Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Η Τουρκία αγόρασε αεροπλανοφόρο! – HMS Invincible ο νικητής των Φώκλαντς


Ελαφρύ αεροπλανοφόρο απέκτησε η Τουρκία και μάλιστα όχι ένα τυχαίο αεροπλανοφόρο, αλλά τον νικητή του πολέμου των Φώκλαντς το HMS Invincible. Όπως μεταδίδεται από την Βρετανία, το αεροπλανοφόρο κατακυρώθηκε σε μία τουρκική εταιρία που ανήκει στο ταμείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και θεωρείται βιτρίνα του τουρκικού ΓΕΕΘΑ. Το 17.000 τόνων αεροπλανοφόρο HMS Invincible, μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 22 μαχητικά αεροσκάφη του μεγέθους του F-35B της έκδοσης VSTOL και έχει πλήρωμα 1100 ανδρών.

Παροπλίστηκε το 2005, δηλαδή σχετικά πρόσφατα και μπορεί μετά από κάποιες εργασίες που σίγουρα θα διαρκέσουν τουλάχισοτν τρία χρόνια να επανέλθει στην ενεργό δράση, όπως έκαναν και οι Κινέζοι με το παροπλισμένο παλαιο ρωσικό αεροπλανοφόρο Varyag, το οποίο υποτίθεται ότι το αγόρασαν για πλωτό καζίνο και εν συνεχεία το μετέτρεψαν σε κανονικό αεροπλανοφόρο!

Μάλιστα «κτύπησαν» και το HMS Invincible με πολύ υψηλή προσφορά ύψους £ 5,000,000 (8 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), ενός Κινέζου επιχειρηματία, αλλά προφανώς επειδή φοβήθηκαν επανάληψη του σκηνικού με το Varyag, ρποτίμησαν να το δώσουν στους Τούρκου, οι οποίοι έχουν έτσι ή αλλιώς πρόγραμμα ναυπήγησης ενός σκάφους LPD στο μέγεθος του HMS Invincible.

Η τουρκική εταιρεία που αγόρασε το HMS Invincible, επισήμως το προμηθεύτηκε για να το … διαλύσει και να εκμεταλλευθεί την αξία του ως «σκραπ», αλλά πηγές από το Λονδίνο αναφέρουν ότι «Το αεροπλανοφόρο με κάποιες εργασίες μπορεί να καταστεί αξιόπλοο ή να αποτελέσει πλατφόρμα εκπαίδευσης μιας ναυτικής δύναμης που θέλει να αποκτήσει εν συνεχεία ελαφρύ αερπλανοφόρο. Αλλά και μπορεί να δώσει πολύτιμες σχειδιαστικές λύσεις σε μια δύναμη όπως η Τουρκία που θέλει να ναυπηγήσει σκάφη του μεγέθους αυτού όπως το LPD που σχεδιάζει να ναυπηγήσει».

Σε οποιαδήποτε περίπτωση η Τουρκία με το HMS Invincible, αποκτά μια πλατφόρμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους, από το να επανέλθει στην ενεργό υπηρεσία (περίπτωση μάλλον ασύμφορη οικονομικά), να αποτελέσει παλτφόρμα εκαπίδευσης των αεροπορικών μονάδων που θα στελεχώσουν εν συνεχεία το τουρκικό LPD, μέχρι να αποκτήσει know-how στην ναυπήγηση τέτοιων πολύπλοκών σκαφών.
Όλα αυτά είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για έναν πρόσθετο λόγο: Τον αγώνα επκράτησης που ξεκινά στην ανατολική Μεσόγειο για τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP