Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Έβγαλαν εθνικό ύμνο για την «Ανεξάρτητη Δυτική Θράκη»...


Τα πράγματα στην Δυτική Θράκη δεν πανε κάλα ενω η κυβέρνηση στην Αθηνα κοιμάται μαζι με το μεγαλυτερο μερος του Ελληνικο πληθυσμου...

Οι φιλότουρκοι της δυτικής Θράκης εκτός από πράσινη σημαία που κυκλοφορούν, έβγαλαν και εθνικό ύμνο για...την "ανεξαρτησία τους?"

Το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής σε συνεργασία με τους τουρκόφρονους της περιοχής κλιμακώνουν την προπαγάνδα υπέρ της "Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης".

Οι Τουρκόφρονοι οραματίζονται την αναβίωση της "Δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης". Ο συγκεκριμένος πόλεμος εκφράζεται κυρίως μέσω των μελών του "Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης" τη δράση του οποίου πολλές φορές έχει αποκαλύψει η "Κίνηση πολιτών για την απομάκρυνση του τουρκικού προξενείου από την Κομοτηνή". Οι ίδιοι κύκλοι κυκλοφόρησαν τη νέα σημαία της Δυτικής Θράκης η οποία είναι πράσινη και έχει επάνω της την ημισέληνο. Έκαναν γνωστό σε όλους την ύπαρξη του εθνικού τους ύμνου.

Χαρακτηριστικοί είναι οι παρακάτω στίχοι:

Δεν υπάρχει ποτέ επιστροφή από αυτόν τον δοξασμένο πόλεμο ανεξαρτησίας!
Μπροστά μας ακόμα και ατσάλινοι στρατοί να βγούνε δεν μας τρομάζουν!
Εμείς για την εθνική ανεξαρτησία, διαβήκαμε τον Έβρο και τον Νέστο,
Φτάσαμε στον στόχο μας νικώντας, συντρίβοντας όλους τους εισβολείς
Ανοίξαμε στα Βαλκάνια περίοδο μιας δοξασμένης δημοκρατίας
Εμείς για πρώτη φορά ανάψαμε τη δάδα της ελευθερίας.
Αυτή η σημαία θα κυματίζει, αυτή η δημοκρατία θα ζήσει.

Οι εχθροί απέναντι μας, πανικόβλητοι θα φύγουν!
Είμαστε εγγόνια ενός έθνους που χιλιάδες χρόνια ζει ελεύθερο,
εκείνο δημιούργησε τις στέπες, είμαστε λιοντάρια, γεράκια των ουρανών.
Πάντα οι έφοδοι των αγωνιστών θυμίζουν φουρτούνες.
Στον πόλεμο οι εχθροί λιποθυμούνε από τον τρόμο του μεγαλείου μας.
Η Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης θα ζήσει, θα ζήσει!

Ο συγκεκριμένος εθνικός ύμνος φαίνεται να έχει γραφεί από τον Σουλεϊμάν Ασκερί.

Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών επιβάλλεται να δει το όλο θέμα με περισσότερη σοβαρότητα, γιατί και οι Σέρβοι υποτιμούσαν τις κινήσεις των Αλβανών του Κοσσόβου με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν χάσει το Κόσσοβο.

Read more...

Εξοργισμένη η Ευρώπη με την Τουρκία στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης


Επί τέσσερα χρόνια η Τουρκία αρνείται να υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση τη συμφωνία επανεισδοχής λαθρομεταναστών, θεωρώντας ότι δεν την συμφέρει (γιατί άραγε;) και ταυτοχρόνως αρνείται να εφαρμόσει την σχετική συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ελλάδα από το 2002.
Την ίδια ώρα, η προσπάθειά της να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία, μέσω του οργανισμού Frontex, όχι μόνο απέτυχε αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές γι αυτήν κλίμα, τουλάχιστον σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Frontex εκτελεί στο Αιγαίο, όπως και σε άλλες περιοχές των ευρωπαϊκών συνόρων, αποστολές για τον έλεγχο της ροής λαθρομεταναστών, η παρουσία των οποίων αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρώπης, προκαλεί τριβές στις Βρυξέλλες και αναμένεται το επόμενο διάστημα, επί της τωρινής ισπανικής προεδρίας, να υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις.
Ένας από τους πλέον αρνητικούς παράγοντες στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η Τουρκία, η οποία δημοσίως πλέον κατηγορείται ότι όχι μόνο δεν ελέγχει τα σύνορά της –κυρίως στο Αιγαίο- αλλά και διευκολύνει –με τη συμμετοχή μάλιστα κρατικών υπηρεσιών- την έξοδο λαθρομεταναστών στα νησιά του Αρχιπελάγους.
Σύμφωνα ε πληροφορίες ελληνικών και άλλων ευρωπαϊκών πηγών, αυτή την εποχή περίπου 150.000 λαθρομετανάστες περιφέρονται στα τουρκικά παράλια, αναζητώντας τρόπους να περάσουν σε κάποιο ελληνικό νησί είτε για να παραμείνουν στη χώρα μας είτε για να προωθηθούν στη συνέχεια σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Οι εναέριες παρακολουθήσεις των τουρκικών παραλίων από τα αεροπλάνα της Frontex έχουν πολλές φορές περιπετειώδη εξέλιξη, λόγω των συνεχών παρενοχλήσεων που υφίστανται από τα τουρκικά ραντάρ, καθώς οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι δήθεν πετούν σε τουρκικό εναέριο χώρο…
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η Τουρκία επιχείρησε να κατοχυρώσει μέσα από μία ευρωπαϊκή συμφωνία τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», χωρίς όμως αποτέλεσμα και από τον Σεπτέμβριο ουσιαστικά έχουν παγώσει οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής. Ελπίζεται ότι οι πιέσεις θα αποδώσουν καρπούς το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, σε συναντήσεις που έγιναν μεταξύ εμπειρογνομώνων από την Τουρκία και την Ε.Ε. για την επίτευξη μίας συμφωνίας, η τουρκική στάση ήταν αλλοπρόσαλλη και προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που πιέζουν για συμφωνία καθώς το πρόβλημα οξύνεται συνεχώς.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η Τουρκία ζητά να ενταχθεί στις επιχειρήσεις της Frontex, που είναι το τελικό στάδιο της συμφωνίας, κάτι που θα φάνταζε λογικό για οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά όχι για την Τουρκία, η οποία μέσω της συμμετοχής της αποσκοπεί στο να καθορίσει τις πτήσεις των ευρωπαϊκών αεροσκαφών, κάτι που φυσικά η Ελλάδα δεν συζητά, και εξ όσων έχουν γίνει γνωστά, ούτε η Ε.Ε.
Απέδωσαν οι αντιδράσεις
Οι έως τώρα διαπραγματεύσεις έχουν καταδείξει ότι σε αυτή την περίπτωση οι ευρωπαίοι εταίροι μας είναι πολύ καλά ενημερωμένοι μετά από έντονη ελληνική κινητικότητα και αφού διεφάνησαν οι προθέσεις της Άγκυρας.
Εξίσου αρνητικός έναντι της Άγκυρας ήταν και ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Ίλκα Λαΐτινεν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα και τις συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Από διπλωματικές πηγές, πάντως, χαρακτηρίστηκε ως ατυχής η δήλωση ότι η Ελλάδα θα κλείσει τα σύνορα με την Τουρκία, αν η Άγκυρα δεν συμμορφωθεί. Για τον απλό λόγο ότι είναι αδύνατον να κλείσουν τα σύνορα, πέραν του ότι το θέμα είναι να εκτεθεί διεθνώς η Τουρκία και να αναγκαστεί να συμμορφωθεί και όχι να υπάρχουν τριβές στα σύνορα.
Πηγή: Εφ. Veto

Read more...

Μουφτή αντί Χάλκης θέλει ο Ταγίπ


Χωρίς να περιμένει απάντηση στην περίφημη επιστολή που έστειλε στον έλληνα πρωθυπουργό, όπου έθετε και θέμα μειονότητας, συναντήθηκε πριν από μερικές μέρες με τον πρόεδρο της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας της Θράκης», Αχμέτ Μετέ.
Η συνάντηση παρέμεινε άγνωστη μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όταν ο «Σύλλογος Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης» (ο πρόεδρος του οποίου συνόδευσε τον Α. Μετέ) εξέδωσε δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε στην Τουρκία. Σύμφωνα με αυτό, ο τούρκος πρωθυπουργός τούς ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν τη Σχολή της Χάλκης, εάν δεν δοθούν ανταλλάγματα για τη μειονότητα της Θράκης.

Το γεγονός προκάλεσε εκνευρισμό στην ελληνική κυβέρνηση, στελέχη της οποίας το χαρακτηρίζουν «ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας» και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να απαντήσουν.
Στις στιχομυθίες που περιλαμβάνονται στο δελτίο τύπου, ο Τ. Ερντογάν φέρεται να λέει με τον γνωστό γλαφυρό τρόπο του: «Αν τώρα εσύ (Ελληνα) δεν πεις επισήμως "σε αναγνωρίζω" στον μουφτή που έχουν εκλέξει οι πολίτες μου στη δυτική Θράκη και αναγνωρίζεις ως μουφτή ένα άτομο που έχεις διορίσει εσύ, τότε με συγχωρείς, φίλε»...
Είπε ακόμα ότι η χώρα του έχει κάνει ήδη τα «στραβά μάτια» σε κάποια θέματα, όπως σε αυτό σχετικά με την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη. «Αυτοί που συγκροτούν την Ιερά Σύνοδο, σύμφωνα με τη συνθήκη της Λοζάνης, πρέπει να είναι δικοί μας πολίτες. Αυτή τη στιγμή δεν είναι. Εμείς δείξαμε κατανόηση σε αυτό το θέμα. Όμως αυτοί τι έκαναν; Δεν μπορούν να ανεχθούν ούτε καν τη λέξη "Τούρκος" στη Δυτική Θράκη». Χαρακτήρισε, μάλιστα, την ελληνική κυβέρνηση πανικόβλητη, εξαιτίας της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την οποία επιτρέπεται η δημιουργία «τουρκικών» συλλόγων.
Ελληνική αμηχανία
Στην ελληνική κυβέρνηση δεν δείχνουν πανικόβλητοι -όπως τους χαρακτηρίζει ο Ερντογάν- αλλά αμήχανοι. Παρά το έντονο προσωπικό ενδιαφέρον του έλληνα πρωθυπουργού για τη μειονότητα, δεν προχωρεί σε αποφάσεις, ούτε αποκρούει τα επιχειρήματα των Τούρκων. Ο Γ. Παπανδρέου θέλει να αποφύγει κυρίως εσωτερικές αντιδράσεις, καθώς δεν ξεχνά τις επιθέσεις που είχε δεχθεί παλαιότερα, όταν είχε ταχθεί υπέρ του δικαιώματος του εθνικού αυτοπροσδιορισμού των μουσουλμάνων της Θράκης.
Πέρα από το πολιτικό παιχνίδι της Τουρκίας με τους μουσουλμάνους της Θράκης, η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει για τις ελλείψεις σχολείων στη μειονότητα, τα προβλήματα με τη διαχείριση των βακουφίων, αλλά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που την καταδικάζει για την απαγόρευση των «τουρκικών συλλόγων». Επίσης, δεν έχει πάρει θέση για τη σαρία που εφαρμόζεται στη μειονότητα, υποβιβάζοντας τη γυναίκα και καταπατώντας τα δικαιώματά της.
Ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η Τουρκία ζητάει να εκλέγει η μειονότητα τον μουφτή και να έχει και δικαστικές αρμοδιότητες, ενώ κανένα από τα δύο δεν επιτρέπεται στην Τουρκία. Οπως δεν επιτρέπεται και στους συλλόγους της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη να ονομάζονται «ελληνικοί», και στους ομογενείς να λέγονται Ελληνες, αντί «Ρωμιοί».
Η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, ακολουθεί άλλη τακτική και δεν θέτει στην ατζέντα με τα ελληνοτουρκικά θέματα την καταπάτηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, ούτε οι ομογενείς της Πόλης παροτρύνονται να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Read more...

Μαζικά υπογράφουν οι Πομάκοι για να φύγει το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής


Είναι εντυπωσιακό και ομολογούμε ότι ούτε και εμείς οι ίδιοι το αναμέναμε! Πάντα είχαμε βέβαια (και έχουμε) μουσουλμάνους φίλους και συνοδοιπόρους στον αγώνα μας (ως Σωματείο του «Αντιφωνητή» και τώρα μέσα στα ευρύτερα πλαίσια της Πρωτοβουλίας Πολιτών της Θράκης) ενάντια στο τουρκικό Προξενείο και στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στη Θράκη.
Λίγοι ωστόσο ήταν πάντοτε αυτοί (και κυρίως κάποιοι μετρημένοι στα δάχτυλα Πομάκοι και Ρομά) που τολμούσαν απροκάλυπτα να καταγγείλουν τις απόπειρες εκτουρκισμού τους, που τολμούσαν να εκφραστούν και να εκτεθούν δημοσίως, πληρώνοντας το βαρύ τίμημα της απομόνωσης από το περιβάλλον των ομοθρήσκων τους (για να μη μιλήσουμε τώρα και για τις πιέσεις, τις απειλές ή τους εκβιασμούς), την ίδια στιγμή που η γελοία φοβική πολιτική του ελλαδικού κράτους (πλην κάποιων μεμονωμένων πολιτικών εξαιρέσεων) αρνείται ακόμη και ηθικά να τους παράσχει το παραμικρό έρεισμα.

Πάντα επίσης γνωρίζαμε πολύ καλά ότι η συντριπτική πλειονότητα των μουσουλμάνων συντοπιτών μας εδώ στη Θράκη διακατέχεται από την επιθυμία να ζήσει ειρηνικά στην περιοχή και να διατηρήσει τις καλές σχέσεις που έχει με το πλειονοτικό χριστιανικό στοιχείο. Και γνωρίζαμε ακόμη ότι δεν επικροτεί την ένταση και τον διχασμό που παράγουν συνεχώς οι φασιστικές μέθοδοι της Άγκυρας και του επίσημου τοπικού της οργάνου. Ξέραμε όμως από την άλλη και ότι ο φόβος, που χαρακτηρίζει άλλωστε πολύ συχνά ακόμη και την πλειονοτική τοπική κοινωνία (αυτήν μάλιστα, άνευ ουδενός ουσιαστικού λόγου), πολύ περισσότερο διακατέχει τη μειονοτική, σε μια περιοχή βέβαια που η ισχύς και η λειτουργία της (αυτοφερόμενης ως) «ελληνικής πολιτείας» αποδεικνύονται καθημερινά ολοένα και περισσότερο πλασματικές και… σκιώδεις!
Φαίνεται ωστόσο ότι αυτός ο φόβος δεν έχει ακόμη καταβάλει και εξουθενώσει τους πάντες υπό το κράτος του! Οι υπογραφές μουσουλμάνων της Θράκης υπέρ του αιτήματος της Πρωτοβουλίας μας για το κλείσιμο του τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής άρχισαν να εμφανίζονται δειλά στην αρχή της εκστρατείας μας, όμως μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζονται! Και οι περίπου 60 μαζικές υπογραφές (όλες μέσα από την Κομοτηνή!) της προχτεσινής μέρας (16/1/2010), όπως μπορείτε να διαπιστώσετε με μια απλή επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας www.proxeneio-stop.org, δείχνουν ότι η…Τουρκοκρατία στη Θράκη δεν είναι τελικά για όλους μία κατάσταση απολύτως…δεδομένη, αλλά ούτε και απολύτως…επιθυμητή!
Ειδικά αυτές οι υπογραφές των μουσουλμάνων συμπολιτών μας είναι πολύ σημαντικές, έχουν στα μάτια μας διπλάσια και τριπλάσια ίσως αξία από τις αντίστοιχες των χριστιανών συνελλήνων, που στο κάτω-κάτω δεν pomakoi_koritsiaέχουν και απολύτως τίποτα να χάσουν ή να διακινδυνεύσουν! Για τους πρώτους αντίθετα το διακύβευμα είναι εντελώς διαφορετικό! Και ασφαλώς οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν πραγματικά φωτεινό παράδειγμα, που ελπίζουμε ότι θα φέρει σε συναίσθηση και τους υπόλοιπους συμπατριώτες μας και θα σπάσει πια και το πλέγμα της νεοελληνικής νοοτροπίας της αδιαφορίας, του δισταγμού και της φοβικότητας! Γιατί, από τη στιγμή που μουσουλμάνοι της Θράκης (και ειδικά της Κομοτηνής!) τολμούν να εκτεθούν δημοσίως, πετώντας επωνύμως τις υπογραφές τους στα μούτρα των πρακτόρων της Άγκυρας που ζουν ολόγυρά τους (με όποιο τίμημα στοχοποίησης θα μπορούσε κάτι τέτοιο να συνεπάγεται), ποια…επιχειρήματα μπορεί άραγε πλέον να προβάλει κάποιος που ζει στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα ή την Πελοπόννησο (και εφ’ όσον έχει βεβαίως, εννοείται, στοιχειώδεις πατριωτικές ευαισθησίες);
Και ταυτόχρονα βέβαια, όλες αυτές οι υπογραφές αποτελούν εκκωφαντικό κόλαφο σε αυτή τη χρόνια (και πλέον ακόμη περισσότερο εντεινόμενη) απόπειρα της Τουρκίας και των εδώ μηχανισμών της για το καπέλωμα, τη γκετοποίηση και τη χυδαία εκμετάλλευση της μειονότητας προς ίδιον (ιμπεριαλιστικόν) όφελος! Αποτελούν και την πλήρη δικαίωση όλων όσων φωνάζουμε εδώ και καιρό ότι η απαίτηση για το κλείσιμο του…ευαγούς ιδρύματος της οδού Ιώνων και για την εκδίωξη των πρακτόρων του, όχι μόνο δεν στρέφεται κατά της ίδιας της μειονότητας, αλλά αποτελεί στην πραγματικότητα μονόδρομο για την πρόοδο, την αρμονική της ένταξη στην ευρύτερη τοπική κοινωνία και τον εκδημοκρατισμό της. Σίγουρα όμως είναι άλλο να το λένε αυτό κάποιοι πλειονοτικοί και άλλο να το ακούς τόσο καθαρά και απροκάλυπτα από τα στόματα των ίδιων των μουσουλμάνων! Ως εκ τούτου αναμένουμε βεβαίως πλέον με μεγάλο ενδιαφέρον και τη μέρα που οι θρακικές τουρκόφωνες πρακτοροφυλλάδες θα βγουν πάλι να καταγγέλλουν την…εμφάνιση στη Θράκη «ακραίων κινήσεων από…εθνικιστικούς κύκλους» και «ρατσιστικών πρωτοβουλιών εναντίον της μειονότητας»! Πραγματικά τις αναμένουμε, τώρα που γέμισε άξαφνα ο τόπος κι από…μουσουλμάνους αντιμειονοτικούς ρατσιστές!
Πάνω απ’ όλα όμως, εμείς οφείλουμε να πούμε ότι αυτές οι υπογραφές των μουσουλμάνων συντοπιτών μας έχουν ιδιαίτερη σημασία για μας, γιατί μάς δίνουν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη, ώστε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας! Όλες βέβαια οι υπογραφές στήριξης, απ’ όπου και αν έρχονται, είναι αναμφίβολα πολύ σημαντικές και μας ενισχύουν ηθικά! Οι συγκεκριμένες όμως, ακόμη περισσότερο! Και καθιστούν ακόμη πιο ξεκάθαρα σαφές μέσα στο μυαλό μας ότι πραγματικά υπάρχει τελικά για τη Θράκη κάποια ελπίδα…

Read more...

Αποκαλύψεων συνέχεια για τη JITEM


Συνεχίζεται η δικαστική έρευνα για τη δράση της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ειδικών Επιχειρήσεων της Στρατοχωροφυλακής (JITEM), η οποία ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και είναι υπεύθυνη για δολοφονίες Κούρδων και πολιτικών αντιφρονούντων στη νοτιοανατολική Τουρκία. Η JITEM βρίσκεται αμιγώς υπό στρατιωτικό έλεγχο και θεωρείται πλήρως αυτόνομη, διατηρώντας τα στεγανά της έναντι της ΜΙΤ ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της Zaman, Τούρκοι Φρουροί Χωριών (αντι-αντάρτικες ομάδες για την αντιμετώπιση του ΡΚΚ) αποκάλυψαν ότι η JITEM συνεχίζει να τους εξοπλίζει με αντιαρματικούς M-72 LAW και χειροβομβίδες, παρά τη κατηγορηματική διάψευση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου ότι δεν υφίσταται η Υπηρεσία. Όπως κατέθεσε ο κατηγορούμενος για την υπόθεση Εργένεκον πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος Κων/πολης Α. Serdar Sacan "η JITEM είναι μια Υπηρεσία που αλλοιώθηκε και διαβρώθηκε με τη πάροδο του χρόνου, μετονομαζόμενη σε JIT. Mε το προσωπικό που υπηρετούσε σε αυτήν, συνεργασθήκαμε στη Ν. Ανατολία, όπου και ολοκληρώσαμε σημαντικές αποστολές".


Read more...

Επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας στην Άγκυρα


Επίσκεψη στη Τουρκία πραγματοποιεί ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ehud Barak σε μια προσπάθεια αποφορτίσει το τεταμένο κλίμα που κυριαρχεί στις σχέσεις των δύο χωρών εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο. Ο Barak είχε συναντήσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Vecdi Gonul, με τον οποίο εξέτασαν θέματα στρατιωτικής συνεργασίας. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η Τουρκία και το Ισραήλ θα παραμείνουν στρατηγικοί σύμμαχοι, όσο "τους αναγκάζουν" τα συμφέροντά τους ενώ από την πλευρά του ο Barak χαρακτήρισε την Άγκυρα σημαντικό παράγοντα στη περιοχή.

Ο Ισραηλινός υπουργός είχε συνομιλίες και με τον υπουργό Εξωτερικών Ahmet Davutoglou, όχι όμως και με το πρωθυπουργό Εrdogan που προτίμησε να αναχωρήσει για το Αμπου Ντάμπι, για τη διεθνή Διάσκεψη για το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη στο περιθώριο της οποίας αναμένεται συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Στα εξοπλιστικά, προς υλοποίηση βαίνει η σύμβαση για τα Μη-Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV) τύπου Heron με το Τελ Αβίβ να υπόσχεται ότι θα παραδώσει τα 4 πρώτα συστήματα έως τον Απρίλιο ενώ η εφημερίδα Aksam αποκάλυψε ότι από το 2009 υφίσταται συμφωνία μεταξύ της ΙΜΙ και της Aselsan για σύσταση κοινοπραξίας με σκοπό των εκσυγχρονισμό αρμάτων μάχης M-60 με δυνητικούς πελάτες τη Ταιλάνδη, τη Κολομβία και μη κατανομαζόμενη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Read more...

Συλλήψεις υπόπτων της Αλ Καίντα στην Τουρκία


Συνολικά 31 άτομα ύποπτα για συμμετοχή στο ένοπλο δίκτυο της Αλ Κάιντα συνέλαβαν οι τουρκικές αστυνομικές αρχές σε αιφνίδιες επιχειρήσεις. Οι 20 συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στα Αδανα και οι άλλες 11 στην Αγκυρα. Η αρχές κατέσχεσαν επίσης τυφέκιο τύπου Καλάσνικοφ. Οι αρχές κατέσχεσαν επίσης ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έντυπο υλικό.

Ο τουρκικός κλάδος της τρομοκρατικής οργάνωσης θεωρείται υπεύθυνος για τις επιθέσεις το 2003 στην Κωνσταντινούπολη, εναντίον συναγωγών, του βρετανικού προξενείου και της τράπεζας HSBC που προκάλεσαν τον θάνατο 63 ανθρώπων, μεταξύ αυτών και του βρετανού πρόξενου. Υπενθυμίζεται, ότι ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα Αιμάν αλ Ζαουάχρι απείλησε την Τουρκία με αντίποινα μετά την ανάληψη από την τελευταία της διοίκησης των συμμαχικών δυνάμεων στην Καμπούλ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Συναντήσεις Παπανδρέου-Χριστόφια και Παπούλια και Ερντογάν


Ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου πρόκειται να επισκεφθεί την Λευκωσία με σκοπό να παραβρεθεί στο εθνικό συμβούλιο κομμάτων το οποίο θα εξετάσει τις συνεχιζόμενες εντατικές συνομιλίες Χριστόφια – Ταλάτ. Η ανακοίνωση έγινε μετά την συνάντηση Παπανδρέου- Χριστόφια.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι αρνητικές και απέχουν από το επιθυμητό από την ελληνική πλευρά ομοσπονδιακό διζωνικό καθεστώς. Μετά την συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την σύσταση επιτροπής νομικών για την διασαφήνιση των σημαντικότερων πτυχών του Κυπριακού.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός επίσης ανακοίνωσε την επικείμενη αποστολή απαντητικής επιστολής στον Τούρκο ομόλογο του με την οποία θα τον καλεί για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, χωρίς όμως διευκρίνηση για πιθανή ημερομηνία.

Την ίδια πληροφορία περί επίσημης πρόσκλησης ανακοίνωσε και ο Πρόεδρος της χώρας Κάρολος Παπούλιας στην πρώτη συνάντηση του με το Τούρκο πρωθυπουργό στο περιθώριο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Μελλοντικής Ενέργειας στο Αμπου Ντάμπι.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP