Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011

Επικίνδυνο παιχνίδι από τους Τούρκους στο Αιγαίο


Συνεχίζουν ης προκλητικές δηλώσεις αναφορικά με την ελληνική κυριαρχία στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι οι Τούρκοι, με τη σκυτάλη αυτή τη φορά να παίρνουν οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος στην πρώτη περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης Umit Yalim και Bunyamin Altunelli. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα γραφεία του κόμματος στο Gayrittepe,· επισήμαναν ότι τα νησιά αυτά μπήκαν υπό την τουρκική ηγεμονία το 1549 και παραμένουν για 462 χρόνια υπό την τουρκική κυριαρχία. Μέσα από σλάιντ που είχαν ετοιμάσει, ο Umit Yalim παρουσίασε διάφορους χάρτες και φωτογραφίες από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, καταγγέλλοντας ότι στα δύο αυτά νησιά έχουν τοποθετηθεί ελληνικές σημαίες.

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Bunyamin Altunelli κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, να ξεκαθαρίσει το θέμα “της ελληνικής κατοχής των δυο νησιών”.
Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έπονται αυτών του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Namik Kemal Zeybek, που πριν από λίγες ημέρες δήλωσε ότι το Α­γαθονήσι και το Φαρμακονήσι Βρίσκονται “υπό την κατοχή της Ελλάδας”, αφήνοντας αιχμές κατά του Πρωθυπουργού. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Απαράδεκτες και επικίνδυνες οι δηλώοεις Ερογλου για ΑΟΖ
Στο μεταξύ, η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε απειλές του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Σχολιάζοντας τη δήλωση του Ντερβίς Ερογλου ότι συνιστά “αιτία πολέμου” τυχόν ενέργεια των Ελληνοκυπρίων να αξιοποιήσουν υποθαλάσσιες φυσικές πηγές της Κύπρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαχειρίζεται τη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά και τον όποιο πλούτο διαθέτει και οι απειλές δεν έχουν καμιά θέση σε ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα.
“Εάν έχει λεχθεί κάτι τέτοιο από τον Ντερβίς Ερογλου, τότε πρόκειται για απαράδεκτη και επικίνδυνη δήλωση”, υπογράμμισε.
Διαβεβαίωσε, τέλος, για ακόμα μια φορά ότι η Κυβέρνηση με πολύ προσεκτικό τρόπο και τηρώντας χαμηλούς τόνους εργάζεται πάντοτε για τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΑΥΡΙΑΝΗ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP