Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ OLII REHN ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΕΞ AHMET DAVUTOGLU


Φιλική και ουσιαστική χαρακτήρισε τη συζήτηση που είχε σήμερα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ahmet Davutoglu, ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Επίτροπος Olli Rehn στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι δύο αξιωματούχοι, μετά την ολοκλήρωση της μεταξύ τους συνάντησης σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει σταθερά την πρόοδο των ενταξιακών συνομιλιών μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, στη βάση των κανόνων που συμφωνήθηκαν ομόφωνα από όλα τα κράτη μέλη τον Οκτώβριο του 2005» σημείωσε ο Rehn και αναφέρθηκε στην ανάγκη να σημειωθούν περαιτέρω βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, εντός του έτους.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου ένας «θετικός κύκλος» στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, η Άγκυρα θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που αποτελούν «την ατμομηχανή της ενταξιακής της πορείας», ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

Σύμφωνα πάντα με τον αρμόδιο Επίτροπο, τους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του έτους, η Επιτροπή αναμένει από την Τουρκία πρόοδο στην εκπλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων που σχετίζονται με το άνοιγμα νέων κεφαλαίων, ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για ορισμένα από αυτά, ενδεχομένως για το κεφάλαιο που αφορά τον κοινωνική πολιτική, τον ανταγωνισμό ή το περιβάλλον.

Από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη «σκληρή δουλειά» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της τσεχικής προεδρίας χάρη στην οποία θα ανοίξει το ενταξιακό κεφάλαιο για τη φορολογία.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συχνότητα των επαφών μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ τους τελευταίους μήνες (επισκέψεις Erdogan, Gul Βρυξέλλες) βεβαιώνοντας ότι πρόκειται για μια διαδικασία που θα συνεχιστεί. «Αυτό αποδεικνύει ότι η ΕΕ έχει γίνει ο κύριος στρατηγικός στόχος της εξωτερικής μας πολιτικής» πρόσθεσε.

Για τις τεχνικές διαδικασίες εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο, ο Davutoglu αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και συμπλήρωσε ότι η χώρα έχει παράγει σημαντικό νομοθετικό έργο προς αυτή την κατεύθυνση, ειδικότερα τους δύο τελευταίους μήνες. «Είμαστε σίγουροι λοιπόν ότι ένα νέο κεφάλαιο, το σχετικό με τη φορολογία, θα ανοίξει πριν από Την εκπνοή της τσεχικής προεδρίας» επανέλαβε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και τόνισε: «Γνωρίζουμε τις υποχρεώσεις μας για την εκπλήρωση των ενταξιακών κριτηρίων και θα είμαστε σε πλήρη συνεργασία με την Επιτροπή για το σκοπό αυτό».

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι η Τουρκία στηρίζει τις συνομιλίες για συνολική λύση, έναν στόχο που χαρακτήρισε «στρατηγικό» για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και μια «πολύ θετική εξέλιξη» από κάθε άποψη.

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Davutoglu σημείωσε ότι η Τουρκία είναι αισιόδοξη για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με ταχύτερο βήμα και κατέληξε: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά ώστε να γίνει η Τουρκία μέλος της ΕΕ το συντομότερο δυνατό».

Σε ερώτηση σχετικά με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, ο Rehn απάντησε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στη χώρα και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πολιτικός διάλογος θα ενισχύσει μια ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία.

Σχετικά με την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας τον Ιούλιο για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο σχέδιο για τη κατασκευή του αγωγού Nabucco, ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα να συμβεί αυτό νωρίτερα, ακόμα και πριν από το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Για το ίδιο θέμα, ο Rehn συμπλήρωσε ότι η Επιτροπή εκτιμά πολύ τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την τουρκική πλευρά για την ενίσχυση της αμοιβαία συμφέρουσας ενεργειακής συνεργασίας με την ΕΕ. «Μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ως προς την προοπτική να σημειωθεί ένα σημαντικό βήμα προόδου στο θέμα του Nabucco, μια εξέλιξη που θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα για την ύπαρξη κοινών στρατηγικών συμφερόντων μεταξύ των Τουρκίας και ΕΕ», είπε.

Σε ερώτηση για το μέλλον των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, με δεδομένο ότι εξαντλούνται τα κεφάλαια που μπορούν να ανοίξουν στο μέλλον, ο Επίτροπος απάντησε: «Μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει 10 διαπραγματευτικά κεφάλαια, δηλαδή ένα σημαντικό επίτευγμα σε διάστημα τριών ετών. Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει το κεφάλαιο για τη φορολογία, συνεπώς απομένουν 24 κεφάλαια. Δεν συμφωνώ μαζί σας ότι εξαντλούνται τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων» συμπλήρωσε ο Rehn.

Κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με τα «παγωμένα» (λόγω Κύπρου) ενταξιακά κεφάλαια είπε: «Εάν όλοι κάνουν τη δουλειά τους, θα δούμε αυτά τα κεφάλαια να ‘ξεμπλοκάρονται’, θα δούμε τις μεταρρυθμίσεις να υλοποιούνται. Για παράδειγμα, επιθυμούμε η Τουρκία να υιοθετήσει το νόμο για τα συνδικάτα ούτως ώστε να εκπληρώσει τα κριτήρια που σχετίζονται με το κεφάλαιο για την κοινωνική πολιτική και την απασχόληση».

Στο σημείο αυτό, ο Rehn επανέλαβε τη σημασία του κεφαλαίου για τον ανταγωνισμό για το άνοιγμα του οποίου κάλεσε την Τουρκία να υιοθετήσει το νόμο για τις κρατικές ενισχύσεις εντός του καλοκαιριού, ώστε αυτός να εφαρμοστεί άμεσα και να καταστεί δυνατό «το άνοιγμα του κεφαλαίου για τον ανταγωνισμό πριν από το τέλος του έτους».

Τέλος, σε ερώτηση για το κατά πόσο υπήρξε συζήτηση για πιθανές ημερομηνίες ένταξης της Τουρκίας, ο Επίτροπος αναφέρθηκε στην πάγια πολιτική της ΕΕ να μη δίνονται συγκεκριμένες ημερομηνίες παρά μόνο στην τελική φάση της ενταξιακής διαδικασίας.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ / ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ / ΚΥΠΡΟΣ - NABUCCO


Σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες η LE FIGARO αναφέρεται στη σημερινή επίσκεψη του Τούρκου Π/Θ, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να επαναλάβει ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να δεχθεί τίποτα άλλο, πέραν της πλήρους ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δεύτερη επίσκεψη του Τούρκου Π/Θ στην έδρα της ΕΕ, κατά το τρέχων έτος, συνοδεύεται από δύο υποσχέσεις, οι οποίες σε μια φυσιολογική περίοδο θα φαινόντουσαν ενθαρρυντικές. Η πρώτη είναι το άνοιγμα ενός νέου ενταξιακού κεφαλαίου, που αφορά στο φορολογικό σύστημα και η δεύτερη είναι η δέσμευση της Τουρκίας να υπογράψει, τον Ιούλιο, τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Nabucco. Οι όροι ωστόσο της συμφωνίας, αποφασιστικής ίσως σημασίας για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης, παραμένουν συγκεχυμένοι.

Στην πράξη οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας βραδυπορούν. Μόνον έντεκα από τα συνολικά 35 κεφάλαια έχουν ανοίξει, ενώ πέντε έχουν παγώσει από τη Γαλλία, εξαιτίας της βούλησης του Σαρκοζύ να προσφέρει στην Άγκυρα μια ειδική εταιρική σχέση με την ΕΕ. Οκτώ ακόμη βρίσκονται παγωμένα από το 2006, εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κύπρο. Εάν δεν επιτευχθεί κάποια προσέγγιση μεταξύ τρων πλευρών στη διαιρεμένη Κύπρο, το μπλοκάρισμα, στα τέλη του έτους, θα μπορούσε πλέον να είναι ολοκληρωτικό.

Οι τουρκικές επιδιώξεις προσκρούουν επίσης, μετά τις ευρωεκλογές, στην επικράτηση των συντηρητικών κομμάτων στη Γαλλία και στη Γερμανία, που αντιτίθενται στην ένταξή της, όπως και των ακροδεξιών, που θα μπορούσαν να ενωθούν κατά της μεγάλης μουσουλμανικής χώρας.

Read more...

Η Τουρκία επιμένει: επιθυμεί την ένταξη.


Σε άρθρο του Maroun Labaki στη σημερινή LE SOIR γίνεται μνεία στην επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ε.Ε. ως πλήρες μέλος, όπως επισημαίνει ο ίδιος ο Τούρκος Πρωθυπουργός Erdogan, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα και όπως αναμένεται να επαναλάβει και κατά τη διάρκεια της σημερινής τελετής απονομής του βραβείου Crans Montana Forum, στις Βρυξέλλες.

Όπως σημειώνεται, ο Τούρκος Πρωθυπουργός έχει κάθε λόγο να επιμένει, καθώς τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Sarkozy, όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος Merkel αντιτίθενται στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., και αντ’ αυτού προτείνουν μια ειδική εταιρική σχέση, ενώ επίσης, οι «τεχνικές» διαπραγματεύσεις καθυστερούν από το 2006. Την ερχόμενη Δευτέρα ωστόσο, ένα νέο κεφάλαιο ενδέχεται να ανοίξει (το 11ο από τα 35), αλλά παρ’ όλα αυτά, σημειώνεται, είναι πιθανό η όλη διαπραγματευτική διαδικασία να «παγώσει» στο τέλος του έτους, στην περίπτωση που η Άγκυρα εμμείνει στην άρνησή της να ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι η Τουρκία έχει σημειώσει πρόοδο από τις αρχές του 2009 σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις, ενώ και ο ίδιος ο κ. Erdogan μπορεί να ελπίζει ότι θα αποκτήσει ένα νέο σύμμαχο στο πρόσωπο του Pierre Lellouche, του νέου Γάλλου ΥΦΥΠΕΞ αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.
Ο κ. Lellouche, αν και είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., την περασμένη Τετάρτη δήλωσε ωστόσο: «Υπάρχει μια πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, και όχι δύο».

Read more...

ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ RECEP TAYYIP ERDOGAN


«Σήμερα η ανθρωπότητα βιώνει έντονη ανησυχία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Έναντι της κατάρρευσης των οικονομικών δομών, της ανεργίας, των προβλημάτων κοινωνικής ενσωμάτωσης , αλλά και των απειλών και των κινδύνων που διαρκώς διευρύνονται πλήττοντας τη διεθνή ασφάλεια, η ανθρωπότητα φαίνεται να αμφισβητεί τη χρησιμότητα των περιφερειακών και διεθνών θεσμών που ισχύουν σήμερα», σημειώνει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Erdogan σε άρθρο γνώμης του, που δημοσιεύει σήμερα η LE SOIR.

«Διαθέτουμε σήμερα ένα διεθνές σύστημα και ένα δίκτυο οργανώσεων και διεθνών οργάνων που είναι σε θέση να μαθαίνουν από τις εμπειρίες του παρελθόντος», επισημαίνει και συμπληρώνει: «Η Ε.Ε. αποτελεί ένα δομικό κομμάτι αυτού του διεθνούς συστήματος, έχοντας το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, δημιουργώντας για τους πολίτες της μια δημοκρατική πλατφόρμα με χαρακτήρα κοσμικού κράτους, η οποία στηρίζεται στο δίκαιο και την οικονομική αλληλεγγύη. Το γεγονός αυτό συνιστά μια ευχάριστη αντίθεση σε σχέση με την ιστορία της Ευρώπης».


Ο κ. Erdogan υπογραμμίζει, ότι «η Ε.Ε. ακολουθώντας μια στρατηγική εμβάθυνσης και διεύρυνσης, πέτυχε να δημιουργήσει την ενότητα μέσω της ποικιλομορφίας. Μια από τις συνιστώσες της εν λόγω στρατηγικής έγκειται στο να ανοίξει το δρόμο για να συμπεριλάβει ως μέλος της την Τουρκία, μια μεγάλη χώρα στην ανατολική ραχοκοκαλιά της Ευρώπης». Προσθέτει δε, ότι «από ανατολικής σκοπιάς, η Τουρκία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι ιστορικής και στρατηγικής σημασίας και για τις δύο πλευρές. Με την Τουρκία θα προστεθεί στην Ε.Ε. μια περιοχή σταθερότητας 778.000 τ.χλμ., η 6η ευρωπαϊκή οικονομία και η 17η παγκόσμια οικονομία, ένας πληθυσμός 70 εκατομμυρίων κατοίκων, με εργατικότητα και δυναμική. Η Τουρκία θα είναι το εχέγγυο του μέλλοντος της Ευρώπης», τονίζει ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

«Η γενιά των Ευρωπαίων ηγετών που δημιούργησε το οικοδόμημα της Ε.Ε., είναι αυτή που άνοιξε το δρόμο της ένταξης στην Τουρκία και που διέκρινε τη χρησιμότητα της ένταξής της στο ΝΑΤΟ και είναι αυτή η οποία εκτιμά ότι η θέση της Τουρκίας βρίσκεται στην Ε.Ε. και όχι έξω από αυτήν ή στην περιφέρεια αυτής», σημειώνει και προσθέτει ότι «σήμερα η Τουρκία είναι ένα κράτος που ακτινοβολεί - ακόμη και εν μέσω οικονομικής κρίσης- που παρέχει εμπιστοσύνη, ασφάλεια και εγγυάται την ευημερία του πληθυσμού της και των περιοχών που την περιβάλλουν, ένα κράτος που έχει σχεδόν ολοκληρώσει την πολιτική, οικονομική και δικαστική σύγκλισή της με την Ε.Ε.»

«Είναι μια δύναμη που συνεχώς αναπτύσσεται και που ενστερνίζεται την Ευρώπη σε διάφορα πεδία, από την εξωτερική πολιτική έως τις οικονομικές σχέσεις. Η Τουρκία δεν θα αποδυναμώσει την Ε.Ε. ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά. Θα την ενισχύσει. Είναι απαραίτητο, οι αντιλήψεις για την Τουρκία να εκσυγχρονιστούν, ούτως ώστε η χώρα αυτή, μια δύναμη στο μέλλον, να γίνει αντιληπτή σε ρεαλιστικό πλαίσιο και όχι υπό το πρίσμα των προκαταλήψεων», υπογραμμίζει.

«Όταν οι είκοσι σημαντικότερες οικονομίες του κόσμου συζητούν, η Τουρκία κάθεται στο τραπέζι. Όταν τίθεται ζήτημα ασφάλειας, ευημερίας, κοινωνικής ενσωμάτωσης, καταπολέμησης του ρατσισμού, η Τουρκία είναι πάντα παρούσα. Όταν υπάρχει ζήτημα ενεργειακής ασφάλειας, η Τουρκία, η τέταρτη ενεργειακή αρτηρία της Ευρώπης, αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής εξίσωσης».

Επισημαίνει ακόμη, ότι «σήμερα η Τουρκία συμμετέχει ήδη σε ένα σύστημα ειδικών και προνομιακών σχέσεων με την Ευρώπη, αλλά είναι η πλήρης ένταξη που θα επιτρέψει την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της. Από το 2005, η Τουρκία και η Ε.Ε. ακολουθούν μια διαδικασία νομικής εναρμόνισης που αποτελείται από 35 κεφάλαια. Μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει και βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση τα δέκα από αυτά. Ορισμένα κεφάλαια δεν μπορούν να προχωρήσουν στη διαπραγματευτική διαδικασία διότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη, αλλά και πολλά άλλα, διότι από ό,τι φαίνεται η Ε.Ε. δεν είναι πολιτικά έτοιμη. Υπάρχουν ευρωπαϊκά κράτη που έχουν συνειδητοποιήσει το συμφέρον της τουρκικής ένταξης, ενώ ορισμένα άλλα δεν το έχουν κάνει. Υπάρχουν νέα κράτη-μέλη που ήταν πιο προηγμένα από εμάς, αλλά και άλλα που σε γενικές γραμμές βρίσκονταν πολύ χαμηλότερα από τα δικά μας πρότυπα. Όλα έγιναν μέλη της Ε.Ε. με όρους και κανόνες λιγότερο αυστηρούς σε σχέση με αυτούς που επιβάλλονται σε εμάς».

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε υψηλότερα πρότυπα», τονίζει ο κ. Erdogan «αλλά θα πρέπει και η Ευρώπη, ξεπερνώντας τις προκαταλήψεις, να είναι έτοιμη να κοιτάξει την Τουρκία με τρόπο περισσότερο αντικειμενικό και ορθολογικό και να σταματήσει να τη θεωρεί τμήμα μιας διαστρεβλωμένης εικόνας, απομεινάρι του παρελθόντος. Εάν δεν καταφέρουμε να διαλύσουμε τις προκαταλήψεις, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι η Ευρώπη δεν θα βυθιστεί εκ νέου στο παρελθόν της, αποτυγχάνοντας να ατενίσει το μέλλον της;», καταλήγει ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ / ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ


Ο γραπτός Τύπος στο σύνολό του, καθώς και ο ηλεκτρονικός, αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της δίκης Εργκενεκόν ο πρώην υπαρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός ε.α. Τσεβίκ Μπιρ, κατέθεσε χθες ως ύποπτος, ενώ παράλληλα κατέθεσε και ο πρώην υπεύθυνος της ΜΙΤ για την περιοχή της Κων/πολης Νουρί Γκιουντές.

Ο στρατηγός ε.α. Μπιρ κατέθεσε επί 1,5 ώρα στον Εισαγγελέα Ζεκεριά Οζ, που διεξάγει τις ανακρίσεις και τη διερεύνηση και τη δίκη Εργκενεκόν. Έγινε γνωστό ότι στον Μπιρ τέθηκαν ερωτήσεις για το ρόλο του στην περίοδο της 28ης Φεβρουαρίου [1997 ? μεταμοντέρνο πραξικόπημα]. Στο ερώτημα εάν ο Μπιρ κατέθεσε ως μάρτυρας ή ως κατηγορούμενος, έδωσε απάντηση ο Εισαγγελέας Οζ, ο οποίος είπε ότι ο Τσεβίκ Μπιρ κατέθεσε ως «ύποπτος». Ο ίδιος ο Μπιρ δεν προέβη σε καμία δήλωση. Ο δε δικηγόρος του είπε πως από τον πελάτη του ζητήθηκαν πληροφορίες.

Μετά από τον Μπιρ, κατέθεσε χθες στον Εισαγγελέα και ο πρώην υπεύθυνος της ΜΙΤ για την περιοχή της Κων/πολης Νουρί Γκιουντές, και αυτός ως «ύποπτος». Ωστόσο, ούτε και αυτός απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Σημειώνεται ότι η κατάθεση του Μπιρ ζητήθηκε, επειδή στο δεύτερο κατηγορητήριο για την υπόθεση Εργκενεκόν, που θα αρχίσει να συζητείται στις 20 Ιουλίου, το όνομα του Μπιρ μνημονεύεται 13 φορές, ενώ στις προσθήκες που έγιναν στο κατηγορητήριο αυτό, υπάρχει έγγραφο 22 σελίδων με την ονομασία «Καλυμμένες δραστηριότητες Τσεβίκ Μπιρ». Το εν λόγω έγγραφο αποτελείται από στοιχεία που εξασφαλίστηκαν από τον Ντογού Περιντσέκ, τον Ουμίτ Ογουστάν και τον Βελί Κιουτσούκ.

Υπενθυμίζεται ότι στο κατηγορητήριο το όνομα του Τσεβίκ Μπιρ αναφέρεται για πρώτη φορά στη συνομιλία του Λεβέντ Ερσόζ με τον πρώην δήμαρχο της Κων/πολης Μπεντρεττίν Νταλάν. Λέγεται ότι ο Νταλάν είπε πως πριν από την 28η Φεβρουαρίου μίλησε με τον Μπιρ, ότι εκείνος κρατούσε σημειώσεις επί 4 ώρες και ότι διένειμε το ενημερωτικό σημείωμα, που ετοίμασε από τις πληροφορίες που κράτησε, στους στρατηγούς του Γενικού Επιτελείου.

Υπενθυμίζοντας τα γεγονότα της περιόδου εκείνης, ο Τύπος σημειώνει ότι ο Τσεβίκ Μπιρ, που είναι από τους αρχιτέκτονες της 28ης Φεβρουαρίου, είχε αναφερθεί στην περίοδο εκείνη λέγοντας: «Κάναμε ρύθμιση στη Δημοκρατία». Το όνομα του Μπιρ περνάει συχνά και στα «Ημερολόγια Πραξικοπημάτων», συνωμοτικά σχέδια που είχε δημοσιεύσει το περιοδικό Nokta και λέγεται ότι ανήκουν στον πρώην Αρχηγό των Ναυτικών Δυνάμεων, ναύαρχο Οζντέν Ορνέκ.

Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο του 1997, στην εξουσία ήταν η κυβέρνηση REFAHYOL [Συνασπισμός των δύο μεγάλων τότε κομμάτων, του REFAH του Ερμπακάν και του DOGRU YOL της Τσιλέρ]. Ο δήμαρχος του Σίντζαν [προάστιο της Άγκυρας], Μπεκίρ Γιλντίζ, που προερχόταν από το REFAH, είχε ετοιμάσει ένα αντίσκηνο, που έμοιαζε με το τέμενος στην Ιερουσαλήμ, και οργάνωσε εκδήλωση με την ονομασία «Νύχτα Ιερουσαλήμ». Στο αντίσκηνο αναρτήθηκαν πόστερ των νικητών των ακραίων θρησκευτικών οργανώσεων Χεζμπολλάχ και Τζιχάντ και ξεκίνησε δήθεν κάποια θεατρική παράσταση, σαν πρόβα ακραίου θρησκευτικού ξεσηκωμού. Τότε, ο δήμαρχος Γιλντίζ είπε ότι η ισλαμική μαντίλα αποτελεί για τους ίδιους «σημαία τιμής» και ότι την ταυτότητά τους την εξαγάγουν από το Κοράνι.

Στη συνέχεια, είχε ανεβεί επί σκηνής ο πρέσβης του Ιράν στην Άγκυρα Baghari, ο οποίος είπε: «Οι άνθρωποι που είναι θρησκευόμενοι και οπαδοί της Χεζμπολλάχ είναι οι πιο σοφοί και η νίκη είναι των Μουσουλμάνων». Τα λόγια αυτά προκάλεσαν αναστάτωση.

Ο τότε υπαρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Τσεβίκ Μπιρ, στις 3 Φεβρουαρίου, συναντήθηκε με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Καράνταγι και κατέληξαν στην εξής απόφαση: «Έχει αποτραχυνθεί το πολιτικό ισλαμικό κίνημα και θα πρέπει να δοθεί απάντηση στο Σίντζαν».

Αμέσως και κατόπιν εντολής κινητοποιήθηκαν οι θωρακισμένες μονάδες, που βρίσκονταν στο Ετιμεσγκούτ, και στις 4 Φεβρουαρίου οι κάτοικοι του Σίντζαν ξύπνησαν από το θόρυβο των ερπιστριοφόρων. Το αντίσκηνο που είχε στηθεί διαλύθηκε μετά από τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης και στην Άγκυρα επικράτησε πανικός, από τη στιγμή που ακούστηκε ο ήχος των αρμάτων. Μετά τα ερωτήματα αν έγινε πραξικόπημα, από το Γενικό Επιτελείο ανακοινώθηκε ότι «έγινε άσκηση μηχανοκίνητων». Τότε ακριβώς ο Μπιρ ήταν που είπε ότι «κάναμε μια ρύθμιση στη Δημοκρατία».

Εξάλλου, ο Νουρί Γκιουντές, πρώην στέλεχος της ΜΙΤ, είχε έρθει στην επικαιρότητα με τις δηλώσεις του σχετικά με έγγραφο, στο οποίο υπήρχε ο ισχυρισμός πως ο Γκιουνέι είναι μέλος της ΜΙΤ. Ο Γκιουντές είχε πει ότι υπάρχει ένα τέτοιο όνομα, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη ΜΙΤ.

Σημειώνεται ότι ο στρατηγός ε.α. Μπιρ είχε δηλώσει, σχετικά με τα σχέδια που είχαν έρθει στη δημοσιότητα περί πραξικοπημάτων επί εποχής του, ότι στην περίπτωση που τον καλέσει ο Εισαγγελέας, θα πράξει το καθήκον του.

Όπως αναφέρεται στον Τύπο, ο Μπιρ και ο Γκιουντές κατέθεσαν στον Εισαγγελέα Οζ και σχετικά με τους ισχυρισμούς για απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Π/Θ Ερντογάν, ισχυρισμοί που αναφέρονται ήδη στο πρώτο κατηγορητήριο της Εργκενεκόν.

Τέλος, όπως μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Kanal D, οι Εισαγγελείς της υπόθεσης Εργκενεκόν απηύθυναν ερωτήσεις στον Μπιρ και στον Γκιουντές, όσον αφορά το σχέδιο περί απόπειρας δολοφονίας κατά του Ερντογάν στο αεροσκάφος του με ρουκέτα, πριν την προσγείωσή του.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP