Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Παπανδρέου προς Ερντογάν: «Δεν θα νομιμοποιηθεί η εισβολή»


Απευθυνόμενος στην 3η συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων στο Ερζερούμ, ο κ. Παπανδρέου, αναφέρθηκε στο ρόλο της Τουρκίας στο Κυπριακό, στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας αλλά και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. Ο Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο Κυπριακό σημείωσε ότι όραμά του είπε είναι η Κύπρος να αποτελέσει πρότυπο συμβίωσης ε/κ και τ/κ. «Δεν πρέπει» είπε «να υπάρχουν ψευδαισθήσεις, η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει την εισβολή, γι’ αυτό πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για μια λύση στο κυπριακό».
«Ο Πρόεδρος Χριστόφιας» είπε, «είναι ο πρόεδρος που μπορεί να φέρει τη λύση από μέρους της ε/κ πλευράς, χρειάζεται όμως και από την άλλη πλευρά ένας ανάλογος ηγέτης».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι η Τουρκία απέδειξε τα τελευταία χρόνια ότι έχει την δυνατότητα να αλλάξει. «Αυτή είναι η Τουρκία της οποίας θα κριθεί η ένταξη», υπέδειξε σημειώνοντας ότι όταν φτάσει η ώρα όλοι αυτοί που σήμερα έχουν επιφυλάξεις θα δουν τα πράγματα διαφορετικά.

Αναφερόμενος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις μειονότητες ο κ. Παπανδρέου, ανέφερε ότι έχουν γίνει θετικά βήματα προόδου από μέρους της Τουρκίας.
«Βρίσκομαι», όπως είπε «στο Ερζουρούμ, ένα μέρος όπου είναι γεμάτο συνειρμούς και κάνω έκκληση στον Ερντογάν να αποκαταστήσει τις αδικίες, που έγιναν στο παρελθόν εναντίον Ρωμιών στο Ερζουρούμ». «Αυτό που μπορεί να γίνει σήμερα», είπε «είναι, η Τουρκία να αγκαλιάσει τις μειονότητες και ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι μειονότητες μπορούν να γίνουν ο καλύτερος πρεσβευτής της Τουρκίας αυτή την περίοδο». Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Πρωθυπουργός, σημείωσε ότι χρειάζεται να βασιστούν σε γερές βάσεις αρχών και καλής γειτονίας. «Πρέπει να λυθούν οι διαφορές στην υφαλοκρηπίδα, η οποία συνεχίζει να αποτελεί το βασικό θέμα στις διμερείς σχέσεις», ανέφερε, ενώ επεσήμανε ότι ακόμη και σήμερα οκτώ τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο.
«Σήμερα», πρόσθεσε, «έχουμε εντατικοποιημένες επαφές και οφείλουμε να καταβάλουμε προσπάθειες και να επιλύσουμε αυτές τις διαφορές. Αν δεν τα καταφέρουμε τότε να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο».
Ο Γιώργος Παπανδρέου, απηύθυνε επίσης εκκληση για μια παραδειγματική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας τόνισε, ωστόσο, ότι η συνεργασία στην οποία ο ίδιος πρωταγωνιστεί και πρωταγωνιστούσε πάντοτε και την οποία ασπάζεται ο ελληνικός λαός και ασπαζόταν ιστορικά, έχει ορισμένες προϋποθέσεις. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση των παραβιάσεων. Οπως είπε, δίνει στην Ελλάδα μια εντελώς διαφορετική εντύπωση από την εντύπωση της ειρηνικής συνεργασίας την οποία προωθεί η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην “απειλή πολέμου” που, όπως είπε χαρακτηριστικά στους Τούρκους πρέσβεις, “δεν συνάδει με τις αρχές του σύγχρονου κόσμου” και “δεν συνάδει με μια Τουρκία που θέλει μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της”.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην προϊστορία της ελληνοτουρκικής φιλίας που ανάγεται στην εποχή Βενιζέλου – Ατατούρκ, αλλά και στις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το συμφέρον της Τουρκίας και το συμφέρον της Ελλάδας, επέβαλαν αυτή την αλλαγή, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και ζήτησε από τους Τούρκους πρέσβεις να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την ενσωμάτωση στην Ευρώπη. Για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, σημείωσε ότι υπάρχουν τρεις
διαστάσεις: Η πρώτη είναι οι εσωτερικές διεργασίες, η δεύτερη είναι οι
αντιστάσεις ορισμένων κρατών και η τρίτη είναι το κυπριακό.
Η κρίση που περνάει η Ευρώπη σήμερα είναι συγκυριακή, είπε ο κ. Παπανδρέου και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ευρώπη θα εξέλθει ενισχυμένη από την κρίση αυτή και θα είναι τότε σε θέση να συζητήσει ευνοϊκότερα την ένταξη της Τουρκίας. Αυτοί που σήμερα έχουν επιφυλάξεις για την τουρκική ένταξη θα δουν τα πράγματα διαφορετικά, είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, και κάλεσε τους Τούρκους πρέσβεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα θέματα της λαθρομετανάστευσης, τα οποία συζήτησε, όπως είπε, με τον Τούρκο πρωθυπουργό σήμερα το πρωί, και τόνισε ότι η συνεργασία στην καταπολέμηση του σύγχρονου αυτού εγκλήματος είναι αναγκαστική και για τις δύο χώρες.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP