Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Ανοικτά μέτωπα για την Τουρκία


Τα εμπόδια στην ενταξιακή της πορεία, οι συνεχείς προστριβές με το Ισραήλ και η εντεινόμενη δράση των Κούρδων ανταρτών συνεχίζουν να ταλαιπωρούν σοβαρά την τουρκική κυβέρνηση, η οποία, μόλις προχθές, κατάφερε να αποφύγει τη σύγκρουση με το Στρατό, εξαιτίας των κρίσεων στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Και όσον αφορά τα εμπόδια που παρεμβάλλονται λόγω Κυπριακού, στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, οι ηγέτες της χώρας προσπαθούν να τα υπερφαλαγγίσουν, επικαλούμενοι… την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους, και επιτιθέμενοι εναντίον Ευρωπαίων ηγετών που συνδέουν το Κυπριακό με την ένταξη της Τουρκίας.

Ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Εγκεμέν Μπαγίς, επανέρχεται στις στήλες των βρετανικών εφημερίδων, για να παρουσιάσει τη χώρα του ως συνεπή έναντι των υποχρεώσεών της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κάνει αναφορές στα μέτρα που λαμβάνονται στο εσωτερικό της χώρας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ένταξη της Τουρκίας δεν είναι θέμα του «αν, αλλά του πότε και του πώς».
Αναφέρει ότι «υπάρχουν πολλοί λόγοι που συνηγορούν στο να ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη σημαντική συμβολή της στην ευρωπαϊκή οικονομία μέχρι τον ουσιαστικό της ρόλο στην ευρωπαϊκή εξωτερική και αμυντική πολιτική».
Σε σχέση με το Κυπριακό, αναφέρεται και πάλιν στο σχέδιο Ανάν, για να υποστηρίξει ότι «ήταν οι Τουρκοκύπριοι που έδωσαν ένα σαφές “ναι” για την επανένωση της νήσου, ενώ οι Ελληνοκύπριοι, κάνοντας κατάχρηση της ένταξής τους, είπαν “όχι”».
Σε άλλο σημείο της δήλωσής του, ο Μπαγίς αναφέρει ότι η βούληση της χώρας του για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ισχυρή και προσθέτει τα εξής: «Παρά τις μερικές απογοητευτικές φωνές από Ευρωπαίους ηγέτες και την αδικαιολόγητη προσέγγιση που γίνεται στο Κυπριακό, δεν εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες.
Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί σταθερή στις δεσμεύσεις της, όπως κάνουμε εμείς, χωρίς υποχωρήσεις από τις αμοιβαίες μας δεσμεύσεις».
Νέες φωτιές με Ισραήλ
Στο μεταξύ, σε νέα πορεία σύγκρουσης εισήλθαν οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, με αφορμή δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος υποστήριξε ότι η Τουρκία σκοπίμως επεδίωξε τη σύγκρουση, στηρίζοντας την αποστολή των πλοιαρίων στη Γάζα, για να εξυπηρετήσει δικά της συμφέροντα.
Στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, απάντησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος κάλεσε το Ισραήλ να αναλάβει τις ευθύνες του για τη δολοφονία αμάχων σε διεθνή ύδατα και ανέφερε: «Κανείς δεν μπορεί να καταλογίσει ευθύνες σε άλλη πλευρά για τη δολοφονία αυτή».
Ο Νταβούτογλου επανέλαβε ότι δεν εμπιστεύεται τα συμπεράσματα της ισραηλινής επιτροπής που εξετάζει το θέμα, αλλά αυτά της διεθνούς έρευνας που στηρίζει ο ΟΗΕ, ενώ παράλληλα εξήρε τη στάση του Γ.Γ.του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος διέψευσε τον ισχυρισμό του Νετανιάχου, σύμφωνα με τον οποίο το Ισραήλ έλαβε διαβεβαιώσεις από τον ΟΗΕ ότι η διεθνής επιτροπή δεν θα εξετάσει στρατιωτικό προσωπικό του Ισραήλ.
Στο μεταξύ, οι καταθέσεις ενώπιον της ισραηλινής επιτροπής για τη δολοφονία των εννέα Τούρκων ακτιβιστών από Ισραηλινούς στρατιώτες συνεχίζονται και προχθές ήταν η σειρά του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ να καταθέσει.
Σύμφωνα με τον Εχούντ Μπαράκ, το Ισραήλ είχε εξαντλήσει όλες τις επιλογές του προτού εξαπολύσει την επίθεσή του εναντίον των πλοιαρίων, στις 31 Μαΐου. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ισραηλινό Υπουργό Άμυνας, η απόφαση για αναχαίτιση των πλοιαρίων πάρθηκε αφότου «οι διπλωματικές προσπάθειες δεν απέδωσαν καρπούς».
Στην Τουρκία τώρα, όπου εξετάζεται το τουρκικό πλοιάριο στο οποίο αποβιβάστηκαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες, οι αρμόδιοι ανέφεραν ότι οι Ισραηλινοί φρόντισαν να εξαλείψουν κάθε ίχνος της επίθεσης, προτού το παραδώσουν στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, απάλειψαν τα αίματα και έκλεισαν τις οπές που είχαν ανοίξει οι σφαίρες.
Κουρδικό κτύπημα
Ο αιματηρός πόλεμος με τους Κούρδους αντάρτες συνεχίζεται στην Τουρκία. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλος τραυματίστηκε στη νοτιανατολική Τουρκία από έκρηξη, η οποία αποδίδεται στους Κούρδους αντάρτες. Από την επίθεση πλήγηκε ιρακινός αγωγός πετρελαίου, προκαλώντας πυρκαγιά.
Η έκρηξη στον πετρελαιαγωγό Κιρκούκ-Τσεϊχάν ήταν «τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε Τούρκος αρμόδιος. Το ΡΚΚ έχει αναλάβεί την ευθύνη για παρόμοιες επιθέσεις στο παρελθόν.
Στο μεταξύ, η «Χουριέτ» γράφει ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου απαίτησε από τον Υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαν Ακερέ, που επισκέπτεται την Άγκυρα, την έκδοση της Φεχριέ Ερντάλ, που έχει διαφύγει στο Βέλγιο, για τη δολοφονία του επιχειρηματία Σαμπαντζί και την απαγόρευση των δραστηριοτήτων του ΡΚΚ στη χώρα.
Ο Βέλγος Υπουργός απάντησε ότι το θέμα της Ερντάλ έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και η κυβέρνηση και οι Υπουργοί της δεν μπορούν να αποφασίσουν εκ μέρους των δικαστών.
Ο Νταβούτογλου έδωσε στο Βέλγο Υπουργό φάκελο, στον οποίο περιέχονται διάφορες δραστηριότητες του ΡΚΚ στο Βέλγιο.
Προβοκάτσιες σε 30 νόμους
Σύνοδος κορυφής επί θεμάτων ασφαλείας πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, υπό την προεδρία του Τζεμίλ Τσιτσέκ, αντιπροέδρου της κυβέρνησης, γράφει η «Σαμπάχ».
Κατά τη συνεδρία εξετάστηκαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, ετοιμάζονται προβοκάτσιες σε 30 νομούς και επαρχίες της χώρας, πριν από το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος, που θα διεξαχθεί στις 12 ερχομένου Σεπτεμβρίου.
Οι πληροφορίες είναι σε γνώση του Ταγίπ Ερντογάν και στόχος των ενεργειών είναι η πρόκληση σύγχυσης και πανικού στον κόσμο.
Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», αποφασίστηκε η λήψη εκτάκτων μέτρων ασφαλείας και δόθηκε εντολή στην ΜΙΤ να εστιάσει την προσοχή της στις «κρίσιμες» περιοχές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υποκινητές των ταραχών θα χρησιμοποιήσουν ακραίες δεξιές και αριστερές ομάδες της χώρας.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP