Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Νέο επεισόδιο με “άρωμα” προβοκάτσιας – Βανδαλισμοί στο μουσουλμανικό νεκροταφείο της Κομοτηνής


Μεγάλα ερωτηματικά προκαλούνται από τα κίνητρα των άρρωστων εγκεφάλων πίσω από της ζημιές σε μουσουλμανικούς τάφους στην περιοχή Πος – Πος στην Κομοτηνή.

Το γεγονός ανακαλύφθηκε τυχαία από Κομοτηναίους μουσουλμάνους της περιοχής, μεταξύ των οποίων και πατέρας που είδε τον τάφο του 16χρονου παλικαριού του κατεστραμμένο! Αμέσως σήμανε συναγερμός στον μαχαλά και εκατοντάδες κάτοικοι απέκλεισαν το δρόμο μπροστά στα νεκροταφεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Τα παράπονα στον … πρόξενο!

Κάποιος όμως μέσα στο πλήθος κι ενώ επικρατούσε ήδη ένταση πέταξε την ιδέα το πλήθος να κατευθυνθεί για διαμαρτυρία στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής! Δε χρειάστηκε και πολύς χρόνος ώστε το πλήθος μηχανικά να αντιδράσει πράττοντας αυτό ακριβώς κι έτσι, σε λίγα λεπτά εκατοντάδες άνθρωποι διασχίζοντας την Εγνατία και την Ιώνων με φωνές διαμαρτυρίας γύρω στις 1:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου, βρέθηκαν μπροστά στην είσοδο του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής.

Ο λόγος που μετέβησαν εκεί ήταν για να εκφράσουν τα παράπονά τους στον πρόξενο, ώστε ως μουσουλμάνοι να μπορούν ελεύθερα να πραγματοποιούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα (αυτές τις ημέρες οι μουσουλμάνοι εορτάζουν το Ραμαζάνι) χωρίς να γίνονται ζημιές σε ανάλογους χώρους ενώ μέσα στα αιτήματα ήταν …και ένας φύλακας για τα νεκροταφεία!

Βέβαια κανείς δεν ενημέρωσε το πλήθος πως ο Τούρκος πρόξενος δεν είναι νομάρχης, δήμαρχος ή …βουλευτής για να προωθήσει τέτοια αιτήματα μέσα στην ελληνική επικράτεια! Τους ενημέρωσε όμως γι αυτό ο ίδιος ο Τούρκος πρόξενος Μουσταφά Σαρνίτς που ειδοποιημένος έφτασε στο προξενείο λίγα λεπτά πριν τις 2 τα ξημερώματα και συνομίλησε με το συγκεντρωμένο πλήθος.

Ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους μουσουλμάνους πως δείχνει κατανόηση στο πρόβλημά τους και πως για τα υπόλοιπα υπάρχει η Αστυνομία, ο Δήμος, η Νομαρχία και οι λοιπές αρμόδιες τοπικές αρχές και πως το προξενείο είναι …απλά προξενική αρχή! Τα απολύτως αυτονόητα δηλαδή!

Στη συνέχεια και έπειτα από τη διαβεβαίωση του αστυνομικού διευθυντή Ροδόπης Δήμου Κοκμοτού πως ανάλογοι χώροι στο εξής θα φυλάσσονται και πως θα γίνουν όλα τα απαραίτητα ώστε οι δράστες αυτής της πράξης να συλληφθούν, το πλήθος ειρηνικά επέστρεψε στην συνοικία.

Μεθυσμένος, κακοπροαίρετος ή προεκλογική προβοκάτσια;

Ερωτηματικά ωστόσο προκαλούνται από τη χρονική στιγμή του γεγονότος αν αναλογιστεί κανείς και την βόμβα μολότοφ που έριξε άγνωστος στο τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης πριν 2 ημέρες.

Αν δε πρόκειται για κάποιον πραγματικά αρρωστημένο εγκέφαλο που ικανοποιείτε προκαλώντας θλίψη και οργή σε αθώους πολίτες ή απλά για τυχαίο μεθυσμένο ή νηφάλιο αλλά κακοπροαίρετο βάνδαλο, τότε δημιουργούνται υπόνοιες για το σκοπό της ζημίας αυτής αλλά και για τον τρόπο που κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την δίκαια αγανάκτηση τόσων εκατοντάδων πολιτών και τους έστρεψαν στην παντελώς αψυχολόγητη και δίχως νόημα ενέργεια του να απευθυνθούν στον Τούρκο πρόξενο σαν αυτός να είναι κάποια αρμόδια αρχή! Πράγμα που όπως φάνηκε από τον άψογο και επαγγελματικό τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα, ούτε ο ίδιος θα ήθελε να είναι έτσι!

Οπως και να έχει το θέμα καλό θα είναι πολίτες και αρχές το διάστημα αυτό να είναι σε εγρήγορση για πρόληψη και αποφυγή τέτοιων απαράδεκτων περιστατικών που διαταράσσουν την οικογενειακή γαλήνη πολλών ανθρώπων στην περιοχή αλλά και την κοινωνική ηρεμία στην περιοχή.

Πολλοί ήταν οι μουσουλμάνοι που φώναζαν στους παρευρισκόμενους ομόθρησκούς τους πως παρόλο τον πόνο και την αγανάκτησή τους θα έπρεπε να μη φωνάζουν για να μη ξυπνήσουν τους περίοικους γύρω από το προξενείο γιατί την αυριανή ημέρα θα έπρεπε να πάνε στις δουλειές τους! Πράγμα που δείχνει πως πολλές φορές ακόμη και σε ένα πλήθος, παρά τις δύσκολες στιγμές υπάρχουν φωνές λογικής και ηρεμίας που καλό είναι αυτές να ακούγονται πρώτες από όλες τις άλλες…

Νέο επεισόδιο με έντονο το “άρωμα” της προβοκάτσιας σημειώθηκε τη νύχτα στο μουσουλμανικό νεκροταφείο της Κομοτηνής. Άγνωστοι εισήλθαν στον ιερό χώρο και προέβησαν σε καταστροφές και βανδαλισμούς επί των τάφων και αποχώρησαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Είναι το δεύτερο επεισόδιο μέσα σε τρεις ημέρες μετά την ρίψη βόμβας μολότοφ στην περίφραξη του τουρκικού προξενείου στην Θεσσαλονίκη και οπωσδήποτε δημιουργεί προβληματισμό τόσο η επιλογή του στόχου, όσο και το timing της ενέργειας, λίγο πριν το δημοψήφισμα στην Τουρκία στις 12 Σεπτεμβρίου.
Οι ενέργειες θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό το οργανωμένο σχέδιο “Βαριοπούλα” και πλέον στις έρευνες έχει μπει και η ΕΥΠ. Πάντως είτε προβοκάτσια από το γνωστό “ανατολικό” κέντρο ή ξένους πράκτορες, γενικώς, είτε ενέργεια ανόητων εγχώριων ”θερμοκέφαλων”, έρχεται σε μία πολύ κακή στιγμή όπου η Ελλάδα εμφανίζεται απολογούμενη την στιγμή που η Τουρκία έχει “ανέβει σκαλί” σε ότι αφορά τις επίθετικές κινήσεις της το τελευταίο εξάμηνο στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται ότι το πογκρόμ του 1955 στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε με την βόμβα-προβοκάτσια στο προξενείο της Θεσσαλονίκης. Εκτός αυτού έχουμε και την παρουσόα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου που θα χοροστατήσει για πρώτη φορά μετά το 1923 στους εορτασμούς για την Θεομήτορα στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, όπου ήδη έχουμε προσπάθειες των τουρκικών ακραίων κύκλων να δημιουργήσουν επεισόδια. Μερίδα του τουρκικού Τύπου, χθες, επιβεβαίωνε φήμες ότι ακροδεξιές ομάδες της περιοχής θα επιδιώξουν να αμαυρώσουν την τελετή.
Από την πλευρά της κυβέρνησης υπήρξε μια δήλωση, όπου και πάλι, άναυ λόγου και άνευ στοιχείων “φωτογραφίζονται” μόνο ακραία στοιχεία ως αυτουργοί μιας πράξης που δείχνει να έχει ισχυρή το στοιχείο της προβοκάτισας.
Σε δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, τόνισε:

«Στις κοινωνίες υπάρχουν περιθωριακές ομάδες που επενδύουν στο μίσος και τη ρήξη. Που φοβούνται την διαφορετικότητα και έχουν σαν οδηγό τους τις θεωρίες συνωμοσίας.

Οι πράξεις τους είναι απόλυτα καταδικαστέες και αντίθετες προς τα εθνικά μας συμφέροντα. Είναι τα απομεινάρια του παρελθόντος που η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της για πάντα.

Όσοι καταστρέφουν τάφους και βεβηλώνουν τη μνήμη νεκρών που ανήκαν σε άλλο δόγμα, είναι έξω από την κοινωνία μας, την οποία βρίσκουν απέναντί τους πιο ενωμένη».

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι η μειονοτική εφημερίδα "ΜΠΙΡΛΙΚ" συνδέει το όλο θέμα με την αυριανή λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, γεγονός που πιθανόν να προϊονίζει τυχόν απόπειρα εκδήλωσης επεισοδίων σε βάρος των χριστιανών προσκυνητών.

Και βέβαια δεν είναι τυχαία τα τελευταία γεγονότα (μολότωφ στο Προξενείο Θεσ/νικης, βανδαλισμοί σε μουσουλμανικό νεκροταφείο στην Κομοτηνή), καθόσον ορισμένοι κύκλοι επιθυμούν την αποσταθεροποίηση του κλίματος μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας μέσω των παραπάνω γεγονότων, προκειμένου να πειφέρουν "χτυπήματα" στην κυβέρνηση Ερντογάν, εν όψει του επικείμενου δημοψηφίσματος για την συνταγματική μεταρρύθμιση στη γειτονική χώρα. Εάν επαληθευτούν τα παραπάνω τότε μπορούμε να μιλάμε για ύπαρξη κλάδου της ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ στη Δυτική Θράκη, αλλά και για μερική εφαρμογή του σχεδίου ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ.
Ο καιρός θα δείξει για το δίκαιο ή το άτοπο των παραπάνω.......

Read more...

Ηχούν οι καμπάνες στην Παναγία Σουμελά μετά από 87 χρόνια


Η συνθήκη της Λωζάνης, το 1923, κατάφερε να ερημώσει τον Πόντο και το μοναστήρι του. Σήμερα, μετά από 87 χρόνια, χιλιάδες πιστοί σπεύδουν στην Τραπεζούντα για να ζωντανέψουν την Παναγία Σουμελά. Πάνω από 5.000 πιστοί θα παρακολουθήσουν τη λειτουργία που θα τελέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Μέσα στο μοναστήρι, πάντως, θα επιτραπεί η είσοδος μόνο σε 500 διαπιστευμένους ταξιδιώτες.

Την πεποίθησή του ότι ο μωαμεθανικός πληθυσμός της Τουρκίας δείχνει τον ίδιο σεβασμό με τους ορθοδόξους χριστιανούς προς την εορτή της Παναγίας, διατυπώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Σαμπάχ". "Στη μονή Σουμελά έδειξαν σεβασμό οι σουλτάνοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συνεχίζοντας το σεβασμό που έδειξαν στο μοναστήρι οι προηγούμενοι χριστιανοί αυτοκράτορες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθολομαίος στη μεγάλης κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα.«Πηγαίνω στην Τραπεζούντα ως κήρυκας ειρήνης» δήλωσε.

Tα μέτρα ασφαλείας της τουρκικής αστυνομίας αναμένεται να είναι δρακόντεια καθώς υπάρχουν φόβοι για πρόκληση επεισοδίων.

Η άδεια για την πραγματοποίηση Θείας Λειτουργίας στο μοναστήρι δόθηκε τον περασμένο Ιούνιο από την Άγκυρα, σε μια προσπάθεια της γείτονος να δείξει το ευρωπαϊκό της πρόσωπο.

Η άφιξη του Πατριάρχη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφθασε στις 19:30 ώρα ελλάδας στην Τραπεζούντα, αεροπορικώς απο την Κωνσταντινούπολη. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, οι οποίοι τον ανέμεναν στο αεροδρόμιο, ο κ. Βαρθολομαίος, δήλωσε: «Είναι ένα ιστορικό γεγονός για όλους μας, προσωπικό για εμένα που έρχομαι από την Μητέρα Εκκλησία για να ξαναζωντανέψω τις μνήμες των προγόνων μας, να τελέσω την Θεία Λειτουργία, στο ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά. Να συνδέσω το σήμερα με το χθες, να δοξολογήσουμε όλοι μαζί τον Θεό για την μεγάλη αυτή ευλογία, την οποία επεφύλαξε στη δική μας τη γενιά. Και να ευχαριστήσουμε επίσης την Παναγία, την Θεοτόκο Μαρία, η οποία θα μας υποδεχθεί στο ιστορικό Μοναστήρι της και επικαλούμαι αυτή την στιγμή την χάρη της και την προστασίαν της για όλο τον Γένος μας, για όλο τον κόσμο, για την χώρα αυτή στην οποία εδρεύει το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και επαναλαμβάνω, για όλο τον κόσμο. Είμαι πολύ συγκινημένος, πολύ χαρούμενος όπως ασφαλώς και όλοι εσείς που ήρθατε από την Ελλάδα, από την Ρωσία, οι Ορθόδοξοι αδελφοί μας που έχουμε τόση ευλάβεια και σεβασμό στην μορφή της Υπεραγίας Θεοτόκου. Αύριο θα ζήσουμε μια ιστορική ημέρα και θα μεταφέρουμε στα σπίτια μας ο καθένας, εγώ στο Πατριαρχείο μας και σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο την χάρη αυτού του θεομητορικού προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά".

Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στα φιλόξενα αισθήματα των κατοίκων της Μαύρης Θάλασσας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά.

Μετά την άφιξη του ο κ. Βαρθολομαίος παρακάθησε σε ιφτάρ (δείπνο για τη λήξη της ημερήσιας νηστείας τού μήνα του ραμαζανιού), το οποίο παρέθεσαν ο μουφτής της Τραπεζούντας και ο Νομάρχης. Η λειτουργία θα αρχίσει στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 12 το μεσημέρι. Με τον Πατριάρχη θα συνλειτουργήσουν ο Μητροπολίτης Δράμας κ.Παύλος και ο εκπρόσωπος του Πατριάρχου Μόσχας Επίσκοπος Τύχων.

Κατά την αφιξη του στη μονή ο Οικουμενικος Πατριάρχης θα προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας και θα κατευθυνθεί στο ιερό βήμα για να προετοιμαστεί για τη θεία λειτουργία. Η λειτουργία θα τελεσθεί στον αύλειο χώρο της μονής, γιατί ο ναός είναι μικρός. Σε διαφορα σημεία πέριξ της μονής θα υπάρχουν γιγαντο-οθόνες για να μπορέσουν οι προσκυνητές να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία. Στο τέλος της λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μιλήσει προς τους πιστούς τονίζοντας μεταξύ άλλων οτι η λειτουργία στη μονή Παναγία Σουμελά είναι "ενα κορυφαίο θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός". Επίσης θα εκφράσει την ευχή η Παναγία η Σουμελιώτισσα να είναι "εγγυήτρια καλύτερων ημερών για τους λαούς της Ελλάδος και της Τουρκίας".

Στη Θεία Θειτουργία θα ψάλει χορός ιεροψαλτών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την διευθυνση του άρχοντα πρωτοψάλτη Λεωνίδα Αστέρη.

Read more...

ΚΑΤΕΤΕΘΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Περιορισμό των εξουσιών ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Το κύριο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης υπέβαλε σήμερα στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την τροποποίηση άρθρου της νομοθεσίας για το ρόλο του στρατού, το οποίο είχε χρησιμεύσει για την αιτιολόγηση πραξικοπημάτων, δήλωσαν στελέχη του κόμματος. Το CHP προτείνει ότι ο στρατός θα πρέπει εφεξής να είναι επιφορτισμένος με «την προστασία της χώρας και της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του σημερινού κοινοβουλευτικού συστήματος και με σεβασμό στο Σύνταγμα». Το CHP προτείνει ότι ο στρατός θα πρέπει εφεξής να είναι επιφορτισμένος με «την προστασία της χώρας και της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του σημερινού κοινοβουλευτικού συστήματος και με σεβασμό στο Σύνταγμα».

Η πρόταση αυτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) αποτελεί μια απάντηση στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) το οποίο εμφανίζεται ως ο υπέρμαχος της δημοκρατίας στην Τουρκία καθώς πολλές έρευνες διεξάγονται όσον αφορά φερόμενα σχέδια πραξικοπήματος με στόχο το ίδιο. Η πρόταση του CHP επαναπροσδιορίζει τα καθήκοντα του στρατού, όπως αυτά περιγράφονται σε άρθρο της νομοθεσίας αυτής που θεσπίστηκε πριν από 75 χρόνια και η οποία εξυπηρέτησε ως νομική βάση στους στρατηγούς για να πραγματοποιήσουν τέσσερα πραξικοπήματα από το 1960, εξήγησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Χακί Σουχά Οκάι, αντιπρόεδρος του CHP.

Στη σημερινή του μορφή το άρθρο αυτό ορίζει ότι χρέος του στρατού «είναι να προστατεύει και να επαγρυπνά για την τουρκική πατρίδα και την τουρκική Δημοκρατία», σε έναν αόριστο ορισμό, ο οποίος, σύμφωνα με τους επικριτές του, επέτρεψε στον στρατό να ορίσει εαυτόν θεματοφύλακα του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Το CHP προτείνει ότι ο στρατός θα πρέπει εφεξής να είναι επιφορτισμένος με «την προστασία της χώρας και της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του σημερινού κοινοβουλευτικού συστήματος και με σεβασμό στο Σύνταγμα», διευκρίνισε ο Οκάι.

«Το χρέος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν είναι να εξαλείφουν τη δημοκρατία, αλλά να βοηθούν στη λειτουργία της και στην προστασία της αν απειλείται», προσέθεσε.

Ανταποκρινόμενος σε αίτημα του αρχηγού του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι προτίθεται να προχωρήσει στην τροποποίηση του άρθρου αυτού και κάλεσε και την αντιπολίτευση να συνεργαστεί. «Η πρότασή μας αυτή αποτελεί μια δοκιμασία για την ειλικρίνεια» του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σημείωσε ο Οκάι.

Το AKP, το οποίο έχει ήδη ηγηθεί πολλών μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στον περιορισμό των εξουσιών του στρατού, σχεδιάζει να υποβάλει σε δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο μια σειρά τροποποιήσεων του Συντάγματος που αποσκοπούν, σύμφωνα με το ίδιο, στην πρόοδο της δημοκρατίας.

Read more...

Αφήνουν τα τουρκικά πλοία να… «αλωνίζουν»


Αφήνουν τα τουρκικά πλοία να… «αλωνίζουν» στις θαλάσσιες συνδέσεις από και προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Καταστρατηγούν τη Διμερή Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που επιτρέπει στα τουρκικά πλοία μόνο δρομολόγια «οριστικής αποβίβασης» επιβατών και όχι εκδρομές aller-retour με τους ίδιους επιβάτες. Και τελικά, οδηγούν τους Ελληνες πλοιοκτήτες σε οικονομικό μαρασμό, αναγκάζοντάς τους να αποχωρήσουν εντελώς από τις γραμμές…Σύμφωνα με τις διατάξεις της Διμερούς Συμφωνίας για τις θαλάσσιες μεταφορές που υπεγράφη το 2001 (Ν.2900/2001), Ελλάδα και Τουρκία έχουν συμφωνήσει να εξασφαλίζουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση των πλοίων τους στις θαλάσσιες μεταφορές εμπορευμάτων και επιβατών μεταξύ των λιμένων τους.

Ωστόσο, όπως ρητά αναφέρεται στη συμφωνία για τα πλοία υπό τουρκική σημαία, «επιτρέπεται η επιβίβαση επιβατών σε λιμάνι του εσωτερικού, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιβάτες θα αποβιβαστούν οριστικά». Με απλά λόγια, τα τουρκικά πλοιάρια δεν έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιούν τις ημερήσιες ή διήμερες εκδρομές από και προς τα παράλια ή τα νησιά μας με επιστροφή με τους ίδιους επιβάτες.Παρά την ξεκάθαρη διατύπωση του όρου της συμφωνίας, αλλά και της εγκυκλίου που εκδόθηκε το 2006, οι ελληνικές Αρχές επιτρέπουν στα τουρκικά πλοία να κάνουν ό,τι και τα ελληνικά, προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των Ελλήνων πλοιοκτητών. Με την ολιγωρία του αρμόδιου υπουργείου και την ανοχή των κατά τόπους λιμενικών Αρχών, τα τουρκικά πλοία δρουν… ανενόχλητα σε βάρος των ελληνικών. Την ίδια στιγμή, η στήριξη από το τουρκικό κράτος και τις Αρχές της Τουρκίας προς τα δικά τους πλοία είναι αδιαπραγμάτευτη…
Ο αθέμιτος ανταγωνισμός προκύπτει αφού οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες υπάγονται σε μια σειρά υποχρεώσεων, οι οποίες απορρέουν τόσο από την ελληνική όσο και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ναυσιπλοΐας (κανόνες ασφαλείας), για τις περιηγητικές διαδρομές και τις μεταφορές και περί λειτουργίας των ναυτιλιακών εταιρειών (εργατική νομοθεσία, φορολογία κτλ).
Αντίθετα, τα υπό τουρκική σημαία πλοία δεν είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των επιβατών, των φορτίων και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα, υπάρχουν πολλές καταγγελίες για την αξιοπλοΐα κάποιων εξ αυτών, όπως στις γραμμές Μυτιλήνης-Τουρκίας, ενώ τα πρόστιμα που έχουν υποβληθεί για παραβάσεις φαίνεται πως δεν εισπράττονται, λόγω μη ύπαρξης ελληνικού Α.Φ.Μ.Πλοία με τουρκική σημαία προστίθενται στις γραμμές, δημιουργούν καινούργια δρομολόγια και… καταβαραθρώνουν τα ελληνικά, που σιγά σιγά αποχωρούν. Αλλά αυτό δεν είναι η μόνη… παρασπονδία. Επειδή οι γραμμές από τα ελληνικά νησιά προς τα μικρασιατικά παράλια είναι πιο κερδοφόρες από τις αντίστροφες διαδρομές – καθώς οι Τούρκοι ταξιδιώτες είναι λιγότεροι – τον τελευταίο καιρό, τουρκικά πλοία διανυκτερεύουν στα ελληνικά λιμάνια, με αποτέλεσμα το πρωί να ξεκινούν από εκεί για απέναντι και να επιστρέφουν τους επιβάτες το βράδυ ή την επομένη!
Στη Λέσβο, εδώ και έναν χρόνο, δεν υπάρχει ελληνικό πλοίο που να πραγματοποιεί τη γραμμή Μυτιλήνη-Αϊβαλί. «Ενας ελληνικός μισθός κοστίζει όσο το σύνολο των εξόδων του τουρκικού», λέει ο πλοιοκτήτης του πλοίου «Κωνσταντίνος Γ» κ. Γυφτόπουλος, που φέτος έχει αποσυρθεί από τη γραμμή.Το πρόβλημα έχει επεκταθεί και στη Χίο, όπου το μοναδικό υπό ελληνική σημαία πλοίο ανταγωνίζεται δύο τουρκικά. «Τα ελληνικά πλοία είναι ιδιαίτερα επιβαρημένα με τους φόρους, την ασφάλεια, τα ταμεία που πληρώνουμε και εκ των πραγμάτων μάς κοστίζει περισσότερο από ό,τι στα τουρκικά» λέει ο Απόστολος Σπανολιός, πλοιοκτήτης του «Σαν Νίκολας», του μοναδικού ελληνικού πλοίου που έχει παραμείνει στη γραμμή Χίος-Τσεσμέ. «Ολα τα υπόλοιπα, μεταξύ των οποίων και αυτό με το ελληνικό όνομα ?Νήσος Χίος?, είναι τουρκικών συμφερόντων. Τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον τρία πλοία που έχουν ξεκινήσει να δραστηριοποιούνται στο δρομολόγιο αποχώρησαν – δεν άντεξαν ούτε ένα καλοκαίρι… Η διμερής συμφωνία που υπογράψαμε το 2001 δεν ήταν καθόλου ισοσκελισμένη. Ανοίξαμε τα λιμάνια μας στους Τούρκους, ενώ εκείνοι δεν έδωσαν τίποτα, αντιθέτως πλήττουν την ελληνική ναυτιλία», τονίζει.
Πολλά τουρκικά πλοία έχουν προστεθεί σε δρομολόγια όπως στην Κάλυμνο που συνδέεται με το Τουργκούτ Ρέις κ.ά. «Κάθε πρωί είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να συντάσσουμε λίστα επιβατών και να την επιδίδουμε στο Λιμεναρχείο. Επομένως ο έλεγχος μπορεί να γίνει εύκολα. Γιατί λοιπόν δεν γίνεται;», αναρωτιέται ο κ. Σπανολιός, που καταλογίζει αδιαφορία στις Αρχές, οι οποίες δυσκολεύουν συχνά τους Ελληνες πλοιοκτήτες και καπετάνιους.Στην αδιαφορία αυτή πρέπει να προστεθεί και η μη απάντηση του αρμόδιου υπουργείου σε επιστολή ελληνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στα δρομολόγια αυτά, παρότι έχουν περάσει περισσότεροι από δύο μήνες από την πρωτοκόλλησή της. Ανθρωποι από τα νησιά, πάντως, που ξέρουν πρόσωπα και πράγματα, μιλούν στο «Εθνος της Κυριακής» για τη στρατηγική σημασία που δίνει η τουρκική ηγεσία στις γραμμές αυτές, που δεν είναι μόνο θέμα… εμπορικής ναυτιλίας.«Από αυτές τις περιοχές περνάει όλο το λαθρεμπόριο, οι μετανάστες, τα ναρκωτικά, οι παράνομες εξαγωγές-εισαγωγές ψαριών… Τα λαθρεμπορικά αυτά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή, εμείς μπορούμε να τα εντοπίζουμε με τα ραντάρ μας και τους ασυρμάτους και κάτι τέτοιο φυσικά δεν το θέλουν οι ντόπιες “μαφίες”. Είναι κι αυτός ένας λόγος να… στραγγαλίζονται τα ελληνικά καράβια», σημειώνουν οι νησιώτες.

Read more...

ΕΡΙΔΕΣ


Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας ¨Φωνή της Ροδόπης¨ ο Χατζηοσμάν φέρεται πως θα κινηθεί στην κατεύθυνση της απόφασης που πήρε το κόμμα του και θα στηρίξει τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ.

Η ανακοίνωση αυτή του Χατζηοσμάν τη στιγμή που η Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης κάνει προσπάθειες για να συμμετάσχει με ανεξάρτητη λίστα στις εκλογές για τον δήμο Κομοτηνής, έπεσε σαν βόμβα. Η συμπεριφορά αυτή του Χατζηοσμάν, εξελήφθη από τους μειονοτικούς ως παράλογη και προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Διότι δεν είναι κατανοητό ο Χατζηοσμάν που για χρόνια αγωνίστηκε για τα μειονοτικά δικαιώματα μέσα από το κόμμα DEB, σήμερα να παρατάει αυτό το κόμμα και να στηρίζει το ΠΑΣΟΚ.

Πραγματικά είναι ακατανόητο τη στιγμή που η μειονότητα κάνει τους υπολογισμούς της για ανεξάρτητη λίστα, ο Χατζηοσμάν να λέει ανοιχτά ¨ΕΙΜΑΙ ΠΑΣΟΚΤΣΗΣ¨. Μπορεί να βγήκε στην πολιτική και να έγινε βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν πρέπει να κινείται σύμφωνα με τις αποφάσεις της Μειονότητας της Δυτικής Θράκης ; Εάν δεν μπορεί να βγει και να το πει αυτό, τότε τέλειωσε η ιστορία.
Τότε ο Χατζηοσμάν δεν είναι βουλευτής της μειονότητας αλλά αποκλειστικά και μόνο ένας βουλευτής που υπερασπίζεται πανελλαδικά τα συμφέροντα του ΠΑΣΟΚ. Και τους ψήφους της μειονότητας δεν τους μαζεύει για την μειονότητα αλλά για το ΠΑΣΟΚ. Ο καθένας πλέον πρέπει να δει αυτήν τη ξεκάθαρη πραγματικότητα.
Οι Μουσουλμάνοι της Θράκης μετά από όλα τα παραπάνω γραφέντα θα τον πιστέψουν μόνο αν βγει και πει : Εγώ στηρίζω στον Δήμο Κομοτηνής την ¨Ανεξάρτητη Λίστα¨ που εκπροσωπεί την μειονότητα¨. Ας περιμένουμε να δούμε.
Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΧΜΕΤ ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ¨ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ¨ :
¨Σαν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στρατεύομαι απόλυτα και υποστηρίζω τις επιλογές του κόμματος. Χαιρετίζω την επιλογή του Γιώργου Πετρίδη για το Δήμο Κομοτηνής και τον στηρίζω ανεπιφύλακτα.
Το ίδιο πρέπει να κάνουν όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες για μια νέα διοίκηση στο Δήμο μας. Η νίκη θα προκύψει με την συμπόρευση όλων των δημοκρατικών πολιτών για τη δημιουργία ενός μαζικού κινήματος μεταξύ των πολιτών¨.
ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ;
Από τώρα και πέρα βέβαια με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσουν και οι άλλοι αγωνιστές της μειονότητας όπως Ο Μεχμέτ Δεβετζίογλου, η Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο Γκαλίπ Γκαλίπ, ο Αλή Μέρτογλου, ο Ριντβάν Μολλά Ισά, η Σεβγκί Σαλίμ και ο Σινασί.
Αν κι αυτοί πούνε ¨ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΣΟΚ¨ αλίμονο στα χάλια της μειονότητας. Τότε να μην πει κανείς ότι ¨εγώ αγωνίζομαι για τα δικαιώματα της μειονότητας¨. Πλέον οι Μουσουλμάνοι της Θράκης ας δούνε και ας ξέρουν την αλήθεια.
Δεν αποτελεί ντροπή ότι αυτά τα άτομα αντί να κατέβουν με την ανεξάρτητη λίστα της μειονότητας, αυτήν μας την ισχύ την χαρίζουν στο ΠΑΣΟΚ ή στην ΝΔ ; Να μην προσπαθήσει κανείς να ξεγελάσει τον κόσμο, διότι πλέον τα ξέρει όλα.
Εσείς οι παραπάνω, κύριοι και κυρίες θα μπορούσατε να πείτε το ¨Εμείς θα κινηθούμε στην κατεύθυνση των αποφάσεων της Μειονότητας της Δυτικής Θράκης¨ ;
Ας περιμένουμε να δούμε. Σε αντίθετη περίπτωση η μάσκα σας θα έχει πέσει στα μάτια της μειονότητας. Οι άνθρωποι στα χωριά, στα σπίτια και στα καφενεία από την έλλειψη χρημάτων αιμορραγούνε, και εσείς ακόμα δεν ξέρετε τα βάσανα τους.
Πείτε το, ανακοινώστε το, την μειονότητα στηρίζετε ή το ΠΑΣΟΚ ; Αυτός ο κόσμος περιμένει απάντηση από εσάς, ώστε να αποφασίσει που και σε ποιόν θα δώσει την ψήφο του.
ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΛΙΣΤΑ, ΚΑΝΤΕ ΠΑΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΟΠΟΙΟΝ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μα είναι τόσο δύσκολο αυτό ; Στην Κομοτηνή έχει πάνω από 11 χιλιάδες τουρκικές ψήφους. Αυτούς τους ψήφους οι επικεφαλείς μας, αυτοί που παίρνουν μισθό από την πλάτη μας, αυτοί που έκαναν την πολιτική επάγγελμα και πηγή εσόδων, ετοιμάζονται χωρίς αντίσταση και παζάρια να τους δώσουνε πάλι στα κόμματα, ότι και να γράψω για αυτά τα άτομα λίγο θα είναι, διότι αυτά που γράφω είναι αληθή και πικρά. Όμως αν το ΠΑΣΟΚ θυμώσειειειειειειει ;;;;;;;;;
Φίλοι θα πείτε πως πάλι στοχεύω τον Χατζηοσμάν και γράφω. Για δείτε όμως την δήλωση που έκανε στην ελληνική εφημερίδα, δικό μου είναι το λάθος ;
Η Μειονότητα της Δυτικής Θράκης αποφασίζει για ¨Ανεξάρτητη Λίστα Δήμου Κομοτηνής¨ και ο Αχμέτ Χατζηοσμάν λέει ¨καλώ τους πάντες να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ¨. Έλα τώρα και μη τρελαίνεσαι.
……………………………
Μόλις τις προάλλες από το γραφείο του Χατζηοσμάν είχε βγει ¨φερμάνι για τον μουφτή¨ αλλά κανένας δεν μίλησε. Βγήκε ο Χατζηοσμάν και είπε : ¨Δεν το ήξερα. Το άτομο αυτό που δούλευε στο γραφείο λόγω αυτού του εγγράφου , το σταμάτησα, τον απέλυσα. Έκοψα τις σχέσεις μου¨. Μα πάλι ψέματα θα πείτε ;
Ο Χατζηοσμάν και ο Μεχμέτ Μπεράτ ήταν δίπλα δίπλα σε μια κηδεία. Τι είδους διώξιμο ήταν αυτό δεν κατάλαβα.
Εσείς αν το καταλάβατε εξηγήστε το και σε μένα. Τέλος ο Μεχμέτ Μπεράτ άρχισε να δουλεύει στην νομαρχία στο παλιό γραφείο του Χατζηοσμάν. Έτσι λένε τα νέα που φτάνουν στα αυτιά μας. Αν είναι έτσι ή όχι, θα το δούμε μαζί τον επόμενο καιρό.

Read more...

Ανοικτά μέτωπα για την Τουρκία


Τα εμπόδια στην ενταξιακή της πορεία, οι συνεχείς προστριβές με το Ισραήλ και η εντεινόμενη δράση των Κούρδων ανταρτών συνεχίζουν να ταλαιπωρούν σοβαρά την τουρκική κυβέρνηση, η οποία, μόλις προχθές, κατάφερε να αποφύγει τη σύγκρουση με το Στρατό, εξαιτίας των κρίσεων στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Και όσον αφορά τα εμπόδια που παρεμβάλλονται λόγω Κυπριακού, στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, οι ηγέτες της χώρας προσπαθούν να τα υπερφαλαγγίσουν, επικαλούμενοι… την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους, και επιτιθέμενοι εναντίον Ευρωπαίων ηγετών που συνδέουν το Κυπριακό με την ένταξη της Τουρκίας.

Ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Εγκεμέν Μπαγίς, επανέρχεται στις στήλες των βρετανικών εφημερίδων, για να παρουσιάσει τη χώρα του ως συνεπή έναντι των υποχρεώσεών της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κάνει αναφορές στα μέτρα που λαμβάνονται στο εσωτερικό της χώρας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ένταξη της Τουρκίας δεν είναι θέμα του «αν, αλλά του πότε και του πώς».
Αναφέρει ότι «υπάρχουν πολλοί λόγοι που συνηγορούν στο να ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη σημαντική συμβολή της στην ευρωπαϊκή οικονομία μέχρι τον ουσιαστικό της ρόλο στην ευρωπαϊκή εξωτερική και αμυντική πολιτική».
Σε σχέση με το Κυπριακό, αναφέρεται και πάλιν στο σχέδιο Ανάν, για να υποστηρίξει ότι «ήταν οι Τουρκοκύπριοι που έδωσαν ένα σαφές “ναι” για την επανένωση της νήσου, ενώ οι Ελληνοκύπριοι, κάνοντας κατάχρηση της ένταξής τους, είπαν “όχι”».
Σε άλλο σημείο της δήλωσής του, ο Μπαγίς αναφέρει ότι η βούληση της χώρας του για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ισχυρή και προσθέτει τα εξής: «Παρά τις μερικές απογοητευτικές φωνές από Ευρωπαίους ηγέτες και την αδικαιολόγητη προσέγγιση που γίνεται στο Κυπριακό, δεν εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες.
Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί σταθερή στις δεσμεύσεις της, όπως κάνουμε εμείς, χωρίς υποχωρήσεις από τις αμοιβαίες μας δεσμεύσεις».
Νέες φωτιές με Ισραήλ
Στο μεταξύ, σε νέα πορεία σύγκρουσης εισήλθαν οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, με αφορμή δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος υποστήριξε ότι η Τουρκία σκοπίμως επεδίωξε τη σύγκρουση, στηρίζοντας την αποστολή των πλοιαρίων στη Γάζα, για να εξυπηρετήσει δικά της συμφέροντα.
Στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, απάντησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος κάλεσε το Ισραήλ να αναλάβει τις ευθύνες του για τη δολοφονία αμάχων σε διεθνή ύδατα και ανέφερε: «Κανείς δεν μπορεί να καταλογίσει ευθύνες σε άλλη πλευρά για τη δολοφονία αυτή».
Ο Νταβούτογλου επανέλαβε ότι δεν εμπιστεύεται τα συμπεράσματα της ισραηλινής επιτροπής που εξετάζει το θέμα, αλλά αυτά της διεθνούς έρευνας που στηρίζει ο ΟΗΕ, ενώ παράλληλα εξήρε τη στάση του Γ.Γ.του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος διέψευσε τον ισχυρισμό του Νετανιάχου, σύμφωνα με τον οποίο το Ισραήλ έλαβε διαβεβαιώσεις από τον ΟΗΕ ότι η διεθνής επιτροπή δεν θα εξετάσει στρατιωτικό προσωπικό του Ισραήλ.
Στο μεταξύ, οι καταθέσεις ενώπιον της ισραηλινής επιτροπής για τη δολοφονία των εννέα Τούρκων ακτιβιστών από Ισραηλινούς στρατιώτες συνεχίζονται και προχθές ήταν η σειρά του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ να καταθέσει.
Σύμφωνα με τον Εχούντ Μπαράκ, το Ισραήλ είχε εξαντλήσει όλες τις επιλογές του προτού εξαπολύσει την επίθεσή του εναντίον των πλοιαρίων, στις 31 Μαΐου. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ισραηλινό Υπουργό Άμυνας, η απόφαση για αναχαίτιση των πλοιαρίων πάρθηκε αφότου «οι διπλωματικές προσπάθειες δεν απέδωσαν καρπούς».
Στην Τουρκία τώρα, όπου εξετάζεται το τουρκικό πλοιάριο στο οποίο αποβιβάστηκαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες, οι αρμόδιοι ανέφεραν ότι οι Ισραηλινοί φρόντισαν να εξαλείψουν κάθε ίχνος της επίθεσης, προτού το παραδώσουν στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, απάλειψαν τα αίματα και έκλεισαν τις οπές που είχαν ανοίξει οι σφαίρες.
Κουρδικό κτύπημα
Ο αιματηρός πόλεμος με τους Κούρδους αντάρτες συνεχίζεται στην Τουρκία. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλος τραυματίστηκε στη νοτιανατολική Τουρκία από έκρηξη, η οποία αποδίδεται στους Κούρδους αντάρτες. Από την επίθεση πλήγηκε ιρακινός αγωγός πετρελαίου, προκαλώντας πυρκαγιά.
Η έκρηξη στον πετρελαιαγωγό Κιρκούκ-Τσεϊχάν ήταν «τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε Τούρκος αρμόδιος. Το ΡΚΚ έχει αναλάβεί την ευθύνη για παρόμοιες επιθέσεις στο παρελθόν.
Στο μεταξύ, η «Χουριέτ» γράφει ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου απαίτησε από τον Υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαν Ακερέ, που επισκέπτεται την Άγκυρα, την έκδοση της Φεχριέ Ερντάλ, που έχει διαφύγει στο Βέλγιο, για τη δολοφονία του επιχειρηματία Σαμπαντζί και την απαγόρευση των δραστηριοτήτων του ΡΚΚ στη χώρα.
Ο Βέλγος Υπουργός απάντησε ότι το θέμα της Ερντάλ έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και η κυβέρνηση και οι Υπουργοί της δεν μπορούν να αποφασίσουν εκ μέρους των δικαστών.
Ο Νταβούτογλου έδωσε στο Βέλγο Υπουργό φάκελο, στον οποίο περιέχονται διάφορες δραστηριότητες του ΡΚΚ στο Βέλγιο.
Προβοκάτσιες σε 30 νόμους
Σύνοδος κορυφής επί θεμάτων ασφαλείας πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, υπό την προεδρία του Τζεμίλ Τσιτσέκ, αντιπροέδρου της κυβέρνησης, γράφει η «Σαμπάχ».
Κατά τη συνεδρία εξετάστηκαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, ετοιμάζονται προβοκάτσιες σε 30 νομούς και επαρχίες της χώρας, πριν από το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος, που θα διεξαχθεί στις 12 ερχομένου Σεπτεμβρίου.
Οι πληροφορίες είναι σε γνώση του Ταγίπ Ερντογάν και στόχος των ενεργειών είναι η πρόκληση σύγχυσης και πανικού στον κόσμο.
Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», αποφασίστηκε η λήψη εκτάκτων μέτρων ασφαλείας και δόθηκε εντολή στην ΜΙΤ να εστιάσει την προσοχή της στις «κρίσιμες» περιοχές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υποκινητές των ταραχών θα χρησιμοποιήσουν ακραίες δεξιές και αριστερές ομάδες της χώρας.

Read more...

Οι ισλαμιστές εμπόδιο σε εξελίξεις στρατιωτικών


Νέα κρίση μεταξύ ισλαμικής κυβέρνησης και στρατιωτικών ξέσπασε με αφορμή την άρνηση του πρωθυπουργού Ερντογάν να υπογράψει την εξέλιξη του προτεινόμενου για τη θέση του Αρχηγού Στρατού Ξηράς. Η αδυναμία εύρεσης συναινετικής λύσης σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα επιβεβαιώνει τις εξαιρετικά κακές σχέσεις μεταξύ των δύο «στρατοπέδων».

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος την 1η Αυγούστου συνήλθε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (YAS) για να εξετάσει τις προαγωγές των ανώτατων αξιωματικών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο, οι εργασίες του φετινού Συμβουλίου δεν κύλησαν ομαλά, όπως είθισται, με αποτέλεσμα να μην εγκριθούν οι προαγωγές για τις θέσεις του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου και του Αρχηγού Στρατού Ξηράς.

Κατά τη διάρκεια των τετραήμερων εργασιών του Συμβουλίου συζητήθηκαν οι προαγωγές (και συνταξιοδοτήσεις) 135 ανώτερων αξιωματικών. Οι εργασίες, όμως, του Συμβουλίου εισήλθαν σε αδιέξοδο κατά τη συζήτηση της προαγωγής έντεκα περιπτώσεων. Πρόκειται για ανώτερους αξιωματικούς τα ονόματα των οποίων εμπλέκονται σε υποθέσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας κατά τις αποκαλύψεις της υπόθεσης «Εργκενεκόν». Οι χαρακτηριστικότερες υποθέσεις είναι το σχέδιο πραξικοπήματος «κλουβί» και εκείνο του «ηλεκτρονικού διαδικτύου» κατά το οποίο οι ένοπλες δυνάμεις φέρονταν να ελέγχουν αρκετές δεκάδες ιστοσελίδες τις οποίες χρησιμοποιούσαν για να διεξάγουν ψυχολογικό πόλεμο.

Η κρίση ξέσπασε όταν ο ισλαμιστής πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου έως τη «ρήξη» και στη συνέχεια απείχε αναθέτοντας την εκπροσώπηση της κυβέρνησης στον υπουργό Αμύνης Βετζντί Γκιονούλ, εξέφρασε την αντίρρησή του στην προαγωγή του αντιστράτηγου Χασάν Ιγσίζ στη θέση του Αρχηγού Στρατού Ξηράς. Η ένταση κορυφώθηκε όταν οι στρατιωτικοί επέμειναν στην εξέλιξη του Ιγσίζ. Μολονότι ο Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ζήτησε από τα δύο μέρη να βρουν μια συμβιβαστική λύση, ο πρωθυπουργός Ερντογάν δεν υπέγραψε την απόφαση τόσο για την προαγωγή του Ιγσίζ, όσο και εκείνη του αντιστράτηγου Ισίκ Κοσανέρ, ο οποίος υπηρέτησε ως Αρχηγός Στρατού Ξηράς και προοριζόταν για τη θέση του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου. Ένα από τα σενάρια ήθελε την προαγωγή στην επίμαχη θέση του αρχηγού της Χωροφυλακής, Ατίλα Ισίκ, ο οποίος στα τέλη Αυγούστου θα συνταξιοδοτείτο. Επιμηκύνοντας τη θητεία του Ισίκ η κυβέρνηση μάλλον ευελπιστούσε ότι η κρίση θα επιλυόταν έστω και προσωρινά. Εντούτοις, η κυβέρνηση βρέθηκε προ εκπλήξεως καθώς δεν είχε υπολογίσει προφανώς την πιθανότητα ότι ο Ισίκ θα αιτούνταν τη συνταξιοδότησή του.

Η κίνηση της κυβέρνησης να αρνηθεί την εξέλιξη του Ιγσίζ, ο οποίος ενώ περίμενε την προαγωγή του εκλήθη από τον εισαγγελέα να καταθέσει για τις υποθέσεις στις οποίες φαίνεται αναμεμειγμένος, επιβεβαιώνει την άποψη ότι το ΑΚΡ επιχειρεί να περιορίσει, αν όχι και να ελέγξει, τον στρατό. Ως αποτέλεσμα του συστήματος εξέλιξης που ακολουθείται στον τουρκικό στρατό, είναι γνωστό από πολύ πριν ποιοι αξιωματικοί και περίπου πότε θα βρεθούν στην κορυφή των ενόπλων δυνάμεων. Εκτιμάται ότι αυτή η κίνηση της ισλαμικής κυβέρνησης συνδέεται με την προσπάθειά της να ανατρέψει το εν λόγω «προκατασκευασμένο» σύστημα εξέλιξης και να θέσει εμπόδια στο αμέσως επόμενο σχήμα που θα αναλάβει τη διοίκηση του στρατεύματος. Εξάλλου, σύμφωνα με την εθιμοτυπία, ο διοικητής του Α΄ Σώματος Στρατού γίνεται Αρχηγός Στρατού Ξηράς. Και ο αρχηγός Στρατού Ξηράς στη συνέχεια εξελίσσεται σε Αρχηγό Γενικού Επιτελείου. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που συνήθως δεν συναντάται τούρκος αρχηγός Γενικού Επιτελείου ο οποίος να προέρχεται από τις τάξεις του Ναυτικού ή της Αεροπορίας. Ας σημειωθεί ακόμη ότι η κατανομή δυνάμεων μεταξύ των δύο «στρατοπέδων» είναι «άνιση». Ενώ οι στρατιωτικοί κατέχουν την πλειοψηφία στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, οι εξελίξεις που αποφασίζονται στο πλαίσιο του Συμβουλίου απαιτούν την υπογραφή του Προέδρου, του πρωθυπουργού και του υπουργού Αμύνης. Στην περίπτωση μάλιστα του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου απαιτείται έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου. Έτσι οι στρατιωτικοί μπορούν να εισπράξουν ανά πάσα στιγμή την άρνηση της κυβέρνησης στο εν λόγω ζήτημα.

Παρόμοιες κρίσεις έχουν λάβει χώρα και στο παρελθόν στην Τουρκία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της αποκλήρωσης του Ν. Οζτορούν από τη θέση του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου επί κυβερνήσεως Τ. Οζάλ και της εκλογής στην επίμαχη θέση του Ν. Τορουμτάι. Ωστόσο, η συγκεκριμένη κρίση διαφέρει από τις προηγούμενες κατά το ότι οι συγκυρίες στα πλαίσια των οποίων λαμβάνει χώρα χαρακτηρίζονται από αστάθεια και ένταση. Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, οι στρατιωτικοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να παραδώσουν τα «όπλα» τόσο εύκολα. Ενώ οι ισλαμιστές γνωρίζουν τους κινδύνους που ενέχει μια ενδεχόμενη «παραχώρηση» στο κεμαλικό «στρατόπεδο». Μέλλει να δούμε ποια λύση θα προκρίνουν τα δύο μέρη για να εξέλθουν της κρίσεως.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Read more...

Στρατηγική παρεμβολή


Ο ηλεκτρονικός πόλεμος είναι μία στρατιωτική πραγματικότητα σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες. Δεν αποτελεί πια μια δυνατότητα επένδυσης, αλλά μία ανάγκη. Επιπλέον, όταν υπάρχουν στρατιωτικοί περιορισμοί, λόγω συνθηκών, ο ηλεκτρονικός πόλεμος αποτελεί μία εναλλακτική λύση. Οι δυνατότητες της εποχής δεν είχαν την εικόνα της μελλοντικής πραγματικότητας. Κατά συνέπεια, μερικά νησιά του Αιγαίου, τα οποία έχουν και στρατηγική σημασία, πρέπει να είναι εξοπλισμένα όχι μόνο με την πιο σύγχρονη τεχνολογία, αλλά επιπλέον πρέπει να διαθέτουν την ιδιότητα της ανθεκτικότητας. Η παθητική παρατήρηση δεν επαρκεί ποτέ. Το συμπέρασμα είναι απλό, η στρατηγική παρεμβολή είναι απαραίτητη, μόνο που πρέπει να υπάρχουν και τα ανάλογα μέτρα σε επιτελικό επίπεδο. Διότι δίχως πρακτική υποστήριξη, η θεωρία της στρατηγικής παρεμβολής δεν έχει νόημα ούτε σε πολεμολογικό επίπεδο, ούτε σε εθνικό. Τα νησιά του Αιγαίου, όπως είναι η Χίος κι η Μυτιλήνη δεν διαθέτουν στρατηγικό βάθος, λόγω της φύσης τους. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μερικώς και με έντεχνο τρόπο μέσω της ανθεκτικότητας και του ηλεκτρονικού πολέμου.

Η ανθεκτικότητα του ηλεκτρονικού μπορεί να αντικαταστήσει ως ιδιότητα την έλλειψη του χώρου και να λειτουργήσει ως αντισταθμικό μέτρο μέσω του χρόνου. Η απώλεια που μπορεί να προκαλέσει σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, η στρατηγική παρεμβολή είναι σημαντικότατη. Κι αν αυτό δεν είναι κατανοητό σε όλους είναι μόνο και μόνο λόγω της έλλειψης επιστημοσύνης. Η θεωρία υπάρχει και το ίδιο ισχύει και για την τεχνολογία. Επιπλέον, η τελευταία δεν έχει το οικονομικό κόστος που νομίζουν οι μη ειδικοί. Η δυνατότητα της παρεμβολής είναι μεγάλη κι υπάρχει τεχνογνωσία στη χώρα μας. Πρέπει όμως να υπάρξει και μία στρατιωτική εκπαίδευση, η οποία να μην είναι στοιχειώδης σε αυτόν τον τομέα. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε έναν υλοποιήσιμο στρατηγικό σχεδιασμό στον χώρο του ηλεκτρονικού πολέμου. Το άλλο πρόβλημα, που αφορά στην ανθεκτικότητα είναι πιο περίπλοκο και εμπεριέχει μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα, αλλά και περισσότερες εναλλακτικές λύσεις. Ένα χειροπιαστό παράδειγμα με τις διαφορετικές προσεγγίσεις των Αμερικανών, των Γάλλων και των Ρώσων. Η γενική ιδέα είναι η εξής: η προσαρμογή δεν απαιτεί επανάσταση κι η επιλογή, καινοτομία. Είναι δυνατόν και με πρακτικό και αποτελεσματικό τρόπο να εφαρμόσουμε μερικές ανθεκτικές δομές, για να λειτουργήσουν τα συγκεκριμένα νησιά μας τουλάχιστον ως ανάχωμα σχετικά με μία αεροπορική και μαζική επίθεση. Αλλιώς δεν έχει νόημα η στρατιωτική ύπαρξη στην περιοχή. Διότι η έννοια της θυσίας αποκτά στρατηγικές ιδιότητες μόνο και μόνο αν υπάρχει σχεδιασμός, ο οποίος ενσωματώνει όχι μόνο ελιγμούς αλλά και σχεδιασμούς. Τα νησιά μας σε αυτόν τον χώρο έχουν de facto μία πολεμολογική έννοια. Το να τα ξεχνάμε σημαίνει ότι δεν προετοιμαζόμαστε για μια στρατηγική διαχείριση μιας πραγματικής κρίσης. Το πλαίσιο υπάρχει, το πεδίο λειτουργεί, το όλο θέμα πλέον είναι η ανάγκη του πεδίου δράσης.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP