Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Παράδοση ισραηλινών ατρακτιδίων LOROP στη Τουρκική Πολεμική Αεροπορία;


Η προμήθεια ισραηλινών ατρακτιδίων φωτοαναγνώρισης (Long Range Oblique Photography/LOROP) από τη Τουρκική Πολεμική Αεροπορία επανέρχεται στην επικαιρότητα αφού σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα ισραηλινού αμυντικού περιοδικού και ενώ ο Έλληνας Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Βασίλειος Κλόκοζας πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ, το Τελ Αβίβ αποφασίζει “παρά το κίνδυνο διαρροής της τεχνολογίας και τη κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών” να ολοκληρώσει τη παράδοση των ατρακτιδίων μέχρι το 2012!

Η Τουρκία υπέγραψε το 1999 σύμβαση ύψους $35.1 εκατ. για την προμήθεια τριών ή τεσσάρων ατρακτιδίων ηλεκτροοπτικής/υπέρυθρης αναγνώρισης Condor από την ισραηλινή εταιρεία Elbit με σκοπό τον εξοπλισμό των αναβαθμισμένων μαχητικών F-4E/2020. To Condor αξιοποιεί κάμερα υψηλής ανάλυσης της El-Op που χρησιμοποιείται από τους ισραηλινούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους Ofeq και είναι πιστοποιημένο για μεταφορά από μαχητικά αεροσκάφη F-16 και F-4 με διαστάσεις κεντρικής δεξαμενής καυσίμου των 300gal.

Η σύμβαση προέβλεπε ολοκλήρωση των παραδόσεων στη ΤΗΚ το 2003, με τη τουρκική πλευρά να ζητά από την Elbit τεχνικές τροποποιήσεις ώστε να καταστεί δυνατή η μετάδοση σε πραγματικό χρόνο των φωτογραφιών σε επίγειους σταθμούς ανάλυσης.

Κατά τη διάρκεια δοκιμών τα ισραηλινά συστήματα δεν ανταποκρίθηκαν στις τουρκικές απαιτήσεις καθώς παρουσιάστηκαν προβλήματα στη μεταφορά δεδομένων (data link) και στην ανάλυση του όγκου δεδομένων από τους επίγειους σταθμούς με αποτέλεσμα να γίνει γνωστή στις αρχές του 2006 η ακύρωση του προγράμματος και η επιστροφή των ατρακτιδίων στο Ισραήλ. Παρ΄όλα αυτά αδιευκρίνιστος παραμένει ο τύπος ατρακτιδίου που έφερε το τουρκικό αεροσκάφος RF-4E της 113 Μοίρας κατά την οποία δολοφονήθηκε ο Σμηναγός Κων/νος Ηλιάκης στις 23 Μαΐου 2006.

Tο θέμα των Condor συζητήθηκε έκτοτε σε ανώτατο επίπεδο και το Δεκέμβριο του 2008 έγινε γνωστή η ανάθεση στις ισραηλινές Elop και ELTA συμβάσεων ύψους $87 εκατ. και $54 εκατ. αντίστοιχα για την προμήθεια αερομεταφερόμενων συστημάτων συλλογής πληροφοριών απεικόνισης (IMINT) και συγκεκριμένα τεσσάρων ατρακτιδίων EO/IR Condor 2 και δύο ατρακτιδίων Ραντάρ Συνθετικού Διαφράγματος (SAR) EL/M-2060P, με κύριο ανάδοχο του προγράμματος την Aselsan. H σύμβαση προέβλεπε παράδοση σε διάστημα τεσσάρων ετών και όπως όλα δείχνουν η τουρκο-ισραηλινή αμυντική συνεργασία εξακολουθεί να υφίσταται.

http://www.strategyreport.gr/

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP