Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Τουρκία-Εκκληση Ερντογάν προς διεθνείς μεσολαβητές για επιτάχυνση των προσπαθειών για πρόοδο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.


Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έκανε σήμερα έκκληση προς διεθνείς μεσολαβητές να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την επίλυση της διένεξης για τον θύλακο του Ναγκόρνο Καραμπάχ καθώς η Αγκυρα επιδιώκει να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Αρμενία.

Οι συνομιλίες για το μέλλον του Ναγκόρνο Καραμπάχ ξεκίνησαν εδώ και πάνω από δέκα χρόνια υπό την αιγίδα της Ομάδας Μινσκ που συνδέει Ρωσία,Γαλλία και ΗΠΑ.


Η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι ελπίζει να ανοίξει τα σύνορά της με την Αρμενία μέχρι το τέλος του έτους στο πλαίσιο ενός πρωτοκόλλου για εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων.

Η Αγκυρα έκλεισε τα σύνορά της το 1993 σε ένδειξη αλληλεγγύης με το συμμαχικό της Αζερμπαϊτζάν που μαχόταν τους υποστηριζόμενος από την Αρμενία αυτονομιστές στην αποσχισθείσα ορεινή περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

"Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Ομάδα Μινσκ έχει ένα σημαντικό ρόλο στη συμβολή της βελτίωσης των σχέσεων με την Αρμενία και ζήτησε να εντείνει τις προσπάθειές της",φέρεται να δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.
΄
Ο Ερντογάν έκανε τις δηλώσεις στη Νέα Υόρκη όπου μετέβη για να λάβει μέρος στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.Τουρκικές εφημερίδες έγραψαν ότι ο τούρκος ΥΠΕΞ Αχμετ Νταβούτογλου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Αρμενίας στο περιθώριο της συνόδου.

ΕΞΠΡΕΣΣ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP