Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Η Τουρκία αναμένει απάντηση από το Ιράν


Η Zaman στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Η Τουρκία αναμένει απάντηση από το Ιράν» γράφει ότι αναμένεται η απάντηση της Τεχεράνης για τη Σύνοδο, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία μεταξύ Ιράν και δυτικού κόσμου για το ξεπέρασμα της πυρηνικής κρίσης.

Η εφημερίδα γράφει ότι, σε περίπτωση θετικής απάντησης, τότε θα υπάρξει μια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των Μονίμων Μελών του Σ.Α. των Η.Ε., όπως των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας, και του Ιράν. Προβλέπεται ότι στην τράπεζα των συνομιλιών πρόκειται να παραβρεθεί και ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, πράγμα το οποίο θα σηματοδοτήσει ότι η Τουρκία δεν θα αρκεστεί στην παροχή μόνο λογιστικής υποστήριξης. Όμως, αν και οι δυτικές χώρες βλέπουν θετικά το γεγονός η συνάντηση αυτή να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία, εν τούτοις από το Ιράν δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής μια απάντηση, κάτι το οποίο οδηγεί στην αξιολόγηση ότι το Ιράν παίζει με το χρόνο. Η Άγκυρα αντιλαμβάνεται τις προθέσεις της Τεχεράνης και διαμηνύει προς τους Ιρανούς αρμοδίους ότι, σε περίπτωση επιμήκυνσης των συνομιλιών, «θα είναι αναπόφευκτη η επιβολή ενός εμπάργκο στην Τεχεράνη από τη Δύση».

Ο εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΕΞ, Οζουγκεργκίν, αν και ανέφερε την άποψη Σολάνα, ότι δηλ. την 1η Οκτωβρίου ενδέχεται να πραγματοποιηθούν συνομιλίες στην Τουρκία, εν τούτοις είπε ότι μέχρι στιγμής η τουρκική πλευρά δεν έχει κάποια σχετική πληροφόρηση όσον αφορά το θέμα αυτό.

****
Η Sabah στις εσωτερικές σελίδες με τίτλο «Η Τεχεράνη έχτισε τείχος με την Τουρκία» γράφει ότι το Ιράν το οποίο, προκειμένου να εμποδίσει τις παρεισφρήσεις του ΡΚΚ, παλαιότερα σε κάθε δύο χιλιόμετρα είχε εγκαταστήσει και από ένα Αστυνομικό Τμήμα, τώρα προκειμένου να εμποδίσει τους λαθρέμπορους να περάσουν τα σύνορα με τα άλογά τους, άρχισε να κατασκευάζει τοίχους από μπετόν στα τουρκικά σύνορα, τα οποία έχουν μήκος 454 χιλιόμετρα. Μηχανήματα οδοποιίας του Ιράν άρχισαν τις εργασίες στις περιοχές του Βαν και του Χακκιάρι, όπου υπάρχουν χωριά, τα οποία συνορεύουν με το Ιράν. Σε πρώτη φάση τοποθετούνται τοιχία από μπετόν και αργότερα πάνω σε αυτά θα τοποθετηθούν και συρματοπλέγματα. Οι Ιρανοί με την ενέργεια αυτή αποσκοπούν και στον περιορισμό της κινητικότητας της τρομοκρατικής οργάνωση PJAK, η οποία είναι παρακλάδι του ΡΚΚ στο Ιράν.

Ο Νομάρχης του Βαν, Καράλογλου, αφού ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια παράνομη δραστηριότητα, είπε: «Το κατασκευάζουν μέσα στα δικά τους εδάφη. Δεν παραβιάζουν τα σύνορα, ούτε και υπάρχει κάποια κατάσταση, η οποία να αντιβαίνει στις διεθνείς συμφωνίες».

Ο Νομάρχης του Χακκιάρι, Τουρκέρ, ανέφερε: «Οι εργασίες αυτές συνεχίζονται εδώ και ένα χρόνο. Όμως, οι κάτοικοι των περιοχών αντιμετωπίζουν αντιδραστικά την εξέλιξη αυτή».

Ο κοινοτάρχης του χωριού Ονμπασιλάρ, Μπεσέρ, είπε: «Το τείχος αυτό αποτελεί ντροπή. Εμείς είμαστε συγγενείς με τους ανθρώπους των συνόρων. Αν και το γνωρίζουν, εν τούτοις κατασκευάζουν το τείχος αυτό. Η περιοχή αυτή είναι ήδη ναρκοθετημένη. Ενώ σε όλο τον κόσμο καταργούνται τα σύνορα, το Ιράν κατασκευάζει τείχη».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP