Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Με μία απόφαση γκρέμισε ένα μνημείο ανθελληνισμού στη Θράκη


«Σταμάτης ο Τουρκοφάγος», θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κύριος Δημήτρης Σταμάτης, που με την αντιτουρκική του στάση έγινε ο φόβος και ο τρόμος του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής.
Πραγματικά, από την αρχή σχεδόν την θητείας του στην ακριτική και άκρως ευαίσθητη περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο κύριος Σταμάτης είχε δώσει τα καλύτερα εχέγγυα για την ποιότητα, την σοβαρότητα, μα κυρίως για την αποφασιστικότητά του να εργαστεί σύμφωνα με τα συμφέροντα της Θράκης και όχι με βάση τις προσωπικές του (υποκειμενικές) επιλογές.

Το έργο του κυρίου Σταμάτη ήταν τέτοιας έντασης και ποιότητας, ο δε ίδιος αμέμπτου χαρακτήρος, που τρόμαξε την Άγκυρα και τα φερέφωνά της τόσο στην Κομοτηνή όσο και στην Ξάνθη. Το Τουρκικό Προξενείο γεύτηκε πολλές φορές την καταφρόνηση και την πολιτική αποδοκιμασία του κυρίου Σταμάτη και τον είχε κηρύξει εχθρό των «Τούρκων της Θράκης». Οι τουρκόφωνες εφημερίδες της Κομοτηνής συνεχώς προσπαθούσαν να μειώσουν το πολιτικό έργο του περήφανου Περιφερειάρχη στην περιοχή, αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν να φανερώνουν το έργο του κυρίου Σταμάτη, που ο ίδιος προτιμούσε να το διατηρεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Πολλές φορές ο κύριος Σταμάτης χάλασε την «σούπα» του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής και το μεγαλύτερο χαστούκι που έδωσε στους αντιπροσώπους της Άγκυρας ήταν στα εγκαίνια λειτουργίας της Ziraat Bank, όταν τους απέστειλε επιστολή μέσω της οποίας τους δήλωνε απερίφραστα πως δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε «εμποροπανηγύρεις», με σαφείς αιχμές κατά του μελλοντικού έργου της τουρκικής τράπεζας (για την οποία πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως αποτελεί το οικονομικό όργανο τόσο του τουρκικού στρατού όσο και των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας).
Ο κύριος Σταμάτης δεν δίστασε ποτέ να συγκρουστεί με τις γονυκλινείς και πεοθηλάζουσες παλλακίδες του τουρκοπρόξενου και τις σκατοπρακτοράντζες της ΜΙΤ που οργώνουν (ελέω αδικαιολογήτων ελευθεριών που παρέδωσε η κυρία Μπακογιάννη) την ακριτική Θράκη. Πρόσφατα δε, αντιμετώπισε μία πολεοδομική αυθαιρεσία των «τουρκόφωνων» ανθυποτζουτζέδων του Σαρνίτς και στάθηκε ως νέος Μέγας Αλέξανδρος, στο ύψος των περιστάσεων, γκρεμίζοντας συθέμελα κτίριο-μνημείο το οποίο είχε ανεγερθεί στην μνήμη του Μεχμέτ Χιλμί*.
Το παράνομο μνημείο, λοιπόν, που έστησαν τα γνωστά καλοπληρωμένα δουλικά του Σαρνίτς, το οποίο προσέβαλλε κάθε έννοια ανθρωπισμού αλλά και προσπάθησε να καταστρέψει κάθε προσπάθεια ειρηνικής διαβίωσης των χριστιανών και των μουσουλμάνων στην περιοχή, γκρεμίστηκε με εντολή του Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης, κυρίου Δημήτρη Σταμάτη.
Με μία εντολή που έδωσε κοντά στο τέλος της θητείας του (προφανώς η επόμενη κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές, θα «παραιτήσει» τον ικανότατο αυτό λειτουργό της Πολιτείας), ο κύριος Σταμάτης αποχωρεί με ψηλά το κεφάλι και αισθανόμενος πως έχει διατελέσει το καθήκον του κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο (αν όχι στο ακέραιο)…
Δεν αξίζουν όμως τα εύγε στον κύριο Περιφερειάρχη, επειδή απλά έπραξε το καθήκον του, όπως ο νόμος ορίζει και τίποτε παραπάνω. Αν και ευχή όλων των Θρακιωτών είναι ο κύριος Σταμάτης να παραμείνει στη θέση του (μάλλον δύσκολο η επόμενη κυβέρνηση να χαλάσει την επιθυμία της Άγκυρας για την απομάκρυνσή του) μακάρι και οι προηγούμενοι ή οι επόμενοι Περιφερειάρχες να είχαν και να έχουν το δικό του πολιτικό και ηθικό ανάστημα.
Οι γυφτοκατάσκοποι και οι κυριλέδες ψευτοθρησκευτικοί λειτουργοί, σίγουρα νιώθουν ένα βάρος να φεύγει από επάνω τους και ίσως αυτό το μήνυμα θα πρέπει να περάσει και στην Αθήνα. Η Ελλάδα χρειάζεται Έλληνες, που με πυγμή, με σοβαρότητα και σύμφωνα με τους νόμους του Ελληνικού (και όχι του Τουρκικού) κράτους θα στέκονται στο ύψος των περιστάσεων που απαιτούνται σε όσους έχουν θέσει εαυτούς ακρίτες φύλακες των συνόρων του Ελληνισμού...
Κωνσταντίνος

* Για την ιστορία και για όσους δεν γνωρίζουν, ο Μεχμέτ Χιλμί ήταν ένας, κατά δήλωση του ιδίου αλλά και σύμφωνα με τα «έργα» του, καθαρός ανθέλληνας, φιλότουρκος, πράκτορας, αλλά και σφαγέας στην περιοχή της ορεινής Θράκης στην αρχή του 20ου αιώνα. Ανθρωποκυνηγός που είχε βάλει στο στόχαστρό του τους Πομάκους και τους Αλεβίτες κατοίκους της Θράκης, εξολοθρευτής οποιουδήποτε αντιτασσόταν στις ορέξεις του εκτουρκισμού της Ελληνικής αυτής περιοχής. Δάσκαλος στο επάγγελμα, με ειδικότητα στην τρομοκράτηση άμαχων πληθυσμών αλλά και στις σφαγές στο όνομα του Κεμαλισμού.

Read more...

Συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για τους λαθρομετανάστες


Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία συμφώνησαν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη σύναψη Συμφωνίας Επανεισδοχής λαθρομεταναστών. Oι διαπραγματεύσεις αναμένεται να αρχίσουν στις 4 Δεκεμβρίου 2009, μετά από σχετικές συζητήσεις που είχαν με την τουρκική πλευρά στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία επισκέφθηκαν πρόσφατα την Τουρκία.

Η εξέλιξη αυτή κρίνεται ως πολύ ικανοποιητική και από τις δυο πλευρές, και αναμένεται ότι θα επηρεάσει θετικά τη διαδικασία ενταξιακής διαπραγμάτευσης της ΕΕ με την Τουρκία.

Ωστόσο, ορισμένοι κοινοτικοί κύκλοι αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη το γεγονός, ότι η Τουρκία δέχθηκε την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Επανεισδοχής. Το συνδέουν με την αρνητική στάση της Τουρκίας, όλα τα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2002, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε λάβει εντολή από το Συμβούλιο Υπουργών να αρχίσει αυτές τις διαπραγματεύσεις και με το γεγονός ότι η έναρξη στις 4 Δεκεμβρίου γίνεται έξι ημέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες ( 10 και 11 Δεκεμβρίου 2009), όπου θα συζητηθεί η πορεία της Τουρκίας προς την ένταξη.
Η χώρα που υπογράφει Συμφωνία Επανεισδοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποχρεώνεται να πάρει πίσω τους μετανάστες που προήρθαν η διήλθαν από αυτήν και διαμένουν σε ένα κράτος της ΕΕ παράνομα, εφόσον της το ζητήσει το κράτος αυτό.
kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

Ελληνικά βασανιστήρια σε Τούρκο κατάδικο.....αν ειναι δυνατόν


Η Sabah στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Ελληνικά βασανιστήρια σε Τούρκο κατάδικο» γράφει ότι ο νεαρός Τούρκος, 20 ετών, ο οποίος συνελήφθη στη Χίο με την κατηγορία διεξαγωγής λαθρεμπορίου ανθρώπων και καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών, ισχυρίστηκε ότι υπόκειται σε βασανισμούς και παρενοχλήσεις. Ο Γκιοκσέλ G., ο οποίος ζει στην περιοχή Αλίαγα της Σμύρνης, μετά την καταδίκη του αρχικά φυλακίστηκε στις φυλακές της Χίου, ακολούθως τον μετέφεραν στις φυλακές Κορυδαλλού και τέλος μεταφέρθηκε στις φυλακές Αττικής.


Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δέχθηκε σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βασανιστήρια. Όσα δε έζησε, τα εξιστορεί στη μητέρα του σε επιστολή που της έστειλε. Ισχυρίζεται, ακόμη, ότι από την ημέρα που μπήκε στις φυλακές Αττικής τον έδειραν, επειδή ήταν Τούρκος, και του κατέσχεσαν τα χρήματα, τα οποία του έστελνε η μητέρα του. Στην τελευταία επιστολή του προς τη μητέρα του αναφέρει: «Μητέρα, σώστε με. Προκειμένου να ακουστεί η φωνή μου, πρέπει να υποκύψω στους Έλληνες. Δεχόμαστε βασανιστήρια. Έκοψα τα χέρια μου, για να μην υποκύψω στους Έλληνες». Η επιστολή αναστάτωσε τη μητέρα του, η οποία μετέβη στο ελληνικό Προξενείο της Σμύρνης. Η Μ.?. χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ουδείς όμως με έλαβε υπόψη του. Εάν ο γιος μου υπέπεσε σε κάποιο παράπτωμα και εκτίει την ποινή του ως άνδρας, έτσι και να επιστρέψει. Δεν θέλω τίποτε άλλο».

Read more...

Περί Aysel Zeybek............


Καθώς ο προεκλογικός πυρετός στην Ελλάδα κορυφώνεται, έχει δημιουργηθεί θέμα με την υποψηφιότητα μιας εκ των 14 "Τούρκων" (σ.σ. Μουσουλμάνων) υποψηφίων σε Ξάνθη και Κομοτηνή. Πρόκειται για την 30χρονη δημοσιογράφο Aysel Zeybek από την Ξάνθη και μια εκ των νεωτέρων υποψηφίων των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, η οποία αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι αισθάνεται κυρίως Τουρκάλα και ότι είναι περήφανη γι’ αυτό.

Η Zeynek είχε καταστεί αναγνωρίσιμη πολιτική προσωπικότητα στη δυτική Θράκη, όταν κέρδισε την υπόθεση επιστροφής της ελληνικής της ιθαγένειας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου είχε προσφύγει εναντίον της χώρας.

Οι Αρχές της είχαν αφαιρέσει την ιθαγένεια το 1997 λόγω ενός ταξιδιού της στην Κων/πολη, και έπειτα από τον δικαστικό της αγώνα της επεστράφη η ιθαγένεια το 2001. Σήμερα η Zeybek, προχωρώντας ένα ακόμη βήμα παραπέρα, απαιτεί οι διαφορές μεταξύ της ?τουρκικής? μειονότητας και της Ελλάδας να μην θεωρούνται εσωτερικό πολιτικό ζήτημα, αλλά να εντάσσονται στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Ο κύριος σκοπός μου είναι να προβάλω τα προβλήματα των μειονοτήτων στο Κοινοβούλιο και να βοηθήσω τους Τούρκους, που έχασαν την ιθαγένεια τους χωρίς την θέληση τους», δήλωσε η Zeybek συμπληρώνοντας ότι το ζήτημα της μειονότητας στην Ελλάδα συνιστά, επίσης, ένα ζωτικό ζήτημα για την Τουρκία, και ότι είχε την πλήρη υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, ειδικοί και παρατηρητές επισημαίνουν ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, υπογραμμίζουν ότι τα επιχειρήματα της Zeybek συνιστούν απειλή για την εκλογική βάση της Νέας Δημοκρατίας, που δεν υποστηρίζει τέτοιου είδους πολιτικές απόψεις, και ότι οι ψηφοφόροι αυτοί της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να διολισθήσουν σε πιο εθνικιστικά στρατόπεδα όπως το κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ., καταλήγει η ανταπόκριση.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ


Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί θεωρούν ότι τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, το Κυπριακό δεν έχει προοπτική επίλυσης και ότι οι δύο πλευρές εξακολουθούν να προβάλλουν τα ίδια επιχειρήματα, τα οποία δεν οδηγούν πουθενά. Δεδομένης αυτής της εντύπωσης, που έχει δημιουργηθεί, υπάρχει κίνδυνος να ατονήσει το ενδιαφέρον για την επίλυση του Κυπριακού.

Η πραγματικότητα, όμως, σε αυτή τη φάση είναι διαφορετική και απαιτεί προσοχή. Καταρχάς, η εξεύρε-ση λύσης στο Κυπριακό αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν λυθεί το Κυπριακό, αποδυναμώνονται σημαντικά τα επιχειρήματα των χωρών που αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., οι οποίες χρησιμοποιούν το Κυπριακό ως πρόφαση. Εξάλλου, αρκετοί εκτιμούν ότι, παρά τις δυσκολίες, υπάρχουν τα περιθώρια να συμβιβαστούν οι δια-φορές των δύο κοινοτήτων. Τέλος, αποτελεί πραγματική τύχη για τις διαπραγματεύσεις ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων είναι φίλοι εδώ και πολλά χρόνια. Επιπλέον, και οι δύο φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι τα οφέλη και για τις δύο κοινότητες είναι σαφώς μεγαλύτερα, αν επιτευχθεί μια μακροπρόθεσμη λύση. Όπως αντιλαμβάνονται ότι, σε περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης, η ε/κ πλευρά δεν πρόκειται να αποζημιωθεί για τις περιουσίες που χάθηκαν, ούτε πρόκειται να διασφαλίσει την ασφάλεια που επιδιώκει, ενώ οι Τ/κ θα εξακολουθούν να ζουν σε καθεστώς απομόνωσης. Συνεπώς, οι δύο ηγέτες αξίζουν τη στήριξη της Ελλάδας, της Τουρκίας και της διεθνούς κοινότητας, ώστε να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία.

Read more...

Σύλληψη Τούρκου υπηκόου για κατασκοπεία στη Χίο


Νέο περιστατικό τουρκικής κατασκοπείας σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις νησιού του Αιγαίου εντός μικρού χρονικού διαστήματος.
Στρατονόμος που εκτελούσε υπηρεσία στη πύλη του στρατοπέδου "Λοχαγού Γκιάλα" στη Χίο, αντιλήφθηκε τη παρουσία ατόμου που βιντεοσκοπούσε το εσωτερικό της μονάδας, στο οποίο στεγάζεται το διοικητήριο της 96 ΑΔΤΕ.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν τα όργανα ασφαλείας του στρατοπέδου και με τη συνδρομή ανδρών του Λιμενικού Σώματος συνελήφθη. Από το φωτογραφικό υλικό που κατασχέθηκε, διαπιστώθηκε ότι ο τουρκικής υπηκοότητας άνδρας είχε καταγράψει μεταξύ άλλων τη πύλη και εγκαταστάσεις του εσωτερικού του στρατοπέδου. Την υπόθεση ανέλαβε το Λιμενικό Σώμα, το οποίο αφού τον ανέκρινε, ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές και στην συνέχεια τον άφησε ελεύθερο.
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που η Χίος γίνεται αντικείμενο κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας. Στα τέλη Αυγούστου, τουρκικό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (UAV) είχε διεισδύσει στην ελληνική αεράμυνα χωρίς να γίνει αντιληπτό και κατέγραφε από χαμηλό ύψος τις αμυντικές τοποθεσίες του νησιού.

Read more...

Θράκη: Τρέχουν όλοι να αποκτήσουν την εύννοια του Τούρκου Πρόξενου!!!


Συνωστισμός φορέων, αλλά και απλών πολιτών, πέρα από κάθε άλλη χρονιά προκάλεσε το γεγονός ότι διανύουμε την προεκλογική περίοδο.
Ο Τούρκος πρόξενος Μουσταφά Σαρνίτς έδειχνε μία φανερή προτίμηση στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, που είχαν περίοπτη θέση, ακόμα και στις φωτογραφίες, που αξιοποιούνται κυρίως από τουρκόφωνα έντυπα της περιοχής.
Δεν προλάβαινε να ανταποδίδει τα «Χρόνια Πολλά», ο Τούρκος πρόξενος Μουσταφά Σαρνίτς και η σύζυγός του Εσίν, αφού ο συνωστισμός κόσμου, φέτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Οι πόρτες του προξενείου άνοιξαν κι αυτή τη χρονιά για εκατοντάδες μουσουλμάνων, αλλά και χριστιανών, κυρίως αυτοδιοικητικών, που έσπευσαν να ευχηθούν για την γιορτή του ραμαζάν μπαϊράμ, που ξεκίνησε την Κυριακή και διαρκεί τρεις μέρες (μέχρι σήμερα).

Ο μεταφραστής Σερντάρ Καράπατσα ήταν επί της υποδοχής δεχόμενος και ο ίδιος ευχές και βοηθώντας στη μετάφραση από τα ελληνικά στα τουρκικά και αντίστροφα, όταν αυτό ήταν αναγκαίο, αφού και φέτος αρκετοί ήταν και οι χριστιανοί αιρετοί που βρέθηκαν εκεί.
Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου Γιώργος Μηνόπουλος, ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης, ο δήμαρχος Δημήτρης Κοτσάκης, συνοδεύομενος από δύο μουσουλμάνους, τον αντιδήμαρχο Αλή Αλή και την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Ελμάζ Ιμάμογλου, ο πρόεδρος νομαρχιακού συμβουλίου Παναγιώτης Γρηγορόπουλος, ο αντινομάρχης Κώστας Κατσιμίγας, ο δήμαρχος Σαπών Γιώργος Πιλιλίτσης, ο νομαρχιακός σύμβουλος Παναγιώτης Τσίτσιος.
Η συνήθεια που ξεκίνησε χρόνια πριν από παλαιότερους Τούρκους διπλωμάτες, την πρώτη μέρα της τριήμερης γιορτής το προξενείο να είναι ανοιχτό για ευχές, έχει υιοθετηθεί από όλους τους προξένους και είναι μια αφορμή για συσπείρωση και δημόσιες σχέσεις. Φέτος όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά, αφού το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, προσέδωσε μία ιδιαίτερη σημειολογία κυρίως στην παρουσία των υποψήφιων μουσουλμάνων βουλευτών.
Έτσι, από τις 11 το πρωί που άνοιξε το τουρκικό προξενείο, ο φακός αποτύπωσε πολλούς υποψήφιους που αντάλλαξαν ευχές με τον κ. Σαρνίτς, τον υποπρόξενο Οσκάν Ντουμάν, διπλωμάτες και υπαλλήλους του προξενείου που ήταν στις δόξες τους. Μεταξύ αυτών οι υποψήφιοι βουλευτές Ν. Ροδόπης ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν και Κοτζά Μουμίν Ριτβάν, Ξάνθης Τσετίν Μαντατζή, οι υποψήφιοι Ροδόπης Ν.Δ. Ιλχάν Αχμέτ και Αχμέτ Ιδρίς, ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά, οι υποψήφιοι βουλευτές Ν.Δ. Ξάνθης Μπουδούρ Αχμέτ και Αϊσέλ Ζεμπέκ, ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χασάν Μαλκότς.
Στο τουρκικό προξενείο βρέθηκαν και διατελέσαντες βουλευτές, αλλά και υποψήφιοι σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, όπως η Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν από την Ξάνθη, ο Γκαλήπ Γκαλήπ, οι ψευτομουφτήδες και άλλοι. Ο Τούρκος πρόξενος Μουσταφά Σαρνίτς έδειχνε μία φανερή προτίμηση στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, που είχαν περίοπτη θέση ακόμα και στις φωτογραφίες μαζί του, οι οποίες ως γνωστό αξιοποιούνται κυρίως από τουρκόφωνα έντυπα της περιοχής μας και όπως είναι φυσικό την προεκλογική περίοδο έχουν μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα.
Κατά τα άλλα η γιορτή στο τουρκικό προξενείο κύλησε ομαλά, με τις ουρές πολιτών, μικρών και μεγάλων να περιμένουν υπομονετικά για να ευχηθούν στον Τούρκο διπλωμάτη και τους άνδρες της ασφάλειάς να παρακολουθούν ποιος έμπαινε και ποιος έβγαινε.

Read more...

Η Τουρκία χρησιμοποιεί απαγορευμένα χημικά όπλα σε στρατιωτικές συγκρούσεις κατά των Κούρδων


Στα τέλη Οκτωβρίου του 2006, κυκλοφόρησε στης ΗΠΑ το περιοδικό «Defense & Foreign Affairs Strategic Policy» (D&FA Strategic Policy), το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε το 1972, και από το 1982 εκδίδεται από το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα «The International Strategic Studies Organization» (ISSA) με έδρα την Washington DC.
Το περιοδικό αυτό διακινείται μόνο με συνδρομές και συνήθως περιλαμβάνει επιλεγμένα άρθρα από πληροφορίες και αναλύσεις που δημοσιεύονται καθημερινά στην συνδρομητική ιστοσελίδα του Global Information System (GIS).
Το τεύχος του Οκτωβρίου 2006 της μηνιαίας επιθεώρησης D&FA Strategic Policy, περιείχε άρθρο το οποίο συνέταξε ομάδα Αμερικανών ερευνητών, με τον τίτλο «Τουρκία και PKK: Ετοιμασίες για τη Σύγκρουση» και περιελάμβανε στοιχεία για την χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων εναντίων Κούρδων ανταρτών του PKK και αποκάλυπτε δεδομένα για τα μυστικά προγράμματα παραγωγής όπλων της Τουρκίας.

Αποδίδεται παρακάτω, σε μετάφραση από την Αγγλική γλώσσα, μέρος του άρθρου με τις καταγγελίες εναντίον της Τουρκίας.
«Το PKK έχει ανοίξει πολλά γραφεία στις περισσότερες πόλεις του βόρειου Ιράκ, ενώ πρόσφατα άνοιξε γραφείο στην Βαγδάτη, το οποίο λειτουργεί υπό την κάλυψη ενός πολιτισμικού οργανισμού.
Σύμφωνα με το περιοδικό, «Η Φωνή του Κουρδιστάν», τεύχος 89, Ιούνιος 2006, Ελληνική έκδοση, Αθήνα, με εκδότη τον Κούρδο Φαρούκ Σαρϊαλτην (Faruk Sarialtin), και μέλος του PKK, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν πρόσφατα 53 στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του PKK, ενώ σε μία από αυτές συνεργάστηκε με το Ιράν. Το Ιράν έχει πραγματοποιήσει οκτώ επιχειρήσεις εναντίον του PKK μόνο του.
Κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων μεταξύ του Τουρκικού Στρατού και του PKK, 73 μάχες πραγματοποιήθηκαν, 25 στο Μποταν (Botan), 15 στο Αμεντ (Amed), πέντε στο Ντερσιμ (Dersim) και σε άλλες περιοχές. Το PKK ανταπέδωσε με 69 επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ο Τουρκικός Στρατός είχε 165 απώλειες, μεταξύ των οποίων 144 ήταν στρατιώτες, επτά Αξιωματικοί και ένας Αντισυνταγματάρχης. Επίσης, 36 Ιρανοί στρατιώτες και 43 αντάρτες του PKK σκοτώθηκαν.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το επιχειρησιακό κέντρο των Τουρκικών Δυνάμεων για την εισβολή τους στο Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ) κατασκευάστηκε στην οροσειρά του Γκαμπάρ (Gabar) στην επαρχία Σιρνάκ (Şırnak). Οι κατασκευές έγιναν με μεγάλη ταχύτητα και δύο σταθμοί διοικήσεως έχουνε τοποθετηθεί σε στρατιωτικά κοντέϊνερς. Ο Τούρκος Στρατηγός Εργκούν Σαιγκάν (Ergun Saigun), επισκέπτεται συχνά το στρατόπεδο και είναι ο Επιχειρησιακός Επιτελάρχης. Είχε μάλιστα και την υποστήριξη του (τότε) Διοικητή των Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων, Στρατηγό Μεχμέτ Γιασάρ Μπουγιουκανίτ (Gen. Mehmet Yaşar Büyükanıt), ο οποίος και διευθύνει απευθείας τις επιχειρήσεις. [Ο Στρατηγός Μπουγιουκανίτ είναι πλέον Αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου]. Η απόφαση για τη δημιουργία αυτής της διοίκησης πάρθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2006 κατά τη συνεδρία του Τουρκικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (MGK: Milli Güvenlik Kurulu). Στις 28 Μαρτίου 2006, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρασέπ Ταγίπ Ερντογκάν (Recep Tayyip Erdoğan) είχε μυστική συνάντηση με τον Στρατηγό Μπουγιουκανίτ, όπου και αποφάσισαν την στρατηγική του ολοκληρωτικού πολέμου κατά του PKK. Την ίδια ημέρα ο Ερντογκάν συμμετείχε σε στρατιωτική άσκηση στην πόλη, Καρς (Kars) στη νοτιοανατολική Τουρκία, φορώντας στρατιωτική στολή με σκοπό την ενθάρρυνση των στρατιωτών.
Στις 28 Μαρτίου 2006, οι Τουρκικές Δυνάμεις σκότωσαν 14 αντάρτες του PKK χρησιμοποιώντας χημικά όπλα, στην περιοχή Σονγκαϊλα (Songaila) στην επαρχία Μούς (Muş ή Mush) της ανατολικής Τουρκίας. Το περιστατικό επιβεβαιώθηκε από το Κουρδικό περιοδικό «Η Φωνή του Κουρδιστάν», το οποίο και κατέδειξε τους 14 μαχητές του PKK που πιστεύετε ότι σκοτώθηκαν με χημικά όπλα, στις 28 Μαρτίου 2006.
Το γεγονός ότι οι Τουρκικές Δυνάμεις Ασφαλείας χρησιμοποιούν χημικά όπλα, παραβιάζοντας διεθνείς συνθήκες (όπως τη Συνθήκη Χημικών όπλων - Τhe Chemical Weapons Convention [CWC] – την οποία η Τουρκία επικύρωσε στις 12 Μαΐου 1997), εντείνει την κρίση με τους Κούρδους του PKK.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η Τουρκία δεν είναι μέλος της «Αυστραλιανής Ομάδας». Η Αυστραλιανή Ομάδα δημιουργήθηκε το 1984 από την Αυστραλία και είναι μια ανεπίσημη και εθελοντική κοινοπραξία (22 στο σύνολο). Δεν υπάρχει καταστατικός χάρτης γιατί η ομάδα δουλεύει συναινετικά. Η ίδρυση της ήταν αποτέλεσμα της χρήσης χημικών όπλων στον πόλεμο Ιράκ-Ιράν. Σκοπός της ομάδας είναι ο περιορισμός της διάδοσης χημικών και βιολογικών όπλων. Ετήσιες συναντήσεις των μελών πραγματοποιούνται, όπου και μοιράζονται πληροφορίες για τους κινδύνους της διάδοσης χημικών και βιολογικών όπλων, καθώς επίσης φροντίζουν για τον εθνικό έλεγχο εξαγωγών σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την μεταφορά υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή χημικών ή/και βιολογικών όπλων. Η ομάδα έχει δημιουργήσει λίστες για τα υλικά των οποίων η εξαγωγή πρέπει να ελέγχετε, καθώς επίσης και «προειδοποιητικές» λίστες με υλικά, η αγορά των οποίων αποτελεί ένδειξη δραστηριοτήτων διάδοσης χημικών και βιολογικών όπλων.
Από το 1993 η Αυστραλιανή Ομάδα έχει εκδώσει πληροφορίες ότι η Τουρκία παράγει δύο βιολογικές ουσίες και άλλες δύο ουσίες για την παραγωγή βιοχημικών όπλων. Απόδειξη των παραπάνω αποτελεί το μυστικό πρόγραμμα του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στο οποίο και αναφέρεται ότι «Η Τουρκία πρέπει να αποκτήσει λόγω απειλών που δέχεται από γειτονικά κράτη, πολλαπλασιαστές δύναμης, οι οποίοι επιτρέπουν την εγκατάσταση πυρηνικών, βιολογικών και χημικών όπλων σε πυραύλους».
Νωρίτερα, στις 25 Φεβρουαρίου 1986, το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο είχε διατάξει με εμπιστευτική οδηγία υπογεγραμμένη από τον Υποστράτηγο Νεσντέτ Οζτοράν (Maj.-Gen. Necdet Öztorun), διοικητή του Τουρκικού Στρατού από το 1987, την χρήση χημικών όπλων σε εχθροπραξίες με το PKK.
Στις 23 Ιουλίου 1989, η Τουρκική εφημερίδα «Ikibine Dorga», αποκάλυψε την ύπαρξη μυστικής οδηγίας ασφαλείας για την χρήση χημικών και βιολογικών όπλων κατά των Κούρδων μαχητών. Ο Κούρδος καθηγητής Σελαντέτ Τσελικέρ (Celadet Celiker) είχε συγκεντρώσει πληροφορίες για την παραγωγή χημικών και βιολογικών όπλων σε μυστικά εργαστήρια του Τουρκικού Στρατού. Το 1992, ο Κούρδος καθηγητής παρέδωσε τις πληροφορίες που είχε σε Ευρωπαϊκή χώρα, η οποία προσθέτοντας και τις δικές της πληροφορίες, παρέδωσε το σύνολο αυτών μετά ένα χρόνο στην Αυστραλιανή Ομάδα. Αργότερα, ο Καθηγητής Τσελικέρ έγινε στόχος παραστρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκικής Μυστικής Υπηρεσίας MIT (MIT: Turkish National Intelligence Organization), με προσπάθειες κατά της ζωής του. Ο Καθηγητής απέδρασε στην Ευρώπη, ενώ πρόσφατα εγκαταστάθηκε στο Βόρειο Ιράκ.
Ο Υποστράτηγος Νεσντέτ Οζτοράν ήτανε για κάποιο διάστημα ο διοικητής του μυστικού βιοχημικού προγράμματος της Τουρκίας. Μετά την αποστράτευση του δίδαξε στο Πανεπιστήμιο «FMV Isik» (Feyiye Mektepleri Vakfı - Işık Üniversitesi) στην Κωνσταντινούπολη.
Επιβεβαιωμένες πληροφορίες για την χρήση χημικών όπλων κατά των Κούρδων ανταρτών προέκυψαν στης 11 Μάιου 1999. Η χρήση χημικών όπλων πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Μπαλικαγια (Ballikaya) νοτιοανατολικά της πόλης Σιρνάκ (Şırnak), στην επαρχία Σιρνάκ. Οι Τουρκικές Δυνάμεις εκτόξευσαν πυρά όλμων τα οποία περιείχαν χημικές ουσίες, κατά Κούρδων του PKK. Κούρδοι μαχητές συνέλεξαν θραύσματα από τους όλμους όταν επέστρεψαν στην περιοχή και έπειτα τα παρέδωσαν για ανάλυση σε Ευρωπαϊκή χώρα. Τα θραύσματα αναλύθηκαν από το Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Μονάχου, στη Γερμανία. Κατά την επίθεση 22 Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν.
Στις 27 Οκτωβρίου 1999, το Γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF, μετέδωσε στην εκπομπή «Kennzeichen D» τις πληροφορίες για τα θραύσματα και ανακοίνωσε ότι το Ινστιτούτο του Μονάχου ανίχνευσε απαγορευμένες χημικές ουσίες, οι οποίες είναι παράγωγα και συστατικά του χημικού τύπου RP707. Το κανάλι ZDF αποκάλυψε ότι οι απαγορευμένες χημικές ουσίες για στρατιωτική χρήση είχαν εξαχθεί από την Γερμανική εταιρεία Buck, στην Τουρκία από το 1995 (Πρακτορείο Ειδήσεων DDP, Βερολίνο, 26 Οκτωβρίου 1999).
Τα τελευταία 15 χρόνια υπήρξαν πολλές εκθέσεις αναφερόμενες στη χρήση χημικών και βιολογικών όπλων κατά των Κούρδων μαχητών, ενώ η απόδειξη αυτών είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Στις 23 Ιανουαρίου 1990 η εφημερίδα «Cyprus Mail» ανέφερε ότι από το Φεβρουάριο του 1988 ο Τουρκικός Στρατός σκότωσε 30 Κούρδους μαχητές με τη χρήση χημικών όπλων στην περιοχή Μπακοκ (Bakok). Επίσης, η εφημερίδα «Baltimore Sun» ανέφερε στις 4 Σεπτεμβρίου 1991 ότι έγινε χρήση χημικών όπλων κατά Κούρδων μαχητών τον Ιούνιο του 1991 στην περιοχή Μπινγκιολ (Bingöl), κοντά στην επαρχία Γκεντς (Genç), στην περιφέρεια του Μπινγκιόλ. Ο Σύλλογος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Association) ανέφερε στις 6 Ιουλίου 2001 τον θάνατο 20 Κούρδων αυτονομιστών από χημικά όπλα στο Ελμαλι (Elmali) στην επαρχία Γιεντισου (Yedisu), στην περιφέρεια του Μπινγκιολ.
Σε κάποια παράγραφο του αποκαλυπτικού άρθρου, γινόταν αναφορά για «ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και φήμες» οι οποίες φέρουν τους Τούρκους να χρησιμοποίησαν ως πειραματόζωα Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους που απήγαγαν και μετέφεραν στην Τουρκία το 1974. Οι συντάκτες του κειμένου κάνουν αναφορά ότι οι φήμες αυτές προέρχονται από τον δολοφονηθέντα στις 20 Μαρτίου 1994, Ελληνοκύπριο αγωνιστή, Θεόφιλο Γεωργιάδη.
Αποδίδεται παρακάτω, σε μετάφραση από την Αγγλική γλώσσα, μέρος του άρθρου με τις καταγγελίες εναντίον της Τουρκίας.
«Πολλές αναφορές, οι οποίες καταγγέλθηκαν από Κούρδους αλλά και Τούρκους, έκαναν λόγο και για τους αγνοούμενους της Κύπρου. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι από το 1984 έως και το 1988, αγνοούμενοι Ελληνοκύπριοι και Έλληνες στρατιώτες αιχμάλωτοι της εισβολής του 1974 κατέληξαν σε μυστικά βιοχημικά εργαστήρια του Τουρκικού Στρατού και χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα. Οι αναφορές αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ. Ο Ελληνοκύπριος μαχητής και φίλος προς τον Κουρδικό λαό, Θεόφιλος Γεωργιάδης, δολοφονήθηκε από την Τουρκική ΜΙΤ στις 20 Μαρτίου του 1994, στης 10:00 το πρωί, έξω από την οικία του. Ο Γεωργιάδης ήταν υπολοχαγός καταδρομέας της Κυπριακής Εθνοφρουράς. Είχε ειδίκευση σε Τουρκικά θέματα και στις πολιτικές επιστήμες με σπουδές στην Γαλλία και Γερμανία. Είχε μεταφερθεί στο Γραφείο Εθνικής Ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο τμήμα Τουρκίας. Το 1986 υπηρέτησε στο Γραφείο Τύπου της Δημοκρατίας της Κύπρου. Στις 12 και 13 Μαρτίου 1994, σε ένα διεθνές συνέδριο που έγινε στης Βρυξέλλες, ο Γεωργιάδης αποκάλυψε πληροφορίες για τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι για να καταπνίξουν το Κουρδικό πρόβλημα, αλλά και τη βιαιότητα κατά των Ελληνοκύπριων αιχμαλώτων. Οι κατηγορίες του προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις στην Τουρκία. Αφού επέστρεψε στην Κύπρο, ο Γεωργιάδης δολοφονήθηκε στην αυλή της οικίας του, με πυροβολισμούς από «αγνώστους». Φημολογήθηκε ότι είχε πληροφορίες για τους αγνοούμενους Ελληνοκυπρίους και ότι είχε έρθει σε επαφή με Κούρδους του PKK, οι οποίοι είχαν αποδράσει από ένα μυστικό βιοχημικό εργαστήριο του Τουρκικού Στρατού, έξω από την Άγκυρα και το οποίο λειτουργούσε υπό την επίβλεψη της Τουρκικής Στρατιωτικής Ιατρικής Ακαδημίας - Gulhane Military Medical Academy (GMMA). Αυτοί οι Κούρδοι, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και φήμες, είχαν μαρτυρήσει ότι πραγματοποιήθηκαν βιοχημικά πειράματα σε Ελληνοκύπριους και Έλληνες αιχμαλώτους.»
Η παράγραφος αυτή πυροδότησε πλήθος δημοσιευμάτων στα Κυπριακά και Ελληνικά ΜΜΕ. Εκατοντάδες δημοσιεύσεις και αναφορές για το θέμα υπήρξαν διεθνώς. Ο Τουρκικός Τύπος, στο σύνολό του, ασχολήθηκε πάρα πολύ με το περιεχόμενο του άρθρου, καλώντας το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού να λάβει θέση απέναντι στις καταγγελίες του Αμερικανικού περιοδικού. Παρά τις τεράστιες πιέσεις των Τούρκων δημοσιογράφων και το πλήθος των δημοσιευμάτων του Τουρκικού τύπου, ο Τουρκικός Στρατός, δεν έκανε καμία ανακοίνωση, ούτε προέβη σε καμία διάψευση των καταγγελιών εναντίων του. Η στάση αυτή του Τουρκικού Στρατού, από πολλούς ερμηνεύθηκε ως μια σιωπηρή αποδοχή των καταγγελιών και ως φόβος για πιθανή μελλοντική δημοσιοποίηση και άλλων στοιχείων εις βάρος του, τα οποία θα εκθέτανε ανεπανόρθωτα την Τουρκία, έτσι και προχωρούσε σε διάψευση των καταγγελιών του D&FA Strategic Policy.
Την ίδια ώρα ο εκδότης του περιοδικού D&FA Strategic Policy, κ. Κόπλεϊ (Mr. Gregory Copley), στις 24 Οκτωβρίου 2006, σε συνέντευξη του στον δημοσιογράφο Λάμπρο Παπαντωνίου που δημοσιεύθηκε στον «Ελεύθερο Τύπο», με τίτλο «Τούρκοι μας έδωσαν τις πληροφορίες», δηλώνει ότι οι πληροφορίες αυτές «προέρχονται από ανθρώπινες πηγές, σχετιζόμενες με υπηρεσίες πληροφοριών που βρίσκονται μέσα στην Τουρκία, (it’s coming from human intelligente sources inside Turkey!) », δημιουργώντας μεγάλο σοκ στους Τούρκους, οι οποίοι και πάλι τηρούν σιγή ιχθύος!
Στην Κύπρο το θέμα είχε λάβει τεράστιες διαστάσεις και έτυχε ανάλογης πολιτικής εκμετάλλευσης από κύκλους οι οποίοι αντιπολιτεύονται τον Κύπριο Πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο, κάνοντας μάλιστα και σχόλια ότι ο εκδότης του D&FA Strategic Policy, είναι «πράκτορας» του Κύπριου Προέδρου και «πληρώθηκε» για το δημοσίευμα. Οι χαρακτηρισμοί αυτοί προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων, καθώς οι επικριτές του Κυπρίου Προέδρου, φέρονται μεταξύ αυτών που υποστήριζαν το ΝΑΙ στο Σχέδιο «Ανάν».
Το αξιοπερίεργο στην όλη υπόθεση, είναι ότι το άρθρο αυτό στο σύνολό του, αναφέρεται στην διαμάχη μεταξύ Τούρκων και Κούρδων. Η αναφορά στους Ελληνοκυπρίους αιχμαλώτους, είναι πολύ μικρή και μάλιστα παραπέμπει σε «ανεπιβεβαίωτες φήμες και πληροφορίες». Γιατί άραγε να προκλήθηκε τόσος σάλος;
Στις 5 Νοεμβρίου 2006, η εφημερίδα «Το Παρών», στην σελίδα 24, δημοσιεύει ολοσέλιδό άρθρο με τον τίτλο «Απολογητές και Συνήγοροι της Άγκυρας στον Ελληνικό Τύπο», κάνοντας λόγο για προσπάθεια απαξίωσης του εκδότη του περιοδικού D&FA Strategic Policy, από Έλληνες και Κύπριους δημοσιογράφους, με σκοπό την υπεράσπιση της Άγκυρα κλπ.
Οι θιασώτες της «Ελληνοτουρκικής φιλίας» τρομοκρατήθηκαν στο ενδεχόμενο «Ελληνικής εμπλοκής» στις καταγγελίες εναντίων της Τουρκίας, μιας και πλησίαζε ο Δεκέμβριος του 2006, και η Τουρκία θα κρινόταν εάν θα λάμβανε εντολή ή όχι, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Οι καταγγελίες αυτές πιθανόν, να κλόνιζαν τις θετικές προοπτικές για την Τουρκία και το αίτημά της για είσοδο στην ΕΕ. Αίτημα το οποίο με κάθε μέσο και τρόπο υποστηρίζει η Ελλάδα στους διεθνείς φορείς και οργανισμούς. Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις, οι δημοσιογραφικές διαμάχες και αντεγκλήσεις για τις «ανεπιβεβαίωτες φήμες» πήραν τεράστιες διαστάσεις και ουδείς ασχολήθηκε με τις σοβαρές καταγγελίες του άρθρου για τη χρήση χημικών όπλων εναντίων των Κούρδων!
Η Τουρκία σιώπησε εντελώς, αφήνοντας τις Ελληνικές εμπάθειες, να την υπερασπίσουν και να αποπροσανατολίσουν το κοινό, από το να ασχοληθεί με τις σοβαρές καταγγελίες, τις οποίες δεν τόλμησε μέχρι σήμερα να διαψεύσει.
Δύο αναφορές για το θέμα πέρασαν απαρατήρητες και θα ήταν πολύ χρήσιμο να αναφερθούν, καθώς προκαλούν έντονο προβληματισμό και ερωτηματικά…
1. Σε συνέντευξη Τύπου του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Κύπρου, κ. Χ. Πασιαρδή στις 23 Οκτωβρίου 2006, ο Κύπριος δημοσιογράφος κ. Πομηλορίδης, χαρακτηριστικά ρώτησε τον κ. Πασιαρδή «Οι πληροφορίες είναι ότι ο αείμνηστος Θεόφιλος Γεωργιάδης είχε ενημερώσει την Κυβέρνηση, τότε. Δηλαδή μιλάμε ότι υπήρχαν αγνοούμενοι ζωντανοί οι οποίοι υποβάλλονταν σε τέτοιου είδους πειράματα. Αυτό δήλωσε και ο πατέρας του Θεόφιλου Γεωργιάδη, ο οποίος γνώριζε τις κινήσεις του γιου του». Οι «ανεπιβεβαίωτες φήμες» του D&FA Strategic Policy, μήπως επιβεβαιώνονται;
[Η συνέντευξη είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, “Συνάντηση του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χριστόδουλου Πασιαρδή με τους δημοσιογράφους”, 23/10/2006, URL: http://www.moi.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/All/3BBFF62A74EE87F3C2257210003EFA2F?OpenDocument]
2. Στην πρωινή εκπομπή του Κυπρίου δημοσιογράφου Λάζαρου Μαύρου, στο «Ράδιο Πρώτο» στις 25 Οκτωβρίου 2006, φιλοξενούμενος ήταν ο κ. Μητσόπουλος, Βουλευτής του ΔΗΣΥ. Ο κ. Μητσόπουλος διετέλεσε σύμβουλος στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για τα θέματα της Κύπρου την δεκαετία του ’80. Μεταξύ άλλων ο Κύπριος Βουλευτής ανέφερε: «Οι μόνοι που γνώριζαν για αυτές τις πληροφορίες και είχαν αποδείξεις και στοιχεία ήταν ο Θεόφιλος Γεωργιάδης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Συγγενών Αγνοούμενων Ελλαδιτών. Το Τέλος του Θεόφιλου το γνωρίζουμε. Εκείνο που με ξάφνιασε ήταν η πληροφορία ότι τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλαδιτών, τον δολοφόνησαν και ο θάνατός του δεν εξιχνιάστηκε ποτέ. Αυτός διατηρούσε αρχείο με στοιχεία στο γραφείο του. Το ίδιο βράδυ της δολοφονίας του, το γραφείο του παραβιάστηκε και εξαφανίστηκαν όλα τα έγγραφα»!!! [Τα σχόλια είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα: http://www.skorpialogia.com/index.php?option=com_content&task=view&id=193&Itemid=2] Τόσο σοβαρές αποκαλύψεις από έναν Βουλευτή και τέως σύμβουλο του Ελληνικού Υπ. Εξωτερικών, προκαλούν δικαίως πλήθος ερωτηματικά… όχι για τις καταγγελίες, αλλά για τους δημοσιογράφους-επικριτές και υποστηρικτές της Άγκυρας και τα κίνητρά τους!
Για την ιστορία, όταν «συνελήφθη» (παραδόθηκε από εμάς χάρη της Ελληνοτουρκικής φιλίας) ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν (Abdullah Öcalan), έφερε Κυπριακό διαβατήριο με το όνομα, Λάζαρος Μαύρος.
«Πράκτορας» του Τ. Παπαδόπουλου, λοιπόν ο εκδότης του Αμερικανικού περιοδικού D&FA Strategic Policy! Εμείς προσθέτουμε και των Κούρδων!!!
Πληρωμένοι πράκτορες, είναι όσοι καταγγέλλουν την Τουρκία, για τους θιασώτες της Ελληνοτουρκικής φιλίας, του Σχεδίου «Ανάν» και του αγώνα της ανεξαρτησίας των Κούρδων!
Στα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν και δημοσιεύματα, ότι κατά το δικαστήριο του Σαντάμ Χουσεΐν (Saddam Hussein) και των συνεργατών του, για το θάνατο 182 χιλιάδων Κούρδων το 1987 και 1988 με χημικά όπλα, παρουσιάστηκαν πλήθος στοιχεία και δεκάδες φάκελοι του Ιρακινού Στρατού, όπου αναφέρουν πλήρη εμπλοκή της Τουρκίας στην αποστολή χημικών όπλων και ουσιών, προς τον Σ. Χουσεΐν, για την εξόντωση των χιλιάδων αθώων Κούρδων χωρικών!
[Περισσότερες πληροφορίες διαθέσιμες στα άρθρα: Kurdish info,“ Secret evidence at Saddam trial”, 21/12/2006, URL: http://www.kurdishinfo.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5298, και KurdishMedia, “Saddam directly involved in gas attack, prosecutor says”, 19/12/2006, URL: http://www.kurdmedia.com/printarticles.asp?id=13772]
Για επίλογο και προς ικανοποίησή των «συνηγόρων της Άγκυρας» σας δίνω την εξής πληροφορία. Το Γραφείο του Ακόλουθου Άμυνας της Πρεσβείας μας στην Ουάσινγκτον, διέκοψε στις 30 Ιανουαρίου 2007, την ετήσια συνδρομή στο περιοδικό D&FA Strategic Policy, αξίας 139 δολάρια Αμερικής…! Μήπως εκτεθεί το Στρατιωτικό προσωπικό της Πρεσβείας μας, διαβάζοντας τις καταγγελίες εναντίον της Τουρκίας; Το D&FA Strategic Policy είναι ίσως το μόνο περιοδικό του εξειδικευμένου τύπου στις ΗΠΑ, το οποίο αντιμάχεται την Τουρκία, και με πλήθος δημοσιεύματα, υποστηρίζει με ένταση και τεκμηριωμένο τρόπο τα δίκαια της Ελλάδας και της Κύπρου, πάντοτε.
Πρόσφατα είδαν και πάλι το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας. Εάν σε αυτές προσθέσουμε και τις καταγγελίες του D&FA Strategic Policy, σαν Έλληνες και γείτονες της Τουρκίας θα πρέπει να ανησυχούμε σοβαρά για το μέλλον μας.
(Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στα ΜΜΕ τον Απρίλιο του 2007 από Όμηρο Φωτιάδη)
Η Τουρκία συνεργάστηκε με τον Σαντάμ στη χρήση χημικών όπλων κατά των Κούρδων του βορείου Ιράκ
Νέα έγγραφα που μεταξύ άλλων αναφέρονται και στη «συνεργασία» της Τουρκίας με το ιρακινό καθεστώς, την εποχή που το Ιράκ έκανε χρήση χημικών εναντίον του κουρδικού πληθυσμού στην επαρχία Ανφάλ, παρουσιάστηκαν χθες στο δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεση με κατηγορούμενους τον Σαντάμ Χουσεΐν και συνεργάτες του.
Για τέταρτη διαδοχικά ημέρα, ο γενικός εισαγγελέας Μουνκίθε Αλ-Φαρούν παρουσίασε χθες στην αίθουσα του Ποινικού Δικαστηρίου έγγραφα του γενικού επιτελείου της εποχής, με τα οποία διατασσόταν η καταστροφή «βάσεων δολιοφθορέων» με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τη χρήση «ειδικών όπλων» από το πυροβολικό.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι όροι «ειδικά όπλα» και «ειδικά πλήγματα» που χρησιμοποιούνται στα έγγραφα αναφέρονται σε χημικά όπλα.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο εισαγγελέας ζήτησε τέσσερις φορές να αποσυνδεθούν τα μικρόφωνα και η συζήτηση να συνεχιστεί κεκλεισμένων των θυρών. Αυτό συνέβη για τα ντοκουμέντα που αναφέρονταν «στις σχέσεις Ιράκ-Τουρκίας» εκείνη την εποχή.
Σε αυτές τις διακοπές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εισαγγελέας έδειξε στο δικαστήριο υπόμνημα με το οποίο εντέλλονταν οι Ιρακινοί αξιωματικοί «να συνεργαστούν με την τουρκική πλευρά, βάσει των προβλεπομένων από το πρωτόκολλο συνεργασίας, το οποίο αναφερόταν στη μεταφορά όλων των Κούρδων προσφύγων». Για τη «συνεργασία» αυτή, το είδος και τη μορφή της δεν δόθηκε καμία πληροφορία.
Τούρκος διπλωμάτης διέψευσε οποιαδήποτε συνεργασία με τις ιρακινές δυνάμεις την περίοδο της εκστρατείας στην Ανφάρ (1987-1988), δηλώνοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι πληροφορίες «ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα». Πρόσθεσε ότι «η διεθνής κοινότητα θυμάται πολύ καλά ότι η Τουρκία προσέφερε βοήθεια στους Κούρδους του Ιράκ».
Ο διπλωμάτης μιλούσε για τη μεγάλη φυγή των Κούρδων το 1991, μετά τη σαρωτική στρατιωτική εκστρατεία των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ.
Για την ιστορία, Τουρκία και Ιράκ είχαν υπογράψει συμφωνία το 1983, η οποία επέτρεπε στις δυνάμεις τους να εισέρχονται στο έδαφος η μια της άλλης σε περίπτωση καταδίωξης Κούρδων αυτονομιστών. Η συμφωνία ακυρώθηκε το 1988, καθώς η Τουρκία αρνούνταν να δεχτεί την είσοδο ιρακινών δυνάμεων στο έδαφός της, οι οποίες καταδίωκαν Κούρδους.
«Ελευθεροτυπία»

Read more...

Επικίνδυνες κινήσεις των Τούρκων στον Έβρο


Αρκετές φορές έχουμε επισημάνει την τουρκική κινητικότητα που είναι ιδιαίτερα αυξημένη (κυρίως σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού) στην περιοχή του Έβρου. Μάλιστα, οι προ εξαμήνου περίπου μεταφορά ειδικών πλωτών μέσων (γεφυροφόρων αρμάτων) για μετακινήσεις στρατιωτικών μονάδων μέσω ποταμών, στάθηκε αφορμή για την αναβάθμιση του σχεδιασμού και της Ελληνικής πλευράς, η οποία ενέτεινε την ούτως ή άλλως άγρυπνη παρακολούθηση των κινήσεων της γείτονος.
Πρόσφατα, διαπιστώθηκε μία ιδιαίτερη αύξηση της κινητικότητας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ανατολικά του Έβρου ποταμού, οι οποίες εκτιμούνται φυσικά ανάλογα από τα στρατιωτικά επιτελεία της Ελλάδας.
Τα σημεία που κάνουν τα Επιτελεία μας να βρίσκονται σε επιφυλακή είναι τα κάτωθι:

1. Για πρώτη φορά μετά το 1974, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αλλάζουν τακτική και παρατάσσονται επιθετικά στα σύνορα του Έβρου. Το 3ο και 5ο Σώμα Στρατού της 1ης Στρατιάς έχουν εγκαταλείψει τη γραμμή προκάλυψης και μεταφέρονται ανατολικότερα.
Στη γραμμή προκάλυψης έχουν απομείνει μονάδες λιγότερες μάχιμες που περιλαμβάνουν μεθοριακούς φρουρούς σύνθεσης, καθώς και μειονοτικούς (Κούρδους, Αλεβίτες κλπ).
Η μεταφορά αυτών ανατολικότερα, όπως και η διάταξή τους, αρχικά δίνει την εντύπωση μιας ακίνδυνης κίνησης που όμως στη πραγματικότητα κρύβει κινδύνους και επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις αν δεν εκτιμηθεί σωστά. Και αυτό γιατί, οι μονάδες μεταφέρονται 50 περίπου χιλιόμετρα όταν θέλουν να προετοιμαστούν για επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή, μόνο δύο ταξιαρχίες, η μια στο βορρά και η άλλη στο νότο, έχουν απομείνει από τις κύριες μονάδες.
2. Έχουν δημιουργηθεί από τους Τούρκους 2 νέα Συντάγματα Μηχανικού. Οι «γέφυρες πολέμου» που στήνονται στον Έβρο είναι καθαρά επιθετικές κινήσεις που στην Ελλάδα περνάνε στα «ψιλά», λόγω της προεκλογικής εκστρατείας αλλά και της πάγιας τακτικής ύπνωσης των Ελλήνων πολιτών από τα ΜΜΕ.
Προ τριών μηνών περίπου είχε τονιστεί πως πέρα από τον επιχειρησιακό χαρακτήρα έχουν και βαθιά πολιτικό, αυτές οι κινήσεις, που ακόμα δεν έχει μπει στην ατζέντα των διμερών σχέσεων. Πρόκειται καθαρά για μια επιθετική κίνηση από την πλευρά της Άγκυρας.
3. Η δήθεν «εκπαιδευτική» στρατιά του Αιγαίου έπαψε και επίσημα να είναι εκπαιδευτική. Μετονομάστηκε και επίσημα σε «Διακλαδικό Επιχειρησιακό Σχηματισμό Ειδικών Αποστολών» και εντάσσονται σε αυτόν, εκτός από τις πέντε ταξιαρχίες του Στρατού, μονάδες της Αεροπορίας Στρατού, πλωτά μέσα και σε επίπεδο Σχηματισμού υπάγονται και αεροπορικές μονάδες αιγίς υποστήριξης!
Η 11η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, που εδρεύει στο Ντενιζλί, αναβαθμίζεται, όπως και η 19η Πεζικού και η 3η εκπαιδευτική με έδρα την Αντήλια.
* Πληροφορίες πάρθηκαν από το περιοδικό "Στρατηγική"

Read more...

Τελεσίγραφο Τουρκίας προς τους Κούρδους αντάρτες......«Παραδώστε τα όπλα άμεσα» λέει ο αρχηγός του τουρκικού στρατού


Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, Ιλκέρ Μπασμπούγ, που επισκέπτεται τα σύνορα της χώρας με τη Συρία, ζήτησε από τους Κούρδους αυτονομιστές να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν, την ώρα που η κυβέρνηση της Τουρκίας ετοιμάζει μέτρα υπέρ της κουρδικής μειονότητας.
"Πρέπει να καταθέσουν τα όπλα, δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν θα καταφέρουν τίποτα με τα όπλα και το αίμα", είπε σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά κανάλια κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε στρατιωτική βάση στην επαρχία Μαρντίν, που βρίσκεται στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.
Οι δηλώσεις του Μπασμπούγ έρχονται την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή, ίσως και από τον Οκτώβριο, μια σειρά δημοκρατικών μέτρων υπέρ των 12 εκατ. Κούρδων που ζουν στην Τουρκία, προκειμένου να βάλει τέλος σε 25 χρόνια συγκρούσεων με τους κούρδους αντάρτες.

Η στάση και η προειδοποίηση του τούρκου αρχιστράτηγου είναι σαφής και δείχνει τις πραγματικές διαθέσεις της Τουρκίας. Και για την ακρίβεια, ξεσκεπάζει το πραγματικό πρόσωπο του τουρκικού κατεστημένου, πολιτικού και στρατιωτικού, κατά των Κούρδων και του μεγάλου προβλήματος που οι Κούρδοι συνιστούν για την ίδια την ύπαρξη της Τουρκίας με την σημερινή της μορφή. Μετά τον αποκλεισμό Κουρδικών περιοχών εντός της Τουρκίας, οι οποίες συνορεύουν με το Ιράκ, έρχεται και η προειδοποίηση της επερχόμενης σφαγής που έχουν καλοσχεδιάσει οι τούρκοι στρατιωτικοί. Αυτή άλλωστε, αποτελεί την τελευταία πράξη του έργου για την Τουρκία, όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα και η οποία θα μεταχειριστεί κάθε δυνατό μέσο (και όχι με φιλάνθρωπες διαθέσεις) προκειμένου να αποκομίσει όσα περισσότερα εδάφη μπορεί, εκδιώκοντας τους Κούρδους και βάζοντάς τους σε μία μελλοντική μακρόχρονη διαδικασία συζητήσεων. Άλλωστε, η εμπειρία της Τουρκίας στην συγκεκριμένη τακτική είναι δεδομένη λόγω του Κυπριακού. Εάν μάλιστα παρατηρήσουμε και τις εξελίξεις που υπάρχουν στην μεγαλόνησο, θα διαπιστώσουμε πως η Τουρκία θα προχωρήσει σε μία "κεκλεισμένων των θυρών" σύγχρονη γενοκτονία των Κούρδων, γνωρίζοντας πως με την πάροδο του χρόνου θα ξεχαστούν και πάλι τα καλοσχεδιασμένα της εγκλήματα και πως τελικά θα δικαιωθεί...

Read more...

Η Τουρκία κατευθύνει τις ψήφους των μουσουλμάνων μέσω διαφήμισης στο TRT


Με τηλεοπτικό σποτάκι που απευθύνεται στον μέσο μουσουλμάνο της Θράκης, το ΤRΤ παίζει μια διαφήμιση, οι «Τούρκοι να ψηφίσουν τους Τούρκους» και συγκεκριμένα, τα ανδρόγυνα, δηλαδή η γυναίκα ή ο άνδρας να ψηφίσει την υποψηφιότητα του Αχμέτ Χατζηοσμάν και του Ιλχάν Αχμέτ.
Η γραμμή είναι αυτή», μας λένε άνθρωποι του χώρου που είδαν το σποτ και ενώ το τουρκικό προξενείο πιστεύει ότι πρέπει να υπολογιστούν σωστά οι ψήφοι ανά χωριό για να ενισχυθούν στηριχθούν και οι υποψήφιοι στην Ξάνθη, αλλά κι ένα ποσοστό να πάει και στον Μ. Μουσταφά σε περίπτωση που ο ΣΥΝ συγκεντρώσει τα υπόλοιπα. Ένα άλλο σενάριο δίνει γραμμή και για τον Κοτζά Μουμίν Ριτβάν του ΠΑΣΟΚ ο οποίος δημιουργεί υποθήκες για την επόμενη φορά.

Φέτος κατεβαίνουν στην Θράκη 14 υποψήφιοι βουλευτές σ’ όλα τα κόμματα διεκδικώντας να καταλάβουν κάποιες από τις έδρες των νομών Ξάνθης και Ροδόπης και να περάσουν το κατώφλι της Βουλής των τριακοσίων.
Στόχος, η αύξηση της δύναμης επιρροής. Η αγωνία είναι να μην μείνει η μειονότητα με τους δύο βουλευτές από ένα σε κάθε νομό, αλλά να αυξήσει την δύναμη επιρροής της με την εκλογή κι άλλων μειονοτικών, γι’ αυτό γίνεται καταμέτρηση με μαθηματική ακρίβεια και πλύση εγκεφάλου με κάθε τρόπο, ώστε αν υπολογισθούν όλα καλά, αφού το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων λειτουργεί σαν μάζα. Να μοιραστούν έτσι οι ψήφοι που να υποσκελιστούν οι δυνατοί χριστιανοί υποψήφιοι και η μειονότητα να εκφραστεί ως πλειονότητα… Εξ άλλου οι χριστιανικοί ψήφοι διασπείρονται και σε μικρά κόμματα και σε κηρύγματα εθνικιστικά που περισσεύουν αυτήν περίοδο στην Θράκη.
Τελείως διαφορετικά είναι τα εκλογικά πράγματα στην περιοχή όπου δεν υπάρχει αυτό που λέμε ιδεολογικό υπόβαθρο, πλατφόρμα σκέψεων και ιδεών για το καλύτερο αύριο της χώρας, σύγκριση προσώπων, προγραμμάτων δυνατοτήτων, αλλά όλα ισοπεδώνονται από το… «Τούρκος να ψηφίσει Τούρκο»…
Και τα κόμματα που ξέρουν ανέχονται αυτές τις τακτικές και πρακτικές, αλλά και από την άλλη πλευρά το χριστιανικό στοιχείο μάλλον φαίνεται ότι ξυπνά από τον λήθαργο και τον εφησυχασμό και βλέπει ότι στήνονται ερήμην του παιγνίδια που δεν θάθελε να τα δει να παίρνουν σάρκα και οστά και να τον περιθωριοποιούν.
Η δύναμη της κάλπης που θα εκφραστεί από τον καθένα προσωπικά είναι μεγάλη και καταλυτική. Μη την αφήσετε να πάει χαμένη επειδή κάποιοι νοιώσατε πικρία αδιαφορία ή δεν θα θέλατε να δώσετε μια ευκαιρία να εκφραστεί και πάλι η Ροδόπη σε κεντρικό επίπεδο. Κι επειδή το σύνθημα του ΤRΤ και του κάθε καναλιού που θέλει να παρέμβει τόσο απροκάλυπτα στα εσωτερικά μας, μας βρίσκει αντίθετους εμείς θα λέγαμε ότι οι Έλληνες πολίτες της Θράκης πρέπει να σκεφθούν το συμφέρον τους στην ελληνική πατρίδα όπου ζουν γιατί δεν βρίσκονται στην τουρκική εθνοσυνέλευση, αλλά επιλέγουν εκπροσώπους για το ελληνικό κοινοβούλιο και δεν θα πρέπει να διαρραγούν σχέσεις, να κλείσουν δρόμοι και να φανούν αχάριστοι σε όσα υιοθετήθηκαν αυτά τα χρόνια είτε σαν μειονοτική πολιτική, είτε σαν οικοδόμηση σχέσεων, είτε σαν συνύπαρξη.

Read more...

"Φωτιά" πήραν οι τουρκικές εφημερίδες που γράφουν για μαζική μεταφορά ψηφοφόρων από την Τουρκία!!!.......Ετοιμάζονται για συνδιοίκηση στη Θράκη!!!


Ο λόγος για τα φερέφωνα του τουρκικού προξενείου στη Δυτική Θράκη, που οργανώνουν ταξίδια «ετεροδημοτών» στη Ροδόπη και στην Ξάνθη, ώστε να υποστηριχθούν οι μουσουλμάνοι υποψήφιοι.
Σε δημοσίευμα της τουρκόφωνης εφημερίδας «Birlik», η οποία εκδίδεται στην Κομοτηνή, αναφέρονται τα κάτωθι:
«Οι "Τούρκοι" της Δυτικής Θράκης, που διαμένουν στην Τουρκία, θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις Εκλογές που θα διεξαχθούν στις 4 Οκτωβρίου 2009 στην Ελλάδα. Ο "Σύλλογος Αλληλεγγύης των Τούρκων Δυτικής Θράκης" ανακοίνωσε ότι, για όσους επιθυμούν, στις 2 Οκτωβρίου 2009 θα αναχωρήσουν από τη Σμύρνη για την Ελλάδα οκτώ λεωφορεία. Οι "Τούρκοι" καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να εισέλθουν στο κοινοβούλιο τρεις εκπρόσωποί τους και στην κυβέρνηση ένας υπουργός»...

Μάλιστα, στο «ρεπορτάζ» φιλοξενούνται και δηλώσεις του επικεφαλής του παραρτήματος του εν λόγω «Συλλόγου» στη Σμύρνη, Aydin Ozcan, ο οποίος επισημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό, «οι ψήφοι των συμπολιτών μας να χρησιμοποιηθούν υπέρ των "Τούρκων" υποψηφίων, προκειμένου να επιλυθούν το συντομότερο τα προβλήματα των "Τούρκων" της Δυτικής Θράκης». Ο ίδιος τύπος, αφού επισημαίνει ότι αναμένεται η εκλογή τριών "Τούρκων" βουλευτών, τονίζει ότι στην περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, οι ψήφοι των "Τούρκων" θα διαδραματίσουν ρόλο-κλειδί στο σχηματισμό της κυβέρνησης (σ. σ. θέλουν να καταστούν ρυθμιστές) και ενδέχεται να τους δοθεί και ένα... υπουργείο!
Θέλουν υπουργείο(!), γιατί...
Και πετάει και τη βλακεία του ο Ozcan: το γεγονός αυτό (σ. σ. δηλαδή η υπουργοποίηση μουσουλμάνου) θα ενισχύσει την ελληνοτουρκική φιλία, θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο και ενδέχεται να διευκολύνει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ! Και είπε και άλλα «χαριτωμένα»: «Οι αρμόδιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα ενημερώσουν τους συμπολίτες μας και θα τους κατευθύνουν σ' ό,τι αφορά στις υποψηφιότητες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Τσετίν Μαντατζί και Αχμέτ Χατζηοσμάν και του υποψήφιου της ΝΔ, Ιλχάν Αχμέτ. Τέλος, μας πληροφορεί ότι στην Τουρκία υπάρχουν 20.000-30.000 ψηφοφόροι, εκ των οποίων μόνον οι 10.000 θα μεταβούν στην Ελλάδα».
Και όλα αυτά εν μέσω πληροφοριών ότι ο Giorgos σκοπεύει να τοποθετήσει στη θέση του περιφερειάρχη της περιοχής... μουσουλμάνο! Δηλαδή κάποιον, που θα «επιτηρεί» τους αιρετούς νομάρχες και δημάρχους της περιοχής, θα έχει πρόσβαση σε άκρως απόρρητα έγγραφα του ελληνικού κράτους (τα οποία θα πηγαίνουν «πακέτο» στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, του οποίου δεν ηγείται διπλωμάτης, αλλά πράκτορας της ΜΙΤ) και θα ελέγχει την περιοχή για λογαριασμό της Άγκυρας. Δηλαδή, συνδιοίκηση! Αλήθεια, από πού πηγάζουν οι πληροφορίες του τουρκόφωνου Τύπου; Τι τους έχουν υποσχεθεί από το ΠΑΣΟΚ; Γιατί αυτά δεν έχουν κοινοποιηθεί στον ελληνικό λαό; Ποια είναι η κρυφή ατζέντα του ΠΑΣΟΚ για τη Δυτική Θράκη; Μήπως είναι ανάλογη με εκείνη για το σκοπιανό, που ξεδίπλωσε, ψαρεύοντας σε πολύ θολά νερά είναι η αλήθεια, ο υποψήφιος για το πόστο του ΥΠΕΞ, Ανδρέας Λοβέρδος;
Απόπειρα δημιουργίας έντασης
Την ίδια ώρα, σε δημοσίευμα της ίδιας τουρκόφωνης εφημερίδας, με αφορμή μια πρωτοβουλία της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας «Αντιφωνητής» της Κομοτηνής, χύνονταν μπόλικα κροκοδείλια δάκρυα. Φαίνεται όμως ότι δεν ξέρουν τι συμβαίνει στη χώρα, στην οποία ζουν και την οποία πρακτόρικα προδίδοyν. Διαβάστε:
«Λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή Εκλογών στην Ελλάδα, στο στόχαστρο βρέθηκε το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής στη Δυτική Θράκη. Στις 13 Σεπτεμβρίου 2009, ομάδα οκτώ ατόμων ανάρτησε ένα πανό, στο οποίο αναγραφόταν "Να κλείσει το τουρκικό προξενείο". Την ίδια ημέρα, ύστερα από τρεις ώρες, το πανό κατέβηκε και στη θέση του αναρτήθηκε πανό σχετικό με ποδοσφαιρικό αγώνα που επρόκειτο να διεξαχθεί στην Κομοτηνή. Στο μεταξύ, σε κατοικία γύρω από το γήπεδο, όπου θα διεξαγόταν ο αγώνας, αναρτήθηκε πανό, στο οποίο αναγραφόταν, "Κόκκινη κάρτα στο τουρκικό προξενείο", για το οποίο δεν έγινε καμία παρέμβαση, παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται η ανάρτηση πανό με φυλετικό ή άλλου παρόμοιου χαρακτήρα περιεχόμενο.
Εκείνο που συμπεραίνουμε από τα γεγονότα είναι ότι οι "επιθέσεις" με πανό άρχισαν 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΛΑΟΣ στο νομό Ροδόπης, οι οποίες, καθώς φαίνεται, θα συνεχισθούν. Οι "Τούρκοι" της Δυτικής Θράκης, οι οποίοι παρακολουθούν ενδελεχώς τις εξελίξεις από τον Τύπο, εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις προκλήσεις κάποιων ομάδων λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές».

Read more...

Σάλο και τρόμο προκαλεί στην Τουρκία το άρθρο του Λουκά Δημάκα για τους Scalp


Σάλο και τρόμο προκάλεσε το άρθρο του Λουκά Δημάκα για τους πυραύλους τ. Scalp που εντάχθηκαν στο ολποστάσιο της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.
Η εφημερίδα Μιλλιέτ κάλυψε το θέμα με τίτλο: "Η Κωνσταντινούπολη στο βεληνεκές των ελληνικών πυραύλων".
Η δημοκρατική Ραντικάλ έχει τίτλο: "Η Αθήνα απέκτησε πυραύλους με τους οποίους μπορεί να χτυπήσει την Τουρκία από μακρυά".
Επίσης, το ειδησεογραφικό ιστολόγιο ΙΝΤΕΡΝΕΤΧΑΜΠΕΡ καλύπτει το θέμα με τον εξής τίτλο: "Πύραυλοι που θα χτυπήσουν την Κωνσταντινούπολη".
Τα δημοσιεύματα συνδέουν τις προσπάθειες προμήθειας πυροβολαρχιών Πάτριοτ από πλευράς της Τουρκίας, με την απόκτηση της δυνατότητας της Ελλάδας να χτυπήσει στόχους στα βάθη της Τουρκίας με τους νεοαποκτηθέντες Scalp.


Read more...

Τουρκία-Εκκληση Ερντογάν προς διεθνείς μεσολαβητές για επιτάχυνση των προσπαθειών για πρόοδο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.


Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έκανε σήμερα έκκληση προς διεθνείς μεσολαβητές να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την επίλυση της διένεξης για τον θύλακο του Ναγκόρνο Καραμπάχ καθώς η Αγκυρα επιδιώκει να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Αρμενία.

Οι συνομιλίες για το μέλλον του Ναγκόρνο Καραμπάχ ξεκίνησαν εδώ και πάνω από δέκα χρόνια υπό την αιγίδα της Ομάδας Μινσκ που συνδέει Ρωσία,Γαλλία και ΗΠΑ.


Η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι ελπίζει να ανοίξει τα σύνορά της με την Αρμενία μέχρι το τέλος του έτους στο πλαίσιο ενός πρωτοκόλλου για εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων.

Η Αγκυρα έκλεισε τα σύνορά της το 1993 σε ένδειξη αλληλεγγύης με το συμμαχικό της Αζερμπαϊτζάν που μαχόταν τους υποστηριζόμενος από την Αρμενία αυτονομιστές στην αποσχισθείσα ορεινή περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

"Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Ομάδα Μινσκ έχει ένα σημαντικό ρόλο στη συμβολή της βελτίωσης των σχέσεων με την Αρμενία και ζήτησε να εντείνει τις προσπάθειές της",φέρεται να δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.
΄
Ο Ερντογάν έκανε τις δηλώσεις στη Νέα Υόρκη όπου μετέβη για να λάβει μέρος στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.Τουρκικές εφημερίδες έγραψαν ότι ο τούρκος ΥΠΕΞ Αχμετ Νταβούτογλου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Αρμενίας στο περιθώριο της συνόδου.

ΕΞΠΡΕΣΣ

Read more...

Μεταβάλλουν το καθεστώς του Αιγαίου και υπηρετούν τις επεκτατικές επιδιώξεις της Τουρκίας οι προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ


Ασφαλώς οι προσεχείς εκλογές κυριαρχούν, δικαιολογημένα, στην πολιτική σκηνή της χώρας, γιατί αποτελούν θεμέλιο λίθο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Δεν πρέπει όμως παράλληλα να πάψουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σʼ αυτά για τον Ελληνισμό.

Πάγια πολιτική της Τουρκίας στα θέματα του Αιγαίου, από τα μέσα του περασμένου αιώνα, είναι η αμφισβήτηση του καθεστώτος της περιοχής που καθορίζεται στη Συνθήκη της Λωζάννης και τελικά η αναθεώρησή του, η μεταβολή δηλαδή της πολιτικής γεωγραφίας. Παράλληλα, από την εποχή του ʼ80 διαφαίνεται η στροφή της αμερικανικής πολιτικής, που αρχίζει να αμφισβητεί την ερμηνεία των κειμένων που οριοθετούν το καθεστώς του Αιγαίου και ομιλεί για «ασυνήθεις γεωγραφικές ρυθμίσεις» που είχαν γίνει στην περιοχή κατά το παρελθόν και επιδιώκει την απʼ αρχής «ανάγνωση» των σχετικών κειμένων.

Στόχος της πολιτικής των ΗΠΑ, μέσω της πρώθησης και αποδοχής εκ μέρους της Ελλάδας των λεγομένων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) είναι η αποδυνάμωση του ελέγχου του Αιγαίου από την Ελλάδα και η εγκατάσταση ενός νέου καθεστώτος ελεγχόμενου από αυτές, το οποίο παράλληλα να εξυπηρετεί τα τουρκικά επεκτατικά σχέδια.

Οι προτάσεις των Αμερικανών για τη διοίκηση και τον έλεγχο των επιχειρήσεων αεραμύνης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, συνδυαζόμενες με την αλλαγή των ρυθμίσεων εναέριας κυκλοφορίας στον χώρο του Αρχιπελάγους, θα δημιουργήσουν πρόβλημα συνέχειας στην ενότητα του κράτους και στην ασφάλεια των νησιών μας στο Αιγαίο.

Όπως εξηγήσαμε σε άλλο σημείωμά μας, οι αρμοδιότητες των αρχών εναερίου κυκλοφορίας που έχουν παραχωρηθεί από τον ICAO στις χώρες είναι ουσιαστικές. Δεν ισχύει π.χ. η αρχή της «αβλαβούς διέλευσης» όπως στις θαλάσσιες επικοινωνίες. Οι αεροναυτιλλόμενοι οφείλουν, όταν επιχειρούν εντός του FIR μιας χώρας, να συμμορφώνονται με τις οδηγίες της αρμόδιας αρχής της χώρας αυτής και να τηρούν τους περιορισμούς που ισχύουν. Οι εξουσιοδοτήσεις που παρέχονται από τον ICAO στις εθνικές αρχές για την εξασφάλιση της ομαλής κυκλοφορίας αγγίζουν, σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, τα όρια εθνικής κυριαρχίας.

Οι ΗΠΑ από καιρού εις καιρόν προτείνουν, όπως αναφέραμε, «ιδέες» υπό μορφήν Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που, όπως ισχυρίζονται, θα χαλάρωναν την ένταση μεταξύ των δύο χωρών και τους κινδύνους σύρραξης. Με βάση τη Συμφωνία Αμυντικής και Οικονομικής Συνεργασίας (DECA) κάθε χρόνο συγκαλείται σύσκεψη υψηλού επιπέδου, όπως λέγεται, για την ανασκόπηση των προγραμμάτων συνεργασίας και την επικαιροποίησή τους. Οι Αμερικανοί, με την ευκαιρία των συναντήσεων αυτών, ασκούν πίεση στην Ελλάδα για την αποδοχή των «ιδεών» τους που προωθούσαν υπό τη μορφήν ΜΟΕ.

Στη συνάντηση υψηλού επιπέδου του 1994, για παράδειγμα, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, υφυπουργός Άμυνας Τζον Λόνταλ (Londal), πρότεινε τη δημιουργία στο Αιγαίο ενός ελεγχόμενου από τους ιδίους καθεστώτος (monitoring regime). Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις καταργούσαν όλες τις αρμοδιότητες εναερίου κυκλοφορίας των ελληνικών αρχών. Η πρόταση θεωρήθηκε απαράδεκτη και απορρίφθηκε.

Την επόμενη χρονιά, το 1995, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, καθηγητής Τζ. Νάι (J. Nai), επανέλαβε τις προτάσεις (ΜΟΕ) των ΗΠΑ που αγνοούσαν τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών του FIR Αθηνών. Όλες απορρίφθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση.

Παρέμβαση για αφοπλισμό των ελληνικών αεροσκαφών επιφυλακής σαν ΜΟΕ έκαναν και οι πρέσβεις των χωρών του ΝΑΤΟ στην Αθήνα που δεν εγένετο δεκτή από την Ελλάδα.

Από τη σύγκριση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που κατά πληροφορίες φέρεται να πρότεινε πρόσφατα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, με παλαιότερες προτάσεις, προκύπτει ότι όλες έχουν ένα κοινό γνώρισμα. Στοχεύουν στην αποδυνάμωση των αρμοδιοτήτων εναερίου κυκλοφορίας των αρχών της Αθήνας. Η επιτυχία αυτής της επιδίωξης από μέρους των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό με την απώλεια της αρμοδιότητας αεραμύνης των ελληνικών αρχών στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, εγκαθιστά ένα νέο καθεστώς στο Αιγαίο που διακόπτει τη συνέχεια του ελληνικού κράτους και δημιουργεί πρόβλημα ασφάλειας για τα νησιά μας.

Παραθέτουμε πιο κάτω συνοπτικά τις συνέπειες από την εφαρμογή των προτάσεων που φέρεται να προωθεί ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, οι οποίες συνθέτουν μια δέσμη ιδεών στρατιωτικής/τεχνικής φύσεως, που κατʼ αυτόν θα μειώσουν την ένταση στην περιοχή. Εμείς δεν αποδεχόμεθα ότι τα προτεινόμενα μέτρα είναι στρατιωτικής/τεχνικής φύσεως. Πιστεύουμε ότι είναι καθαρά πολιτικά και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα εθνικά μας θέματα που αφορούν το Αιγαίο. Συγκεκριμένα:

• Άρνηση υποβολής σχεδίων πτήσης: Παραβιάζει την απόφαση Α-22-18 (προσαρτημένο Ρ) που καθορίζει ότι «σχέδια πτήσεως θα υποβάλλονται προ της εκτελέσεως πτήσεων μέσα ή προς καθορισμένες περιοχές ή κατά μήκος διαδρόμων ως απαιτείται από τις αρχές εναερίου κυκλοφορίας, προκειμένου να διασφαλίζεται η παροχή πληροφοριών και υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης». Η πρόταση αποδυναμώνει τις αρμοδιότητες του FIR Αθηνών.

• Καθορισμός συγκεκριμένων περιοχών στο Αιγαίο για ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις και εθνικές στρατιωτικές δραστηριότητες: Μειώνεται η δυνατότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να χρησιμοποιούν το σύνολο του εθνικού μας χώρου για την εκπαίδευσή τους. Αυξάνει την ελευθερία δράσης των Τούρκων στο Αιγαίο.

• Αφοπλισμός αεροσκαφών αεράμυνας: Αποτελεί ταπεινωτικό περιορισμό που επιβάλλεται μόνο σε ηττημένες χώρες. Αποστερεί τα αεροσκάφη μας από τη δυνατότητα αυτοάμυνας. Δεν επιτρέπει αποφασιστική αστυνόμευση της περιοχής του FIR Αθηνών. Εμπεριέχει κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας μας.

Απαγόρευση πτήσεων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα νησιά μας. Ελπίζουμε αυτή η απαγόρευση να μην «πιστωθεί» στους κανόνες καλής γειτονίας... Ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση που απορρέει από το διεθνές δίκαιο.

• Εκμετάλλευση συσκευών ηλεκτρονικού εντοπισμού για την αναγνώριση αεροσκαφών και την παραγωγή ιχνών σε γειτονικές περιοχές αεραμύνης. Θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει εκμετάλλευση των συσκευών IFF/SIF στο πλαίσιο του ενοποιημένου συστήματος αεραμύνης του ΝΑΤΟ. Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα τηρεί όλους τους κανόνες καλής γειτονίας, δεν θα παραβιάζει τον εθνικό μας χώρο και θα αποσύρει το casus belli.

Οι προτάσεις που προσκόμισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ στην Αθήνα αποτελούν συνέχεια των προσπαθειών των ΗΠΑ να υιοθετηθούν από τη χώρα μας τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ως διαδικασία εκτόνωσης της έντασης στο Αιγαίο. Η εκτίμησή μας είναι ότι τα μέτρα που προτείνονται μεταβάλλουν το καθεστώς του Αιγαίου και υπηρετούν τις επεκτατικές επιδιώξεις της Τουρκίας και τους στόχους των Αμερικανών. Η προσπάθεια «φίλων» και αντιπάλων να ανατρέψουν το καθεστώς του Αιγαίου θα συνεχιστεί. Αποτελεί πατριωτικό καθήκον της πολιτικής μας ηγεσίας να αντισταθεί στην επιβολή των λεγόμενων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που υπονομεύουν το καθεστώς του Αιγαίου.

Του Νίκου Κουρή Τέως υφυπουργού Εθνικής Άμυνας
και επίτιμου Αρχηγού ΓΕΑ και ΓΕΕΘΑ
ΠΑΡΟΝ

Read more...

Εκβιασμός με προειδοποίηση για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο


Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η αμερικανική παρέμβαση σκοπεύει να προωθήσει καθεστώς «συναινετικής συνδιαχειρίσεως» (!) Ελλάδος και Τουρκίας στις πιο κρίσιμες ζώνες, όπου οι Τούρκοι προσδιορίζουν «γκρίζες ζώνες», δημιουργώντας την εντύπωση διαφιλονικούμενων περιοχών.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΛΥΣΗ
Εκβιασμός με προειδοποίηση για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

ΜΕ τη σαφή προειδοποίηση ότι «το πράγμα δεν πάει άλλο» σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά και ειδικότερα τα ζητήματα του Αιγαίου, η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται και θα πιέσει προς συγκεκριμένη κατεύθυνση ρυθμίσεως αυτών των προβλημάτων, αμέσως μετά τις εκλογές.


Επιβεβαιωμένες μάλιστα πληροφορίες –των οποίων κοινωνοί είναι και πολιτικοί παράγοντες εδώ και στελέχη της ομογένειας– αναφέρουν ότι σε διάφορες άτυπες επαφές αμερικανών αρμοδίων εκδηλώνονται ανοικτά οι ανησυχίες της Ουάσινγκτον για το ενδεχόμενο (και κατ’ ακρίβειαν τη βεβαιότητα) θερμού επεισοδίου «στο άμεσο μέλλον».

Πληροφορίες που έχει διασταυρώσει το «ΠΑΡΟΝ» αναφέρουν ότι φαίνεται να υπάρχει σαφές σχέδιο των ΗΠΑ για επίλυση τεχνικών πτυχών του προβλήματος, τόσο σε ό,τι αφορά τον εναέριο χώρο και τον έλεγχο που ασκείται, όσο και για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, που είναι και το περιπλοκότερο κατά τους ξένους.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που όλο αυτό το διάστημα εντείνονται, και σε συχνότητα και σε ουσιαστική στοχοθεσία, οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στο κεντρικό Αιγαίο και στις νοτιοανατολικές παρυφές του (Ρόδος, Κως, Καστελλόριζο), όπου ήδη τείνουν να δημιουργηθούν γεωπολιτικά τετελεσμένα. Γιατί ακριβώς οι Τούρκοι είναι επαρκώς «και από πρώτο χέρι» ενήμεροι των αμερικανικών διαθέσεων κι επιδιαιτητικών παρεμβάσεων, οπότε και σπεύδουν να προκαταλάβουν όσα θα τεθούν, εκβιάζοντας την έκβασή τους.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η αμερικανική παρέμβαση σκοπεύει να προωθήσει καθεστώς «συναινετικής συνδιαχειρίσεως» (!) Ελλάδος και Τουρκίας στις πιο κρίσιμες ζώνες, όπου οι Τούρκοι προσδιορίζουν «γκρίζες ζώνες», δημιουργώντας την εντύπωση διαφιλονικούμενων περιοχών. Κι αυτό αποτελεί τον κρισιμότερο δείκτη όσων επέρχονται, σε βάρος πάντοτε των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Με το ΝΑΤΟ να σιωπά και την Ευρωπαϊκή Ένωση ν’ απέχει επιτηδείως, ακόμη και σε ό,τι αφορά τα σύνορα που είναι και δικά της!

Εκείνο που ανησυχεί εν προκειμένω είναι ότι από καμιά πλευρά στην Ελλάδα δεν εκδηλώνεται υπολογίσιμη τουλάχιστον αντίδραση, ενώ πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες ευρέος φάσματος είναι κοινωνοί των τεκταινομένων ή τουλάχιστον δεν αγνοούν ανεπίσημες πληροφορίες για τις έκδηλες προθέσεις επιταχύνσεως διαδικασιών επιλύσεως αυτών των θεμάτων, που είναι κομβικά για τη χώρα. Και βεβαίως αυτών ακολουθεί άλλη, εκβιαστικότερη παρέμβαση για το Σκοπιανό, με το ΝΑΤΟ να απαιτεί επίλυση, προκειμένου να εντάξει στους μηχανισμούς του τα Σκόπια.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που ανέφερε σε παράγοντες του ελληνοαμερικανικού λόμπι στη Νέα Υόρκη ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ότι δηλαδή: «Ακόμη και αν η Αθήνα δεν ευθύνεται, τα περιθώρια εκ των πραγμάτων στενεύουν και θα υποχρεωθεί να λάβει τις αποφάσεις της». Όταν δε του εζητήθη να προσδιορίσει τη βάση των λύσεων που η Ουάσινγκτον θεωρεί εφικτή, ο ίδιος αμερικανός διπλωμάτης υπέμνησε με εκβιαστικό τρόπο την περιβόητη «Συμφωνία της Μαδρίτης», που υπογράφτηκε επί Σημίτη - Πάγκαλου και αναγνωρίζει μεταξύ άλλων «ζωτικά τουρκικά δικαιώματα στο Αιγαίο»!

Ο λόγος που η Ουάσινγκτον επισπεύδει (ή τουλάχιστον επιθυμεί να επιταχύνει λύσεις) δεν είναι άσχετος αφενός –και κατά κύριον λόγο– με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το ενδεχόμενο εκτροχιασμού της. Και αφετέρου με όσα κυοφορούνται στο Κυπριακό, όπου επίσης κι εκ παραλλήλου προωθείται νέο σχέδιο ιστορικού συμβιβασμού.

Υπό το φως αυτών των πληροφοριών (ή τουλάχιστον των ενδείξεων για τις διαθέσεις των τρίτων) πρέπει ν’ αναμένονται μετεκλογικές εντάσεις στα εθνικά θέματα, τις οποίες προεξοφλούν ούτως ή άλλως οι κλιμακούμενες σε βαθμό επικίνδυνων τριβών πρακτικές της Άγκυρας, με τις παραβιάσεις και τις εικονικές επιδρομές σε νησιά του Αιγαίου.

ΠΑΡΟΝ

Read more...

Ο Αττίλας ενισχύεται εν μέσω διαπραγματεύσεων


Η δραστηριότητα των τουρκικών δυνάμεων κατοχής ουδέποτε έπαυσε, αλλά συνεχίζει αμείωτη και με την ίδια μεθοδικότητα, ακόμη και ένα χρόνο μετά την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων το Σεπτέμβριο του 2008.

Αυτό δήλωσε στη «Σ» πηγή του Υπουργείου Άμυνας, κληθείσα να σχολιάσει από την εφημερίδα μας την έντονη δραστηριότητα των τουρκικών στρατευμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, με τακτικές επισκέψεις αρματαγωγών και άλλων πολεμικών πλοίων στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Γεγονός που τεκμηριωμένα παρουσίασε στην προχθεσινή της έκδοση η «Σ», με τη δημοσίευση φωτογραφίας του αρματαγωγού (LST) L-402 Serdar του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, εν ώρα δράσης.

«Η εν λόγω δραστηριότητα των δυνάμεων κατοχής δεν ξενίζει καθόλου το Υπουργείο Άμυνας», ανέφερε η πηγή του υπουργείου. «Ο τουρκικός κατοχικός στρατός στην Κύπρο συνεχίζει να ενισχύεται και να εκσυγχρονίζεται με αμείωτους ρυθμούς και με την ίδια μεθοδικότητα, στο πλαίσιο της αποστολής του να παγιώσει, σε τετελεσμένα, τα αποτελέσματα της κατοχής. Δραστηριότητα που εξακολουθεί αμείωτη και με την ίδια μεθοδικότητα, ακόμη και μετά την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων το Σεπτέμβριο του 2008».

Σε επισήμανσή μας ότι, οι εν λόγω δραστηριότητες, παρατηρούνται σε μια περίοδο όπου κορυφώνονται οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και η Τουρκία κτυπά την πόρτα της Ευρώπης, η ίδια πηγή επισήμανε ότι οι δραστηριότητες του τουρκικού στρατού κατοχής πρέπει να διαχωρίζονται από οιεσδήποτε διπλωματικές ή άλλες διεργασίες τελούνται σε άλλα επίπεδα, αφού οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι μια «ανεξάρτητη δομή» που δρα αυτόνομα. «Και, προφανώς, ο κατοχικός στρατός δεν λογοδοτεί ούτε στον Μ.Α. Ταλάτ ούτε σε κανέναν άλλο, αλλά απευθείας στην ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην Άγκυρα», σημείωσε.

Η εν λόγω δραστηριότητα, η οποία, όπως μας ειπώθηκε, παρακολουθείται από την Ε.Φ., εντάσσεται στο πλαίσιο αντικατάστασης και αναβάθμισης των μηχανοκίνητων δυνάμεων του κατοχικού στρατού.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ
ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Read more...

Δυναμικό μπάσιμο Ισραήλ για φυσικό αέριο Κρατική εταιρεία αποκτά το 30% στο κυπριακό «Οικόπεδο 12»


Η ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ κρατική εταιρεία φυσικού αερίου DelekΕnergy προχωρά στην απόκτηση του 30% των δικαιωμάτων του “Οικοπέδου 12” για έρευνα και εξόρυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Το “οικόπεδο” αυτό είχε παραχωρηθεί με βάση προηγούμενη συμφωνία από την Κυπριακή Δημοκρατία στην αμερικανική εταιρεία Νoble, η οποία με τη σειρά της συνήψε συμφωνία με την ισραηλινή εταιρεία.

Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος της ισραηλινής εταιρείας Γκιντεόν Ταμόρ στο δείπνο που διοργάνωσε προς τιμή του στην Κύπρο, ο Κυπρο-ισραηλινός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος. Να σημειωθεί ότι οι δύο εταιρείες, Νoble και Delek, συνεργάστηκαν με πρωτοφανή επιτυχία αρχικά στη διερεύνηση και τώρα στην εξόρυξη τεραστίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη -γειτονική του κυπριακού «Οικοπέδου 12»-, περιοχή «Τamar» του Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η δυνατότητα συμμετοχής της Delek- σε ποσοστό μέχρι 30%- στα δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης στο κυπριακό θαλάσσιο “οικόπεδο” προβλέπεται και σε συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών. Μάλιστα η Νoble έχει το δικαίωμα συνεταιρισμών και συνεργασιών αυτού του τύπου, μέσω των όρων της συμφωνίας που υπέγραψε με την Κυπριακή Δημοκρατία. Έτσι, σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ Νoble και Delek, θα πρέπει η πρώτη να ενημερώσει το υπουργείο Εμπορίου και να πάρει την τυπική για τη συγκεκριμένη περίπτωση- συγκατάθεση της Κύπρου. Αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν πιάσουν δουλειά τα δοκιμαστικά γεωτρύπανα στο «Οικόπεδο 12».

Η άμεση εμπλοκή της Delekστις διαδικασίες έρευνας και εξόρυξης φυσικού αερίου στο «Οικόπεδο 12» της Κύπρου αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς ενισχύει σημαντικά τις προοπτικές της Κύπρου σε αυτό τον τομέα. Επίσης είναι φανερό ότι αυξάνονται οι πιθανότητες ευρύτερης συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου αφού, όπως όλα δείχνουν, η αμερικανική Νoble και η ισραηλινή Delek θα έχουν στις διάθεσή τους σύντομα μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου σε κοντινή απόσταση από το νησί μας. Πέραν τούτων, είναι εμφανής η πολιτική σημασία της εμπλοκής αμερικανικών και ισραηλινών συμφερόντων.
ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Read more...

ΠΡΩΤΗ ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ


Πανηγυρίζει ο τουρκικός Τύπος για την παραγωγή ελικοπτέρων Τα-129 στη χώρα τους, με τα οποία θα προμηθεύει την Ιταλία.

Οι δοκιμές πτήσης θα πραγματοποιηθούν με το νέο ενισχυμένο κινητήρα τύπου Τ - 800, όπως άλλωστε ήταν και η απαίτηση της Διοίκησης των Χερσαίων Δυνάμεων, ενώ θα δοκιμαστεί και η αντοχή του ελικοπτέρου σε σκληρές συνθήκες.

Οι δοκιμές θα γίνουν στο Μιλάνο και αυτές θα τις παρακολουθήσουν ο Τούρκος Υφυπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας, Μπαγιάρ, και ορισμένοι ανώτατοι αξιωματικοί των Χερσαίων Δυνάμεων. Η αγορά των 51 ελικοπτέρων αναμένεται να κοστίσει τρία δις δολάρια. Είχε ανακοινωθεί και παλαιότερα η επιθυμία αγοράς του ελικοπτέρου αυτού από το Πακιστάν, τη Μαλαισία και την Ιορδανία.


Read more...

Μόσχα καλεί... Άγκυρα Η «στρατηγική σχέση» Ελλάδας - Ρωσίας έχει μπει στο ψυγείο


Μύθο αποτελεί η «στρατηγική σχέση» Ελλάδας- Ρωσίας, όπως- σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλουςαποδεικνύει μια σειρά γεγονότων, με αποκορύφωμα τη στροφή της Μόσχας προς την Άγκυρα στα ενεργειακά και τη συζήτηση για έναν εναλλακτικό αγωγό του Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης.

Κι αυτό διότι όταν τον περασμένο Αύγουστο η τριμερής συμφωνία Ελλάδας- Ρωσίας- Βουλγαρίας για τον αγωγό λίγο έλειψε να τιναχτεί στον αέρα λόγω των ενστάσεων της Βουλγαρίας, η Μόσχα δεν απευθύνθηκε, ως όφειλε, στην Αθήνα για να συζητήσει τις εναλλακτικές λύσεις και να της ζητήσει να παρέμβει υπέρ του αγωγού. Αντ΄ αυτού, προτίμησε να στραφεί στην Άγκυρα. Εκεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφωνία για τον αγωγό Σάουθστριμ, ενώ οι Ρώσοι πια όλο και συχνότερα μιλούν για τον ανταγωνιστικό στον Μπουργκάς αγωγό ΣαμψούνταςΤσεϊχάν. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι, ειδικά σε μια εποχή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται, η στροφή της Μόσχας προς την Άγκυρα κάθε άλλο παρά στήριξη της Ελλάδας σημαίνε

Μάλιστα, η Μόσχα έκανε συμφωνία με την Άγκυρα και για τον Μπλουστρίμ 2 που συμπεριλαμβάνει την Κύπρο, χωρίς, ωστόσο, να έχει η ίδια δώσει τη συγκατάθεσή της. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως, παρότι η Μόσχα υποστηρίζει ότι δεν έχει αλλάξει θέσεις για το Κυπριακό, μιλάει όλο και συχνότερα για την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων. Τον Αύγουστο, μάλιστα, ρωσικές πηγές έλεγαν ότι η ενεργειακή προσέγγιση Αθήνας- Μόσχας δεν σημαίνει ότι είναι δεδομένη η στήριξη της Ρωσίας προς την Ελλάδα, κι αυτό διότι, εμμέσως πλην σαφώς, ρωσικές πηγές άφηναν να φανεί η δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι σε μια σειρά θεμάτων μεγάλης πολιτικής σημασίας για τη Μόσχα, η Αθήνα συντάχθηκε με τις θέσεις της Ουάσιγκτον. Εν ολίγοις, όπως λέει χαρακτηριστικά αρμόδια διπλωματική πηγή, «η σχέση Αθήνας- Μόσχας δεν είναι όσο ρόδινη επιθυμεί να την εμφανίσει η κυβέρνηση, ούτε οι Ρώσοι μάς υπολογίζουν όσο θέλουμε να πιστεύουμε».

Περισσότερα οφέλη
Σε ό,τι αφορά τον αγωγό Μπουργκάς, αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευθεί πιο ενισχυμένο ρόλο στην εταιρεία διαχείρισης του έργου- οι Ρώσοι έχουν το 51% στην εταιρεία- όχι τόσο σε επίπεδο ποσοστών αλλά στέλνοντας το μήνυμα ότι οι Ρώσοι «δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν επί ελληνικού εδάφους». Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα τις αντιρρήσεις των Βουλγάρων, οι οποίοι επιχειρούν με τις ενστάσεις τους να εξασφαλίσουν όσα περισσότερα μπορούν από το έργο. Συμπληρώνουν δε ότι είναι βάσιμες οι περιβαλλοντικές ανησυχίες του Γιώργου Παπανδρέου σε ό,τι αφορά το έργο και πως και σε αυτό τον τομέα υπάρχει βάση για περαιτέρω διαπραγμάτευση. Θυμίζουν δε, ότι πέντε χρόνια μετά την αρχική συμφωνία για τον αγωγό και τη διακρατική συμφωνία «δεν έχει πέσει ούτε βίδα στο έργο» και πως το χρονοδιάγραμμα (δεύτερο εξάμηνο του 2010) θα τραβήξει.

Αριστοτελία Πελώνη ΝΕΑ

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP