Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Παράδοση ισραηλινών ατρακτιδίων LOROP στη Τουρκική Πολεμική Αεροπορία;


Η προμήθεια ισραηλινών ατρακτιδίων φωτοαναγνώρισης (Long Range Oblique Photography/LOROP) από τη Τουρκική Πολεμική Αεροπορία επανέρχεται στην επικαιρότητα αφού σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα ισραηλινού αμυντικού περιοδικού και ενώ ο Έλληνας Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Βασίλειος Κλόκοζας πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ, το Τελ Αβίβ αποφασίζει “παρά το κίνδυνο διαρροής της τεχνολογίας και τη κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών” να ολοκληρώσει τη παράδοση των ατρακτιδίων μέχρι το 2012!

Η Τουρκία υπέγραψε το 1999 σύμβαση ύψους $35.1 εκατ. για την προμήθεια τριών ή τεσσάρων ατρακτιδίων ηλεκτροοπτικής/υπέρυθρης αναγνώρισης Condor από την ισραηλινή εταιρεία Elbit με σκοπό τον εξοπλισμό των αναβαθμισμένων μαχητικών F-4E/2020. To Condor αξιοποιεί κάμερα υψηλής ανάλυσης της El-Op που χρησιμοποιείται από τους ισραηλινούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους Ofeq και είναι πιστοποιημένο για μεταφορά από μαχητικά αεροσκάφη F-16 και F-4 με διαστάσεις κεντρικής δεξαμενής καυσίμου των 300gal.

Η σύμβαση προέβλεπε ολοκλήρωση των παραδόσεων στη ΤΗΚ το 2003, με τη τουρκική πλευρά να ζητά από την Elbit τεχνικές τροποποιήσεις ώστε να καταστεί δυνατή η μετάδοση σε πραγματικό χρόνο των φωτογραφιών σε επίγειους σταθμούς ανάλυσης.

Κατά τη διάρκεια δοκιμών τα ισραηλινά συστήματα δεν ανταποκρίθηκαν στις τουρκικές απαιτήσεις καθώς παρουσιάστηκαν προβλήματα στη μεταφορά δεδομένων (data link) και στην ανάλυση του όγκου δεδομένων από τους επίγειους σταθμούς με αποτέλεσμα να γίνει γνωστή στις αρχές του 2006 η ακύρωση του προγράμματος και η επιστροφή των ατρακτιδίων στο Ισραήλ. Παρ΄όλα αυτά αδιευκρίνιστος παραμένει ο τύπος ατρακτιδίου που έφερε το τουρκικό αεροσκάφος RF-4E της 113 Μοίρας κατά την οποία δολοφονήθηκε ο Σμηναγός Κων/νος Ηλιάκης στις 23 Μαΐου 2006.

Tο θέμα των Condor συζητήθηκε έκτοτε σε ανώτατο επίπεδο και το Δεκέμβριο του 2008 έγινε γνωστή η ανάθεση στις ισραηλινές Elop και ELTA συμβάσεων ύψους $87 εκατ. και $54 εκατ. αντίστοιχα για την προμήθεια αερομεταφερόμενων συστημάτων συλλογής πληροφοριών απεικόνισης (IMINT) και συγκεκριμένα τεσσάρων ατρακτιδίων EO/IR Condor 2 και δύο ατρακτιδίων Ραντάρ Συνθετικού Διαφράγματος (SAR) EL/M-2060P, με κύριο ανάδοχο του προγράμματος την Aselsan. H σύμβαση προέβλεπε παράδοση σε διάστημα τεσσάρων ετών και όπως όλα δείχνουν η τουρκο-ισραηλινή αμυντική συνεργασία εξακολουθεί να υφίσταται.

http://www.strategyreport.gr/

Read more...

Πρόκληση στο Διαδίκτυο


Νέα πρόκληση σημειώθηκε κατά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Σημαία της «Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης» αναρτήθηκε σε εορταστική εκδήλωση που οργάνωσε το Πολιτιστικό Κέντρο Τούρκων Δυτικής Θράκης μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης στο Χοχστ για την ημέρα Εθνικής Ηγεμονίας και Γιορτής του Παιδιού. Δυστυχώς το ελληνικά υπουργείο Εξωτερικών, αν και γνωρίζει την ύπαρξη της σημαίας αυτής σιωπά…

«Παράνομα… κατέχει η Ελλάδα το Αγαθονήσου και το Φαρμακονήσι». Η προκλητική αυτή δήλωση έγινε από τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας ‘ Namtk Kemal Zeybek.
Ο εν λόγω κύριος σε προκλητικό του παραλήρημα ανέφερε άτι οι Έλληνες αξιωματικοί πηγαίνουν παράνομα στα νησιά αυτά, παραβιάζουν τα σύνορα και… πατάνε τουρκικά εδάφη.
Παράλληλα κατηγόρησε τον Ρετζέπ Ταγίιπ Ερντογάν, επισημαίνοντας άτι η τουρκική κυβέρνηση είναι σιωπηλή και ότι επιτρέπει την παρανομία αυτή. Μάλιστα ο Namik Kemal Zeybek δήλωσε ότι προτίθεται να επισκεφθεί τα νησιά χωρίς βίζα, χωρίς διαβατήριο, και ότι αν δεν βρει βάρκα για να πάει στα δύο νησιά, θα κολυμπήσει μέχρι αυτά. Βέβαια, δεν είπε αν θα φοράει και μπρατσάκια…
Γ. ΚΟΚ.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ

Read more...

IDEF ’11: Τουρκική βόμβα καθοδήγησης λέιζερ


Κατά τη διάρκεια της IDEF 2011, η οποία έκλεισε τις πύλες τις την Παρασκευή 13 Μαΐου, η τουρκική εταιρεία MKEK παρουσίασε την πρώτη κατευθυνόμενη βόμβα λέιζερ. Η ανάπτυξή της συλλογής έγινε σε συνεργασία με το TUBITAK. Η συλλογή HGK-1 (Hassas Gudum Kiti – Συλλογή Ευαίσθητων Εντολών), όπως ονομάζεται, άρχισε να σχεδιάζεται από το 1995, όταν η Τουρκία αντιμετώπισε δυσκολίες στην προμήθεια βομβών JDAM. Η συλλογή μετατροπής μπαίνει σε βόμβες των 2.000 λιβρών (ενός τόνου περίπου), ενώ γίνεται προσπάθεια να τοποθετηθεί και στις Μk 82 (500 λίβρες) και Mk 83 (1.000 λίβρες).

Είναι πιστοποιημένη για τα αεροσκάφη F-16 και F-4Ε-2020 Terminator της τουρκικής αεροπορίας.

Η καθοδήγησή της γίνεται με αδρανειακό σύστημα πλοήγησης (INS) και υποβοήθηση GPS, το οποίο μπορεί να απενεργοποιηθεί σε περίοδο πολέμου, οπότε καθοδηγείται μόνο με το INS.
Με το συνδυασμό και των δύο, η κυκλική πιθανότητα λάθους (CEP) φτάνει τα 10 μέτρα, ενώ με την απεμπλοκή του GPS η ΚΠΛ αυξάνεται στα 25 μέτρα.
Ο επανα/προγραμματισμός της μπορεί να γίνει σε διάφορα στάδια της πτήσης, καθώς έχουν γίνει ειδικές μετατροπές στις αρτηρίες δεδομένων των αεροσκαφών.
Για το βεληνεκές της βόμβας οι πηγές αναφέρουν ότι φτάνει τα 15 χιλιόμετρα περίπου με άφεση από τα 40.000 πόδια.
Στέλεχος της ΜΚΕΚ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η βόμβα μπορεί να καταστρέψει μια ολόκληρη γειτονιά ή ένα στρατόπεδο τρομοκρατών…

defencepoint.gr

Read more...

Ηovercraft για το πρώτο αποβατικό “κύμα” πήρε ο τουρκικός Στρατός!


Απροκάλυπτα ετοιμάζεται (βίντεο) η Τουρκία για μείζονος έκτασης αποβατικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο: Μετά την παραγγελία ναυπήγησης των δύο υψηλών δυνατοτήτων 7.500 περίπου τόνων εκτοπίσματος LST, δόθηκε εντολή για την κατασκευή ενός πλωτού μέσου που είναι ειδικά προορισμένο για το πρώτο κύμα καταδρομέων που θα αφιχθούν στους στόχους ταυτόχρονα με τις αερομεταφερόμενες δυνάμεις:

Ενός μικρού hovercraft το οποίο κατασκευάστηκε από την τουρκική πολεμική βιομηχανία κατόπιν απαίτησης του τουρκικού Στρατού. Το νέο hovercraft μπορεί να μεταφέρει 6 άτομα, διαθέτει μεγάλη ευελιξία, μικρή εμβέλεια και κινείται με 55 χλμ/ώρα στην επιφάνεια του νερού. Το τουρκικό hovercraft μπορεί να μεταφέρει ομάδα ή ομάδες ανάλογα με τον αριθμό των σκαφών που χρησιμοποιούνται από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά μέσα σε λίγα λεπτά επιτρέποντας την αποβίβαση τους σε αρκετή απόσταση από την ακτή αφού το σκάφος μπορεί να κινηθεί επί του εδάφους με ταχύτητα 60 χλμ/ώρα.

Με τα σκάφη αυτά των οποίων το κόστος κατασκευής είναι σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές πολύ χαμηλό οι Τούρκοι αποκτούν ένα ακόμα ταχύ μέσο για την πραγματοποίηση αιφνιδιαστικών αποβατικών επιχειρήσεων στα ελληνικά νησιά κάτι για το οποίο προετοιμάζονται κάθε χρόνο και πιο ειδικά με την άσκηση EFES.
Αξιοποιώντας δεκάδες από αυτά τα χαμηλού κόστους σκάφη οι Τούρκοι μπορούν να στείλουν το πρώτο κύμα στα ελληνικά νησιά μέσα σε λίγα λεπτά αν υπολογίσει κανείς ότι η απόσταση που τα χωρίζει από τα μικρασιατικά παράλια είναι μόλις μερικά μίλια.
Πάντως σύμφωνα με τους κατασκευαστές του σκάφους το οποίο στο βίντεο που ακολουθεί αποδεικνύεται ότι έχει ήδη δοκιμαστεί από το τουρκικό Στρατό, μπορούν να κατασκευάσουν μεγαλύτερων διαστάσεων hovercraft εάν ζητηθεί.
Μετά από αυτή την αποκάλυψη θα ήταν καλό η ελληνική πολιτική ηγεσία να ζητήσει εξηγήσεις από την τουρκική για το γεωγραφικό χώρο στο οποίο προορίζονται να χρησιμοποιηθούν τα σκάφη αυτά διότι από όσο είναι γνωστό τα συστήματα αυτά δεν διαθέτουν μεγάλη εμβέλεια και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ανοικτή θάλασσα καθότι το πλήρωμα δεν διαθέτει προστασία όπως φαίνεται από την φωτογραφία.
Με κάθε τρόπο οι Τούρκοι προσπαθούν να μας δείξουν τις αληθινές τους προθέσεις και εμείς επιλέγουμε να αδιαφορούμε.
Όσο και αν οι επιλογές του στρατιωτικού υλικού που αποκτούν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις «φωνάζουν» ότι πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για επιθετικούς σκοπούς και πιο ειδικά κατά της Ελλάδας εμείς επιθυμούμε να βλέπουμε μόνο τα χαμόγελα της τουρκικής διπλωματίας και τις πιθανές κοινές επιχειρηματικές προοπτικές.

http://nationalpride.wordpress.com

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑ…


του Γιώργου Λιλλήκα*

Η Τουρκία του Ερντογάν αλλάζει, εκσυγχρονίζεται, εκδημοκρατικοποιείται! Η Τουρκία του Νταβούτογλου είναι ισχυρή, ενδυναμώνεται και παίζει ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή! Αυτές τις διαπιστώσεις ακούμε ή βλέπουμε να προβάλλονται συχνά. Η αλήθεια είναι πως ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα αλλά δεν είναι όλη η πραγματικότητα. Αποτελούν αλήθειες αλλά όχι όλη την αλήθεια. Αποτελούν ψηφία που συνθέτουν μια μεγαλύτερη και σύνθετη εικόνα και όχι την ίδια την εικόνα. Ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου είναι οι ηγέτες ενός Ισλαμικού Κόμματος, κάτι που συχνά ξεχνάμε.

Η Τουρκία του Ερτογάν και του Νταβούτογλου είναι μια Τουρκία που διολισθαίνει κοινωνικά και πολιτικά στον Ισλαμισμό.
Το όραμα εξάλλου του Νταβούτογλου είναι η Τουρκία να γίνει η ηγέτιδα δύναμη του Ισλαμικού κόσμου.


Η Τουρκία είναι μια χώρα που ενώ θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν προχωρά στην έμπρακτη θεσμική εναρμόνιση της με τις Ευρωπαϊκές αρχές, αξίες, το δίκαιο και ό,τι άλλο συνθέτει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τον Ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό.
Η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τους δικούς της όρους.
Την ίδια αλαζονική στάση επιδεικνύει απέναντι στους ίδιους τους πολίτες της (φυλάκιση δημοσιογράφων και πνευματικών ανθρώπων) αλλά και απέναντι στους γείτονες της, αρχής γενομένης από την Κύπρο και την Ελλάδα.


Αυτή η αλαζονεία οδηγεί την Τουρκία στην επιθετικότητα, στη συντήρηση παλαιών και στην εφαρμογή νέων επεκτατικών πολιτικών απέναντι στους γείτονες της, με τους οποίους θέλει, όπως δηλώνει ο κ. Νταβούτογλου, να έχει «μηδενικά προβλήματα».
Με την πολιτική των «μηδενικών προβλημάτων, η Άγκυρα δεν ευνοεί την εξεύρεση συναινετικών ή συμβιβαστικών λύσεων αλλά την επιβολή των δικών της λύσεων.


Η Τουρκική αλαζονεία εδράζεται στην ανοχή της διεθνούς κοινότητας η οποία υποκριτικά κλείνει τα μάτια στα εγκλήματα και την προκλητικότητα του Τουρκικού Κράτους.
Κυρίως όμως, οφείλεται στην αμέριστη στήριξη που για δεκαετίες έχει από τις ΗΠΑ και την Βρετανία.
Παράλληλα και ταυτόχρονα, όμως, η Τουρκική αλαζονεία τρέφεται και από τη δική μας συμπεριφορά απέναντί της.
Από την ανοχή που επιδεικνύουμε απέναντι στη προκλητικότητα της στο Κυπριακό και στο Αιγαίο. Η ήπια αντίδραση μας μεταφράζεται ως αδυναμία από την Άγκυρα.


Η Τουρκική Κυβέρνηση ενόσω πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει όλους τους στόχους της (ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμελισμό του Αιγαίου, έλεγχο της Κύπρου) δεν έχει κανένα λόγο να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.
Η ανεκτικότητα μας δεν συνετίζει την Άγκυρα. Αντίθετα της δημιουργεί επεκτατική βουλιμία.


Αν δεν αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού θα χάσουμε το παιχνίδι. Δεν μπορεί να κερδίζουν όλοι εκτός από τον Ελληνισμό.
Θα πρέπει να τους κάνουμε όλους να καταλάβουν ότι είτε θα πάμε σ’ ένα παιχνίδι όπου όλοι θα κερδίζουμε (σενάριο που ασφαλώς είναι η πρώτη μας επιλογή) είτε θα πάμε στην επιλογή όπου όλοι θα χάσουμε.


Το χαρτί της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως το μοχλό πίεσης πάνω στην Τουρκία πρέπει να το παίξουμε τώρα και όχι στο τέλος της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.
Αργότερα δύο τινά μπορούν να συμβούν: Πρώτο, κάποιες χώρες να ασκήσουν βέτο στην ένταξη της Τουρκίας ακυρώνοντας το δικό μας διαπραγματευτικό ατού.
Δεύτερο, όλες οι χώρες να εγκρίνουν την ένταξη και μόνοι μας να πρέπει να σηκώσουμε (απέναντι στους 26 εταίρους μας και στις ΗΠΑ) το βάρος της απόρριψης της ένταξης της Τουρκίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Εάν συναινέσουμε στην ένταξη της με τα ζητήματα του Αιγαίου και του Κυπριακού να παραπέμπονται για διευθέτηση σε μια μεταγενέστερη ημερομηνία, τότε να μην έχουμε αμφιβολία ότι αυτά θα ρυθμιστούν με βάση τα Τουρκικά συμφέροντα αφού ο δικός μας ρόλος έναντι του ρόλου της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι υποβαθμισμένος μέχρι εκμηδενισμένος.


Η Τουρκική αλαζονεία δεν θα καμφθεί με διαπιστώσεις και αναλύσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για να κατανοήσουμε την πραγματικότητα.
Απέναντι στην αλαζονεία της Τουρκίας πρέπει να καταθέσουμε την Ελληνική αποφασιστικότητα. Και πρέπει να το πράξουμε τώρα και όχι αργότερα…
* τ. υπουργός εξωτερικών Κυπριακής Δημοκρατίας
ΠΗΓΗ: ”yiorgoslillikas.com”

Read more...

Γενναία απάντηση από την Κύπρο στις απειλές των Τούρκων για ΑΟΖ


ΩΣ απαραδεκτες απέρριψε η κυπριακή κυβέρνηση τις απειλές ίου Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Μεγαλονήσου. Ο κ. Ερογλου, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, δήλωσε πως συνιστά «αιτία πολέμου» η οποιαδήποτε τυχόν προσπάθεια των Ελληνοκυπρίων να αξιοποιήσουν τις υποθαλάσσιες φυσικές πηγές της Κύπρου.

Σε έντονο ύφος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου τόνισε πως «είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαχειρίζεται τη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά και τον όποιο πλούτο διαθέτει, και οι απειλές δεν έχουν καμιά θέση σε,ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα».
Πρόσθεσε δε πως «εάν έχει λεχθεί κάτι τέτοιο από τον κ. Ντερβίς Ερογλου, τότε πρόκειται γιο μια απαράδεκτη αλλά και επικίνδυνη’ δήλωση». Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια με πολύ προσεκτικό τρόπο και τηρώντας χαμηλούς τόνους εργάζεται πάντοτε για τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γ.ΣΑΡ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Read more...

Επικίνδυνο παιχνίδι από τους Τούρκους στο Αιγαίο


Συνεχίζουν ης προκλητικές δηλώσεις αναφορικά με την ελληνική κυριαρχία στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι οι Τούρκοι, με τη σκυτάλη αυτή τη φορά να παίρνουν οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος στην πρώτη περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης Umit Yalim και Bunyamin Altunelli. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα γραφεία του κόμματος στο Gayrittepe,· επισήμαναν ότι τα νησιά αυτά μπήκαν υπό την τουρκική ηγεμονία το 1549 και παραμένουν για 462 χρόνια υπό την τουρκική κυριαρχία. Μέσα από σλάιντ που είχαν ετοιμάσει, ο Umit Yalim παρουσίασε διάφορους χάρτες και φωτογραφίες από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, καταγγέλλοντας ότι στα δύο αυτά νησιά έχουν τοποθετηθεί ελληνικές σημαίες.

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Bunyamin Altunelli κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, να ξεκαθαρίσει το θέμα “της ελληνικής κατοχής των δυο νησιών”.
Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έπονται αυτών του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Namik Kemal Zeybek, που πριν από λίγες ημέρες δήλωσε ότι το Α­γαθονήσι και το Φαρμακονήσι Βρίσκονται “υπό την κατοχή της Ελλάδας”, αφήνοντας αιχμές κατά του Πρωθυπουργού. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Απαράδεκτες και επικίνδυνες οι δηλώοεις Ερογλου για ΑΟΖ
Στο μεταξύ, η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε απειλές του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Σχολιάζοντας τη δήλωση του Ντερβίς Ερογλου ότι συνιστά “αιτία πολέμου” τυχόν ενέργεια των Ελληνοκυπρίων να αξιοποιήσουν υποθαλάσσιες φυσικές πηγές της Κύπρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαχειρίζεται τη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά και τον όποιο πλούτο διαθέτει και οι απειλές δεν έχουν καμιά θέση σε ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα.
“Εάν έχει λεχθεί κάτι τέτοιο από τον Ντερβίς Ερογλου, τότε πρόκειται για απαράδεκτη και επικίνδυνη δήλωση”, υπογράμμισε.
Διαβεβαίωσε, τέλος, για ακόμα μια φορά ότι η Κυβέρνηση με πολύ προσεκτικό τρόπο και τηρώντας χαμηλούς τόνους εργάζεται πάντοτε για τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΑΥΡΙΑΝΗ

Read more...

Επέκταση των χωρικών της υδάτων συζητούσε το 2009 ή Τουρκία


Την επέκταση των χωρικών υδάτων της σε συγκεκριμένες περιοχές πέρα από τα έξι ναυτικά μίλια συζητούσε από το 2009 ή Τουρκία, όπως προκύπτει από απόρρητο τηλεγράφημα του αμερικανικού υπουργείου ‘Εξωτερικών πού διέρρευσε στο Wikileaks και δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής»·

Το τηλεγράφημα τής πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα αναφέρεται στην συνάντηση πού είχαν λίγες ήμερες πριν από τις εκλογές του ‘Οκτωβρίου του 2009 ή υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, Τίνα Κάινταναου, με τον Τούρκο αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών, Χαϊντάρ Μπέρκ.

Το στέλεχος του τουρκικού υπουργείου ‘Εξωτερικών σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι ή Άγκυρα είναι έτοιμη να μελετήσει την επέκταση των χωρικών υδάτων πέρα από τα έξι μίλια σε ορισμένες περιοχές.
Ή Αμερικανίδα υφυπουργός εκφράζει την ανησυχία της για τις τουρκικές ύπερπτήσεις επάνω από το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά, όπως το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.
Ό Χαϊντάρ Μπέρκ αναφέρει από την πλευρά του ότι πρότεινε στην Αθήνα νέα μέτρα οικοδομήσεως εμπιστοσύνης, καθώς και έναν «κώδικα συμπεριφοράς» πού μεταξύ άλλων, θα προέβλεπε άοπλες πτήσεις στο Αιγαίο.
Να λάβει θέση και να απαντήσει σε όσα διέρρευσαν στο Wikileaks σχετικά με τα όρια των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο κάλεσε την κυβέρνηση το ΚΚΕ.
Ό πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης τόνισε για το Ίδιο θέμα τα έξης: «Ευτυχώς πού ανάμεσα στα άλλα οι Αμερικανοί είναι και μαρτυριάρηδες.
Μέσα από τα αρχεία του Wikileaks έχουν βγει σημαντικά πράγματα, όπως ή μυστική διπλωματία του κυρίου Παπανδρέου με τούς Τούρκους». «Ό ΛΑΟΣ», σημειώνει, «παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον αυτές τις αποκαλύψεις».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Read more...

«’Υποπτο τουρκικό πινγκ πονγκ»


Για ανησυχητικές ενδείξεις και ερωτηματικά σχετικά με το ακριβές περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας κάνει λόγο ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος. Αναφέρεται σε «ύποπτο πολιτικά- “πινγκ πονγκ” των δηλώσεων των τελευταίων ημερών μεταξύ παραγόντων της Τουρκικής πολιτικής ζωής και “πηγών” του Τουρκικού ΥΠΕΞ, με το οποίο τίθενται με προκλητικό τρόπο ανύπαρκτα ζητήματα για το νομικό καθεστώς Ελληνικών νησιών του Αιγαίου». Ο κ. Παναγιωτόπουλος ζητώντας άμεσα απαντήσεις επισημαίνει ότι, το υπουργείο Εξωτερικών δεν μπορεί να συνεχίσει να υποβαθμίζει το όλο θέμα και την τουρκική προκλητικότητα, που υπερβαίνει, κάθε τόσο, τα όρια.

http://nationalpride.wordpress.com

Read more...

Αρμένιοι διεκδικούν… τη βάση του Ιντσιρλίκ!


Τα μπελά τους έχουν βρει οι Τούρκοι με το θέμα της γενοκτονίας για την οποία βαρύνονται οι προγονοί τους εναντίον των Αρμενίων, αφού αρνούνται ότι ευθύνονται για τον θάνατο 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων το 1915. Η διαστροφή της Ιστορίας δεν έχει φέρει αποτελέσματα και ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν εμφανίζεται «ευαίσθητη» στα δημοκρατικά δικαιώματα σε κάθε χώρα όπου τολμήσει να ανοίξει μύτη εξαιτίας κάποιας κοινωνικής έκρηξης, με κάποιον μαγικό τρόπο τα 1,5 εκατομμύρια θύματα αδυνατούν να συγκινήσουν τη σύγχρονη Τουρκία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τρεις αρμενικής καταγωγής Αμερικανοί πολίτες προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη ζητώντας αποκατάσταση της περιουσίας των προγόνων τους, αφού αυτοί έχουν έννομο – κληρονομικό – συμφέρον και ζητούν, μεταξύ άλλων, εδάφη όπου σήμερα εδρεύει η γνωστή αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, συνολικά η αξία όσων διεκδικούν ανέρχονται στα 64 εκατομμύρια δολάρια!

Στη νομική τους πρωτοβουλία στρέφονται και εναντίον δυο τουρκικών τραπεζών, της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και της γνωστής μας από τη δράση της στη Θράκη, της Ziraat. Η αμερικανική Δικαιοσύνη έδωσαν στην Τουρκία 21 συνολικά ημέρες να απαντήσει στην προσφυγή των αρμενικής καταγωγής Αμερικανών πολιτών. Η υπόθεση αναμένεται με ενδιαφέρον, διότι μπορεί οι πολιτικοί να είναι υποχρεωμένοι να συνυπολογίζουν πολλαπλές σκοπιμότητες, όχι όμως και η Δικαιοσύνη, όπου σε περιπτώσεις κατά τις οποίες λειτουργεί ελεύθερα, δηλαδή στις Δημοκρατίες, ξεχωρίζει με σαφήνεια το νομικό κομμάτι από το πολιτικό…

http://www.defencepoint.gr/news/?p=10449

Read more...

Χωρίς τελειωμό η τουρκική ψύχωση με το Ισραήλ


Όπως φαίνεται, το επεισόδιο με το Μαβί Μαρμαρά, «ναυαρχίδα» του αποκαλούμενου ως «ανθρωπιστικού στολίσκου της Ελευθερίας», της άκρως αμφιλεγόμενης τουρκικής ισλαμιστικής οργάνωσης IHH, στις 31 Μαΐου 2010, έχει δημιουργήσει… συμπλέγματα στους Τούρκους, τα οποία και αδυνατούν να τα ξεπεράσουν. Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε από τους Ισραηλινούς να δώσουν τα πλήρη στοιχεία των κομάντος που πραγματοποίησαν την επιχείρηση, προφανώς για να τους ασκήσει δίωξη για τον φόνο εννιά επιβαινόντων στο πλοίο. Ως ύποπτοι έχουν χαρακτηριστεί από την τουρκική Δικαιοσύνη, ο Ισραηλινός πρόεδρος, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και ο επικεφαλής του Ισραηλινού Ναυτικού!

Η ενέργεια αυτή τροφοδοτεί την ένταση εν όψει μάλιστα και της αναχώρησης νέου «ανθρωπιστικού στόλου», πάλι υπό την αιγίδα της προαναφερθείσας οργάνωσης, με κατεύθυνση για τη Λωρίδα της Γάζας περί τα τέλη Ιουνίου. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών καλούν τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν να μεσολαβήσει ώστε να αποτραπεί ο απόπλους του «στολίσκου»…

http://www.defencepoint.gr/news/?p=10403

Read more...

Τουρκία: Νέα στοιχεία για την προμήθεια CH-47 Chinook


Σύμφωνα με πηγές της αμυντικής βιομηχανίας και δηλώσεις στελεχών της Boeing, κατά τη διάρκεια της IDEF 2011, η εταιρεία και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, είναι πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για την προμήθεια βαρέων ελικοπτέρων CH-47F Chinook. Ο αρχικός προγραμματισμός της Τουρκίας προέβλεπε την προμήθεια 14 ελικοπτέρων του τύπου, συμπεριλαμβανομένων και εκδόσεων ειδικών επιχειρήσεων. Ωστόσο, ο αριθμός του τελικά, περιορίστηκε στα έξι ελικόπτερα.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, να αλλάξουν τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που θα δοθούν στην τουρκική πλευρά. Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποια τουρκικά συστήματα θα ενσωματωθούν (τηλεπικοινωνίες, συστήματα ναυτιλίας, ηλεκτρο-οπτικά κτλ) και αρκετά δύσκολο να υπάρξουν ξεχωριστές εκδόσεις, όπως αυτή για ειδικές επιχειρήσεις, λόγω του μικρού μεγέθους της παραγγελίας.

http://www.defencepoint.gr/news/?p=10425

Read more...

Τουρκική φρενίτιδα παραβάσεων και παραβιάσεων σήμερα στο Αιγαίο


Επίδειξη ισχύος της τουρκικής Αεροπορίας σήμερα στο Αιγαίο, με δεκάδες αεροσκάφη να προχωρούν σε σωρεία παραβάσεων του FIR Αθηνών και παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Η σημερινή κινητοποίηση της τουρκικής Αεροπορίας ήταν μαζική με σχεδόν 40 αεροσκάφη και ελικόπτερα στον αέρα δίνοντας μια ένδειξη ίσως της τακτικής που πρόκειται να ακολουθήσει στο εξής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρά τα πολυδιαφημισμένα καλοκαιρινά μορατόριουμ πτήσεων.

Πιο συγκεκριμένα 36 τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 CN-235 τα 8 ελικόπτερα της Αεροπορίας και του Ναυτικού και 26 μαχητικά στο πλαίσιο της άσκησης «Deniz Gordu» πραγματοποίησαν σήμερα 24 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 13 παραβιάσεις του ΕΕΧ. Τέσσερα από από τα τουρκικά αεροσκάφη έφεραν οπλισμό.

Η τουρκική δραστηριότητα εξελίχθηκε στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο. Η ΠΑ, την ώρα των τουρκικών παραβιάσεων του ΕΕΧ σε περιορίστηκε στην πραγματοποίηση διακριτικών αναγνωρίσεων των τουρκικών αεροσκαφών από αποστάσεις των 3 μιλίων, όπως είναι η πάγια τακτική. Η ΠΑ, την ώρα των τουρκικών παραβιάσεων του ΕΕΧ περιορίστηκε στην πραγματοποίηση διακριτικών αναγνωρίσεων των τουρκικών αεροσκαφών από αποστάσεις των 3 μιλίων, και κατά πάγια τακτική.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Απόβαση στη Θράκη με τον γιο του Σαδίκ


Aπόβαση στη Θράκη πολυμελούς ομάδας Τούρκων βουλευτών και άλλων αξιωματούχων ετοιμάζουν ακραίοι κύκλοι της μειονότητας, επιστρατεύοντας ακόμη και τη σύζυγο του Τούρκου πρωθυπουργού Εμινέ Ερντογάν, για να τιμήσουν έστω και εμμέσως τη μνήμη του Αχμέτ Σαδίκ, εκφραστή του «τουρκισμού» στη Θράκη.Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», το επόμενο Σάββατο στις 21 Μαΐου πολυμελής ομάδα Τούρκων αξιωματούχων με επικεφαλής την κ. Ερντογάν θα έρθουν στη Θράκη για να παραστούν στο «σουνέτι» (την τελετή περιτομής) του εγγονού του Α. Σαδίκ.

Ο γιος του Σαδίκ, Λεβέντ, ζει στην Τουρκία, όπου εκμεταλλεύεται την αφοσίωση του πατέρα του στον «τουρκισμό», έχοντας αναπτύξει πολυσχιδή επιχειρηματική δραστηριότητα. Παρ' όλα αυτά επέλεξε να οργανώσει μια μεγάλη φιέστα στη Θράκη, όπου στη Φιλύρα θα γίνει η περιτομή και θα ακολουθήσει η γιορτή, η οποία όμως αποκτά και πολιτική διάσταση, καθώς όπως έγινε γνωστό θα παρευρεθεί η πολυμελής τουρκική επίσημη αντιπροσωπεία, στην οποία εκτός της Εμινέ Ερντογάν θα συμμετέχει και ο υπουργός Επικρατείας και διαπραγματευτής με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς.

Στο σουνέτι του εγγονού Σαδίκ αναμένεται να έχουν το γενικό πρόσταγμα οι ψευδομουφτήδες της Κομοτηνής και της Ξάνθης, Ι. Σερήφ και Α. Μετέ, ο πρόεδρος του κόμματος DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς και πιθανότατα θα δώσουν το «παρών» και οι δύο μειονοτικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι εξάλλου ηγούνται της λεγόμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δ. Θράκης». Στην ομάδα που θα έρθει από την Τουρκία αναμένεται να συμμετέχει και ο επικεφαλής της νεοσύστατης Διεύθυνσης Τούρκων του Εξωτερικού και Συγγενών Κοινοτήτων, που έχει συσταθεί στην πρωθυπουργία στην Αγκυρα.

Τιμούν τη μνήμη του.
Η οικογένεια Σαδίκ έχει αξιοποιήσει τη «μνήμη» του, καθώς το τουρκικό κράτος έχει ανταμείψει τους απογόνους του με την προσφορά τιμής ένεκεν ενός ακινήτου προς εκμετάλλευση σε κάθε νομό (η Τουρκία έχει 87 νομούς), ενώ ο υιός Λεβέντ Σαδίκ έχει εξασφαλίσει το μονοπώλιο της εισαγωγής ελληνικού βαμβακιού στην Τουρκία (αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγή εκ μέρους της Ελλάδας), αλλά και εξαγωγής του τουρκικού μαρμάρου στην Ελλάδα.

Οσο για τη χήρα, Ισίκ Σαδίκ, περιοδεύει την Τουρκία ως τιμώμενο πρόσωπο από συλλόγους και συνδέσμους, οι οποίοι και εξασφαλίζουν οικονομική ενίσχυση.

Η φιέστα της οικογένειας Σαδίκ όμως είναι ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας συνεχούς και αναβαθμισμένης παρουσίας Τούρκων παραγόντων και αξιωματούχων σε κάθε απλή θρησκευτική ή παραδοσιακή τελετή σε μειονοτικά χωριά της Θράκης. Από τα μεβλήτ στην Κομοτηνή, στις γιορτές στα Χίλια και από τα μαζικά σουνέτια στον οικισμό των Ελλήνων Ρομά στο Δροσερό της Ξάνθης, στα χατίμ (τελετές φοίτησης στο κοράνι) στον Κύκνο της Ξάνθης, εκπρόσωποι του τουρκικού προξενείου αλλά και παράγοντες πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί και θρησκευτικοί από την Τουρκία δίνουν το «παρών», στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι υπάρχει «κοινή ταυτότητα» και μάλιστα ότι η «μητέρα πατρίδα» είναι ισχυρή και η «αγκαλιά» της καλύπτει και τη Θράκη.

Παρέλαση διπλωματών

Δεν είναι τυχαίο ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε τη Θράκη, προσθέτοντας όμως τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα (για συμβολικούς λόγους) για την «εκπαιδευτική» περιοδεία της νέας γενιάς των Τούρκων διπλωματών, η οποία έγινε με την έγκριση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.


ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP