Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ο νόμιμος μουφτής στο έκτακτο ισλαμικό συνέδριο στην Μεδίνα


Αναχώρησε και βρίσκεται στην Σαουδική Αραβία μετέχοντας στην ισλαμική διάσκεψη που εκτάκτως συγκλήθηκε στην Μεδίνα ο μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλί. Στο συνέδριο αυτό μετέχουν ηγεσίες απ’ όλο τον ισλαμικό κόσμο διαρκεί μια εβδομάδα και εκεί ήδη βρίσκονται ο νόμιμος μουφτής που κλήθηκε, όσο και ο ψευτομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ που κατά σύμπτωση ήταν και στην ίδια πτήση. Αποκλείστηκε ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπράμ Σερήφ που δεν πρόλαβε ουσιαστικά να χαρεί τα μεγαλεία της υποδοχής στο Κικίδιο της Εμινέ Ερντογάν.

Πάντως στην Μεδίνα η έκτακτη σύγκληση της ισλαμικής διάσκεψης φέρνει τον προβληματισμό του μουσουλμανικού κόσμου που βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές, όπως αναφέρουν προκλήσεις, πολιτικό, κοινωνικο-οικονομικές, πολιτιστικές και επιστημονικές για την ενότητα, την ειρήνη, την ασφάλεια και την ανάπτυξη. Τα μέλη της ισλαμικής διάσκεψης, όπως αναφέρει το σχετικό ανακοινωθέν, «καθίσταται επιτακτική ανάγκη για να λάβουν κοινές δράσεις στο πλαίσιο της ισλαμικής διάσκεψης, η οποία βασίζεται σε κοινές αξίες και ιδανικά, ώστε να αναβιώσει τον πρωτοπόρο ρόλο της μουσουλμανικής Ummah ως ένα καλό παράδειγμα της ανοχής και φωτισμένη μετριοπάθεια, και μια δύναμη για τη διεθνή ειρήνη και αρμονία.



ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Ο θεματοφύλακας των δύο Αγίων Τεμενών ο βασιλιάς Abdullah Ibn Abdulaziz, που απευθύνεται στους προσκυνητές για Eid Al-Adha Day το 1425 και κάλεσε τους ηγέτες της μουσουλμανικής Ummah να συγκαλέσουν την έκτακτη διάσκεψη των ηγετών της ΤΑΝΟ κράτη-μέλη να εξετάσουν τα θέματα της αλληλεγγύης και της κοινής ισλαμικής δράσης μέσα σ’ ένα δεκαετές πρόγραμμα. Στα θέματα που θα συζητηθούν στον πνευματικό και πολιτικό τομέα, είναι η καθιέρωση των αξιών της μετριοπάθειας και της ανεκτικότητας, της καταπολέμησης του εξτρεμισμού, της βίας και της τρομοκρατίας, η αντιμετώπιση της ισλαμοφοβίας, η επίτευξη της αλληλεγγύης και της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, την πρόληψη των συγκρούσεων, το ζήτημα της Παλαιστίνης, τα δικαιώματα των μουσουλμανικών μειονοτήτων και κοινοτήτων, και απορρίπτει μονομερείς κυρώσεις. Όλα αυτά είναι ζητήματα που απαιτούν μια ανανεωμένη δέσμευση να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικές στρατηγικές. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην Αφρική, η οποία είναι η πλέον πληγείσα περιοχή, λόγω της φτώχειας, των ασθενειών, του αναλφαβητισμού, της πείνας και της επιβάρυνσης του χρέους.

Όσον αφορά στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του αναλφαβητισμού και χαμηλού επιπέδου εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα, καθώς και η ανάγκη να αποκατασταθούν οι ιδεολογικές αποκλίσεις. Στον κοινωνικό τομέα, είναι επιτακτική ανάγκη να επικεντρωθεί στα δικαιώματα των γυναικών, των παιδιών και της οικογένειας.

ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Η διάσκεψη όπως πληροφορούμαστε θα επαναβεβαιώσει τα προηγούμενα ψηφίσματα και αποφάσεις της ισλαμικής διάσκεψης για το Τζαμού και Κασμίρ, την Κύπρο, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη Σομαλία και θα εκφράσει την αλληλεγγύη της στους μουσουλμανικούς λαούς, θα φροντίσει για τη διάδοση της ορθής ιδέας σχετικά με το Ισλάμ, ως θρησκεία της μετριοπάθειας και ανεκτικότητας για να διαφυλάξουν ισλαμικές αξίες, τις πεποιθήσεις και τις αρχές, για να οχυρώσουν μουσουλμάνους κατά του εξτρεμισμού και στενοκεφαλιά.

Υπάρχουν αναφορές στην ισλαμική νομολογία στο ρόλο της ισλαμικής ακαδημίας, στις θρησκευτικές αποφάσεις τους φετφάδες, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και στις συστάσεις της ειδικής συνεδρίασης της ισλαμικής διάσκεψης υπουργών Εξωτερικών για την τρομοκρατία, που διεξήχθη στην Κουάλα Λουμπούρ, αλλά και τη στήριξη των προσπαθειών για την ανάπτυξη ενός διεθνούς κώδικα συμπεριφοράς για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να συγκαλέσει μια διεθνή διάσκεψη ή μια ειδική σύνοδος της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ να επαναλάβει τη διεθνή συναίνεση για τη θέσπιση μιας συνολικής στρατηγικής για την καταπολέμηση αυτού του επικίνδυνου φαινομένου.



ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΛΑΜΟΦΟΒΙΑΣ

Άλλη ενότητα είναι η καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας με στόχο να προβληθούν οι πραγματικές αξίες του Ισλάμ και να ενδυναμώσουν οι μουσουλμανικές χώρες να βοηθήσουν στον πόλεμο κατά του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.

Προτείνει την υποστήριξη επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου μεταξύ της ΤΑΝΟ κρατών-μελών και να καλέσει το ισλαμικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Βιομηχανίας να ενισχύσει τις δραστηριότητές του στον τομέα της πληροφορικής και των ανταλλαγών εμπειριών μεταξύ των εμπορικών επιμελητηρίων των κρατών-μελών.

Ακόμη, να ενισχυθεί η ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης, η Κοινωνική αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η μελέτη για τη δημιουργία ενός βραβείου ΤΑΝΟ για διακεκριμένα επιστημονικά επιτεύγματα από μουσουλμάνους επιστήμονες, παράλληλα με την ενθάρρυνση δημόσιων και ιδιωτικών ερευνητικών οργανισμών, για να επενδύσουν σε τεχνολογία, οικοδόμηση ικανοτήτων, στις περιοχές των προηγμένων τεχνολογιών, όπως η απόκτηση πυρηνικής τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς.

Μελαχροινή Μαρτίδου-http://www.xronos.gr/

Read more...

Αυστηρό μήνυμα Χριστόφια στην Τουρκία


«Αν η Τουρκία δεν αλλάξει τη στάση της και δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία και αποσύροντας τα στρατεύματά της από το νησί, ποτέ δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ», διεμήνυσε από το Σίδνεϊ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Οπως είπε, ο εποικισμός που συνεχίζεται στο νησί είναι καταστροφικός πρώτα από όλα για τους Τουρκοκύπριους. «Υπάρχει δραστική αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Αυτό είναι έγκλημα πολέμου και πρέπει να καταδικάσουμε την παρουσία τόσων δεκάδων χιλιάδων Τούρκων της Τουρκίας οι οποίοι κρατούν τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων που εκτοπίστηκαν. Είναι παράνομο, είναι έγκλημα και σας ευχαριστώ που παίρνετε τόσο ξεκάθαρη θέση για αυτές τις παράνομες ενέργειες από τις τουρκικές Αρχές», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα «οι εκλογές στην Τουρκία να δώσουν την ευκαιρία στον κ. Ερντογάν -εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα βγει νικητής- να αλλάξει τη στάση του και επιτέλους να σεβαστεί την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, να σεβαστεί τους Κύπριους».

Δυστυχώς πρόσφατα επειδή ο Τουρκοκύπριοι διαδήλωσαν έντονα και μαζικά ενάντια στον εποικισμό και των καταπιεστικών οικονομικών μέτρων από την Τουρκία σε αυτούς, ο κ. Ερντογάν επέδειξε κυνισμό και αλαζονεία και τους συμπεριφέρθηκε κατά τρόπο προσβλητικό. Τότε οι Τουρκοκύπριοι αντέδρασαν πιο έντονα κατά αυτής της πολιτικής της Τουρκίας. Η Τουρκία θέλει να γίνει πιο πολιτισμένο κράτος, να εκδημοκρατιστεί και να μπορέσουν να ενταχθεί στην ΕΕ ως πλήρες μέλος.

Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης σημείωσε ακόμη ότι για να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ πρέπει να εφαρμόσει βαθιές μεταρρυθμίσεις και να αλλάξει ριζικά την πολιτική της και «όχι μόνο με λόγια, αλλά με πράξεις με τους γείτονες τους και ένας από τους γείτονες τους είναι η Κυπριακή Δημοκρατία την οποίαν αποκλείουν και νομίζουν ότι αυτό θα τύχει σεβασμού από τη διεθνή κοινότητα». «Υποστηρίζουμε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά αυτό δεν είναι ανοικτή επιταγή», ξεκαθάρισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ: Το άλλοθι της Άγκυρας…


Του Μιχάλη Ιγνατίου,mignatiou@aol.com

Ηκατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν είναι αυτή που «ονειρεύτηκε» ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο οποίος -αν και το παλεύει ακόμα ελπίζοντας σε θαύμα- αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα που έχει καταλάβει εδώ και καιρό ο υπουργός του των Εξωτερικών: ότι η Τουρκία δεν πολιτεύεται ούτε διαπραγματεύεται με καλή πίστη, όπως πράττει η Αθήνα μέχρι σημείου παρεξήγησης, κάτι που δικαιολογημένα δίνει τροφή σ’ αυτούς που αμφισβητούν τις «καλές προθέσεις» του Γιώργου Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που πηγάζουν μέσα από απόρρητα έγγραφα και συνομιλίες με διπλωμάτες στην Τουρκία, είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο πως η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει υποχωρήσει στο παραμικρό από την ημέρα που ξεκίνησαν οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες. Οποιοσδήποτε άλλος πρωθυπουργός στη θέση του κ. Παπανδρέου θα είχε αποχωρήσει από το διάλογο και θα είχε καταγγείλει τη γείτονα χώρα, αφού με τη στάση του της δίνει το δικαίωμα να έχει δικαιολογίες στην προπαγάνδα της στο εξωτερικό.

Ρωτήστε παντού. Στον Λευκό Οίκο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο Κογκρέσο, στις «δεξαμενές σκέψης». Οι πάντες θα σας μιλήσουν για την καλή θέληση με την οποία διαπραγματεύεται η Τουρκία για το Αιγαίο και το Κυπριακό. Τόσο ο κ. Παπανδρέου, όσο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προσφέρουν το πολυπόθητο άλλοθι στην Άγκυρα, η οποία χωρίς την παραμικρή υποχώρηση έχει διπλό κέρδος:
ουδείς την ενοχλεί στο εξωτερικό και την ίδια στιγμή έχει συνεχώς μικρά αλλά σταθερά κέρδη από τις διαπραγματεύσεις, που ενισχύουν τις θέσεις της και τις διεκδικήσεις της.

Στην Κύπρο ήδη κέρδισε με τη συναίνεση του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας την εκ περιτροπής προεδρία και την παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων. Ποιος άλλος ηγέτης χώρας θα αποδεχόταν την κατάργηση των δημοκρατικών διαδικασιών και θα αποδεχόταν να επιβάλλει τις θέσεις του στην πλειοψηφία το 18%; Η Δημοκρατία λειτουργεί με άλλους όρους και ουδείς έχει το δικαίωμα να την καταργήσει. Η αποδοχή της παραμονής των εποίκων σημαίνει και κατάφωρη παραβίαση του Καταστικού Χάρτη του ΟΗΕ. Είναι τυχαίο ότι στο πρόβλημα της Δυτικής Σαχάρας ο Διεθνής Οργανισμός που για την Κύπρο απαιτεί την παραμονή των εποίκων, εκεί αρνείται ψήφο σε όσους κουβαλήθηκαν με τη βία από το Μαρόκο;

Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν στις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις. Η ελληνική ομάδα δείχνει μία ανεπάρκεια σε σημείο που ο κάθε καλόπιστος παρατηρητής να κυριαρχείται από εκνευρισμό και αγωνία για το αποτέλεσμα. Και δεν είναι τυχαία η επιρροή συγκεκριμένης ομάδας των αυτοαποκαλούμενων «αντι-εθνικιστών» οι οποίοι ούτε σπονδυλική στήλη διαθέτουν, ούτε ίχνος πατριωτισμού. Είναι της απαράδεκτης «λογικής» να κλείσουν «ένα-ένα τα προβλήματα για να προχωρήσουμε μπροστά».

Δυστυχώς δεν τους δίδαξε τίποτα η εποχή που ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προσπάθησε να εφαρμόσει το σλόγκαν «μηδενικά προβλήματα» και βρέθηκε με τη συμφωνία της Μαδρίτης στο χέρι, η οποία πιστεύεται από αρκετούς, ακόμα και πρώην συνεργάτες του, ότι υποθήκευσε το Αιγαίο. Το κείμενο εκείνο έφερε την ακύρωση της εγκατάστασης των S-300, το ρατσιστικό και φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν και «τσιμέντωσε» τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, που είχε δημιουργήσει η συμφωνία για τα Ίμια.

Οι ηγέτες στην Αθήνα και τη Λευκωσία που κυριαρχούνται από τη «λογική» της ηττοπάθειας, πρέπει να σταματήσουν τα «πάρε-δώσε» με τους Τούρκους που οδήγησαν στη σημερινή δεινή θέση την Ελλάδα και την Κύπρο. Διαφορετικά δικαιούται ο καθένας να αμφισβητεί και τις προθέσεις τους...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι:
Πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον το συνέδριο της ΠΣΕΚΑ και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής που στόχευε στην ενημέρωση αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, βουλευτών και γερουσιαστών για την πραγματική κατάσταση του Κυπριακού. Οι ομογενείς παρουσίασαν τις θέσεις τους και φαίνεται ότι πήραν σοβαρές αποφάσεις που αφορούν την καλύτερη οργάνωσή τους και τη συνεργασία με το Εβραϊκό Λόμπι. Μόνη παραφωνία η εταιρεία «Μανάτος και Μανάτος» που εκμεταλλεύθηκε ακόμα μία φορά τις αγαθές προθέσεις των ομογενών. Το «καπέλωμα» δημιουργεί προβλήματα και αναγκάζει σοβαρούς Ελληνοαμερικανούς παράγοντες να κρατούν απόσταση από τις πολύ καλές προσπάθειες του Ελληνικού Λόμπι.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ:
Ήταν λάθος του προέδρου της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ η αναφορά στην ανάγκη αύξησης του τιμήματος που λαμβάνει η εταιρεία λόμπι «Μανάτος και Μανάτος» από την κυπριακή κυβέρνηση και από ομογενείς επιχειρηματίες για την προώθηση του Κυπριακού. Η εταιρεία προσφέρει ελάχιστα στον αγώνα της Κύπρου. Μετά από πολλά χρόνια διασκέψεων, που κοστίζουν πάρα πολλά χρήματα, έφτασε η στιγμή να αλλάξει ο τρόπος ενημέρωσης των βουλευτών, των γερουσιαστών και των αξιωματούχων του Λευκού Οίκου... Το σημερινό καθεστώς προσφέρει ελάχιστα στον αγώνα εναντίον της κατοχής...

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 29/05/2011

Read more...

Το άνοιγμα της Ράφα ανατρέπει τα σχέδια της τουρκικής ισλαμιστικής Οργάνωσης (ΙΗΗ),


H είδηση πέρασε στα ψιλά"Η Αίγυπτος άνοιξε το Σάββατο, σε μόνιμη βάση, το συνοριακό πέρασμα της Ράφα που οδηγεί στη Λωρίδα της Γάζας, τερματίζοντας τον τετραετή αποκλεισμό της περιοχής ο οποίος τον τελευταίο χρόνο είναι γεγονός ότι είχε γίνει πιο χαλαρός." Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας, εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα και χαρακτήρισε "θαρραλέα" την απόφαση της Αιγύπτου να ανοίξει εκ νέου τον μεθοριακό σταθμό της Ράφας και ότια τα "Τα μέτρα αυτά είναι η σωστή απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση, θα διευκολύνουν τη ζωή του πληθυσμού και θα ανακουφίσουν τα δεινά του".

Ένας εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα, ο Φάουζι Μπάρχουμ, δήλωσε ότι αυτή η "απόφαση είναι θαρραλέα και υπεύθυνη και απηχεί τον αραβικό, αιγυπτιακό και παλαιστινιακό παλμό". "Ελπίζουμε ότι πρόκειται για ένα βήμα προς την πλήρη άρση του αποκλεισμού της Γάζας", είπε καλώντας "τον κόσμο να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αιγύπτου με προοπτική την άρση της πολιορκίας".

Ο Μπουλέντ Γιλντιρίμ, πρόεδρος της ισλαμιστικής φιλανθρωπικής οργάνωσης ΙΗΗ δήλωσε σε συνέντευξη του στην τουρκική εφημερίδα Χουρριέτ πώς η απόφαση αυτή της Αιγύπτου δεν θα αλλάξει τα σχέδια αποστολής του δεύτερου στολίσκου και τούτο γιατί κατά το παρελθόν πήγαν εκεί για τη Γάζα, τώρα όμως πρόκειται να πάνε για την ανθρωπότητα και το νόμο καθώς έχουν χάσει εννέα φίλους τους-μάρτυρες.Ο στολίσκος θα περιλαμβάνει 15 πλοία, μεταξύ των οποίων και το τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά, το οποίο, ως γνωστόν, είχε δεχθεί ένοπλη επίθεση από Ισραηλινούς καταδρομείς πέρυσι.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/05/blog-post_2206.html#more

Read more...

«Συμφωνία στο Αιγαίο» βλέπουν στην Τουρκία-ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ


Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ

«Ελλάδα-Τουρκία κοντά σε συμφωνία ειρήνης στο Αιγαίο» ήταν ο τίτλος χθεσινού δημοσιεύματος της αγγλόφωνης έκδοσης της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, που έσπευσαν να διαψεύσουν ολοκληρωτικά διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

Το δημοσίευμα αποδίδεται σε πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ και βάσει αυτού «οι συνεχιζόμενες διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών έχουν φτάσει σε ένα πολλά υποσχόμενο σημείο» κατά την τελευταία συνάντηση στη Σμύρνη μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, Φεριντούν Σινιρλίογλου και Παύλου Αποστολίδη, στις 16 και 17 Μαΐου.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ που καταγράφει η εφημερίδα, η πρόοδος είναι τέτοια που οι δύο πλευρές έχουν τελικώς προγραμματίσει και νέα συνάντηση περί το τέλος Μαΐου, λίγο πριν από τις τουρκικές εκλογές στις 12 Ιουνίου, ενώ αρχικά δεν προβλεπόταν καμία νέα συνάντηση προ των εκλογών στη γείτονα.

Οι πηγές της εφημερίδας αφήνουν να διαρρεύσει επίσης ότι αντικείμενο των συζητήσεων, εκτός της υφαλοκρηπίδας, είναι και ο εναέριος χώρος του Αιγαίου. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στα οποία εμπεριέχονται οι αναπτυσσόμενες σχέσεις των δύο χωρών αλλά και η μείωση των εξοπλισμών.

Ο συντάκτης της Hurriyet θεωρεί απαραίτητο να σημειώσει ότι πηγές τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα αποσυνέδεσαν την πρόοδο στις συνομιλίες από το γεγονός της ματαίωσης το βράδυ της Τρίτης με απόφαση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου των δύο τουρκικών ασκήσεων στο Αιγαίο, της Ντενίζ Γκορντού και της Εφές. Κατά τη Hurriyet, οι ίδιες πηγές συνδέουν την πρόοδο των συνομιλιών με την επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα αυτή τη στιγμή υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ελληνικού στρατού.

Σημειώνεται επίσης ότι για τις λεπτομέρειες των διερευνητικών επαφών γνωρίζουν μόνο οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Αχμέτ Νταβούτογλου και Δ. Δρούτσας. Και υπενθυμίζεται ότι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών άρχισαν το 1996, με τη διαμεσολάβηση των Αμερικανών, όταν λόγω της κρίσης σε δύο ακατοίκητα νησιά στο Αιγαίο, Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα του πολέμου.

Πάντως, διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έλεγαν στην «Ε» ότι το δημοσίευμα δεν έχει καμιά υπόσταση και το απέδιδαν στη «συνήθη προπαγάνδα που κατά καιρούς κάνει η Τουρκία, πολλώ δε μάλλον εν όψει εκλογών».

«Δυστυχώς, σημείωναν, δεν υπάρχει πρόοδος στις διερευνητικές επαφές, το αντικείμενο των οποίων είναι αποκλειστικά η υφαλοκρηπίδα». Διέψευδαν, τέλος, ότι υπάρχει προγραμματισμένη νέα συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών περί το τέλος Μαΐου, καθώς «δεν μπορεί να αναμένεται καμία πρόοδος σε αυτό το διάστημα έως τις εκλογές στην Τουρκία».

* http://www.enet.gr/

Read more...

Η διείσδυση Γκιουλέν στη Θράκη και το παράδειγμα του Ουζμπεκιστάν


Επιχειρήσεις, «πολιτιστικές» εκδηλώσεις, εκπαίδευση, χώροι προσευχής, «ιδιωτικές» επισκέψεις της τουρκικής ηγεσίας: Το εξτρεμιστικό ισλαμικό κίνημα των Νουρτζου πατάει πόδι στην παραμεθόριο, αλλά στην Αθήνα πέρα βρέχει... Αν εξετάσει κανείς στο σύνολο τους, και όχι αποσπασματικά, τις... δραστηριότητες των Τούρκων για την τουρκοποίηση της Θράκης, θα πιστώσει μία κάθετη αναβάθμιση τους, το τελευταίο κυρίως έτος...

Αλλεπάλληλες επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, ο νούμερο δύο στο ΑΚΡ, Μπουλέντ Αρίντς, ο Μπαγίς κ.ά., και συνεχείς υποτιθέμενες «πολιτιστικές» εκδηλώσεις και τελετές, που ξεκινούν από εορτές για το... κεράσι, τελετές με ομαδικές περιτομές (σουνέτι), με ό,τι αυτό συμβολίζει, μέχρι και τον εορτασμό της επετείου καταλήψεως της Θράκης από τους Οθωμανούς, διαγωνισμό τουρκικού τραγουδιού (Yildizim Sensin) και πλείστα άλλα, όλα των οποίων αποτελούν την αιτία έντονης ανησυχίας για κάθε Έλληνα. Πλην, θα προσθέταμε, του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργείου Εξωτερικών, η περίεργη ηγεσία του οποίου φαίνεται σαν να έχει έλθει από άλλο πλανήτη ή να τα αποδέχεται όλα αυτά ωσάν να είναι αποτέλεσμα κάποιας άγνωστης σε μας συμφωνίας...

Στον «ΚτΕ» της 29ης Απριλίου, η στήλη είχε αναφερθεί ιδιαίτερα σε μία από τις πλέον επικίνδυνες μορφές της τουρκικής διεισδύσεως στη Θράκη, και συγκεκριμένως του κινήματος των Νουρτζού του Φετουλάχ Γκιουλέν, του «πλέον επικίνδυνου ισλαμιστή του πλανήτη», όπως είχε χαρακτηρισθεί από ιδιαίτερα αξιόπιστες πηγές. Οι κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών έχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για την πρόσφατη τουλάχιστον δραστηριότητα του ύπουλου αυτού κινήματος, το οποίο εμφανίζεται ψευδώς ως ένα μετριοπαθές ισλαμικό κίνημα, που προάγει τον διαθρησκευτικό διάλογο και την ανεκτικότητα, αλλά στην πραγματικότητα «δίνει έμφαση στην ισλαμοτουρκική κουλτούρα και στη διαμόρφωση φιλοτουρκικών ελίτ στις χώρες στις οποίες λειτουργούν τα σχολεία του» (σ.σ.: απόσπασμα από τηλεγράφημα του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα Τζέιμς Τζέφρι της 21ης Μαρτίου 2009, που έδωσε στη δημοσιότητα το WikiLeaks). Ενδεικτικό των κεκαλυμμένων σκοπών και της δράσεως του κινήματος είναι ότι, σύμφωνα με τους «Financial Times», οι οπαδοί του αποκαλούνται «ισλαμικοί ιησουίτες» ή το αντίστοιχο του Opus Dei της Τουρκίας.


Παλαιόθεν...


Στη Θράκη, τα δύο πρώτα σχολεία του Γκιουλέν είναι ήδη γνωστά από το 2006, ενώ από πέρυσι είναι γνωστό ότι υπάρχουν σχέδια για την ανέγερση ενός σύγχρονου πολυτελούς κτιρίου, σε ακίνητο της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας στο κέντρο της Κομοτηνής, με χρηματοδότηση της οργανώσεως Γκιουλέν. Στοιχεία από τη δράση του κινήματος σε άλλες χώρες δείχνουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η διείσδυση του Γκιουλέν σε όλες σχεδόν τις χώρες συνοδεύτηκε από μία παράλληλη οικονομική διείσδυση επιχειρηματιών-οπαδών του, οι οποίοι είναι οργανωμένοι στην επιχειρηματική ένωση Tuskon, με ιδιαίτερη επιρροή στο κυβερνών κόμμα του Ερντογάν, και θεωρούνται το βασικό εργαλείο της τουρκικής οικονομικής διεισδύσεως στον Καύκασο, στα Βαλκάνια και προσφάτως και στην Αφρική.


Κατά την άποψη της στήλης, η έντονη δραστηριότητα των Τούρκων στην Ελλάδα γενικώς και στη Θράκη ιδιαίτερα για εξαγορές εγχειρήσεων κ.λπ., οι οποίοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση της χώρας και την απελπισία των Ελλήνων, που, στο πλαίσιο ενός κλίματος το οποίο καλλιεργούν οι ανυποψίαστοι οπαδοί της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, βλέπουν το τουρκικό οικονομικό ενδιαφέρον ως σανίδα σωτηρίας, δεν είναι άσχετη με τις επιδιώξεις του Γκιουλέν και των επιχειρηματιών οπαδών του.


Ας δούμε, όμως, σύντομα τι έγινε σε άλλες χώρες, στις οποίες υπήρξε ανάλογη διείσδυση της οργανώσεως του Γκιουλέν και των Τούρκων επιχειρηματιών που τον υποστηρίζουν. Σύμφωνα με άρθρο της γνωστής για τις αποκαλύψεις της πρώην πράκτορα του FΒΙ Τουρκοαμερικανίδας Σιμπέλ Έντμοντς (6.1.2011) με τίτλο «Στη δεκαετία του 1990 οι μαντράσα (θρησκευτικά σχολεία) του Γκιουλέν στέγαζαν 130 πράκτορες της CIA στο Κιργιστάν και στο Ουζμπεκιστάν», στην Ολλανδία ελήφθησαν αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο και περιορισμό της χρηματοδοτήσεως των σχολείων του Γκιουλέν, ενώ η λειτουργία τους τελεί υπό συνεχή έρευνα. Στη Ρωσία, απαγορεύτηκε η λειτουργία όλων των σχολείων του Γκιουλέν και οι δραστηριότητες της σέχτας των Νουρτζού, ενώ 20 Τούρκοι οπαδοί του απελάθηκαν από την χώρα. Στο Τουρκμενιστάν, οι Αρχές έθεσαν υπό στενή παρακολούθηση και έλεγχο τα σχολεία του και διέταξαν την απάλειψη από το πρόγραμμά τους συγκεκριμένων θρησκευτικών κηρυγμάτων.


Ουζμπεκιστάν


Στο Ουζμπεκιστάν, η αντίδραση της κυβερνήσεως της χώρας ήταν ακόμη πιο δραστική. Σημειώνεται ότι η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το 1991 την ανεξαρτησία του Ουζμπεκιστάν, ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι τουρκικής καταγωγής, οι τουρκικές επενδύσεις ήσαν πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια και στη συγκεκριμένη κεντροασιατική δημοκρατία λειτουργούν περί τις 700 τουρκικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα του γαλλικού πρακτορείου Agence France-Presse, με τίτλο «Το Ουζμπεκιστάν κατηγορεί τουρκικές εταιρείες ότι είναι κάλυμμα ισλαμιστών» της 10ης Μαρτίου 2011, στις αρχές του 2010 η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν έλαβε δραστικά μέτρα εναντίον των τουρκικών επιχειρήσεων, προβαίνοντας σε μία σειρά επιδρομών των δυνάμεων ασφαλείας σε αρκετές από αυτές, οι οποίες κατηγορήθηκαν ότι ενεργούσαν ως προκάλυμμα του κινήματος των Νουρτζού του Γκιουλέν.


Τον Μάρτιο του 2011, προεβλήθη στην κρατική τηλεόραση ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την υπόγεια δράση των οπαδών του Γκιουλέν. Σε αυτό ανεφέρετο ότι τα τελευταία δύο χρόνια πάνω από 54 Τούρκοι υπήκοοι οδηγήθηκαν στα δικαστήρια για παράνομες δραστηριότητες και ότι 50 τουρκικές επιχειρήσεις κλείσθηκαν για παραβίαση των νόμων του κράτους και πρόκληση ζημιών στο ουζμπεκικό κράτος, ενώ με μία μόνο απόφαση δικαστηρίου της Τασκένδης κατασχέθηκαν μετρητά και εμπορεύματα τουρκικών εταιρειών άνω των 500 εκατ. δολαρίων! Σημειώνεται ότι η τηλεόραση της χώρας είχε αναφέρει επανειλημμένως σε εκπομπές της ότι οι τουρκικές εταιρείες είχαν δημιουργήσει μία σκιώδη οικονομία, χρησιμοποιώντας διπλά βιβλία, και ότι είχαν εμπλακεί στη διάδοση θρησκευτικών και εξτρεμιστικών ιδεολογιών.


Οι εκπομπές αυτές βασίσθηκαν προφανώς σε στοιχεία από εφόδους που πραγματοποίησαν ομάδες των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων των Αρχών ασφαλείας στο τέλος του 2010, στο μεγαλύτερο και παλαιότερο -τουρκικών συμφερόντων- σούπερ μάρκετ της Τασκένδης «Turkuaz». Ταυτόχρονα, ένα από τα πλέον σύγχρονα σχολεία της χώρας που λειτουργούσε με τουρκική χρηματοδότηση (Γκιουλέν) έκλεισε με εντολή των Αρχών «για λόγους ασφαλείας».


Στο ντοκιμαντέρ της κρατικής τηλεοράσεως κατηγορήθηκαν Τούρκοι επιχειρηματίες για διανομή προπαγανδιστικού υλικού των Νουρτζού του Γκιουλέν και για την ίδρυση οίκων προσευχής, οι οποίοι είναι παράνομοι στο Ουζμπεκιστάν. Σε μία άλλη εκπομπή, στο δεύτερο κρατικό κανάλι της χώρας, Yoslar (Νεολαία), ανεφέρθη ότι άνω των 12 τουρκικών εκπαιδευτικών εταιρειών εργάζονταν για τη δημιουργία μυστικών πυρήνων των Νουρτζού. Στην ίδια εκπομπή, ανεφέρθη επίσης ότι ο Τούρκος επιχειρηματίας Μεχμέτ Ζεκί (κατά πληροφορίες μέλος της Tuskon) χρηματοδοτούσε τη δράση της εν λόγω θρησκευτικής οργανώσεως στο Ουζμπεκιστάν, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 16 ετών.


Συλλήψεις


Παράλληλα, ο όμιλος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ezgulik ανέφερε ότι άνω των 50 Ουζμπέκων είχαν συλληφθεί τα τελευταία χρόνια και είχαν μπει στη φυλακή, με την κατηγορία ότι ανήκαν στο κίνημα των Νουρτζού του Γκιουλέν και ότι διένειμαν υλικό το οποίο αποτελούσε απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Μεταξύ αυτών, ήταν τρεις δημοσιογράφοι και πέντε εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Iklim» και στο περιοδικό «Irmok», τα οποία είχαν κλείσει το 2009 με απόφαση των Αρχών της χώρας.


Όπως ανέφερε το συγκεκριμένο κανάλι, οι περισσότεροι των καταδικασθέντων είχαν αποφοιτήσει από τουρκικά σχολεία, τα οποία χρήματοδοτούντο από ιδιωτικές οργανώσεις (οπαδών του Γκιουλέν). Πέραν των δραστικών αυτών μέτρων, η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν έκλεισε όλα τα τουρκικά σχολεία στην χώρα και, θέλοντας προφανώς να απαλλαγεί από κάθε επιρροή της Τουρκίας στον εκπαιδευτικό τομέα και των ήδη αντιληπτών βλαβερών συνεπειών της για την ασφάλεια της χώρας, διέταξε την επιστροφή όλων των Ουζμπέκων φοιτητών, που σπούδαζαν σε τουρκικά πανεπιστήμια.


Ερώτημα: Έχει καμία ιδέα για όλα αυτά ο ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας, ο οποίος, όπως προκύπτει εκ πληροφοριών αλλά και -κυρίως- εξ όσων συμβαίνουν στη Θράκη, φαίνεται να κλείνει επιμελώς τα μάτια, επηρεάζοντας έτσι άμεσα και το έργο των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας;

(ΚτΕ 28/05/2011 - ΜΑΝΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ)
(Σ.Λ.)
http://staratalogia.blogspot.com/2011/05/blog-post_3750.html

Read more...

Τουρκία:292 χρόνια ποινή φυλάκισης πρότεινε εισαγγελέας για αξιωματικό.


Ο Ορχάν Οζντεμίρ, πρώην επικεφαλής της αστυνομίας στην Άγκυρα και στην επαρχία Καϊσερί, προσάγεται σε δίκη για υποθέσεις διαφθοράς κι η εισαγγελία ζήτησε να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 292 ετών, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή το Σάββατο. Στις υποθέσεις που παραπέμπονται στην δικαιοσύνη εμπλέκονται 78 άτομα συνολικά, περιλαμβανομένου του Οζντεμίρ. Ο πρώην αξιωματούχος της αστυνομίας κατηγορείται ότι είχε συνωμοτήσει για να αποσπά χρήματα από τοπικές αγορές στην επαρχία Καϊσερί, ότι κάλυπτε την δράση κακοποιών και άλλες υποθέσεις διαφθοράς, ανέφερε το πρακτορείο. Η εισαγγελία ζητά να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 292 ετών και 295 ετών σε βάρος τριών συγκατηγορουμένων του. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η δίωξή του ακολούθησε μια διένεξή του με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

onalert


Read more...

H Toυρκία δεν αποκλείει πόλεμο αν η Κύπρος εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα της Α.Μεσογείου


Η Τουρκία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο πολέμου κατά της Κύπρου σε περίπτωση που η τελευταία θελήσει να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου εντος της κυπριακής ΑΟΖ, αν πρώτα δεν δεχθεί τις τουρκικές προτάσεις για επίλυση του Κυπριακού!

Σε ερώτηση Κύπριας Ευρωβουλευτού εάν υφίσταται τουρκικό «casus belli» (αιτία πολέμου) σε περίπτωση που κινηθεί η Κύπρος για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ο πρεσβευτής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης…

Ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Σελίμ Κουνεράλπ, παρενέβη στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αμφισβήτησε ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέγοντας ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να προηγηθεί της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.

Η συζήτηση έγινε με αφορμή τα σχέδια της Τουρκίας για τη δημιουργία πυρηνικού σταθμού στην περιοχή Ακούγιου, με τον Τούρκο να αντιδρά και να επιτίθεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, όταν του επισημάνθηκε ότι με βάση το άρθρο 17 της Σύμβασης για την Πυρηνική Ασφάλεια (1994), η χώρα του έχει την υποχρέωση να διαβουλευτεί με τις γειτονικές χώρες, άρα και με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Κούρδοι Συρίας: Δεν θα υποταχθούμε στην Τουρκία


μάδα 12 Κουρδικών πολιτικών οργανώσεων στην Συρία δήλωσαν πως θα μποϊκοτάρουν το συνέδριο της Κουρδικής αντιπολίτευσης της Συρίας στο τέλος του Μάη στην Τουρκία. Μεταξύ των σχηματισμών που θα απόσχουν από το συνέδριο στην Τουρκία συμπεριλαμβάνονται του Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα της Συρίας, το κόμμα Αζαντί, το Κουρδικό Κίνημα του Μέλλοντος και το Κουρδικό Προοδευτικό Δημοκρατικό Κόμμα.

Τα συγκεκριμένα κόμματα υπογραμμίζουν πως η μη συμμετοχή τους έχει να κάνει με την αντίρρησή τους να κηδεμονευτούν από την Τουρκία, η οποία αντιτίθεται στην ευόδωση του Κουρδικού αγώνα τόσο στο εσωτερικό της όσο και στο Ιράκ, την Συρία και το Ιράν.

To defence-point.gr δεν μπορεί παρά να υπογραμμίσει την ενεργητικότατη και έξυπνη τουρκική πολιτική πρωτοβουλία αναφορικά με θέματα που άπτονται της εσωτερικής της ασφάλειας. Η Άγκυρα προσπαθεί να πατρονάρει το κουρδικό κίνημα και στο εξωτερικό της με έναν τρόπο ο οποίος προσομοιάζει με τις τακτικές που χρησιμοποιεί στο να διασπάσει τις οργανώσεις των Αλεβιτών (οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τους Αλαουίτες της Συρίας).

Επειδή τόσο οι Κούρδοι της Συρίας όπως και οι Αλεβίτες της Τουρκίας δημιουργούν οργανωμένους θεσμούς αυτή την περίοδο, η «εκ των έσω» δολιοφθορά μέσω της διάσπασης των νέων και ευαίσθητων ακόμα οργανωτικών τους δομών, αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για την αποτυχία τους.

http://www.defence-point.gr

Read more...

Τουρκία σε Κύπρο: Πρώτα λύση, μετά πετρέλαια!


Καμία αμφιβολία δεν απομένει περί των προθέσεων της Τουρκίας αναφορικά με την εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Σελίμ Κουνεράλπ, παρενέβη ενώπιον Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αμφισβήτησε ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέγοντας ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να προηγηθεί της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.

Η συζήτηση έγινε με αφορμή τα σχέδια της Τουρκίας για τη δημιουργία πυρηνικού σταθμού στην περιοχή Ακούγιου, με τον Τούρκο να αντιδρά και να επιτίθεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, όταν του επισημάνθηκε ότι με βάση το άρθρο 17 της Σύμβασης για την Πυρηνική Ασφάλεια (1994), η χώρα του έχει την υποχρέωση να διαβουλευτεί με τις γειτονικές χώρες, άρα και με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε ερώτηση μάλιστα Κύπριας Ευρωβουλευτού εάν υφίσταται τουρκικό «casus belli» (αιτία πολέμου) σε περίπτωση που κινηθεί η Κύπρος για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ο πρεσβευτής απέφυγε να απαντήσει, αφήνοντας δηλαδή ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης…

Το συγκεκριμένο περιστατικό έχει ισχυρή συμβολική αλά μικρή ουσιαστική σημασία, αφού η Ένωση δεν μπορεί να παρέμβει και να αποτρέψει την Τουρκία από την κατασκευή του εργοστασίου. Δόθηκε όμως η ευκαιρία να διαπιστωθεί η στάση της Τουρκίας στο ενεργειακό ζήτημα που έχει προκύψει και θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου…

http://www.defence-point.gr

Read more...

Παραδόθηκε το πρώτο τουρκικό F-16 Βlock 50+


Σχεδόν απαρατήρητη πέρασε από τα ελληνικά ΜΜΕ η τελετή παράδοσης του πρώτου F-16 Βlock 50 plus στην Τουρκική πολεμική Αεροπορία που έλαβε χώρα στις αρχές της εβδομάδας. Στην τελετή έδωσαν το παρών ο Τούρκος ΥΠΑΜ Γκιονούλ, ο γγ Αμυντικής Βιομηχανίας Μουράντ Μπαγιάρ, ο τούρκος Α/ΓΕΑ Αμπιντίν Ουνάλ , ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΑΙ, απόστρατος Μεχμέτ Γιαλτσίν Καβα, ενώ απο πλευράς ΗΠΑ παρέστη στην τελετή ο πρέσβης Φράνσις Ριτσαρντόουν.

Το πρώτο εκ των 30 νέων α/φ συναρμολογήθηκε απο την ΤΑΙ στην Άγκυρα, με τους κινητήρες να προέρχονται από τις εγκαταστάσεις της ΤUSAS στο Δορύλαιο (Εσκισεχίρ). Τα 30 νέα μαχητικά της ΤΗΚ είναι ανάλογων δυνατοτήτων με τα F-16 Block 52+ Advanced της Πολεμικής μας Αεροπορίας, τα οποία ήδη αξιοποιούνται απο την 116 ΠΜ. Σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα αναμένεται να παραδοθούν μεταξύ Μαίου 2011 και Δεκεμβρίου 2012.

Η παράδοση του πρώτου F-16 Βlock 50+ σηματοδοτεί για την ΤΗΚ την είσοδο σε μια νέα φάση αναδιάταξης μονάδων και προσωπικού, εφόσον την ίδια στιγμή τρέχει και το πρόγραμμα αναβάθμισης των παλιότερων α/φων σε επίπεδο CCIP. Ένας σημαντικός αριθμός F-16 θα είναι ανά πάσα στιγμή εκτός για λόγους αναβάθμισης εκτός της προγραμματισμένης συντήρησης. Ακόμα και αν η προγραμματισμένη συντήρηση συνδυασθεί με την αναβάθμιση σε επίπεδο CCIP, το χρονικό διάστημα που κάθε α/φος θα παραμείνει στο υπόστεγο, θα είναι μεγαλύτερο του κανονικού.

Η "τρύπα" αυτή θα καλυφθεί σε ένα ποσοστό από τα 30 F-16 Block 50+ τα οποία έχουν αρχίσει να παραδίδονται, με το τελευταίο να αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2012. Το χρονικό διάστημα για να καταστεί τουλάχιστον μία Μοίρα Β50+ επιχειρησιακή υπολογίζεται στο εξάμηνο.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η ΤΗΚ αναβάθμισε 16 μη εκσυγχρονισμένα F-4E σε επίπεδο Simsek ώστε να διατηρήσει 1 Μοίρα σε υπηρεσία, ακριβώς για να καλυφθούν αυτά τα κενά στην συνολική δύναμη μαχητικών, έως ότου παραδοθούν τα καινούρια Β50+ και τα CCIP. Το ίδιο έγινε και με τα RF-4E που επίσης αναβαθμίστηκαν.

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι η απέναντι πλευρά, εκτός από το να σχεδιάζει σε βάθος χρόνου και ταυτόχρονα να βοηθά την εγχώρια οικονομία της, διαθέτει κι ένα επιχειρησιακό minimum δυνάμεων ώστε να μπορεί ν' ανταπεξέλθει σε θερμό επεισόδιο ή και κρίση, διαθέτοντας τις απαραίτητες αεροπορικές δυνάμεις. Η παρ' ολίγο κρίση των προηγούμενων ημερών είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: τον καιρό που η Ελληνική πολιτική ηγεσία είναι απασχολημένη με άλλα ζητήματα και οι διερευνητικές επαφές των επιτροπών Σινίρογλου-Ζέππου έχουν σχεδόν συμφωνήσει σε λύση πακέτο για τα Ελληνοτουρκικά, η Τουρκία δεν διστάζει να βγάλει σχεδόν το σύνολο των ναυτικών της δυνάμεων στο Αιγαίο και να βάλει τις βάσεις για ένα θερμό επεισόδιο.

Τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας δηλαδή. Είναι προφανές ότι ακόμα και η πολιτική κατευνασμού δεν πρόκειται να τους ικανοποιήσει, παρά τις αφελείς δοξασίες τις Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που φαίνεται να πιστεύει στα παραμύθια.

http://www.enkripto.com

Read more...

Ο “καλός” Ερντογάν και οι “κακοί” στρατηγοί


Μολονότι κάποιες αμυντικές ιστοσελίδες με παράδοση στην κινδυνολογία είδαν εως και τα αποβατικά κύματα να προσεγγίζουν τις ακτές μας, φαίνεται οτι το τριήμερο 23 – 25 Μαίου «κάτι» συνέβη που θα μπορούσε να εχει σοβαρές συνέπειες στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και ειδικά στο Αιγαίο.

Το antinews εγραψε διεξοδικά για το καλλιεργούμενο κλίμα προβοκάτσιας με τις δηλώσεις Zeybek, την «αδιάφορη στάση» της τουρκικής κυβερνήσεως καθώς και για τις εν εξελίξει και προβλεπόμενες αεροναυτικές ασκήσεις των Τούρκων στην «γκρίζα» περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου.Μέσα λοιπόν στο κλίμα αυτό, είχαμε την αιφνίδια ματαίωση των τελικών φάσεων των ασκήσεων Efes 2011 και Denizkordu 2011, που οπως ηταν αναμενόμενο προκάλεσαν καταιγισμό «σεναρίων» για τους λόγους της ματαιώσεως, αναζωπύρωση των «αναλύσεων» περί βαθέως κράτους και εκσυγχρονιστών στην Τουρκία, ακόμη και το αφελές οτι ο John Stavrides, «Κρόνος» στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στην Α. Μεσόγειο ζήτησε ενισχύσεις σε πλοία απο την Τουρκία και αυτοί εσπευσαν να αποσύρουν τις φρεγάτες απο τις ασκήσεις…

Να θυμίσωμε οτι η Efes είναι μια καθαρά επιθετική ασκηση με εμφαση στην αεροναυτική συνεργασία και τις αποβατικές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να εχουν αλλο σενάριο απο εκείνο της καταλήψεως ελληνικών νησιών και οτι για την ασκηση αυτή είχαν κινητοποιηθεί οι επίλεκτες δυνάμεις Μπορντώ Μπερελί, αερομεταφερόμενα αγήματα και δυνάμεις πεζοναυτών και αμφιβίων καταδρομών.

Επίσης, χθες το πρωί εκλήθησαν στην εισαγγελία πέντε ανώτατοι αξιωματικοί των Τουρκικών Ε.Δ. οι οποίοι συμμετείχαν στον σχεδιασμό των ασκήσεων και κάποιο εξ αυτών διατηρούν φιλικές σχέσεις με τον Zeybek («επιφανή εκπρόσωπο του βαθέως κράτους» τον είχαμε χαρακτηρίσει σε σχετική ανάρτηση).

Επίσης, την Τετάρτη εκλήθη στο Προεδρικό Μέγαρο για «νυκτερινή» συζήτηση ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας Isik Kosaner (εχει εμπλακή στις ανακρίσεις για την υπόθεση “Ergenekon”) ενώ την Πέμπτη συναντήθηκε με τον Ερντογάν…

Η Χουριέτ – συνήθως καλά πληροφορημένη απο την ΜΙΤ – επανέλαβε τα περί «ματαιώσεως των ασκήσεων το τελευταίο λεπτό», χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες…

Οσο για τον …Αττίλα Zeybek και τις βάρκες του, «τουμπεκί ψιλοκομμένο» στο Αγαθονήσι, ενώ σήμερα τον εκραξαν και τοπικοί πολιτικοί παράγοντες των Διδύμων οπου το κόμμα του DP προέβη σε λεονταρισμούς και απειλητικές δηλώσεις…

Πρός τι η ξαφνική αυτή «υπεύθυνη στάση» που θα την ζήλευε και ο Δρούτσας ;

Προσωπικώς ουδέποτε πίστεψα στις «βαθιές διαφορές» μεταξύ βαθέως κράτους και Ισλαμιστών, σκεπτόμενος οτι απλώς υπάρχουν αντιθέσεις και διαγκωνισμοί σχετικώς με το “timing” και την ακολουθητέα τακτική πρός επίτευξη του ενός και μόνου ΑΝΣΚ των τουρκικών ελίτ : Δορυφοροποίηση της κύριας αντιπάλου στο γεωπολιτικό παίγνιο, ανάδειξη σε αδιαμφισβήτητη περιφερειακή δύναμη της Τουρκίας και επέκταση πρός δυσμάς, οχι υποχρεωτικά με ορους ενός ελληνο-τουρκικού πολέμου.Η συμπεριφορά των ημετέρων ελίτ …εγγυάται την επίτευξη των ανωτέρω δια της «διολισθήσεως» και απολύτως αναίμακτα !

Ετσι, εκτιμώ οτι πράγματι «κάτι» εγινε στην Τουρκία αυτές τις ημέρες. «Κάτι» που θυμίζει δικά μας εργα και ημέρες του 1974, με «κινήσεις» και συνωμοτικά μέτρα, «διαροές» του Αβέρωφ, «αποδράσεις» και αναζητήσεις του Μπόλαρη κ.α. συνήθη σε ασταθή καθεστώτα, επιβεβλημένα «ανωθεν», στηριζόμενα σε χειρισμούς και τεχνητές συναινέσεις αφού η «αλλη» λύση είναι αδιέξοδη.

Ηταν μια «Βαριοπούλα» νο 2 σε εξέλιξη; Μια “Suga” νο 2 ; Μια απο αυτές τις φοβερές προβοκάτσιες οπου δημαγωγοί πολιτικοί, κοινοί εγκληματίες, πράκτορες της JITEM και σκληροί Κεμαλικοί θα επωφελούντο απο την ενεργό παρουσία ισχυρών και αρτια εκπαιδευμένων δυνάμεων σε ακτίνα βολής απο τα ελληνικά παράλια για να εκβιάσουν ενα “bras de fer” με τον Ερντογάν δια μέσω θερμού ελληνο-τουρκικού επεισοδίου; Ηταν ασχετη η απόπειρα με 50 κιλά εκρηκτικά σε γέφυρα απο οπου θα διήρχετο ο Ερντογάν εκείνη την ημέρα;

Πληροφορίες που εφθασαν σε ελληνική αρμόδια Υπηρεσία μιλούν για «γνήσια» ενέργεια Κούρδων ανταρτών… Πόσο γνήσια ; Οσο και η προηγούμενη στην Κασταμονή που επίσης διεκδικήθηκε απο ομάδα του ΡΚΚ που είχε διεισδύσει στην ΒΔ Τουρκία (οπου δεν υπάρχουν Κούρδοι…) ;

Οπως και να εχει, οι καιροί είναι πονηροί. Οι επικείμενες εκλογές στην Τουρκία, οι ριζικές διαφωνίες στον χειρισμό του Κουρδικού, η μάχη οπισθοφυλακής που δίδει το Κεμαλικό κατεστημένο, η εμπλοκή ΤΡΙΤΩΝ χωρών στο κουρδικό ζήτημα και η αστάθεια στην Συρία δημιουργούν ενα επικίνδυνο εκρηκτικό μείγμα στην γειτονική χώρα. Η Ιστορία εχει αποδείξη οτι οι Τούρκοι ρέπουν στην «εξαγωγή» εσωτερικών αντιθέσεων, εξαγωγή που συνάδει εξ’αλλου με την συνολική στρατηγική τους.

Η κατάσταση αυτή δίδει επιχειρήματα στους γνωστούς «ψύχραιμους» στην Ελλάδα, οι οποίοι ηδη εισηγούνται ματαίωση η «σεμνή διαξαγωγή» της ασκήσεως ΙΩΝΑΣ 2011 γαι να μήν «ερεθίσωμε την κατάσταση»… Δεν πιστεύω οτι ο Βενιζέλος θα συμπράξει σε ενα τέτοιο σενάριο, με κίνδυνο να κατεδαφίσει ενα αξιοπρεπές «προφίλ» που εχει φτιάξει στα εθνικά θέματα, ενισχυμένο απο την πρόσφατη επίσημη αποκάλυψη για την αντιαρματική τάφρο στον Εβρο, τις επιθετικές του δηλώσεις με αφορμή τις υβρεις του ΥΠΕΞ των Υμίων περί «αντιπαραγωγικών» στρατιωτικών κ.α.

Η ματαίωση της ασκήσεως θα ηταν καταστροφική γενικότερα και ειδικά για τον ΥΕΘΑ, ηδη «στριμωγμένο» απο το θέμα των υποβρυχίων 214, θέμα με βαθιές ρίζες και πολλά παρελκόμενα ωστε να το διαχειρισθεί επιτυχώς κατά μόνας.

Κοντός ψαλμός αλληλούια, εως τότε επαγρύπνηση !

Parsifal

http://www.antinews.gr

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP