Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Δυναμικό μπάσιμο Ισραήλ για φυσικό αέριο Κρατική εταιρεία αποκτά το 30% στο κυπριακό «Οικόπεδο 12»


Η ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ κρατική εταιρεία φυσικού αερίου DelekΕnergy προχωρά στην απόκτηση του 30% των δικαιωμάτων του “Οικοπέδου 12” για έρευνα και εξόρυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Το “οικόπεδο” αυτό είχε παραχωρηθεί με βάση προηγούμενη συμφωνία από την Κυπριακή Δημοκρατία στην αμερικανική εταιρεία Νoble, η οποία με τη σειρά της συνήψε συμφωνία με την ισραηλινή εταιρεία.

Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος της ισραηλινής εταιρείας Γκιντεόν Ταμόρ στο δείπνο που διοργάνωσε προς τιμή του στην Κύπρο, ο Κυπρο-ισραηλινός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος. Να σημειωθεί ότι οι δύο εταιρείες, Νoble και Delek, συνεργάστηκαν με πρωτοφανή επιτυχία αρχικά στη διερεύνηση και τώρα στην εξόρυξη τεραστίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη -γειτονική του κυπριακού «Οικοπέδου 12»-, περιοχή «Τamar» του Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η δυνατότητα συμμετοχής της Delek- σε ποσοστό μέχρι 30%- στα δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης στο κυπριακό θαλάσσιο “οικόπεδο” προβλέπεται και σε συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών. Μάλιστα η Νoble έχει το δικαίωμα συνεταιρισμών και συνεργασιών αυτού του τύπου, μέσω των όρων της συμφωνίας που υπέγραψε με την Κυπριακή Δημοκρατία. Έτσι, σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ Νoble και Delek, θα πρέπει η πρώτη να ενημερώσει το υπουργείο Εμπορίου και να πάρει την τυπική για τη συγκεκριμένη περίπτωση- συγκατάθεση της Κύπρου. Αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν πιάσουν δουλειά τα δοκιμαστικά γεωτρύπανα στο «Οικόπεδο 12».

Η άμεση εμπλοκή της Delekστις διαδικασίες έρευνας και εξόρυξης φυσικού αερίου στο «Οικόπεδο 12» της Κύπρου αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς ενισχύει σημαντικά τις προοπτικές της Κύπρου σε αυτό τον τομέα. Επίσης είναι φανερό ότι αυξάνονται οι πιθανότητες ευρύτερης συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου αφού, όπως όλα δείχνουν, η αμερικανική Νoble και η ισραηλινή Delek θα έχουν στις διάθεσή τους σύντομα μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου σε κοντινή απόσταση από το νησί μας. Πέραν τούτων, είναι εμφανής η πολιτική σημασία της εμπλοκής αμερικανικών και ισραηλινών συμφερόντων.
ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP