Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Ενδουπηρεσιακός ανταγωνισμός για τη κατάληψη της θέσης του Διοικητή της ΜΙΤ


Άρθρο της εφημερίδας Milliyetαναφέρεται στις παρασκηνιακές συζητήσεις για την επιλογή του νέου διοικητή της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, με επικρατέστερη υποψηφιότητα εκείνη του 42χρονου Hakan Fidan. Η θητεία του σημερινού Αρχηγού της ΜΙΤ Εmre Taner έχει παραταθεί 4 φορές, καθώς θεωρείται ίσως ο πλέον επιτυχημένος διοικητής της υπηρεσίας. Τη θέση του Taner εποφθαλμιούν και οι τρεις υποδιοικητές (υφυπουργοί) της ΜΙΤ, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα, το όνομα της οποίας έχει γίνει γνωστό ως A.G.

Παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας "Vatan" αποκάλυψε τον ανταγωνισμό για τη θέση του διοικητή της ΜΙΤ μεταξύ της επικεφαλής του Κλάδου Επιχειρήσεων A.G., η οποία συμμετείχε και στην ομάδα που ανέκρινε το Κούρδο ηγέτη Ocalan στο Ιμραλί και του επικεφαλής του Κλάδου Πληροφοριών A.C. Τη θέση της A.G. ενισχύει αναμφισβήτητα το γεγονός ότι οι δύο τελευταίοι διοικητές της τουρκικής υπηρεσίας προέρχονταν από το Κλάδο Επιχειρήσεων αλλά και ότι είναι η πρώτη γυναίκα που έχει αναλάβει καθήκοντα περιφερειακού διευθυντή, στα Άδανα της νότιας Τουρκίας. Ο Emre Taner γεννήθηκε το 1942 στη πόλη Lice του Diyarbakir και μετά την αποφοίτησή του από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Άγκυρας εντάχθηκε στις τάξεις της μεγαλύτερης τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Στις 15 Ιουνίου 2005 διαδέχθηκε τον Senkal Atasagun στην ηγεσία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, αν και πολύ νωρίτερα, το 1992, είχε διεκδικήσει το ίδιο αξίωμα (όταν επελέγη ο διπλωμάτης Sonmez Koksal). Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Taner εργάστηκε μεθοδικά για την επίλυση του Κουρδικού ζητήματος (είναι άριστος γνώστης της κουρδικής γλώσσας), επιχείρησε αλλαγές στην οργάνωση και την εν γένει δομή της ΜΙΤ, με προσλήψεις περισσοτέρων γλωσσομαθών στελεχών και παράλληλη στροφή του ενδιαφέροντος και της δράσης στο εξωτερικό καθώς και την απόκτηση σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού για τη συλλογή πληροφοριών.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP