Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Οι σοσιαλιστές της Ε.Ε. βομβάρδισαν τον Μπαϋκάλ


Όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του δικτύου internethaber με τον τίτλο «Οι σοσιαλιστές της Ε.Ε. βομβάρδισαν τον Μπαϋκάλ», ο κ. Μπαϋκάλ, που μίλησε στις Βρυξέλλες,δέχθηκε δριμύτατες επικρίσεις από τους Σοσιαλιστές. Ο Πρόεδρος του τουρκικού κόμματος CHP, κ. Μπαϋκάλ, που έλαβε μέρος στη σύνοδο των Σοσιαλοδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, επικρίθηκε έντονα από τον Ευρωβουλευτή Σταύρο Λαμπρινίδη, ο οποίος του είπε: «Αξιότιμε Μπαϋκάλ, εσείς εδώ μιλάτε διαφορετικά και διαφορετικά συμπεριφέρεστε στην Τουρκία». Ο Μπαϋκάλ κατά την ομιλία του είπε ότι η Ε.Ε. βλέπει την Τουρκία από τελείως λανθασμένη οπτική γωνία και τόνισε: «Δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι από τη μια πλευρά βρίσκονται εκείνοι, οι οποίοι αντιτάσσονται στην Ε.Ε. και δεν θέλουν τις μεταρρυθμίσεις, και από την άλλη πλευρά οι οπαδοί της Ε.Ε. και αυτοί που είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων».

Ο Μπαϋκάλ είπε ότι το CHP είναι περισσότερο από όλους υπέρ της Ε.Ε. και επιθυμεί τη δημοκρατία και την ελευθερία, ενώ παράλληλα υποστηρίζει περισσότερο από όλους την οικονομία της ελεύθερης αγοράς και το φιλελεύθερο τρόπο ζωής. Ο Ευρωβουλευτής Σ. Λαμπρινίδης, επικρίνοντας τον Μπαϋκάλ, είπε: «Αξιότιμε Μπαϋκάλ, πραγματοποιήσατε μια ενδιαφέρουσα ομιλία υποστηρικτική για τη δημοκρατία και για τη διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Όμως, όπως γνωρίζετε και εσείς, κατά τα τελευταία χρόνια υπήρξαν σοβαρές ανησυχίες από πλευράς μας αναφορικά με τη συμβολή του κόμματός σας στα θέματα αυτά. Εσείς αρχικά ανοίξατε το δρόμο για τις απαιτούμενες ρυθμίσεις, έτσι ώστε ο Ερντογάν να μπει στη Βουλή. Στη συνέχεια, όμως, βρεθήκατε στην πρώτη θέση της ομάδας, που κατέβαλε προσπάθεια για την επιβολή πολιτικής απαγόρευσης στον Ερντογάν και στο κόμμα του. Επίσης, ενοχοποιήσατε και θέσατε σαν στόχο το Ευρωκοινοβούλιο, εντός του οποίου βρίσκεται και η Ομάδα αυτή, καθώς επίσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, τα οποία επέκριναν αυτές τις αντιδημοκρατικές πρακτικές.
Επίσης, αντιπολιτευθήκατε τη σύσταση της TRT-6 [κουρδικό τ/ο κανάλι], την οποία εμείς εκλάβαμε ως επιτυχία για τη δημοκρατία. Έρχεστε εδώ και λέτε κάποια πράγματα, αλλά οι κινήσεις σας και οι δηλώσεις σας στην Τουρκία διαφέρουν αρκετά. Ενώ η σημασία των όσων λέτε εδώ είναι αρκετά μικρή, έχουν μεγάλη σημασία τα όσα λέτε στην Τουρκία. Εμείς, άραγε, μπορούμε να σας εμπιστευθούμε ως υποστηρικτή της δημοκρατίας και υπερασπιστή αυτής στη χώρα σας;».

Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι μετά τη σύνοδο, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας Schulz σε δηλώσεις του είπε ότι είναι άκρως δύσκολο να κρίνει τα άρθρα του πακέτου τροποποίησης του Συντάγματος ένα προς ένα και ότι, και αν ακόμη γίνονται τροποποιήσεις που θα προωθήσουν τη δημοκρατία, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές καταρχάς αντιτίθενται στο να τίθενται θέματα, τα οποία δεν έχουν μεταξύ τους σχέση, υπό μορφή ενός γενικού πακέτου για ψήφιση.

Ο Schulz αναφορικά με την υπόθεση Εργκενεκόν είπε ότι γνωρίζει τις αξιολογήσεις του CHP σχετικά με το θέμα, ότι τις παρακολουθεί και τις σημειώνει, αλλά αυτή τη στιγμή δεν βλέπει κανένα λόγο για να αμφιβάλλει για τη διεξαγόμενη δίκη και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Μετά τον Schulz, μίλησε πάλι ο Μπαϋκάλ, ο οποίος είπε ότι οι επαφές του ήταν άκρως ωφέλιμες και αποδοτικές.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP