Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Επέκταση των χωρικών της υδάτων συζητούσε το 2009 ή Τουρκία


Την επέκταση των χωρικών υδάτων της σε συγκεκριμένες περιοχές πέρα από τα έξι ναυτικά μίλια συζητούσε από το 2009 ή Τουρκία, όπως προκύπτει από απόρρητο τηλεγράφημα του αμερικανικού υπουργείου ‘Εξωτερικών πού διέρρευσε στο Wikileaks και δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής»·

Το τηλεγράφημα τής πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα αναφέρεται στην συνάντηση πού είχαν λίγες ήμερες πριν από τις εκλογές του ‘Οκτωβρίου του 2009 ή υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, Τίνα Κάινταναου, με τον Τούρκο αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών, Χαϊντάρ Μπέρκ.

Το στέλεχος του τουρκικού υπουργείου ‘Εξωτερικών σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι ή Άγκυρα είναι έτοιμη να μελετήσει την επέκταση των χωρικών υδάτων πέρα από τα έξι μίλια σε ορισμένες περιοχές.
Ή Αμερικανίδα υφυπουργός εκφράζει την ανησυχία της για τις τουρκικές ύπερπτήσεις επάνω από το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά, όπως το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.
Ό Χαϊντάρ Μπέρκ αναφέρει από την πλευρά του ότι πρότεινε στην Αθήνα νέα μέτρα οικοδομήσεως εμπιστοσύνης, καθώς και έναν «κώδικα συμπεριφοράς» πού μεταξύ άλλων, θα προέβλεπε άοπλες πτήσεις στο Αιγαίο.
Να λάβει θέση και να απαντήσει σε όσα διέρρευσαν στο Wikileaks σχετικά με τα όρια των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο κάλεσε την κυβέρνηση το ΚΚΕ.
Ό πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης τόνισε για το Ίδιο θέμα τα έξης: «Ευτυχώς πού ανάμεσα στα άλλα οι Αμερικανοί είναι και μαρτυριάρηδες.
Μέσα από τα αρχεία του Wikileaks έχουν βγει σημαντικά πράγματα, όπως ή μυστική διπλωματία του κυρίου Παπανδρέου με τούς Τούρκους». «Ό ΛΑΟΣ», σημειώνει, «παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον αυτές τις αποκαλύψεις».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP