Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Η Τουρκική “Ziraat Bank” δίνει δάνεια σε Έλληνες στρατιωτικούς στην Θράκη!


“Έφτασα εξω από την τουρκική τράπεζα της Ξάνθης. Σήκωσα το κεφάλι μου και κοίταξα. Πού μπαίνω; σκέφτηκα!Η ανάγκη όμως ήταν πολύ μεγάλη… Έπρεπε να πάρω δάνειο και οι Ελληνικές τράπεζες δεν μου έδιναν, αν και στρατιωτικός, επειδή δεν είχα εγγυητή!!! Πού να το βρω τον εγγυητή σε μία πόλη που δεν έχω φίλους παρά μόνο γνωστούς; Μας έκοψαν και από τον μισθό και ο προγραμματισμός της οικογένειας τινάχτηκε στον αέρα…Προχώρησα και μπήκα μέσα… Κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα, αλλά είναι φυσικό. Αυτή η τράπεζα είναι Τουρκική…
Πλησίασα σε έναν γκισέ και η κοπέλα που ήταν εκεί μου είπε:

“- Γκιουνάιντε. Άφεριμ αφέντιμ. Οζ Γκελντί;” (Καλημέρα. Καλώς ήρθατε κύριε. Τί κάνετε;)

- Καλημέρα, ανταπάντησα. Ξέρετε ήρθα να ρωτήσω για καταναλωτικό δάνειο…
Η κοπέλα κατάλαβε ότι δεν ήμουν μουσουλμάνος και μου μίλησε πλέον σε σπαστά Ελληνικά:
“- Φυσικά. Πείτε μου τί ακριβώς θέλετε;”
- ¨Ενα καταναλωτικό δάνειο. Θέλω να με ενημερώσετε για τους όρους και τι χρειάζεστε από χαρτιά, της είπα.
Έβγαλε κάποια χαρτιά που είχε μπροστά της, ξεχώρισε δύο και μου τα έδωσε, λέγοντάς μου ότι θέλει φωτοτυπία ταυτότητας και ένα εκκαθαριστικό της Εφορίας.
Πήρα τα χαρτιά στα χέρια μου και τα κοίταξα. Το ένα ήταν στα Αγγλικά και το άλλο στα Τούρκικα!!!
- Δεν καταλαβαίνω τίποτε, της είπα.
“- Είναι οι όροι του δανείου αυτοί και αν θέλετε μπορώ να σας ενημερώσω. Τι δουλειά κάνετε;”
- Στρατιωτικός, της απάντησα.
Η κοπέλα με κοίταξε σαν σαστισμένη, έδειξε να πάγωσε.
“- Μισό λεπτό, περιμένετε”, μου είπε και σηκώθηκε από τη θέση της. Πήγε σε ένα γραφείο που ήταν πίσω της και μίλησε σε έναν άνδρα.
Αυτός σηκώθηκε αμέσως. Με πλησίασε χαμογελαστός και μου ζήτησε ευγενικότατα να καθήσουμε στο γραφείο του. Με ρώτησε αν θέλω να παραγγείλω κάτι…!
“- Είστε στρατιωτικός ε; Ευχαρίστως να σας εξυπηρετήσουμε και να σας κάνουμε πελάτη μας. Πείτε μου, τι ακριβώς θέλετε να μάθετε για το καταναλωτικό δάνειο που είπατε στην κοπέλα…”
- Ξέρετε, με ενδιαφέρει το επιτόκιο, αλλά δεν έχω εγγυητές επειδή είμαι από αλλού και δεν γνωρίζω κανέναν εδώ, σε αυτή την πόλη…
“- Μην ανησυχείτε καθόλου. Το επιτόκιο είναι 3% και δεν θέλουμε εγγυητές”…
Έμεινα να τον κοιτάζω σαν χαζός…
- Και πότε θα πάρω τα χρήματα; τον ρώτησα.
“-Αμέσως μετά τις απαραίτητες υπογραφές. Δηλαδή σήμερα, όταν θα βγαίνετε από εδώ θα έχετε τα χρήματα μαζί σας. Μην ανησυχείτε καθόλου”, μου είπε, ενώ ήμουν σίγουρος πως το χαμόγελό του ήταν ειρωνικό, αφού και άλλοι από τριγύρω μας κοίταζαν χαμογελαστά.
Ένιωθα πολύ άσχημα, αλλά η ανάγκη ήταν μεγάλη. Ποιός ξέρει τι να σκεφτόντουσαν για εμένα και για το Ελληνικό Στράτευμα…!
- Μπορώ να το σκεφθώ και να επιστρέψω; ρώτησα τον κύριο με τον οποίο μιλούσα…
“- Φυσικά. Σκεφθείτε το και ελάτε όποτε θέλετε. Θα είναι μεγάλη μας χαρά να σας εξυπηρετήσουμε και να σας βοηθήσουμε…”, μου είπε.
Ναι, μεγάλη χαρά σκέφτηκα μέσα μου. Σηκώθηκα να φύγω, επειδή η ψυχή μου δεν άντεχε να δανειστώ από τουρκική τράπεζα… Δεν ξέρω, μπορεί τελικά να πάω, αφού οι δικοί μας με έχουν σαν σκουπίδι για πέταγμα και δεν νοιάζονται για τις πραγματικές ανάγκες της οικογένειάς μου…
Το γεγονός της δανειοδότησης Ελλήνων στρατιωτικών είναι αδιάψευστο, λόγω προσωπικής μαρτυρίας συγκεκριμένου δανειολήπτη, αλλά και προσκείμενων στρατιωτικών, στο φιλικό του περιβάλλον, που με πόνο ψυχής καταγγέλουν το οικονομικό αδιέξοδό τους μετά τα οικονομικά μέτρα που πήρε εναντίον τους η Τροϊκανή κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Όπως καταγγέλουν, λόγω της ιδιότητάς τους που σημαίνει συνεχείς μετακινήσεις και της παραμονής τους μακριά από τον τόπο καταγωγής τους, δημιουργούνται οικονομικά προβλήματα στις οικογένεις στρατιωτικών που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε πόλεις ή χωριά που δεν γνωρίζουν κανέναν.
Δηλαδή, πλήρως αβοήθητοι, πρέπει να ανταπεξέρχονται στα ό,ποια οικονομικά προβλήματα, τελείως μόνοι και επιφορτιζόμενοι το κόστος (όσο το δυνατόν αξιοπρεπούς) διαβίωσης των οικογενειών τους, προσπαθώντας ταυτόχρονα να ανταποκριθούν στις ανάγκες ικανοποιητικής παροχής στην εκπαίδευση των παιδιών τους…
Η κυβέρνηση, με την μείωση των μισθών, αλλά και η πρακτική των τραπεζών, που απαιτούν εγγυητές για καταναλωτικά δάνεια (άσχετα αν η μισθοδοσία των στρατιωτικών ικανοποιείται από τις τράπεζες από τις οποίες ζητάνε κάποιο δάνειο), έχουν οδηγήσει σε ένα λογικό, αλλά ταυτόχρονα και επικίνδυνο σημείο τους στρατιωτικούς που όμως πρέπει να μην χάσουν το ηθικό τους και να ανταπεξέλθουν ψυχικά και ηθικά απέναντι στις απειλητικές διαθέσεις της Ελληνικής Πολιτείας που εκδηλώνονται (και όχι μόνο οικονομικά) απέναντί τους.
Καλημέρα Ελλάδα, που βγήκες στο πωλητήριο με την μορφή καταναλωτικού δανείου..!!!
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ;;;;;
ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΝΑ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ;;;;;;;;
ΞΥΠΝΑΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!!!!
Τα στοιχεία του καταγγέλλιντα στην διάθεση σας, εαν χρειασθούν!

emprosdrama

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ:

Είναι όντως λυπηρό το φαινόμενο να οδηγούνται στ στελέχη των Ε.Δ. στην τουρκική τράπεζα για ένα καταναλωτικό δάνειο, επειδή οι ελληνικές ζητούν εγγυητή....ενώ μόνο και μόνο στο άκουσμα ότι είναι στρατιωτικός (με εγγυημένο μισθό από το ελληνικό δημόσιο) έπρεπε να δίνουν δάνεια με συνοπτικές διαδικασίες.

Δεν θα σταθούμε περισσότερο ούτε στην πολιτκή των τραπεζών ούτε στα αίτια που οδήγησαν την κατάσταση μέχρι εδώ (μιλάμε για τις περικοπές των μισθών σε όλους ενώ τρέχουν οι υποχρεώσεις...). Θα σταθούμε όμως στους κινδύνους που υπάρχουν για την στρατιωτική και ενδεχομένως την εθνική ασφάλεια. Και δεν είναι ένα ακόμα σενάριο της αρρωστημένης φαντασίας μας, αλλά μια σοβαρή πιθανότητα να βγει αληθινό.

Θα κάνουμε μια υπόθεση εργασίας....έστω ο εν λόγω στρατιωτικός παοφασίζει να πάρει το παθητό γι αυτόν δάνειο από την τουρκική τράπεζα. Οι παρενέργειες έχουν ως εξής:

1. Λόγω μη ύπαρξης εγγυητή (του είπαν ότι δεν χρειάζεται), θα μπει σε υποθήκη είτε το σπίτι του ή ότι άλλο έχει στην ιδιοκτησία του. Βλέπετε οι τράπεζες δεν είναι ούτε ΜΚΟ φιλανθρωπικού χαρακτήρα, ούτε κάνουν χρηματικές δωρεές στον κοσμάκη.

2. Το τυράκι στην όλη ιστορία είναι η αμεσότητα ρευστοποίησης και το χαμηλό επιτόκιο.

3. Και τώρα μπαίνουμε στο ψητό. Σε περίπτωση σύναψης δανείου θα αναγκαστεί να δηλώσει και κάποια περισσότερα στοιχεία, όπως αυτά της στρατιωτικής του ταυτότητας και επιπλέον θα του ζητηθούν υπό το πρόσχημα της εύκολης ενέυρεσής του η Μονάδα που υπηρετεί. Έτσι με αυτόν τον τρόπο ο στρατιωτικός γίνεται από αμέλεια, πηγή πληροφοριών. Τα στοιχεία που θα δώσει θα επεξεργαστούν όχι από την τράπεζα αλλά από τις αρμόδιες στρατιωτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας, είτε για μελλοντική χρήση, είτε για επιβεβαίωση των ήδη πληροφοριών που έχει στη διάθεσή της για τις στρατιωτικές Μονάδες της Ξάνθης (αν υπηρετεί στην Ξάνθη) ή της πόλης στη οποία υπηρετεί.

4. Το κείμενο με τους όρους όπως αναφέρθηκε ήταν γραμμένο στην αγγλική και την τουρκική γλώσσα, πράγμα που σημαίνει ότι για να τους μελετήσει θα πρέπει να γνωρίζει μια από τις δύο γλώσσες ή να καταφύγει σε δηκιγόρο για μετάφραση και παροχή συμβουλών, γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε τα ψιλά γράμματα κρύβουν τις παγίδες. Οπότε εάν οι όροι είναι μη συμφέροντες να μην το πάρει είδηση και να βρεθεί εμπρός στον κίνδυνο να χάσει ακόμα και την πεεριουσία του λόγω αδυναμίας αποπληρωμής του δανείου.

5. Με την τράπεζα να πιέζει και να εκβιάζει τον πελάτη, για την εξόφληση του δανείου, ο τελευταίος θα επιχειρήσει κάποιον συμβιβασμό - διακανονισμό εξόφλησης του ποσού. Εδώ μπαίνει στο χορό η αντιπρόταση της τράπεζας που θα περιέχει κάποια μορφή "συνεργασίας", με τον πελάτη της. Δείχνοντας κατανόηση θα του ζητήσει (προκειμένου να του γίνουν διευκολύνσεις) να κάνει "εξυπηρετήσεις" με το να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη στρατιωτική μονάδα του.

6. Εάν ο χαρακτήρας του στρατιωτικού είναι αδύνατος και δεν έχει οικονομική άνεση να ανταπεξέλθει ενδεχομένως να ενδώσει και φανταστείτε τις συνέπειες στην εθνική και στρατιωτική ασφάλεια της χώρας.

Βέβαια τα παραπάνω είναι όπως είπαμε μια υπόθεση εργαίας και τίποτε άλλο. Κανείς όμως δεν μπορεί να προδικάσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνει κάτι τέτοιο. Εμείς ευχόμαστε να μη συμβεί.

Read more...

Διχασμένοι οι Τούρκοι για το φράχτη


Διίστανται οι απόψεις στη γειτονική Τουρκία μετά την είδηση ότι θα χτιστεί φράκτης στην παραμεθόρια περιοχή του Έβρου, με σκοπό την αντιμετώπιση του παράνομου μεταναστευτικού ρεύματος προς στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Sabah», στο πέρασμα αυτό των 12,5 χλμ. που πάει να αποκλείσει η Ελλάδα, αρμόδιος Τούρκος αξιωματούχος που υπηρετεί στη Στρατοχωροφυλακή είπε ότι καθημερινά συλλαμβάνονται 20 οικονομικοί μετανάστες, ενώ το καλοκαίρι αυτός ο αριθμός αυξάνεται κατακόρυφα.

«Όταν χτιστεί ο φράκτης αυτός, ίσως να δράσει αποτρεπτικά», πρόσθεσε. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις γύρω από την κατασκευή του φράκτη φαίνεται πως δεν χαροποιεί καθόλου τους κατοίκους της Ανδριανούπολης. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι οι οποίοι υποστηρίζουν αυτό το σχέδιο, όπως ο Hayati Başat, γεωργός στο επάγγελμα. «Κάθε μέρα, κρύβονται μέσα στους αγρούς μου εκατοντάδες μετανάστες και καταστρέφουν τη σοδειά μου. «Βλέπω καθημερινά πολλούς παράνομους μετανάστες, οι οποίοι με ρωτάνε προς τα πού πέφτει η Ευρώπη», λέει ένας άλλος γεωργός, ο Sami İmmet.

Τις απόψεις τους, όμως, δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο κοινοτάρχης της περιοχής Karaağaç, Muhtar Agâh Korkan, ο οποίος δηλώνει εξοργισμένος: «Δεν θέλω, όταν ξυπνάω, να βλέπω τείχος. Ο κόσμος γκρεμίζει τα τείχη, η Ελλάδα λέει ότι θα χτίσει τείχος. Μέχρι χθες πέρναγαν οι τρομοκράτες του PKK και τους τάιζε. Τότε δεν έλεγαν κουβέντα. Τώρα όμως θέλουν τείχος. Νομίζω ότι πίσω από όλα αυτά υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα».

onalert

Read more...

Οι Τούρκοι θέλουν και φυσικό αέριο από τη θάλασσα της Κρήτης!!!


Όπως είπαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ενέργειας της Τουρκίας, Νεστέντ Παμίρ, σε μήνυμά του προς την Ελλάδα είπε: «πετρέλαιο δε θα βγάλετε από το Αιγαίο, ούτε φυσικό αέριο από το θαλάσσιο βυθό της Κρήτης, αν δεν συνεργαστείτε και δεν το μοιράσετε μαζί μας». Μάλιστα απείλησε και από πάνω λέγοντας ότι: «Κανείς δεν μπορεί ανοικτά να επενδύσει και να ερευνήσει την περιοχή. Αλλιώς υπάρχει μια απειλή και γι’ αυτό όλες οι όμορες χώρες πρέπει να διαπραγματευτούν και να φτάσουν σε μια αποδεκτή λύση».

Και αυτά δεν τα λέει, ο πρώτος τυχόν τούρκος, αλλά ο κατ’ εξοχήν κυβερνητικός παράγοντας για θέματα ενέργειας της Τουρκίας, εκφράζοντας προφανώς τις προθέσεις Ερντογάν και Νταβούτογλου, αφού δεν υπήρξε καμία διάψευση. Δηλαδή κάτι σαν cassus belli, αν τολμήσει η Ελλάδα να προχωρήσει μονομερώς στην έρευνα και στην εκμετάλλευση, χωρίς να πληρώσει νταβατζιλίκι στην Τουρκία τα μισά. Είδανε οι γείτονες ότι έπιασε το cassus belli με την επέκταση των χωρικών υδάτων και την πάνε καλά τη δουλειά. Γιατί αν δεν υπάρχει…. απειλή πολέμου, τότε με ποιο άλλο τρόπο θα μπορούσε να μας απειλήσει η Τουρκία;
Εκεί καταντήσαμε αδέρφια. Ολόκληρο κράτος, δηλαδή το δικό μας, μεγαλύτερο από το Ισραήλ, που έχει μάλιστα ξοδέψει και ένα ΑΕΠ λεφτά για εξοπλισμούς, τελικά να αποκτήσει και νταβατζή για να το εκμεταλλεύεται με απειλές πολέμου!!! Πάντως η δική μας κρατικοδίαιτη παρασιτική άρχουσα τάξη, κάτι ξέρει από νταβατζιλίκι.
Εκείνο όμως που εξοργίζει ακόμα περισσότερο είναι ότι οι τούρκοι θέλουν τα μισά, όχι μόνο από τα πετρέλαια του Αιγαίου, αλλά και από το φυσικό αέριο που τυχόν θα εξαχθεί από τη θάλασσα της Κρήτης, με την οποία θάλασσα δεν έχει καμία σχέση η Τουρκία. Αυτό πάλι κι αν είναι!!!
Δεν ακούσαμε μέχρι στιγμής καμία απάντηση από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης. Αντιθέτως ο κ. Παπανδρέου πηγαίνει στο Ερζερούμ, να κάνει τι;; Θα θέλαμε να ξέραμε, τι θα διαπραγματευτεί ο κ. Παπανδρέου εκεί στο Ερζερούμ, κάτω από τέτοιο κλίμα απειλών;;
Θα θέλαμε ακόμα να ακούσουμε μια απάντηση έστω του αρμοδίου τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας στις αξιώσεις του Τούρκου αξιωματούχου Νεστέντ Παμίρ. Ποια είναι άραγε τα αντανακλαστικά της Νέας Δημοκρατίας;

http://greeknation.blogspot.com/2011/01/blog-post_6346.html

Read more...

Συνελήφθη Τούρκος στον Έβρο


Ένας Τούρκος δουλέμπορος που μετέφερε δεκαέξι λαθρομετανάστες συνελήφθη χθες στις Φέρες Έβρου, ύστερα από συνεργασία αστυνομικών του τμήματος Συνοριακής Φύλαξης με αξιωματικούς της δύναμης FRONTEX. Συγκεκριμένα λίγο πριν τις 11 το βράδυ άνδρες της ομάδας δίωξης λαθρομεταναστών εντόπισαν ομάδα περίπου δεκαέξι ατόμων να κινείται στην αγροτική περιοχή Τυχερού Έβρου, η οποία αμέσως τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση. Μετά από τετράωρη πεζοπορία οι μετανάστες έφθασαν στην περιοχή του οικισμού Πέπλου Έβρου, όπου τους περίμεναν δύο οχήματα. Ο οδηγός του ενός οχήματος αντιλήφθηκε τους αστυνομικούς και εξαφανίστηκε ενώ o οδηγός του άλλου οχήματος ,αφού επιβιβάστηκαν οχτώ άτομα από την ομάδα των μεταναστών, ξεκίνησε για άγνωστη κατεύθυνση.

Αμέσως όμως επενέβησαν οι συνοριοφύλακες και συνέλαβαν τον οδηγό του και τους επιβαίνοντες μετανάστες. Από την προανάκριση προέκυψε ότι για το κατασχεθέν όχημα, είχε κλαπεί από την περιοχή πριν από δύο ημέρες. Οι συλληφθέντες, ένας διακινητής και 16 μετανάστες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης.


defencenet


Read more...

Οι Τούρκοι εξάγουν Ισλαμικές οργανώσεις στο εξωτερικό


Του Κώστα Τζεβελέκου

- Το 2006 ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη η Ισλαμική οργάνωση Genc που σημαίνει στα τουρκικά νεολαία. Η συγκεκριμένη οργάνωση εκδίδει ένα περιοδικό που απευθύνεται στους νέους όπου προσπαθεί με Κάθε τρόπο να τους εξηγήσει τις θεωρίες του Ισλάμ. Λειτουργεί ένα εναλλακτικό πανεπιστήμιο στο οποίο διδάσκει ανθρωπιστικές επιστήμες , ΜΜΕ και αραβικά. Όλα τα παραπάνω θέματα τα προσεγγίζει μέσα από την ισλαμική οπτική γωνία κάτι που δεν συμβαίνει στα κρατικά πανεπιστήμια της Τουρκίας.


Ένας από τους ιδρυτές της οργάνωσης ο Λουφτί Αρσλάν σε πρόσφατες δηλώσεις του υποστηρίζει ότι: « Ο κόσμος μας περιμένει ,όχι μόνο η Μέση Ανατολή γιατί η Τουρκία είναι μια αυξανόμενη δύναμη. Η Τουρκία γίνεται πλούσια. Για να είσαι καλύτερα μέσα στη χώρα σου πρέπει να έχεις οργανώσεις στο εξωτερικό». Η Genc ετοιμάζεται να στείλει εκατοντάδες εθελοντές προκειμένου να εργασθούν σε διεθνή προγράμματα δωρεάν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του “newscode” η συγκεκριμένη οργάνωση έχει άμεση διασύνδεση με το κόμμα του Ερντογάν και χρηματοδοτείται από επιχειρηματίες «φίλους» του κόμματος και τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου εξωτερικών της Τουρκίας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρχουν παντού δίκτυα τέτοιων οργανώσεων προκειμένου να προσελκύουν νέους στο νέο οθωμανικό δόγμα της Τουρκίας που έχει γίνει ιδεολογία. Το δόγμα του νέο Οθωμανισμού που προωθείται με συγκεκριμένες προσεκτικές στρατηγικές κινήσεις είναι ένα ιδεολογικό συνονθύλευμα που περιέχει θεωρίες ισλαμισμού, Τουρκισμού και Οθωμανικού Ιμπεριαλισμού. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι και στην Αθήνα –εκτός της Κομοτηνής και της Ξάνθης- υπάρχουν πολλοί οπαδοί Έλληνες αυτής της ιδεολογίας και είναι υψηλόβαθμα στελέχη στη δημόσια διοίκηση. Μάλιστα οι τελευταίοι μυήθηκαν σε πανεπιστήμια της Αγγλίας όπου υπάρχουν συγκεκριμένες έδρες ισλαμικών σπουδών και εκεί τους πλησίασαν οι κατάλληλοι άνθρωποι .

newscode

Read more...

“Μισά,μισά τα πάντα στο Αιγαίο”!


Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗ
Υποναύαρχος ε.α ΠΝ
Μέλος ΚΕΘΑ

Το θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) συνδέεται άμεσα με τα ενεργειακά ορυκτά. Έτσι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι στον υπόλοιπο κόσμο τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για πηγές και αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Στα θέματα αυτά εμπλέκονται όλες οι μεγάλες δυνάμεις. Το ΝΑΤΟ έχει βάλει την προστασία των υποδομών αυτών σε πολύ ψηλή προτεραιότητα στην ατζέντα του. Το ίδιο εκτιμούμε ότι θα έχουν κάνει και οι ανταγωνιστές του.

Μας ενδιαφέρει επίσης να θυμόμαστε το ρόλο και την τύχη περιοχών κλειδιά στην αλυσίδα από την παραγωγή των πολύτιμων πρώτων υλών: Καύκασος, Γεωργία, Ουκρανία, Τουρκία, Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν κ.α. Οι σχετικές συζητήσεις έγιναν πιο έντονες μετά τους πολέμους ή τις επαναστάσεις που κατά σύμπτωση έχουν συμβεί σ΄ όλα αυτά τα μέρη.

Τελευταία είχαμε και το ζήτημα της Αρκτικής όπου ένα νέο πεδίο δράσης ανοίγεται για την διεκδίκηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Μαζί με τα καλά αυτά νέα προετοιμάζονται επίσης και οι πολεμικές μηχανές των παράκτιων κρατών.
Το θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της χώρας μας (ΑΟΖ) και της οριοθέτησης της δεν μπορεί επίσης να ειδωθεί ανεξάρτητα από τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία με τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Χωρική θάλασσα, εναέριος χώρος, ΑΟΖ κυριαρχία σε νησίδες.
Φτάσαμε να ακούμε από την Τουρκία για το μοίρασμα του στην μέση, φτάσαμε να ακούμε όμως από χείλη ηγητόρων μας ότι η άμυνα μας στο ανατολικό τμήμα του θα πρέπει να γίνει λιγότερο δαπανηρή, ότι πρέπει να αποσυμφορηθεί το Αιγαίο κ.α. Να σημειώσουμε, ότι τα όποια ζητήματα έχουν τεθεί κατά καιρούς, δεν έχουν τεθεί από την Ελλάδα, αλλά όλα είναι διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας.
Χρόνια όμως μας λένε οι κυβερνώντες ότι το μόνο θέμα σε εκκρεμότητα με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα (ΥΦΑΛ/ΔΑ)!! Επίσης για χρόνια διεξάγονται συζητήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες στο πλαίσιο μυστικής διπλωματίας!
Κατά καιρούς έχουν γίνει σφάλματα από τους κυβερνώντες αναγνωρίζοντας δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Κάποιοι και η ΚΕΘΑ ανάμεσά τους μιλούν καθαρά για διαχρονική ενδοτική εξωτερική πολιτική της χώρας! Αναλυτικά κείμενα βρίσκονται στην ιστοσελίδα: http://www.ketha.gr/artha.html. Θα δούμε ότι και για το θέμα της ΑΟΖ έχουν παραμεληθεί κινήσεις, που έπρεπε, να έχουν προηγηθεί των όποιων συμφωνιών διευθετήσεων.

Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)
• Η ΑΟΖ είναι η θάλασσα ο βυθός και το υπέδαφός του με ότι αυτά περιέχουν.
• ΑΟΖ έχουν τα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας έχουν και τα νησιά και οι νησίδες που συντηρούν από μόνες τους ζωή. Η Τουρκία θεωρεί, σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο (ΔΔ), ότι τα νησιά δεν δικαιούνται ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα.
• Σε αντίθεση με την ΥΦΑΛ/ΔΑ που ανήκει στο παράκτιο κράτος χωρίς ενέργεια του, η ΑΟΖ πρέπει να γίνει νόμος του, για να έχει εφαρμογή. Από το 1982, αλλά έστω και τα τελευταία 15 χρόνια που η χώρα έχει επικυρώσει την σύμβαση, δεν μας είχαν μιλήσει για την ΑΟΖ ούτε είχαν φροντίσει για την σχετική νομοθετική ρύθμιση. Αντίθετα πάντα μας έλεγαν ότι είχαμε μια εκκρεμότητα τη ΥΦΑΛ/ΔΑ
• Εκτός από την ακτογραμμή η ΑΟΖ μετριέται στις περιπτώσεις κόλπων νησίδων βραχονησίδων από τις λεγόμενες «γραμμές βάσης» (http://www.ketha.gr/allwn.html ). Για να γίνει χρήση των γραμμών βάσεως όμως, προϋποθέτει προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση. Οι κυβερνώντες το έχουν αμελήσει και αυτό. Να σημειώσουμε ότι εφόσον κατά την οριοθέτηση χρησιμοποιηθούν οι γραμμές βάσης η χώρα θα κερδίσει πολύ μεγαλύτερη έκτασης χωρικά ύδατα ΑΟΖ και ΥΦΑΛ/ΔΑ.
• Η ΑΟΖ και η ΥΦΑΛΔΑ μπορεί να μετριέται από την ακτή και να φτάνει μέχρι 200 ναυτικά μίλια (νμ). Στην ίδια θαλάσσια περιοχή το τμήμα από την ακτή μέχρι τα 6 – 12 νμ είναι χωρικά ύδατα και το υπόλοιπο μέχρι τα 200 νμ (από την ακτή) αποτελεί την ΑΟΖ και ίσως ακόμα παρά πέρα την ΥΦΑΛΔΑ. Αλλά η χωρική θάλασσα μπορεί να φτάσει από τα 6 που είναι σήμερα μέχρι 12 νμ!
• Για να οριοθετηθεί ΑΟΖ αλλά και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να καθοριστεί και γίνει δεκτό σε ποια νησιά και νησίδες θα υπολογιστεί, επομένως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και το θέμα της αμφισβήτησης από την Τουρκία των Γκρίζων ζωνών.
Επομένως χρόνια τώρα οι κυβερνώντες ενώ έχουν αμελήσει νομοθετικές ενέργειες που όφειλαν, ενώ έχουν αναγνωρίσει δικαιώματα στην Τουρκία και της έδωσαν θάρρος να διεκδικεί περισσότερα, οι ίδιοι αυτοί στα κρυφά συζητούν όχι μόνο για την ΥΦΑΛΔΑ αλλά για όλα! Και αυτά τα «όλα» που συζητιόνται δεν είναι ούτε απλά και ούτε άνευ σημασίας! Μας αποκοιμίζουν λοιπόν λέγοντας ότι μόνη εκκρεμότητα είναι ΥΦΑΛΔΑ.

Συνδιαχείριση
Και επειδή τα πράγματα είναι δύσκολα, να επιλυθούν κατά πως συμφέρει τους Τούρκους και όποιους άλλους, ακούγονται φωνές (πέρα από τον Ατλαντικό αλλά κι εδώ ) πως τάχα «δεν πειράζει, που δεν έχετε λύσει τα προβλήματα σας, η «μπιζνα» να γίνει, κάντε μαζί την εκμετάλλευση, μοιραστείτε τα κέρδη και βρείτε τα σύνορα αργότερα!» Δηλαδή συνεκμετάλλευση.
Μας προτείνουν δηλαδή ό,τι η Τουρκία επιδιώκει: Το Αιγαίο σ’ όλες τις διαστάσεις μισό με βάση τον 25ο μεσημβρινό! Μισό – μισό στον αέρα και στην θάλασσα.
Η οικονομική ζωή των νησιών θα είναι επίσης μοιρασμένη ή έστω εξαρτώμενη από την Τουρκία με βάση τις συμφωνίες του 2010, π.χ.: συνεργασία επιχειρήσεων, ηλεκτρικό ρεύμα από την Τουρκία. Τώρα οι φίλοι και σύμμαχοι επαΐοντες μας σερβίρουν μισό – μισό και το υπέδαφος και το πετρέλαιο!
Εντωμεταξύ άοπλα ελληνικά αεροσκάφη και πλοία θα βρίσκονται πέρα από το μισό Αιγαίο ως το Σούνιο και την Σκύρο, γιατί έτσι επιτάσσει η «καλή γειτονία» τάχα μου!
Ίσως και στρατεύματα αποσυρθούν από τα νησιά σαν αποτέλεσμα κάποιου εύηχου νέου δόγματος αφού επιπλέον είναι και «δαπανηρά» όπως έχει πει και ο ΥΕΘΑ!! Επομένως νησιά και Αιγαίο θα είναι μισά – μισά! Το «μισά – μισά» μπορεί να ακούγεται δίκαιο αλλά δεν είναι, εκτός εάν και μόνο εκεί όπου το Διεθνές Δίκαιο το επιβάλει και όχι όπου θέλει το συμφέρον της Τουρκίας και των μεγάλων δυνάμεων (25ος ).
Σε άλλο κείμενο (Οκτωβρίου 2010 στην http://ketha.gr/artha.html ) έχει εξηγηθεί κατά την άποψη μας το θέμα.
Που οδηγούμαστε λοιπόν;; Κατά την εκτίμηση του υπογράφοντα θα φτάσουμε σε εποχές 1912-13 αλλά με αποτελέσματα ακριβώς ανάποδα.
Τα νησιά του Αιγαίου τότε κερδίσθηκαν από τον ελληνικό στόλο γιατί δεν είχαν την προστασία του οθωμανικού, πού ήταν μακριά … στα στενά !!!
Όταν πάλι όμως ο οθωμανικός στόλος τόλμησε, να κάνει, αυτό που όφειλε, νικήθηκε από τους παππούδες μας, τον Αβέρωφ και τα άλλα πολεμικά υπό τον Παύλου Κουντουριώτη! Αν οι κυβερνώντες σήμερα υποχωρήσουν στις απαιτήσεις της Τουρκίας θα διαμορφωθούν συνθήκες ανάλογες με του ’12 – ’13 αλλά υπέρ της Τουρκίας αυτή τη φορά και μάλιστα χωρίς πόλεμο αλλά στα χαρτιά!
Παραμένει βέβαια ερωτηματικό εάν ο σημερινός ελληνικός αεροπορικός και ναυτικός στόλος θα μπορέσει, να πράξει ό,τι οφείλει, όποτε χρειαστεί με δεδομένες τις συνθήκες, που δημιούργησε η πολιτική των κρατούντων!
Συνοψίζοντας, από τη μια οι κυβερνώντες μας κρατούν σε ύπνωση λέγοντάς μας άλλα και άλλα προετοιμάζοντας, ενώ παράλληλα στο μεν πλαίσιο της «φανερής» διπλωματίας εμφανίζουν ενδοτική στάση στην δε μυστική διπλωματία συζητούν όλα και το χειρότερο πέρα από το ΔΔ!
Μάλιστα συζητούν και τα εθνικά μας σύνορα που είναι αδιαπραγμάτευτα, ενώ η εθνική μας Κυριαρχία είναι μειωμένη, όπως δήλωσε κατ’ επανάληψη ο περήφανος Πρωθυπουργός μας και άλλα στελέχη της Κυβέρνησής του!
Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται, είναι, αν αυτή τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή για διαπραγματεύσεις και κλείσιμο συμφωνίας πέρα από τα άλλα και για επαναχάραξη των συνόρων στην θάλασσα του Αιγαίου και των νησιών του!
Στην κρατική τηλεόραση ακούσαμε πρόσφατα, ότι στις διαπραγματεύσεις για την ΑΟΖ θα έχομε συμπαραστάτες δήθεν, τους δανειστές μας – μεγάλες δυνάμεις και οργανισμούς, αφού ενδιαφέρονται να πάρουν τα δανεικά πίσω.
Ειπώθηκε αυτό, χωρίς να εξηγηθεί όμως επαρκώς, ώστε να πεισθούμε κι εμείς, εάν και πως συμπίπτουν τα γενικότερα συμφέροντα των δανειστών μας και της Τουρκίας με τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα και το Διεθνές Δίκαιο!
Γιατί σ’ ένα τέτοιο πάρε – δώσε, δεν είναι μόνο τα δικά μας χρωστούμενα, που θα έχουν στο μυαλό τους οι δανειστές, αλλά και όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν και με τα οποία σχετίζεται η Τουρκία!
Επομένως είναι να μη ανησυχούμε με βάση την πείρα μας; Επίσης είμαστε υπερβολικοί να αναλογιζόμαστε:
• Γιατί τώρα;;
• Ποια συμφέροντα επιβάλλουν διαπραγματεύσεις με την δεδομένη συγκυρία;
• Μήπως το επιβάλλουν μεταξύ των άλλων και τα συμφέροντα αυτών που επιδιώκουν το «διαίρει και βασίλευε»;

Read more...

Αυτό το Αιγαίο επιδιώκει η ΄Αγκυρα! Χωρισμένο στη μέση!


Ο χάρτης είναι τουρκικός και έχει κατατεθεί στο ΝΑΤΟ,κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων για τη νέα δομή της Συμμαχίας. Αποκαλυπτικός για το πως φαντάζεται το Αιγαίο, η Άγκυρα. Χωρισμένο στη μέση.Οι κόκκινες γραμμές προσδιορίζουν τα τουρκικά σχέδια.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται σήμερα στο Ερζερούμ ,όπου και θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν. Το κλίμα που έχουν δημιουργήσει πολλά τουρκικά ΜΜΕ και αναπαράγουν και αρκετά ελληνικά ,δημιουργεί σε κάθε συνάντηση των δυό πρωθυπουργών την αίσθηση ότι «κάτι θ’ ανακοινωθεί» και αυτό θα έχει να κάνει με το Αιγαίο!

Τα σενάρια,οι πληροφορίες ,οι φήμες περί συμφωνίας των δύο πλευρών που ουσιαστικά θα επικυρώνουν μία μορφή «συνεκμετάλλευσης» του Αιγαίου ,δίνουν και παίρνουν! Τα σενάρια που εμπλέκουν την οικονομική μας δυσκολία με την εθνική μας κυριαρχία στο Αιγαίο,συζητώνται σαν κάτι απολύτως φυσιολογικό!

Γι΄ αυτό και η σημερινή συνάντηση των δύο πρωθυπουργών παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μια συνάντηση που συμπτωματικά (;) γίνεται στο Ερζερούμ. Στη πόλη που το 1919 έγινε το καθοριστικό συνέδριο των Κεμαλικών . Καθοριστικό κυρίως για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας ,όπως έδειξαν όσα ακολούθησαν.

Η συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν δεν γίνεται υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις. Τα χαμόγελα και οι χειραψίες θα περισσέψουν είναι σίγουρο. Ωστόσο ποιος μπορεί να αγνοήσει –και πρώτος ο πρωθυπουργός- την συνεχώς αυξανόμενη προκλητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο; Προχθές μόλις οκτώ τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν –πάλι- πάνω από ελληνικά κατοικημένα νησιά. Συνομιλίες υπό …αεροπορική «εικονική επιδρομή».Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν στην Αθήνα,ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έπρεπε μετά από την απαράδεκτη συμπεριφορά των Τούρκων που δείχνει ασέβεια,αλαζονεία και θράσος. Έχουν δίκιο. Παρόλα αυτά ο Γ.Παπανδρέου επέλεξε να κάνει το ταξίδι,προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία.

Τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Η Τουρκία θέλει να ελέγξει το μισό Αιγαίο. Ο χάρτης που δημοσιοποιούμε είναι αυτός που παρουσίασαν οι Τούρκοι στο ΝΑΤΟ, όταν γινόταν διαπραγμάτευση για το χώρο ευθύνης που θα έπρεπε να έχουν ελληνικά και τουρκικά ραντάρ στη νέα δομή της Συμμαχίας.

Ένας χάρτης που απεικονίζει απολύτως τις προθέσεις των Τούρκων στο Αιγαίο.

Το επίσης μεγάλο ζήτημα για τη Τουρκία είναι ότι θα ήθελε απλά να …σβήσει από το χάρτη το Καστελλόριζο. Το πανέμορφο ακριτικό νησί μας,μια κουκίδα πάνω στο χάρτη, «προσθέτει» στην Ελλάδα 200 ν.μ ΑΟΖ και η Τουρκία αυτό δεν μπορεί να το χωνέψει με τίποτα.

Συνεπώς για να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση για θέματα “συνεργασίας” των δύο χωρών όπως συνηθίζουν να βαφτίζουν την συνεκμετάλλευση, θα πρέπει να συζητηθούν αυτά τα ζητήματα που προβέπουν …την εξαφάνιση του Καστελλόριζου και ένα νοητό…φράχτη στη μέση του Αιγαίου.

Είναι δυνατόν Έλληνας πρωθυπουργός να δεχτεί να μπει σε τέτοια συζήτηση ,ειδικά αυτή τη περίοδο που το ερώτημα περί ύπαρξης εθνικής κυριαρχίας ακούγεται όλο και συχνότερα;

Read more...

Η “βόμβα” για το Αιγαίο από το Ερζερούμ


Τα επόμενα 24ωρα ο Έλληνα πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου συνοδευόμενος από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα θα βρεθεί στο Ερζερούμ της Τουρκίας για να μετάσχει (στις 7 Ιανουαρίου) στην ετήσια «Διάσκεψη Τούρκων Διπλωματών», στην οποία μάλιστα συμμετέχουν υπουργοί Εξωτερικών των παραδοσιακών κρατών – συμμάχων της Τουρκίας, όπως του Πακιστάν και του Αφγανιστάν. Στην ετήσια τουρκική διπλωματική διάσκεψη μετέχει και η αμφιλεγόμενη υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρετανίδα λαίδη Κάθριν Άστον.

Η επίσκεψη αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού έχει γίνει ήδη αντικείμενο σχολιασμού στο εσωτερικό της Ελλάδας, όχι μόνο για τον λόγο ότι η διάσκεψη πραγματοποιείται στην πόλη σύμβολο της γενοκτονίας των Ποντίων και των Αρμενίων (πέρυσι έγινε στο Μαρντίν, την πόλη σύμβολο της σφαγής των Ασσυρίων στην νοτιοανατολική Τουρκία) , ούτε βέβαια μόνο για την παράλειψη, της επίσκεψης στο Φανάρι, όπως τουλάχιστον μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ (η οποία είθισται κατά τη διάρκεια των επισκέψεων των πρωθυπουργών στη γειτονική χώρα), αλλά διότι ήδη διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα επισημαίνουν ότι «η επίσκεψη Παπανδρέου εντάσσεται στο πλαίσιο της άσκησης μυστικής διπλωματίας».

Η επίσκεψη δεν έγινε γνωστή σήμερα, αλλά διέρρευσε στον τουρκικό Τύπο και στην εφημερίδα Zaman στις 24 Νοεμβρίου του 2010, όταν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε προσκαλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Ερζερούμ για τη συγκεκριμένη διάσκεψη. Ήταν τόσο καλά ενημερωμένη η εφημερίδα Zaman ώστε τον περασμένο Οκτώβριο αποκάλυψε την άσκηση μυστικής διπλωματίας και σημεία αυτής, δηλαδή ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε την αμοιβαία περικοπή των αμυντικών δαπανών, όπως επίσης την εκ των προτέρων ενημέρωση σχετικά με τις διαδρομές των πλοίων στο Αιγαίο και τον ΝΑΤΟϊκό έλεγχο για τις πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών των δύο κρατών. Ομοίως στην Ελλάδα ήρθε στο φως περιεχόμενο απόρρητου τηλεγραφήματος, το οποίο αναφερόταν στο ενδεχόμενο συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, αποκαλύπτοντας μυστικές συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους δεν υπάρχει ακριβής ενημέρωση σχετικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός στην Τουρκία τις επόμενες ημέρες. Έτσι οι επίσημες διαρροές αναφέρουν ότι «οι συζητήσεις για την υφαλοκρηπίδα έχουν περιέλθει σε τέλμα» και ότι η ατζέντα των συζητήσεων των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας στο περιθώριο της Διάσκεψης στο Ερζερούμ θα περιλαμβάνει το Αιγαίο, το θέμα της λαθρομετανάστευσης και την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, η οποία θα αποτελέσει το κύριο θέμα της ομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου ενώπιον των 200 επικεφαλής των τουρκικών διπλωματικών αντιπροσωπειών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Όμως, έστω και αν η ελληνική πλευρά διαψεύδει με συστηματικό τρόπο τα περί «άσκησης μυστικής διπλωματίας», ο Τουρκικός Τύπος (ο οποίος, όπως δείχνει το παράδειγμα της Zaman επιβεβαιώνεται), αναφέρεται σε επικείμενη συμφωνία που θα συνάψουν για το Αιγαίο οι δύο πλευρές κατά τη συνάντηση των κ.κ. Παπανδρέου και Ερντογάν το πρωί της Παρασκευής στο Ερζερούμ.
Το κακό είναι ότι διπλωματικοί κύκλοι την Αθήνα συμφωνούν με τα «επικείμενης συμφωνίας» και κάνουν λόγο για ελλιπή ενημέρωση, υπενθυμίζοντας ότι όταν ο κ. Παπανδρέου είχε αναλάβει εκτός από τα πρωθυπουργικά του και καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών είχε περίπου αποκλείσει έναν μεγάλο όγκο Ελλήνων διπλωματών από την ενημέρωση για τα επόμενα βήματα στον τομέα της άσκησης εξωτερικής πολιτικής, αφού δεν έδινε καμία κατεύθυνση σε διπλωμάτες, οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων στο εξωτερικό.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και ελληνικοί πολιτικοί κύκλοι, όπως η ηγεσία του ΚΚΕ, αφού σχετικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα η κα Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε μεταξύ άλλων «η συμμετοχή του κ. Παπανδρέου σε μία αμιγώς εσωτερικού χαρακτήρα σύσκεψη των Τούρκων πρεσβευτών στην Τουρκία υπό τον κ. Ερντογάν, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει το μεγάλο, το επικίνδυνο βήμα για όλο τον ελληνικό λαό που σημαίνει συμφωνία συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου. Που σημαίνει στην πραγματικότητα ότι μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα οι αμφισβητήσεις από την Τουρκία κυριαρχικών δικαιωμάτων και οι γκρίζες ζώνες».

Πηγή: www.newscode.gr

Read more...

Τι συζήτησαν Παπανδρέου-Ερντογάν.


Η ατζέντα της τετράωρης συνάντησης Παπανδρέου-Ερντογάν,δεν περιελάμβανε τίποτα άλλο παρά τουρκικά αιτήματα και διεκδικήσεις!

Οι διαρροές που γίνονται στο Ερζερούμ και από την ελληνική και από τη τουρκική πλευρά και μεταδίδει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ, επανφέρουν το ερώτημα: γιατί έπρεπε να γίνει τώρα αυτή η συνάντηση; Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν τα επιτελεία των δύο πρωθυπουργών:

* Και οι δυο πλευρές δίνουν την ίδια πληροφορία οτι συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν θέλουν να διαρρεύσουν ποιες είναι αυτές ,πάντως υπάρχουν πληροφορίες σίγουρο οτι τέθηκαν τα θέματα του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας, το Κυπριακό, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.

*Η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα των υπερπτήσεων στο Αιγαίο , κυρίως όμως λόγω επικικδυνότητας και μάλλον οχι ως θέμα εθνικής κυριαρχίας.

*Για το θέμα των λαθρομεταναστών η Τουρκία φαίνεται οτι δείχνει κατανόηση στα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, κυρίως στο θέμα του φράχτη στο Αιγαίο. Διπλωματικές πηγές τονίζουν οτι ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε οτι «το τεχνητό» αυτό εμπόδιο δεν στρέφεται εναντιον της Τουρκίας για να μπορέσει η Ελλάδα να αποφύγει την πίεση που δέχεται αλλά κυρίως για να προστατευούν και όσοι προσπαθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα.

*Τέθηκε και το θέμα του Συμβουλίου Συνεργασίας των δυο χωρών , όπου δεν υπήρξε χρονοδιάγραμμα όμως όπως φαίνεται αυτό θα καθοριστεί στην πιθανή επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου τον Μάρτιο στην Αθήνα.

Ο Δημήτρης Δρούτσας συναντήθηκε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, και τον αρχιδιαπραγματευτή της Τουρκίας με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς και συζήτησαν την εναξιακή πορεία της Τουρκίας , το Κυπριακό αλλά και για την μελλοντική σύνοδο Τουρκίας –Ε.Ε.

Read more...

Νέα παιχνίδια των Τούρκων στο Αιγαίο σε επιχείρηση έρευνας – διάσωσης εντός ελληνικών υδάτων


Μπορεί ο πρωθυπουργός τους να παίρνει το πρωινό του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Ερζερούμ, μέσα σε κλίμα αγαστής φιλίας και συνεννόησης, όμως την ίδια ώρα, Αθήνα και Άγκυρα τσακώνονται για το ποιος έχει την ευθύνη σε έρευνα και διάσωση στο Ανατολικό Αιγαίο. Νωρίς το πρωί μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, Τούρκος ψαράς εξέπεμπε SOS με το αλιευτικό του μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου. Αμέσως έσπευσαν Έλληνες για τη διάσωση του ψαρά με σκάφη του Λιμενικού , πλωτά και εναέρια μέσα.

Ταυτόχρονα το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, εξέδωσε την προβλεπόμενη ΝΟΤΑΜ, όπως ορίζει το ναυτικό και το διεθνές Δίκαιο. Φυσικά οι Τούρκοι όπως πάντα μια ώρα μετά εξέδωσαν τη δική τους ΝΟΤΑΜ, αμφισβητώντας την δική μας επιχείρηση.
Η διάσωση είναι σε εξέλιξη. Οι τούρκοι έχουν στείλει στη περιοχή μια ακταιωρό και ένα ελικόπτερο

Read more...

ΑΙΓΑΙΟ:”Κάτι σοβαρό και επικίνδυνο ετοιμάζεται”.


Του Αντώνη Κακαρά*

Είναι καθαρό πλέον πως κάτι ετοιμάζεται στο Αιγαίο.
Κάτι σοβαρό, επικίνδυνο και ασύμφορο βέβαια για τη χώρα μας. Και τούτο από τις επαναλαμβανόμενες «εξόδους» ερευνητικών σκαφών της Τουρκίας, παρά τις μέχρι σήμερα συμφωνίες για μη πρόκληση έντασης στο Αιγαίο και αφ’ ετέρου από την κινητικότητα του ΝΑΤΟ πάλι σε θέματα που σχετίζονται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που επηρεάζουν τη συνοχή της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του αμαρτωλού Συμφώνου.

Εδώ θα προσεγγίσουμε το ζήτημα του Αιγαίου.

Η θάλασσα, ο βυθός της και το υπέδαφός του είναι η σημερινή αλλά βασικά η αυριανή πηγή πλούτου, με τον οποίο θα επιβιώσει ο άνθρωπος.

Και αυτός ο πλούτος δεν είναι μόνον τα ψάρια και τα ορυκτά. Το Αιγαίο λοιπόν είναι ο πνεύμονας ζωής για την Ελλάδα.

Συνηθίζεται να αποκαλούμε ΄΄ορατή απειλή εξ ανατολών΄΄ όλες τις διεκδικήσεις των Τούρκων που στρέφονται κατά κυριαρχικών μας δικαιωμάτων (δηλαδή αυτών που με τίποτα δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε).

Εάν συγκρίνει κανείς την απειλή αυτή με τις καινοφανείς «ασύμμετρες» στις οποίες κατ’ απαίτηση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ έχουν ήδη στραφεί τα πάντα, τότε αντιλαμβανόμαστε πόσο λάθος τακτική ακολουθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις όπως και παλιότερα με τον κομμουνιστικό «κίνδυνο».

Κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας κινδυνεύουν επομένως:

·Κατ’ αρχήν από την Τουρκία και το ΄΄στρατιωτικό-οικονομικό κατεστημένο΄΄ που την ελέγχει,

·Από τρίτες χώρες και οργανισμούς (κύρια τις ΗΠΑ, και το ΝΑΤΟ) που δε σέβονται ούτε υπολογίζουν τις διεθνείς Συνθήκες- Συμβάσεις που έχουν κατοχυρώσει αυτά μας τα δικαιώματα,

·Από την έλλειψη σταθερής και αμετακίνητης, πατριωτικής πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων στα ζητήματα τα αποκαλούμενα ως ΄΄ελληνοτουρκικές διαφορές΄΄ και

· Από την πεποίθηση των κυβερνώντων κομμάτων που μεταφράζεται και ως εξωτερική πολιτική ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ παρέχουν εγγυήσεις και ασφάλεια στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο.

Έτσι αποδυναμώνεται η άμυνά μας.

Όλες οι ελληνοτουρκικές διαφορές περιέχουν διεκδικήσεις της Τουρκίας ενώ απολύτως καμία εκ μέρους της Ελλάδας.

Επομένως η οποιαδήποτε συζήτηση και ρύθμιση, θα σημαίνει εκ προοιμίου από την πλευρά της Ελλάδας υποχώρηση σε κάποια σημεία.

Οι Τούρκοι θέλουν δικά τους όλα από τη μέση γραμμή (25ο μεσημβρινό περίπου) και ανατολικά.

Εκτός από τα νησιά εκείνα που «αναφέρονται με το όνομά τους στις Συνθήκες και τις Διεθνείς Συμφωνίες με τις οποίες παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα».

Από την πλευρά της δικής μας κυβέρνησης διατυμπανίζεται η θέση πως, συζητήσιμο είναι μόνον το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Χωρίς να εξηγεί το αυτονόητο πως πλήθος άλλων θεμάτων επηρεάζονται ή προκύπτουν από την όποια ρύθμιση της υφαλοκρηπίδας.

Τονίζουμε το πολύ σοβαρό θέμα πως γραμμές βάσης, χωρική θάλασσα, αποκλειστική οικονομική ζώνη, εναέριος χώρος και γκρίζες ζώνες θα καθοριστούν οπωσδήποτε μαζί με την υφαλοκρηπίδα αφού η νομική τους σχέση είναι αδιάρρηκτη.

Οι Τούρκοι από το 1974 και μετά κατάφεραν με την υποστήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και τηνυποχωρητικότητα των ελληνικών κυβερνήσεων στόχους που διαφορετικά θα κατακτούσαν μόνο με πόλεμο. Μια ματιά σ’ αυτούς είναι χρήσιμη.

·Επίσημη παραδοχή και αναγνώριση από Πρωθυπουργούς μας (Σημίτη και Μητσοτάκη ενώ για το νυν Πρωθυπουργό δεν μπαίνει καν ζήτημα μη παραδοχής) πως έχουν δικαιώματα στο Αιγαίο. Τούτο σημαίνει πως δέχτηκαν ότι πρέπει να προσδιοριστούν και κατοχυρωθούν αυτά στους Τούρκους. Έτσι προχώρησε και συνεχίζεται η ΄΄διερευνητική συζήτηση΄΄ μεταξύ εκπροσώπων των υπουργείων εξωτερικών των δύο χωρών.

·Την άποψη (που την προβάλλουν υπερασπίζοντάς τους και οι Αμερικανοί) πως οι Έλληνες έχουν όλα τα νησιά στο Αιγαίο και αυτοί τίποτα (αρχή του ΄΄ζωτικού χώρου΄΄ που πρόβαλλε και ο Χίτλερ). Έτσι προκύψανε οι «γκρίζες ζώνες» και έτσι καταγράφονται και στους επίσημους αμερικανικούς χάρτες, που χρησιμοποιούνται στο ΝΑΤΟ κλπ

·Εξαφάνιση από τους ίδιους χάρτες των συνόρων στη θάλασσα στο Ανατολικό Αιγαίο, καίτοι από αρχές του ’50 τα είχαν αποδεχτεί.

·Αμφισβήτηση με παραβιάσεις εθνικής εναέριας περιοχής στη ζώνη από 6 μέχρι 10 μίλια και πάνω από τις «γκρίζες ζώνες».

·Να μην επεκτείνουμε μέχρι 12 μίλια που δικαιούμαστε την Αιγιαλίτιδα ζώνη από 6 που έχουμε σήμερα. Η χώρα μας δεν το έχει κάνει αυτό ούτε καν στην ηπειρωτική Ελλάδα, το Ιόνιο και την Κρήτη, όπως αυτοί στη Μεσόγειο και το Βορρά. Τέτοια λεβεντιά δηλαδή.

·Να τροποποιήσουμε (υπερυψώσουμε) αεροδιαδρόμους για τα πολιτικά αεροπλάνα κατ’ απαίτησή τους με αποτέλεσμα να μπορούν ελεύθερα να διέρχονται τα πολεμικά τους από κάτω. Μέχρι τότε οι αεροδιάδρομοι ήταν νοητός φραγμός από Τουρκία προς Ελλάδα. Επίσης να καταργήσουμε άλλους αεροδιαδρόμους με τα αντίστοιχα ισχυρά οικονομικά οφέλη που πέρασαν βέβαια στην πλευρά της Τουρκίας.

·Να παραδοθεί η ΄΄ευθύνη΄΄ άμυνας του Αιγαίου (αλήθεια, προστασίας του από ποιους;) στην αρμοδιότητα του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, ήτοι σε Αμερικανό ο οποίος κατά περίπτωση εκχωρεί το δικαίωμα αυτό και σε Τούρκο διοικητή. Λύκοι δηλαδή φιλάνε το μαντρί ενώ οι δικοί μας φύλακες τρέχουν σε πολέμους ενάντια άλλων λαών για ξένα συμφέροντα. Τις μέρες αυτές παρουσιάζεται και σ’ αυτό το θέμα κινητικότητα με επισκέψεις νατοϊκών παραγόντων.

·Να αρνούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις μας συμμετοχή σε ασκήσεις σε περιοχές, ό,που περιλαμβάνονται νησιά των οποίων αμφισβητούν το δικαίωμά μας για εξοπλισμό και άμυνα (Λήμνος, Άη Στράτης κ.λ.π.). Έτσι γίνονται ασκήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και εμείς τις αποφεύγουμε «διαμαρτυρόμενοι» με τον τρόπο αυτό. Τους τιμωρούμε δηλαδή με αποχή από ΄΄φαγοπότι΄΄ με δικά μας εδέσματα. Εάν θεωρήσουμε ως εκπαίδευση και φαγοπότι τις Νατοϊκές ασκήσεις. Εκεί καταντήσαμε δηλαδή. Αντί να τους σιχτιρίσουμε.

Η παρατηρούμενη κινητικότητα για τις αποκαλούμενες ΄΄ελληνοτουρκικές διαφορές΄΄ εκτιμάται πως οφείλεται:

·Στις πιέσεις όσων ενδιαφέρονται να κλείσουν τα θέματα αυτά, για να μπορέσουν να ασχοληθούν με επενδύσεις και εκμετάλλευση των πόρων του Αιγαίου.

·Στην όρεξή τους για επενδύσεις στην Τουρκία, που είναι μια εκτεταμένη αγορά υπό ένταξη μάλιστα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τελευταίο σημαίνει για μερικούς πλούσια κοινοτικά προγράμματα, ήτοι εκμετάλλευση πόρων και απομύζηση από την εργασία δεκάδων εκατομμυρίων υπάκουων «πάμφθηνων» Τούρκων. Ο Άγγλος Πρωθυπουργός μάλιστα δεν κρύβει την ανυπομονησία του όπως και οι Αμερικανοί για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

·Στον απρόσκοπτο έλεγχο του ίδιου χώρου ως κρίσιμου στρατηγικά για τη διέλευση αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από Ανατολή προς Ευρώπη. Ο χώρος Ελλάδα- Τουρκία- Κύπρος είναι πολύ σοβαρός για τις ανάγκες των ομάδων ισχύος των ΗΠΑ- Αγγλίας κ.λ.π. (δηλαδή των ιμπεριαλιστών του Δυτικού κόσμου και της Νέας Τάξης πραγμάτων για να χρησιμοποιήσουμε την μοντέρνα ορολογία) προς περικύκλωση της Ρωσίας και έλεγχο περιοχών ενέργειας και δρόμων ροής φυσικών πόρων.

·Στην αξιοποίηση του Αιγαίου ως βασικού άξονα προς το Βορρά (μέσω Θεσσαλονίκης, Καβάλας κ.λ.π.) όπου εγκαθίστανται οι νέες Αμερικανικές βάσεις και οπλικά συστήματα σε χώρες του τέως Συμφώνου της Βαρσοβίας.

·Στο ότι οι συνομιλίες των εκπροσώπων των υπουργείων εξωτερικών των δύο χωρών, που διεξάγονται με ελάχιστους γνώστες του περιεχομένου τους (μέγας ο κίνδυνος από τη μυστική διπλωματία), έχουν φτάσει σε οριακό σημείο και μάλλον είναι έτοιμοι για ΄΄συνυποσχετικό΄΄ και προσφυγή στη Χάγη.

Οι Τούρκοι οφείλουν να σταματήσουν τις απειλές για πόλεμο (το περίφημο casus belli), ενώ ο λαός μας πρέπει να τις μετράει, αλλά να τις γράφει και εκεί που πρέπει.

Και αυτό γίνεται καλύτερα όταν, οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται εδώ έτοιμες και εμψυχωμένες να υπερασπιστούν την πατρίδα μας, ενώ οι δικοί μας κυβερνήτες να ενημερώσουν τη Βουλή και το λαό για τις συζητήσεις και τη μυστική διπλωματία. Είναι δικαιώματά μας αυτά που συζητούν και δεν έχει καμία κυβέρνηση και ποτέ ανοιχτή επιταγή για τη διαπραγμάτευσή τους.

Κάτι ακόμα σε σχέση και με το Κυπριακό. Διαφαίνεται πως η ενδοτικότητα των κυβερνήσεων της Ελλάδας στην Κύπρο, είναι αποτέλεσμα όχι μόνον της πάγιας πολιτικής των κυβερνητικών κομμάτων ειδικά τα τελευταία χρόνια, αλλά και υπόσχεσης (ίσως και μυστικής συμφωνίας) των Αμερικανών και Τούρκων. Έτσι εξηγούνται και οι δηλώσεις Τούρκου προηγούμενου αρχηγού ΓΕΕΘΑ (του ισχυρότερου προσώπου στην Τουρκία) πως, σε μία εβδομάδα μετά την λύση του Κυπριακού, όλα τα θέματα Αιγαίου θα έχουν λυθεί. Αλλά και ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε δηλώσει στις αρχές του 2003 πως, εάν το Κυπριακό λυνόταν με βάση το σχέδιο Ανάν, «…τότε επίκειται εντός του 2003 συμφωνία των δύο πλευρών επί του θέματος της υφαλοκρηπίδας». Ήταν προφανώς μια συγκαλυμμένη προσπάθεια επηρεασμού υπέρ του απαράδεκτου σχεδίου Ανάν, έδειχνε όμως και πόσο είχαν εν κρυπτώ προχωρήσει οι συνομιλίες των δύο χωρών χωρίς καμία ενημέρωση Βουλής και ελληνικού λαού. Τέλος είναι πολύ εμφανές πως ανεξάρτητα της τελικής λύσης προωθείται η ιδέα της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου με γενναίο μερίδιο αμερικανικών εταιριών.

Η επαγρύπνηση είναι απαραίτητη και για ένα ακόμα λόγο. Οι λύσεις που απεργάζονται, δεν έχουν πισωγύρισμα. Θα είναι ουσιαστικά απώλεια και των υπολοίπων κεκτημένων στην Κύπρο και επαναχάραξη των συνόρων της Ελλάδας.

*Ο Αντώνης Κακαράς, είναι απόστρατος αξιωματικός του ΠΝ,συγγραφέας έξι βιβλίων με τελαυταίο τη “Λίστα του Τσαγγάρη“. Είναι Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών και μέλος της ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ (ΚΕΘΑ)

Read more...

Κάλεσμα συνεργασίας


Τη βούληση της Ελλάδας να συνεργαστεί ειρηνικά με την Τουρκία, μακριά από άγονους ανταγωνισμούς του παρελθόντος, εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, σε ομιλία του, λίγη ώρα αφού εγκαινίασε από κοινού με τον Ταγίπ Ερντογάν στάδιο, όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες της χειμερινής Πανεπιστημιάδας.

«Ο αθλητισμός ενώνει τους λαούς και μαθαίνει στους νέους τις αξίες της ευγενούς άμιλλας, του ευ αγωνίζεσθαι, της συνεργασίας, του σεβασμού για τον συμπαίκτη και τον αντίπαλο», ανέφερε ο Πρωθυπουργός. «Είναι αξίες», πρόσθεσε, «πάνω στις οποίες πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί ώστε να χτίσουμε ένα κόσμο μακριά από άγονους ανταγωνισμούς του παρελθόντος», ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα αισιόδοξο το γεγονός ότι οι νέες γενιές αγκαλιάζουν τις αξίες αυτές.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη σημασία του συμβολισμού της ολυμπιακής εκεχειρίας, διαβεβαιώνοντας ότι οι δύο χώρες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να αγκαλιάσουν, όπως είπε, τις αξίες της συνεργασίας και της ειρήνης.
«Τον περασμένο Μάιο, ο Πρωθυπουργός σας και φίλος μου, Ταγίπ, ήρθε στην Αθήνα και επισκέφθηκε και το Παναθηναϊκό Στάδιο. Και μαζί, υπογράψαμε το βιβλίο για την Ολυμπιακή Εκεχειρία», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας την κοινή στάση Ελλάδας – Τουρκίας ως «ένα σαφές μήνυμα, σε ολόκληρη τη Διεθνή Κοινότητα, για τη σημασία της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών».
Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι και οι αγώνες της Πανεπιστημιάδας θα είναι «ένα ακόμα βήμα στην καλύτερη αλληλοκατανόηση των λαών, καθώς και στην αναγκαία συνεργασία, για να προωθήσουμε πανανθρώπινες αξίες, σε μια εποχή όπου ο πλανήτης μας τις χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε».
Εξήρε ακόμη το ρόλο του Τούρκου πρωθυπουργού, με τον οποίο, από κοινού όπως είπε, «βάλαμε σε νέες βάσεις τη συνεργασία μας και εντατικοποιήσαμε τις προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεών μας». «Να μετατρέψουμε τη γειτονιά μας σε περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης, αυτός είναι ο στόχος μας», επισήμανε, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό της Τουρκίας, για τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

Συνάντηση εφ’ όλης της ύλης με τον Τ. Ερντογάν

Πριν την τελετή εγκαινίων του σταδίου και στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου των Τούρκων πρεσβευτών, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση τριών ωρών με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η συνάντηση των δύο ηγετών άρχισε όπως είχε προγραμματιστεί στις 10 το πρωί, με τη συμμετοχή μόνο των κ.κ. Παπανδρέου και Ερντογάν, ενώ λίγο πριν τις 12, στην αίθουσα προσήλθαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Δημήτρης Δρούτσας και Αχμέτ Νταβούτογλου.
Σε αυτήν συζητήθηκαν θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων και των τουρκικών υπερπτήσεων, ενώ έγινε εκτενής αναφορά και στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης (και στην προγραμματισμένη κατασκευή φράχτη στον Εβρο).
Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, θέματα που αφορούν το Αιγαίο, όπως υφαλοκρηπίδα κ.λπ. αποτελούν αντικείμενο των διερευνητικών επαφών που συνεχίζονται.
Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η συνάντηση που έγινε σήμερα στο Ερζερούμ δεν είχε στόχο την επίλυση συγκεκριμένων θεμάτων και τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, αλλά σκοπεύει στη δημιουργία του πλαισίου που θα προωθήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες αναπτύσσονται μέσα στους θεσμούς που έχουν αποφασιστεί.
Ένας τέτοιος θεσμός είναι το Ανώτατο Συμβούλιο, τη σύγκληση του οποίου θα προετοιμάσει η επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Αθήνα το Μάρτιο.
Ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα στη σύνοδο απόδειξη του υψηλού επιπέδου των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Σε δηλώσεις του, στο πρακτορείο «Ανατολή», ο κ. Νταβούτογλου εστίασε στην «ιστορικής» σημασίας ομιλία των κ.κ. Παπανδρέου και Δρούτσα. «Η Τουρκία πάντοτε ανταποκρίνεται στις ειλικρινείς προθέσεις φιλίας και όταν την προσεγγίζουν με αυτό τον τρόπο. Αυτή είναι η πολιτική μας στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή», συμπλήρωσε.
Σημειώνεται ότι η παρουσία του κ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ κρίνεται συνολικά στη γείτονα χώρα ιδιαίτερα σημαντική. «Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ανεξάρτητα από το τι θα συζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο ομόλογό του», λέει στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο διπλωματικός σχολιαστής, Τζενκίς Τσαντάρ.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ερζερούμ ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στη σύνοδο των Τούρκων πρεσβευτών και στη συνέχεια θα κάνει κοινές δηλώσεις με τον ομόλογό του.

Read more...

Παπανδρέου προς Ερντογάν: «Δεν θα νομιμοποιηθεί η εισβολή»


Απευθυνόμενος στην 3η συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων στο Ερζερούμ, ο κ. Παπανδρέου, αναφέρθηκε στο ρόλο της Τουρκίας στο Κυπριακό, στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας αλλά και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. Ο Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο Κυπριακό σημείωσε ότι όραμά του είπε είναι η Κύπρος να αποτελέσει πρότυπο συμβίωσης ε/κ και τ/κ. «Δεν πρέπει» είπε «να υπάρχουν ψευδαισθήσεις, η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει την εισβολή, γι’ αυτό πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για μια λύση στο κυπριακό».
«Ο Πρόεδρος Χριστόφιας» είπε, «είναι ο πρόεδρος που μπορεί να φέρει τη λύση από μέρους της ε/κ πλευράς, χρειάζεται όμως και από την άλλη πλευρά ένας ανάλογος ηγέτης».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι η Τουρκία απέδειξε τα τελευταία χρόνια ότι έχει την δυνατότητα να αλλάξει. «Αυτή είναι η Τουρκία της οποίας θα κριθεί η ένταξη», υπέδειξε σημειώνοντας ότι όταν φτάσει η ώρα όλοι αυτοί που σήμερα έχουν επιφυλάξεις θα δουν τα πράγματα διαφορετικά.

Αναφερόμενος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις μειονότητες ο κ. Παπανδρέου, ανέφερε ότι έχουν γίνει θετικά βήματα προόδου από μέρους της Τουρκίας.
«Βρίσκομαι», όπως είπε «στο Ερζουρούμ, ένα μέρος όπου είναι γεμάτο συνειρμούς και κάνω έκκληση στον Ερντογάν να αποκαταστήσει τις αδικίες, που έγιναν στο παρελθόν εναντίον Ρωμιών στο Ερζουρούμ». «Αυτό που μπορεί να γίνει σήμερα», είπε «είναι, η Τουρκία να αγκαλιάσει τις μειονότητες και ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι μειονότητες μπορούν να γίνουν ο καλύτερος πρεσβευτής της Τουρκίας αυτή την περίοδο». Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Πρωθυπουργός, σημείωσε ότι χρειάζεται να βασιστούν σε γερές βάσεις αρχών και καλής γειτονίας. «Πρέπει να λυθούν οι διαφορές στην υφαλοκρηπίδα, η οποία συνεχίζει να αποτελεί το βασικό θέμα στις διμερείς σχέσεις», ανέφερε, ενώ επεσήμανε ότι ακόμη και σήμερα οκτώ τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο.
«Σήμερα», πρόσθεσε, «έχουμε εντατικοποιημένες επαφές και οφείλουμε να καταβάλουμε προσπάθειες και να επιλύσουμε αυτές τις διαφορές. Αν δεν τα καταφέρουμε τότε να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο».
Ο Γιώργος Παπανδρέου, απηύθυνε επίσης εκκληση για μια παραδειγματική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας τόνισε, ωστόσο, ότι η συνεργασία στην οποία ο ίδιος πρωταγωνιστεί και πρωταγωνιστούσε πάντοτε και την οποία ασπάζεται ο ελληνικός λαός και ασπαζόταν ιστορικά, έχει ορισμένες προϋποθέσεις. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση των παραβιάσεων. Οπως είπε, δίνει στην Ελλάδα μια εντελώς διαφορετική εντύπωση από την εντύπωση της ειρηνικής συνεργασίας την οποία προωθεί η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην “απειλή πολέμου” που, όπως είπε χαρακτηριστικά στους Τούρκους πρέσβεις, “δεν συνάδει με τις αρχές του σύγχρονου κόσμου” και “δεν συνάδει με μια Τουρκία που θέλει μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της”.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην προϊστορία της ελληνοτουρκικής φιλίας που ανάγεται στην εποχή Βενιζέλου – Ατατούρκ, αλλά και στις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το συμφέρον της Τουρκίας και το συμφέρον της Ελλάδας, επέβαλαν αυτή την αλλαγή, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και ζήτησε από τους Τούρκους πρέσβεις να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την ενσωμάτωση στην Ευρώπη. Για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, σημείωσε ότι υπάρχουν τρεις
διαστάσεις: Η πρώτη είναι οι εσωτερικές διεργασίες, η δεύτερη είναι οι
αντιστάσεις ορισμένων κρατών και η τρίτη είναι το κυπριακό.
Η κρίση που περνάει η Ευρώπη σήμερα είναι συγκυριακή, είπε ο κ. Παπανδρέου και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ευρώπη θα εξέλθει ενισχυμένη από την κρίση αυτή και θα είναι τότε σε θέση να συζητήσει ευνοϊκότερα την ένταξη της Τουρκίας. Αυτοί που σήμερα έχουν επιφυλάξεις για την τουρκική ένταξη θα δουν τα πράγματα διαφορετικά, είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, και κάλεσε τους Τούρκους πρέσβεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα θέματα της λαθρομετανάστευσης, τα οποία συζήτησε, όπως είπε, με τον Τούρκο πρωθυπουργό σήμερα το πρωί, και τόνισε ότι η συνεργασία στην καταπολέμηση του σύγχρονου αυτού εγκλήματος είναι αναγκαστική και για τις δύο χώρες.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP