Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ / ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ


Ο γραπτός Τύπος στο σύνολό του, καθώς και ο ηλεκτρονικός, αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της δίκης Εργκενεκόν ο πρώην υπαρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός ε.α. Τσεβίκ Μπιρ, κατέθεσε χθες ως ύποπτος, ενώ παράλληλα κατέθεσε και ο πρώην υπεύθυνος της ΜΙΤ για την περιοχή της Κων/πολης Νουρί Γκιουντές.

Ο στρατηγός ε.α. Μπιρ κατέθεσε επί 1,5 ώρα στον Εισαγγελέα Ζεκεριά Οζ, που διεξάγει τις ανακρίσεις και τη διερεύνηση και τη δίκη Εργκενεκόν. Έγινε γνωστό ότι στον Μπιρ τέθηκαν ερωτήσεις για το ρόλο του στην περίοδο της 28ης Φεβρουαρίου [1997 ? μεταμοντέρνο πραξικόπημα]. Στο ερώτημα εάν ο Μπιρ κατέθεσε ως μάρτυρας ή ως κατηγορούμενος, έδωσε απάντηση ο Εισαγγελέας Οζ, ο οποίος είπε ότι ο Τσεβίκ Μπιρ κατέθεσε ως «ύποπτος». Ο ίδιος ο Μπιρ δεν προέβη σε καμία δήλωση. Ο δε δικηγόρος του είπε πως από τον πελάτη του ζητήθηκαν πληροφορίες.

Μετά από τον Μπιρ, κατέθεσε χθες στον Εισαγγελέα και ο πρώην υπεύθυνος της ΜΙΤ για την περιοχή της Κων/πολης Νουρί Γκιουντές, και αυτός ως «ύποπτος». Ωστόσο, ούτε και αυτός απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Σημειώνεται ότι η κατάθεση του Μπιρ ζητήθηκε, επειδή στο δεύτερο κατηγορητήριο για την υπόθεση Εργκενεκόν, που θα αρχίσει να συζητείται στις 20 Ιουλίου, το όνομα του Μπιρ μνημονεύεται 13 φορές, ενώ στις προσθήκες που έγιναν στο κατηγορητήριο αυτό, υπάρχει έγγραφο 22 σελίδων με την ονομασία «Καλυμμένες δραστηριότητες Τσεβίκ Μπιρ». Το εν λόγω έγγραφο αποτελείται από στοιχεία που εξασφαλίστηκαν από τον Ντογού Περιντσέκ, τον Ουμίτ Ογουστάν και τον Βελί Κιουτσούκ.

Υπενθυμίζεται ότι στο κατηγορητήριο το όνομα του Τσεβίκ Μπιρ αναφέρεται για πρώτη φορά στη συνομιλία του Λεβέντ Ερσόζ με τον πρώην δήμαρχο της Κων/πολης Μπεντρεττίν Νταλάν. Λέγεται ότι ο Νταλάν είπε πως πριν από την 28η Φεβρουαρίου μίλησε με τον Μπιρ, ότι εκείνος κρατούσε σημειώσεις επί 4 ώρες και ότι διένειμε το ενημερωτικό σημείωμα, που ετοίμασε από τις πληροφορίες που κράτησε, στους στρατηγούς του Γενικού Επιτελείου.

Υπενθυμίζοντας τα γεγονότα της περιόδου εκείνης, ο Τύπος σημειώνει ότι ο Τσεβίκ Μπιρ, που είναι από τους αρχιτέκτονες της 28ης Φεβρουαρίου, είχε αναφερθεί στην περίοδο εκείνη λέγοντας: «Κάναμε ρύθμιση στη Δημοκρατία». Το όνομα του Μπιρ περνάει συχνά και στα «Ημερολόγια Πραξικοπημάτων», συνωμοτικά σχέδια που είχε δημοσιεύσει το περιοδικό Nokta και λέγεται ότι ανήκουν στον πρώην Αρχηγό των Ναυτικών Δυνάμεων, ναύαρχο Οζντέν Ορνέκ.

Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο του 1997, στην εξουσία ήταν η κυβέρνηση REFAHYOL [Συνασπισμός των δύο μεγάλων τότε κομμάτων, του REFAH του Ερμπακάν και του DOGRU YOL της Τσιλέρ]. Ο δήμαρχος του Σίντζαν [προάστιο της Άγκυρας], Μπεκίρ Γιλντίζ, που προερχόταν από το REFAH, είχε ετοιμάσει ένα αντίσκηνο, που έμοιαζε με το τέμενος στην Ιερουσαλήμ, και οργάνωσε εκδήλωση με την ονομασία «Νύχτα Ιερουσαλήμ». Στο αντίσκηνο αναρτήθηκαν πόστερ των νικητών των ακραίων θρησκευτικών οργανώσεων Χεζμπολλάχ και Τζιχάντ και ξεκίνησε δήθεν κάποια θεατρική παράσταση, σαν πρόβα ακραίου θρησκευτικού ξεσηκωμού. Τότε, ο δήμαρχος Γιλντίζ είπε ότι η ισλαμική μαντίλα αποτελεί για τους ίδιους «σημαία τιμής» και ότι την ταυτότητά τους την εξαγάγουν από το Κοράνι.

Στη συνέχεια, είχε ανεβεί επί σκηνής ο πρέσβης του Ιράν στην Άγκυρα Baghari, ο οποίος είπε: «Οι άνθρωποι που είναι θρησκευόμενοι και οπαδοί της Χεζμπολλάχ είναι οι πιο σοφοί και η νίκη είναι των Μουσουλμάνων». Τα λόγια αυτά προκάλεσαν αναστάτωση.

Ο τότε υπαρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Τσεβίκ Μπιρ, στις 3 Φεβρουαρίου, συναντήθηκε με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Καράνταγι και κατέληξαν στην εξής απόφαση: «Έχει αποτραχυνθεί το πολιτικό ισλαμικό κίνημα και θα πρέπει να δοθεί απάντηση στο Σίντζαν».

Αμέσως και κατόπιν εντολής κινητοποιήθηκαν οι θωρακισμένες μονάδες, που βρίσκονταν στο Ετιμεσγκούτ, και στις 4 Φεβρουαρίου οι κάτοικοι του Σίντζαν ξύπνησαν από το θόρυβο των ερπιστριοφόρων. Το αντίσκηνο που είχε στηθεί διαλύθηκε μετά από τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης και στην Άγκυρα επικράτησε πανικός, από τη στιγμή που ακούστηκε ο ήχος των αρμάτων. Μετά τα ερωτήματα αν έγινε πραξικόπημα, από το Γενικό Επιτελείο ανακοινώθηκε ότι «έγινε άσκηση μηχανοκίνητων». Τότε ακριβώς ο Μπιρ ήταν που είπε ότι «κάναμε μια ρύθμιση στη Δημοκρατία».

Εξάλλου, ο Νουρί Γκιουντές, πρώην στέλεχος της ΜΙΤ, είχε έρθει στην επικαιρότητα με τις δηλώσεις του σχετικά με έγγραφο, στο οποίο υπήρχε ο ισχυρισμός πως ο Γκιουνέι είναι μέλος της ΜΙΤ. Ο Γκιουντές είχε πει ότι υπάρχει ένα τέτοιο όνομα, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη ΜΙΤ.

Σημειώνεται ότι ο στρατηγός ε.α. Μπιρ είχε δηλώσει, σχετικά με τα σχέδια που είχαν έρθει στη δημοσιότητα περί πραξικοπημάτων επί εποχής του, ότι στην περίπτωση που τον καλέσει ο Εισαγγελέας, θα πράξει το καθήκον του.

Όπως αναφέρεται στον Τύπο, ο Μπιρ και ο Γκιουντές κατέθεσαν στον Εισαγγελέα Οζ και σχετικά με τους ισχυρισμούς για απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Π/Θ Ερντογάν, ισχυρισμοί που αναφέρονται ήδη στο πρώτο κατηγορητήριο της Εργκενεκόν.

Τέλος, όπως μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Kanal D, οι Εισαγγελείς της υπόθεσης Εργκενεκόν απηύθυναν ερωτήσεις στον Μπιρ και στον Γκιουντές, όσον αφορά το σχέδιο περί απόπειρας δολοφονίας κατά του Ερντογάν στο αεροσκάφος του με ρουκέτα, πριν την προσγείωσή του.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP