Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Τουρκικός Τύπος 07.04.2010


Ξεκινάμε με την εφημερίδα Zaman που δημοσιεύει τη σκληρή απάντηση του πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdoğan στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν ο οποίος παρομοίασε το πολιτικό στυλ του Erdoğan με αυτό του Καντάφι.

Στην είδηση με τίτλο «Δεν είναι συνομιλητής μου», διαβάζουμε ότι η Ankara αντέδρασε σκληρά στις δηλώσεις του ισραηλινού ΥΠΕΞ ότι πιστεύει πως η ηγετική φυσιογνωμία του Erdoğan ο οποίος επικρίνει την ισραηλινή πολιτική στην Παλαιστίνη, μετατρέπεται σταδιακά προς αυτή του Λίβυου ηγέτη Καντάφι και του πρόεδρου της Βενεζουέλας Τσάβεζ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά λέξη είπε: «Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι συνομιλητής μου» ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι επικρίνουν τις δηλώσεις του Λίμπερμαν οι οποίες υπερβαίνουν το όριο, είναι ανάρμοστες και δε συνάδουν με την πραγματικότητα.

Περνάμε στην εφημερίδα Haber Türk η οποία χρησιμοποιώντας τον τίτλο «Νέο πυρηνικό δόγμα από τον Ομπάμα», μας πληροφορεί ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε τη νέα εθνική στρατηγική ασφάλειας της Αμερικής που ονομάζεται Αναθεώρηση Πυρηνικής Θέσης (NPR), και η οποία μειώνει το ρόλο των πυρηνικών στη χώρα του.

Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής πυρηνικών οπλών, η Αμερική δεν θα χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο ακόμα και σε περίπτωση που δεχτεί βιολογική και χημική επίθεση από μια χώρα που είναι μέλος της Συνθήκης για τη Μη Διασπορά των πυρηνικών Όπλων (Nuclear Non-proliferation Treaty, NPT).

Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας οι ΗΠΑ δεσμεύονται να μην κάνουν ποτέ χρήση πυρηνικών εναντίον των χωρών που είναι μέλη της Συνθήκης NPT και που δεν διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια, με εξαίρεση το Ιράν.

Περνάμε στην εφημερίδα Yeni Şafak όπου διαβάζουμε μια είδηση με τίτλο «Οι κκ. Σαρκισιάν και Ομπάμα θα συζητήσουν τα πρωτοκόλλα».

Αναφέρεται ότι κατά τη διάσκεψη για τα πυρηνικά, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Αρμένιο ομόλογό του Σερζ Σαρκισιάν.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκίμπς προανήγγειλε ότι στο πλαίσιο της συνόδου όπου θα συμμετάσχουν ηγέτες από 47 χώρες, ο Ομπάμα θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με ορισμένους ηγέτες και στη συνάντησή του με τον Σαρκισιάν θα θέσει επί τάπητος τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας.

«Το Λονδίνο ετοιμάζεται για εκλογές» είναι ο τίτλος που προτιμάει η εφημερίδα Cumhuriyet για την είδηση σχετικά με τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 6 Μάιου στη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε χτες επίσημα ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν. Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Μπράουν, ζήτησε από τη βασίλισσα Ελισάβετ να διαλύσει τη βουλή στις 12 Απριλίου.

Κατόπιν της συνάντησής του με τη βασίλισσα στο ανάκτορο Μπάκιγχαμ, ο Βρετανός πρωθυπουργός αφού δήλωσε ότι βελτιώνεται η οικονομία στη χώρα, κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην θέτουν σε κίνδυνο τη διαδικασία οικονομικής ανάκαμψης.

Τέλος η Milliyet μας πληροφορεί ότι οι Τούρκοι αθλητές πραγματοποίησαν μεγάλες επιτυχίες στο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών.

Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας Aylin Daşdelen η οποία έσπασε ευρωπαϊκό ρεκόρ στα 53 κιλά κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια, ενώ στην κατηγορία ανδρών Erol Bilgin στα 62 κιλά κέρδισε ένα αργυρό και δύο χρυσά μετάλλια και ο Bünyamin Sezer ένα αργυρό.


Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP