Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

IDEF ’11: Τουρκική βόμβα καθοδήγησης λέιζερ


Κατά τη διάρκεια της IDEF 2011, η οποία έκλεισε τις πύλες τις την Παρασκευή 13 Μαΐου, η τουρκική εταιρεία MKEK παρουσίασε την πρώτη κατευθυνόμενη βόμβα λέιζερ. Η ανάπτυξή της συλλογής έγινε σε συνεργασία με το TUBITAK. Η συλλογή HGK-1 (Hassas Gudum Kiti – Συλλογή Ευαίσθητων Εντολών), όπως ονομάζεται, άρχισε να σχεδιάζεται από το 1995, όταν η Τουρκία αντιμετώπισε δυσκολίες στην προμήθεια βομβών JDAM. Η συλλογή μετατροπής μπαίνει σε βόμβες των 2.000 λιβρών (ενός τόνου περίπου), ενώ γίνεται προσπάθεια να τοποθετηθεί και στις Μk 82 (500 λίβρες) και Mk 83 (1.000 λίβρες).

Είναι πιστοποιημένη για τα αεροσκάφη F-16 και F-4Ε-2020 Terminator της τουρκικής αεροπορίας.

Η καθοδήγησή της γίνεται με αδρανειακό σύστημα πλοήγησης (INS) και υποβοήθηση GPS, το οποίο μπορεί να απενεργοποιηθεί σε περίοδο πολέμου, οπότε καθοδηγείται μόνο με το INS.
Με το συνδυασμό και των δύο, η κυκλική πιθανότητα λάθους (CEP) φτάνει τα 10 μέτρα, ενώ με την απεμπλοκή του GPS η ΚΠΛ αυξάνεται στα 25 μέτρα.
Ο επανα/προγραμματισμός της μπορεί να γίνει σε διάφορα στάδια της πτήσης, καθώς έχουν γίνει ειδικές μετατροπές στις αρτηρίες δεδομένων των αεροσκαφών.
Για το βεληνεκές της βόμβας οι πηγές αναφέρουν ότι φτάνει τα 15 χιλιόμετρα περίπου με άφεση από τα 40.000 πόδια.
Στέλεχος της ΜΚΕΚ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η βόμβα μπορεί να καταστρέψει μια ολόκληρη γειτονιά ή ένα στρατόπεδο τρομοκρατών…

defencepoint.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP