Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

«Οι Τούρκοι στρατιωτικοί υπονομεύουν συστηματικά την προσέγγιση Ελλάδας- Τουρκίας»


Στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau δημοσιεύθηκε χθες ανταπόκριση από την Αθήνα του Gerd Höhler και τίτλο «Καθόλου χρήματα για πόλεμο» και υπότιτλο «Ο Παπανδρέου αναζητά το διάλογο με την Τουρκία». Με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του Έλληνα αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στην Άγκυρα, το δημοσίευμα αναφέρεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις προσπάθειες προσέγγισης των δύο χωρών. Μεταξύ άλλων, αναφέρει:
«Όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών, από το 1999 έως το 2004, ο Γιώργος Παπανδρέου προώθησε την προσέγγιση με την Τουρκία. Τώρα, ως Πρωθυπουργός, επιθυμεί να αναβιώσει την διαδικασία της προσέγγισης, η οποία είχε σχεδόν παραλύσει επί θητείας του συντηρητικού κ. Καραμανλή. Για τον επιπλέον λόγο ότι πλέον λείπουν τα χρήματα για την εξοπλιστική κούρσα που διαρκεί εδώ και χρόνια. Σήμερα, Τετάρτη, ο Έλληνας αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, στενός συνεργάτης του Παπανδρέου, ταξιδεύει στην Άγκυρα». Όπως σημειώνει η ανταπόκριση, η επίσκεψη Δρούτσα μετατέθηκε χρονικά κατά μία εβδομάδα λόγω της πρόσφατης παραβίασης από τουρκικά σκάφη των ελληνικών χωρικών υδάτων. Ο Höhler επισημαίνει ότι ο μεγάλος αριθμός παραβιάσεων των ελληνικών χωρικών υδάτων και του εναερίου χώρου το τελευταίο διάστημα φανερώνουν «πόσο μεγάλη είναι η δυναμική της διένεξης μεταξύ των δύο χωρών».

«Ωστόσο, το γεγονός ότι ο Δρούτσας μεταβαίνει τώρα στην Άγκυρα υπογραμμίζει και το πόσο σημαντικό είναι για τους Έλληνες να βελτιώσουν τη σχέση τους με την Τουρκία». Ο δημοσιογράφος αναφέρεται επίσης στις μεγάλες ελληνικές εξοπλιστικές δαπάνες. «Σε σύγκριση με την οικονομική της δύναμη η Ελλάδα δαπανά εδώ και δεκαετίες περισσότερα χρήματα για στρατιωτικό εξοπλισμό απ’ ότι οποιαδήποτε άλλη χώρα- μέλος του ΝΑΤΟ, πλην των ΗΠΑ. Μόνο από τη Γερμανία, το μεγαλύτερο προμηθευτή της τα τελευταία τρία χρόνια, οι Έλληνες έχουν αγοράσει από το 1998 στρατιωτικό εξοπλισμό ύψους 45 δις ευρώ. Τουρκία και Ελλάδα είναι οι καλύτεροι πελάτες της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας».

«Η ελληνοτουρκική προσέγγιση έχει κάνει πράγματι μεγάλες προόδους, ωστόσο τα κρίσιμα ζητήματα μεταξύ τους παραμένουν άλυτα. Η Τουρκία μέχρι στιγμής δε δέχεται την πρόταση της Ελλάδας για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Το θέμα αυτό θα βρίσκεται πιθανόν στην ημερήσια διάταξη, όταν ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ερντογάν επισκεφθεί την Αθήνα στις αρχές του καλοκαιριού. Η επίσκεψη Δρούτσα στην Άγκυρα θα συμβάλει κυρίως στην προπαρασκευή αυτής της επίσκεψης. Ο Δρούτσας θα συζητήσει επιπλέον με τον ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου για την περαιτέρω λήψη μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών».

«Η προσέγγιση Ελλάδας- Τουρκίας παραμένει δύσκολη για το επιπλέον λόγο, ότι ο τουρκικός στρατός εξακολουθεί να δρα ανεξάρτητα από τους πολιτικούς και να επιδιώκει τους δικούς του στόχους. Έλληνες διπλωμάτες διατυπώνουν την υποψία ότι το τουρκικό γενικό επιτελείο στρατού υπονομεύει συστηματικά την πολιτική προσέγγιση με την Αθήνα, αντιμαχόμενο έτσι και την ισλαμική- συντηρητική κυβέρνηση Ερντογάν. Όσο η κατάσταση παραμένει ίδια, λίγο περιθώριο υπάρχει για στρατιωτικό αφοπλισμό».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP