεις των δύο χωρών.

''Είναι ειλικρινής η επιθυμία μας να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας και βεβαίως με σεβασμό στα κυριαρχικά μας δικαιώματα,αλλά και πλήρη σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συζητάμε και όραμά μας είναι αυτό το μέρισμα ειρήνης,το οποίο θα δημιουργηθεί από την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, να το μοιράσουμε στην παιδεία, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση'',δήλωσε ο κ. Δρούτσας.

''Αυτό είναι το όραμα και ο στόχος μας και έτσι μπορούμε να βαδίσουμε από κοινού αυτό το δρόμο'',είπε.

Απαντώντας σε ερώτημα για το Κυπριακό, ο Έλληνας Υπουργός τόνισε ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί διμερές θέμα Ελλάδας -Τουρκίας,αλλά διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής και επανέλαβε ότι η Ελλαδα στηρίζει τις συνομιλίες υπο την αιγίδα του ΟΗΕ στην Κύπρο και θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στη διαδικασία αυτή.

''Για μας η λύση πρέπει να προέλθει από τους ίδιους τους τουρκοκύπριους και τους ελληνοκύπριους. Εκείνοι πρέπει να μοιραστούν το κοινό τους μέλλον στην Κύπρο και γι αυτό ας τους αφήσουμε να διαπραγματευτούν ελεύθερα",τόνισε ο κ.Δρούτσας.

''Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και θα παραμείνει μέλος της ΕΕ και αφού συμφωνηθεί μία λύση.Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις με εποικοδομητικό τρόπο και του έχουμε εμπιστοσύνη'',τόνισε.

Ο Α.Νταβούτογλου είπε ότι και η Τουρκία στηρίζει μια δίκαιη, βιώσιμη και μόνιμη λειτουργική λύση στο Κυπριακό.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στις ''σοβαρές και σημαντικές αποφάσεις'' οι οποίες αφορούν εκτός την προετοιμασία της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στην Αθήνα και άλλα πεδία δράσης.

Συγκεκριμένα, ο Δ.Δρούτσας αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας στον επιχειρηματικό τομέα, καθώς προγραμματίζεται η διεξαγωγή ενός Υψηλού Επιπέδου Επιχειρηματικού Συνεδρίου το οποίο θα κορυφώσει τις εργασίες του με τη συμμετοχή των δύο πρωθυπουργών Παπανδρέου και Ερντογάν.

Επίσης στο πλαίσιο αυτό, θα ξεκινήσει μία κοινή πρωτοβουλία για την προσέλκυση κινέζων τουριστών με τουριστικά πακέτα που θα περιλαμβάνουν ελληνικούς και τουρκικούς προορισμούς.

Συζητήθηκαν ακόμη και άλλες κοινές δράσεις, όπως είναι το θέμα των θεωρήσεων εισόδου (βίζα), στο οποίο η Ελλάδα ανέλαβε να προωθήσει μία πρωτοβουλία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πιο απλουστευμένο διαβατηριακό έλεγχο στους Τούρκους πολίτες.

Στο θέμα της κοινής δράσης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών συμφωνήθηκε μία κοινή άσκηση,αλλά και στη συγκεκριμένη προσπάθεια να τεθεί σε εφαρμογή η ιδέα του Έλληνα πρωθυπουργού Γ.Α.Παπανδρέου για συνεργασία με τους Ερντογάν και Μπορισόφ, πρωθυπουργό της Βουλγαρίας για την αντιμετώπιση των πλημμυρών στον Εβρο.

Read more...

Εκδιώχθηκε απο την Θράκη η Χαρά Νικοπούλου


Στις 13-3-2010 η ηρωική δασκάλα Χαρά Νικοπούλου, τιμήθηκε με το Αριστείο Καινοτομίας σε σχετική τελετή του Υπουργείου Παιδείας στην Αθήνα. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης "τόλμησε" να χρησιμοποιήσει εκτός προγράμματος το μικρόφωνο, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, για να πει μπροστά στην αμήχανη Υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, την Υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου και άλλους παράγοντες του υπουργείου, το αυτονόητο.. Δηλαδή ότι οι μαθητές της «αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες Πομάκοι Μουσουλμάνοι» και πως «η Μειονότητα στη Θράκη δεν είναι Τουρκική, είναι Μουσουλμανική» και αυτό τα παιδιά «το φωνάζουν μέσα από την εφημερίδα» που δημιούργησαν, εφημερίδα που παράδωσε και στην Υπουργό η οποία μη μπορώντας να κάνει διαφορετικά την παράλαβε χαμογελώντας αμήχανα.

Το περιστατικό δεν πέρασε απαρατήρητο από την ειδική γραμματέα του Υπουργείου και εκλεκτή του κ.Παπανδρέου, Θάλεια Δραγώνα, ή οποία επιτέθηκε φραστικά κατά της εκπαιδευτικού, κόρης του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, απειλώντας την λέγοντας πως θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να φύγει από τον Έβρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, η κυρία Δραγώνα είπε στην εκπαιδευτικό που μόλις είχε βραβευτεί για το έργο της, «δεν είσαι σωστή δασκάλα» ενώ την κατηγόρησε πως «ασκεί εξωτερική πολιτική στον χώρο του σχολείου»....

Δεν πέρασαν παρα λίγες μόνο ημέρες και η "απειλή" της ιέρειας του ιστορικού αναθεωρητισμού πραγματοποιήθηκε, καθώς η δασκάλα πληροφορήθηκε ότι από την νέα σχολική χρονιά μετατίθεται σε σχολείο του 3ου Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης. Μετά από αμέτρητες απειλές εγκάθετων της Άγκυρας, "νουθεσίες" απο τοπικές παλακίδες του Προξενείου, έναν ξυλοδαρμό απο καταδικασθέντα μουσουλμάνο, ποιος θα περίμενε ότι το ίδιο το Ελληνικό Κράτος θα ζητούσε την απομάκρυνση της "ενοχλητικής δασκάλας"..

Το ερώτημα που τίθεται προς την ηγεσία του Υπουργείου και τον πρωθυπουργό προσωπικά, είναι το εξής : Εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης σας η θλιβερή αυτή φιγούρα που κατέχει την υπεύθυνη θέση του Ειδικού Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας;

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΤΡΕΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΖΟΝΤΑΙ


Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απήγγειλε κατηγορίες και διέταξε την προφυλάκιση, εν αναμονή της δίκης τους, τριών στρατηγών εν αποστρατεία για τη φερόμενη συμμετοχή τους σε συνωμοσία που είχε στόχο την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Οι τρεις στρατηγοί εν αποστρατεία βρίσκονταν μεταξύ των περίπου 20 υψηλόβαθμών αξιωματικών του στρατού που συνελήφθησαν αυτήν την εβδομάδα σε επιχείρηση της αστυνομίας. Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι εννέα στρατιωτικοί μετά την ανάκρισή τους.

Οι ακριβείς κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στους υπόπτους θα δημοσιοποιηθούν όταν οι εισαγγελείς συντάξουν το κατηγορητήριο.

Το πραξικόπημα αυτό σχεδιαζόταν το 2003, λίγο μετά την άνοδο στην εξουσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Οι ύποπτοι κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν βομβιστικές επιθέσεις σε τεμένη και ότι προσπάθησαν να προκαλέσουν εντάσεις με την Ελλάδα, με στόχο να προκαλέσουν πολιτική αναταραχή που θα δικαιολογούσε ένα πραξικόπημα.

Κατά την έναρξη της έρευνας τον περασμένο Φεβρουάριο, απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε περίπου 40 αξιωματικούς εν ενεργεία ή εν αποστρατεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες των εφημερίδων, 25 εν ενεργεία στρατηγοί περιλαμβάνονται στον κατάλογο των υπόπτων, οι οποίοι ανέρχονται σε 90.

Read more...

Τουρκικό υπερπλοίο στο Αιγαίο


Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό προτίθεται να αποκτήσει ένα πολεμικό πλοίο «πολλαπλού ρόλου». Ουσιαστικά πρόκειται για ελικοπτεροφόρο αλλά η χρήση του επεκτείνεται και στις αμφίβιες επιχειρήσεις. Είναι τα λεγόμενα πλοία LPD (Landing Platform Dock). Αρκεί να απαριθμήσει κανείς τι μπορεί να μεταφέρει αυτό το υπερ-πλοίο για να διαπιστώσει ότι πρόκειται για μια πραγματική πλατφόρμα πυρός:
• 8 ελικόπτερα
• Ένα τάγμα μεγέθους 1.000 στρατιωτών
• 3 μη-επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη
• 13 άρματα
• 81 τεθωρακισμένα οχήματα

Η ηγεσία του...τουρκικού πολεμικού ναυτικού σχεδιάζει να προκηρύξει άμεσα διαγωνισμό για τη ναυπήγησή του. Πρόθεσή του είναι την κύρια παραγωγή να αναλάβει τουρκική εταιρεία, όμως επειδή το έργο απαιτεί υψηλή τεχνογνωσία, είναι σίγουρο ότι θα απαιτηθεί συμπαραγωγή με άλλο κράτος που την διαθέτει.
Το κόστος του ελικοπτεροφόρου θα ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος των ελικοπτέρων. Επισήμως, οι Τούρκοι δηλώνουν ότι αγοράζουν το συγκεκριμένο πλοίο για να αναβαθμίσουν τη συμμετοχή τους σε αποστολές του ΝΑΤΟ, «από τη Βοσνία και τη Σομαλία έως το Αφγανιστάν», όπως δηλώνει αρμόδιος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
Ωστόσο Έλληνες στρατιωτικοί αναλυτές, επισημαίνουν ότι είναι άλλη μια κίνηση της Άγκυρας στο πλαίσιο της ενίσχυσης των επιθετικών της δυνάμεων και ιδίως στον τομέα ενίσχυσης της αμφίβιας και αεραποβατικής ικανότητας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Αν και υπογραμμίζουν ότι το Αιγαίο είναι μάλλον «κλειστή» θάλασσα για να δράσει ένα τέτοιο πλοίο, δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι οι Τούρκοι αποκτούν ένα μίνι πλωτό αεροδρόμιο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να λάβει στρατηγική θέση στη Νοτιονατολική Μεσόγειο, όπως για παράδειγμα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου…

Read more...

Ενδουπηρεσιακός ανταγωνισμός για τη κατάληψη της θέσης του Διοικητή της ΜΙΤ


Άρθρο της εφημερίδας Milliyetαναφέρεται στις παρασκηνιακές συζητήσεις για την επιλογή του νέου διοικητή της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, με επικρατέστερη υποψηφιότητα εκείνη του 42χρονου Hakan Fidan. Η θητεία του σημερινού Αρχηγού της ΜΙΤ Εmre Taner έχει παραταθεί 4 φορές, καθώς θεωρείται ίσως ο πλέον επιτυχημένος διοικητής της υπηρεσίας. Τη θέση του Taner εποφθαλμιούν και οι τρεις υποδιοικητές (υφυπουργοί) της ΜΙΤ, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα, το όνομα της οποίας έχει γίνει γνωστό ως A.G.

Παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας "Vatan" αποκάλυψε τον ανταγωνισμό για τη θέση του διοικητή της ΜΙΤ μεταξύ της επικεφαλής του Κλάδου Επιχειρήσεων A.G., η οποία συμμετείχε και στην ομάδα που ανέκρινε το Κούρδο ηγέτη Ocalan στο Ιμραλί και του επικεφαλής του Κλάδου Πληροφοριών A.C. Τη θέση της A.G. ενισχύει αναμφισβήτητα το γεγονός ότι οι δύο τελευταίοι διοικητές της τουρκικής υπηρεσίας προέρχονταν από το Κλάδο Επιχειρήσεων αλλά και ότι είναι η πρώτη γυναίκα που έχει αναλάβει καθήκοντα περιφερειακού διευθυντή, στα Άδανα της νότιας Τουρκίας. Ο Emre Taner γεννήθηκε το 1942 στη πόλη Lice του Diyarbakir και μετά την αποφοίτησή του από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Άγκυρας εντάχθηκε στις τάξεις της μεγαλύτερης τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Στις 15 Ιουνίου 2005 διαδέχθηκε τον Senkal Atasagun στην ηγεσία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, αν και πολύ νωρίτερα, το 1992, είχε διεκδικήσει το ίδιο αξίωμα (όταν επελέγη ο διπλωμάτης Sonmez Koksal). Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Taner εργάστηκε μεθοδικά για την επίλυση του Κουρδικού ζητήματος (είναι άριστος γνώστης της κουρδικής γλώσσας), επιχείρησε αλλαγές στην οργάνωση και την εν γένει δομή της ΜΙΤ, με προσλήψεις περισσοτέρων γλωσσομαθών στελεχών και παράλληλη στροφή του ενδιαφέροντος και της δράσης στο εξωτερικό καθώς και την απόκτηση σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού για τη συλλογή πληροφοριών.

Read more...

Αμφισβητεί και το Ισραήλ την Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο ανατολικότερα του 25ου Μεσημβρινού;


Αμφισβητεί και το Ισραήλ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο ανατολικότερα τού 25ου Μεσημβρινού… Την ώρα που διακινδυνεύει η Ελλάδα τις σχέσεις με τις Αραβικές χώρες προκειμένου να πραγματοποιήσει κοινές αεροπορικές ασκήσεις με το Ισραήλ, εκείνο ζητά όλα τα γυμνάσια να πραγματοποιηθούν δυτικότερα τού 25ου Μεσημβρινού και όχι ανατολικότερα. Και να σημειωθεί ότι το Ισραήλ ήταν εκείνο που επιδίωξε κοινές ασκήσεις και όχι εμείς.
Να σημειώσουμε ότι ο 25ος Μεσημβρινός διχοτομεί το Αιγαίο που είναι η πάγια επιδίωξη τής Άγκυρας. Θεωρείται πλέον πιθανό οι κοινές ασκήσεις που είναι να γίνουν μέσα Μαΐου να συρρικνωθούν στο ελάχιστο και να είναι τυπικές, απλά και μόνο για να τηρήσει η χώρα μας τη στρατιωτική συνεργασία που έχει υπογράψει με το Τελ Αβίβ.

Βέβαια η δυσαρέσκεια τού υπουργείου αλλά και τού ΓΕΕΘΑ από τη συμπεριφορά τού Ισραήλ, είναι μεγάλη. Το Τελ Αβίβ εξέφρασε εγγράφως ότι επιθυμεί να γίνουν οι κοινές ασκήσεις δυτικότερα τού 25ου Μεσημβρινού για να αποφευχθούν επιπρόσθετες τριβές του με την Άγκυρα (!).
Και παρά τη μη αναγνώριση τής πλήρους κυριαρχίας μας στο Αιγαίο από το Ισραήλ, το Τελ Αβίβ ζήτησε κατά τη διάρκεια των…κοινών ασκήσεων να θέσει η Ελλάδα σε πλήρη λειτουργία την αντιαεροπορική μας άμυνα (ραντάρ S-300, TOR-M1, τα ιπτάμενα ραντάρ, μηχανισμούς ηλεκτρονικών πολέμου και αντίμετρων κ.ά.).
Βέβαια, το ΓΕΕΘΑ δεν δέχθηκε και έδωσε εντολές να μην συμφωνήσει η χώρα μας στις απαιτήσεις αυτές, καθώς έτσι δίνεται η δυνατότητα να εντοπισθεί από το Ισραήλ και από τις φιλικές του χώρες η ενδεχόμενη αχίλλειος πτέρνα τής ελληνικής αεράμυνας ή να γίνουν γνωστές οι αμυντικές δυνατότητες που διαθέτει η χώρα μας. Παράλληλα εξέφρασε την αντίθεσή του στο να δεχτούμε να μην γίνουν ασκήσεις ανατολικότερα τού 25ου Μεσημβρινού.
Και τη συμπεριφορά αυτή εισπράττει η Ελλάδα όταν την περίοδο 1996-2000 η χώρα μας είχε προμηθευτεί πανάκριβα και ορισμένα άχρηστα οπλικά συστήματα από το Ισραήλ. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον προσομοιωτή πτήσεως F-16 block 52 για την εκπαίδευση πιλότων που αν και τον πληρώσαμε 20 εκατ. δολάρια δεν δούλεψε ποτέ. Βέβαια η υπόθεση στάλθηκε στη Δικαιοσύνη αλλά παραμένει άγνωστο τι έγινε. Τέλος να θυμίσουμε ότι πριν από περίπου δύο χρόνια που πραγματοποιήσαμε κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ, οι αραβικές χώρες είχαν ενοχληθεί με την Ελλάδα καθώς πίστευαν ότι εκπαιδεύεται το Ισραήλ σε αποστολές μεγάλης αχτίνας για να κτυπήσει το Ιράν.

Read more...

Η επίσκεψη του Νταβούτογλου στα Σκόπια


Έντονο ενδιαφέρον για ανάπτυξη σχέσεων με τις βαλκανικές χώρες εξέφρασε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Σκόπια. Το εν λόγω ενδιαφέρον αποτελεί έμπρακτη ένδειξη των ηγεμονικών διαθέσεων που τρέφει η Άγκυρα για την περιοχή.

Στη διήμερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στα Σκόπια, συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας, την οποία διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα της παρέχει κάθε στήριξη στις προσπάθειες ένταξής της τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ. Κατά την περιοδεία του στις δυτικές κυρίως περιοχές, όπως στην Οχρίδα, στο Μοναστήρι, στο Τέτοβο κ.λπ., συναντήθηκε επίσης με σειρά γηγενών στοιχείων, τουρκογενών ή μουσουλμάνων Αλβανών, και επισκέφθηκε πλήθος τεμενών και άλλων θρησκευτικών μνημείων, αλλά και τα τουρκικά κολέγια «Γιαχγιά Κεμάλ», τα οποία έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν υπό την επίβλεψη κύκλων που πρόσκεινται στον Φετχουλάχ Γκιουλέν, γνωστό θρησκευτικό ηγέτη της «τουρκοϊσλαμικής σύνθεσης», που έχει «αυτοεξοριστεί» στις ΗΠΑ.

Η επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Άγκυρα να ανανεώσει τους συμμαχικούς δεσμούς με τη γειτονική πρωτεύουσα αλλά και να αναπτύξει διά στόματος του ίδιου του υπουργού το νέο «όραμά» της για τη Βαλκανική. Σύμφωνα με τον Νταβούτογλου, η νέα προσέγγιση της Άγκυρας στην περιοχή συνίσταται σε τέσσερις άξονες: Πρώτον, στη συνέχεια και στην εντατικοποίηση του πολιτικού διαλόγου, βάσει του οποίου η Άγκυρα πιστεύει ότι είναι δυνατή η επίλυση όλων των προβλημάτων – με τους γνωστούς όρους. Δεύτερον, στην εξασφάλιση της ασφάλειας για όλες τις χώρες και όλους τους λαούς των Βαλκανίων, ανεξαρτήτως εθνικής και θρησκευτικής προέλευσης. Τρίτον, στην αλληλεπίδραση και στην αμοιβαία συνεργασία στα θέματα της οικονομίας, κυρίως στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας, όπως το σχέδιο Νabucco. Και, τέλος, στην προστασία και στην ανάπτυξη των πολυπολιτισμικών, πολυεθνικών, πολυθρησκευτικών δομών στις βαλκανικές χώρες.

Ο τούρκος υπουργός ισχυρίζεται ότι τα παραπάνω είναι οι βασικές προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στην Τουρκία να συμμετάσχει στην «ανοικοδόμηση» των Βαλκανίων. Ωστόσο, λησμονεί, απ' ό,τι φαίνεται, ότι η γνωστή ρητορεία περί ανεκτικότητας και επιείκειας για το διαφορετικό, το «άλλο» στις ανθρώπινες κοινωνίες πρέπει να δεσμεύει κατ' αρχάς τα μέρη που την προωθούν ως ιδανικό μοντέλο διαβίωσης των λαών. Τα μέρη αυτά πρωτίστως βαρύνονται με την ηθική υποχρέωση της προάσπισης και της εφαρμογής των προτάσεών τους, προτού προσκαλέσουν να κάνουν το ίδιο και οι γειτονικές τους χώρες. Αυτό θα είναι ίσως και το σοβαρότερο βήμα για τη διασφάλιση της καλής γειτονίας, που είναι ικανή να οδηγήσει σε συνεργασία και σε άλλα επίπεδα. Συνεπώς, ο Νταβούτογλου θα έπρεπε να φροντίσει κατ' αρχάς τα του οίκου του προτού επιχειρήσει να σχολιάσει, φέρ' ειπείν, τα σύμβολα που διέκρινε κατά την περιοδεία του σε έναν πύργο ρολογιού, όπως μας τα μεταφέρει ο Σαχίν Αλπάι σε άρθρο του, λέγοντας ότι «τα τεμένη πρέπει να λειτουργούν ως τεμένη, οι εκκλησίες ως εκκλησίες και οι πύργοι ρολογιού ως πύργοι ρολογιού» («Ζαμάν», 31/3/2010). Γιατί δεν είναι λίγες οι καταπατήσεις θρησκευτικών και άλλων ελευθεριών στην ίδια την Τουρκία. Θα πρέπει ακόμη, αν θέλει να τιμήσει την αρχή της καλής γειτονίας, να πάψει να υπονομεύει την εθνική ιστορία λαών της Βαλκανικής. Δεν είναι δυνατόν, δηλαδή, να ανταποδίδει τις φιλοφρονήσεις του σκοπιανού Προέδρου Γ. Ιβάνοφ, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του αντλεί τις ρίζες της πολυπολιτισμικής πολιτικής που ακολουθεί από το οθωμανικό σύστημα των «μιλέτ» (!), με αναφορές στον Μέγα Αλέξανδρο! Συνεπώς, η νέα προσέγγιση του Νταβούτογλου έχει εγγενείς αδυναμίες, τις οποίες θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη για να είμαστε προετοιμασμένοι κατά την υποδοχή του Ερντογάν.

Η επίσκεψη του Νταβούτογλου έχει ενδιαφέρον όμως και για έναν επιπλέον λόγο, που συνδέεται άμεσα με τα παραπάνω. Η ημέρα που επελέγη για την πραγματοποίηση της επίσκεψης αυτής συνιστά επίσης μια συμβολική χειρονομία με αποδέκτες τους ενοίκους του νεοκλασικού της Βασιλίσσης Σοφίας, καθώς είναι ενδεικτική των προθέσεων της Άγκυρας. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέλεξε να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια την ημέρα της εθνικής μας εορτής, την 25η Μαρτίου! Η εν λόγω επιλογή προσέφερε κατ' αρχάς στον αρχηγό της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου μια καλή δικαιολογία για να μην επισκεφθεί και να μη συμμετάσχει σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε τέτοιες περιπτώσεις στις ελληνικές πρεσβείες για τον εορτασμό εθνικών επετείων, όπως έκαναν κατά καιρούς οι προκάτοχοί του. Εκείνο που μας προβληματίζει, ωστόσο, δεν είναι τόσο η απουσία του υπουργού από τέτοιου είδους εκδηλώσεις στις πρεσβείες μας, καθώς η παρουσία του θα επιβεβαίωνε ενδεχομένως και τις «ευγενείς και ειλικρινείς» προθέσεις του, όσο η πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης σε μια γειτονική χώρα με την οποία έχουμε να διευθετήσουμε θέματα που άπτονται της ιστορίας μας, την επέτειο μάλιστα της εθνικής μας εορτής! Αν αναλογιστεί κανείς και τη στάση που τηρεί η Άγκυρα, στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, στο Αιγαίο και στο Κυπριακό, γίνεται πιο ευδιάκριτη η πραγματικότητα πίσω από τις ρητορείες περί φιλίας, συνεργασίας κ.ά., με τις οποίες μας κατακλύζουν συνήθως πριν από τις επισκέψεις αξιωματούχων μας στην Άγκυρα… Η απουσία σοβαρής πολιτικής βούλησης για την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο έχει αποθρασύνει την Άγκυρα, η οποία δεν διστάζει να παραβιάζει ούτε τον εθνικό μας εναέριο χώρο αλλά ούτε και τα εθνικά μας χωρικά ύδατα. Στο δε Κυπριακό ετοιμάζονται να ζητήσουν και τα ρέστα. Αυτά, για να μην τρέφουμε αυταπάτες για το τι μπορεί να προκύψει από την επίσκεψη στην Άγκυρα στα μέσα του Απρίλη. Το ταξίδι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, κυρίως δε όταν δεν εξασφαλίζονται ούτε καν οι βασικές προϋποθέσεις καλής γειτονίας.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Read more...

H Ελλάδα του 2030


Του Κώστα Πικραμένου

Το Ελληνικό Κράτος (της Συνθήκης του Λονδίνου,1830) βρίσκεται σήμερα, στις αρχές του 21ου αιώνα, σε φάση υπαρξιακού προβληματισμού. Ενώ η συμμετοχή της Ελλάδος στις δομές της ΕΟΚ (μετέπειτα Ευρωπαϊκή Ένωση) εμπέδωσε τις δημοκρατικές αρχές (κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα, αποστρατικοποίηση της πολιτικής ζωής κλπ), η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας βασίστηκε σε ένα παρασιτικό σύστημα 1) αδιαφανούς απορρόφησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων (επιδοτήσεις, Διαρθρωτικά Ταμεία κλπ), 2) Φτηνού τουριστικού προϊόντος χαμηλής ποιότητας 3) ρουσφετολογικών προσλήψεων στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.

Η ψεύτικη ευημερία που προσέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση για 30 χρόνια τελείωσε ή τελειώνει το 2013 (έτος λήξης του ΕΣΠΑ). Η σημερινή πολιτική και οικονομική ελίτ παρακολουθεί αμήχανη τη μετάβαση της σύγχρονης Ελλάδος σε μία εποχή που θα χαρακτηρίζεται από μαζική ανεργία, ύφεση και εγκληματικότητα η οποία θα οδηγεί τα δυναμικά τμήματα της κοινωνίας μας (νέοι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ) να μεταναστεύουν εκεί που παράγεται ο παγκόσμιος πλούτος (Σκανδιναβία, Κίνα, Ινδία, Τουρκία, Ρωσία, Περσικός Κόλπος).

Η σημερινή Ελληνική πολιτική και οικονομική ελίτ θα πρέπει παράλληλα να “διαχειριστεί” μία ανερχόμενη οικονομικά, διπλωματικά και στρατιωτικά Τουρκία η οποία επιθυμεί να παίξει τουλάχιστον περιφερειακό ρόλο τον 21ο αιώνα.

Οι επιλογές της Ελληνικής ελίτ είναι δύο:

Το αισιόδοξο σενάριο:

1) Η ανόρθωση της οικονομίας μέσω της παραγωγής προϊόντων τα οποία θα καταναλώνει η παγκόσμια αγορά στις δεκαετίες που έρχονται. Τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από υψηλή τεχνολογική προστιθέμενη αξία. Η βιοτεχνολογία, η νανο-τεχνολογία, τα φωτοβολταϊκά, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, η υγεία αποτελούν τους στρατηγικούς τομείς. Ο Τουρισμός που θα απευθύνεται στις μεσαίες τάξεις αναδυόμενων οικονομιών όπως της Κίνας, της Ρωσίας, της Ινδίας και του Περσικού Κόλπου αποτελεί επίσης στρατηγική επιλογή. Όλα αυτά βέβαια απαιτούν επενδύσεις τόσο σε οικονομικούς πόρους όσο και ανθρώπινους. Εδώ βρίσκεται η ευθύνη των Ελληνικών τραπεζών και των Ελλήνων εφοπλιστών. Αν δεν επενδύσουν μαζικά τα υπερ-κέρδη τους στους εν λόγω τομείς η Ελλάδα θα βρεθεί σε επίπεδα Βουλγαρίας της δεκαετίας του ’90.

Το απαισιόδοξο σενάριο:

2) Η σταδιακή ένταξη της Ελλάδος στη δυναμική που δημιουργεί η Τουρκική οικονομία. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα αποκτήσουν άμεση οικονομική εξάρτηση από τη γείτονα χώρα, η οποία με αιχμή του δόρατος το λιμάνι της Σμύρνης και τα τουριστικά θέρετρα του Bodrum (Αλικαρνασσός) και Μαρμαρά θα “συντηρεί” κατ’ ουσίαν τους εναπομείναντες κατοίκους της Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσων. Ήδη οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά του Αν. Αιγαίου στρέφουν τις ελπίδες τους στη Μικρασιατική Ακτή. Τούρκοι επιχειρηματίες θα εξαγοράσουν προβληματικές Ελληνικές επιχειρήσεις δημιουργώντας σταδιακά ένα ενιαίο οικονομικό χώρο γύρω από το Αιγαίο με κέντρο αποφάσεων την Κων/πολη. Αυτή τη φορά δε οι “Νέοι Φαναριώτες” θα είναι η μεσαία συντηρητική μουσουλμανική τάξη της Τουρκίας. Η γνώση της Τουρκικής γλώσσας θα θεωρείται σε λίγα χρόνια απαραίτητο προσόν για επαγγελματική σταδιοδρομία.

Η επιλογή της κυβέρνησης του ΓΑΠ για προωθημένη Ελληνο-Τουρκική συνεννόηση και λύση “όλων των προβλημάτων” εξυπηρετεί τη δεύτερη επιλογή. Η συν-διαχείριση του Αιγαίου (υπόγειου και υπέργειου) και της Ανατολικής Μεσογείου εξυπηρετεί τη νέο-οθωμανική στρατηγική του Τούρκου ΥΠΕΞ Ahmet Davutloglu ο οποίος μιλάει καθαρά για οικονομική αλληλεξάρτηση και μηδενικά προβλήματα με τις γειτονικές χώρες της Τουρκίας. Βέβαια η αλληλεξάρτηση λειτουργεί υπέρ του οικονομικά –δημοσιονομικά ισχυρού κράτους.

Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα του 2030 (200 χρόνια από τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους) θα είναι μία νέο-οθωμανική οικονομική επαρχία όπως η Βοσνία –Ερζεγοβίνη, τα Σκόπια, η Αλβανία, η Βουλγαρία, το Κόσοβο, το Ιρακινό Κουρδιστάν, η Συρία. Και βέβαια όλα αυτά χωρίς η Τουρκία να είναι καν μέλος της Ε.Ε.

Βέβαια μέχρι το 2030, ποιος ζει και ποιος πεθαίνει, θα έλεγε και ο κυρ Μήτσος στο καφενείο. Είναι και αυτό μία άποψη….!

Read more...

Στα μέσα Μαΐου η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα


Την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν στην Αθήνα, στα μέσα Μαΐου, ανακοίνωσαν μετά τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη (8/4) στην Άγκυρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Παράλληλα ανακοινώθηκε η προετοιμασία για τη σύσταση ενός Συμβουλίου Υψηλής Συνεργασίας με τη συμμετοχή δέκα υπουργών από την Ελλάδα και δέκα αντίστοιχα από την Τουρκία.

Για ένα ''όραμα που δεν βασίζεται στις αμοιβαίες απειλές, αλλά στα αμοιβαία συμφέροντα'', έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας σε ερώτημα για τη μείωση των εξοπλισμών στις δυο πλευρές του Αιγαίου.

''Σκεφτείτε δύο γείτονες που βρίσκονται στην ίδια συνοικία και έχουν προβλήματα. Δεν θα εγκαταλείψουν. Θα προσπαθήσουν να κάνουν καλύτερη και ομορφότερη τη ζωή στο μέλλον'', είπε ο κ.Νταβούτογλου, τονίζοντας ότι η Τουρκία ''επιθυμεί μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες''.

Πρόσθεσε δε ότι οι προϋπολογισμοί των δύο χωρών δεν θα πρέπει να διατίθενται για τους εξοπλισμούς, αλλά για την παιδεία και το μέλλον και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση Ερντογάν έχει κάνει πολλές μειώσεις στα εξοπλιστικά της προγράμματα.

Από την πλευρά του, ο Δ. Δρούτσας, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Α. Γκιούλ και τον πρωθυπουργό Ρ. Τ. Ερντογάν, τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί το Αιγαίο να γίνει θάλασσα ειρήνης και επεσήμανε ότι έθεσε στον Τούρκο συνομιλητή του το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, γιατί είναι ένα θέμα που δεν διευκολύνει τις σχέσεις των δύο χωρών.

'Είναι ειλικρινής η επιθυμία μας να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας και βεβαίως με σεβασμό στα κυριαρχικά μας δικαιώματα,αλλά και πλήρη σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συζητάμε και όραμά μας είναι αυτό το μέρισμα ειρήνης,το οποίο θα δημιουργηθεί από την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, να το μοιράσουμε στην παιδεία, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση'',δήλωσε ο κ. Δρούτσας.

Απαντώντας σε ερώτημα για το Κυπριακό, ο Έλληνας Υπουργός είπε: ''Για μας η λύση πρέπει να προέλθει από τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους. Εκείνοι πρέπει να μοιραστούν το κοινό τους μέλλον στην Κύπρο και γι αυτό ας τους αφήσουμε να διαπραγματευτούν ελεύθερα".

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στις ''σοβαρές και σημαντικές αποφάσεις'' οι οποίες αφορούν εκτός την προετοιμασία της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στην Αθήνα και άλλα πεδία δράσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας στον επιχειρηματικό τομέα, καθώς προγραμματίζεται η διεξαγωγή ενός Υψηλού Επιπέδου Επιχειρηματικού Συνεδρίου το οποίο θα κορυφώσει τις εργασίες του με τη συμμετοχή των δύο πρωθυπουργών Παπανδρέου και Ερντογάν. Επίσης στο πλαίσιο αυτό, θα ξεκινήσει μία κοινή πρωτοβουλία για την προσέλκυση Κινέζων τουριστών με τουριστικά πακέτα που θα περιλαμβάνουν ελληνικούς και τουρκικούς προορισμούς.

Συζητήθηκαν ακόμη και άλλες κοινές δράσεις, όπως είναι το θέμα των θεωρήσεων εισόδου (βίζα), στο οποίο η Ελλάδα ανέλαβε να προωθήσει μία πρωτοβουλία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πιο απλουστευμένο διαβατηριακό έλεγχο στους Τούρκους πολίτες.

Στο θέμα της κοινής δράσης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών συμφωνήθηκε μία κοινή άσκηση,αλλά και στη συγκεκριμένη προσπάθεια να τεθεί σε εφαρμογή η ιδέα του Έλληνα πρωθυπουργού Γ.Α.Παπανδρέου για συνεργασία με τους κ.κ. Ερντογάν και Μπορισόφ, πρωθυπουργό της Βουλγαρίας για την αντιμετώπιση των πλημμυρών στον Εβρο.

Συμφωνήθηκε επίσης η εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας καθώς επίσης και πέντε νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που στόχο έχουν την περαιτέρω βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για:

-Κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο της σύμπραξης για την ειρήνη (ΝΑΤΟ) με τη συμμετοχή χωρών - μελών της Σύμπραξης για την Ειρήνη, στα εκπαιδευτικά κέντρα Ελλάδας -Τουρκίας.

-Διαλέξεις σε σπουδαστές των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από τους Αρχηγούς Επιτελείων, στο πλαίσιο της ανταλλαγής αμοιβαίων επισκέψεων.

- Διασύνδεση, σε επίπεδο επιτελών, μιας Ελληνικής Μεραρχίας/Ταξιαρχίας στο Τουρκικό Στρατηγείο Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ και μιας Τουρκικής Μεραρχίας/Ταξιαρχίας στο Ελληνικό Αναπτυσσόμενο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ για εκπαιδευτικούς λόγους.

-Οργάνωση αμοιβαίων εθιμοτυπικών επισκέψεων μεταξύ των Σχολών Πολέμου στο πλαίσιο προγραμματισμένων ταξιδιών στο εξωτερικό.

-Διεξαγωγή κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων (ακαδημαϊκές μελέτες, σεμινάρια, συμπόσια και εκδόσεις άρθρων σε στρατιωτικά περιοδικά και επιθεωρήσεις των δύο χωρών) μεταξύ των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο των καθιερωμένων ανταλλαγών επισκέψεων μεταξύ των σπουδαστών, καθώς και μεταξύ των Σχολών Επιτελών.

Τα ευχάριστα νέα όμως δες σταματάνε εδώ..Πριν βιαστείτε να αναφωνήσετε ωσαννά! να σας ενημερώσουμε ότι αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των μυστικών συνομιλιών (όπως αναμενόταν) αλλά και η πραγματοποίηση τακτικών συναντήσεων, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, για να εξετάζεται η πορεία τους.

Συνεπαρμένος από τα ευχάριστα νέα ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας Aχμέτ Νταούτογλου δήλωσε : «Είμαστε χαρούμενοι που θα εντατικοποιηθούν οι διερευνητικές συνομιλίες, εύχομαι να είναι για το καλό όλων και χαίρομαι που η ελληνική πλευρά τοποθέτησε στη θέση αυτή έναν έμπειρο διπλωμάτη», και ανακοίνωσε από την πλευρά του τον Τούρκο επικεφαλής στις διαπραγματεύσεις, πρέσβη Αχμέτ Σινιρλίογλου. Επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας τοποθετήθηκε ο πρέσβης επι τιμή Παύλος Αποστολίδης.

Στη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν τον προσεχή Μάιο (ελπίζουμε να αποφύγουμε ημερομηνίες όπως η 29η..) , η προετοιμασία της οποίας ξεκίνησε σήμερα, προγραμματίζεται να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για τη Σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στο οποίο θα μετέχουν δέκα υπουργοί από κάθε πλευρά.

Read more...

Κατηγορητήριο Ερντογάν κατά του Ισραήλ κι απάντηση Νετανιάχου


Το Ισραήλ αντιπροσωπεύει αυτή την περίοδο την «κυριότερη απειλή για την ειρήνη» στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, μετά από γεύμα που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί. «Δεν πρόκειται να πούμε ‘μπράβο’ όταν μία χώρα κάνει δυσανάλογη χρήση βίας στην Παλαιστίνη, στη Γάζα, και χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου. Θα τη ρωτήσουμε πώς είναι δυνατόν να ενεργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο», τόνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Υπήρξε μία επίθεση που προκάλεσε 1.500 νεκρούς (στη Γάζα), με επίκληση κινήτρων που ήταν ψευδή», πρόσθεσε.

« Ο Γκολντστόουν είναι εβραίος και η αναφορά του είναι σαφής», επισήμανε, αναφερόμενος στην έκθεση που συνέταξε ο Νότιο-αφρικανός δικαστής κατόπιν παραγγελίας του ΟΗΕ, η οποία κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό για εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

« Αυτή η προσέγγισή μας δεν οφείλεται στο γεγονός ότι είμαστε μουσουλμάνοι, αλλά απορρέει από το ανθρωπιστικό δίκαιο», υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο ισραηλινό πυρηνικό οπλοστάσιο, συσχετίζοντας το με αυτό του Ιράν και εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η μη προσχώρηση του Ισραήλ στη Συνθήκη Μη Εξάπλωσης των πυρηνικών δεν το εξαιρεί από την υποχρέωση να λογοδοτεί στη διεθνή κοινότητα.

Επανέλαβε ακόμη την αντίθεσή του στην υιοθέτηση νέων κυρώσεων κατά του Ιράν, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας «μιλά για πιθανότητες και όχι για βεβαιότητες» σε ότι αφορά τις στρατιωτικούς στόχους του και τονίζοντας ότι «είναι αδιανόητο να καταδικάζεται μία χώρα με βάση εικασίες».

Χθες το βράδυ, εξάλλου, η Τουρκία καταδίκασε τις δηλώσεις που αποδίδονται στον Ισραηλινό ΥΠΕΞ, Άβινγκτορ Λίμπερμαν, ο οποίος συνέκρινε τον Τ. Ερντογάν με τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι και τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες.

Απάντηση Νετανιάχου

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου καταδίκασε σήμερα τις επανειλημμένες “επιθέσεις” της Τουρκίας κατά της χώρας του, αναφερόμενος στη δήλωση του τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι το Ισραήλ αντιπροσωπεύει την “κύρια απειλή για την ειρήνη” στη Μέση Ανατολή. “Εμείς ενδιαφερόμαστε να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και λυπάμαι που ο Ερντογάν αποφασίζει συνεχώς να επιτίθεται κατά του Ισραήλ“, είπε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου στην πρωθυπουργία.

Read more...

Συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο στην Κύπρο


Με δηλώσεις του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανου Στεφάνου, μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, αποσαφήνισε τι συζητήθηκε και ποια είναι τα επόμενα βήματα στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων. Είπε, σχετικά:

«Συνήλθε σε συνεδρία το Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Ο κ. Πρόεδρος ενημέρωσε εκτενώς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου επί των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό, αντηλλάγησαν κάποιες απόψεις και έχει συμφωνηθεί να γίνει εφ’ όλης της ύλης συζήτηση επί του Κυπριακού σε τριήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 26, 27 και 28 Απριλίου». Στη συνέχεια, ο κ. Στεφάνου απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ερώτηση: Στο θέμα με τις συγκλίσεις, όπως έχουν ανακοινωθεί από τον κ. Ταλάτ, υπήρξε τοποθέτηση εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας;
Απάντηση: Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου έχουν πλήρη ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για το πού υπάρχουν συγκλίσεις και πού υπάρχουν αποκλίσεις και διαφωνίες. Να υπενθυμίσω ότι στην προηγούμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τις εντατικοποιημένες διαπραγματεύσεις, έγινε πλήρης ενημέρωση. Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου έχουν όλα τα έγγραφα και γνωρίζουν λεπτομερώς, σύμφωνα με τη δική μας τοποθέτηση, πού υπάρχουν συγκλίσεις, πού υπάρχουν αποκλίσεις και ποιες είναι οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις, επί όλων των θεμάτων.

Ερώτηση: Αυτά συμβαδίζουν με όσα έχει πει ο κ. Ταλάτ; Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου άκουσαν κάτι καινούργιο από τον κ. Ταλάτ ή κάτι που δεν είναι ακριβές;
Απάντηση: Εμείς δεν θα μπούμε στη διαδικασία του αν αυτό που είπε ο κ. Ταλάτ είναι σωστό ή λάθος, από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ποιες είναι οι δικές μας θέσεις, εκτός και αν τελικά λαμβάνουμε ως μέτρο σύγκρισης και ως κριτήριο το τι λέει η μια πλευρά και το θεωρούμε δεδομένο και αρχίζουμε εμείς συζήτηση.
Ερώτηση: Ο κυπριακός λαός δεν έχει δεύτερο μέτρο σύγκρισης. Μόνο τον κ. Ταλάτ έχει ακούσει μέχρι τώρα να αναφέρεται σε συγκεκριμένες συγκλίσεις και συγκεκριμένες συμφωνίες, όπως η συμφωνία για ξένο δικαστή, συμφωνία για το εδαφικό να πάει στο τέλος και για 31 τόσα έγγραφα.
Απάντηση: Για το εδαφικό εγώ δεν είχα πει ότι αυτή είναι η συμφωνία, εγώ είχα πει ότι το θέμα της διαδικασίας εναπόκειται στους δύο ηγέτες, στη βάση και της ιδιοκτησίας της διαδικασίας, να αποφασίσουν για τα θέματα.
Ερώτηση: Υπάρχει συμφωνία για να πάει τελευταίο;
Απάντηση: Έχω πει ότι αυτό το αποφασίζουν οι δύο ηγέτες.
Ερώτηση: Το έχουν αποφασίσει λέει ο κ. Ταλάτ.
Απάντηση: Επαναλαμβάνω ότι εναπόκειται στις δύο κοινότητες να αποφασίσουν για το πώς συνεχίζουν τη διαδικασία, όπως έχουν αποφασίσει μερικές φορές στο παρελθόν για διάφορα πράγματα. Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση, το πιο ουσιαστικό είναι ότι τα κόμματα έχουν πλήρη ενημέρωση για το πού βρίσκεται το θέμα των διαπραγματεύσεων με τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις.
Ερώτηση: Το ενδεχόμενο ‘εκλογής’ Έρογλου στα κατεχόμενα δεν ανατρέπει τα πάντα σχετικά με την αναμενόμενη τριήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου; Δεδομένου ότι, ίσως, να μην τιμήσει τα όσα έχουν θεωρηθεί ως συγκλίσεις μέχρι στιγμής.
Απάντηση: Αρχίζουμε τώρα τα ίσως και τα εάν για ένα γεγονός που βρίσκεται μπροστά μας. Όταν θα έχουμε μπροστά μας τα γεγονότα, τότε θα μπορούμε να τα εκτιμήσουμε και να τα συνυπολογίσουμε – όπως κάνουμε κάθε φορά για τα διάφορα γεγονότα που μπορεί να επηρεάσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη διαπραγματευτική διαδικασία. Να μη βιαζόμαστε έχοντας υπόψη ότι στην τριήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα.
Ερώτηση Πιστεύετε ότι χρήζει αλλαγής η τακτική του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό; Κάποια κόμματα είχαν θέσει αυτό το θέμα.
Απάντηση: Όταν λέμε ότι χρήζει διαφοροποίησης η τακτική τί εννοούμε; Να εγκαταλείψουμε τις διαπραγματεύσεις; Να εγκαταλείψουμε τη διαπραγματευτική τακτική; Διότι η τακτική είναι διάφορα πράγματα, άστε που και ο καθένας, πολλές φορές, δίνει διαφορετική ερμηνεία. Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε μια τέτοια διαδικασία από τη στιγμή που αυτά τα ζητήματα συζητούνται στο Εθνικό Συμβούλιο και θα συζητηθούν ξανά στο Εθνικό Συμβούλιο.
Ερώτηση: Ο κ. Ομήρου ζητεί απόσυρση της εκ περιτροπής προεδρίας και ο κ. Καρογιάν φαίνεται να επενδύει σε αυτό που εξασφάλισε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δηλαδή, τη δήλωσή του ότι, ως διαπραγματευτής, μπορεί όταν κρίνει να ανασκευάζει, να αποσύρει ή να εμπλουτίζει προτάσεις. Η θέση είναι τελικά ότι μπορεί να φτάσουμε στην απόσυρση ή στη βελτίωση για την εκ περιτροπής;
Απάντηση: Τώρα θα αρχίσουμε πάλι να συζητούμε για το τι μπορεί να γίνει, τι δεν έγινε ή τι θα γίνει. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πει ότι είναι ανοικτή η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και γίνεται στη βάση του ‘τίποτα δεν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα’ και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, έχει τη δυνατότητα, αν το κρίνει και αν το εκτιμήσει ο ίδιος, να λαμβάνει τις δικές του αποφάσεις. Και έχει πει σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, ότι δεν θεωρεί ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα για να αποσύρει την πρόταση.
Ερώτηση: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ποιό τρόπο θα λάβει υπόψη τα όσα θα ακούσει από τα κόμματα σε αυτή την τριήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου;
Απάντηση: Θεωρείτε αρνητικό το ότι το Εθνικό Συμβούλιο από καιρού εις καιρόν έχει τη δυνατότητα, σε πολυήμερες συνεδρίες, να εκτιμά και την πορεία, να προσμετρά τα διάφορα δεδομένα και τις διάφορες εξελίξεις, που ενδεχομένως προκύπτουν στην πορεία, έτσι ώστε να μπορεί, μέσα από αξιολόγηση να δει πού είμαστε, τι χρειάζεται να γίνει, τι δεν έγινε καλά και τι χρειάζεται να προσαρμόσουμε;
Ερώτηση: Η ερώτηση είναι επειδή κάποια από τα κόμματα φαίνεται να έχουν αυξημένες προσδοκίες, ακριβώς, σε ζητήματα που έχουν ενστάσεις και περιμένουν να υπάρξει κάποια ανταπόκριση σε ανησυχίες που εγείρουν.
Απάντηση: Νομίζω να περιμένουμε την τριήμερη συνεδρία και να μην αρχίσει τώρα ο καθένας να ‘τραβά’ τη δική του γραμμή και να θέτει τα δικά του ζητήματα. Υπάρχει η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.
Ερώτηση: Δεν μπορούσε να τεθεί πιο νωρίς;
Απάντηση: Υπάρχουν κάποια άλλα πράγματα, είναι και η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, είναι και οι δεσμεύσεις που ο καθένας έχει, και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που, πέρα από το Κυπριακό, έχει και κάποια άλλα ζητήματα πολύ σημαντικά, για τη διακυβέρνηση του τόπου.
Ερώτηση: Σύμφωνα με πληροφορίες από τα κατεχόμενα, έχει υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών κας Κλίντον με τον κ. Ταλάτ. Υπήρξε ανάλογη τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πρόεδρο;
Απάντηση: Μόλις πριν από 2-3 ημέρες ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε συνάντηση με την κα Κλίντον, όπου συζήτησε όλα τα ζητήματα.
Ερώτηση: Με βάση τις διαφωνίες που ακούμε, ο Πρόεδρος καλεί σε ενότητα και για μια φωνή στο εσωτερικό μέτωπο για να προχωρήσουν οι συνομιλίες. Σε αυτό το τριήμερο ευελπιστείτε ότι μπορεί να επιτευχθεί, με αυτές τις διαφωνίες, η μέγιστη δυνατή ενότητα;
Απάντηση: Αυτή είναι ευχή και προσδοκία. Δεν υπάρχει καλύτερη οδός, ίσως να είναι και η μοναδική οδός, μέσα από αλληλοσεβασμό να υπάρχει διάλογος και συζήτηση. Και αυτό γίνεται. Από ‘κει και πέρα, ο καθένας είναι υπεύθυνος των δικών του στάσεων και των δικών του πράξεων. Εμείς θέλουμε και επιδιώκουμε την ενότητα.
Ερώτηση: Υπήρξε συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο και για το θέμα της απόφασης του ΕΔΑΔ και για το θέμα του απευθείας εμπορίου; Υπάρχει κάποιο συμπέρασμα εκ μέρους του Σώματος;
Απάντηση: Υπήρξε μια συζήτηση, αλλά να μου επιτρέψετε να μείνω μέχρι εδώ.

Read more...

«Οι Τούρκοι στρατιωτικοί υπονομεύουν συστηματικά την προσέγγιση Ελλάδας- Τουρκίας»


Στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau δημοσιεύθηκε χθες ανταπόκριση από την Αθήνα του Gerd Höhler και τίτλο «Καθόλου χρήματα για πόλεμο» και υπότιτλο «Ο Παπανδρέου αναζητά το διάλογο με την Τουρκία». Με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του Έλληνα αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στην Άγκυρα, το δημοσίευμα αναφέρεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις προσπάθειες προσέγγισης των δύο χωρών. Μεταξύ άλλων, αναφέρει:
«Όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών, από το 1999 έως το 2004, ο Γιώργος Παπανδρέου προώθησε την προσέγγιση με την Τουρκία. Τώρα, ως Πρωθυπουργός, επιθυμεί να αναβιώσει την διαδικασία της προσέγγισης, η οποία είχε σχεδόν παραλύσει επί θητείας του συντηρητικού κ. Καραμανλή. Για τον επιπλέον λόγο ότι πλέον λείπουν τα χρήματα για την εξοπλιστική κούρσα που διαρκεί εδώ και χρόνια. Σήμερα, Τετάρτη, ο Έλληνας αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, στενός συνεργάτης του Παπανδρέου, ταξιδεύει στην Άγκυρα». Όπως σημειώνει η ανταπόκριση, η επίσκεψη Δρούτσα μετατέθηκε χρονικά κατά μία εβδομάδα λόγω της πρόσφατης παραβίασης από τουρκικά σκάφη των ελληνικών χωρικών υδάτων. Ο Höhler επισημαίνει ότι ο μεγάλος αριθμός παραβιάσεων των ελληνικών χωρικών υδάτων και του εναερίου χώρου το τελευταίο διάστημα φανερώνουν «πόσο μεγάλη είναι η δυναμική της διένεξης μεταξύ των δύο χωρών».

«Ωστόσο, το γεγονός ότι ο Δρούτσας μεταβαίνει τώρα στην Άγκυρα υπογραμμίζει και το πόσο σημαντικό είναι για τους Έλληνες να βελτιώσουν τη σχέση τους με την Τουρκία». Ο δημοσιογράφος αναφέρεται επίσης στις μεγάλες ελληνικές εξοπλιστικές δαπάνες. «Σε σύγκριση με την οικονομική της δύναμη η Ελλάδα δαπανά εδώ και δεκαετίες περισσότερα χρήματα για στρατιωτικό εξοπλισμό απ’ ότι οποιαδήποτε άλλη χώρα- μέλος του ΝΑΤΟ, πλην των ΗΠΑ. Μόνο από τη Γερμανία, το μεγαλύτερο προμηθευτή της τα τελευταία τρία χρόνια, οι Έλληνες έχουν αγοράσει από το 1998 στρατιωτικό εξοπλισμό ύψους 45 δις ευρώ. Τουρκία και Ελλάδα είναι οι καλύτεροι πελάτες της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας».

«Η ελληνοτουρκική προσέγγιση έχει κάνει πράγματι μεγάλες προόδους, ωστόσο τα κρίσιμα ζητήματα μεταξύ τους παραμένουν άλυτα. Η Τουρκία μέχρι στιγμής δε δέχεται την πρόταση της Ελλάδας για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Το θέμα αυτό θα βρίσκεται πιθανόν στην ημερήσια διάταξη, όταν ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ερντογάν επισκεφθεί την Αθήνα στις αρχές του καλοκαιριού. Η επίσκεψη Δρούτσα στην Άγκυρα θα συμβάλει κυρίως στην προπαρασκευή αυτής της επίσκεψης. Ο Δρούτσας θα συζητήσει επιπλέον με τον ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου για την περαιτέρω λήψη μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών».

«Η προσέγγιση Ελλάδας- Τουρκίας παραμένει δύσκολη για το επιπλέον λόγο, ότι ο τουρκικός στρατός εξακολουθεί να δρα ανεξάρτητα από τους πολιτικούς και να επιδιώκει τους δικούς του στόχους. Έλληνες διπλωμάτες διατυπώνουν την υποψία ότι το τουρκικό γενικό επιτελείο στρατού υπονομεύει συστηματικά την πολιτική προσέγγιση με την Αθήνα, αντιμαχόμενο έτσι και την ισλαμική- συντηρητική κυβέρνηση Ερντογάν. Όσο η κατάσταση παραμένει ίδια, λίγο περιθώριο υπάρχει για στρατιωτικό αφοπλισμό».

Read more...

Τηλεφωνική επικοινωνία Κλίντον – Ταλάτ!


Συγχαρητήρια στον κατοχικό ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για την ‘πρόοδο’ που επετεύχθη στις έως τώρα διαπραγματεύσεις προς επίλυση του Κυπριακού, έδωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η κ. Κλίντον τηλεφώνησε στον κ. Ταλάτ, εκφράζοντας ικανοποίηση για την ανακοινωθείσα την περασμένη εβδομάδα από τον Ταλάτ ‘πρόοδο’ στις διαπραγματεύσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και δήλωσε την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη διαδικασία αυτή προς επίλυση του Κυπριακού.

Η κ. Κλίντον προσκάλεσε τον κ. Ταλάτ να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον για να συζητήσουν πώς οι ΗΠΑ θα συμβάλουν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, μετά τις ‘εκλογές’ στο ψευδοκράτος, θεωρώντας προφανώς σίγουρη τη νίκη του κατοχικού ηγέτη. Μετά την τηλεφωνική αυτή επικοινωνία, ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι το γεγονός αυτό δείχνει την εκτίμηση της διεθνούς κοινότητας στην πολιτική που ακολουθεί. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Κλίντον είχε προσκαλέσει τον Ταλάτ στις ΗΠΑ, πλην όμως ο τελευταίος την απέρριψε επειδή «η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ θα είχε νωρίτερα συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό της»

Read more...

Νεο υποκατάστημα της ZIRAAT στην Ξανθη


Μετά την Αθήνα και την Κομοτηνή, η τουρκική τράπεζα Ziraat Bank ετοιμάζει να ανοίξει τις δουλειές της και στην Ξάνθη. Στην ανακοίνωση η τράπεζα τονίζει πως θα ανοίξουμε νέο κατάστημα στην πόλη της Ξάνθης η οποία στα τουρκικά είναι γνωστή ως Iskece. Στην ίδια ανακοίνωση δεν λέει ούτε το που θα γίνει το υποκατάστημα αλλά ούτε και το πότε. Στην μειονοτική εφημερίδα RODOP RUZGARI αναφέρεται επίσης ότι παράλληλα με το υποκατ΄στημα της Ξάνθης η Ziraat Bank, ανοίγει υποκατάστημα και στο Κίρτζαλι της Βουλγαρίας, ενώ ετοιμάζεται και για το Βατούμ της Γεωργίας.


Read more...

Τουρκικός Τύπος 07.04.2010


Ξεκινάμε με την εφημερίδα Zaman που δημοσιεύει τη σκληρή απάντηση του πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdoğan στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν ο οποίος παρομοίασε το πολιτικό στυλ του Erdoğan με αυτό του Καντάφι.

Στην είδηση με τίτλο «Δεν είναι συνομιλητής μου», διαβάζουμε ότι η Ankara αντέδρασε σκληρά στις δηλώσεις του ισραηλινού ΥΠΕΞ ότι πιστεύει πως η ηγετική φυσιογνωμία του Erdoğan ο οποίος επικρίνει την ισραηλινή πολιτική στην Παλαιστίνη, μετατρέπεται σταδιακά προς αυτή του Λίβυου ηγέτη Καντάφι και του πρόεδρου της Βενεζουέλας Τσάβεζ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά λέξη είπε: «Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι συνομιλητής μου» ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι επικρίνουν τις δηλώσεις του Λίμπερμαν οι οποίες υπερβαίνουν το όριο, είναι ανάρμοστες και δε συνάδουν με την πραγματικότητα.

Περνάμε στην εφημερίδα Haber Türk η οποία χρησιμοποιώντας τον τίτλο «Νέο πυρηνικό δόγμα από τον Ομπάμα», μας πληροφορεί ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε τη νέα εθνική στρατηγική ασφάλειας της Αμερικής που ονομάζεται Αναθεώρηση Πυρηνικής Θέσης (NPR), και η οποία μειώνει το ρόλο των πυρηνικών στη χώρα του.

Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής πυρηνικών οπλών, η Αμερική δεν θα χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο ακόμα και σε περίπτωση που δεχτεί βιολογική και χημική επίθεση από μια χώρα που είναι μέλος της Συνθήκης για τη Μη Διασπορά των πυρηνικών Όπλων (Nuclear Non-proliferation Treaty, NPT).

Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας οι ΗΠΑ δεσμεύονται να μην κάνουν ποτέ χρήση πυρηνικών εναντίον των χωρών που είναι μέλη της Συνθήκης NPT και που δεν διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια, με εξαίρεση το Ιράν.

Περνάμε στην εφημερίδα Yeni Şafak όπου διαβάζουμε μια είδηση με τίτλο «Οι κκ. Σαρκισιάν και Ομπάμα θα συζητήσουν τα πρωτοκόλλα».

Αναφέρεται ότι κατά τη διάσκεψη για τα πυρηνικά, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Αρμένιο ομόλογό του Σερζ Σαρκισιάν.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκίμπς προανήγγειλε ότι στο πλαίσιο της συνόδου όπου θα συμμετάσχουν ηγέτες από 47 χώρες, ο Ομπάμα θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με ορισμένους ηγέτες και στη συνάντησή του με τον Σαρκισιάν θα θέσει επί τάπητος τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας.

«Το Λονδίνο ετοιμάζεται για εκλογές» είναι ο τίτλος που προτιμάει η εφημερίδα Cumhuriyet για την είδηση σχετικά με τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 6 Μάιου στη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε χτες επίσημα ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν. Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Μπράουν, ζήτησε από τη βασίλισσα Ελισάβετ να διαλύσει τη βουλή στις 12 Απριλίου.

Κατόπιν της συνάντησής του με τη βασίλισσα στο ανάκτορο Μπάκιγχαμ, ο Βρετανός πρωθυπουργός αφού δήλωσε ότι βελτιώνεται η οικονομία στη χώρα, κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην θέτουν σε κίνδυνο τη διαδικασία οικονομικής ανάκαμψης.

Τέλος η Milliyet μας πληροφορεί ότι οι Τούρκοι αθλητές πραγματοποίησαν μεγάλες επιτυχίες στο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών.

Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας Aylin Daşdelen η οποία έσπασε ευρωπαϊκό ρεκόρ στα 53 κιλά κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια, ενώ στην κατηγορία ανδρών Erol Bilgin στα 62 κιλά κέρδισε ένα αργυρό και δύο χρυσά μετάλλια και ο Bünyamin Sezer ένα αργυρό.


Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP