Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Κατηγορητήριο Ερντογάν κατά του Ισραήλ κι απάντηση Νετανιάχου


Το Ισραήλ αντιπροσωπεύει αυτή την περίοδο την «κυριότερη απειλή για την ειρήνη» στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, μετά από γεύμα που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί. «Δεν πρόκειται να πούμε ‘μπράβο’ όταν μία χώρα κάνει δυσανάλογη χρήση βίας στην Παλαιστίνη, στη Γάζα, και χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου. Θα τη ρωτήσουμε πώς είναι δυνατόν να ενεργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο», τόνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Υπήρξε μία επίθεση που προκάλεσε 1.500 νεκρούς (στη Γάζα), με επίκληση κινήτρων που ήταν ψευδή», πρόσθεσε.

« Ο Γκολντστόουν είναι εβραίος και η αναφορά του είναι σαφής», επισήμανε, αναφερόμενος στην έκθεση που συνέταξε ο Νότιο-αφρικανός δικαστής κατόπιν παραγγελίας του ΟΗΕ, η οποία κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό για εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

« Αυτή η προσέγγισή μας δεν οφείλεται στο γεγονός ότι είμαστε μουσουλμάνοι, αλλά απορρέει από το ανθρωπιστικό δίκαιο», υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο ισραηλινό πυρηνικό οπλοστάσιο, συσχετίζοντας το με αυτό του Ιράν και εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η μη προσχώρηση του Ισραήλ στη Συνθήκη Μη Εξάπλωσης των πυρηνικών δεν το εξαιρεί από την υποχρέωση να λογοδοτεί στη διεθνή κοινότητα.

Επανέλαβε ακόμη την αντίθεσή του στην υιοθέτηση νέων κυρώσεων κατά του Ιράν, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας «μιλά για πιθανότητες και όχι για βεβαιότητες» σε ότι αφορά τις στρατιωτικούς στόχους του και τονίζοντας ότι «είναι αδιανόητο να καταδικάζεται μία χώρα με βάση εικασίες».

Χθες το βράδυ, εξάλλου, η Τουρκία καταδίκασε τις δηλώσεις που αποδίδονται στον Ισραηλινό ΥΠΕΞ, Άβινγκτορ Λίμπερμαν, ο οποίος συνέκρινε τον Τ. Ερντογάν με τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι και τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες.

Απάντηση Νετανιάχου

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου καταδίκασε σήμερα τις επανειλημμένες “επιθέσεις” της Τουρκίας κατά της χώρας του, αναφερόμενος στη δήλωση του τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι το Ισραήλ αντιπροσωπεύει την “κύρια απειλή για την ειρήνη” στη Μέση Ανατολή. “Εμείς ενδιαφερόμαστε να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και λυπάμαι που ο Ερντογάν αποφασίζει συνεχώς να επιτίθεται κατά του Ισραήλ“, είπε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου στην πρωθυπουργία.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP