Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Τουρκικός τύπος 08.04.2010


την επισκόπηση του τουρκικού τύπου ξεκινάμε με την εφημερίδα Yeni Şafak με τίτλο "Διπλωματία του Παρισιού" δημοσιεύει τις επαφές του πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdoğan στο Παρίσι. Στην είδηση αναφέρεται ότι στα πλαίσια της διπλωματίας ο πρωθυπουργός Erdoğan συναντήθηκε με τον πρόεδρο Δημοκρατίας της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και τον πρόεδρο της Γερουσίας στη Γαλλία και με τον πρωθυπουργό της χώρας.

Περνάμε στη Zaman η οποία μας πληροφορεί ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δέχτηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού Erdoğan να επισκεφτεί την Τουρκία. Ο Σαρκοζί στα τέλη της χρονιάς θα επισκεφτεί την χώρα. Στην εφημερίδα αναφέρεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα επισκεφτεί την Τουρκία πριν την ανάληψη της προεδρείας των G-20 από τη χώρα του.

Η Vatan σχετικά με την ίδια είδηση δημοσιεύει ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας θα επισκεφτεί την Τουρκία μετά από 30 χρόνια. Στη συνάντηση Erdoğan- Σαρκοζί, ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε για άλλη μια φορά την υποστήριξη του στην εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας - Αρμενίας. Από την άλλη ο Σαρκοζί τόνισε ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Τουρκία και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η Hürriyet μας πληροφορεί ότι τελείωσε η "τουρκική εποχή" με μια μεγάλη τελετή που διοργανώθηκε για πρώτη φορά μετά από 240 χρόνια στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών στην Βασιλική Όπερα στη Γαλλία. Οι αρμόδιοι ανέφεραν ότι η τελευταία τελετή διοργανώθηκε το 1770, στην περίοδο του βασιλιά Louis XVI στην τελετή του γάμου του βασιλιά με τη σύζυγο του Μαρία Αντονιέττα.

Η Star δημοσιεύει ότι ο πρωθυπουργός Erdoğan έστειλε τη δεύτερη επιστολή του στον πρόεδρο της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν μέσω του υφυπουργού της Τουρκίας Feridun Sinirlioğlu. Ο Erdoğan στην επιστολή του έγραψε ότι δεν πρέπει να κάνουν πίσω βήμα. Στην είδηση διαβάζουμε ότι οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν στις 13 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

Η Sabah μας πληροφορεί ότι οι πειρατές κατέλαβαν το τουρκικό πλοίο 'YASİN-C' μαζί με τα 25 μέλη του πληρώματος στη Κένυα. Στην είδηση αναφέρεται ότι το πλοίο απαγάγη στα 270 μίλια στα ανοιχτά από το λιμάνι Mombasa.

Η Milliyet δημοσιεύει την είδηση του αμερικανικού τηλεοπτικού καναλιού Bloomberg ότι οι προβλέψεις που έκανε το 2008 η Διεθνής εταιρεία επενδύσεων Goldman Sachs σχετικά με την Τουρκία ότι θα ξεπεράσει τις γιγάντιες εταιρίες, είναι δυνατόν να ισχύουν για την τουρκική οικονομία.

Η Haber Türk μας πληροφορεί ότι η ακρίβεια που επικρατεί στην Κιργισία προκάλεσε την εξέγερση του λαού. Στην είδηση αναφέρεται ότι χιλιάδες άτομα πυρπόλησαν τα επίσημα κτίρια και τους τηλεοπτικούς οργανισμούς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο πρόεδρος Κουρμανμπέκ Μπακίεφ βρίσκεται στην πόλη Ος. Στην εφημερίδα διαβάζουμε ότι στις συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα στην αστυνομία και την αντιπολίτευση σκοτώθηκαν 100 άτομα.

Η τελευταία εφημερίδα είναι η Vatan η οποία δημοσιεύει ότι το υπουργείο Υγείας στην Αγγλία απαγόρευσε τη μαγνητική τομογραφία σε άτομα με καλή κατάσταση υγείας. Στην είδηση διαβάζουμε ότι η απαγόρευση της μαγνητικής τομογραφίας οφείλεται στη ραδιενέργεια που επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία.


Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP