Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Τουρκικός τύπος 16.04.2010


Στην επισκόπηση του τουρκικού τύπου ξεκινάμε με την εφημερίδα Zaman η οποία δημοσιεύει ότι η Ankara έδωσε την υποστήριξη της στην προσωρινή κυβέρνηση στο Κιργιστάν. Στην είδηση αναφέρεται ότι η Ankara έδωσε πλήρης υποστήριξη στην προσωρινή αυτοανακηρυχθείσα κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά την εξέγερση στο Κιργιστάν στις 7-8 Απριλίου. Αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Abdullah Gül προσκάλεσε τον αντιπρόεδρο της προσωρινής κυβέρνησης και αρμόδιο για την οικονομία Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ στην Ankara. Ο Αταμπάγιεφ έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της ΜΕΤ, τον πρωθυπουργό Erdoğan και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ali Babacan. Ο αντιπρόεδρος της προσωρινής κυβέρνησης στο Κιργιστάν ζήτησε πολιτική υποστήριξηκαι οικονομική βοήθεια από την Ankara και πήρε θετικές απαντήσεις από την τουρκική πλευρά.

Περνάμε στη Yeni Şafak η οποία μας πληροφορεί ότι η Τουρκία ξεκίνησε μια περίοδο σχετικά με τις κυρώσεις κατά του Ιράν όπου μαζί με τις αποφάσεις των Δυτικών χωρών θα κάνει βήματα με τις δικές της αποφάσεις. Αναφέρεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu ο οποίος συνεχίζει τις επαφές του στις ΗΠΑ έδωσε σαφή μηνύματα στη διοίκηση του Ομπάμα, στην Επιτροπή των Εξωτερικών Υποθέσεων στην Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Davutoğlu σημείωσε τα εξής: " Η Τουρκία είναι γειτονική χώρα με το Ιράν και δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε άνετα όπως τις άλλες χώρες που δεν συνορεύουν με την χώρα αυτή σχετικά με τις οικονομικές κυρώσεις που θα εφαρμοστούν κατά του Ιράν. Πιστεύω ότι στα πλαίσια του διαλόγου, με τις διαπραγματεύσεις μπορούμε να σημειώσουμε εξελίξεις πάνω στο θέμα. Είμαστε ένα από τα μελή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά σχετικά με τις κυρώσεις, δεν ρώτησαν την άποψη μας ούτε μας δόθηκαν πληροφορίες. Γι'αυτό το λόγο δεν γνωρίζω τη περιέχει το πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν". Από την άλλη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Κρόουλι ανέφερε ότι στην περίοδο που θα αποφασιστεί σχετικά με τις κυρώσεις κατά του Ιράν, θα πάρουν ρόλο όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.


Read more...

Κλίμα εκλογών στην ΤΔΒΚ


Την Κυριακή θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι της εκλογικής αναμέτρησης αναμένεται να είναι ο Πρόεδρος Mehmet Ali Talat και ο Πρωθυπουργός Derviş Eroğlu, ο μεν ως ανεξάρτητος, ο δε από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 6. Τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να μεταδίδονται μετα τις 7.

Πάνω από 164.000 ψηφοφόροι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 629 εκλογικά κέντρα σε Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt και İskele. Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Εκλογικού Συμβουλίου Nevvar Nolan, εξέφρασε την πεποίθηση πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στο πλαίσιο των κανόνων και σε ένα δημοκρατικό και σύγχρονο κλίμα. Στις εκλογές αναμετρούνται 7 υποψήφιοι από τους οποίους οι 6 είναι ανεξάρτητοι. Η σειρά στο ψηφοδέλτιο έχει ως εξής:

Derviş Eroğlu
Mustafa Kemal Tümkan
Arif Salih Kırdağ
Mehmet Ali Talat
Zeki Beşiktepeli
Ayhan Kaymak
Tahsin Ertuğruloğlu

Σε περίπτωση που κανείς από τους υποψήφιους δεν καταφέρει να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, οι δύο προπορευόμενοι θα οδηγηθούν στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί δύο εβδομάδες αργότερα.

Read more...

Στροφή της Τουρκικής Διπλωματίας;


Η Τουρκία δεν θέτει το ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ως προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων Αρμενίας-Τουρκίας ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον. Η ομιλία του επικεντρώθηκε στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και της διαδικασίας συμφιλίωσης Αρμενίας-Τουρκίας.


"Για να επικυρωθούν τα πρωτόκολλα και από τα δύο Κοινοβούλια, η πολιτική και ψυχολογική ατμόσφαιρα πρέπει να εξομαλυνθεί τόσο στην Αρμενία όσο και την Τουρκία. Χρειαζόμαστε χρόνο για να συγχρονιστούμε με τούς Αρμένιους ομολόγους μας. Αν τα καταφέρουμε τότε αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής θα είναι η εξομάλυνση των διαφορών Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Η Τουρκία δεν θέτει την επίλυση του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ως προϋπόθεση, αν και γνωρίζουμε ότι οι συγκρούσεις στον Καύκασο, στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια είναι ζητήματα αλληλένδετα. Είμαστε αισιόδοξοι και θα εργαστούμε να επιτύχουμε θετικά αποτελέσματα. Είμαστε έτοιμοι για την επίτευξη της συμφιλίωσης, και σε κρατικό επίπεδο αλλά και με την ανα τον κόσμο Αρμενική Διασπορά. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε με προσοχή την άποψη των φίλων μας Αρμενίων για την ιστορίας μας" είπε ο Νταβούτογλου.

Εν τω μεταξύ, τουρκική εφημερίδα Habergazete εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση άλλα λέει στο τουρκικό λαό σχετικά με τα πρωτόκολλα και άλλα στους Αμερικανούς διπλωμάτες Ιδιαίτερα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι η εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας και το άνοιγμα των συνόρων δεν θα πραγματοποιηθούν χωρίς την προηγούμενη διευθέτηση της διαφοράς Αρμενίας-Αζερμπαιτζάν αναφορικά με το Ναγκόρνο Καραμπάχ.Αυτή η θέση είναι διαμετρικά αντίθετη με όσα είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον.
http://news.am/en/news/19203.html

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/04/blog-post_8405.html#ixzz0lJ42rHNC

Read more...

Απωλειών συνέχεια του Τουρκικού Στρατού στο Κουρδιστάν


Ένας ακόμη τούρκος στρατιώτης έχασε τη ζωή του σε μια νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά του PKK (Κουρδικό Εργατικό Κόμμα )στην νότιο-ανατολική επαρχία Batman.

Οι συγκρούσεις έλαβαν χώρα την Τετάρτη, όταν τα μέλη μιας στρατιωτικής περιπόλου μεταξύ των περιοχών Sason και Kozluk συνάντησαν τυχαία μια ομάδα από μέλη του PKK. Ζήτησαν από τους Κούρδους μαχητές να παραδοθούν, αυτοί απάντησαν με πυρά και κατά την ανταλλαγή των πυροβολισμών σκοτώθηκε ένας Τούρκος στρατιώτης και 4 στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο του Ντιγιάρμπακιρ με ελικόπτερο.

Στο Σιρνάκ Κούρδοι Μαχητές ανοιξαν πυρ κατά ενός πολιτικού minibus που μετέφερε Τπυρκους στρατιώτες, με αποτέλεσμα το όχημα να ανατραπεί και ένας Τούρκος στρατιώτης να σκοτωθεί και άλλοι τρείς να τραυματιστούν.


Read more...

Οι παραβιάσεις της τουρκικής Αεροπορίας


Το δίκτυο των ραντάρ της ΠΑ εντόπισε σήμερα 16 Απριλίου, 1 σχηματισμό αποτελούμενο από 6 συνολικά τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία πραγματοποίησαν 1 παράβαση των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας του FIR Αθηνών και 1 παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Δύο από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα. Η δραστηριότητα εξελίχθηκε στο βόρειο Αιγαίο.


Read more...

ΗΠΑ: "Η Τουρκία θα βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση"!


Φαίνεται ότι με την εικόνα που δίνουν οι κυβερνώντες για την χώρα μας προς το εξωτερικό τους τελευταίους έξι μήνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες πίστεψαν ότι ξαναγίναμε τούρκικο βιλαέτι, κι έτσι η Χ.Κλίντον συνομιλεί με τον Α.Νταβούτογλου στην Ουάσιγκτον για το πως η "μαμά-Τουρκία" (σ.σ.: η Τουρκία που τα παιδιά της πεινάνε, ξυπόλυτα στους δρόμους) θα βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση"!

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάποιος Κρόουλι, ανέφερε στην σημερινή ανακοίνωσή του ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την διάρκεια της συνάντησής του με την Χίλαρι Κλίντον συζήτησαν το θέμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης και ότι – άκουσον, άκουσον - «η Τουρκία επιθυμεί να βρει έναν τρόπο να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά σε ό,τι αφορά τη μορφή που θα μπορούσε να λάβει αυτή η βοήθεια, θα σας παρέπεμπα στην Τουρκία».

Αλήθεια ο εξευτελισμός της χώρας έχει πάτο;

Ο Κρόουλι ανέφερε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης το Κυπριακό και η κατάσταση στο Ιράκ, αλλά κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν όπου ο Νταβούτογλου κατέθεσε την τουρκική προσέγγιση, η οποία διαφοροποιείται σε σχέση με την επιβολή νέων κυρώσεων λόγω και της γειτνίασής της με το Ιράν και υποστηρίζει τη συνέχιση της διπλωματικής προσπάθειας.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε «κατανόηση για τις τουρκικές ευαισθησίες» -αλλίμονο!- σημείωσε ότι κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της αναζήτησης λύσης είναι χρήσιμη, αλλά υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της.

Tο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πως αντιδρά σε όλα αυτά;

Read more...

Βάλαμε τους (γκρίζους) λύκους να φυλάνε τα πρόβατα!


Ξένος ανταποκριτής στη Γενεύη έλεγε προχτές ότι άκουσε Ευρωπαίο διπλωμάτη να λέει «σήμερα η Ελλάς διέρχεται δράμα που οδηγείται σύντομα σε Ελληνική Τραγωδία αλλά είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τον από μηχανής θεό». Συνεχής επανάληψη σφαλμάτων που οφείλονται στην πολιτική ηγεσία. Όλα άρχισαν με εκπληκτική εθελοτύφλωση ήδη από την δεκαετία του 1960.
Μισός αιώνας πολιτικών σφαλμάτων μιας ανεπαρκούς ηγεσίας έφεραν, όπως ήταν προβλέψιμο και μοιραίο, την Ελλάδα στο χείλος της αβύσσου. Το σχέδιο που αποδίδεται στον Κίσσινγκερ, εφαρμόζεται με πεισματική επιμονή από μία κλίκα Ελλήνων με ανώτατα αξιώματα. Είπε ο Κίσσινγκερ «ο ελληνικός λαός είναι ατίθασος, πρέπει να τον χτυπήσουμε στην γλώσσα του, στα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα για να καταστεί ανίκανος να μας ενοχλεί στα γεωπολιτικά μας σχέδια».

Αυτό το σχέδιο το παραβλέπουμε, ο Κίσσινγκερ σε επιστολή που μου απέστειλε, διαψεύδει ότι το είπε, αλλά περιέργως το βλέπουμε να αναπτύσσεται σε όλες τις πτυχές του. Μια Ελλάδα όπου η ανάπτυξη ήταν ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 8%, με αθρόα εισροή ιδιωτικών επενδύσεων και επαναπατρισμό του εφοπλιστικού διεθνούς κεφαλαίου, άρχισε να προκαλεί δέος στα μεγάλα συμφέροντα της υπερατλαντικής Υπερδυνάμεως, του μεγάλου εχθρού μας. Η Ελλάς σηκώνει κεφάλι έχοντας αγνοήσει την δυναμική του Ανατολικού Ζητήματος.
Το σχέδιο εφαρμόζεται, με επεμβάσεις, απειλές, και άφθονο χρήμα με πειθήνια όργανα μια κλίκα Ελλήνων με βάση την παλαιά στρατηγική ότι τα κάστρα πέφτουν με ενεργούμενα εντός των τειχών. Σήμερα, τα spreads που οδηγούν σε υπέρογκα επιτόκια που θα γονατίσουν μέχρι θανάτου την Ελλάδα, αποδίδονται δήθεν στα όργανα της «κερδοσκοπίας». Εξαπατάται ο λαός όταν του κρύβουν ότι πίσω τους βρίσκονται πολιτικοί λόγοι.
Η Ελλάς αντιστέκεται σε θέματα ζωτικού συμφέροντος για τους Αγγλοσάξωνες, οι οποίοι έχουν χάσει τη υπομονή τους. Θέλουν να τελειώσουν γρήγορα σε δύο πλάνα. Στην τελική αποδοχή και εφαρμογή του πυρήνος του Σχεδίου Ανάν ως προς την Κύπρο. Στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ μέχρι του Ιουνίου.
Η Ελλάς πρέπει να συρθεί αιμόφυρτη στην αρένα της εκτελέσεως. Όλα αυτά συνοδεύονται με τον εξευτελισμό που συνεπάγεται το Σχέδιο Κίσινγκερ. Σε αυτά περιλαμβάνεται το σχέδιο εξουδετερώσεως του συμπαγούς εθνικού κράτους με την απόδοση ιθαγένειας σε απροσάμοστους λαούς, που εψήφισε ήδη η Βουλή. Οι Έλληνες θα καταστούν σύντομα μειοψηφία στον τόπο τους, Ελλάδα και Κύπρο. Η Αμερική έχει εξασφαλίσει πρόθυμη συνεργασία εντός των τειχών για το άνοιγμα της Κερκόπορτας. Εάν ο λαός δεν αντιδράσει,όλα θα συμβούν μέσα στο μοιραίο έτος 2010.

Χρήστος Αναργύρου
Πολιτικός Αναλυτής

Read more...

Ερώτηση του βουλευτή κ. Τάσσου Καρυπίδη για τους Πομάκους της Ξάνθης


KAΡΥΠΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ-Ν.Δ.
Αρ.Πρ.8445-08/04/2010
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τoν Υπουργό Eξωτερικών και την Υπουργό Παιδείας
Θέμα: «Πομάκοι Ν. Ξάνθης»
Με επιστολή που έστειλαν στον Έλληνα Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου και την Υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ν. Ξάνθης αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι υποχρεώνονται από το επίσημο ελληνικό κράτος να μάθουν τούρκικα, μια γλώσσα που, όπως λένε δεν επιθυμούν να μάθουν γιατί δεν θα τη χρησιμοποιήσουν ποτέ, αφού πολύ απλά δεν είναι Τούρκοι.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, θεωρούν ότι εδώ και δεκαετίες συντελείται σε βάρος των ανθρώπων, που έχουν το θάρρος να αυτοπροσδιορίζονται ως Πομάκοι της Ελλάδος, μία μορφωτική, γλωσσική και πολιτισμική γενοκτονία.

Επειδή, με βάση τα ανωτέρω παραβιάζονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών, αφού οι Πομάκοι αφ’ ενός μεν στερούνται του στοιχειώδους δικαιώματός τους για εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα και αφ’ ετέρου υποχρεώνονται να μάθουν μια γλώσσα εντελώς ξένη προς αυτούς.
Επειδή, ο εκτουρκισμός των Πομάκων δια της γλώσσας επιδεινώνει το πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στη Θράκη με τους εγκάθετους του εκεί προξενείου και της Άγκυρας.
Για τους λόγους αυτούς,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,
1) Για ποιο λόγο υποχρεώνονται άνθρωποι, που δεν έχουν σχέση με την Τουρκική γλώσσα να μαθαίνουν Τουρκικά; Η υποχρέωση εκμάθησης δια της βίας μιας ξένης γλώσσας σε ανθρώπους δε συνιστά παραβίαση ανθρώπινου δικαιώματος;
2) Τι προτίθεστε να πράξετε, προκειμένου οι Πομάκοι να πάψουν να διδάσκονται με τη βία μια ξένη γλώσσα και να διδάσκονται τη μητρική τους γλώσσα, όπως οι ίδιοι επιθυμούν;
3) Με ποιο τρόπο θα αποκατασταθεί το ιστορικό λάθος, που έχει διαπράξει το ελληνικό κράτος εξομοίωσης Πομάκων με τους Τούρκους;

Ο Eρωτών Βουλευτής

Read more...

Η Τουρκία “απαγορεύει” αποστολή έρευνας-διάσωσης στα Ψαρά – “Δεν δικαιούστε” λέει…


Η Άγκυρα με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε στις 12:34 σήμερα αρνείται στην Ελλάδα το δικαίωμα να προχωρήσει σε αποστολή έρευνας και διάσωσης του άτυχου ψαρά που αναζητείται από χθες στην περιοχή των Ψαρών με την αιτιολογία ότι η αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο πέρα του 25ου Μεσημβρινού και ειδικότερα στην περιοχή των Ψαρών, ανήκει στην Τουρκία!
H NOTAM εκδόθηκε την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωνε την γ.γ. του ΚΚΕ στην Βουλή Αλέκα Παπαρήγα ότι “Δεν υπάρχει θέμα διχοτόμησης του Αιγαίου στον 25ο Μεσημβρινό”. Είναι τόσο προκλητική αυτή η κίνηση που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η όλη υπόθεση αφορά την διάσωση ενός ανθρώπου, αγγίζει τα όρια της χυδαιότητας και αδιαφορίας για την ανθρώπινη ζωή.

Η Άγκυρα υποστηρίζει στη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε ότι η περιοχή (τα Ψαρά!) σε ότι αφορά την έρευνα και διάσωση είναι τουρκικής αρμοδιότητας. Προφανώς έχουν μείνει στην εποχή που τα Ψαρά ήταν τμήμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Στις έρευνες που διεξάγονται στην ευρύτερη περιοχή των Ψαρών ξεκίνησαν από χθες 15/04 όταν ένας 69χρονος ψαράς έφυγε τα ξημερώματα με το σκάφος του, αλλά αργά χθες το απόγευμα δεν είχε επιστρέψει και η οικογένειά του ενημέρωσε το Λιμενικό.
Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών καμία ανακοίνωση για την κίνηση της Τουρκίας.
Αρχικά εκδόθηκε από ελληνικής πλευράς η ακόλουθη τυπική ΝΟΤΑΜ για αποστολές έρευνας-διάσωσης :
A0705/10 – DUE TO MISSING FISHING BOAT SEARCH AND RESCUE ACTIVITIES WILL
TAKE PLACE WITHIN THE AREA RADIUS 10NM CENTERED ON 383900N0252500E
AMSL/5000FT LIMITED WI ATHINAI FIR.
DUE TO POTENTIAL HIGH RISKS FOR AIR TRAFFIC,INDIVIDUAL UNITS ARE
REQUESTED TO ESTABLISH COORDINATION WITH THE PIRAEUS JRCC BEFORE
ENTERING THE ABOVE DESCRIBED AREA SITUATED WITHIN THE ATHINAI FIR
WHICH FALLS WITHIN ITS COMPETENCE. 00000FT AMSL – 05000FT AMSL, APR 15 1630
TILL APR 18 1630, 15 APR 16:30 2010 UNTIL 18 APR 16:30 2010. CREATED: 15 APR
17:13 2010
Σήμερα η Τουρκία απάντησε με την παρακάτω ΝΟΤΑΜ:
A1387/10 (Issued for LTBB LGGG) – NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED
THIS NOTAM IS ISSUED TO CLARIFY THE A0705/10 NOTAM ISSUED BY GREEK
CAA.
ACTIVITY AREA MENTIONED IN THE GREEK NOTAM A0705/10 IS WITHIN
TURKISH SEARCH AND RESCUE REGION (SSR) AS DECLARED TO THE IMO AND
INCLUDED IN THE IMOS GLOBAL SAR PLAN. ALL SAR ACTIVITIES WITHIN THE
TURKISH SSR MUST BE COORDINATED WITH RELEVANT TURKISH AUTHORITIES. 000FT AMSL
- FL050, 16 APR 12:32 2010 UNTIL 18 APR 16:30 2010. CREATED: 16 APR 12:34 2010
Το θέμα της αρμοδιότητας των αποστολών έρευνας-διάσωσης είναι ένα από τα θέματα που θέλει να συζητήσει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Μάϊο.

Read more...

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου – Ερντογάν σήμερα το απόγευμα.


Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στη διάρκεια της επικοινωνίας τους, οι κ.κ. Παπανδρέου και Ερντογάν, μεταξύ άλλων, συζήτησαν τον προσδιορισμό του χρόνου πραγματοποίησης της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Ελλάδα, και συμφωνήθηκε αυτή να πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαΐου.
Οι δύο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν, για την καλύτερη προετοιμασία της επίσκεψης, να πραγματοποιηθούν σύντομα συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών που θα συμμετάσχουν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς των Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Οικονομικής Συνεργασίας.


Read more...

Ανησυχία στην Τουρκία για "νέα εποχή Ντενκτάς" στην Κύπρο


Καθοριστικής σημασίας χαρακτηρίζονται από τους αναλυτές στην Τουρκία οι προεδρικές εκλογές που θα λάβουν μέρος αυτή την Κυριακή 18 Απριλίου στα κατεχόμενα. Πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου μεταξύ του νυν προέδρου Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και του εθνικιστή Ντερβίς Έρογλου. «Η Κύπρος αποφασίζει τη μοίρα της», «Γιατί να μην επιτευχθεί [λύση]», «Να τον πιστέψεις ή να μην τον πιστέψεις [τον Έρογλου]», «Προεδρικές υπό τη σκιά του φόβου», «Μάχη μεταξύ δύο νοοτροπιών» είναι μερικοί από τους τίτλους των Τουρκικών εφημερίδων.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θεωρείται πιθανή η νίκη του Έρογλου στον πρώτο ήδη γύρο της αναμέτρησης, και το ενδεχόμενο μιας προεδρίας υπό τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας προκαλεί νευρικότητα στην Τουρκία. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές σημειώνουν πως οι δημοσκοπήσεις στα κατεχόμενα δεν είναι αξιόπιστες, ενώ τονίζουν πως το ποσοστό των αναποφάσιστων κυμαίνεται, στις διάφορες δημοσκοπήσεις, μεταξύ 18 και 30%.

Ο Έρογλου, εάν εκλεγεί, αναμένεται να είναι πιο αδιάλλακτος συνομιλητής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού από ότι υπήρξε ο Ταλάτ. Πολλοί Τούρκοι αναλυτές τον χαρακτηρίζουν «νέο Ντέντκας» για να τονίσουν τη σύμπτωση των θέσεών του με εκείνες του πρώτου, αδιάλλακτου προέδρου της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείας Κύπρου». Η αναμενόμενη νίκη του Έρογλου θα δυσαρεστήσει την κυβέρνηση Έρντογαν, που βλέπει το Κυπριακό ως το κυριότερο εμπόδιο στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προβλέπουν νίκη του Έρογλου με περίπου 53%, ενώ ο Ταλάτ ακολουθεί με 47%. Οι Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι, ωστόσο, έχουν και αυτοί δηλώσει δυσπιστία προς τις δημοσκοπήσεις, καθώς θεωρούν πως οι τελευταίες δύο – τρεις ημέρες πριν την αναμέτρηση είναι καθοριστικές. Ο Έρογλου είναι ήδη πρωθυπουργός της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείας Κύπρου», καθώς το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του οποίου ηγείται αναδείχθηκε νικητής των περσινών βουλευτικών εκλογών.

Καθολική είναι η συμφωνία μεταξύ των Τούρκων αναλυτών ότι πίσω από την ήττα του κόμματος του Ταλάτ στις περσινές βουλευτικές εκλογές αλλά και πίσω από την ενδεχόμενη νίκη του Έρογλου στις προεδρικές της Κυριακής λανθάνει η απογοήτευση των Τουρκοκυπρίων με την προοπτική ένταξης του Κυπριακού Βορρά στην ΕΕ. Όλοι οι αναλυτές του κεντρώου χώρου κατηγορούν τους Ελληνοκυπρίους που καταψήφισαν το σχέδιο Ανάν στο σχετικό δημοψήφισμα, αλλά και όλοι σημειώνουν πως ο Έρογλου εκμεταλλεύεται τους φόβους των ψηφοφόρων με απώτερο και μεγαλύτερο θύμα την ίδια την Τουρκία, της οποίας την ένταξη «μπλοκάρει» το ανεπίλυτο ζήτημα της στρατιωτικής παρουσίας στη βόρεια Κύπρο.

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, καθοριστικό ρόλο στην πρόθεση ψήφου παίζει η καταγωγή και η ηλικία των ψηφοφόρων, με τους τουρκοκυπρίους ανεξαρτήτως ηλικίας να προτιμούν κατά πλειοψηφία τον Ταλάτ και τους εποίκους από την Τουρκία κατά μεγάλη πλειοψηφία τον Έρογλου. Ωστόσο, πολλά παιδιά εποίκων, νεαρής ηλικίας, έχουν συστρατευθεί με το στρατόπεδο Ταλάτ, θεωρώντας πως προέχει το «άνοιγμα της Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείας Κύπρου στον κόσμο». Ο Έρογλου σε πρόσφατες δηλώσεις του στην Αμμόχωστο διαβεβαίωνε τους εποίκους, που αποτελούν και την εκλογική του βάση, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα σχέδιο το οποίο θα έκανε τους τουρκοκυπρίους «πρόσφυγες για δεύτερη φορά». «Δε δέχομαι καμμία συζήτηση σχετικά με το εάν πρέπει να σταλούν πίσω στη μητέρα – πατρίδα τα αδέλφια μας που ήλθαν από εκεί» τόνισε.

Παραδοσιακά, εξάλλου, στα κατεχόμενα η πλειοψηφία συντάσσεται παραδοσιακά με τη δεξιά. Ο βασικός λόγος είναι ακριβώς η ύπαρξη των εποίκων, που αποτελούν σήμερα την πλειοψηφία στα κατεχόμενα. Οι έποικοι φοβούνται το ενδεχόμενο της απέλασής τους στην Τουρκία, καθώς η ελληνοκυπριακή πλευρά θέτει την ανατροπή της αλλοίωσης της δημογραφίας στον τουρκοκυπριακό βορρά ως προϋπόθεση για την επίτευξη πολιτικής λύσης. Η εκλογή του Ταλάτ αποτέλεσε εξαιρετικό για τα δεδομένα της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείας Κύπρου» περιστατικό, που επιτεύχθηκε χάρη στις τότε ελπίδες για επίλυση του Κυπριακού που έτρεφε η επερχόμενη είσοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, εξηγούν.

Ο Έρογλου έχει δηλώσει πως «πρώτη του ενέργεια» σε περίπτωση επανεκλογής του θα είναι να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ωστόσο, σημαντικό μέρος του τουρκικού τύπου εκφράζει τη δυσπιστία του σχετικά με την ειλικρίνεια των προθέσεων του Έρογλου. Ο Ταλάτ είχε επενδύσει στην πολιτική επίλυση του κυπριακού και την είσοδο των τουρκοκυπρίων ως ισότιμων μελών της κυπριακής κοινωνίας στην ΕΕ. Για τους Τούρκους αναλυτές, ο Ταλάτ είναι ικανός και καλοπροαίρετος διαπραγματευτής, που πιστεύει στη δυνατότητα και αναγκαιότητα μιας λύσης του κυπριακού και αγωνίζεται για την επίτευξή της, ακολουθώντας ρεαλιστική πολιτική. Ο Έρογλου, αντιθέτως, παρουσιάζεται ως δημαγωγός και ανειλικρινής.

Πολλοί Τούρκοι αρθρογράφοι προειδοποιούν ότι Έρογλου, σαν «νέος Ντεντκάς», θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο κωλυσιεργώντας σε ατέρμονους κύκλους επαφών και αποφασισμένος ουσιαστικά να διατηρήσει την υφιστάμενη κατάσταση. Η στάση αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις επιθυμίες της Άγκυρας, που θα ήθελε να δει το Κυπριακό να λύνεται στη βάση ενός ενιαίου ομοσπονδιακού κράτους απαρτιζομένου από δύο ισότιμα ομόσπονδα εθνικά κρατίδια. Οι Τούρκοι αναλυτές δε βρίσκουν λόγια να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια και την οργή τους για το «κλείδωμα» της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας τους από το αναμενόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό. Γιατί σε αδιέξοδο πιστεύουν πως θα οδηγήσει η γνωστή σε όλους αδιάλλακτη στάση του Έρογλου και η υιοθέτηση από αυτόν της γραμμής των Τούρκων εποίκων.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, πάλι, δήλωσε πως σε περίπτωση μη επανεκλογής του οι Τουρκοκύπριοι θα επανέλθουν στη διεθνή απομόνωση, και η πολιτική της Τουρκίας στο κυπριακό θα χρεωκοπήσει. tΤο σύνθημα της προεκλογικής του καμπάνιας είναι ενδεικτικό: «Ya Dün Ya Dünya» (Ή το Χθες, ή ο Κόσμος), όπου «χθες» είναι η αδιάλλακτη πολιτική του Ντένκτας, που αναμένεται να συνεχίσει ο Έρογλου. Στο ενδεχόμενο αυτό ο Ταλάτ προσφέρει ως εναλλακτική τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους Ελληνοκυπρίους, που θα φέρουν τη λύση και τη διεθνή αναγνώριση της τουρκοκυπριακής πολιτείας. Τονίζοντας και αυτός ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας περνά από την Κύπρο, υποστήριξε πως μία ενδεχόμενη εκλογή του Έρογλου δεν ενέχει κινδύνους μόνο για τους Τούρκους της Κύπρου, αλλά και για εκείνους της Τουρκίας.

Η πολιτική ηγεσία στην Άγκυρα και τα κατεχόμενα εκτιμάται πως θα βρεθούν σε διάσταση την επομένη των προεδρικών εκλογών. Η κυβέρνηση Έρντογαν έχει καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι στηρίζει την υποψηφιότητα Ταλάτ. Ωστόσο, ο Έρογλου σε δηλώσεις του έσπευσε να διαψεύσει όσους ισχυρίζονται πως δε διατηρεί καλές σχέσεις με την Άγκυρα. Αντίθετα, δήλωσε πως ο Ταλάτ δεν πρέπει να επανεκλεγεί, καθώς «η προσωπικότητά του τον καθιστά επιρρεπή σε υπερβολικές παραχωρήσεις». Σε περίπτωση επανεκλογής του στην προεδρεία της δημοκρατίας των κατεχομένων, ο Ταλάτ «θα προβεί σε ενέργειες που θα φέρουν την μητέρα πατρίδα Τουρκία σε δύσκολη θέση» ισχυρίσθηκε ο Έρογλου.

«Πρόκειται να μεταφέρω τις επιθυμίες του λαού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν πρόκειται να δεχθώ άνευ όρων ορισμένες προτάσεις του Χριστόφια χωρίς πρότερα να συμβουλευθώ το λαό» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι ο Ταλάτ είπε ψέμματα στο λαό. «Αρχικά υποσχέθηκε την ένταξη στην ΕΕ. Τώρα μας υπόσχεται τον κόσμο. Εάν δεν υπήρχε η Τουρκία, δε θα ζούσαμε σε αυτό τον τόπο ειρηνικά και με ασφάλεια. Όσοι μέχρι πρότινος ήθελαν μία Κύπρο χωρίς την Τουρκία και χωρίς το στρατό της, σήμερα εμφανίζονται πιο Τουρκόφιλοι από εμάς. Αλλά η γλώσσα τους δε φθάνει ακόμη να αποκαλέσει την Τουρκία μητέρα – πατρίδα» πρόσθεσε.

Ωστόσο, η καθολική εκτίμηση του κεντρώου τύπου στην ίδια την Τουρκία είναι πως ο Έρογλου είναι εκείνος που βάζει τη χώρα σε δύσκολη θέση. Και προειδοποιούν από τώρα πως η πολιτική «της τουρκικής πλευράς» στο Κυπριακό πρέπει να διαμορφώνεται, όπως και στο παρελθόν, ως προϊόν συνεννοήσεως μεταξύ Άγκυρας και κατεχόμενης Λευκωσίας. Η προειδοποίση στοχεύει τον Έρογλου, και θέλει να περάσει το μήνυμα πως η Τουρκία δεν πρόκειται να θυσιάσει τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες και την καλή της εικόνα στο εξωτερικό χάριν της πολιτικής καριέρας του Έρογλου. Ταυτόχρονα, πολλοί αναλυτές καλούν την κυβέρνηση να εμμείνει στην πολιτική της εξεύρεσης λύσης, κρατώντας τον Έρογλου υπό «στενό έλεγχο» εάν, όπως αναμένεται, εκλεγεί στην προεδρία.

Οι Τούρκοι αναλυτές δέχονται πως, με δεδομένο ότι μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει την «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου», οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να δουν στο προεδρικό μέγαρο των κατεχομένων εκείνον που πιστεύουν πως θα χειρισθεί με τον καλύτερο τρόπο τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού και την απαλλαγή τους από τη διεθνή απομόνωση. Για τον ίδιο, ωστόσο, λόγο, οι προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και τους Τούρκους της Τουρκίας, που νομιμοποιούνται να παρεμβαίνουν στη σχετική διαδικασία των συνομιλιών με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Αν η τουρκική πολιτική στο κυπριακό χαράσσεται από κοινού σε Άγκυρα και Λευκωσία, εφαρμόζεται από τις τουρκοκυπριακές αρχές αλλά υπό το άγρυπνο βλέμμα και έλεγχο της Άγκυρας, σημειώνουν. Οι γράφοντες αυτά γνωρίζουν πολύ καλά πως μόνο η πολιτική επίλυση του κυπριακού θα μπορέσει να «ξεμπλοκάρει» τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που έχουν παγώσει.

Έγκριτοι αναλυτές στην Τουρκία προειδοποιούν πως οι συζητήσεις για «σχέδιο β’» που έχουν αρχίσει στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες από όσους θεωρούν δεδομένη την αποτυχία της πολιτικής επίλυσης του Κυπριακού, δεν είναι ρεαλιστικές. «Μόνο η πολιτική λύση στην Κύπρο μας ανοίγει την πύλη της Ευρώπης», γράφουν, ενώ προειδοποιούν τους Τουρκοκυπρίους πως δεν πρέπει να αφήσουν τις φοβίες τους να επιτρέψουν μία επανάληψη της «εμπειρίας Ντένκτας». Ο Ντένκτας, που σήμερα αρθρογραφεί σε ακροδεξιά εφημερίδα της Τουρκίας, ισχυριζόταν επί σαράντα χρόνια ότι είναι υπέρ της λύσης. Ωστόσο, αποχώρησε από τον πολιτικό βίο για να αφήσει την Κυπριακή Δημοκρατία μέλος της ΕΕ και τους τουρκοκυπρίους απομονωμένους διεθνώς, καθώς καμμία χώρα πλην της Τουρκίας δεν αναγνωρίζει το τουρκοκυπριακο καθεστώς.

Κάποιοι αναλυτές μάλιστα απευθύνουν έκκληση στους Τουρκοκυπρίους να μη θεωρήσουν υπεύθυνη την πολιτική του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το γεγονός ότι «τα συντρίμμια σαράντα ετών δεν μπόρεσαν να μαζευθούν όπως – όπως μέσα σε 18 μήνες». Αναφέρονται στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν, που έλαβαν χώρα το ενάμισυ έτος προτού το σχέδιο τεθεί σε δημοψήφισμα προς έγκριση και στις δύο πλευρές της πράσινης γραμμής.

Οι ένοπλες δυνάμεις στην Τουρκία, ωστόσο, όπως και οι δυνάμεις του κατοχικού στρατού στην Κύπρο, είναι υπέρ της «σκληρής στάσης» στις διαπραγματεύσεις, κάτι το οποίο παραβλέπουν να αναφέρουν οι εν λόγω αναλυτές. Εστιάζοντας μόνο στις επιθυμίες και προτεραιότητες της κυβέρνησης Έρντογαν, αγνούν την αναμφίβολη επιρροή που το στράτευμα διαθέτει επί των εξελίξεων στην Κύπρο. Ο κίνδυνος «υπερβολικών υποχωρήσεων» της τουρκικής πλευράς στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν και η πιθανότητα «μη ευνοϊκής» λύσης στην Κύπρο ήταν ένας από τους κύριους λόγους που επικαλέσθηκαν οι αρχηγοί των τεσσάρων όπλων το χειμώνα του 2004. Τότε, κατέστρωναν από κοινού τα σχέδια «εμμέσου πραξικοπήματος» για την απομάκρυνση της κυβέρνησης Έρντογαν που έσερνε την Τουρκία «σε δυσμενή τετελεσμένα γεγονότα» στην Κύπρο...

Στα κατεχόμενα ήδη βρίθουν οι καταγγελίες πως το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας έχει συνταχθεί για να υποβαθμίσει την καμπάνια του Ταλάτ. Πολλοί υποστηρικτές του Ταλάτ δήλωσαν σε ανταποκριτές από την Τουρκία, διατηρώντας την ανωνυμία τους, ότι δέχθηκαν εκφοβισμούς από την αστυνομία και άλλες κρατικές αρχές, επειδή δε στηρίζουν τον Έρογλου. Καταστηματάρχες από την Κερύνεια και την κατεχόμενη Λευκωσία κατήγγειλαν πως οι αρχές τους απείλησαν με σκληρή φορολογία ενώ τους κατηγόρησαν για αγορανομικές και άλλες παραβάσεις που δεν είχαν διαπράξει. Επίθεση από αγνώστους που πέταξαν χειροβομβίδες δέχθηκαν και εκλογικά γραφεία του Ταλάτ σε διάφορα σημεία του κατεχόμενου τμήματος της νήσου. Τέλος, οι αρχές έστησαν κάμερες CCTV που κατέγραψαν τους συμμετέχοντες σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του στρατοπέδου Ταλάτ, γεγονός που επιβεβαίωσαν και Τούρκοι ανταποκριτές, που έκαναν λόγο για «οργανωμένη εκστρατεία εκφοβισμού».

Το μεγάλο βέβαια ερώτημα είναι εάν οι τακτικές εκφοβισμού θα λειτουργήσουν υπέρ του Έρογλου ή θα διογκώσουν τις ψήφους του στρατοπέδου Ταλάτ.

Read more...

“Απ’ ευθείας εμπόριο”, “Αμμώχοστος”, και άλλες πολλές … δικαιολογίες!


Όπως πληροφορεί το «ΚΥΠΕ», ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Μάρκος Κυπριανού δήλωσε σήμερα ότι ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο είναι νομικά λανθασμένος και πολιτικά απαράδεκτος και δεν συνάδει και με τα συμπεράσματα του Απρίλη του 2004, τα οποία επικαλείται. Ανέφερε ότι προς αποτροπή της προώθησης αυτού του κανονισμού η Κυπριακή Δημοκρατία θα κινηθεί σε επίπεδο των τριών θεσμών της Ε.Ε., του Ευρωκοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να εξηγήσει ξανά τις αδυναμίες και τα προβλήματα που έχει αυτός ο κανονισμός και πως δεν πρέπει να συζητηθεί. Ο κ. Κυπριανού δήλωσε πως πέρα από την ουσία του περιεχομένου του κανονισμού θεωρούμε ότι ήταν και τελείως ατυχής η περίοδος στην οποία επιλέχθηκε να προωθηθεί αυτός ο κανονισμός, ότι υποσκάπτει, δυναμιτίζει τις συνομιλίες και μόνο αρνητικές επιπτώσεις θα έχει σε αυτές η προώθηση αυτού του κανονισμού.

Απαντώντας σε ερώτηση επισήμανε πως η πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με το θέμα της Αμμοχώστου δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι: «Εμείς θεωρούμε ότι ήταν μια καλή πρόταση η οποία άρχισε από την προηγούμενη Κυβέρνηση επί Λουξεμβουργιανής Προεδρίας, ακολουθήθηκε από την Φινλανδική και τη Γερμανική Προεδρία, οι οποίες προσπάθησαν να την προωθήσουν – είναι η τουρκική πλευρά που ήταν αρνητική – αλλά εμείς στις συνομιλίες, ειδικά όποτε εγείρεται το λεγόμενο θέμα απομόνωσης, παρουσιάζαμε αυτή τη λύση, δηλαδή επιστροφή της Αμμοχώστου και άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου, αλλά κάτω από ευρωπαϊκή διαχείριση και χωρίς οποιαδήποτε βεβαίως αναβάθμιση ή πολιτική ενίσχυση του ψευδοκράτους. Αυτό πάντα παρέμενε στο τραπέζι και είναι ένα επιχείρημα και μια πρόταση η οποία ισχύει».
Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ενημέρωσης της Δημοκρατίας από πλευράς Ε.Ε. αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από την προώθηση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, ο ΥΠΕΞ ανέφερε πως «εμείς δεν θεωρούμε ότι η κοινοποίηση εγγράφων και αποφάσεων με αυτή την ηλεκτρονική μορφή που είναι η καθιερωμένη θα ήταν η αναμενόμενη ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα θέμα που αφορά ένα κράτος μέλος για το οποίο έχουν εκφραστεί επανειλημμένα από την προηγούμενη και τη νυν Κυβέρνηση έντονες ενστάσεις και επιφυλάξεις και ότι η προώθηση αυτού του θέματος δεν θα έπρεπε να ακολουθήσει μία προηγούμενη διαβούλευση. Για εμάς εκείνο θα ήταν η ενημέρωση», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως το έγγραφο αυτό αναφερόταν στη αλλαγή της διαδικασίας λήψης απόφασης, όπου εμπλέκεται πλέον και το Ευρωκοινοβούλιο. «Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σε εκείνο το έγγραφο περιλαμβανόταν και η πρόθεση της Επιτροπής να καταθέσει στο Ευρωκοινοβούλιο το συγκεκριμένο έγγραφο. Και ακριβώς αυτά είναι τα ζητούμενα από την έρευνα. Βεβαίως θα κάνουμε και εμείς τις πολιτικές μας διαπιστώσεις και θα εξεταστεί πού και κατά πόσον απέτυχε ή υπήρξε κενό σε αυτή τη διαδικασία πληροφόρησης και εάν υπάρχουν ευθύνες θα εντοπιστούν, αλλά και με περισσότερο και βασικό στόχο να διορθωθούν τα κενά που μπορεί να υπάρχουν».

Σε ό,τι αφορά στην ουσία του θέματος, ο Κ/ΥΠΕΞ επισήμανε ότι «όσοι δηλώνουν δημόσια ότι θέλουν να βοηθήσουν στις συνομιλίες θα έπρεπε να το σκεφτούν δυο φορές προτού προωθήσουν τον κανονισμό. Αυτό είναι ένα επιχείρημα το οποίο θα εξηγήσουμε στους εταίρους μας. Σε αυτή τη διαδικασία θεωρούμε σημαντικότατους συνεργάτες και συμμάχους, γιατί είμαστε στην ίδια πλευρά όλοι, τους Ευρωβουλευτές, με τους οποίους είχα την ευκαιρία να έχω μια πολύ καλή συζήτηση, πολύ εποικοδομητική, την περασμένη Δευτέρα» και αναφέρθηκε και στη σημερινή του σύσκεψη με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων επίσης για συντονισμό για το ίδιο θέμα. Υπογράμμισε επίσης τα εξής: «Θεωρώ τη συμβολή των πολιτικών δυνάμεων πάρα πολύ σημαντική. Χαίρομαι που ορισμένα κόμματα, όπως ο ΔΗΣΥ, ήδη έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες και αυτές είναι ευπρόσδεκτες, αλλά βεβαίως έχει σημασία όλοι μαζί να συντονιζόμαστε κιόλας για να έχουμε και τα ίδια μηνύματα. Θα πρέπει από εδώ και πέρα αντιμετωπίζοντας την ουσία να περιοριστούμε όσο μπορούμε στη δημόσια συζήτηση των ενεργειών που θα αναλάβουμε και των επιχειρημάτων που θα χρησιμοποιήσουμε, ακριβώς διότι μία πιο διακριτική και εμπιστευτική συζήτηση θα μπορέσει να αποδώσει και περισσότερα».

Ερωτηθείς σε διακρατικό επίπεδο πώς αντιμετωπίζεται ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο, όπως σήμερα κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Εσθονό ΥΠΕΞ, ο κ. Κυπριανού αφού επισήμανε πως «το θέμα δεν βρίσκεται στο Συμβούλιο αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε πως «είμαστε σε στενή επαφή με την Προεδρία αλλά ήδη έχουμε αρχίσει και ενημερώνουμε τους εταίρους μας». Ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με τον Εσθονό ομόλογό του, είχε την ευκαιρία, ειδικά στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, να τον ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια για αυτό το ζήτημα. Δήλωσε ακόμη πως έχει αρχίσει και τηλεφωνικές επικοινωνίες με συναδέλφους του Υπουργούς και τους εξηγεί τα προβλήματα που πηγάζουν από αυτό τον κανονισμό: «Για τους εταίρους μας κατά κύριο λόγο το θέμα αφορά πιθανή συζήτηση στο Συμβούλιο». Υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο έχει τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που σαφώς αναφέρει ότι η οποιαδήποτε πρόταση μάλλον θα έπρεπε να βασιστεί στο πρωτόκολλο 10. «Έτσι για τις επόμενες μέρες, παρόλο που θα γίνεται παράλληλα η ενημέρωση των κρατών μελών, θα πρέπει να δοθεί και μία ιδιαίτερη έμφαση στο Ευρωκοινοβούλιο και στις πολιτικές δυνάμεις», τόνισε.

Ερωτηθείς αν εκ των υστέρων θεωρείται λανθασμένη ενέργεια να αποσυρθεί η προσφυγή από το ΔΕΚ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως «δεν συνδέονταν μεταξύ τους αυτά τα δυο. Θα αντέστρεφα. Εάν εμποδίζαμε την εφαρμογή του Χρηματοδοτικού Κανονισμού θα ενισχύαμε τα επιχειρήματα υπέρ της υιοθέτησης του απευθείας εμπορίου. Αντίθετα, αυτή τη στιγμή ένα από τα βασικά μας επιχειρήματα είναι ότι οι νόμιμες πρωτοβουλίες, δηλαδή ο κανονισμός της Πράσινης Γραμμής και ο Χρηματοδοτικός Κανονισμός, είναι αρκετές και ικανοποιητικές για να καλύψουν την οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ και δεν υπάρχει λόγος να καταφεύγουν σε παράνομες πρωτοβουλίες. Άρα οποιαδήποτε εμπόδια στις άλλες δύο πρωτοβουλίες θα ενίσχυαν την επιχειρηματολογία υπέρ του απευθείας εμπορίου. Να υπενθυμίσω ότι βασική παράμετρος εκείνων των προσφυγών ήταν τα ασφαλιστικά μέτρα τα οποία έχασε η Κυπριακή Δημοκρατία. Επομένως από τη στιγμή που δεν μπορούσαμε να εμποδίσουμε την εφαρμογή των έργων, πλέον το να δικαστεί θεωρητικά – και η προσφυγή αφορούσε τα έγγραφα προσφορών, όχι τα καθ’ εαυτόν έργα – θα γινόταν μια ακαδημαϊκή συζήτηση πλέον μετά από αρκετά χρόνια». Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διόρθωσε τα έγγραφα, έκανε τις διορθώσεις που ζητούσε η Κυπριακή Δημοκρατία, και για αυτό αποσύρθηκαν οι προσφυγές, επισημαίνοντας πως «στόχος των προσφυγών δεν ήταν να εμποδιστεί η εφαρμογή του κανονισμού. Είναι μέσω των εγγράφων αυτών να μην μεταχειρίζονται τα κατεχόμενα σαν τρίτο κράτος. Αυτό επιτεύχθηκε από την τροποποίηση που δέχθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ερωτηθείς αν βλέπει και μετά τη σύσκεψή του με τους Ευρωβουλευτές να υπάρχει πρόσφορο έδαφος ώστε η προώθηση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο να σταματήσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Κυπριανού απάντησε πως «το Ευρωκοινοβούλιο είναι ένα αυτόνομο όργανο-θεσμός το οποίο θα πάρει τις αποφάσεις του. Θεωρώ όμως ότι αν γίνουν αντιληπτές οι νομικές, πολιτικές αδυναμίες και η τελείως αρνητική συγκυρία προώθησης αυτού του κανονισμού υπάρχει αυτή η δυνατότητα και η πιθανότητα και αυτός είναι ο στόχος μας. Νομίζω ότι από εδώ και πέρα, εφόσον αρχίζουμε τις ενέργειές μας, θα πρέπει να περιορίσουμε όσο γίνεται περισσότερο πλέον τη δημόσια συζήτηση του θέματος».

Read more...

Οι σοσιαλιστές της Ε.Ε. βομβάρδισαν τον Μπαϋκάλ


Όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του δικτύου internethaber με τον τίτλο «Οι σοσιαλιστές της Ε.Ε. βομβάρδισαν τον Μπαϋκάλ», ο κ. Μπαϋκάλ, που μίλησε στις Βρυξέλλες,δέχθηκε δριμύτατες επικρίσεις από τους Σοσιαλιστές. Ο Πρόεδρος του τουρκικού κόμματος CHP, κ. Μπαϋκάλ, που έλαβε μέρος στη σύνοδο των Σοσιαλοδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, επικρίθηκε έντονα από τον Ευρωβουλευτή Σταύρο Λαμπρινίδη, ο οποίος του είπε: «Αξιότιμε Μπαϋκάλ, εσείς εδώ μιλάτε διαφορετικά και διαφορετικά συμπεριφέρεστε στην Τουρκία». Ο Μπαϋκάλ κατά την ομιλία του είπε ότι η Ε.Ε. βλέπει την Τουρκία από τελείως λανθασμένη οπτική γωνία και τόνισε: «Δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι από τη μια πλευρά βρίσκονται εκείνοι, οι οποίοι αντιτάσσονται στην Ε.Ε. και δεν θέλουν τις μεταρρυθμίσεις, και από την άλλη πλευρά οι οπαδοί της Ε.Ε. και αυτοί που είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων».

Ο Μπαϋκάλ είπε ότι το CHP είναι περισσότερο από όλους υπέρ της Ε.Ε. και επιθυμεί τη δημοκρατία και την ελευθερία, ενώ παράλληλα υποστηρίζει περισσότερο από όλους την οικονομία της ελεύθερης αγοράς και το φιλελεύθερο τρόπο ζωής. Ο Ευρωβουλευτής Σ. Λαμπρινίδης, επικρίνοντας τον Μπαϋκάλ, είπε: «Αξιότιμε Μπαϋκάλ, πραγματοποιήσατε μια ενδιαφέρουσα ομιλία υποστηρικτική για τη δημοκρατία και για τη διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Όμως, όπως γνωρίζετε και εσείς, κατά τα τελευταία χρόνια υπήρξαν σοβαρές ανησυχίες από πλευράς μας αναφορικά με τη συμβολή του κόμματός σας στα θέματα αυτά. Εσείς αρχικά ανοίξατε το δρόμο για τις απαιτούμενες ρυθμίσεις, έτσι ώστε ο Ερντογάν να μπει στη Βουλή. Στη συνέχεια, όμως, βρεθήκατε στην πρώτη θέση της ομάδας, που κατέβαλε προσπάθεια για την επιβολή πολιτικής απαγόρευσης στον Ερντογάν και στο κόμμα του. Επίσης, ενοχοποιήσατε και θέσατε σαν στόχο το Ευρωκοινοβούλιο, εντός του οποίου βρίσκεται και η Ομάδα αυτή, καθώς επίσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, τα οποία επέκριναν αυτές τις αντιδημοκρατικές πρακτικές.
Επίσης, αντιπολιτευθήκατε τη σύσταση της TRT-6 [κουρδικό τ/ο κανάλι], την οποία εμείς εκλάβαμε ως επιτυχία για τη δημοκρατία. Έρχεστε εδώ και λέτε κάποια πράγματα, αλλά οι κινήσεις σας και οι δηλώσεις σας στην Τουρκία διαφέρουν αρκετά. Ενώ η σημασία των όσων λέτε εδώ είναι αρκετά μικρή, έχουν μεγάλη σημασία τα όσα λέτε στην Τουρκία. Εμείς, άραγε, μπορούμε να σας εμπιστευθούμε ως υποστηρικτή της δημοκρατίας και υπερασπιστή αυτής στη χώρα σας;».

Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι μετά τη σύνοδο, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας Schulz σε δηλώσεις του είπε ότι είναι άκρως δύσκολο να κρίνει τα άρθρα του πακέτου τροποποίησης του Συντάγματος ένα προς ένα και ότι, και αν ακόμη γίνονται τροποποιήσεις που θα προωθήσουν τη δημοκρατία, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές καταρχάς αντιτίθενται στο να τίθενται θέματα, τα οποία δεν έχουν μεταξύ τους σχέση, υπό μορφή ενός γενικού πακέτου για ψήφιση.

Ο Schulz αναφορικά με την υπόθεση Εργκενεκόν είπε ότι γνωρίζει τις αξιολογήσεις του CHP σχετικά με το θέμα, ότι τις παρακολουθεί και τις σημειώνει, αλλά αυτή τη στιγμή δεν βλέπει κανένα λόγο για να αμφιβάλλει για τη διεξαγόμενη δίκη και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Μετά τον Schulz, μίλησε πάλι ο Μπαϋκάλ, ο οποίος είπε ότι οι επαφές του ήταν άκρως ωφέλιμες και αποδοτικές.

Read more...

Gunter Grass: ν Αναγνωρίσει η Τουρκία τη Γενοκτονία!


Μετά την προβολή από το παγγερμανικής εμβέλειας τηλεοπτικό δίκτυο ARD του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ „Aghet“ για τη γενοκτονία των Αρμενίων, χθες και ο γνωστός γερμανός νομπελίστας συγγραφέας Günter Grass, σε συνέντευξη Τύπου στην Κων/πολη, κάλεσε την Τουρκία να αναγνωρίσει τα «εγκλήματα κατά των Αρμενίων».
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει τηλεγράφημα του dpa από την Κωνσταντινούπολη, με τίτλο «Grass: Αναγνώριση των εγκλημάτων κατά των Αρμενίων»: Ο Γκρας τόνισε ότι η αναγνώριση αποτελεί αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο βήμα στην πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη. «Πότε θα έλθει η ώρα να αναγνωριστεί το έγκλημα του αφανισμού των Αρμενίων, το 1915/16, ως πραγματικό γεγονός;», αναρωτήθηκε ο νομπελίστας συγγραφέας.

«Το παρελθόν δεν μας αφήνει ήσυχους», επεσήμανε ο Γκρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο συγγραφέα Yasar Kemal. Πρόσθεσε δε ότι στα νιάτα του και ο ίδιος είχε υποβαθμίσει ως δήθεν προπαγανδιστικές τις πρώτες αναφορές σε εγκλήματα του Τρίτου Ράιχ. «Γνωρίζω εξ ιδίων πόσο δύσκολο είναι να σηκώσεις το βάρος του παρελθόντος όπως στην περίπτωση των γερμανικών εγκλημάτων». Η Τουρκία όμως θα πρέπει να σταματήσει τον αποκλεισμό σε ένα θέμα-ταμπού. Μια τέτοια εξέλιξη είναι αναπόφευκτη και αποτελεί προϋπόθεση για τη συμφιλίωση με τους Αρμενίους, τόνισε.
«Περιμένουμε να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ και να μπορέσουμε να μιλήσουμε γι’ αυτά τα πράγματα, όχι σαν να είναι ‘ταμπού’. Άλλωστε, υπάρχουν ‘ελέγξιμα και αδιάψευστα’ ντοκουμέντα από γερμανικές πηγές, όσον αφορά τα διαπραχθέντα εγκλήματα εις βάρος των Αρμενίων», δήλωσε ο Γκρας, ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία, στο πλαίσιο προγράμματος πολιτιστικών ανταλλαγών του Goethe Institut.

Read more...

“Κενά λόγια” Νταβούτογλου στην Ουάσιγκτον


Στο πλαίσιο της προβολής της γνωστής θέσης περί μηδενικών προβλημάτων με τα γειτονικά κράτη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Α. Νταβούτογλου, σε ομιλία του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων της Ουάσιγκτον επικαλέσθηκε και την πρόοδο που σημειώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την πρόσφατη συνάντησή του με τον Δ. Δρούτσα στην Άγκυρα, και τη σχεδιαζόμενη επίσημη επίσκεψη του Τούρκου στην Αθήνα, όπου θα τον συνοδεύσουν δέκα υπουργοί. Ερωτηθείς από τον Τομ Μίλερ, για την προοπτική λύσης στην Κύπρο, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας εκτίμησε ότι ”χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία με την απόρριψη του σχεδίου Ανάν το 2004”, και ολοκλήρωσε, την αναφορά του στο Κυπριακό σημειώνοντας: ”Η Άγκυρα έχει ενθαρρύνει τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να αναζητήσει ειλικρινά λύση, και στο πλαίσιο αυτό ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κατέθεσε τον Ιανουάριο συμβιβαστικές προτάσεις, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει κίνητρο να πράξει το ίδιο και επιμένει σε ανοιχτές συνομιλίες χωρίς χρονοδιάγραμμα’‘. Τέλος, ερωτηθείς για την ελεύθερη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τόνισε: ”αποτελεί υποχρέωση της τουρκικής πολιτείας να διασφαλίσει τη θρησκευτική ελευθερία’’, υποσχέθηκε να καταβάλει προσπάθειες για ‘’να βελτιωθεί η κατάσταση’‘, αλλά δεν αποδέχθηκε την οικουμενικότητα του θεσμού λέγοντας ότι ”με βάση τη συνθήκη της Λωζάννης ο Πατριάρχης πρέπει να είναι Τούρκος πολίτης”.

Νέες αναχαιτίσεις

Ωστόσο, παρά τις υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια του κ. Νταβούτουγλου, ελληνικά μαχητικά αναχαίτισαν δύο φορές τουρκικά F-16, που βρίσκονταν σε αποστολή στον εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο. Τα ελληνικά F-16 και M-200 είχαν απογειωθεί από τη Λήμνο και τη Σκύρο και αναχαίτισαν τα τουρκικά μαχητικά πάνω από τη νότια και νοτιοανατολική περιοχή της Λήμνου, όπου σε σχεδόν καθημερινή βάση τα τουρκικά αεροσκάφη επιχειρούν εμπράκτως να αμφισβητήσουν το καθεστώς ελέγχου του Αιγαίου Πελάγους και να καθιερώσουν δια της βίας νέο status quo.
Οι αναχαιτίσεις των τελευταίων μηνών, σύμφωνα με έλληνες αξιωματικούς της αεροπορίας, εμπεριέχουν ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προσδίδουν στη συμπεριοφορά των τούρκων πιλότων μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, όπως η μαζικότητα των αεροπορικών εξόδων και η δυνατότητά τους να χρησιμοποιούν αρκετά νέα αεροδρόμια, πλησίον της ακτογραμμής της Μ. Ασίας, στο Αιγαίο.

Δήλωση Κλίντον πρίν τη συνάντηση με Νταβούτογλου
Υποδεχόμενη τον Τούρκο ομόλογό της, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε: “Είμαι πολύ ικανοποιημένη που καλωσορίζω και πάλι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάποιον ο οποίος όχι μόνο είναι συνάδελφος, αλλά έχει στη διάρκεια του τελευταίου έτους εξελιχθεί σε φίλο. Έχουμε πολλά σημαντικά ζητήματα να συζητήσουμε με την Τουρκία και ο υπουργός Εξωτερικών είναι πάντα πρόθυμος να ανταλλάξουμε απόψεις και να προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε λύσεις σε προβλήματα. Έχουμε πολύ ισχυρή διμερή σχέση“. Ο κ. Νταβούτογλου περιορίσθηκε να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη συνάντηση, μετά το πέρας της οποίας δεν υπήρξαν κοινές δηλώσεις.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP