Σάββατο 17 Απριλίου 2010

“Κενά λόγια” Νταβούτογλου στην Ουάσιγκτον


Στο πλαίσιο της προβολής της γνωστής θέσης περί μηδενικών προβλημάτων με τα γειτονικά κράτη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Α. Νταβούτογλου, σε ομιλία του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων της Ουάσιγκτον επικαλέσθηκε και την πρόοδο που σημειώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την πρόσφατη συνάντησή του με τον Δ. Δρούτσα στην Άγκυρα, και τη σχεδιαζόμενη επίσημη επίσκεψη του Τούρκου στην Αθήνα, όπου θα τον συνοδεύσουν δέκα υπουργοί. Ερωτηθείς από τον Τομ Μίλερ, για την προοπτική λύσης στην Κύπρο, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας εκτίμησε ότι ”χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία με την απόρριψη του σχεδίου Ανάν το 2004”, και ολοκλήρωσε, την αναφορά του στο Κυπριακό σημειώνοντας: ”Η Άγκυρα έχει ενθαρρύνει τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να αναζητήσει ειλικρινά λύση, και στο πλαίσιο αυτό ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κατέθεσε τον Ιανουάριο συμβιβαστικές προτάσεις, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει κίνητρο να πράξει το ίδιο και επιμένει σε ανοιχτές συνομιλίες χωρίς χρονοδιάγραμμα’‘. Τέλος, ερωτηθείς για την ελεύθερη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τόνισε: ”αποτελεί υποχρέωση της τουρκικής πολιτείας να διασφαλίσει τη θρησκευτική ελευθερία’’, υποσχέθηκε να καταβάλει προσπάθειες για ‘’να βελτιωθεί η κατάσταση’‘, αλλά δεν αποδέχθηκε την οικουμενικότητα του θεσμού λέγοντας ότι ”με βάση τη συνθήκη της Λωζάννης ο Πατριάρχης πρέπει να είναι Τούρκος πολίτης”.

Νέες αναχαιτίσεις

Ωστόσο, παρά τις υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια του κ. Νταβούτουγλου, ελληνικά μαχητικά αναχαίτισαν δύο φορές τουρκικά F-16, που βρίσκονταν σε αποστολή στον εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο. Τα ελληνικά F-16 και M-200 είχαν απογειωθεί από τη Λήμνο και τη Σκύρο και αναχαίτισαν τα τουρκικά μαχητικά πάνω από τη νότια και νοτιοανατολική περιοχή της Λήμνου, όπου σε σχεδόν καθημερινή βάση τα τουρκικά αεροσκάφη επιχειρούν εμπράκτως να αμφισβητήσουν το καθεστώς ελέγχου του Αιγαίου Πελάγους και να καθιερώσουν δια της βίας νέο status quo.
Οι αναχαιτίσεις των τελευταίων μηνών, σύμφωνα με έλληνες αξιωματικούς της αεροπορίας, εμπεριέχουν ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προσδίδουν στη συμπεριοφορά των τούρκων πιλότων μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, όπως η μαζικότητα των αεροπορικών εξόδων και η δυνατότητά τους να χρησιμοποιούν αρκετά νέα αεροδρόμια, πλησίον της ακτογραμμής της Μ. Ασίας, στο Αιγαίο.

Δήλωση Κλίντον πρίν τη συνάντηση με Νταβούτογλου
Υποδεχόμενη τον Τούρκο ομόλογό της, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε: “Είμαι πολύ ικανοποιημένη που καλωσορίζω και πάλι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάποιον ο οποίος όχι μόνο είναι συνάδελφος, αλλά έχει στη διάρκεια του τελευταίου έτους εξελιχθεί σε φίλο. Έχουμε πολλά σημαντικά ζητήματα να συζητήσουμε με την Τουρκία και ο υπουργός Εξωτερικών είναι πάντα πρόθυμος να ανταλλάξουμε απόψεις και να προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε λύσεις σε προβλήματα. Έχουμε πολύ ισχυρή διμερή σχέση“. Ο κ. Νταβούτογλου περιορίσθηκε να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη συνάντηση, μετά το πέρας της οποίας δεν υπήρξαν κοινές δηλώσεις.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP