Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

TOYΡΚΙΑ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ / ΚΟΥΡΔΙΚΟ


Εκτενή συνέντευξη του David L. Philips, ερευνητή του αμερικανικού Atlantic Council κυρίως για το κουρδικό και αρμενικό άνοιγμα της τουρκικής κυβέρνησης δημοσιεύει σε πρωτοσέλιδό της η αγγλόφωνη Today’s Zaman.

Στη συνέντευξη του, ο Philips διασκεδάζοντας αιτιάσεις κάποιων κύκλων στην Τουρκία κυρίως των κομμάτων της αντιπολίτευσης MHP και CHP ότι το κουρδικό άνοιγμα είναι αμερικανικό σχέδιο, που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ερντογάν, υπογράμμισε ότι:

- Το κουρδικό άνοιγμα εντάσσεται στο πλαίσιο των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, που έχει αναλάβει και εφαρμόζει η σημερινή τουρκική κυβέρνηση, όχι για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Ε.Ε. ή των ΗΠΑ, αλλά γιατί η επίλυση αυτών των ζητημάτων άπτονται των δικών της συμφερόντων. Από αυτή την οπτική, τα κριτήρια της Κοπεγχάγης έχουν μετουσιωθεί σε κριτήρια της Άγκυρας.

- Εάν ο Π/Θ Ερντογάν συνεχίσει με συνέπεια και επιμονή μια ουσιαστική διαδικασία μεταρρυθμίσεων για το κουρδικό ζήτημα και αντιμετωπίσει παράλληλα το εκτός νόμου ΡΚΚ, τότε θα κερδίσει τη μέγιστη διεθνή εκτίμηση και θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης.

- Υπάρχουν κοινά συμφέροντα Τουρκίας - Ιρακινού Κουρδιστάν. Η Τουρκία πρέπει να υποστηρίξει και να καλωσορίσει ένα πλούσιο, σταθερό και κοσμικό ομοσπονδιακό κρατίδιο του Κουρδιστάν εντός του κράτους του Ιράκ, που θα λειτουργήσει για την Τουρκία ως ουδέτερη ζώνη προστασίας από το χάος και τη σεχταριστική βία στο Ιράκ.

- Η υιοθέτηση συνθήκης αμοιβαίας αναγνώρισης και εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας - Αρμενίας είναι μια ορισμένη διαδικασία με καταληκτική ημερομηνία, ενώ η αμοιβαία κατανόηση των δύο λαών που θα διευκολυνθεί πολύ από το άνοιγμα των συνόρων και η συμφιλίωσή τους είναι μια μακροχρόνια διαδικασία. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι στο μεταξύ οι Αρμένιοι θα σταματήσουν να απαιτούν αναγνώριση της γενοκτονίας. Επίσης, το άνοιγμα των συνόρων θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τις διαπραγματεύσεις επίλυσης του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP