Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Persona non grata η κ. Μάρσα Λέην, Αμερικανίδα πρόξενος στη Θεσσαλονίκη


Πατριωτικό Μέτωπο
Νίκης 33, 10557, Σύνταγμα, Αθήνα
Τηλ. 2103311642, Φαξ: 2103311652
Τηλ.Εκπροσώπου: 6980292626
http://www.pamet.gr/, pametopo@gmail.com
Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Persona non grata για το ΠΑΜ η κ. Μάρσα Λέην, Αμερικανίδα πρόξενος στη Θεσσαλονίκη. Χωρίς διακοπή τα παιχνίδια αυτονομίας, στη Θράκη. Μπορούμε να απεγκλωβιστούμε από το Administration, με έξοδό μας κατ’ αρχάς, από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και την ανάπτυξη των φυσικών, ιστορικών μας συμμαχιών.


Νέα παιχνίδια του αμερικάνικου administration στην πολύπαθη μας Θράκη. Συστηματικά και κάθε Τετάρτη πια, η Αμερικανίδα πρόξενος στη Θεσσαλονίκη κ. Μάρσα Λέην, επισκέπτεται την Κομοτηνή, συναντιέται με ανθελληνικούς παράγοντες της μειονότητας, την ίδια ώρα που στις γιορτές που οργανώνουν οι πράκτορες της ΜΙΤ και του τουρκικού προξενείου, μόνιμη πια εικόνα είναι, η δημόσια πια κυκλοφορία της «σημαίας της αυτόνομης τουρκικής Θράκης».
Η υπόθεση αυτή των τακτικών πια επισκέψεων της κ. Λέην στην Κομοτηνή, αποτελεί μείζον θέμα ηθικής αλλά και διπλωματικής τάξης μια που γίνεται χωρίς την έγκριση -ως όφειλε- του ελληνικού υπουρ­γείου Εξωτερικών αλλά και την ταυτόχρονη συνεννόηση με την κυβέρνηση και την Περι­φέρεια Θράκης. Σε μια εξέλιξη που θυμίζει ολοένα και περισσότερο «μπανανία», εκπρόσωποι του προξενείου της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν επαφές σε μια ξένη χώρα, τείνοντας ευήκοα ώτα σε θέματα όπως οι δήθεν διώξεις της μειονότητας ή το δικαίωμα της να αυτοπροσδιορίζεται ως τουρκική. Ολα αυτά μέσα από επαφές με κάθε τύπου σύλ­λογο ή οργάνωση των αυτοα­ποκαλούμενων “Τούρκων” της Ελλάδας.
Πρόκειται για συνέχιση της πολιτικής την οποία οι ΗΠΑ ξεκίνησαν δυναμικά πριν από δύο χρόνια, παρακάμπτοντας τη χώρα μας και την επίσημη κυβέρνηση και πραγματοποιώντας το 2008 επισκέψεις μέχρι και στο τουρκικό προξε­νείο στη Κομοτηνή για… ανταλλαγή απόψεων. Τότε, ο υποπρόξενος των ΗΠΑ είχε δει τον πρόξενο της Τουρκίας κ. Μουσταφά Σαρνίτς αλλά και σωματεία της μειονότητας, ενέργεια που προκλητικά συνεχίζεται, αποτελώντας ευθεία παρέμβαση στα εθνικά μας ζητήματα από τρίτη χώρα. Ανά­λογη «επεκτατική πολιτική» είχε ακολουθήσει και ο άλλο­τε πρόξενος των ΗΠΑ κ. Χόπ Μπράιαν. Όπως και σειρά άλλων αξιωματούχων διαφόρων “ειδικοτήτων” (όπως η κυρία ΜακΝτούγκαλ), που με ιδιαίτερη επιμονή θέλησαν να καλλιεργήσουν ή ακόμη και να «ανακαλύψουν» μειονότητες στη Θράκη.
Την ίδια ώρα, δυστυχώς, πάρα πολύ δυστυχώς:
- Τα ελληνικά ΜΜΕ ασχολούνται με τον εαυτό τους (στην καλύτερη περίπτωση, η μας εκπαιδεύουν να αποδεχθούμε «για το καλό μας» τη νέα οθωμανική αυτοκρατορία του Ερντογάν , στην χειρότερη).
- Η κατοχική νεοταξίτικη συμμαχία που κυβερνά τον τόπο, ασχολείται με την εξόφληση των οφειλών της προς τους προστάτες της, διεθνείς τοκογλύφους.
- Οι συντεχνίες, τα κόμματα και τα διάφορα «γκρουπούσκουλα» οργανωμένων συμφερόντων (σοροχρηματοδοτούμενων κυρίως), φωνασκούν σε πορείες επαναστατικής γυμναστικής, ανεμίζοντας τις πολύχρωμες παντιέρες τους, με συνθήματα πάσης φύσεως, αλλά κυρίως σχετιζόμενων με την τακτοποίηση ατομοκεντρικών-προσωπικών αναγκών.
- «Γιαλαντζί» πατριώτες κάθε είδους, είτε πωλητές ελπίδας και βιβλίων (ζήτω η πατρίδα, ζήτω η θρησκεία, 3 βιβλία 40 ευρώ), είτε πουλώντας με άλλους μηχανισμούς απίθανου αριστεροδέξιου τσαρλατανισμού την πραμάτεια τους (εμείς είμαστε πατριώτες, ελάτε μαζί μας, είμαστε οι αριστεροί πατριώτες, απόγονοι των Μακρονησιωτών, του Ζαχαριάδη και του Σιάντου, όχι εμείς είμαστε πατριώτες, είμαστε ιδεολογικοί απόγονοι του Μεταξά, του Παπαδόπουλου, του Παπαδόγκωνα, είμαστε οι δεξιοί πατριώτες) συνεχίζουν να λειτουργούν υπονομευτικά στην ανάπτυξη ενός γνήσιου Παλλαϊκού Πατριωτικού Μετώπου.


Και τέλος
-Ο μοναδικός χώρος – το Διαδίκτυο - στον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί ουσιαστικά η ανάγκη για άμεση συσπείρωση όλου του Πατριωτικού χώρου, έχει περιπέσει σε μια ακαδημαϊκίστικου τύπου «αναλυσιομανία», (καινοφανές σύνδρομο του θεατή της κινηματογραφικής αίθουσας που σχολιάζει τα τεκταινόμενα επί της οθόνης, την ώρα που η αίθουσα έχει πάρει φωτιά) και αρνείται επίμονα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, που είναι η πρόταση δράσης, το Πατριωτικό Μέτωπο, καλεί όλον τον ελληνικό λαό να αντιληφθεί το παιχνίδι που του έχουν στημένο και να συμπαραταχθεί στο Κίνημα, στο πλαίσιο πάντα της αυτοοργάνωσης των Πυρήνων του, της δημοκρατικότατης οριζόντιας διάταξης των οργανώσεών του, της δράσης σε όλους τους τομείς που «καίνε την Πατρίδα και τον Λαό μας», αλλά και της αποφασιστικής προετοιμασίας για την επόμενη φάση, κατά την οποία μέσα από την δυνατότητα λήψης αποφάσεων, θα αποχωρήσουμε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και θα αναπτύξουμε τις φυσικές, ιστορικές μας συμμαχίες.
Με καθημερινή δουλειά, τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της ανάπτυξης σαφών θέσεων στα προβλήματα που απασχολούν την χώρα και στο οργανωτικό πεδίο (στις 62 έχουν φθάσει πανελλαδικά οι Πυρήνες του Κινήματος), το Πατριωτικό Μέτωπο, ο ίδιος δηλαδή ο ελληνικός λαός, χωρίς «σωτήρες, μεσσίες, ινστρούχτορες και γκαουλάϊτερς», είναι η εγγύηση για την αυριανή Ελλάδα, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της εθνικής αξιοπρέπειας. Παίρνουμε την υπόθεσή μας στα χέρια μας. Ούτε δεξιά, ούτε αριστερά: Πατριωτικά.


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Πάγια θέση μας είναι να προβάλλουμε όλες τις απόψεις (χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι τις αποδεχόμαστε), χωρίς όμως να ασπαζόμαστε το δόγμα των ακραίων θέσεων. Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά που οδηγούν δημαγωγικές τακτικές ορισμένων κύκλων γνωστών και αγνώστων. Το να το παίζει κάποιος ή κάποιοι "Ελληνάρες", δεν ωφελεί γιατί πολύ απλά δεν πιστεύουμε ότι κάποιος από όλους εμάς είναι περισσότερο Έλληνας από τους υπόλοιπους. Εν κατακλείδι πιστεύουμε ότι για να αναδείξεις τα ευαίσθητα θέματα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τον κατάλληλο τρόπο την κατάλληλη στιγμή και την κατάλληλη επιχειρηματολογία. Αν δεν κάνεις αυτά τα απαραίτητα στοιστατικά, τότε όσα δίκια κι αν έχεις τα χάνεις, πριν καλά καλά τα χρησιμοποιήσεις.

Σε ότι αφορά το παραπάνω κείμενο, είναι γεγονός ότι η Αμερικανίδα διπλωμάτης επισκεπτεται τακτικά την περιοχή της Θράκης και δη της Κομοτηνής, όπου σύμφωνα με ασφαλείς και έγκυρες πληροφορίες, γίνονται ζυμώσεις περί της κατανομής των μειονοτητών ψήφων, εν όψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών (οι οποίες κατά άλλους θα γίνουν στις 4 Απριλίου 2011), προκειμένου ο Ιλχάν Αχμέτ, πρώην βουλευτής της ΝΔ στη Ροδόπη και νυν πολιτευτής με το κόμμα της κ. Μπακογιάννη, να αποσπάσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων ώστε και το κόμμα του να εισέλθει στη βουλή αλλά και αυτός να επανακάμψει στην πολιτική σκηνή και στα δρώμενα της μειονότητας.

Read more...

Οταν η καμήλα δεν κοιτάει την καμπούρα της...ΤΟΥΡΚΙΑ:Εργατικές διαδηλώσεις


Η αιγυπτιακή κυβέρνηση απάντησε επικριτικά στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και του Πρωθυπουργού σχετικά με την πρόληψη των αιματηρών γεγονότων στην Αίγυπτο, («Μουμπάρακ, είμαστε άνθρωποι. Δεν είμαστε αθάνατοι. Θα περάνουμε μία ημέρα και θα ερωτηθούμε για όσα αφήσαμε πίσω μας. Το σημαντικό πράγμα είναι να αφήσουμε πίσω μας γλυκές μνήμες. Υπάρχουμε για τους λαούς μας. Οταν θα πεθάνουμε, ο ιμάμης δεν θα προσευχηθεί για τον πρωθυπουργό ή τον πρόεδρο, αλλά για έναν άνθρωπο.

Από εσένα εξερτάται αν θα είσαι άξιος για καλές προσευχές ή κατάρες. Πρέπει να ακούσεις τα αιτήματα του λαού και να συνειδητοποιήσεις το δίκαιον αυτών»«Τα αιτήματα για ελευθερία δεν πρέπει να ματαιωθούν ούτε πρέπει να αγνοηθούν» «Ακόμη και ένας αστυνομικός, ένας στρατιώτης ή ένας πολίτης σκοτωθεί στην Αίγυπτο, θα κοπεί ένα κομμάτι από την καρδιά του τουρκικού έθνους» -ΒΗΜΑ),λυπούμαστε για το γεγονός ότι η Τουρκία παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου, αναφέρει η δήλωση. Αφήστε κάθε κράτος να ρυθμίζει τα εσωτερικά του(/news.am).

Εντωμεταξύ Κουρδικές οργανώσεις σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν για το αιγυπτιακό ζήτημα δήλωναν το βράδυ της Τετάρτης « αυτά τα περί δημοκρατίας και δημοκρατικών διαδικασιών ας έρθει να τα πει σε εμάς τους Κούρδους ο πρωθυπουργός της Τουρκίας».

ΑΓΚΥΡΑ.--
Χιλιάδες Τούρκοι εργάτες συγκεντρώθηκαν χτες στην Αγκυρα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που καταργεί τα εργασιακά δικαιώματα, στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της «ανάπτυξης». Στα μέτρα που επιχειρεί να περάσει η τουρκική κυβέρνηση περιλαμβάνονται η απλήρωτη εργασία με την απασχόληση «μαθητευόμενων» για τέσσερις μήνες, η μετακίνηση εργαζομένων, χωρίς τη θέλησή τους, ενώ οι εργαζόμενοι και όχι οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους δαπάνες για την Υγεία. Η αστυνομία επιχείρησε να εμποδίσει τους διαδηλωτές να φτάσουν κοντά στο Κοινοβούλιο, το οποίο είχε αποκλειστεί από ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας, ενώ χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού και αντλίες νερού, σε μία προσπάθεια να διαλύσει τη συγκέντρωση. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν το ΚΚ Τουρκίας, το Kόμμα Εργασίας (ΕΜΕP) και εργατικά σωματεία, όπως η DISK και KESK.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Read more...

Πόσο μακριά είναι η Τουρκία από την Αίγυπτο;


O Ερντογάν κάλεσε τον Μουμπάρακ "να ακούσει τη φωνή του λαού του". Άραγε ο ίδιος θα ακούσει τη φωνή του 'δικού' του λαού, όταν πάνω από ένα εκατομμύριο Κούρδοι στο Ντιγιαρμαπκίρ θα ζητούν πολύ σύντομα την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ τους από την Άγκυρα;

του Σάββα Καλεντερίδη

Τον Ιούνιο του 2004, στη Σύνοδο των Οκτώ Πλουσιωτέρων Χωρών του Κόσμου, γνωστή ως G8, στο Σι Αϊλαντ της Τζόρτζια, οι ΗΠΑ, αφού προηγήθηκε σχετική διπλωματική διαβούλευση τους προηγούμενους μήνες, έφεραν για έγκριση το σχέδιο «Πρωτοβουλία για την Ευρύτερη Μέση Ανατολή». Το σχέδιο αυτό προέβλεπε τις απαραίτητες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην περιοχή που εκτείνεται από το Μαρόκο μέχρι το Πακιστάν, και από το Σουδάν μέχρι το Ιράν και τον Καύκασο (21 χώρες), για να εγκατασταθεί στην ευρύτατη αυτή περιοχή και ανά χώρα ένα δημοκρατικό σύστημα, συνοδευόμενο από τους ανάλογους θεσμούς στην κυβέρνηση, στην οικονομία και στην κοινωνία. Φυσικά, ανάμεσα σε αυτά που προέβλεπαν οι παρεμβάσεις του σχεδίου ήταν και η δημιουργία νέων κρατών, με κατά το δυνατόν εθνικά και θρησκευτικά ομοιογενείς πληθυσμούς, για τη 'σταθερότητα' του πράγματος.

Βάση του σκεπτικού των εμπνευστών του ως άνω σχεδίου ήταν η πεποίθηση ότι ο εκδημοκρατισμός και η επίλυση εθνοτικών και θρησκευτικών ζητημάτων στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή, θα αποτελούσε μια ασπίδα για την ασφάλεια της Δύσης, αφού έτσι θα αντιμετωπιζόταν ο ριζοσπαστισμός και η γέννηση-δράση κάθε είδους τρομοκρατικών οργανώσεων, που μέχρι τώρα 'χρεώνεται' στα αυταρχικά καθεστώτα και στα άλυτα εθνοτικά και θρησκευτικά προβλήματα της περιοχής. Να σημειωθεί ότι το σχέδιο εκείνο δεν είχε καμία πρόβλεψη για το Παλαιστινιακό, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις στους κόλπους της Ε.Ε., ενώ αντιδράσεις είχαμε και από τον αραβικό κόσμο, με πρώτη και καλύτερη την Αίγυπτο, κυρίως λόγω της αναφοράς της λέξης Δημοκρατία!

Τελικά, λόγω αντιδράσεων που προέκυψαν και στους κόλπους του G8, το σχέδιο τροποποιήθηκε, συμπεριέλαβε άρθρο που έλεγε ότι οι αλλαγές στη Μέση Ανατολή πρέπει να συμβαδίσουν με την οριστική διευθέτηση της διένεξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων και πήρε την ονομασία «Συνεργασία για την Πρόοδο και το Κοινό Μέλλον με την περιοχή της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής».

Από τότε που εγκρίθηκε το προαναφερθέν σχέδιο, είδαμε να βρίσκεται σε εξέλιξη ο 'εκδημοκρατισμός' του Ιράκ και η σταδιακή δημιουργία ενός αυτόνομου κράτους στο Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ), ο περιορισμός της επιρροής του στρατού στην Τουρκία και ο 'εκδημοκρατισμός' της τύπου Ερντογάν, και η σταδιακή -έστω και με το σταγονόμετρο- χειραφέτηση των Κούρδων του Βορείου Κουρδιστάν, που οδεύουν προς ένα μοντέλο 'δημοκρατικής αυτονομίας' στα πλαίσια της Τουρκικής Δημοκρατίας. Επίσης, να σημειώσουμε ότι αναμένεται η γέννηση ενός νέου κράτους στο Νότιο Σουδάν, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση σταθεροποίησης και 'εκδημοκρατισμού' του Αφγανιστάν.

Ενώ η κατάσταση σε γενικές γραμμές έχει όπως περιγράφηκε παραπάνω, ξεσπούν οι διαμαρτυρίες του κόσμου στην Τύνιδα, που οδηγούν στην ανατροπή του καθεστώτος Μπεν Αλή και ακολουθούν ανάλογου τύπου διαμαρτυρίες στην Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Υεμένη, και το Βόρειο Σουδάν, ενώ προετοιμάζονται διαδηλώσεις και στη Συρία, του αλαουίτη Μπασάρ Ασαντ (οι αλαουίτες είναι μειονότητα στη Συρία). Έχει σημασία να σημειώσουμε ότι οι ΗΠΑ δείχνουν τη φανερή δυσφορία τους για τις διαδηλώσεις που γίνονται στο Βόρειο Σουδάν, αφού είναι απαραίτητη η προσυπογραφή της απόσχισης του Νοτίου Σουδάν από την κυβέρνηση του Χαρτούμ, άρα απαραίτητη η πολιτική σταθερότητα, τουλάχιστον μέχρι την επισημοποίηση της απόσχισης.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα γεγονότα στην Αίγυπτο τρέχουν, με πιο πιθανό ενδεχόμενο τη δρομολόγηση εξελίξεων που αν μη τι άλλο θα έχουν την έγκριση και την εποπτεία του αιγυπτιακού στρατού και δεν θα αποτελούν απειλή για τη Δύση, δεδομένης εκτός των άλλων της στρατηγικής σημασίας της Διώρυγας του Σουέζ. Κατά την άποψή μας, οι πιθανότητες επικράτησης της οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων, κατά τα πρότυπα του Ιράν, είναι μικρές, αφού, εκτός των άλλων, οι οπαδοί της οργάνωσης ήταν ουραγοί στα επεισόδια και στις διαδηλώσεις και, εν πάση περιπτώσει, ούτε οι δυο χώρες είναι ίδιες, ούτε οι δυο λαοί είναι ίδιοι, ούτε υπάρχει στο προσκήνιο μια χαρισματική προσωπικότητα, όπως αυτή του Χομεϊνί.

Όσον αφορά την Τουρκία, η θέση και η στάση της στις εξελίξεις είναι αλλοπρόσαλη, αντιφατική, είναι κατά βάση με την πλευρά των αυταρχικών καθεστώτων και πάντως πόρρω απέχει από αυτό που θέλει η ίδια να παρουσιάσει, ότι δηλαδή η Άγκυρα και η πολιτική της επιρροή στη Μέση Ανατολή, είναι πλέον σε θέση να προσδιορίζει και να καθορίζει τις εξελίξεις.

Στην περίπτωση του Σουδάν, η τουρκική κυβέρνηση ταυτίστηκε με έναν στυγνό δικτάτορα, τον Ομέρ ελ Μπεσίρ, που κατηγορείται για γενοκτονία. Ήταν τότε που ο Ερντογάν, δεχόμενος επικρίσεις για την πρόσκλησή του στην Τουρκία, είπε το αμίμητο ότι 'εμείς οι μουσουλμάνοι δεν διαπράττουμε γενοκτονίες', τη στιγμή που είναι σε όλους γνωστό ότι η σύγχρονη Τουρκία στην κυριολεξία είναι 'χτισμένη' πάνω στα κόκκαλα τριών εκατομμυρίων Χριστιανών, θυμάτων Γενοκτονίας από τους Τούρκους.

Στην περίπτωση της Τυνησίας, το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, του πολύ κ.Νταβούτογλου, έβγαλε ανακοίνωση με την οποία συνιστούσε στους διαδηλωτές αυτοσυγκράτηση και πρόσφερε ανοιχτή υποστήριξη στον Μπεν Αλή, και μάλιστα λίγο πριν αυτός ανεβεί τα σκαλιά του αεροπλάνου της μεγάλης φυγής.

Στην περίπτωση του Λιβάνου, ο κ. Νταβούτογλου, χάριν της πολιτικής σταθερότητας (!), πρότεινε στο γιο του δολοφονηθέντος Χαρίρι να μην επιμένει στην ολοκλήρωση του πορίσματος που απεδείκνυε ότι πίσω από τη δολοφονία του πατέρα του βρίσκεται η Χεζμπολάχ, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του την πίστη στις αρχές του Δικαίου και της Δικαιοσύνης.

Τέλος, και στην περίπτωση της Αιγύπτου, η Τουρκία στην αρχή ήταν απολύτως επιφυλακτική απέναντι στους διαδηλωτές και μόνον όταν φάνηκε ότι δεν έχει καμία τύχη ο Μουμπάρακ, ο Ερντογάν τον κάλεσε να 'ακούσει τη φωνή του λαού'.
Σε ενάμισο μήνα, που οι Κούρδοι θα γιορτάσουν τη γιορτή του Νεβρόζ, αναμένεται να συγκεντρωθούν στο Ντιγιαρμπακίρ ένα εκατομμύριο και εκατοντάδες χιλιάδες στις άλλες πόλεις του Κουρδιστάν και της Τουρκίας. Άραγε τότε ο Ερντογάν θα ακούσει τη φωνή του 'δικού' του λαού, που ζητά την Ελευθερία του από την Άγκυρα;

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (4 Ιανουαρίου 2011)

Read more...

Τουρκία: Ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων με τη Συρία


Η Τουρκία και η Συρία κατέληξαν σε συμφωνία για την εκπαίδευση στελεχών του συριακού στρατού, από στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Η εξέλιξη αυτή, δρομολογήθηκε κατά την επίσκεψη του υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Ασλάν Γκουνέρ στη Δαμασκό. Οι δύο χώρες έχουν προχωρήσει στην οργάνωση πλαισίου στρατιωτικού διαλόγου, υψηλού επιπέδου.

Κύκλοι του τουρκικού Γενικού Επιτελείου εκτιμούν ότι η στρατιωτική και αμυντική συνεργασία με τη Συρία θα οδηγήσει στη «δυτικοποίηση» της οργάνωσης και της δράσης των συριακών ένοπλων δυνάμεων, με δεδομένες τις παραδοσιακές αμυντικές σχέσεις που είχε η χώρα με τη Σοβιετική Ένωση.

Μετά την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας, το 1998, επί τη βάσει πληροφοριών ότι η Συρία προσέφερε καταφύγιο σε αντάρτες του "ΠεΚαΚα" (PKK), οι δύο χώρες υπέγραψαν τη Συμφωνία των Αδάνων, δρομολογώντας την αμυντική συνεργασία τους κατά του PKK.

Το πλαίσιο των αμυντικών σχέσεων Τουρκίας-Συρίας έχει ενισχυθεί ουσιαστικά κατά τα τελευταία χρόνια, με τις αμοιβαίες εκατέρωθεν επισκέψεις στρατιωτικών στελεχών, αλλά και τη διοργάνωση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.

Η αμυντική προσέγγιση Τουρκίας-Συρίας αποκτά ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον, με δεδομένη τη ρευστότητα των περιφερειακών εξελίξεων στο γεωγραφικό τόξο της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, που δρομολογούν τα γεγονότα στην Αίγυπτο.

www.imerisia.gr

Read more...

Η Τουρκία ετοιμάζεται για πόλεμο...μετά τo PKK τί;


Η Τουρκική κυβέρνηση προετοιμάζεται για μια μεγάλη κλίμακας επίθεση εναντίον των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ, παρά τη μονομερή κατάπαυση του πυρός που έχει κηρύξει το PKK από τις 13 Αυγούστου 2010. Η Τουρκία κατασκευάζει εκατοντάδες νέα στρατιωτικά φυλάκια στις Κουρδικές περιοχές στην νοτιοανατολική Τουρκία. Το 2009 η Τουρκία ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή νέων φυλάκια στο Batman, Μπίγκολ, Ντιγιαρμπακίρ, Χακάρι, Σιρνάκ, Σιίρτ, Mus, Ερζερούμ, Καρς, Dersim και Urfa.Τουρκική κυβέρνηση, διέθεσε επίσης 650 εκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων φυλακίων.


Για το 2011 προβλέπεται η δημιουργία επαγγελματικού στρατού ο οποίος αρχικά θα αποτελείται απο 10 χιλιάδες στρατιώτες και σταδιακά θα επεκταθεί σε 50 χιλιάδες. Οι επαγγελματίες στρατιώτες θα αμείβονται με μισθό 2.500 YTL (1700 USD).Οι κύριοι τομείς ανάπτυξης για τον ειδικό αυτό στρατό θα είναι οι περιοχές Χακάρι, Σιίρτ και Σιρνάκ.
Η Τουρκία ετοιμάζεται να αγοράσει 116 νέα μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και ελικόπτερα.Ο προϋπολογισμός της της κυβέρνησης του ΑΚΡ για τις αμυντικές δαπάνες είναι περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, στα πλάνα του έχει την δημιουργία ενός επαγγελματικού στρατού που θα αναπτυχθεί στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ σε μια ζώνη που συχνά είναι θέατρο συγκρούσεων μεταξύ τουρκικού στρατού και Κούρδων Μαχητών.10 δισεκατομμύρια δολάρια θα δαπανηθούν για την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών γενιάς, ενώ τουλάχιστον 4 δισ. δολάρια θα δαπανηθούν για την αγορά ελικοπτέρων για τον στρατό.Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που θα αγοραστούν πρόκειται να αντικαταστήσουν τα μαχητικά αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις κατά των Κούρδων Μαχητών στο Κουρδιστάν από το 2014.Η Ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ιταλικές και αμερικανικές εταιρείες για την αγορά επιθετικών ελικοπτέρων.
Σημαντικό στοιχείο είναι η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας του PKK (με επιθέσεις σε στρατιωτικά φυλάκια και στρατόπεδα ή ενέδρες σε περιπόλους) κάτι που φάνηκε πολύ έντονα κατά την διάρκεια του 2010 με τις επιχειρήσεις που εκτέλεσε (λ.χ. επίθεση στην ναυτική βάση της Αλεξανδρέττας, για πρώτη φορά γίνεται επίθεση σε περιοχή που απέχει σε τόση μεγάλη απόσταση απο τις νοτιοανατολικές περιοχές καθώς και πρώτη φορά γίνεται επίθεση σε ναυτική βάση) καθώς και με την χρήση εκρηκτικών (υπολογίζεται πως πάνω απο 10 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν απο επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς).Παράλληλα οι Κούρδοι Μαχητές του PKK επιτίθενται πλέον και κατά των υποδομών του τουρκικού κράτους (αγωγοί φυσικού αερίου και αγωγοί πετρελαίου κάτι που προκαλεί ανησυχία καθώς η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει πυρηνικά εργοστάσια και απο την άλλη πλευρά να καταστεί ενεργειακός κόμβος)
Ως απάντηση στην αύξηση επιθέσεων του ΡΚΚ, η Τουρκία :
-Επιδιώκει την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας με άλλες χώρες (Συρία,Ιράν)
- Αναλαμβάνει έντονη διπλωματική δραστηριότητα πρός τις ΗΠΑ με συνεχείς; , διμερείς και πολυπρόσωπες επαφές σε υψηλό επίπεδο εκπροσώπησης ,
-Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την βελτίωση της διπλωματικής συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και ιρακινό Κουρδιστάν
-Βελτιώνει το επίπεδο συνεργασίας με τις χώρες της ΕΕ με σκοπό να πληγούν οι Κουρδικές Οργανώσεις στις Ευρωπαϊκές Χώρες.Η βελτίωση της συνεργασίας οδήγησε σε πολλές σημαντικές επιχειρήσεις εναντίον του μελών του ΡΚΚ σε ευρωπαϊκές χώρες: Βέλγιο,Γερμανία,Γαλλία και Ιταλία
-Προσπάθεια αναστολής λειτουργίας του Roj TV, ενός τηλεοπτικού σταθμού που λειτουργεί στην Δανία, εκπέμπει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες στην κουρδική γλώσσα.
-Συνεχείς αεροπορικές επιθέσεις και βομβαρδισμοί απο το Τουρκικό Πυροβολικό του Ιρακινού Κουρδιστάν (πλήττονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα θέσεις των μαχητών του PKK αλλά και η κοινωνική και οικονομική υποδομή των περιοχών που γειτνιάζουν με αυτές.
Σε αυτά δεν περιλαμβάνεται η κατασταλτική δράση εναντίον κάθε μορφής πολιτικής και κοινωνικής εκπροσώπησης των Κούρδων, καθώς και οι εκτοπίσεις των κουρδικών πληθυσμών. Η αποτελεσματικότητα αυτών των ενεργειών είναι υπο αμφισβήτηση καθώς δεν έχει πληγεί η μαχητική ικανότητα του PKK.

ANF ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, www.isn.ethz

Read more...

Όλες οι μυστικές συζητήσεις της Αθήνας για Ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό και Κυπριακό


Του Μανώλη Κυπραίου

- Παρά το γεγονός πως οι περισσότεροι Έλληνες ασχολούνται-και φυσιολογικά-με το τι συμβαίνει στο εσωτερικό της χώρας, εξίσου καταιγιστικές είναι και οι εξελίξεις στο ζήτημα των εθνικών μας θεμάτων με τους «φίλους» και «συμμάχους» να πιέζουν για λύσεις «εδώ και τώρα». Η κυβέρνηση Παπανδρέου δείχνει συγκαταβατική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και όπως φαίνεται-εν αγνοία της κοινής γνώμης-προχωρούν με «βήμα ταχύ» σε κλείσιμο των εθνικών «εν κρυπτώ και παραβύστω». Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Σκοπιανό, όλα πλέον συζητούνται και πολλές «ιδέες» και «προτάσεις» έχουν βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τον «διεθνή παράγοντα» να έχει το ρόλο του μεσάζοντα, θυμίζοντας «αποικιοκρατικές εποχές» όταν οι μεγάλες δυνάμεις αποφάσιζαν πριν από εμάς για… εμάς.

Σκοπιανό
Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών, διπλωματικές αντιπροσωπίες από Αθήνα και Σκόπια, έχουν συναντηθεί σε «ουδέτερο έδαφος» και συζήτησαν την πρόταση που κατέθεσε ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς περί σύνθετης ονομασίας του γειτονικού μας κρατιδίου ως «Μακεδονία του Βαρδάρη».
Οι ίδιες πηγές, επισήμαναν πως θα ακολουθήσουν και άλλες επαφές διπλωματών των δύο χωρών με την ελληνική αντιπροσωπία να επισημαίνει στην αντίστοιχη σκοπιανή να επιδείξει τη δέουσα «υπομονή» λόγω της «εσωτερικής αναταραχής» που υπάρχει στην Ελλάδα από τα μέτρα λιτότητας.
Παρόλες πάντως τις ελληνικές «αιτιάσεις», Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες πιέζουν την Αθήνα να κλείνει σύντομα το ζήτημα, θεωρώντας πως η επί μακρού διένεξη μεταξύ των δύο χωρών έχει προκαλέσει αστάθεια στην περιοχή, επισείοντας την απειλή πως μια «αδύνατη» πΓΔΜ μπορεί να αποτελέσει βορά εθνικιστικών αλβανικών κύκλων.


Ελληνοτουρκικά
Αυτός είναι και μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» για τους έλληνες πολιτικούς και διπλωμάτες. Παρά τις συνεχιζόμενες επαφές της διπλωματικής ομάδας Ελλάδας-Τουρκίας για την εδραίωση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε.) και την πρόσφατη επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στο Ερζερούμ, η Τουρκία εμμένει στις αξιώσεις τις για μια πληθώρα «προβλημάτων» που κατ’ αυτήν υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών. Μάλιστα, διπλωματικοί κύκλοι του ΥΠΕΞ επεσήμαναν πως τον τελευταίο καιρό οι Τούρκοι επιδεικνύουν πρωτοφανή εμμονή και προκλητικότητα σε ό,τι αφορά τις θέσεις τους, γεγονός που εκτιμάται από τους ίδιους διπλωμάτες, πως οφείλεται στην οικονομική κρίση της Ελλάδας, αλλά και στην εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία.
Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, χρησιμοποιούν (sic) την απειλή των στρατιωτικών τονίζοντας προς την Αθήνα πως οι στρατιωτικοί πολύ πιθανά να επιδιώξουν ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο για να αποσταθεροποιήσουν τις κυβερνήσεις Αθηνών και Αγκυρας, δεδομένο το οποίο μπορεί να αποφευχθεί αν η Ελλάδα… «δώσει κάτι» ώστε να ενισχυθεί το προφίλ του τούρκου πρωθυπουργού προς την κοινή γνώμη της χώρας, φυσικά κάτι τέτοιο αποτελεί απλά και μόνο «δικαιολογία» μιας και όπως φαίνεται, κυβέρνηση και στρατιωτικοί στην Τουρκία τα «έχουν βρει» έστω και με τρόπο που κάθε άλλο παρά συνάδει με την «λαϊκή παρακαταθήκη» του Μουσταφά Κεμάλ.
Του Μαξίμου πάντως δείχνει να αποδέχεται το τουρκικό αίτημα, σύμφωνα με τους διπλωμάτες, οι οποίοι «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για τις ενδεχόμενες συνέπειες.
Από την άλλη οι περίφημες «μεγάλες δυνάμεις» πιέζουν κι αυτές με τη σειρά τους να λήξει η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την υφαλοκρηπίδα με την σκυτάλη να την κατέχουν κυρίως οι ευρωπαϊκές «μεγάλες δυνάμεις».
Και ο λόγος απλός: Υπάρχουν τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, για τα οποία η μεν Ελλάδα λέει πως ανήκουν στα χωρικά ύδατά της, για την Τουρκία στα διεθνή. Και με την οικονομική ύφεση να έχει εισέλθει για τα καλά στο δυτικό ημισφαίριο και με τις «μεγάλες αδελφές» (πετρελαϊκές εταιρίες) να περιμένουν να ξεκινήσουν τις γεωτρήσεις, το ζήτημα φαίνεται πως θα λυθεί εν ριπεί οφθαλμού, εκτός Χάγης, με την Ελλάδα να απεμπολεί το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 μίλια και κυρίως να δημιουργήσει την περίφημη «Αποκλειστική οικονομική Ζώνη» (ΑΟΖ)…
Φυσικά στο όλο αυτό παιχνίδι έχει εισέλθει και ο μέχρι τώρα «άγνωστος Χ» ονόματι Ισραήλ. Όμως, παρά τις πιέσεις εκ μέρους των ΗΠΑ να προχωρήσουν με «βήμα ταχύ» οι επαφές και η σύναψη συμφωνιών σε όλα τα μέτωπα μεταξύ των δύο πλευρών, παρόλα αυτά η Αθήνα φαίνεται πως σκέφτεται συνεχώς πώς θα καταφέρει να έχει «δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη». Δηλαδή, και να μη δυσαρεστήσει την Τουρκία και να καταφέρει την ενίσχυση των σχέσεών της με το Ισραήλ, κάτι το οποίο όπως είναι φυσικό δεν μπορεί να επιτευχθεί.


Κυπριακό
Και στο ζήτημα του Κυπριακού, τα πράγματα δεν είναι καλά. Και εκεί η Τουρκία (η οποία δίνει της κατευθύνσεις στους Τουρκοκυπρίους), ζητάει δύο κρατικές οντότητες, μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση και παραμονή μέρους των τουρκικών δυνάμεων κατοχής ως «εγγυήτρια δύναμης». Παράλληλα, ζητά παύση των αξιώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για επιστροφή των περιουσιών, μικρή αποζημίωση των εκδιωχθέντων, ελεύθερο εμπόριο, ισότιμη διαχείριση των τουρκοκυπριακών προϊόντων στην ΕΕ, άνοιγμα των λιμανιών και «συνδιαχείριση» της Αμμοχώστου.
Εν ολίγοις η τουρκοκυπριακή πλευρά ζητά «τα πάντα», με την Κυπριακή Δημοκρατία κολλημένη με την πλάτη στον τοίχο, μιας και στο σύνολό τους τα αιτήματα των Τουρκοκυπρίων είναι σχεδόν αδύνατο να ικανοποιηθούν.
Και σα να μην έφτανε η δυσκολία των διαπραγματεύσεων, η Αθήνα «σφυρίζει αδιάφορα» για το ζήτημα και δεν παρέχει στη Λευκωσία καμία στήριξη, γεγονός που έχει επιδράσει αρνητικά στις σχέσεις των δύο πλευρών, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του Δ. Χριστόφια και του Γ. Παπανδρέου.
Μάλιστα μέχρι σήμερα, οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής έχουν προχωρήσει στην αντικατάσταση του υπάρχοντος οπλισμού που διαθέτουν στα κατεχόμενα, με νέο προηγμένης τεχνολογίας, στέλνοντας το μήνυμα στη Λευκωσία πως «εμείς θα μείνουμε για πάντα».
Ενδεικτικό είναι, πως τόσο Έλληνες όσο και Ελληνοκύπριοι διπλωμάτες, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την «απάθεια» της Ελλάδας, «απάθεια», η οποία σύμφωνα με τους ίδιους, πιθανά να κρύβει υποχωρητικότητα και «προσυμφωνηθέντα» εν αγνοία της Λευκωσίας.
Το βέβαιο είναι πως τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Το αβέβαιο όμως είναι πια κυβέρνηση θα τα διαχειριστεί, με ποιόν τρόπο και υπό ποιες κοινωνικές εσωτερικές συνθήκες…


newscode

Read more...

Η Τουρκία αγόρασε αεροπλανοφόρο! – HMS Invincible ο νικητής των Φώκλαντς


Ελαφρύ αεροπλανοφόρο απέκτησε η Τουρκία και μάλιστα όχι ένα τυχαίο αεροπλανοφόρο, αλλά τον νικητή του πολέμου των Φώκλαντς το HMS Invincible. Όπως μεταδίδεται από την Βρετανία, το αεροπλανοφόρο κατακυρώθηκε σε μία τουρκική εταιρία που ανήκει στο ταμείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και θεωρείται βιτρίνα του τουρκικού ΓΕΕΘΑ. Το 17.000 τόνων αεροπλανοφόρο HMS Invincible, μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 22 μαχητικά αεροσκάφη του μεγέθους του F-35B της έκδοσης VSTOL και έχει πλήρωμα 1100 ανδρών.

Παροπλίστηκε το 2005, δηλαδή σχετικά πρόσφατα και μπορεί μετά από κάποιες εργασίες που σίγουρα θα διαρκέσουν τουλάχισοτν τρία χρόνια να επανέλθει στην ενεργό δράση, όπως έκαναν και οι Κινέζοι με το παροπλισμένο παλαιο ρωσικό αεροπλανοφόρο Varyag, το οποίο υποτίθεται ότι το αγόρασαν για πλωτό καζίνο και εν συνεχεία το μετέτρεψαν σε κανονικό αεροπλανοφόρο!

Μάλιστα «κτύπησαν» και το HMS Invincible με πολύ υψηλή προσφορά ύψους £ 5,000,000 (8 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), ενός Κινέζου επιχειρηματία, αλλά προφανώς επειδή φοβήθηκαν επανάληψη του σκηνικού με το Varyag, ρποτίμησαν να το δώσουν στους Τούρκου, οι οποίοι έχουν έτσι ή αλλιώς πρόγραμμα ναυπήγησης ενός σκάφους LPD στο μέγεθος του HMS Invincible.

Η τουρκική εταιρεία που αγόρασε το HMS Invincible, επισήμως το προμηθεύτηκε για να το … διαλύσει και να εκμεταλλευθεί την αξία του ως «σκραπ», αλλά πηγές από το Λονδίνο αναφέρουν ότι «Το αεροπλανοφόρο με κάποιες εργασίες μπορεί να καταστεί αξιόπλοο ή να αποτελέσει πλατφόρμα εκπαίδευσης μιας ναυτικής δύναμης που θέλει να αποκτήσει εν συνεχεία ελαφρύ αερπλανοφόρο. Αλλά και μπορεί να δώσει πολύτιμες σχειδιαστικές λύσεις σε μια δύναμη όπως η Τουρκία που θέλει να ναυπηγήσει σκάφη του μεγέθους αυτού όπως το LPD που σχεδιάζει να ναυπηγήσει».

Σε οποιαδήποτε περίπτωση η Τουρκία με το HMS Invincible, αποκτά μια πλατφόρμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους, από το να επανέλθει στην ενεργό υπηρεσία (περίπτωση μάλλον ασύμφορη οικονομικά), να αποτελέσει παλτφόρμα εκαπίδευσης των αεροπορικών μονάδων που θα στελεχώσουν εν συνεχεία το τουρκικό LPD, μέχρι να αποκτήσει know-how στην ναυπήγηση τέτοιων πολύπλοκών σκαφών.
Όλα αυτά είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για έναν πρόσθετο λόγο: Τον αγώνα επκράτησης που ξεκινά στην ανατολική Μεσόγειο για τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Ερντογάν για την κατεχόμενη Κύπρο: «Λένε να φύγει η Τουρκία. Ποιος είσαι ρε φίλε;»


Την άνευ προηγουμένου αντίδραση του πρωθυπουργού της Τουρκίας προκάλεσαν οι πρόσφατες διαδηλώσεις που έγιναν στα κατεχόμενα της Κύπρου και τα συνθήματα που ακούστηκαν σε αυτές εναντίον της Τουρκίας.
Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε την τουρκοκυπριακή ηγεσία ζητώντας να πάρει θέση και έκανε λόγο για προβοκατόρικες δραστηριότητες.

«Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν στη Βόρεια Κύπρο προβοκατόρικες δραστηριότητες. Τις κάνουν μαζί με το Νότο. Η τελευταία έγινε στις 28 Φεβρουαρίου. Μας λένε να φύγουμε. Η διοίκηση είναι απαθής. Από τον πρόεδρο μέχρι τον πρωθυπουργό, η διοίκηση πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε, όπως αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου: «Δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα. Ο πιο κακοπληρωμένος υπάλληλός τους παίρνει περίπου 10 χιλιάδες λίρες (5.000 ευρώ). Ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού μου γραφείου παίρνει 5 χιλιάδες λίρες… Ο κύριος παίρνει 10 χιλιάδες και μετά δίχως να ντραπεί κάνει αυτές τις κινητοποιήσεις. Και μάλιστα παίρνουν 13 μισθούς το χρόνο. Λένε να φύγει η Τουρκία. Ποιος είσαι ρε φίλε; Έχω νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες εγώ εκεί… Έχω στρατηγικό ενδιαφέρον. Όποιο είναι το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ελλάδας στην Κύπρο, το ίδιο έχει και η Τουρκία. Έχει νόημα το γεγονός ότι αυτοί που θρέφονται από τη χώρα μας καταφεύγουν στο δρόμο αυτό. Εμείς τους στηρίζουμε. Δεν θα έπρεπε να έχει αυτό ένα αντίκρισμα;».

Αναφερόμενος στην τουρκοκυπριακή ηγεσία, ο Ερντογάν κατέληξε: «είναι απαράδεκτο να προετοιμάζεται έδαφος για κινητοποιήσεις εναντίον της Τουρκίας. Τώρα ζητάει ραντεβού. Θα τον καλέσω να μιλήσουμε και θα τον ρωτήσω».

Read more...

Ο κ. Μπαγίς επιτέθηκε στην ΕΕ με το πρόσωπο στραμμένο στην ανατολή!


Στο Αuschwitz, ο Τούρκος Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, μιλώντας σε ημέρα μνήμης για το Ολοκαύτωμα την 1η Φεβρουαρίου επέκρινε την Ε.Ε για τις ρατσιστικές ιδεολογίες οι οποίες έχουν αρχίσει να αναδύονται στο εσωτερικό της ενώ δεν δίστασε μάλιστα να τις παρομοιώσει με εκείνες που κυριαρχούσαν στην Ευρώπη κατά τη δεκαετία του 1930. Παράλληλα, ξεχνωντας να σημειώσει ότι η Τουρκία παρέμεινε στη διάρκεια του πολέμου φιλική προς τη ναζιστική Γερμανία, έσπευσε να σημειώσει ότι μόνη λύση στο δίλημμα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε είναι η ένταξη της Τουρκίας. Αλλά η ουσία είναι ελαφρώς διαφορετική.

Οι σχέσεις γενικώτερα, κι όχι μόνο οι διαπραγματεύσεις, Ε.Ε. – Τουρκίας είναι στην ουσία παγωμένες σαν αποτέλεσμα της απροθυμίας της Άγκυρας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε αεροσκάφη και πλοία που προέρχονται από την Κύπρο, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο που έχει υπογράψει η ίδια. Ακόμη η σημερινή Τουρκία του κ. Ερντογάν έχει αποφασίσει πως για να “είναι πρώτη στο χωριό, παρά δεύτερη στην πόλη” προτιμά να εμφανίζεται σαν το “δημοκρατικό ισλαμικό μοντέλλο” απευθυνόμενη στις μουσουλμανικές χώρες της Μ. Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας. Αυτό της επιτρέπει να μην “υποκύπτει” στις συλλογικές αποφάσεις της ΕΕ. Δυστυχώς αυτή την επιλογή η σημερινή συγκυρία στον αραβικό κόσμο την ενισχύει και σ αυτό συμβάλλει η αμερικλανικη εξωτερική πολιτική, που υποδεικνύει στις υπό διαμόρφωση νέων πολιτικών θεσμών αραβικές χώρες, να ακολουθήουν το “τουρκικό παράδειγμα”.

Ωστόσο οι δηλώσεις του Υπουργού βρίσκουν αντίλογο στο εσωτερικό της Τουρκίας και ιδιαίτερα στην Αντιπολίτευση (CHP) , η οποία μέσω εκπροσώπου της,Kader Sevinc, μίλησε για «επιφανειακές δηλώσεις» και για υπεραπλούστευση του φαινομένου της ξενοφοβίας στην Ευρώπης. Ο Egemen Bagis δεν παύει, τέλος, σε δηλώσεις του να τονίζει την θέληση της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά με τη λογική ότι η Άγκυραςέχει να προσφέρει πολλά στους εταίρους, μεταξύ άλλων στον δημογραφικό τομέα και σε εκείνον της οικονομικής ανάπτυξης, άρα οι Βρυξελλες θα πρέπει να παραβλέψουν όλα εκείνα τα πράματα για τα οποία διαφωνούν.

Ο κ. Μπαγίς δεν είναι ο άνθρωπος που μίλησε τυχαία. Κάνει πράξη τις πολιτικές επιλογές Ερντογάν – Νταβούτογλου. Θα επιμένει να ζητά με δυναμισμό την ένταξη αλλά με όρους που δεν γίνονται δεκτοί από την ΕΕ, ώστε να αποκλειστεί το ερχόεμενο καλοκαίρι ή στα τέλη του 2011 η Τουρκία και να στραφεί στο Ισλαμικό της πολιτικό ακροατήριο (και στους δυτικόφιλους αστούς) με το στεφάνι του μάρτυρα. Αυτό το χρειάζεται ο κ. Ερντυογάν για την αραβική και ασιατική εκστρατεία του…

Read more...

Για μια φωτογραφία


Μια φωτογραφία ήταν η αφορμή για να διακόψει τη συνεργασία του το τουρκικό κρατικό κανάλι TRT με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Αναντολού. Το πρακτορείο μετέδωσε μια φωτογραφία με τον διευθυντή της TRT να έχει γονατίσει μπροστά από δύο υπουργούς.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε την 1η Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια της τελετής εκλογής των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου και δείχνει τον γενικό διευθυντή, Ιμπραχίμ Σαχίν να συνομιλεί γονατισμένος μπροστά από τον υπουργό Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι και τον υπουργό Δικαιοσύνης Σεντάτ Ερνγκίν οι οποίοι κάθονται.

Το Αναντολού συμπεριέλαβε τη φωτογραφία στο σέρβις του και αμέσως οι υπεύθυνοι της κρατικής τηλεόρασης, θεωρώντας "υποτιμητική" τη δημοσίευση της συγκεκριμένης φωτογραφίας, διαμήνυσαν στο πρακτορείο ότι "εφεξής διακόπτουμε τη συνεργασία". Ο γενικός διευθυντής του πρακτορείου Αναντολού συναντήθηκε πάντως με στελέχη της TRT και δήλωσε ότι πρέπει να ανανεωθεί η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ τους.


Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP