Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Αλλαγή στη στάση της τ/κ πλευράς στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας


Τη δεύτερη τους συνάντηση στο πλαίσιο της β` φάσης των απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού είχαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συμφώνησαν σε επίσπευση της διαδικασίας και συνάντησή τους δις ανά εβδομάδα.

Η σημερινή συνάντηση άρχισε με μια κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια και του κ. Ταλάτ στην παρουσία των συμβούλων τους, Επιτρόπου Προεδρίας Γιώργου Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί, η οποία διήρκησε μία ώρα και 30 λεπτά.

Οι δύο ηγέτες, όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, συνέχισαν σήμερα τη συζήτηση για το κεφάλαιο της διακυβέρνησης, η οποία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Η προκαθορισμένη για τις 2 Οκτωβρίου συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη αναβάλλεται και αντί αυτής, είπε ο κ. Ζεριχούν, θα γίνουν συναντήσεις στις 7 - 8 Οκτωβρίου και στις 14 - 15 Οκτωβρίου. Αποφασίστηκε να επισπευτεί η διαδικασία, είπε ο κ. Ζεριχούν και χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως θετική.

Μέχρι τώρα οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συναντιόνταν μία φορά την εβδομάδα, ενώ τώρα αυξάνεται η εβδομαδιαία συχνότητα των συναντήσεών τους σε δύο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, όπου διεξάγονται εδώ και ένα χρόνο οι συνομιλίες.

Μετακίνηση στο θέμα της Εκτελεστικής Εξουσίας διαπιστώνει ο Δ.Χριστόφιας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει μετακίνηση της τουρκικής πλευράς στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι οι νέες αναθεωρημένες προτάσεις για το θέμα της διακυβέρνησης θα δοθούν στους ειδικούς για περαιτέρω επεξεργασία.

Μιλώντας στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την επιστροφή του από τη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι στην επόμενη συνάντηση μάλλον θα συζητηθεί το περιουσιακό.

''Είχαμε κατ' ιδίαν συνάντηση. Ηταν σύντομη η συνάντηση διότι αναχωρώ για τις Βρυξέλλες. Εχουμε αποφασίσει οι προτάσεις που δόθηκαν και από τις δύο πλευρές για το θέμα της διακυβέρνησης, νέες αναθεωρημένες προτάσεις, να δοθούν στους ειδικούς να τις επεξεργαστούν περαιτέρω'', είπε.

Ανέφερε ότι η συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη για τις 2 Οκτωβρίου αναβάλλεται ''για ευνόητους λόγους'', προσθέτοντας ότι θα γίνουν συναντήσεις στις 7, 8, 14 και 15 Οκτωβρίου. ''Θα κάνουμε δύο συναντήσεις κάθε εβδομάδα και θα δούμε αν μπορούμε και περισσότερες'', είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Ερωτηθείς εάν οι νέες προτάσεις φέρνουν τις θέσεις των δύο πλευρών πιο κοντά, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ''είναι βελτιωμένες, εν πάση περιπτώσει, οι προτάσεις''.

''Υπάρχει μετακίνηση από την τουρκική πλευρά στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Σε παρατήρηση ότι έγινε λόγος για εκλογή από τη Γερουσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ''έχουμε τις απόψεις μας, τις οποίες θα συζητήσουμε, εν πάση περιπτώσει, και τις επιφυλάξεις μας, βεβαίως''.

''Εχουμε διαφορετική άποψη εμείς. Θέλουμε να εκλέγεται ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος από το λαό'', πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν οι αναθεωρημένες προτάσεις είναι αυτές της προηγούμενης συνάντησης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε: ''Ασφαλώς, ναι. Σήμερα απλώς κουβεντιάσαμε για τη διαδικασία και βεβαίως ανταλλάξαμε απόψεις, σε φιλικό πνεύμα, ευρύτερα''.

Σε ερώτηση εάν θα συζητηθεί το περιουσιακό στην επόμενη συνάντηση, αφού οι προτάσεις για τη διακυβέρνηση θα παραπεμφθούν στους ειδικούς για επεξεργασία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε: ''Νομίζω, ναι''.

Σε σχέση με το Εθνικό Συμβούλιο και ερωτηθείς εάν, με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, μπορεί να υπάρξει κατάληξη σε ένα κοινό πλαίσιο εντός του οποίου να κινηθεί η ε/κ πλευρά μέχρι το Δεκέμβριο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: ''Θα προσπαθήσω, θα κάνω ό,τι είναι δυνατό, χωρίς βεβαίως να παραβιάζω και αρχές ή και δεσμεύσεις της ε/κ πλευράς μέχρι σήμερα πάνω στη διαδικασία των συνομιλιών και την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού''.

Σε ερώτηση για αναφορές στα πρακτικά της συνάντησης της Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη και του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δεν σχολιάζει πρακτικά και εξέφρασε ''λύπη'' για κάποια πράγματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

''Εάν υπάρχουν πρακτικά, όπως παρουσιάζονται, υπάρχουν βεβαίως σημαντικά πράγματα τα οποία εμένα με ανησυχούν και πρέπει να εκφράσω τη λύπη μου'', κατέληξε.

Δηλώσεις Ταλάτ μετά τη συνάντηση

Εκτίμηση των αναθεωρημένων προτάσεων που κατατέθηκαν για το θέμα της διακυβέρνησης έγινε κατά τη σημερινή, δεύτερη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο του β’ γύρου των απευθείας διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Επιστρέφοντας στα κατεχόμενα μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Ταλάτ είπε ότι αποφάσισαν όπως παραπέμψουν τις προτάσεις για μελέτη στους βοηθούς τους, αλλά και σε ειδικούς για ''να προσπαθήσουν να στήσουν γέφυρες μεταξύ των δύο προτάσεων, εάν είναι δυνατόν''.

Ανέφερε επίσης ότι αποφάσισαν να επιταχύνουν τις συναντήσεις τους γι' αυτό θα συναντηθούν στις 7, 8, 14 και 15 Οκτωβρίου ενώ η συνάντηση στις 2 Οκτωβρίου αναβάλλεται.

Η σημερινή συνάντησή τους, είπε, ήταν σύντομη γιατί ο Πρόεδρος Χριστόφιας έπρεπε να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, την έκπληξη του για τις αντιδράσεις στα κατεχόμενα, πάνω στις προτάσεις του ιδίου στις απευθείας διαπραγματεύσεις για την εκτελεστική εξουσία, εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο κ. Ταλάτ σχολίασε τις αντιδράσεις και την κριτική για τις προτάσεις που κατέθεσε, λέγοντας πως παρόμοιες προτάσεις τέθηκαν στο τραπέζι και στο παρελθόν.

Ο κ. Ταλάτ, εξήγησε ότι οι προτάσεις του δεν παραβιάζουν την πολιτική ισότητα, προσθέτοντας πως κάποιοι κύκλοι στα κατεχόμενα, φοβούνται και τη σκιά τους, και πως όλοι οι ισχυρισμοί, όπως χαρακτήρισε την κριτική που του ασκούν, είναι αβάσιμοι.

Ο κ. Ταλάτ είπε πως οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι θα εργαστούν μαζί ώστε να δημιουργήσουν, όπως ισχυρίστηκε, ένα συνεταιρικό κράτος και αυτό πρόσθεσε πρέπει να το γνωρίζουν όλα τα τ/κ πολιτικά κόμματα.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε εξάλλου πως έχουν γίνει διαβουλεύσεις με την Άγκυρα σε όλα τα επίπεδα, σημειώνοντας πως δεν χρειάζεται να ζητά την άδεια της Τουρκίας για κάθε πρόταση που καταθέτει, καθώς, όπως είπε, είναι ενήμερος για το τι θεωρεί αποδεκτό η Τουρκία.

Όσον αφορά στο θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Ταλάτ είπε πως μια απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνον εάν συζητηθεί το ζήτημα από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, δηλαδή τις δύο κοινότητες και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ


Κινητικότητα παρουσιάζουν οι διαβουλεύσεις της Τουρκίας με το Ιράκ και τη Συρία, στο πλαίσιο διαφόρων συναντήσεων κυβερνητικών στελεχών των τριών χωρών, που βρίσκονται για διαφορετικούς λόγους ο καθένας στην Τουρκία. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί σήμερα στην Κων/πολη με τους ομολόγους του Zebari [Ιράκ] και Al-Moallem [Συρία], καθώς και με το Γ.Γ. του Αραβικού Συνδέσμου Amr Moussa, σε μια προσπάθεια εγκαθίδρυσης διαλόγου μεταξύ Βαγδάτης και Δαμασκού για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Στο μεταξύ, χθες οι ΥΠΕΞ Τουρκίας και Συρίας σε κοινή συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσαν τη σύσταση Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ των χωρών τους, ανάλογου με αυτό που λειτουργεί ήδη μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ και το οποίο πρόκειται να συγκληθεί σήμερα. Παράλληλα, ο Π/Θ Ερντογάν και ο Πρόεδρος Άσαντ συμφώνησαν στην κατάργηση των προξενικών θεωρήσεων μεταξύ των δύο χωρών, πρώτο βήμα για την περαιτέρω προώθηση των τουρκο-συριακών σχέσεων.


Read more...

Ο εχθρός των Τούρκων έθεσε την υποψηφιότητά του στη δυτική Θράκη


Η Sabah στις εσωτερικές της σελίδες καταχωρεί ανταπόκριση του Στέλιου Μπερμπεράκη από την Αθήνα με τίτλο «Ο εχθρός των Τούρκων έθεσε την υποψηφιότητά του στη δυτική Θράκη».

Στην ανταπόκριση αναφέρεται ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης, αρχηγός του ΛΑ.Ο.Σ., που είναι το μοναδικό άκρως εθνικιστικό κόμμα της Ελλάδας, παραμερίζοντας όσα έχει δηλώσει κατά της Τουρκίας και προκειμένου να συλλέξει ψήφους, στράφηκε προς τη δυτική Θράκη, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του σε εκλογική περιφέρεια της περιοχής, όπου και ζει "τουρκική" μειονότητα.

Ο Καρατζαφέρης, για τον οποίο δεν υπάρχει πιθανότητα να αποσπάσει τις ψήφους της "τουρκικής" μειονότητας, στοχεύει στις ψήφους των ακραίων εθνικιστών, οι οποίοι αντιδρούν εναντίον της "τουρκικής" μειονότητας. Μάλιστα, θεωρείται βέβαιο ότι με τις ψήφους, τις οποίες θα λάβει από εκεί, θα εισέλθει και στη Βουλή.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του, γνωστοποιώντας την υποψηφιότητά του στην περιοχή αυτή, είπε: «Αποτελεί απάντηση στη συνεχή προκλητική στάση της Τουρκίας». Όμως, δεν διευκρίνισε ακόμη σε ποια πόλη της δυτικής Θράκης θα είναι υποψήφιος. Ο Καρατζαφέρης επέκρινε με σκληρή γλώσσα και την κυβέρνηση, ότι προβαίνει σε συνεχείς υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα, και σημείωσε: «Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη μπορούν και πετούν στο Αιγαίο, όποτε το επιθυμούν».

Στην ανταπόκριση αναφέρεται, επίσης, ότι οι ψήφοι της μειονότητας στη δυτική Θράκη δίνουν τη δυνατότητα στα κόμματα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να εκλέξουν τρεις βουλευτές.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Το σύνολο του Τύπου αναφέρεται σήμερα στο μεσοπρόθεσμο [για την επόμενη τριετία] οικονομικό πρόγραμμα της τουρκικής κυβέρνησης, που εξήγγειλε χθες ο Υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για το συντονισμό της τουρκικής οικονομίας, Αλί Μπαμπατζάν.

Ενδεικτικά, η Hurriyet σε πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Μπαμπατζάν: Το 2009 θα υπάρξει μείωση της ανάπτυξης κατά 6%» γράφει ότι ο Μπαμπατζάν, ανακοινώνοντας χθες το μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα της Τουρκίας, ανέφερε ότι ο στόχος ανάπτυξης για φέτος της τάξης του 4% αναθεωρήθηκε και ότι, αντ’ αυτού, θα υπάρξει μείωση της τάξης του 6%. Όμως, από το 2010 και μετά, η κυβέρνηση αναμένει μια ανάπτυξη της τάξης του 3,5%.

Στο θέμα του προϋπολογισμού η κυβέρνηση, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας, ανέβασε το έλλειμμα για το 2009 από τα 10 δις. τουρκικές λίρες που προβλεπόταν στα 62,9 δις. τουρκικές λίρες.


Η κυβέρνηση, αν και είχε ξεκινήσει με στόχο ανάπτυξης 4%, αργότερα προέβη σε αναθεώρηση ανακοινώνοντας ότι θα υπάρξει υποχώρηση της τάξης του 3,6%. Με το νέο όμως πρόγραμμα, το ποσοστό αυτό αναθεωρήθηκε και πάλι φτάνοντας στο 6%.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι όσον αφορά το κατά κεφαλήν εθνικό εισόδημα, για το οποίο η κυβέρνηση υπερηφανευόταν ότι θα ξεπεράσει τα 10.000 δολάρια, τώρα για το 2009 προβλέπεται να ανέλθει μόλις στα 8.356 δολάρια. Όσον αφορά δε τον πληθωρισμό, αυτός προβλέπεται για το 2009 στο 5,9%, για το 2010 στο 5,3%, για το 2011 στο 4,9% και για το 2012 στο 4,8%.

****
Η ίδια εφημερίδα με τίτλο «Ο Μπαμπατζάν για το ΔΝΤ ζήτησε υπομονή και ηρεμία» γράφει ότι ο Μπαμπατζάν ανέφερε πως με το ΔΝΤ θα πραγματοποιηθεί «ένας ακόμη γύρος συνομιλιών» στη βάση του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος και ότι η πλέον σωστή προσέγγιση είναι να αναμένεται το αποτέλεσμα των συνομιλιών με υπομονή και ηρεμία. «Άλλωστε είπε στο ΔΝΤ η Τουρκία έχει ένα χρέος της τάξης των 7,8 δις. δολαρίων. Σήμερα οι όροι χρηματοδότησης του ΔΝΤ είναι περισσότερο κατάλληλοι από τους όρους της αγοράς. Κατά την περίοδο της κρίσης ενισχύθηκαν οι πόροι του ΔΝΤ. Μια χρηματοδότηση της Τουρκίας με κατάλληλους όρους θα συμβάλει στην οικονομία μας».

Read more...

Η Τουρκία αναμένει απάντηση από το Ιράν


Η Zaman στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Η Τουρκία αναμένει απάντηση από το Ιράν» γράφει ότι αναμένεται η απάντηση της Τεχεράνης για τη Σύνοδο, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία μεταξύ Ιράν και δυτικού κόσμου για το ξεπέρασμα της πυρηνικής κρίσης.

Η εφημερίδα γράφει ότι, σε περίπτωση θετικής απάντησης, τότε θα υπάρξει μια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των Μονίμων Μελών του Σ.Α. των Η.Ε., όπως των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας, και του Ιράν. Προβλέπεται ότι στην τράπεζα των συνομιλιών πρόκειται να παραβρεθεί και ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, πράγμα το οποίο θα σηματοδοτήσει ότι η Τουρκία δεν θα αρκεστεί στην παροχή μόνο λογιστικής υποστήριξης. Όμως, αν και οι δυτικές χώρες βλέπουν θετικά το γεγονός η συνάντηση αυτή να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία, εν τούτοις από το Ιράν δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής μια απάντηση, κάτι το οποίο οδηγεί στην αξιολόγηση ότι το Ιράν παίζει με το χρόνο. Η Άγκυρα αντιλαμβάνεται τις προθέσεις της Τεχεράνης και διαμηνύει προς τους Ιρανούς αρμοδίους ότι, σε περίπτωση επιμήκυνσης των συνομιλιών, «θα είναι αναπόφευκτη η επιβολή ενός εμπάργκο στην Τεχεράνη από τη Δύση».

Ο εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΕΞ, Οζουγκεργκίν, αν και ανέφερε την άποψη Σολάνα, ότι δηλ. την 1η Οκτωβρίου ενδέχεται να πραγματοποιηθούν συνομιλίες στην Τουρκία, εν τούτοις είπε ότι μέχρι στιγμής η τουρκική πλευρά δεν έχει κάποια σχετική πληροφόρηση όσον αφορά το θέμα αυτό.

****
Η Sabah στις εσωτερικές σελίδες με τίτλο «Η Τεχεράνη έχτισε τείχος με την Τουρκία» γράφει ότι το Ιράν το οποίο, προκειμένου να εμποδίσει τις παρεισφρήσεις του ΡΚΚ, παλαιότερα σε κάθε δύο χιλιόμετρα είχε εγκαταστήσει και από ένα Αστυνομικό Τμήμα, τώρα προκειμένου να εμποδίσει τους λαθρέμπορους να περάσουν τα σύνορα με τα άλογά τους, άρχισε να κατασκευάζει τοίχους από μπετόν στα τουρκικά σύνορα, τα οποία έχουν μήκος 454 χιλιόμετρα. Μηχανήματα οδοποιίας του Ιράν άρχισαν τις εργασίες στις περιοχές του Βαν και του Χακκιάρι, όπου υπάρχουν χωριά, τα οποία συνορεύουν με το Ιράν. Σε πρώτη φάση τοποθετούνται τοιχία από μπετόν και αργότερα πάνω σε αυτά θα τοποθετηθούν και συρματοπλέγματα. Οι Ιρανοί με την ενέργεια αυτή αποσκοπούν και στον περιορισμό της κινητικότητας της τρομοκρατικής οργάνωση PJAK, η οποία είναι παρακλάδι του ΡΚΚ στο Ιράν.

Ο Νομάρχης του Βαν, Καράλογλου, αφού ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια παράνομη δραστηριότητα, είπε: «Το κατασκευάζουν μέσα στα δικά τους εδάφη. Δεν παραβιάζουν τα σύνορα, ούτε και υπάρχει κάποια κατάσταση, η οποία να αντιβαίνει στις διεθνείς συμφωνίες».

Ο Νομάρχης του Χακκιάρι, Τουρκέρ, ανέφερε: «Οι εργασίες αυτές συνεχίζονται εδώ και ένα χρόνο. Όμως, οι κάτοικοι των περιοχών αντιμετωπίζουν αντιδραστικά την εξέλιξη αυτή».

Ο κοινοτάρχης του χωριού Ονμπασιλάρ, Μπεσέρ, είπε: «Το τείχος αυτό αποτελεί ντροπή. Εμείς είμαστε συγγενείς με τους ανθρώπους των συνόρων. Αν και το γνωρίζουν, εν τούτοις κατασκευάζουν το τείχος αυτό. Η περιοχή αυτή είναι ήδη ναρκοθετημένη. Ενώ σε όλο τον κόσμο καταργούνται τα σύνορα, το Ιράν κατασκευάζει τείχη».

Read more...

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΒΙΖΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΣΥΡΙΑΣ


Oι Υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Συρίας, κ.κ. Ahmet Davutoglu και Walid Mouallem, ανακοίνωσαν χθες την κατάργηση της βίζας μεταξύ των δύο χωρών και υπέγραψαν συμφωνία για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.


Read more...

TOYΡΚΙΑ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ / ΚΟΥΡΔΙΚΟ


Εκτενή συνέντευξη του David L. Philips, ερευνητή του αμερικανικού Atlantic Council κυρίως για το κουρδικό και αρμενικό άνοιγμα της τουρκικής κυβέρνησης δημοσιεύει σε πρωτοσέλιδό της η αγγλόφωνη Today’s Zaman.

Στη συνέντευξη του, ο Philips διασκεδάζοντας αιτιάσεις κάποιων κύκλων στην Τουρκία κυρίως των κομμάτων της αντιπολίτευσης MHP και CHP ότι το κουρδικό άνοιγμα είναι αμερικανικό σχέδιο, που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ερντογάν, υπογράμμισε ότι:

- Το κουρδικό άνοιγμα εντάσσεται στο πλαίσιο των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, που έχει αναλάβει και εφαρμόζει η σημερινή τουρκική κυβέρνηση, όχι για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Ε.Ε. ή των ΗΠΑ, αλλά γιατί η επίλυση αυτών των ζητημάτων άπτονται των δικών της συμφερόντων. Από αυτή την οπτική, τα κριτήρια της Κοπεγχάγης έχουν μετουσιωθεί σε κριτήρια της Άγκυρας.

- Εάν ο Π/Θ Ερντογάν συνεχίσει με συνέπεια και επιμονή μια ουσιαστική διαδικασία μεταρρυθμίσεων για το κουρδικό ζήτημα και αντιμετωπίσει παράλληλα το εκτός νόμου ΡΚΚ, τότε θα κερδίσει τη μέγιστη διεθνή εκτίμηση και θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης.

- Υπάρχουν κοινά συμφέροντα Τουρκίας - Ιρακινού Κουρδιστάν. Η Τουρκία πρέπει να υποστηρίξει και να καλωσορίσει ένα πλούσιο, σταθερό και κοσμικό ομοσπονδιακό κρατίδιο του Κουρδιστάν εντός του κράτους του Ιράκ, που θα λειτουργήσει για την Τουρκία ως ουδέτερη ζώνη προστασίας από το χάος και τη σεχταριστική βία στο Ιράκ.

- Η υιοθέτηση συνθήκης αμοιβαίας αναγνώρισης και εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας - Αρμενίας είναι μια ορισμένη διαδικασία με καταληκτική ημερομηνία, ενώ η αμοιβαία κατανόηση των δύο λαών που θα διευκολυνθεί πολύ από το άνοιγμα των συνόρων και η συμφιλίωσή τους είναι μια μακροχρόνια διαδικασία. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι στο μεταξύ οι Αρμένιοι θα σταματήσουν να απαιτούν αναγνώριση της γενοκτονίας. Επίσης, το άνοιγμα των συνόρων θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τις διαπραγματεύσεις επίλυσης του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Read more...

Η Τουρκία αρνείται την παρενόχληση του ελικοπτέρου της FRONTEX.....


Σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλόφωνης Today’s Zaman με τίτλο «EU denies Turkey harassed Frontex helicopters», η Ε.Ε. απέρριψε τον ισχυρισμό της Ελλάδας ότι η Τουρκία παρενόχλησε ελικό-πτερο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex, το οποίο μετείχε σε επιχείρηση δίωξης παράνομων μετανα-στών. Όπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Amadeu Altafaj Tardio, το ελικό-πτερο της Frontex «ουδέποτε παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο» και «ουδέποτε απειλήθηκε από τις τουρκικές Αρχές». Η ελληνίδα ΥΠΕΞ κ. Μπακογιάννη ισχυρίστηκε ότι, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Ποσειδών 2009» με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, ελικόπτερο της Frontex δέχθηκε απειλές από τουρκικό ραντάρ, ενώ παρακολουθούσε σκάφος, το οποίο μετέφερε λαθρομετανά-στες κοντά στο ελληνικό νησί Φαρμακονήσι. Ταυτόχρονα, στην περιοχή, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, εθεάθη τουρκικό περιπολικό σκάφος.

Η ανακοίνωση της Ε.Ε. διευκρινίζει ότι αποκλειστική αποστολή του πληρώματος του ελικοπτέρου είναι η περιπολία εντός ελληνικού εναερίου χώρου με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, προσθέτοντας ότι «το τουρκικό ραντάρ προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον πιλότο του ελικοπτέρου, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό, εξαιτίας διαφορετικών συχνοτήτων ασυρμάτων». Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν προσέθεσε ότι η Ε.Ε. βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για μια κοινή επιχειρησιακή συνεργασία για τη διαχείριση των συνόρων και ότι η Τουρκία είχε ενημερωθεί από την Ε.Ε. για την επιχείρηση «Ποσειδών 2009».

Στην ίδια είδηση αναφέρεται επίσης σύντομο δημοσίευμα της Hurriyet Daily News με τίτλο «EU Com-mission refutes Greek allegation».

Read more...

ΕΠΑΦΕΣ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ


Η Hurriyet στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Και τα κόμματα DP και BBP έκλεισαν τις πόρτες» γράφει ότι ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου συνέχισε και χθες τις επαφές του με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, προκειμένου να τους ενημερώσει για το θέμα του αρμενικού ανοίγματος.

Ο Τ/ΥΠΕΞ χθες πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψή του με τον ηγέτη του κόμματος ΒΒΡ, Τοπσού, ο οποίος μετά τη συνάντηση ανέφερε τα εξής: «Η Αρμενία πρέπει να ανακοινώσει την αποχώρησή της από το Καραμπάχ και την αναγνώριση των συνόρων με την Τουρκία».

Ο Νταβούτογλου, ακολούθως, συναντήθηκε με τον ηγέτη του DP, Τζιντορούκ, ο οποίος είπε: «Η Τουρκία δεν πρέπει να σπεύσει προκειμένου να λύσει το αρμενικό πρόβλημα. Σεβόμαστε τις εργασίες, οι οποίες πραγματοποιούνται. Όμως, δεν συμμετέχουμε σε όλες αυτές. Άποψή μας είναι ότι οι σχέσεις Αρμενίας - Τουρκίας δεν έχουν διμερή αλλά τριμερή διάσταση. Πρέπει οπωσδήποτε σε αυτές να συμμετέχει και το Αζερμπαϊτζάν».


Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ


Η Vatan στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Η αγορά πυραύλων ανήκει στην αρμοδιότητα των ΤΕΔ» γράφει ότι χθες ο εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΕΞ, Οζουγκεργκίν, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, απάντησε και σε ερωτήσεις αναφορικά με την πυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΕΞ, στην ερώτηση «εάν αποτελεί σύμπτωση η ματαίωση του σχεδίου τοποθέτησης της πυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει πυραύλους Patriot από τις ΗΠΑ», ανέφερε ότι το Υπουργείο Άμυνας έχει προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις, στις οποίες επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία διασύνδεση μεταξύ των δύο αυτών θεμάτων, διαψεύδοντας πληροφορίες, ότι η αγορά συγκεκριμένων αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων από την Τουρκία πραγματοποιείται για το ενδεχόμενο αυτό.


Ο ίδιος, απαντώντας και στην ερώτηση «εάν η αγορά των πυραύλων έρχεται σε αντίφαση με την πολιτική της Τουρκίας περί μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της», είπε ότι το θέμα της αγοράς πυραύλων και οπλικών συστημάτων, αλλά και το θέμα του εκσυγχρονισμού τους, ανήκει εξ ολοκλήρου στη σφαίρα αρμοδιοτήτων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων [ΤΕΔ]. Χαρακτηριστικά δε, ανέφερε: «Για εμάς, σε επίπεδο προθέσεων, στόχων και σχέσεών μας με τους γείτονες, ισχύει η έννοια περί μηδενικών προβλημάτων. Κατά συνέπεια, δεν πρέπει να αναζητείται κάποια αντίφαση μεταξύ των δύο αυτών θεμάτων».

Ο ίδιος, απαντώντας και σε ερώτηση αναφορικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων και την εξουσιοδότηση της Βουλής, η οποία λήγει στις 17 Οκτωβρίου, είπε: «Το θέμα αυτό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Τ/ΥΠΕΞ, αλλά της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι το θέμα αυτό έχει προκαλέσει δυσφορία και στην κυβέρνηση, η οποία καταβάλλει προσπάθειες ώστε να αποφασίσει περί του πρακτέου, βολιδοσκοπώντας τις προθέσεις τόσο του Προεδρικού όσο και του Γενικού Επιτελείου.

Στα παρασκήνια εκφράζεται η άποψη ότι ο Στρατός τάσσεται υπέρ της παράτασης της εξουσιοδότησης, «έστω και αν αυτή δεν χρησιμοποιηθεί». Παράλληλα, Υπουργοί και αρμόδιοι του ΑΚΡ σε ανάλογες ερωτήσεις απαντούν ότι το θέμα «δεν έχει έρθει ακόμη στην ημερήσια διάταξη», αποφεύγοντας έτσι να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ. ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ


Δύο είναι τα στοιχεία που έχουν το ειδικό εκείνο βάρος που τα καθιστά ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος και που προσφέρουν πεδίο αναλύσεων, πέραν της μεγάλης συζήτησης που συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για τον «Οδικό Χάρτη Εξομάλυνσης» στον οποίο θα αναφερθούμε διεξοδικότερα.

Το πρώτο σημαντικό θέμα είναι οι φοβερές πλημμύρες στην Κωνσταντινούπολη και την περιφέρεια με τον μεγάλο αριθμό νεκρών που έδωσε αφορμή σε σκληρότατες επιθέσεις εναντίον των κυβερνητικών αξιωματούχων αλλά και του ίδιου του Ερντογάν. Επιπρόσθετο ενδιαφέρον έχει μάλιστα και η διασύνδεση που έγινε μεταξύ του γεγονότος των πλημμυρών και της εικόνας εγκατάλειψης που έδειχνε εκείνες τις ημέρες η Πόλη με το διακύβευμα της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το επόμενο έτος.

Δεύτερο μεγάλο γεγονός, ειδησεογραφικά τουλάχιστον, είναι αυτό που ήδη έχει κάνει το γύρο του κόσμου λόγω της ιδιαίτερης υφής του και λόγω του ?«δημοσιογραφικού» ενδιαφέροντος, αυτό του εξοντωτικού προστίμου που επεβλήθη στον όμιλο Do?an. Όντως, το ποσό των περίπου 3 δις δολαρίων είναι τόσο μεγάλο που παίρνει τη μορφή κωμωδίας. Για την κόντρα του ΑΚΡ με τον όμιλο Do?an, και προσωπικά με τον Ayd?n Do?an, σας είχαμε αναφέρει λεπτομερώς ότι έχει αρχίσει εδώ και περίπου ένα χρόνο και στο ενδιάμεσο διάστημα έχει μεταφερθεί στον τομέα της καθαρά πολιτικής αντιπαράθεσης. Το εξωφρενικό ποσό που επεβλήθη θα λέγαμε για άλλη μία φορά προκάλεσε, σε πολλές περιπτώσεις, θυμηδία στους πολιτικούς αναλυτές ανάμικτη με οργή για την ? ανατολίτικη διαλεκτική που ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση. Βέβαια, τα πράγματα δεν έμειναν εκεί, στα στενά δηλαδή πλαίσια της γείτονος, αλλά όπως ήταν φυσικό έγινε σημείο συζήτησης στη διεθνή δημοσιογραφική κοινότητα και όχι μόνο, έχοντας ως αφετηρία, την όχι και τόσο φιλελεύθερη θεωρία του Τούρκου Πρωθυπουργού περί ελευθερίας του Τύπου που καταγράφεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Για όλα αυτά, αναφέρουν οι Τούρκοι αναλυτές και δημοσιογράφοι, υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα η Τουρκία να βρει μπροστά της την όλη υπόθεση στην έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτά σε γενικές γραμμές. Ας πάμε τώρα στα θέματα που απασχόλησαν και απασχολούν τα ΜΜΕ της γείτονος στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική σκηνή (σε απόλυτη συνάφεια με την εσωτερική κατάσταση) και για τα οποία σας έχουμε αναφέρει σε πρόσφατα δελτία μας, δηλαδή, στις δύο πολιτικές κινήσεις ή, αν θέλετε, στα δύο μεγάλα πολιτικά ρίσκα της κυβέρνησης στο Κουρδικό και στο Αρμενικό. Αυτά, όπως σας έχουμε αναφέρει, συνυπάρχουν μέσα στο πλαίσιο του μεγάλου «Οδικού Χάρτη Εξομάλυνσης» στο εξωτερικό αλλά κυρίως στο εσωτερικό με το μεγάλο ερωτηματικό που ακούει στο όνομα Κουρδικό πρόβλημα. Αυτός ο «Οδικός Χάρτης Εξομάλυνσης» είναι το κυρίαρχο και κραταιό θέμα για άλλη μία φορά στην ειδησεογραφία. Για να είμαστε ειλικρινείς, το όλο εγχείρημα της κυβέρνησης ποτέ δεν έγινε δεκτό με διθυράμβους και άκρατους πανηγυρισμούς αλλά μάλλον με συγκρατημένη προσμονή και δικαιολογημένη αισιοδοξία. Πολλά γεγονότα όμως, πολλές δηλώσεις έχουν αρχίσει να κάνουν τους δημοσιογράφους και πολιτικούς αναλυτές, ακόμα και φιλοκυβερνητικών μέσων, να θέτουν πιο επιτακτικά ερωτήματα περί του εάν όντως μπορούμε να περιμένουμε κάτι πιο ουσιαστικό πέραν από την καταγραφή προθέσεων.

Πριν προχωρήσουμε στην παράθεση θέσεων ορισμένων δημοσιογράφων και πολιτικών αναλυτών για τα δύο ακανθώδη θέματα όπως αυτές παρουσιάζονται στον αγγλόγλωσσο Τύπο θα θέλαμε να κάνουμε μία παρένθεση λέγοντας ότι η αυτοπροβολή της γείτονος ως πολιτικού παίκτη διεθνούς αναγνώρισης συνεχίζεται απρόσκοπτα στα πρωτοσέλιδα με ιδιαίτερη έμφαση στη διαμεσολάβηση (μάλλον περί φιλοξενίας αντιπροσωπειών πρόκειται) μεταξύ Συρίας και Ιράκ για το θέμα της τρομοκρατίας και των βομβιστικών επιθέσεων στη Βαγδάτη, αλλά και την καταγραφή του ευσεβούς πόθου, η γείτονα να φιλοξενήσει τις συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Όλα αυτά τα πρωτοσέλιδα, κυρίως στην ΤΖ, παρουσιάζονται ως διαμεσολαβητικές προσπάθειες, με το γνωστό στυλ της εφημερίδας.

Ας επανέλθουμε στο θέμα μας λοιπόν. Τι γίνεται με την πρωτοβουλία για το Κουρδικό; Τι έχει γίνει μετά τις δηλώσεις του Αταλάι; Το σίγουρο είναι ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν πάνω από 10 νεκροί Τούρκοι στρατιώτες μετά από επιθέσεις του ΡΚΚ. Λογικό είναι το γεγονός αυτό να έχει ως αποτέλεσμα το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο να προβαίνει σε σκληρότατες ανακοινώσεις περί πλήρους συντριβής των ανταρτών. Την ίδια στιγμή το Κουρδικό DTP αναφερόμενο στην όλη κατάσταση υποστηρίζει ότι τίποτε δεν έχει επιτευχθεί και καμία πρόοδος δεν έχει γίνει.

Και η ερώτηση έρχεται αναπόφευκτα. Έχει χαθεί η δυναμική; Η Disli στην στήλη της ΤΖ αναφέρει μάλλον βολικά και γενικόλογα ότι υπάρχουν δημοσιογράφοι όπως η Asl? Ayd?nta?ba? στην Aksam που αναφέρουν ότι πάρα τα πολλά προβλήματα, πισωγυρίσματα και απογοητεύσεις η Τουρκία πέρασε τον Ρουβίκωνα και είναι σε ένα σημείο από το οποίο δεν υπάρχει γυρισμός στο ζοφερό παρελθόν. Με περισσή αισιοδοξία δε, αναφέρει ότι αν η λύση δεν επιτευχθεί επί των ημερών του ΑΚΡ η εξελικτική πορεία της ιστορίας, η ιστορική ανάγκη και η πορεία των γεγονότων κατατείνουν στο γεγονός ότι η λύση έτσι και αλλιώς θα επιτευχθεί έστω και από κάποια άλλη κυβέρνηση, γιατί απλά δεν γίνεται αλλιώς.

Άλλοι δημοσιογράφοι όμως αναφέρουν ότι αυτή η πρωτοβουλία φυλλοροεί κυρίως λόγω της στάσης του DTP και των ενεργειών του ΡΚΚ. Ο Fikret Bila της Milliyet σημειώνει ότι το πρόβλημα της μη εφαρμογής ή τέλος πάντων της μη προώθησης του σχεδίου της κυβέρνησης δεν είναι η αντιπολίτευση του ΜΗΡ και του CHP, αλλά είναι κυρίως η διπλή γλώσσα και οι αντιφατικές δηλώσεις του Κουρδικού DTP, του αρχηγού Ahmet T?rk αλλά και των ενεργειών του ΡΚΚ και της πλήρους αντίφασης μεταξύ λόγων και έργων κυρίως στα ΝΑ της χώρας, μια περιοχή στην οποία δεν έχουν πάψει οι συνεχείς αιματηρές συγκρούσεις αλλά και οι αποσχιστικές επιδιώξεις.

Στην άλλη πλευρά, σε αντίθεση με τον Bila, ο Do?u Ergil στην ΤΖ δεν αναφέρεται διόλου στο DTP και στους Κούρδους, αλλά στη δομή της τουρκικής πολιτικής σκηνής όπου τρεις συνιστώσες και παράγοντες εμποδίζουν την όποια λύση.

Η πρώτη πηγή προβλημάτων, λέει ο Ergil, είναι η αντιπολίτευση. Για το μεν ΜΗΡ η καταγραφή μόνο και μόνο των προθέσεων της κυβέρνησης για επίλυση του Κουρδικού με τη μορφή που έχει αναφερθεί, αντιβαίνει στη βασική φιλοσοφία του κόμματος αλλά πάνω από όλα καταστρατηγεί τον λόγο ύπαρξης της αυτής καθ’ αυτής. Από τη μεριά του, το CHP απλά πιστεύει ότι η σίγουρη αποτυχία του εγχειρήματος θα επαναφέρει την για χρόνια τώρα χαμένη αίγλη του αλλά και το ίδιο στη θέση που του αρμόζει στην πολιτική και κοινοβουλευτική ιστορία της Τουρκίας.

Η δεύτερη πηγή αντίδρασης στο όλο κυβερνητικό εγχείρημα συνεχίζει ο Ergil είναι η Γραφειοκρατία της οποίας η αίσθηση του καθήκοντος καθορίζεται από τον άνευ όρων πλήρη έλεγχο της κοινωνίας και την τυφλή υπακοή του Έθνους σε επιταγές με τη μορφή «εντολών άνωθεν» βλέποντας και θεωρώντας (η Γραφειοκρατία) τον εαυτό της ως ένα είδος noblesse oblige.

Ακόμα πιο ασαφής και σχηματική είναι η τρίτη ομάδα που αναφέρει ο Ergil ως πηγή προβλημάτων. Αυτή η ομάδα δεν ασχολείται άμεσα με το διακύβευμα και εάν θα ωφελήσει ή όχι τη χώρα μια θετική εξέλιξη της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, αλλά μάλλον ενοχλείται από το γεγονός ότι την πρωτοβουλία την πήρε το κόμμα του Ερντογάν στο οποίο ουδόλως δείχνουν εμπιστοσύνη. Έτσι καταλήγουν να υπερασπίζονται την καθεστηκυία κατάσταση μόνο και μόνο λόγω μίας απολύτου αρνητικής στάσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επιθυμούν μια αλλαγή, η οποία όμως λόγω ιδεοληψίας έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Αυτά σε γενικές γραμμές σαν περίγραμμα των μέχρι στιγμής εξελίξεων στον τομέα του «Οδικού Χάρτη Εξομάλυνσης» στο Κουρδικό. Πάμε τώρα στο Αρμενικό το οποίο φαίνεται πιο βατό, τουλάχιστον σε διμερές επίπεδο. Όλα αυτά καλά και θετικά, αλλά είναι σαφές ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο χωρίς τον τρίτο παράγοντα ο οποίος λόγω της πολυπλοκότητας των σχέσεων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του είναι ο κυρίαρχος καταλύτης στην όλη πρωτοβουλία. Το Αζερμπαϊτζάν. Του οποίου, ειρήσθω εν παρόδω οι αξιωματούχοι μονότονα επαναλαμβάνουν την επωδό ότι έχουν εμπιστοσύνη στην Άγκυρα και στον Τούρκο Πρωθυπουργό ότι θα κρατήσει τον λόγο του και ουδέποτε η Τουρκία θα ανοίξει τα σύνορα της με την Αρμενία εάν το Ερεβάν δεν αποσύρει τις δυνάμεις του από το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Κάπου εκεί μέσα προσπαθούν να ισορροπήσουν και οι γείτονες προχωρώντας με το Ερεβάν στα δύο πρωτόκολλα που συμφωνήθηκαν, γνωρίζοντας ότι πολύ σύντομα θα κληθούν να διαφοροποιήσουν εν πολλοίς μια σταθερή, σθεναρή θα λέγαμε, πολιτική 20 περίπου ετών, αναφέρουν οι πολιτικοί αναλυτές.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Νταβουτογλου έχει αρχίσει επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιμετωπίζοντας μέχρι στιγμής από δυσπιστία μέχρι πλήρη άρνηση. Οι αναλυτές τηρούν στάση αναμονής γιατί αναγνωρίζουν ότι ενώ το Κουρδικό είναι πολύ πιο δύσκολο ως πρόβλημα, το Αρμενικό θέλει πιθανώς λεπτούς και περίπλοκους χειρισμούς, με εξίσου μεγάλο διακύβευμα.

Πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ανάλυση του Yusuf Kanli της DN που φαίνεται θετικά διακείμενος ως προς την πρωταρχική ιδέα και φιλοσοφία για επίλυση των διαφορών με το Ερεβάν αλλά και προσθέτει μία ενδιαφέρουσα θέση: Για τον Kanl? λοιπόν, κανείς Τούρκος Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να ανοίξει τα σύνορα με την Αρμενία χωρίς να έχει επιτευχθεί λύση στο ακανθώδες πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ ή τέλος πάντων χωρίς η Αρμενία να έχει ορίσει σαφή ημερομηνία αποχώρησης. Μπορεί η Αρμενία όμως να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση; Τι θα γινόταν άραγε, διερωτάται ο Kanl?, εάν η Αρμενία αποχωρούσε από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και τις αζερικές περιοχές και εκεί αναπτύσσονταν ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις; Ακόμα και εάν μετά από αίτημα του Μπακού τουρκικές ειρηνευτικές δυνάμεις έρχονται σαν αρωγή των ρωσικών, ακόμα και αυτή η εξέλιξη, λέει ο Kanli, θα μπορούσε (πιθανώς) να γίνει δεκτή από το Ερεβάν σαν «ενδιάμεση formula». Μία τέτοια εξέλιξη, συνεχίζει ο αναλυτής, μπορεί να βοηθήσει τον Τούρκο Πρωθυπουργό να αποφύγει τις κατηγορίες για εθνική προδοσία και να τον αναγάγει σε εθνικό ήρωα στο Αζερμπαϊτζάν. Πέραν όλων αυτών, μία τέτοια κατάληξη θα ενισχύσει τις ρωσοτουρκικές σχέσεις αλλά και θα προωθήσει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή συν το ότι θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην ενεργειακή ασφάλεια της Δύσης και θα γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από την ΕΕ.

Καταλήγει λοιπόν ο Kanli: «Μπορεί το Ερεβάν να ανακοινώσει καθορισμένες ημερομηνίες αποχώρησης των δυνάμεων του; Κάτι τέτοιο σίγουρα θα καθιστούσε τον Ερντογάν ήρωα. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχει σοβαρότατα προβλήματα στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Προβληματίζει όμως κάτι τέτοιο τον Ερντογάν; Μέχρι στιγμής έχει αποδείξει ότι δεν έχει τέτοια προβλήματα», αναφέρει πικρόχολα ο Kanli.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ


Σε επιχείρηση της Αστυνομίας στις περιοχές Σκούταρι, Μάλτεπε και Καρτάλ της Κωνσταντινούπολης συνελήφθησαν έξι μέλη της Αλ Κάιντα, που είχαν διασύνδεση και με τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον της Τράπεζας HSBC και της Συναγωγής, το 2003. Τα άτομα αυτά, αν και είχαν τεθεί υπό κράτηση μετά τις επιθέσεις, αργότερα αφέθησαν ελεύθερα. Κατά τη δικαστική περίοδο που διανύθηκε, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τριών ετών και έξι μηνών, ποινή η οποία επικυρώθηκε και από το Ανώτατο Δικαστήριο. Κατόπιν αυτού, συνελήφθησαν εκ νέου, προκειμένου να εκτίσουν την ποινή τους. Οι αρμόδιοι αναφέρουν ότι οι συλληφθέντες κατηγορούνται για περίθαλψη καμικάζι, εξασφάλιση υλικών και παροχή εκπαίδευσης.


Read more...

Αυξάνεται η ένταση στη νοτιανατολική περιοχή


Η Cumhuriyet στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Αυξάνεται η ένταση στη νοτιανατολική περιοχή» γράφει ότι στην ανατολική και νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας κλιμακώνεται η ένταση. Στις πόλεις Ντιγιάρμπακιρ, Σίιρτ, Μπάτμαν, Σίρνακ και Τζίζρε πραγματοποιούνται παράνομες διαδηλώσεις και ανακοινώσεις Τύπου. Στις διαδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται, ζητείται να παραδοθεί ο χάρτης πορείας του Οτζαλάν και να σταματήσουν οι επιχειρήσεις εναντίον του DTP.


Στο Ντιγιάρμπακιρ, προχθές, ομάδα νεαρών έβαλε φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Παράλληλα, πέταξε βόμβες μολότοφ στο κτήριο του Ταχυδρομείου και του Κέντρου Υγείας. Αστυνομική περίπολος, πυροβολώντας στον αέρα, διέλυσε τους συγκεντρωθέντες.

Στο Σίρνακ πολυπληθής ομάδα μελών του DTP προσπάθησε να κινηθεί εναντίον του Δικαστικού Μεγάρου. Κατά την πορεία, φώναζαν συνθήματα υπέρ του ΡΚΚ και του Οτζαλάν.

Στο Σίιρτ διοργανώθηκε συνέντευξη Τύπου στα Γραφεία του DTP, στο δε Μπάτμαν πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις με συνθήματα υπέρ του ΡΚΚ και του Οτζαλάν. Συνελήφθησαν 10 άτομα.

Read more...

Μαύρη προπαγάνδα σε φίλο, σε εχθρό και σε ουδέτερο.


Το Γενικό Επιτελείο προέβη σε καταγγελία στην Εισαγγελία εναντίον του δημοσιογράφου Μehmet Βaransu με αίτημα να δικαστεί βάσει του άρθρου 301 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα. Σε εκθέσεις εμπειρογνωμόνων, τις οποίες το Επιτελείο έστειλε στη δικαιοσύνη, υποστηρίζεται ότι η έννοια «μαύρη προπαγάνδα» δεν χρησιμοποιείται στη στρατιωτική ορολογία. Όμως, στο πλαίσιο της ενημέρωσης που παρέχεται προς το στρατιωτικό προσωπικό αναφορικά με τον Ψυχολογικό Πόλεμο, η έννοια αυτή περιλαμβάνεται. Η «μαύρη προπαγάνδα» στη στρατιωτική αλληλογραφία περνά ενίοτε και ως «ύπουλη», και μάλιστα μαζί με τις λεπτομέρειες για την παραγωγή πλαστών αποδεικτικών στοιχείων?

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις [ΤΕΔ] ορίζουν τον ψυχολογικό πόλεμο ως εξής: «Εναντίον ενός κράτος ή μιας ομάδας κρατών πραγματοποιούνται δραστηριότητες από ένα άλλο κράτος ή ομάδα κρατών [αυτές μπορεί να είναι φιλικές, εχθρικές ή ουδέτερες], προκειμένου να μεταστρέψουν τα αισθήματα, τις σκέψεις, τη στάση και τη συμπεριφορά τους προς την κατεύθυνση των δικών τους επιδιώξεων. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό, κοινωνιολογικό και τεχνολογικό επίπεδο». Εξηγούν, επίσης, ότι ο ψυχολογικός πόλεμος μπορεί να εφαρμοσθεί από όλους τους κρατικούς φορείς.

Μεταξύ των φορέων αυτών το καθήκον που αναλογεί στις ΤΕΔ είναι «η Ψυχολογική Επιχείρηση». Εδώ επισημαίνεται το εξής: «Η ψυχολογική επιχείρηση σκοπό έχει να προσδιορίσει τις συμπεριφορές των ομάδων-στόχων και, προκειμένου αυτές να επηρεασθούν συναισθηματικά, η επιλεγμένη πληροφόρηση να μεταδίδεται προς αυτές κατά τρόπο προγραμματισμένο».

Η ψυχολογική επιχείρηση δεν πραγματοποιείται μόνο εναντίον του εχθρού. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, στο στόχο υπάρχουν τόσο οι «φιλικές πλευρές», όσο και οι «ουδέτερες». Σκοπός της ψυχολογικής επιχείρησης είναι να αυξηθεί η ανθεκτικότητα των φιλικών δυνάμεων. Όσον αφορά δε τις εχθρικές δυνάμεις, σκοπός της ψυχολογικής επιχείρησης είναι «η εξασθένηση του πολεμικού μένους και της βούλησής τους και με τον τρόπο αυτό η εξασφάλιση της ουδετερότητάς τους».

Το πλέον σημαντικό σκέλος της Ψυχολογικής Επιχείρησης αποτελεί η «προπαγάνδα». Το Γενικό Επιτελείο και την έννοια αυτή την κατατάσσει σε διάφορες κατηγορίες. Η προπαγάνδα κατατάσσεται σε έξι κύρια κεφάλαια, «επίπεδο, θέμα, μέθοδος, κοινωνικός στόχος, σκοπός και πηγή». Κάθε κεφάλαιο χωρίζεται σε τμήματα. Αυτό το οποίο ενδιαφέρει εμάς, περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο «προπαγάνδα σύμφωνα με την πηγή».

Έτσι, χωρίζεται σε τρία μέρη, σε λευκή, γκρίζα και μαύρη προπαγάνδα. Η μαύρη προπαγάνδα στα κείμενα αναφέρεται άλλοτε ως «ύπουλη» και άλλοτε ως «μαύρη». Εδώ, η πηγή της πληροφόρησης πρέπει πάντα να μένει μυστική. Χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Η πραγματική πηγή πάντοτε μένει μυστική. Η είδηση διοχετεύεται ωσάν να έχει προέλθει από άλλη πηγή». Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους μέθοδο, προκειμένου η πηγή να μείνει μυστική, αλλά και να δημιουργήσουμε την αίσθηση ότι η είδηση μπορεί να προέρχεται από κάθε πλευρά.

Όσο η πηγή μένει κρυφή, τόσο μεγαλύτερη επιτυχία μπορούμε να εξασφαλίσουμε. Μπορεί να καταφύγουμε σε ψεύδη, σε συκοφαντίες, αλλά και σε χαλκευμένες ειδήσεις. Στην ταξινόμηση των παραγόντων της πηγής, στο θέμα της προπαγάνδας, δεν έχει σημασία εάν αυτό είναι «σωστό» ή «ψέμα».

Έχουν ετοιμασθεί 47 ιστοσελίδες:
Είχαμε αναφέρει ότι ο Ψυχολογικός Πόλεμος εφαρμόζεται από όλα τα όργανα του κράτους. Όμως, η μονάδα, η οποία κινεί την Ψυχολογική Επιχείρηση είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις. Παρόλα αυτά, οι ΤΕΔ διευκρινίζουν και τους φορείς εκείνους, οι οποίοι συμμετέχουν ομαδικά στον Ψυχολογικό Πόλεμο.

Στον ψυχολογικό πόλεμο, παράλληλε με το Γενικό Επιτελείο, εμπλέκονται το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης, το Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ, τα Ανώτερα Συμβούλια Γλώσσας και Ιστορίας, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, η Υπηρεσία Πληροφοριών [ΜΙΤ], το Υφυπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου, το Υφυπουργείο Θησαυροφυλακίου, η Γενική Διοίκηση Στρατοχωροφυλακής, η Διεύθυνση Γενικής Ασφάλειας, η Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών, η Γενική Διεύθυνση της [κρατικής ραδιοτηλεόρασης] TRT και η Γενική Διεύθυνση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu. Σε περίπτωση κατά την οποία απαιτηθεί, και άλλα υπουργεία μπορεί να συμμετάσχουν στον ψυχολογικό πόλεμο και στην ψυχολογική επιχείρηση.

Όμως, για μια τέτοια περίπτωση έχει δοθεί και ο κατάλογος των ιστοσελίδων. Μεταξύ των 47 ιστοσελίδων περιλαμβάνονται η επίσημη ιστοσελίδα του Συνδέσμου Σκέψης του Ατατούρκ, η επίσημη διεύθυνση του ΑΤΑ-Α, που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, και η ιστοσελίδα του Ayd?nlanma 1923, που εκπέμπει από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης. Το πλέον ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι συστήνονται και ιστοσελίδες φορέων, οι οποίοι λογικά δεν μπορούν να βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο με τις ΤΕΔ.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι ιστοσελίδες [της ισλαμικής σέκτας] του Φετχιουλλάχ Γκιουλέν και του λεγόμενου Αντνάν Χότζα. Φαίνεται ότι στον Γκιουλέν επιδεικνύεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι αναφορικά με αυτόν προτείνονται δύο ιστοσελίδες. Η μια είναι η www. geocities.com/fethullahgercegi και η άλλη η www.fethullah.has.it. Μέσα στις ιστοσελίδες, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τον ψυχολογικό πόλεμο, περιλαμβάνεται και η ιστοσελίδα του δολοφονηθέντος το 2002 ακαδημαϊκού Necip Hablemitoglu. Δεν παραλείπονται ακόμη και οι ιστοσελίδες του συγγραφέα του εκδοτικού οίκου Otopsi Υayinlar?.

Σε αυτούς δε, που διοργανώνουν συνέδρια, δίνεται η εντολή να χρησιμοποιούν ενεργά το διαδίκτυο. Στο πλαίσιο του Ψυχολογικού Πολέμου, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς. Για το λόγο αυτό, πραγματοποιούνται και οι Δραστηριότητες Ενημέρωσης και Συνειδητοποίησης [BBF]. Οι δραστηριότητες αυτές αποσκοπούν στην ανάπτυξη της σημασίας της ψυχολογικής επιχείρησης μεταξύ του προσωπικού, καθώς και στην αύξηση του προσωπικού που έχει ενστερνισθεί τη σημασία της επιχείρησης αυτής.

Εάν το Υπουργείο Δικαιοσύνης δώσει την άδεια για την προσαγωγή σε δίκη του δημοσιογράφου Μehmet Βaransu βάσει του άρθρου 301, τότε πάρα πολλά άλλα θέματα, συναφή με αυτά της Μαύρης Προπαγάνδας, θα ανοίξουν προς συζήτηση

Read more...

Συνεχείς παραλογισμοί της Τουρκίας για το Αιγαίο....


Όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου, στη στήλη περί παραβιάσεων του εναερίου χώρου, στις 16/9/2009 τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίσθηκαν τρεις φορές, ΝΑ και ΝΔ της Χίου, από ελληνικά F-16 και Μ-2000, που απογειώθηκαν από τα αεροδρόμια της Σκύρου, της Σούδας και της Λήμνου.

Την ίδια ημέρα, τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν μία φορά, ΒΔ της Ικαρίας, από ελληνικά Μ-2000, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Τανάγρας.

Τέλος, την ίδια ημέρα, τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν μία φορά, δυτικά της Λέσβου, από ελληνικά Μ-2000, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Τανάγρας.


Read more...

Μία αυτονόμηση της Θράκης θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη στους ρωσικούς αγωγούς


Η αυξανόμενη ενεργειακή κρίση καθιστά πολλαπλάσια την αξία τόσο των φυσικών πόρων όσο και των διαύλων διανομής τους. Με την κατάργηση της ΕΣΣΔ, η προσπάθεια εξαγωγής των ενεργειακών πόρων της έγινε επιτακτική ανάγκη. Η Δύση φρόντισε έγκαιρα την τοποθέτηση αχυρανθρώπων σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο ώστε να ανακόψει την αυτόνομη εμπορική πράξη από πλευράς Ρωσίας αλλά και να οικειοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό την πρωτογενή παραγωγή και διακίνηση.
Η επανάκτηση του ελέγχου μετά από πολυετή προσπάθεια του Ρωσικού κράτους, έθεσε επί τάπητος το θέμα διανομής προς δυσμάς όπου βρίσκεται και το μεγάλο πελατολόγιο πετρελαίου και αερίου. Στο μεσοδιάστημα, τα μονοπώλια της ενέργειας φρόντισαν να ανακόψουν την χερσαία ροή με την αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία. Ουσιαστικά η Ουκρανία παρεμποδίζει τη ροή των Ρωσικών πηγών προς την Ευρώπη προς όφελος των Δυτικά ελεγχόμενων μονοπωλίων (στο Νότο υπάρχει η Γεωργία).

Η λειτουργία των αγωγών με απόληξη την Θράκη απασχολεί τους Ρώσους περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο εμπλεκόμενο κράτος (Βουλγαρία – Ελλάδα) καθώς θα δώσει την απαραίτητη διέξοδο παρακάμπτοντας εχθρικά προς αυτούς μορφώματα (Γεωργία, Τουρκογενή Έθνη). Μεγάλοι χαμένοι βεβαίως θα βρεθούν οι ΗΠΑ αλλά και η Τουρκία από το έδαφος της οποίας διέρχονται τεράστια μεγέθη Δυτικά ελεγχόμενης παραγωγής αλλά και Ιρανικό αέριο που προορίζεται για εσωτερική κατανάλωση.
Λογικό είναι οι δυνάμεις αυτές να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ανατροπής των Ρωσικών συμφωνιών κατά το παράδειγμα Ουκρανίας – Γεωργίας.
Η προσπάθεια επηρεασμού της Ελληνικής πολιτικής σκηνής δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα διότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση (παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα) έχουν λάβει ξεκάθαρη θέση. Η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ (μοναδικό κόμμα που καταψήφισε τις συμφωνίες) αποδείχτηκε πρόσκαιρη, ενώ η ξαφνική εμφάνιση των Πρασίνων, που επίσης αντιμάχονται τους αγωγούς, φαίνεται να ξεφουσκώνει.
Όταν μιλάμε για υπερεγέθη συμφέροντα, θα πρέπει να αποστασιοποιηθούμε συναισθηματισμών, “Δικαίων” και ιδεολογικών αγκυλώσεων. Τα εκατομμύρια νεκρών του Ιράκ, του Ιράν και της Μέσης Ανατολής δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες. Η αλλαγή καθεστώτος στη Θράκη είναι ένα αποτελεσματικό σχέδιο διαφύλαξης του ενεργειακού status quo του πλανήτη με τεράστια οικονομικά οφέλη για τους κύριους εμπλεκόμενους. Ας μην ξεχνάμε ότι ο αγωγός θα αποτελέσει και το φυσικό, απαραβίαστο χερσαίο σύνορο μετά την ολοκλήρωση του.
Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, οι κινητήριοι μοχλοί εφάπτονται περισσότερο με την Ελληνική πολιτική σκηνή παρά με το επίσημο Τουρκικό κράτος. Εξυφαίνονται δε σε Ευρωπαϊκά εδάφη με την φυσική στήριξη της Αμερικανικής διπλωματίας. Εξαίρεση το ίδρυμα “Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης” που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη. Το ίδρυμα έχει στηρίξει υποψηφίους στην τοπική αυτοδιοίκηση που σε πολλές περιπτώσεις εξελέγησαν.
Αρκετά δραστήρια είναι και η “Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης” που δραστηριοποιείται κυρίως στις Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στα Ηνωμένα Έθνη. Το συνέδριο που θα τελέσει στα τέλη του μήνα στη Γερμανία (Μόναχο), αναμένεται να είναι προπομπός εξελίξεων αφού για πρώτη φορά θα ζητηθεί στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας για την υπεράσπιση της Τουρκικής μειονότητας. Η στοιχειοθέτηση αυτής της ανάγκης πιθανόν να ενισχυθεί με ελεγχόμενο επεισόδιο όπως βομβιστική επίθεση ή δολοφονία (μετριοπαθών) στελεχών της μουσουλμανικής μειονότητας.
Ένα πλήθος σωματείων, οργανώσεων και φυσικών προσώπων όπως η “Επιτροπή Διεθνοποίησης” απολαμβάνει τη στήριξη της Αμερικανικής διπλωματίας (πρεσβείας και προξενείου) με δεσμεύσεις για υποστήριξη σε διεθνείς οργανισμούς και σύνταξη μελετών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Θράκη. Η τακτική ακύρωσης διεθνών συνθηκών ακολουθείται τόσο από μελή της μειονότητας όπως ο Τζεμίλ Καμπζά όσο και από διάφορες ΜΚΟ που έχουν θέσει ευθέως θέμα Τουρκικής και όχι Μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Αρκετοί Έλληνες πολιτικοί, πολιτευτές και μέλη οργανώσεων στηρίζουν ως ένα σημείο την προσπάθεια εθνικού ετεροπροσδιορισμού μέρους της Μουσουλμανικής κοινότητας. Αρθρογράφοι, εφημερίδες, ακόμα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχουν εκφραστεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Και η Νέα Δημοκρατία βεβαίως έχει δώσει το χρίσμα υποψηφίου σε ανθρώπους που ανοιχτά αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι. Ας μην ξεχνούμε ότι κάθε κομματικός μηχανισμός προασπίζει τα συμφέροντα του και κατ’ επέκταση των ψηφοφόρων του. Αυτά τα συμφέροντα είναι αδύνατον να αγκαλιάζουν το σύνολο των πολιτών οποιουδήποτε Έθνους, αφού η καπιταλιστική φύση των κρατών στηρίζεται στην ύπαρξη αντικρουόμενων συμφερόντων. Στο ίδιο μήκος κύματος, κινούνται και χριστιανοί πολιτικοί και δημοτικοί άρχοντες όπως ο αντιδήμαρχος Ροδόπης κύριος Γιαννακίδης, ο νομάρχης Ξάνθης κύριος Παυλίδης και πλήθος δημάρχων που συμμετέχουν σε προπαγανδιστικές εκπομπές της Τουρκικής τηλεόρασης και λοιπών μέσων ή εκδηλώσεων.
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ή δημιουργία των αγωγών θα συμβάλλει στην τόνωση της Ελληνικής οικονομίας δημιουργώντας νέους πόρους εσόδων για κράτος και ιδιώτες. Αυτό που δεν έχει αντιληφθεί η Ελληνική κοινωνία είναι ότι το ατομικό συμφέρον δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το γενικό ούτε βεβαίως με το Εθνικό. Γι’ αυτό και οι γραφικές αντιδράσεις σε Έλληνες πολίτες όπως ο κύριος Βαλλιανάτος που χαρακτηρίζονται ως “προδότες”. Γιατί θα πρέπει κάποιος που κινείται μεταξύ Κολωνακίου και Ψυρρή να υποστηρίξει τα συμφέροντα ενός Πομάκου αγρότη; Αρκετοί συμπολίτες μας μπορεί να έχουν άμεσα συμφέροντα από την μη υλοποίηση των συμφωνιών, οπότε είναι λογικό να αντιτίθενται στην πραγματοποίηση τους. Δεν είναι άλλωστε λίγοι αυτοί που βάζουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς πάνω από έννοιες όπως “Ελευθερία”, “Εθνική Ακεραιότητα” και ανθρώπινες ζωές. Εννοείται ότι πριν την υλοποίηση κάποιου τέτοιου σχεδίου θα προηγηθεί μακρά κοινωνική κρίση εντός της χώρας προκειμένου να καταπνιχθούν ή να απετραπούν τυχόν λαϊκές αντιδράσεις.
Στον αντίποδα βέβαια η σημερινή Ρωσία δεν διεκδικεί δάφνες Αγιότητας και οπωσδήποτε ξέρει να προωθεί τα συμφέροντα της συνθλίβοντας τα όποια εμπόδια.
Διπλωμάτης

Read more...

Έτοιμη από την Άγκυρα η πολιτική διάδοχος της Καραχασάν στη Θράκη...Σαρωτικές αλλαγές επιβάλει η Άγκυρα.......Αϊσέλ Ζεϊμπέκ το νέο λουλούδι του μπαξέ…


Είναι γεγονός πως οι πολιτικοί που έχουν δοκιμασθεί στη Θράκη, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της Άγκυρας, δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα και το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί η κινητικότητα του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής προκειμένου να εξασφαλίσει την διάδοχη κατάσταση.
Τόσο σε επίπεδο ανδρών, όσο και σε επίπεδο γυναικών, δεν στάθηκε τυχερή η Άγκυρα προκειμένου να βρει κάποια προσωπικότητα, στον χώρο της μουσουλμανικής μειονότητας, τέτοια που να μπορέσει να συγκεντρώσει και να συσπειρώσει τον μουσουλμανικό πληθυσμό της Θράκης με τέτοιον τρόπο που να καταστεί δυνατό στους επιτελείς της Άγκυρας να εφαρμόσουν τα σχέδια Κοσοβοποίησης που έχουν για την ακριτική αυτή περιοχή της Ελλάδας.

Η δυναμική που μέχρι στιγμής έχει αναπτυχθεί, χαρακτηρίζεται επιεικώς χλιαρή και δεν μπορεί να καταφέρει να ασκήσει μία ικανοποιητική πίεση (κοινωνική, πολιτική και θρησκευτική) προκειμένου να αναδειχθεί η μουσουλμανική μειονότητα ως άλυτο πρόβλημα της Αθήνας και των Ελληνικών κυβερνήσεων.
Από την εποχή του Σαδίκ, προσωπικότητες κάτω του μετρίου μονοπωλούν την πολιτική παρέμβαση που πραγματοποιεί το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής. Ουσιαστικά πρόκειται για απλούς μουσουλμάνους, χωρίς ιδιαίτερα πνευματικά προσόντα, που απλά εισήλθαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και διετέλεσαν επίσημοι πράκτορες της Τουρκίας, χωρίς να έχουν προσπαθήσει καν να προσεγγίσουν διόλου στα πραγματικά προβλήματα των μουσουλμάνων της Θράκης. Πρώτο τους μέλημα, πάντοτε, ήταν η άσκηση προπαγάνδας, χωρίς πρωτοβουλίες και δίχως στοιχεία αιφνιδιασμού. Η στάση τους αυτή έχει γίνει αντιληπτή από τους περισσότερους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης, οι οποίοι δεν διστάζουν να εκφράσουν την δυσφορία τους απέναντι στην ξεδιάντροπη πολιτική εκτουρκισμού που ασκούν τα όργανα της «μητέρας πατρίδας» χωρίς να δείχνουν το παραμικρό ενδιαφέρον για τα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας (που συναντώνται σε όλες τις μικρές ή μεγάλες κοινωνίες του κόσμου).
Οι επιτελείς της Άγκυρας, διαβλέποντας την σταδιακή απομάκρυνση, κυρίως του Πομακικού πληθυσμού (που αποτελεί και την μεγάλη μερίδα των μουσουλμάνων της Θράκης), εδώ και καιρό έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα αναζήτησης νέων προσώπων, άφθαρτων, που θα έχουν καλύτερη υποδομή αλλά και το δυνατόν πανεπιστημιακή εκπαίδευση εντός της Τουρκίας. Στόχος της Άγκυρας η αλλαγή πολιτικών προσώπων, ικανών να αντιληφθούν τις ανάγκες της εποχής, φιλικών και εύκολα προσεγγίσιμων, νέων, αλλά και με πειστήρια φιλοτουρκικών αγώνων… Εξάλλου, η δυσφορία του Τούρκου Προξένου της Κομοτηνής, κυρίου Σαρνίτς, έχει ήδη εκδηλωθεί προς τον ιμάμη (μη διορισμένο αλλά «εκλεγμένο» μουφτή) του Κενταύρου Ξάνθης, Αμέτ Μέτ. Μάλιστα, οι «συστάσεις» που έγιναν από τον Τούρκο Πρόξενο προς τον ψευτομουφτή Μέτε ήταν ιδιαίτερα αυστηρές και αφορούσαν την «απόδοση» του Αμέτ στο σχέδιο εκτουρκισμού των Πομάκων κατοίκων της ορεινής Ξάνθης. Οι «χαμηλές επιδόσεις», εξόργισαν την Άγκυρα, που έχει επενδύσει τεράστια ποσά στην περιοχή. Ο Αμέτ Μέτε θίχθηκε από τις «συστάσεις» που του έγιναν και δεν δίστασε πρόσφατα, στο πανηγύρι του Χίλια να αποχωρήσει αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η έναρξη της ομιλίας του Τούρκου Προξένου, κυρίου Σαρνίτς (λέτε να έχουμε και αλλαγή ψευτομουφτή μετά τις εκλογές;).
Ήδη, πρόσωπα όπως ο Τσετίν Μάντατζη, θεωρούνται παρελθόν και πολύ σύντομα θα αντικατασταθούν από νέους «πολιτικούς», με μεγάλα οράματα και όρεξη για αγώνες, όπως ο κύριος Μαλκότς Χασάν. Ενώ όμως στον χώρο των ανδρών πολιτικών οι εξελίξεις δείχνουν να έχουν μπει σε μία σειρά, στον χώρο της γυναικείας παρουσίας στην πολιτική, δεν έχουν υπάρξει αλλαγές, αλλά έχει προ πολλών χρόνων γίνει η κατάλληλη «σπορά». Η παρουσία της Καραχασάν, κραταιή μέχρι στιγμής, υποστηρικτική της ισότητας των δύο φύλων(!) δείχνει να παραμένει σταθερή, αλλά… Η πρόσφατη «ζωηρή» (και όχι σύντομη) συζήτηση που είχε η κυρία Καραχασάν με τον Τούρκο Πρόξενο, κύριο Σαρνίτς, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Κενταύρου, έδειχνε να αφορά κυρίως την μουσουλμάνα πολιτευτή, η οποία μιλούσε συνεχώς σε απολογητικό ύφος, ενώ την παρακολουθούσε ψυχρά ο Τούρκος Πρόξενος που την διέκοπτε σε αυστηρό ύφος. Η κυρία Καραχασάν δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει γύρω της (στην συγκεκριμένη εκδήλωση) σχεδόν καμία γυναίκα, προδίδοντας την αδυναμία της στο να επικοινωνήσει με τις Πομάκες της ορεινής Ξάνθης. Αν και Πομάκα η ίδια, μάλλον απέτυχε οικτρά στις απαιτήσεις της θέσης της.
Η «σπορά» όμως που έχει γίνει εδώ και χρόνια από την Άγκυρα, ακούει στο όνομα Αϊσέλ Ζεϊμπέκ και πρόκειται για μία νεαρή μουσουλμάνα της Θράκης, η οποία, με βάση του άρθρο 19 του Ελληνικού Συντάγματος, είχε χάσει την Ελληνική υπηκοότητά της και παρέμεινε επί χρόνια στην Τουρκία, όπου και σπούδασε, μέχρις ότου… αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Η κυρία Ζεϊμπέκ έγινε γνωστή στο Πανελλήνιο από την καταδίκη της χώρας μας και δικαίωσή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για υπόθεση σχετική με αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας. Η Ζεϊμπέλ Αϊσέλ, σπούδασε και στην Ελλάδα, στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου. Στο παρελθόν, μάλιστα, δεν δίστασε να τοποθετηθεί υπέρ της άποψης της "Επιτροπής Αγώνα για την Τιμή και την Αξιοπρέπεια της Τουρκικής Μειονοτικής Ψήφου", λέγοντας η ίδια χαρακτηριστικά κατά την περίοδο προ των Ευρωεκλογών του 2004:
"Δεν περίμενα ένα τόσο σοβαρό λάθος εκ μέρους του κ. Παπανδρέου, να παρασυρθεί από αντί-μειονοτικούς κύκλους και να επιλέξει τον κ. Καπζά Μουζαφέρ στην 13η θέση του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ. Ο εν λόγω υποψήφιος έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα με την έκδοση πομακικού λεξικού και εφημερίδας που δεν εκφράζουν τη μειονότητα και στοχεύουν στη διάσπασή της (...) Η Ν.Δ παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Καραμανλή ότι «θέλει να αγκαλιάσει τη μειονότητα», δεν βρήκε ούτε καν μια τιμητική θέση στη λίστα της για έναν εκπρόσωπό της (...) Η ψηφοθηρική αντιμετώπιση της τουρκικής μειονότητας από τα δύο κυρίαρχα κόμματα και η αδιαφορία των υπολοίπων, δεν μπορεί παρά να διαψεύσει τις ελπίδες της για πολιτική ισοτιμία και αξιοπρέπεια. Όποιοι θέλουν να την «κερδίσουν» θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις απόψεις της και πραγματικά να θέλουν να την εκπροσωπήσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο".
Η κυρία Ζεϊμπέκ κάτέθεσε τα «πιστοποιητικά εκτουρκισμού» της και φυσικά έκτοτε αναμένει την «κλήση» των «ειδικών» της Άγκυρας. Οι λέξεις: "Τουρκία", "τουρκική μειονότητα", "Τούρκοι της Θράκης", είναι μόνιμες σχεδόν στο λεξιλόγιό της. Είναι μία φινετσάτη και μορφωμένη νεαρή μουσουλμάνα, που αντιτίθεται σαφέστατα στην Ελληνικότητα των Πομάκων της Θράκης. Με τις δηλώσεις της καταφέρνει να περνάει περισσότερο ενωτικά μηνύματα μίας παράξενης ένωσης που σαν σκοπό έχει την διάσπαση από την Ελλάδα!!! Είναι απολύτως βέβαιο πως θα είναι η επόμενη επιλογή γυναίκας μουσουλμάνας πολιτικού και αναμένεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να «προωθηθεί» ιδιαίτερα έντονα από τους φιλοτουρκικούς προπαγανδιστικούς κύκλους που έχει αναπτύξει η Άγκυρα, μέσω του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής, στη Θράκη. Τόσο οι γνώσεις της, όσο και ο δυναμικός χαρακτήρας της, προδίδουν μία αξιόλογη προσωπικότητα, που αν και παραμένει «αδοκίμαστη» αναμένεται πολύ σύντομα να ριχτεί στη «φωτιά» για να επιφέρει την διαφορετικότητα, απευθυνόμενη κυρίως στις μουσουλμάνες της Θράκης, τις οποίες η κυρία Καραχασάν απέτυχε παταγωδώς να προσεγγίσει.
Δεδομένων των σύντομων πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, αλλά και των αναμενόμενων επαναληπτικών εκλογών και εκλογικών περιόδων, η αλλαγή των προσώπων, στον χώρο των πολιτευτών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, ίσως να γίνει πολύ συντομότερα και από τα προβλεπόμενα. Εξάλλου, η κυρία Ζεϊμπέκ Αϊσέλ, είναι ήδη έτοιμη γι αυτό εδώ και χρόνια. Από τότε που ήταν στην Τουρκία και σχεδίαζε την επάνοδό της στην Ελλάδα και στην Ελληνική Θράκη. Να σημειωθεί πως η κυρία Ζεϊμπέκ έχει ένα ακόμη χαρακτηριστικό γνώρισμα, που καλύπτει μεγάλο μέρος των απαιτήσεων των «ειδικών» της Άγκυρας. Το μίσος για την Ελλάδα, της νεαρής μουσουλμάνας Ζεϊμπέκ, είναι ένα πολύ καλό όπλο που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τους ειδικούς προπαγανδιστές της ΜΙΤ. Είναι ένα «όπλο» που μπορεί να την ενδυναμώσει στην επιχειρηματολογία της, αλλά μπορεί κάλλιστα και να την καταστρέψει…
Κωνσταντίνος

Read more...

Οι αρχηγοί των μυστικών υπηρεσιών Τουρκίας, Συρίας και Ιράκ σε κοινή σύσκεψη στην Άγκυρα


του Μουράτ Γετκίν (Ραντικάλ)
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης
Ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (MİT) Εμρέ Τανέρ (Emre Taner) φιλοξένησε χτες στην Άγκυρα τους ομολόγους του της Συρίας και του Ιράκ.
Τις πρωινές ώρες της χθες, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Ερντογάν συζητούσε με τους υπουργούς που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) τις εσωτερικές και εξωτερικές πτυχές του Κουρδικού, σε ένα άλλο κτίριο κοντά στο πρωθυπουργικό μέγαρο, λάμβανε χώρα μια σημαντική περιφερειακή σύσκεψη υπηρεσιών πληροφοριών.

Το βασικό θέμα της σύσκεψης αυτής ήταν η επίλυση της κρίσης που ξέσπασε μετά τη βομβιστική ενέργεια που έγινε στη Βαγδάτη, στις 19 Αυγούστου 2009. Να υπενθυμίσουμε ότι στις 31 Αυγούστου ο υπουργός εξωτερικών Νταβούτογλου επισκέφθηκε τη Βαγδάτη και τη Δαμασκό και πρότεινε την επίλυση της κρίσης "σε ενδοοικογενειακό επίπεδο".
Το Ιράκ κατηγορεί το κόμμα Μπαάθ της Συρίας για την έκρηξη, ενώ η Συρία διατείνεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση.
Και οι δυο πλευρές εξέθεσαν στην τουρκική αντιπροσωπεία τα στοιχεία που έχουν για την υπόθεση.
Εκείνα τα στοιχεία συναξιολογήθηκαν μαζί με τα στοιχεία που διαθέτει η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών.
Με άλλα λόγια, οι προσπάθειες της Άγκυρας να μεσολαβήσει για να τερματιστεί η κρίση μεταξύ Δαμασκού και Βαγδάτης, δεν περιορίστηκε στις ενέργειες του υπουργείου εξωτερικών και μπήκε στο παιχνίδι και η ΜΙΤ.
Αυτό είναι σημαντικό, αφού η Άγκυρα δεν θέλει ένταση στις σχέσεις Βαγδάτης-Δαμασκού το διάστημα αυτό. Οι λόγοι είναι οι εξής:
1- Η Τουρκία θέλει να τελειώνει μια ώρα αρχύτερα η αστάθεια στην περιοχή. Μια νέα ένταση στην περιοχή, είναι δυνατόν να καθυστερήσει τη συνεργασία που ελπίζει η Τουρκία σε κάποια θέματα,
2- Ανάμεσα στα θέματα αυτά, είναι η συνεργασία στον αγώνα για την καταπολέμηση του ΡΚΚ και γενικότερα για την προώθηση της λύσης του Κουρδικού, καθώς και
3- Τα νέα σχέδια για την κατασκευή αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Τα ενεργειακά σχέδια έχουν στρατηγική σημασία που διαχέεται χρονικά στο εγγύς μέλλον, τα θέματα όμως που αφορούν το ΡΚΚ και την επίλυση του Κουρδικού δεν είναι έτσι. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας στα θέματα αυτά επιδιώκει να έχει αποτέλεσμα τους επόμενους μήνες.
Για το λόγο αυτό, η προσέγγιση και η συνεργασία της ΜΙΤ με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Συρίας και του Ιράκ, παράλληλα με τις επαφές που γίνονται σε επίπεδο πρωθυπουργών και υπουργών εξωτερικών, στη φάση αυτή έχει μείζονα σημασία.
Δεν αποτελεί πλέον μυστικό το γεγονός ότι ο αρχηγός της MİT, Εμρέ Τανέρ, από το 2006, που οι πολιτικές σχέσεις δεν ήταν ακόμα τόσο θερμές (επί προεδρίας Σεζέρ), μέχρι τώρα, ήλθε σε επαφή και ανέπτυξε σχέσεις με τους Κούρδους ηγέτες του Βορείου Ιράκ, μετά από σχετική απόφαση του ΣΕΑ.
Υπάρχουν διαδόσεις που φέρουν τον Εμρέ Τανέρ να είναι σε επαφή και με τον αρχηγό του ΡΚΚ, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, που βρίσκεται φυλακισμένος στο Ιμραλί, διαδόσεις που δεν έχουν επαληθευθεί. Πάντως, με βάση σχετικό δημοσίευμα της ΤΑΡΑΦ, οι δικηγόροι του Οτζαλάν θεωρούν ότι οι απόψεις του Οτζαλάν για την επίλυση του Κουρδικού που καταγράφονται σε έγγραφο 160 σελίδων που παρέδωσε ο ίδιος στους εισαγγελείς πριν από μερικές εβδομάδες, έχουν φθάσει στην κυβέρνηση και το κράτος με τη διαμεσολάβηση της ΜΙΤ. Το ίδιο πιστεύει και ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, που συναντήθηκε χθες με τον Νταβούτογλου, για να ενημερωθεί για τα θέματα της Αρμενίας, του Καυκάσου και τα ενεργειακά. Ο υπουργός δικαιοσύνης Sadullah Ergin, που συμμετέχει στο στενό πυρήνα των υπουργών του ΣΕΑ, σε εκπομπή του CNN Türk απέρριψε ότι είδε τα κείμενα που έδωσε Οτζαλάν στους εισαγγελείς.
Η σύσκεψη που έγινε χθες στην Άγκυρα έχει τη δική της σημασία λόγω της συγκυρίας.
Οι υπουργοί εξωτερικών και οι λοιποί αρμόδιοι υπουργοί που θα συναντηθούν για πρώτη φορά τον επόμενο μήνα στη Βαγδάτη, με βάση τη συμφωνία που υπέγραψε πέρυσι ο Ερντογάν στην ιρακινή πρωτεύουσα, συναντώνται αύριο στην Κωνσταντινούπολη. Κατά διαβολική σύμπτωση, ο πρόεδρος της Συρίας σήμερα θα συμμετέχει στο τελετουργικό δείπνο ιφτάρ που θα παραθέσει ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Η συνάντηση του υπουργού εξωτερικών της Συρίας, Velid Muallim, με τον υπουργό εξωτερικών του Ιράκ στην Κωνσταντινούπολη δεν θα αποτελέσει έκπληξη. Αν πέσουν οι τόνοι μεταξύ των δυο χωρών, θα αυξηθούν και οι πιθανότητες συνεργασίας για την καταπολέμηση του ΡΚΚ.
Επίσης, η συνέντευξη που έδωσε ο Άσαντ παραμονές της επίσκεψης αυτής σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες της Τουρκίας και η δήλωσή του ότι "θα αποδώσω την υπηκοότητα και θα αμνηστεύσω τους αντάρτες του ΡΚΚ που είναι συριακής καταγωγής και θα καταθέσουν τα όπλα τους" δεν μπορεί να είναι τυχαία.
Ξαναγυρνώντας στην Άγκυρα, θα πρέπει να σημειώσουμε τη συνάντηση που είχε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ιλκέρ Μπασμπούγ επί δίωρο με τον Ταγίπ Ερντογάν στο πρωθυπουργικό γραφείο, καθώς και η συνάντηση που είχε αμέσως μετά ο πρωθυπουργός και πάλι επί δίωρο, με τον πρόεδρο Αμπντουλλάχ Γκιούλ.
Ίσως το φαγητό που θα μπει στο τραπέζι μετά την επανέναρξη των εργασιών της βουλής και κατά την επίσκεψη πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, να έχει αρχίσει να ψήνεται από χθες.

Read more...

Αιγαίο. Η σύγκρουση έρχεται?????????


Είναι η πρώτη φορά που μέσα απο το σύνολο των πληροφοριών που καταφτάνουν από διάφορα ανεξάρτητα μέρη παγκοσμίως ,αισθάνομαι πως βρισκόμαστε κοντά στην μαθηματικά αναπόφευκτη σύγκρουση με τους γείτονες.
Οι διάφορες προσπάθειες της Τουρκίας να αναθεωρήσει το Status Quo στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου είναι εδώ και χρόνια στην ημερήσια διάταξη, ειδικά στις διμερείς μας σχέσεις.

Υπάρχουν μια σειρά κινήσεων της όμως που δείχνουν πως πλέον έχει μπει στην τελική ευθεία των προετοιμασιών της, τόσο σε στρατιωτικό όσο και ίσως σημαντικότερο διπλωματικό επίπεδο.Ειδικά το δεύτερο ,είναι σίγουρα το Α & Ω των κινήσεών της, γιατί στα πλαίσια της μυστικής διπλωματίας θα διασφαλίσει την μη αντίδραση μεγάλων χωρών του πλανήτη, ενώ μέσω αυτής θα φροντίσει, μετά την σύγκρουση, να μεγιστοποιήσει τα ανταλλάγματα της και να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη που πιθανόν θα έχει αποκομίσει από αυτήν.
Είναι προφανές, ειδικά με την έλευση Νταβούτογλου, πως οι Τουρκική Εξωτερική πολιτική έχει επιταχύνει τις διπλωματικές διεργασίες εκείνες, που θα της διασφαλίσουν τις λιγότερες πιθανές αντιδράσεις την στιγμή που θα αποφασίσει να κάνει την μεγάλη κίνηση.
Η δραστηριοποίηση αυτή Κινείται σε τέσσερις βασικούς άξονες οι οποίοι είναι οι εξής:
1ον:Η προσπάθειά της να κλείσει προβλήματα του παρελθόντος με τους γείτονές της ή τις μειονότητες που έχει στο εσωτερικό, διασφαλίζοντας έτσι ότι δεν θα έχει αντιδράσεις από παραδοσιακούς εχθρούς της και στερώντας συνάμα από την Ελλάδα κάποιους συμμάχους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν
2ον:Αναβαθμίζει συνεχώς τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την επίσκεψη εκεί του κυρίου Αμερικάνοι πρόεδροι τα τελευταία 20 χρόνια ακολούθησαν για λόγους ισορροπιών. Ίσως ο πλανητάρχης να ήξερε πως έχουμε εκλογές προσεχώς.
3ον:Διασφαλίζει, μέσω των ενεργειακών συμφωνίων μαζί της, πως η Ρωσία μια παραδοσιακή αντίπαλός της στην ευρύτερη περιοχή και του Καυκάσου δεν θα έχει σοβαρές αντιδράσεις στην αλλαγή του status quo στο Αιγαίο. Άλλωστε έναν αγωγό πήγαμε να κάνουμε και εμείς και ακόμη δεν έχουν βιδώσει ούτε βίδα. Ίσως τελικά επαναδιαπραγματευτούμε και γι αυτήν.
4ον:Δεν έχουν κατανοήσει αρκετοί το εξής απλό, όλες οι παρενοχλήσεις αναχαιτήσεις των εναέριων μέσων της Frontex έχουν τον σκοπό να αναγκαστεί η Ε.Ε. να αντιδράσει. Σε αυτή την αντίδραση η Τουρκία πλέον παραθέτει γραπτώς τις αμφισβητήσεις της δημιουργώντας εκ νέου γκρίζες ζώνες κυριαρχίας.
Όλα τα παραπάνω τείνουν να δημιουργήσουν το ιδανικό διπλωματικό πεδίο για τις επιδιώξεις της, αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι θα έχουν αμφιβολίες για τα δίκαια της Ελλάδος και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ειδικά σε αυτά που δεν φροντίσαμε να κάνουμε σαφή με την υπαρκτή στρατιωτική ισχύ μας και την έλλειψη σοβαρών πολιτικών μας.
Είναι πλέον προφανές πως αναμένουμε τον χρόνο εκδήλωσης της επιθετικής ενέργειας, άλλωστε σε αυτό είναι ικανότατοι και ξέρουν να χρησιμοποιούν και τα γκρίζα σημεία των διεθνών συμβάσεων.
Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ως πολιτική ηγεσία και στρατιωτική ηγεσία αλλά και ως λαός.
Οι δυο πρώτοι ως άμεσοι διαχειριστές της κρίσης θα πρέπει να κατανοήσουν πως ναι μεν οι άλλοι έχουν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού αλλά η μάχη θα γίνει στο δικό μας χώρο. Οφείλουμε να γνωρίζουμε κάθε σπιθαμή του, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, οφείλουμε να είμαστε αποφασισμένοι πως θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα άμυνας απέναντι στον επιτιθέμενο.
Εμείς ο λαός θα πρέπει να κατανοήσουμε πως δεν το κάνουμε παρά για τα παιδιά μας και το μέλλον τους.
Ας αποφύγουμε τα λάθη του ωχαδερφισμού και της μισαλλοδοξίας που οδήγησαν την χώρα σε τέτοια αδιέξοδα.
Ας πούμε επιτέλους, αν χρειαστεί βέβαια, και εμείς το "Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ".
Ας φανούμε για μια φορά τα τελευταία χρόνια αντάξιοι τω προγόνων μας που μας έδωσαν την δυνατότητα με το αίμα τους να χαριεντιζόμαστε στα μπαράκια της Μυκόνου και της Σαντορίνης.
Ας κατανοήσουμε πως το Αιγαίο είναι η μήτρα του Ελληνισμού.
Αν χαθεί σε ολόκληρο ή μέρος τους αμφιβάλλω το κατά πόσο μια ευνουχισμένη χώρα θα σταθεί για πολύ στα πόδια της.
Αναρωτηθείτε το απλό, αν η Τουρκία μας φαίνεται κοντά τώρα, πόσο κοντά θα είναι αν ασκεί πλήρη έλεγχο του Αρχιπελάγους ανατολικά της... Εύβοιας.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας
Casius

Read more...

Έκθεση της RAND προβλέπει τουρκική εισβολή στο Ιράκ


Εξετάζοντας τις συνέπειες μιας πρόωρης απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, η αμερικανική εταιρία RAND (Research and Development Corporation) εκτιμά τη πιθανότητα μιας νέας τουρκικής εισβολής στο βόρειο Ιράκ ως "αρκετά υψηλή".
Σύμφωνα με ανάλυση που συντάχθηκε από τη RAND για λογαριασμό του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, η Τουρκία θα έχει ισχυρότατο κίνητρο να εισβάλει στο βόρειο Ιράκ προκειμένου να πατάξει τις δραστηριότητες του PKK και να δημιουργήσει τετελεσμένο εφόσον οι αμερικανικές δυνάμεις αποσυρθούν πρόωρα. Μέχρι στιγμής το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει σταδιακή απόσυρση στρατευμάτων και ανάληψη ευθύνης από τις ιρακινές δυνάμεις. Η διαδικασία σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί μετά το 2011, όταν ολιγάριθμοι μόνο Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμένουν στο ιρακινό έδαφος.

Οι συνθήκες που θα οδηγήσουν σε τουρκική εισβολή θα είναι η δημιουργία κενού εξουσίας στην διαλυμένη χώρα που θα προκαλέσει εχθροπραξίες μεταξύ των Κούρδων και σουνιτικών αραβικών ενόπλων ομάδων, οι οποίες θα μπορούσαν να εξελιχτούν σε εμφύλιο πόλεμο.
Δεδομένου ότι οι Κούρδοι συνεχίζουν να απασχολούν το τουρκικό (αλλά, σε μικρότερο βαθμό, και το συριακό και το ιρανικό) κατεστημένο ως καίριας σημασίας παράγοντας αστάθειας στο εσωτερικό και στο «εγγύς εξωτερικό», θα είναι ευκταία ή και απαραίτητη η εισβολή για την εκαθάριση ομάδων του PKK και, κατά την άποψη πολλών αναλυτών εκτός της RAND, την κατάληψη κρίσιμης γεωστρατηγικής σημασίας περιοχών όπως του πετρελαιοφόρου Κιρκούκ.
Τρία ζητήματα προκαλούν βέβαια το ενδιαφέρον στην ανάλυση της RAND:
Πρώτον, το ότι η πρόσφατη προσπάθεια της κυβέρνησης Erdoğan για μια διευθέτηση με τους Κούρδους της Τουρκίας θεωρείται έμμεσο αποτέλεσμα της πίεσης που προκαλεί η επικείμενη αμερικανική απόσυρση από το Ιράκ, κι επομένως δεν προέρχεται αποκλειστικά από ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα εκδημοκρατισμού και εξασφάλισης ανθρώπινων δικαιωμάτων αλλά έχει μια αυστηρή στρατηγική στόχευση.
Δεύτερον, το ότι, κατά τη RAND, στην τουρκική απόφαση για εισβολή, σημαίνοντα ρόλο θα παίξουν οι πιέσεις του στρατού και των εθνικιστών, γεγονός που καταδεικνύει την πολιτική ισχύ του πρώτου και τα ισχυρά ερείσματα των δεύτερων στο εκλογικό σώμα.
Και τρίτον, το ότι η πιθανότητα τουρκικής διείσδυσης μεγάλης κλίμακας στο βόρειο Ιράκ είναι αρκετά πιθανή ώστε προτείνεται από τώρα μια στρατηγική «καρότου και μαστιγίου» από μέρους της διεθνούς κοινότητας. Προτείνεται η αύξηση των αμερικανικών πιέσεων προς την Τοπική Κουρδική Κυβέρνηση του Massoud Barzani (που έχει ήδη διαμορφωθεί εντός του Βορείου Ιράκ) για την πάταξη του PKK, αλλά και η ξεκάθαρη προειδοποίηση από τις Η.Π.Α. και τους Ευρωπαίους προς την Τουρκία ότι ενδεχόμενες επιθετικές ενέργειες θα θέσουν σε κίνδυνο τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο ενώ θα δράσουν διαλυτικά και στις όποιες τουρκικές φιλοδοξίες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημειώνεται ότι η εταιρία RAND εντάσσεται στην ελίτ των αμερικανικών δεξαμενών σκέψης (think-tanks), οι αναλύσεις της οποίας ασκούν ιδιαίτερη επιρροή στη λήψη αποφάσεων της εκάστοτε αμερικανικής κυβέρνησης.

Read more...

Η Τουρκία καταβάλει έντονες προσπάθειες για να ξεριζώσει το PKK


Η Τουρκία συνεχίζει να θεωρεί το (PKK) ως τρομοκρατική Οργάνωση, μια ακόμη απόδειξη ότι το λεγόμενο "Δημοκρατικό άνοιγμα" αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια παραπλάνησης και διάσπασης της ενότητας του Κουρδικού Λαού.

Ο καταυλισμός Μαχμούρ αποτελεί ένα σημαντικό θέμα των συνομιλιών που διεξάγει η Ankara με το Ιράκ σχετικά με τα προαναφερόμενα προβλήματα.Η Τουρκία επανέλαβε για μια ακόμη φορά τη θέση της όσον αφορά τον Καταυλισμό Μαχμούρ.Ο Özügergin υπενθύμισε ότι η τρομοκρατική οργάνωση(PKK) χρησιμοποιεί τον εν λόγω καταυλισμό για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της.

Σύσκεψη τύπου Burak Özügergin
εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ απάντησε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τον καταυλισμό Μαχμούρ

Η Τουρκία καταβάλει έντονες προσπάθειες για να ξεριζώσει τη τρομοκρατία(PKK) .

Για το λόγο αυτό αναμένεται η υποστήριξη των γειτονικών χωρών για να παρεμποδιστεί η διασυνοριακή διέλευση των τρομοκρατών (PKK) στα τουρκικά εδάφη.

Ο καταυλισμός Μαχμούρ αποτελεί ένα σημαντικό θέμα των συνομιλιών που διεξάγει η Ankara με το Ιράκ σχετικά με τα προαναφερόμενα προβλήματα.

Η Τουρκία επανέλαβε για μια ακόμη φορά τη θέση της όσον αφορά τον Καταυλισμό Μαχμούρ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Burak Özügergin κατά τη διάρκεια της τακτικής εβδομαδιαίας ενημερωτικής σύσκεψης τύπου απάντησε ερωτήσεις που του απηύθυναν οι δημοσιογράφοι.

Ο Özügergin υπενθύμισε ότι η τρομοκρατική οργάνωση (PKK) χρησιμοποιεί τον εν λόγω καταυλισμό για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι η τρομοκρατική οργάνωση(PKK) πρέπει να εκκενώσει εξολοκλήρου τον καταυλισμό και δεν πρέπει να επιστρέψει ξανά εδώ συμπληρώνοντας πως αυτό είναι καθήκον της Ιρακινής κυβέρνησης.

Ακόμη ο Özügergin σημείωσε ότι το θέμα έχει μια ανθρωπιστική διάσταση επισημαίνοντας πως αυτό θα απασχολήσει και την 1η Υπουργική Διάσκεψη του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Τουρκίας-Ιράκ που συγκαλείται αύριο.
TRT

Read more...

Τουρκία: Έκρηξη χωρίς θύματα σε αγωγό μεταφοράς πετρελαίου σε εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ


Κούρδοι αντάρτες είχαν αναλάβει την ευθύνη για μία έκρηξη σε ένα τουρκο-ιρακινό αγωγό πετρελαίου πέρυσι που είχε αποτέλεσμα να σταματήσει η ροή πετρελαίου από το Ιράκ προς το τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν της Μεσογείου.

Έκρηξη σημειώθηκε με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές ένας αγωγός πετρελαίου στην βορειοδυτική Τουρκία από τον οποίο διακινείται πετρέλαιο σε εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή επικαλούμενο πηγές υπηρεσιών ασφαλείας.


Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η έκρηξη οφείλεται στο γεγονός ότι είχε αναπτυχθεί μεγάλη πίεση στον αγωγό.Περίπου 60 με 70 τόνοι πετρελαίου διέρρευσαν από τον αγωγό στην επαρχία Μπιλετσίκ και πυροσβέστες έσπευσαν επί τόπου για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Κούρδοι αντάρτες είχαν αναλάβει την ευθύνη για μία έκρηξη σε ένα τουρκο-ιρακινό αγωγό πετρελαίου πέρυσι που είχε αποτέλεσμα να σταματήσει η ροή πετρελαίου από το Ιράκ προς το τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν της Μεσογείου.nooz.gr

Τουρκία: Εκρηξη σε αγωγό μεταφοράς πετρελαίου

Έκρηξη σημειώθηκε σήμερα με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές ένας αγωγός στη βορειοδυτική Τουρκία από τον οποίο διακινείται πετρέλαιο σε εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή επικαλούμενο πηγές υπηρεσιών ασφαλείας.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η έκρηξη οφείλεται στο γεγονός ότι είχε αναπτυχθεί μεγάλη πίεση στον αγωγό. Περίπου 60 με 70 τόνοι πετρελαίου διέρρευσαν από τον αγωγό στην επαρχία Μπιλετσίκ. Δυνάμεις της πυροσβεστικής έσπευσαν επί τόπου για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Read more...

«Γιατί πρέπει να παραιτηθεί ο Ταλάτ»


«ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ να δεχτούμε την αδικία στο Κυπριακό από την στιγμή μάλιστα που είμαστε η πλευρά που έχει το δίκιο με το μέρος της. Υπαίτια για την σημερινή κατάσταση της νήσου είναι η Ελλάδα, η οποία χρησιμοποίησε ως πιόνια τους Ε/κ για να εντάξει στα εδάφη της το νησί. Αλλά και οι Ε/κ οι οποίοι ενθουσιάζονταν στη σκέψη ότι θα αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.

Στις συνομιλίες η πιο ισχυρή πλευρά είναι ο Ταλάτ και την ισχύ αυτή του την προσφέρει ο συνομιλητής του, ο Ε/κ ηγέτης Χριστόφιας. Σημασία έχει να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που μας προσφέρονται, να κατοχυρώνουμε το δίκαιο μας και να αγωνιζόμαστε για να το διεκδικήσουμε.
Λόγω της ασταθούς πολιτικής του Ταλάτ, οι πολίτες μας είναι απογοητευμένοι και ζουν σε αβεβαιότητα για το μέλλον.

Ο Ταλάτ έχει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για να στριμώξει τον κ. Χριστόφια Ποιο είναι το στοιχείο εκείνο που καθιστά τον Ταλάτ ισχυρό στο τραπέζι των συνομιλιών;
Κατ’ αρχάς είναι ο σχέδιο Ακρίτας που εμφανίστηκε στις 21/12/1963 με στόχο να εκκαθαρίσουν τους Τούρκους εντός 76 ωρών και να προσφέρουν το νησί, εντός χρυσού δίσκου, στην Ελλάδα.
Είναι επίσης το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου με στόχο την ένωση με την Ελλάδα.Το πραξικόπημα άνοιξε τον δρόμο για την ειρηνευτική επιχείρηση της 20ής Ιουλίου 1974.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας απεφάνθη ότι η επέμβαση της Τουρκίας πήγαζε από τα δικαιώματά της στα πλαίσια της Συμφωνίας Εγγυήσεων.

Εκτός από τη δικαστική αυτή απόφαση και από τα συμφραζόμενα του Χριστόφια εξάγεται το συμπέρασμα ότι η νήσος οδηγήθηκε στη διχοτόμηση λόγω της ΕΟΚΑ Β, της Εθνοφρουράς και της Χούντας των Αθηνών που επιδίωκε την -το συντομότερο δυνατόν ένωση. Μάλιστα δε, ο Χριστόφιας προχώρησε περισσότερο και είπε ότι οι υπαίτιοι της διχοτόμησης θα πρέπει να προσαχθούν ενώπιον δικαστηρίων και να τιμωρηθούν. Οι δηλώσεις αυτές ενισχύουν την θέση του Ταλάτ.
Άρα, οι υπαίτιοι της μη επίλυση του Κυπριακού από το 1963 είναι, όχι οι Τ/κ , αλλά οι Ε/κ και η Ελλάδα.

Διερωτώμαι πώς συνάδει με το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας η στάση του Ταλάτ, ο οποίος, ενώ τα γνωρίζει όλα αυτά, να μην απαιτεί από τον Χριστόφια την αποκατάσταση όλων των ηθικών και υλικών ζημιών που υπέστησαν οι Τ/κ από το 1963 μέχρι τις ημέρες μας.
Όλα δείχνουν ότι ο Ταλάτ από την αρχή είχε αποδεχτή μια λύση που θα βασιζόταν σε ένα κράτος, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, και ως εκ τούτου δεν συζήτησε τις αδικίες που υπέστησαν οι Τ/κ».
Άρθρο του Σαλίχ Ερσόυ στην Βολκάν
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Read more...

ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ


Είναι άμεση ανάγκη να γίνει ένας δημόσιος, δημοκρατικός διάλογος για το ζήτημα και η θρακική κοινωνία να εκφράσει τη βούλησή της. Χρειαζόμαστε ένα κοινωνικό κίνημα που θα προτάσσει τα αληθινά προβλήματα του τόπου, τα οποία έχουν φτάσει σε τέτοιον παροξυσμό, που η επίλυσή τους είναι όρος όχι μόνο συλλογικής αλλά και ατομικής προόδου κι επιβίωσης.Η απομάκρυνση του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής είναι ένα τέτοιο μείζον θέμα που δεν μπορεί να σκεπάζεται διαρκώς από σιωπή. Αν είμαστε πράγματι κοινωνία πολιτών, έχουμε λόγο και πρέπει ν’ ακουστεί!

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ – DEFOL!
Ποιο θα ήταν το μειονοτικό θέμα της Θράκης αν έλειπε η διαβρωτική δράση του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής; Όλοι γνωρίζουν την πραγματική αιτία πλήθους προβλημάτων στην περιοχή, όμως κανείς δεν τολμάει να την ονομάσει ρητά και ταυτόχρονα να αναδείξει το ζήτημα ασφάλειας για την ελληνική πολιτεία και πλειονοτική κοινωνία, το ζήτημα εκδημοκρατισμού και ένταξης της μειονοτικής κοινωνίας, το ζήτημα εξορθολογισμού και εξομάλυνσης της πολιτικής και οικονομικής ζωής της Θράκης.
Ποιος χρειάζεται το Προξενείο της Τουρκίας στην πόλη μας;
- Υπάρχουν Τούρκοι υπήκοοι στη Θράκη;
- Υπάρχουν τόσες γραφειοκρατικές διαδικασίες – ιδίως μετά την κατάργηση της βίζας για την Τουρκία – που δικαιολογούν μια τέτοια πολυπρόσωπη και πολυέξοδη υπηρεσία στην Κομοτηνή;
- Υπάρχουν μειονοτικά δικαιώματα που, μέσα στη σύγχρονη Ελλάδα της ΕΕ, έχουν ανάγκη έναν τέτοιο «εγγυητή», όπως π.χ. τον βλέπουμε να τα προσφέρει στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν;
- Ή μήπως η Συνθήκη της Λωζάνης, που η Τουρκία την έχει κάνει κουρελόχαρτο από την ημέρα της υπογραφής της, χρειάζεται την κηδεμονία του βιαστή της;
Η απάντηση είναι προφανώς αρνητική σε όλα τα παραπάνω, λέει η κοινή λογική.

Ποιος ο λόγος τότε της ύπαρξής του στη Θράκη;
- Μήπως η συντήρηση ενός παρακρατικού μηχανισμού που οδηγεί τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας σε γκετοποίηση;
- Μήπως η δημιουργία / χειραγώγηση κάποιων μειονοτικών ηγεσιών για τον έλεγχο της μειονοτικής κοινωνίας;
- Μήπως η μεθόδευση ενεργειών που εκτουρκίζουν Πομάκους και Ρομά για να δημιουργήσουν μέσα από αυτήν την εθνοκάθαρση «τουρκική μειονότητα»;
Όλα τούτα τα γνωρίζει πολύ καλά η τοπική κοινωνία, μα δεν μιλάει. Άλλοι λόγω οικονομικών συμφερόντων, άλλοι λόγω πολιτικών βλέψεων, άλλοι λόγω εφησυχασμού με το άλλοθι των «αρμοδίων» που δήθεν «ξέρουν τι κάνουν», δεχόμαστε όλοι την παρουσία του λύκου μέσα στο μαντρί.
Είναι όμως άμεση ανάγκη να γίνει ένας δημόσιος, δημοκρατικός διάλογος για το ζήτημα και η θρακική κοινωνία να εκφράσει τη βούλησή της. Χρειαζόμαστε ένα κοινωνικό κίνημα που θα προτάσσει τα αληθινά προβλήματα του τόπου, τα οποία έχουν φτάσει σε τέτοιον παροξυσμό, που η επίλυσή τους είναι όρος όχι μόνο συλλογικής αλλά και ατομικής προόδου κι επιβίωσης.
Η απομάκρυνση του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής είναι ένα τέτοιο μείζον θέμα που δεν μπορεί να σκεπάζεται διαρκώς από σιωπή. Αν είμαστε πράγματι κοινωνία πολιτών, έχουμε λόγο και πρέπει ν’ ακουστεί!

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP